Раціон годуючої мами в перші місяці годування: дієта і таблиця з дозволеними продуктами


Харчування годуючої мами по місяцях – детальна таблиця, меню дієти, дозволені продукти

Раціон годуючої мами в перші місяці годування: дієта і таблиця з дозволеними продуктами( 1 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Завантаження …

Після пологів особлива увага приділяється харчуванню годуючої мами по місяцях, оскільки потрібно враховувати особливості розвитку дитини та її потреби. Таблиця – зручний варіант для систематизації рекомендованих в різні післяпологові періоди продуктів.

Загальні правила харчування матері-годувальниці

Харчування після появи дитини має бути збалансованим. Необхідно стежити за дотриманням балансу білків, вуглеводів і жирів.

Харчування годуючої мами по місяцях, таблиця зі змістом якого може бути включена в харчовий щоденник, визначається виходячи з особливостей розвитку дитини.

Тісний зв’язок жінки зі своєю дитиною зобов’язує враховувати ефект, який чинить продуктами на шлунково-кишкового тракту малюка. Протягом року післяпологового періоду годування рекомендується обмежити споживання їжі, здатної викликати алергічну реакцію.

До таких продуктів відносять такі:

  • червоні яблука;
  • полуниця та інші ягоди;
  • мед;
  • горіхи;
  • креветки та інші морепродукти;
  • шоколад;
  • цитрусові.

Слід бути обережними з овочами і фруктами, здатними провокувати процеси бродіння і розлад кишечника. До таких продуктів можна віднести капусту, виноград, сливи.

Також слід виключити з меню їжу, здатну завдати шкоди незміцнілої травній системі малюка:

  • спеції і приправи. Гострі страви можуть викликати подразнення слизової шлунка мами і негативно позначитися на травленні малюка;
  • консервовані продукти;
  • смажені страви;
  • копченості;
  • пакетовані соки і газовані напої.

Чи не принесуть користі продукти, які зазнали значної хімічній обробці. Велика кількість консервантів негативно позначається на всіх системах організму дитини.

Пиття мами також є важливим для розвитку малюка. Годує дівчина повинна споживати не менше 3 л чистої води в добу. Крім води рекомендуються компоти, морси і свіжовичавлені соки. Від алкоголю слід категорично відмовитися.

Як приклад можна використовувати подібне меню:

  • сніданок: вівсяна каша з фруктом, що не викликає алергії, нежирний сир;
  • обід: овочевий суп, рибна котлета на пару, гречка;
  • полудень: яблуко, запечене з волоськими горіхами;
  • вечеря: овочеве рагу, рибне суфле.

Між прийомами їжі можна перекусити крекером, сухофруктами.

Таблиця дає уявлення про харчування мами по днях, яке можна використовувати протягом місяців. Багато в чому принципи харчування для мами і дитини збігаються з загальними принципами здорового способу життя.

Особливості та принципи харчування після пологів

У післяпологовий період харчування дитини, а, відповідно, і матері-годувальниці вимагає підвищеної уваги, оскільки у малюка починається період коліків. Дозволяється включити в меню різні каші, наприклад, гречану і вівсяну. Готувати їх слід на воді. Нежирне м’ясо, приготоване на пару або зварене, заповнить потреба в необхідному білку.

Для кращого припливу молока лікарі рекомендують пити теплий солодкий чай у великих кількостях. Від молочної продукції потрібно відмовитися тому, що коров’ячий білок погано засвоюється дитячим організмом в перші місяці життя дитини.

В меню включають супи, при цьому бульйони не повинен бути жирним.   У суп не додають бобові і капусту для профілактики здуття. Невелика кількість варених яєць цілком допустимо. Підійдуть хлібобулочні вироби грубого помелу, що містять висівки.

Також в раціон на даному етапі включають макаронні вироби з твердих сортів пшениці, нежирну варену рибу і картопляне пюре. На десерт рекомендується приготувати запечені яблука.

1 місяць

У 1-ий місяць після пологів годувальниці варто особливо відповідально підходити до вибору продуктів, оскільки існує ризик виникнення метеоризму і інших неприємних наслідків у дитини.

Багато в чому раціон нагадує той, що рекомендований відразу після пологів. Список продуктів доповнюється домашнім зефіром і пастилою (рідко), вареними або приготованими на пару овочами. Рекомендується вживання нерафінованих олій (оливкова, лляна), яблучного соку.

Харчування годуючої мами по місяцях, а особливо в 1-ий місяць з дитиною, легко уявити у вигляді таблиці.

Допускається включити в своє меню:

  • печені яблука;
  • вівсяну, гречану і рисові каші;
  • пісний овочевий суп;
  • нежирне м’ясо.

Дозволено також приготувати рибу, картоплю чи блюдо з макаронами з твердих сортів пшениці. Заборонено вживання молока з будь-яким відсотком жирності. Після першого місяця можливо додавати в меню інші продукти, уважно оцінюючи реакцію малюка на них після годування.

2-3 місяці

До 3 місяців у багатьох дітей проходять кольки, і починає стабілізуватися робота шлунково-кишкового тракту. У цей період розширюється кількість придатних для харчування годуючої мами страв. Раціон допускається урізноманітнити свіжими фруктами, що не викликають алергію. Бажано віддавати перевагу місцевим сезонним фруктам і овочам.

До перших страв додають пісний борщ. К3-йому місяця життя малюка мама може почати вживати нежирну молочну продукцію, наприклад, кефір з 1% жирності або сир. Хорошим варіантом вечері буде рагу з тушкованих овочів.

4-6 місяці

Дитина росте, а разом з цим збільшується кількість прийнятних для харчування годуючої мами продуктів.

По місяцях розрізняються кількість і види фруктів і овочів, які засвоюються малюком без проблем з боку шлунково-кишкового тракту.

З м’ясних продуктів слід віддати перевагу кролику або птиці. Між прийомами їжі дозволено пісочне печиво без добавок.

До списку дозволених фруктів допускається додати груші. Любителям спецій підійде сухі кріп, петрушка та інші трави.

З цього часу дозволено додавати в їжу цибулю без термічної обробки, розширити асортимент каш перлової і пшеничного.

7-12 місяці

У цьому віці дитина перестає харчуватися тільки молоком матері. З півроку вводиться прикорм, який відкриває перед малюком світ смакових відчуттів. У цей період харчування годуючої мами по місяцях стає більш різноманітним.

До настання року дитини меню мами все більше нагадує меню допологового періоду. Допускається вживання бобових. Також жінка може дозволяти собі пити кефір та інші молочні продукти. Однак, пити молоко поки не варто.

Як спосіб приготування їжі варто використовувати запікання. Відмінно підійдуть для раціону годуючої жінки приготовані в духовці овочі і риба. Асортимент напоїв також розширюється. Крім свіжих соків і морсів, допускається вживання неміцного чаю.

Дозволені і заборонені продукти – таблиця

Достатня кількість вітамінів, мікроелементів і клітковини є запорукою здоров’я і сил дитини, і годує його матері. Загальні рекомендації по підбору продуктів в різні періоди представлені в таблиці нижче.

Таблиця дозволеного харчування годуючої мами по місяцях

Період після пологівдозволені продуктичастково дозволенізаборонені продукти
1 місяцьКрупи і кашіГречана, вівсянарисоваПерлова, Кукурудзяна
Хлібобулочні виробиГалети, цільнозерновий хлібкрекерСолодка випічка з кремом
молокопродуктиВід молочної продукції слід відмовитися
Овочі та зеленьКартопля, кабачки (тушковані)Кольорова капустаБілокачанна капуста, помідори, огірки, селера
фруктиПечені яблука, грушібананцитрусові
ягоди
Горіхи і сухофруктиКурага, чорносливІзюмрешта
М’ясо та птицяНежирна курка, яловичинакролятинаСвинина
напоїкомпотчайАлкоголь, газовані напої
2-3 місяцьКрупи і кашіКукурудзяна, пшоняна, рисоваЛокшина з круп (гречана)перлова
Хлібобулочні виробисухе печивопряникиТорти, тістечка
молокопродукти1% кефір, нежирний сирРешта молочні продукти
Овочі та зеленьТушкована морква, буряк, баклажанПомідор (в тушкованому вигляді)Капуста, овочі в свіжому вигляді.
фруктиАбрикоси, персики, бананиЦитрусові, червоні, диня
ягодисезонніЧервоні (вишня, малина)
Горіхи і сухофруктиІзюмЦукати з фруктівФісташки, арахіс
М’ясо та птицяіндичкасвинина
напоїСвіжовичавлений сікТрав’яний чайАлкоголь, газована вода
4-6 місяцьКрупи і кашіЯк в попередньому розділі
Хлібобулочні виробиКрекери, сухе печиво, галетиПряники, пиріжкиТорти і тістечка
молокопродуктинежирний йогуртРяжанка, варенецмолоко
Овочі та зеленьгарбузОгірки і помідори в свіжому виглядіРедис, редька
фруктиЯк в попередньому розділі, з додаванням нежирної риби
ягоди
Горіхи і сухофрукти
М’ясо та птиця
напої
7-12 місяцьКрупи і кашіВсе, крім перловоїперлова
Хлібобулочні виробиЦільнозерновий хлібздобна випічка
молокопродуктиПродукти з низьким вмістом жирностіЙогурти з додаванням фруктів, молоко
Овочі та зеленьВсе в тушкованому вигляді, приготовані на паруСвіжі овочі, якщо дитину негативна реакція
фруктиСезонні, місцевіщо викликають алергію
ягоди
Горіхи і сухофруктиКурага, чорнослив, родзинки, інші, що не викликають реакцію у дитини
М’ясо та птицяБудь-яке нежирне м’ясо
напоїЧай, какао, свіжовичавлені соки, морсиЩо викликають алергію у дитиниАлкоголь, газовані напої

Харчування годуючої мами по місяцях багато в чому залежить від реакції дитини. Таблиця демонструє загальний список допустимих продуктів, який змінюється в залежності від обставин.

У будь-якому віці після народження дитини слід виключити:

  • продукти, що містять велику кількість консервантів і барвників;
  • продукти швидкого приготування;
  • фаст фуд;
  • заправки (краще використовувати нерафіновані олії і лимонного соку);
  • ковбаси і сосиски.

До початку другого року післяпологового періоду харчування мами стає вельми різноманітним, як і харчування дитини. При відсутності проблем з шлунково-кишкового тракту багато дітей, починаючи з однорічного віку, харчуються повноцінно.

Зразковий режим харчування

Проте, існують загальні рекомендації по режиму харчування в період годування:

  • Сніданок – молочна каша, омлет, чай, бутерброд з маслом і сиром;
  • Другий сніданок – салат з тушкованих овочів, запіканка, чай з крекером;
  • Обід – нежирне м’ясо або риба з гарніром з круп і овочів, суп на вторинному бульйоні, компот (сік, кисіль);
  • Полудень – нежирна молочна продукція, фрукти;
  • Вечеря – овочі, запіканка, фрукти, молочна продукція з низьким вмістом жиру.

Допустимі перекушування в харчуванні годуючої мами.

Залежно від місяця життя дитини це можуть бути:

  • фрукти;
  • цукати;
  • ягоди;
  • Горіхи.

Для зручності можна заносити меню на тиждень в спеціальну таблицю.

Харчування жінки після кесарева розтину

Харчування після кесарева розтину повинно враховувати не тільки потреби малюка, але і післяопераційний стан мами. Для переходу до загального меню на період годування потрібно 4-5 днів, оскільки наркоз сильно впливає на стан організму і його здатність до перетравлювання їжі.

Правила харчування такі:

  • Меню після операції повинно включати страви, які легко засвоюються;
  • Готувати їжу краще в рідкому або кашоподібної вигляді;
  • Додавати продукти в своє меню слід поступово, переходячи від рідкої їжі до твердої;
  • Не рекомендується за один прийом їжі вживати більше 100 г продуктів;
  • Варто виключити свіжі овочі та фрукти протягом усього періоду відновлення;
  • Сприятливо позначаться на роботі кишечника продукти, багаті на клітковину;
  • Необхідно дотримуватися питного режиму, в першу добу необхідно випити 1,5 літра води.

Харчування годуючої мами по місяцях після кесарева розтину збігається з харчуванням мами після звичайних пологів. Таблиця, розташована вище, дає загальні уявлення про меню в різні періоди часу.

Харчування годуючої мами по місяцях визначає розвиток і самопочуття малюка, тому важливо грамотно підійти до планування меню для різного віку дитини. Таблицю раціону рекомендується скласти індивідуально для кожної матері. Грудне вигодовування має приносити користь і мамі, і малюкові.

Відео про харчування матері-годувальниці

Таблиця правильного харчування під час вагітності і після, годуючим матерям:

Раціон годуючої матері:

  • Модні стрижки для хлопчиків 2018. Фото і назви зачісок з поголеною смужкою, напівбокс, теніс, шапочка, андеркат, ірокез, Шеггі
  • Як навчити дитину читати? Вчимося читати по складах, азбука-самоучка і відео уроки для дітей 4, 5, 6, 7 років
  • Вітамін Д для дітей від 1 року, 2, 3, 4 років. Який краще, назви препаратів, ціни
  • Трафарети для дітей для вирізання з паперу. Шаблони тварин, візерунків, метеликів, квітів, букв, цифр
  • Дидактичні ігри для дітей: розвиток мови, сенсорики, фізичного розвитку. Картотека з цілями своїми руками

Дієта матері-годувальниці в перший місяць, харчування під час вагітності та годування груддю

Дієта матері-годувальниці в перший місяць, харчування під час вагітності та годування груддю

Народження дитини для матері приносить не тільки радість і щастя, а й багато клопоту і турбот. Не дивно, що молода мама буквально забуває про себе, не стежить за своїм харчуванням – вся увага приділяється малюкові. А адже саме від того, як буде збудовано харчування матері-годувальниці в перший місяць після народження дитини, залежить здоров’я малюка і рівень його розвитку.

Зміст: Навіщо годувати дитину грудьми Харчування під час лактації – його цілі і завдання Чому так важливий перший місяць годування Що і як можна їсти годувальниці Що не можна їсти годувальниці Зразкове меню – 1 день лактації Зразкове меню в кінці першого місяця лактації

Навіщо годувати дитину грудьми

Багато молоді матусі сумніваються в доцільності годування новонародженого груддю, але медики однозначні в своїй думці – годувати грудьми обов’язково потрібно! Справа в тому, що грудне молоко є ідеальним поєднанням корисних речовин, необхідних для нормального розвитку і зростання новонародженої дитини. За рахунок годування грудьми :

  • забезпечується нормальне травлення, міцний імунітет дитини, що допомагає пройти йому адаптаційний період без будь-яких ускладнень;
  • знижується ризик розвитку алергічних реакцій у малюка на зовнішні і внутрішні подразники;
  • наступний прикорм буде проходити простіше;
  • післяпологовий період у матері пройде швидше – матка скоротиться, вага буде неухильно знижуватися без будь-яких серйозних обмежень в харчуванні;
  • ризик розвитку раку молочної залози у жінок значно знижується.

Крім цього, не варто залишати поза увагою і те, що годування грудьми дуже практичне і не витратне з фінансів «захід».

Щоб годування грудьми було дійсно корисним для дитини, молодої матері потрібно подбати про своє харчування на період лактації – є деякі нюанси і особливості.

Харчування під час лактації – його цілі і завдання

Рекомендуємо прочитати: Як підвищити лактацію: продукти і народні засоби для збільшення лактації

Багато матусі просто не розуміють, що дає збалансоване, правильне харчування в період лактації. А між тим, тільки чітко складений раціон харчування відповідно до рекомендацій фахівців, допоможе вирішити основні завдання. наприклад:

  1. Максимально продовжити період грудного годування дитини.
  2. Попередити розвиток гіпогалактії – стану, коли молочними залозами виробляється занадто мала кількість молока.
  3. Забезпечити організм матері всіма вітамінами, мікро / макроелементами, поживними речовинами – це допоможе швидко відновитися після пологів і зберегти здоров’я.
  4. Запобігти появі запорів у немовлят, не допустити появу кишкових кольок.
  5. Виключити розвиток діатезу у дитини.
  6. Дати організму немовляти всі необхідні для нормального розвитку вітаміни, мікроелементи.

Крім цього, якщо жінка буде правильно харчуватися і дотримуватися рекомендацій фахівців, то якість молока і його смак можуть значно покращитися.

Чому так важливий перший місяць годування

Лактація в перший місяць після пологів протікає в невстановленому порядку, можуть бути різні відхилення – організм тільки пристосовується до нового стану, виробляє чіткий механізм роботи системи освіти і виділення грудного молока.

Дієта на першому місяці лактації повинна бути збалансованою – ні в якому разі не можна їсти все підряд ( «я ж годую – треба їсти за двох!»), А й відмовлятися від більшості продуктів теж не варто. Було б непогано скласти раціон харчування так, щоб була досягнута «золота середина».

По-перше, будь-які «нові» продукти жінка повинна вводити в своє меню вкрай обережно і мінімальними порціями – потрібно буде простежити за реакцією на новий продукт організму немовляти.

По-друге, меню годуючої матері повинне бути збагачене білками, вуглеводами і жирами – харчування має бути збалансованим, не можна відмовлятися від випічки і солодощів.

По-третє, саме в перший місяць після народження дитини процес лактації не стабільна – йде збільшення вироблення молока. Тому в раціоні харчування матусі повинні бути присутніми продукти, які стимулюють лактацію. Годувальниці рекомендується пити багато рідини.

Зверніть увагу: якщо малюк абсолютно здоровий і немає у нього кишкових кольок і запорів, то якусь спеціальну дієту дотримувати матусі не потрібно – можна харчуватися за звичним графіком, але з легкої коригуванням.

Що і як можна їсти годувальниці

У перші 7 днів після народження дитини і годування його грудьми до харчування матері пред’являються особливі вимоги. Дозволені до вживання наступні продукти / страви:

  • Картопля, кабачок і кольорова капуста в відварному або тушкованому вигляді;
  • вкрай обмежено повинні вживатися морква, цибуля і білокачанна капуста в тушкованому або відвареному вигляді;
  • каші на молоці і на воді;
  • яловичина, кролятина, телятина, приготовані на пару, або відварені і тушковані. Свинину можна вживати тільки в обмеженій кількості і вибирати потрібно нежирне м’ясо;
  • курятина – відварна, але без шкурки;
  • будь-які кисломолочні продукти – йогурти, ряжанка, кефір, сир, сир. Але зверніть увагу на барвники, ароматизатори, смакові добавки, фруктово-ягідні наповнювачі – вони не повинні бути присутніми в продуктах;
  • хліб з житнього та житньо-пшеничний борошна, сухе печиво;
  • супи на овочевих або «друге» м’ясних бульйонах, використання засмажкою при їх приготуванні виключається.

Мамочка повинна пам’ятати, що для збільшення вироблення грудного молока потрібно вживати багато рідини – компот з яблук або сухофруктів, чорний чай (не міцний!) З додаванням молока, ряжанка і кефір, чиста кип’ячена вода.

Не рекомендується в перший місяць лактації вживати матері незбиране молоко – воно сприяє підвищеного газоутворення.

Варто відмовитися від лимонадів і фруктових питних йогуртів, кава – ці продукти можуть спровокувати занепокоєння у дитини і алергічну реакцію.

Іноді матусі вживають відвар кореня фенхеля, настій з насіння кропу – такі засоби посилюють лактацію, запобігають розвитку у дитини підвищеного газоутворення. Але вживати подібні відвари / настої можна тільки після консультації з педіатром – в деяких випадках навіть ці невинні кошти можуть бути протипоказані.

Зверніть увагу: годує мамі не можна пити компоти і соки, приготовані в промислових умовах – в них додаються консерванти, які будуть шкідливі для здоров’я малюка.

При подальшому годуванні дитини грудьми (на 8 день і далі) матуся може включати в свій раціон і інші продукти – тільки по одному в день. Таким чином можна буде простежити реакцію організму немовляти на нову добавку і при необхідності виключити її з раціону.

Що можна матері при грудному годуванні в перший місяць:

  • свіжі фрукти – груші, зелені і жовті яблука, банани;
  • ягоди – абрикоси, чорна смородина, сливи, агрус;
  • свіжі овочі – морква в тертому вигляді, огірки, білокачанна капуста;
  • зелень – петрушка і кріп.

Крім цього, дозволяється 1-2 рази в тиждень вживати годувальниці відварну рибу худих сортів, варені яйця (в кількості 1-2 штук), а кожен день на столі повинні бути присутніми кисломолочні продукти.

Лікарі звертають особливу увагу на те, що матері-годувальниці потрібно віддавати перевагу продуктам, які характерні для регіону її проживання. Наприклад, купувати «заморські» фрукти та овочі в маркетах не варто.

Правила прийому їжі матір’ю, яка годує:

  • вживати їжу потрібно часто – не рідше 5 разів на день;
  • на кожен прийом досить 300-400 г продукту або страви;
  • годує мама не повинна відчувати почуття голоду – їй можна навіть вночі влаштовувати перекушування (наприклад, випити кефіру, з’їсти банан);
  • якщо є потреба в цукрі, додавайте його в чай ​​і молочні каші, можна вжити невеликий шматочок бісквітного пирога і тільки при відсутності будь-якої неадекватної реакції у малюка можна в раціон вводити джеми і варення.

Що не можна їсти годувальниці

Мамі, що годує потрібно знати, що алергічна реакція у малюків досить варіативна – деякі можуть неадекватно реагувати навіть на найпростіші продукти, а у багатьох організм нормально сприймає горіхи і навіть какао. І тим не менше, матері-годувальниці не можна їсти:

  • дині і ананаси;
  • консервовані фрукти і овочі (в тому числі домашні заготовки);
  • морепродукти;
  • червона риба (сьомга, горбуша, кета і так далі);
  • мед;
  • горіхи будь-яких сортів;
  • шоколад і какао в будь-якому вигляді;
  • ягоди червоного кольору (полуниця, малина, черешня, червона смородина і так далі);
  • цитрусові;
  • копчені і смажені продукти.

Спровокувати підвищене утворення газів в кишечнику можуть незбиране молоко, чорний хліб, бобові, виноград, макарони, здобна випічка – їх теж рекомендується виключити з раціону годуючої матері в перший місяць після народження дитини.

Є деякі продукти, які активно впливають на смакові якості грудного молока. Іноді вони кардинально змінюють його смак, дитина навіть відмовляється від годування! До таких належать:

  • цибуля і часник у сирому вигляді;
  • пряні трави і різні спеції;
  • занадто велика кількість в меню солоної або солодкої їжі.

Зразкове меню – 1 день лактації

Нижче представлено лише зразкове меню – його можна виправити на свій розсуд, але важливо дотримуватися загальних рекомендацій.

Сніданок – 200 г каші на молоці (в ідеалі – з вівсяних пластівців, але можна приготувати і інші крупи), чашка неміцного чорного чаю і дві-три штуки сухого печива.

2-й сніданок – бутерброд із твердим сиром, стакан натурального йогурту або нежирного кефіру, сухе печиво.

Обід – 150 г супу на овочевому бульйоні, 100 г картопляного пюре з мінімальним додаванням вершкового масла і молока (без яйця!), 1 котлета з нежирного м’яса, приготована на пару, стакан компоту з сухофруктів і житній хліб.

Полудень – 150 г сиру зі сметаною (кисломолочні продукти не повинні бути жирними), стакан киселю з сухофруктів (або компоту).

Вечеря – овочі тушковані з додаванням м’яса нежирного сорту (150-200 г), неміцний чай.

Перед сном – сухе печиво зі склянкою кефіру.

Зразкове меню в кінці першого місяця лактації

Якщо на першого тижня лактації годує мама повинна дотримуватися більш суворого меню, то в кінці першого місяця можна його урізноманітнити.

Сніданок – каша на молоці з будь-якої крупи з додаванням вершкового масла і варення (якщо є бажання), хліб і твердий сир, чай неміцний з молоком.

2-й сніданок – питний йогурт без фруктово-ягідних добавок, сухе печиво, банан або яблуко.

Обід – щи або борщ (без засмажкою!), Відварні макарони і запечена в духовки без спецій худа риба, салат з тертої моркви зі сметаною, житній хліб, компот із сухофруктів.

Полудень – сир зі сметаною (можна додати цукор), свіжоприготований яблучний сік.

Вечеря – тефтелі з нежирного м’яса, приготовані на пару з овочевим або круп’яних гарніром, салат з помідорів і огірків (свіжих) з рослинним маслом, неміцний чай з молоком або варенням.

Перед сном – склянка будь-якого кисломолочного продукту з сухим печивом.

Зверніть увагу: годує, дозволяється між основними прийомами їжі вживати яблуко або грушу, випивати компот або звичайну кип’ячену воду.

Харчування годуючої матері повинне бути різноманітним, повноцінним, але грамотно збалансованою. У статті показані приклади складання меню – таке харчування не стане причиною голоду матері-годувальниці, але дасть можливість пройти адаптаційний період новонародженому без важких наслідків.

Харчування годуючої мами в перший місяць

Харчування годуючої мами в перший місяць

харчування годуючої мами

Подарувавши дитині життя, не кожна мама може зробити йому ще один безцінний подарунок – вигодувати грудним молоком хоч би 1 рік.

А адже хороша лактація залежить від того, наскільки харчування годуючої мами в перший місяць після народження дитини буде повноцінним і збалансованим. Не менш значущим, ніж кількість, є якість материнського молока, а наявність в ньому необхідних дитині поживних речовин, вітамінів і мікроелементів безпосередньо залежить від маминого раціону харчування.

Загальні вимоги до харчування матері-годувальниці

Виділимо кілька загальних рекомендацій до організації харчування, яких повинна дотримуватися кожна мама, яка годує:

  1. Харчування під час годування грудьми має бути максимально різноманітним щодо кількості та якості поживних речовин, містити достатню кількість різних мінеральних солей і вітамінів.
  2. Калорійність добового споживання їжі збільшується максимум на 1000 ккал.
  3. Переїдання може спровокувати погіршення лактації.
  4. Дієта при годуванні немовляти з метою схуднення протипоказана, оскільки може стати причиною зменшення концентрації корисних речовин в молоці, що нерідко призводить до відмови дитини від маминого молока і переходу на штучне харчування.
  5. Достатній питний режим.
  6. Відмова від вживання алергенних продуктів.
  7. Поступове введення в свій раціон харчування продуктів, які можуть викликати алергію або посилювати кольки у дитини.

харчування годуючої мами

Оскільки організм кожної жінки індивідуальний, потрібно стежити за своїм самопочуттям і реакцією дитини при вживанні тих чи інших продуктів мамою, щоб вчасно відкоригувати своє меню.

В період лактації годує жінка повинна отримувати 3200-3500 ккал на добу, оскільки вироблення молока і годування немовляти досить енергоємний процес. Кожен день дитина висмоктує від 800 до 1200 мл молока, що позбавляє материнський організм до 15 г білка, 40 г жиру, 70 г вуглеводів, або 650 ккал.

Для заповнення ресурсів організму, харчування годуючої мами, в перший місяць особливо, має складатися з достатньої кількості білків, жирів і вуглеводів. Так, концентрацію в їжі білків слід збільшити на 30-40 г, оскільки на освіту 1 г молока витрачається 2 г білків з продуктів харчування, щоб досягти 110-120 г. Добова доза жирів зростає до 120 г, а вуглеводів – до 520 г.

Важливо, щоб 60-70% білків були тваринного походження, а 20% жирів – рослинного.

калорійність їжі годуючої матері

Добова потреба матері-годувальниці в вітамінах та мікроелементах

Вітаміни для свого зростання немовля видобуває з материнського організму, тому попередити авітаміноз у матері – одна з найважливіших завдань при організації харчування годуючої мами.

Добова потреба у вітамінах така:

  • вітамін А – 1500 мкг;
  • вітамін В1 – 1,9 мг;
  • вітамін В2 – 2,2 мг;
  • вітамін В6 – 2,2 мг;
  • вітамін В12 – 4 мг;
  • вітамін С – 120 мг;
  • вітамін РР – 21 мг;
  • вітамін D – 500 МО;
  • вітамін Е – 15 МО.

вітаміни і мікроелементи

Надходження мікроелементів потрібно забезпечити в такому обсязі:

  • кальцій – до 2 г;
  • фосфор – 3,8 г;
  • магній – 1,25 г.

Взимку і навесні, коли доступ до свіжих овочів і фруктів обмежений, рекомендують приймати вітамінні препарати, розроблені спеціально для годуючих мам. Але призначати їх собі самостійно не можна, адже тільки лікар може визначити, який саме склад вітамінів і мікроелементів необхідний жінці в даний момент.

Не варто переживати з приводу потенційної загрози гіпервітамінозу дитини, так як більша частина вітамінів не потрапляє в грудне молоко.

вітаміни і мікроелементи

Дієта мами, що годує в перший місяць після пологів

Все, що їсть мама, неодмінно відображається на її немовля.

Відразу після народження важливо обмежити вживання продуктів, здатних викликати алергію і розлади шлунково-кишкового тракту новонародженого, організм якого ще не звик до нової їжі.

Тому для здорового самопочуття дитини необхідно ретельно відкоригувати харчування годуючої мами в перший місяць після пологів.

Дієта мами, що годує

Розглянемо перелік продуктів, якого рекомендують дотримуватися при складанні харчового меню годуючої мами протягом першого місяця після народження малюка:

  • Гречана, вівсяна, кукурудзяна каші, приготовані на воді. З рисовою кашею краще почекати, оскільки вона викликає запори у немовлят.
  • М’ясо індички, кролик або телятина, приготовані без використання жиру: відварні, тушковані, запечені. Курку і яйця в перший місяць їсти не варто, так як вони здатні викликати алергію.
  • З кисломолочних продуктів перевагу слід віддати кефіру, нежирного сиру, ряжанка, домашньому йогурту, кисляку. При цьому уважно стежити за реакцією малюка, оскільки така їжа може викликати метеоризм. А ось від коров’ячого молока потрібно утриматися, тому що для новонародженого воно може стати причиною сильної алергії.
  • Печені яблука зелених сортів.
  • Тушковані і варені овочі: картопля, кабачок, морква, цвітна капуста.
  • Овочеві супи без додавання капусти і бобових.
  • Нерафіновані олії (не більше 15 г / день).
  • Вершкове масло (не більше ніж 25 г / день).
  • Хліб будь-який, але бажано з борошна грубого помелу і з висівками.
  • Макаронні вироби з борошна твердих сортів.

Дієта мами, що годує

Щоб полегшити розрахунки необхідної калорійності їжі, розглянемо орієнтовний добовий набір продуктів для годуючої матері на весь період лактації, який легко можна скорегувати для харчування годуючої мами перший місяць після пологів з урахуванням викладених вище рекомендацій.

Добовий набір продуктів в період годування грудьми

Молода мама повинна стежити за тим, щоб її щоденне харчування під час годування немовляти включало:

  • м’ясні продукти-120 г;
  • рибні продукти – 100 г;
  • яйце – 1 шт .;
  • молоко – 300-400 г;
  • нежирний сир – 100 г;
  • кефір та інші кисломолочні продукти – 200 г;
  • сметана – 30 г;
  • масло вершкове і рослинне – по 15 г і 30 г відповідно;
  • цукор, варення – 60 г;
  • хліб пшеничний і житній – по 120 і 100 г;
  • борошняні вироби – 120 г;
  • макаронні вироби і крупи – 60 г;
  • картопля – 200 г;
  • овочі (кольорова капуста, морква, буряк, гарбуз, кабачки і т.д.) – 500 г;
  • фрукти – 300 г;
  • сік фруктовий, ягідний – 200 г;
  • горіхи – 3-4 шт.

Питний режим повинен становити близько 2-2,5 л рідини в день, включаючи всі види пиття – чай, компот, сік, молоко, овочеві відвари, трав’яні настої. Але перевищувати зазначену цифру не варто, оскільки це загрожує погіршенням якості молока і підвищенням набряклості у годуючої матері.

Добовий набір продуктів в період годування грудьми

Незалежно від сезону, щоденний раціон повинен містити багато овочів, фруктів, ягід, зелені (свіжих або свіжозаморожених), соків або вітамінізованих напоїв промислового виробництва для годуючих жінок.

Продукти, які протипоказані годуючим мамам

  1. Харчування під час лактації зобов’язує виключити з раціону харчування алкогольні напої, газовані солодкі напої, кава, міцний чай. Про жирної, гострої, солоної, копченої їжі на час годування немовляти потрібно забути.
  2. Обережно слід вживати цибулю і часник, так як вони погіршують смак і зменшують кількість молока.Не рекомендується вживати огірки, томати, сиру і кислу капусту білокачанну, гриби, бобові, дині, апельсини, мандарини. Знизити вироблення молока може і м’ята.
  3. Вживання винограду, цукру, кондитерських виробів слід обмежити через їх здатності викликати бродіння в кишечнику.
  4. Найсильнішими алергенами для новонародженого в меню мами виступають шоколад, арахіс, полуниця, раки, креветки.
  5. Алергію в малюка можуть спровокувати домашні червоні яблука, тому перевагу слід віддати зеленим сортам.
  6. Під забороною знаходяться всі продукти промислового виробництва, що містять консерванти, барвники та інші шкідливі добавки: майонез, кетчуп, ковбасні вироби, консерви, солодощі та інше.

Продукти, які протипоказані годуючим мамам

Рекомендації щодо введення нових продуктів в меню годуючої мами

Протягом всього періоду годування грудьми, і особливо в перший місяць після пологів, введення кожного нового продукту в раціон мами повинен проводитися згідно з такими правилами:

  1. Новий продукт їдять в малій кількості до обіду, щоб встигнути вчасно помітити негативну реакцію дитячого організму і вжити відповідних заходів. Найчастіше від нового продукту у дитини спостерігається підвищене газоутворення, яке встигне пройти до настання нічного відпочинку.
  2. Якщо у дитини не виникло небажаної реакції на новий продукт, на наступний день дозу продукту збільшують удвічі.
  3. Не можна вводити кілька нових продуктів одночасно, оскільки буде складно визначити, який з них нашкодив малюкові. Тому продукти вводять по одному не раніше, ніж через три дні після попереднього.

Рекомендації щодо введення нових продуктів

Продукти, що стимулюють вироблення молока

Яким би збалансованим не було харчування годуючої мами, перший місяць після пологів може закінчитися лактаційний кризом, коли кількість виробленого молока різко падає. Такі кризи найчастіше переслідують первісток жінок і можуть повторюватися кожні 28-30 днів, що обумовлено циклічністю гормональної активності жіночого організму.

І хоча найкращим виходом з такої ситуації є більш часте прикладання дитини до грудей і зціджування залишився молока, посилити вироблення молока допоможе коригування харчування.

За 15 хвилин до годування рекомендують випити стакан відвару шипшини, кефіру, соку або неміцного чаю з молоком, підігрітого до температури тіла.

Для приготування соку краще використовувати чорну смородину, редьку або морква, а напоїв з лікарських трав – фенхель, кульбаба, кропива, материнка і меліса.

До речі, фенхель добре допомагає новонародженим усувати коліки, які починають мучити дитину з третього тижня після народження.

відвар шипшини для вироблення молока

У спеціалізованих магазинах сьогодні можна зустріти широкий асортимент продуктів харчування для жінок, що годують, у яких молока виробляється мало. Багато з них містять лактогенного добавку – екстракт трави галега. Але пакетовані фіточаї найбільш зручні до вживання, оскільки в них лікарські трави зібрані в оптимальних пропорціях.

Складаючи денний раціон головне не впасти в крайнощі: не переїдати, з метою забезпечити дитину необхідними поживними речовинами і не утримуватися зайве від їжі, боячись викликати у новонародженого алергію.

  Надмірне переживання з приводу харчування годуючої мами в перший місяць може спровокувати погіршення самопочуття і викликати стрес, від якого зменшується лактація.

  Тому слідувати викладеним рекомендаціям потрібно осмислено, зберігаючи спокій і отримуючи задоволення від годування свого маленького чуда!

Таблиця харчування годуючої мами по місяцях

Таблиця харчування годуючої мами по місяцях

Правильне харчування – запорука успішного відновлення після пологів і здоров’я вашого малюка. Яким же повинен бути раціон годуючої мами? Складаємо разом.

Харчування молодої мами багато в чому залежить від того, чи буде вона годувати грудьми. Це питання краще вирішити ще під час вагітності, щоб не зіткнутися з неприємною ситуацією після пологів (лактостаз, мастит і т.д.).

Якщо ви будете годувати дитину грудьми, то значимі зміни в харчування доведеться внести вже в перші дні після народження малюка.

Не забувайте, що від того, які продукти будуть на вашому столі, залежить здоров’я і самопочуття дитини: їжа потрапить в організм малюка разом з грудним молоком.

Незадовго до пологів організм майбутньої мами розуміє, що скоро йому належить значне навантаження і свідомо мінімізує витрати енергії на незначні функції. У вагітної дівчини пропадає апетит, а за день до пологів часто прискорюється спорожнення шлунка і кишечника.

У сам день «Х» взагалі не рекомендується що-небудь є, а ось пити потрібно обов’язково, тому не забудьте взяти з собою в пологовий будинок кілька пляшок з негазованою водою.

На наступний день після пологів хочеться заповнити енергетичні витрати.

Але їжу необхідно вводити з великою обережністю, як після лікувального голодування: це мінімізує навантаження як на ваш шлунок, відвиклий від надходження нормальної їжі, так і на шлунок малюка.

Крім того, невеликі кількості легкої і низькокалорійної їжі не приведуть до швидкого утворення твердого стільця, а це дуже важливо, якщо були накладені хірургічні шви на тканини промежини і шийки матки.

Розглянемо, що ж можна їсти і пити в певні періоди після пологів.

Перші три дні після пологів
питтяМожна пити трав’яні чаї, теплий солодкий чай, відвари кропиви, родовика, морси з журавлини або брусниці, компоти з сухофруктів, свіжий кефір. Солодкий чай і кефір дадуть вам енергію. У морсах і компотах багато вітамінів і мінералів, які будуть корисні після такої енерговитратній діяльності, як пологи. Відвари кропиви і родовика добре стимулюють виділення молока і зупиняють небажані кровотечі, сприяють скороченню матки після пологів. Якщо молоко рясно надходить в груди, то відвари можна скасувати.
їжаУ першу добу гарною підмогою вам буде курячий бульйон, потім поступово на 2-3 день можна вводити некруті каші на воді і без цукру (вівсяні, гречані), відварені або зварені на пару овочі (кольорова капуста, буряк, брокколі, кабачок, ріпа, морква і т. д.), печені фрукти (яблука).
Перший тиждень після пологів (4-7 день)
питтяНа початку періоду грудного вигодовування обсяг пиття становить 800-1000 мл. Слідкуйте за тим, як додається кількість молока. Якщо молоко приходить занадто швидко і у великих кількостях, можна трохи скоротити обсяг споживаної рідини.

Їжа Поступово вводимо невеликі кількості м’яса і птиці (кролик, курка, індичка). Продукти повинні бути зварені, запечені або погашені. Чи не пересолюйте їжу, не користуйтеся добавками і спеціями, це може відбитися на якості грудного молока. Як і раніше в вашому раціоні присутні каші на воді, відварені або печені овочі і запечені фрукти. Яблука можна запікати з невеликою кількістю сиру і сухофруктами, але уважно стежте за тим, як реагує дитина на той чи інший продукт.Найкраще з самого початку грудного вигодовування завести щоденник харчування у вигляді таблиці із зазначенням часу прийому їжі, продукту і його способу приготування, а в окремій графі вказувати час годування малюка і його самопочуття після цього. Так легко визначити, які саме продукти викликають кольки або алергію в малюка.

Перший місяць після пологів
питтяЗ 8-10 дня після пологів починаємо додавати по 0,5-1 склянці рідини, довівши до кінця місяця обсяг споживаної рідини до 1,5-2 літрів в день. Стежимо за станом грудей: вона повинна бути м’якою, безболісної та без лактостазу (застою молока).
їжаПочинаємо поступово розширювати перелік дозволених продуктів. У раціон годуючої мами додаються інші крупи (пшенична, перлова, сочевиця), дієтичний сир і сметана (до 15% жирності), інші сорти м’яса (нежирна яловичина), житній підсушений хліб або сухарі. Можна спробувати ввести деякі сорти нежирної морської риби (телапія, минтай, тріска) у відварному, запеченому вигляді або на пару. Обережно починаємо вводити іншу молочну та кисломолочну продукцію (натуральний йогурт, ряжанку, кисле молоко), нежирний і Малосолоне сир, горіхи (крім волоських, які часто викликають алергію у малюків). Незважаючи на послаблення в раціоні, намагайтеся, щоб всі продукти – в міру можливості! – проходили теплову обробку: не бажано в цей період є сирі овочі, фрукти, ягоди, а з сиру краще робити запіканки і т.д.

 Краще повністю виключити в перші півроку життя малюка зі свого харчування солоні, гострі, квашені та мариновані продукти, прянощі, консерви (особливо домашнього приготування), бобові, фаст-фуд, газовані напої, міцний чай і кава, шоколад і цитрусові, полуницю, жирну баранину і свинину, випічку і продукти, приготовлені з додаванням дріжджів. Надалі вводити їх в свій раціон молодій мамі доведеться дуже обережно і з оглядкою на самопочуття дитини.

Перші три місяці після пологів
питтяМи залишаємо на колишньому рівні, орієнтуючись на стан грудей і кількість прибуває молока.
їжаХарчування годуючої мами в цей період стає все більш різноманітним. Поступово вводите все більше нових продуктів, але з дотриманням суворого правила: новий продукт – раз в 4-5 днів, не частіше. Причому починайте введення нового продукту з 1 столової ложки. Після відстеження реакції малюка на нове блюдо можна збільшити порцію, але воно також має бути поступовим. З другого місяця можна вводити в раціон сирі овочі і трави (огірки, салати, морква, шпинат, кріп), фрукти (яблука, груші), ягоди (по сезону). Але постарайтеся виключити максимально алергенні або надмірно ароматні продукти: екзотичні фрукти і овочі, полуницю, персики, абрикоси, цитрусові, цибуля, часник, кінзу. З 2-го місяця розширюється асортимент круп і макаронних виробів (бурий і звичайний рис, макарони твердих сортів пшениці), овочів (картопля, болгарський перець, помідори).

Якщо ж ви вирішили відмовитися від грудного вигодовування на тому чи іншому етапі, то відразу після природного відновлення після пологів, можете розширювати свій раціон набагато швидшими темпами, ніж годують мами. Але дотримуйте помірність: врешті-решт, вагітність і пологи – серйозне навантаження на організм дівчини, тому тіло може досить несподівано відреагувати навіть на добре знайомі і зрозумілі продукти. 

Previous Калорійність солоного і слабосоленого оселедця, користь оселедця і протипоказання до вживання
Next Дієта на основі білків: користь, список продуктів, таблиця змісту

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *