Природний підхід до апетиту дитини – вегетаріанство


Вегетаріанство у дітей

Природний підхід до апетиту дитини - вегетеріанство

Серед вегетаріанців і прихильники здорового способу життя, зустрічається молодь, і навіть вагітні. Тому, зовсім не дивно, що сім’ї вегетаріанців привчають і своїх дітей до даного виду харчування, причому з раннього віку.

Але, так чи корисно вегетаріанство? І чи варто привчати дитину до нього? Щоб дати відповіді на ці питання, необхідно, перш за все, з’ясувати суть і причини, що сприяють вегетаріанства.

причини вегетаріанства

Серед основних причин захоплення вегетаріанськими дієтами є:

  1. Етнічні. Неприйняття заподіяння тваринам страждань.
  2. Медичні. Відомо вдавання до вегетаріанства при хронічних і гострих захворюваннях.
  3. Релігійні. Це такі види релігії, як буддизм, індуїзм, растафаріанство, джайнізм.
  4. Економічні. Не кожна сім’я може дозволити собі витрачатися на м’ясопродукти.
  5. Екологічні. Мається на увазі збереження поголів’я тварин.

види вегетаріанства

Вегетаріанство – досить широке поняття, що припускає під собою різні системи харчування. Багато дотримуються строгого вегетаріанства, при якому в їжу йде лише рослинна їжа, інші ж, більш демократичні і дозволяють собі молочні продукти і рибу. Вегетаріанство підрозділяється на наступні види.

веганство

Вегетаріанство, яка допускає вживання рослинної їжі. Причому, мед, вживати не рекомендується, так як він продукт роботи бджіл, що веганам неприємно.

Ово – вегетаріанство

При такому вигляді вегетаріанства вживають не тільки рослинну їжу, запашний мед і яйця також в списку дозволених продуктів.

лактовегетаріанство

Сама назва говорить про те, що поряд з рослинною їжею вживають молочні продукти і запашний мед.

лактоововегетаріанство

Подібний вид вегетаріанства включає в себе крім рослинної їжі ще молочні продукти, улюблений усіма мед і яйця.

Спраутаріанство

Даний вид вегетаріанства вітає в якості основної їжі пророщені зерна злаків і бобових, а також вітаються сирі продукти рослинної основи.

фрукторіанства

Назва говорить сама за себе. Фрукти і, як їх похідне, соки – ось основний напрямок при фрукторіанства. Крім них, у списку ягоди, злаки, бобові, горіхи та овочі.

Младовегетаріанство

У вегетаріанство найбільш демократичний вид. Іноді прихильники даного виду вживають навіть біле м’ясо птиці та рибу! Ну і, звичайно, не відмовляються від рослинної їжі, горіхів, меду і молочних продуктів.

сироїдіння

Найсуворішим видом вегетаріанства є сироїдіння. Сироїд вживають виключно рослинну їжу і не нагрівають її вище 48 градусів!

Так, з деякими моментами вегетаріанства розібралися, давайте тепер проаналізуємо, як впливає вегетаріанство на дітей.

Діти і вегетаріанство

Існує думка, що діти – вегетаріанці набагато швидше розвиваються, ніж їх однолітки, і розумово, і фізично. Це міф. Зустрічаються, звичайно, діти – вегетаріанці, які з розвитку переганяють однолітків. Але, найчастіше, все трапляється навпаки.

Відсутність і нестача вітамінів, амінокислот і білка позначається на їхньому розвитку. Такі діти слабкі, так і розумовий розвиток не на висоті.

А все тому, що організму потрібні 20 білків для повноцінного розвитку, а 8 з них отримують з продуктів тваринного походження: молока, м’яса, яєць.

Решта білки реально отримати з горіхів і бобових, але такі продукти, як риба, м’ясо, птиця повинні бути присутніми в раціоні в обов’язковому порядку.

Наступним поширеною думкою є досить популярне оману, що раз вегетаріанство не шкодить дорослим, то і дітям не станеться. Так, тільки з однією поправкою.

Відсутність мікроелементів і вітамінів, протягом деякого часу, дорослими може переноситися нормально, дітям же просто життєво необхідне надходження корисних речовин в їх зростаючий організм.

До того ж, немає незаперечних і незаперечних доказів корисності вегетаріанства для дорослої людини.

Знову ж таки, незалежно від віку, істотне зниження рівня мінералів і вітамінів користі організму не принесе.

Розглянемо вплив мікроелементів на дітей і чого ж, при дотриманні вегетаріанства, вони позбавляються

Організм дітей-вегетаріанців позбавляється заліза в легкозасвоюваній формі, а воно впливає на кровотворення, сприяє зміцненню імунітету і утворення гемоглобіну. Залізо міститься виключно в продуктах тваринного походження.

Також не забуваємо про вітаміни групи В, які організм отримує з продуктами тваринного походження. Анемія, зниження обміну жирів і вуглеводів в організмі – ось до чого призводить дефіцит такого важливого вітаміну В12.

Дефіцит вітаміну В2 призводить до падіння рівня метаболізму білків, вуглеводів і жирів в організмі, погіршення зору, а також і розладу процесу дихання клітин.

Вітамін А в необхідній кількості не надійде до дитячий організм при захопленні вегетаріанством, а він відноситься до жиророзчинних і зустрічається в продуктах тваринного походження. Від його кількості залежить безпосередньо зір дитини, стан його нігтьових пластин і шкіри.

Цинк – важливий мікроелемент для розвитку дитини, а їм багата тільки яловича печінка! Дефіцит цинку призведе до проблем зі шкірою і волоссям, погіршення зору, порушень процесів кровотворення і вуглеводного обміну.

Також необхідний дітям і корисний холестерин. Він є будівельним матеріалом для клітин організму, в тому числі і статевих гормонів. Захоплення вегетаріанством позбавить дітей необхідного холестерину, а це в свою чергу, негативно позначиться на їхньому організмі.

Нутритивні проблеми вегетаріанства

Все вегетаріанські дієти відрізняються високим вмістом вуглеводів, омега-6 жирних кислот, харчової клітковини, вітаміну Е і С, фолієвої кислоти, каротиноїдів і магнію (Mg). На цьому тлі відзначається низький вміст білка, насичених жирів, довголанцюжкових омега-3 жирних кислот, цинку (Zn), кальцію (Са), (рідко) заліза (Fe), ретинолу, вітаміну D, вітаміну В12.

Відзначимо, що вегетаріанські дієти, де присутні яйця і обов’язково молочні продукти, як правило, не провокують виникнення у дітей нутріентной недостатності. Так як в вегетаріанських раціонах вони не завжди представлені, природно спостерігається дефіцит тих чи інших необхідних речовин.

Енергія. У вегетаріанському раціоні низька енергетична щільність свідчить про недостатньому споживанні організмом калорій. Тому дітей раннього віку необхідно годувати якомога частіше, так як їм не під силу в один прийом, з’їсти велику кількість їжі.

Білок. Вегетаріанські дієти не завжди в змозі забезпечити організм адекватним набором амінокислот, що може привести до відставання у фізичному розвитку і неврологічної дисфункції.

Мінеральні речовини. Волокна харчові і ряд субстанцій, яких багато в рослинній їжі, заважають адекватної абсорбції Fe і Zn. У зв’язку з цим, їх надходження слід контролювати і, якщо виникає така необхідність, то і дотувати.

Ліпіди і жирні кислоти. Альфа-ліноленової кислотою постачає організм їжа рослинної основи, але позбавляє його довголанцюжкових омега-3 жирних кислот.

Харчовими постачальниками альфа-ліноленової кислоти служать горіхи волоські, лляне насіння, соєва, конопляне, рапсове і льняне масла.

Вітаміни. У цій групі – вітамін D і вітамін B12.

Вітамін D, відсутній майже в рослинній їжі, в невеликих кількостях є в яйцях і молочних продуктах. Виконує в людському організмі важливі функції. Його джерелом вважаються гриби, особливо випробували вплив ультрафіолетового випромінювання.

Вітаміну В12 немає в їжі рослинного походження і виходить, що вегетаріанцям необхідно використовувати його альтернативні джерела. Наприклад, вітамінні препарати і харчові добавки, а неповним вегетаріанцям -яйца і, звичайно ж, молочні продукти.

Карнітин. Міститься в основному в м’ясомолочних продуктах харчування, відповідно діти-вегетаріанці, піддаються ризику виникнення карнитиновой недостатності.

Креатин. Дотація креатину протягом п’яти календарних днів з 20 г / сут сприяє поліпшенню у вегетаріанців показників пам’яті.

Здорова дитина навряд чи відмовиться від м’яса. Його відмова буде свідчити про неполадки в організмі з шлунково-кишковим трактом. Але в сім’ї прихильників вегетаріанства навряд чи з’явиться м’ясоїд. Але всупереч усталеній в родині традиції, не лишайте дитину права самостійного вибору. Нехай він сам визначиться зі своїми уподобаннями та типом харчування.

Вегетаріанство як вид лікувального харчування

Вегетаріанство часто рекомендують, як систему лікувального харчування при проблемах з обміном речовин, захворюваннях нирок і серцево – судинної системи.

Вітаються також і розвантажувальні дні, коли замість продуктів тваринного походження використовуються рослинні.

Але, дотримуватися принципів вегетаріанства, особливо дітям, потрібно вкрай обережно і бажано під пильним контролем фахівців.

Чим харчуються діти вегетаріанці: тим же, чим і дорослі, але по-іншому

Всі діти в перший період після народження – вегетаріанці, лакто вегетаріанці, якщо точніше, природа не надала тут особливого вибору.

Як довго триватиме вегетаріанський період їх життя вирішують, як правило, батьки, виходячи з турботи про здоров’я і розвитку дитини та власних гастрономічних уподобань. Вегетаріанство досить популярно, але більшість людей в нашому суспільстві традиційно не мислить своє меню без м’ясних продуктів.

І якщо з вегетаріанством дорослих все якось примирилися, а близько половини опитаних висловлюють схвалення позиції вегетаріанців, то діти вегетаріанці викликають багато суперечок.

Чим годувати дитину

Якщо в сім’ї є діти, батькам постійно доводиться в тій чи іншій мірі шукати відповідь на це питання (поряд з питаннями як і скільки), незалежно від того, дотримуються вони вегетаріанства чи ні. Основні рекомендації по дитячому раціону харчування не однакові за віком, але зводяться до того, що в ньому мають бути присутні:

  • білок ; він є будівельним матеріалом для тканин і клітин. Міститься в достатній кількості в молочних продуктах, бобових, горіхах, насінні, інших продуктах;
  • вуглеводи ; поставляють організму енергію. Оптимальний вибір – повільні вуглеводи, які містяться в сирих овочах і фруктах, цільнозернових продуктах;
  • жири ; незамінні жирні кислоти, джерело жиророзчинних вітамінів A, E і D, відповідають за ріст дитини і імунітет. Містяться в рибі, вершках, вершковому і рослинному маслі.
  • Клітковина : бере активну участь в процесі травлення. Джерело – сирі овочі і фрукти, висівки, вівсяна крупа;
  • Кальцій : впливає на ріст кісток, формує зубну емаль, нормалізує серцевий ритм, забезпечує згортання крові. Кальцієм багаті молочні продукти, риба, яйця, бобові, а також збагачені продукти, наприклад, в сухі сніданки, соєві продукти, брокколі, насіння соняшнику та інші;
  • Залізо : відіграє важливу роль в кровотворення, впливає на розумовий розвиток. Міститься у великій кількості в морепродуктах. Інші джерела заліза: шпинат, бобові, зелені листові овочі, буряк, сухофрукти, волоський горіх і фундук, гранат та інші.

У деяких з цих підпунктів присутній і м’ясо, в якості одного з джерел, а й без нього, як видно, список виходить досить великим. Тобто, при правильно організованому харчуванні діти вегетаріанці нічого не втрачають.

Діти і вегетаріанство: де починаються проблеми

Старовинна мудрість говорить: «Не робіть з їжі проблему». Тема дітей дуже емоційно насичена, але давайте згадаємо про те, що вегетаріанство буває різним і розглянемо дитяче харчування з цього ракурсу.

Коли дитина починає їсти «дорослу» їжу, ніхто не починає годувати його переважно м’ясом, навпаки, рекомендується включати в раціон достатню кількість злаків, овочів, фруктів. М’ясо в дитячому харчуванні завжди присутній в обмеженій кількості.

У дорослих це зараз називається флексітаріанство. Рекомендується також давати дітям м’ясо з м’якими волокнами і обмеженою жирністю. Цими достоїнствами володіє поллотаріанская їжа.

Ніхто, як правило, не заперечує проти того, що риба та інші морепродукти можуть стати джерелом тваринного білка. Нагадаємо, що на «вегетаріанському жаргоні» це називається пескетаріанство.

Лактоово вегетаріанство має на увазі вживання яєць і молочних продуктів, які вважаються оптимальними для дитячого харчування. Суворе вегетаріанство, або веганство, виключає будь-які продукти тваринного походження. І, звичайно, це створює певні труднощі при організації дитячого харчування, наприклад, як забезпечити потрібну кількість калорій і необхідний обсяг білка.

Більшість претензій до вегетаріанства в дитячому віці має саме цю основу: недолік білка або калорій. Але це привід швидше приділити більше уваги тому, як зробити харчування дітей веганів більш калорійним, наприклад за рахунок горіхових масел, сухофруктів або інших висококалорійних продуктів; а рослинний білок навіть корисніше тварини.

І, до речі, частіше проблема споживання білка полягає в тому, що його дають дітям занадто багато . У дітей, яких годують традиційним чином, тобто дають багато м’яса і насичених жирів, вже до першого класу виявляються ознаки серцево-судинних захворювань.

А понад 90% випадків харчових отруєнь спричинені вживання м’ясних і молочних продуктів.

Тобто дитяче харчування при будь-якому раціоні вимагає постійної уваги, а проблеми починаються там, де відстоювання по суті ідейних постулатів типу «треба їсти …» або «не треба їсти» будь-якої продукт превозобладает над більш гнучким підходом до правильного харчування.

Можливості повноцінного розвитку і передумови стрункої фігури

Історія вегетаріанства переконливо показує можливість повноцінного розвитку при харчуванні переважно рослинною їжею. Число індійських програмістів у Силіконовій долині – цілком достатнє свідчення проти тези про зниження рівня розумової активності через відмову від м’яса в дитинстві.

У Великобританії є вегетаріанські (веганські) сім’ї в четвертому – п’ятому поколінні, діти в яких за своїм розвитком не поступаються одноліткам. Це можна вважати відповіддю на «кліматичні» заперечення проти вегетаріанства. Якщо батьки вегетаріанці, то і діти відмінно ростуть без тваринної їжі.

Низька кількість жирів, характерне для вегетаріанства, може послужити і хорошу службу. Жирові клітини, складові «сало», формуються в основному в перші роки життя.

Надалі їх число практично не збільшується, відбувається лише розростання, збільшення в розмірах вже наявних клітин.

Тому фігура дорослої людини багато в чому залежить від того, чим його годували в дитинстві.

Про шкоду насильства

Складніша ситуація виникає, коли батьки вегетаріанці, а у дитини проявляється потреба в їжі тваринного походження.

Або навпаки, в родині м’ясо входить в постійне меню, намагаються їм нагодувати і дитини, а він відмовляється його є .

Більшої шкоди тут принесуть спроби змусити дитину їсти те, що він не хоче; ніж «неправильна» їжа або гіпотетичний нестача поживних речовин.

У дітей більш оптимально функціонують регуляторні механізми, що керують приходом і витратою енергії. (Оптимальна регуляція тримається приблизно до 15-17 років. Надалі вона зберігається на хорошому рівні лише при здоровому способі життя.) Наприклад, діти набагато активніше дорослих використовують холестерин: він входить до складу клітинних мембран, а нових клітин у дитини утворюється багато.

Інша пов’язана з насильством ситуація – коли діти просто не хочуть їсти . Потрібно пам’ятати, що, на відміну від дорослих, вони майже ніколи не їстимуть про запас.

Їжа ж без почуття голоду і без задоволення, а для дітей особливо, користі не принесе. Простіше дочекатися, коли у дитини проявиться природне почуття голоду.

До слова, у дітей-вегетаріанців це відбувається швидше, рослинна їжа має менш тривалий період засвоєння.

Чим «дитяче» вегетаріанство відрізняється від «дорослого»

Дитячий організм і організм дорослого функціоную по-різному. Хоча б тому, що перед ними стоять різні завдання. Одна з основних завдань дитячого організму – рости і розвиватися.

Що накладає свої особливості на харчування, в тому числі вегетаріанське.

І оскільки діти істоти підневільні і їдять «що дають», то саме дорослим потрібно ці особливості враховувати при складанні дитячого раціону. наприклад:

  1. Головне достоїнство рослинних продуктів – у великій кількості життєво важливих вітамінів, особливо в свіжих овочах і фруктах, але вони мають низьку енергетична щільність; оскільки діти не можуть з’їсти відразу багато – розміри шлунка не дозволяють, годувати дітей потрібно частіше, ніж дорослих;
  2. Варто уникати різких і сильних приправ, для дітей це дуже сильне навантаження, в тому числі на сприйняття, а згодом може привести до пристрасті до нездорової їжі з вираженими смаковими відчуттями;
  3. Фрукти можна давати без обмежень, вони дуже корисні і об’їстися ними дітям, у яких немає ще звички «заїдати» негативні емоції, практично неможливо; але потрібно стежити за виникненням алергічних реакцій.
  4. Молоко, а також йогурт, кефір, кисле молоко – відмінна їжа для дітей, але небажано змішувати їх з крохмалями; після одного року не варто також варити каші на молоці, хоча діти і переварюють їх краще дорослих;
  5. Вегетаріанське харчування не завжди в змозі забезпечити організм необхідною кількістю білка, так що горіхи і насіннячка для дітей не тільки ласощі, але і необхідний продукт;
  6. Після того, як перестали застосовувати натуральні добрива, вітамін В12 практично пропав з рослинних продуктів; але з’явився в складі збагачених сумішей, злакових пластівців і сухих сніданків, а також спеціальних харчових добавок.

Чому я вибрала вегетаріанство, домашні пологи і гомеопатію: особистий досвід мами

До вегетаріанства в нашій країні можна адресувати ще з підозрою, але прихильників цього способу життя стає все більше.

Зовсім недавно в соціальних мережах стартував новий проект Born vegetarian, творці якого на своєму особистому прикладі вирішили спробувати донести до людей ідею, що вегетаріанство може бути дуже природним.

«Деяким складно прийняти і зрозуміти, що можна бути вегетаріанцем, щоб не вмерти з голоду і від нестачі амінокислот – в Росії особливо актуальний такий тип мислення, – говорить Радда Неаполітанська, одна з творців проекту. – Часто людям нема звідки взяти інформацію, тому що не всі, що пишуть в Інтернеті, правда.

Тому ми придумали наш проект, в якому будуть і рецепти, і поради, і живе спілкування, і майстер-класи, і інтерв’ю ».

Радда Неаполітанська носить не просто рідкісне ім’я. Вона дочка переконаних вегетаріанців, вегетаріанка сама і мама трьох дітей – представників вже третього покоління, в якому не їдять м’ясо. Радда розповіла «Летідору», яку роль відіграла група Beatles в їхній родині, що вони їдять крім капусти і чому завжди готують олів’є на Новий рік.

Для мене і моєї сім’ї вегетаріанство – це природно, тому що ми були народжені в цьому. Це так просто, що ми навіть не замислюємося, вегетаріанці ми чи ні. У нас абсолютно звичайний побут, як і у всіх людей – ми купуємо продукти в звичайних магазинах, водимо дітей в звичайну школу і розвиваємося в міру можливостей.

Вегетаріанство з моєї точки зору – це такий образ думок і дій, коли ти не завдаєш шкоди іншим істотам, щоб нагодувати себе. Людина здатна усвідомлювати, що варто робити, а що не потрібно, і тоді він природним чином приходить до єдино правильного рішення. Звичайно, я і мої брати і сестри з народження вегетаріанці, але це наш свідомий вибір.

Наші батьки зробили такий вибір, тому що захопилися творчістю групи Beatles, музиканти якої стали дотримуватися вегетаріанства.

Так все і почалося. Батькам тоді, звичайно, було складніше. Часом вони харчувалися, грубо кажучи, хлібом і картоплею, потім ще гуманітарна допомога з’явилася, теж допомагало. Це при тому, що у нас сім’я багатодітна – нас у батьків п’ятеро. І нічого, всі вижили.

Але для нас це ніколи не було якимось тягарем. Ми ходили в звичайну школу і там на сніданках змінювалися їжею з однокласниками: нам – яблука-булочки, їм – омлети.

Хлопці з класу запитували: «Ну що ти їси крім капусти?» Але все завжди жартома переводили, нормально все було.

У мене багато знайомих, які перестали бути вегетаріанцями або навпаки. І якщо вибирати з двох посилів – вегетаріанство як корисне для здоров’я і вегетаріанство як етичний принцип, – то для нашої сім’ї це все-таки етичне питання.

Заподіювати шкоди тваринам, щоб дістати собі прожиток і вижити, в наш час не потрібно.

Еволюційно це взагалі не потрібно зараз.

Але до всього потрібен правильний підхід. Якийсь час назад наші друзі захопилися сироїдінням. І ми вирішили теж спробувати. В цілому це хороша практика, але я помітила, що діти почали відчувати стрес, тобто навіть не дискомфорт.

І тоді я це припинила. Тобто не можна фанатично хапатися за все, тому що так можна погано вплинути на харчову поведінку дитини.

Адже дорослі можуть заразитися якоюсь ідеєю і самі себе контролювати, а з дітьми потрібно бути дуже обережними.

Ми купуємо звичайні продукти в звичайних магазинах недалеко від будинку. Я просто вибрала ті, в яких, з моєї точки зору, є хороші овочі і фрукти, а ще на ринок ходимо. Є, звичайно, спеціальні магазини з вегетаріанською їжею, там ми теж буваємо, коли хочеться чогось особливого – круп або спецій.

А взагалі ми вживаємо в їжу дуже просту їжу, буває, що і Суперфуд купуємо, щось, що дітям дуже подобається. Правда, діти в їжі вибагливі і їм подобається далеко не все, всякі дивні продукти їм не дуже подобаються. Але в будь-якому випадку їх їжа – здорова та поживна.

Я даю їм багато сирих продуктів, наприклад. Правда, тут є тонкість: я з часом стала дотримуватися того принципу, що сирі продукти краще давати окремо від тих, які оброблені термічно. Діти люблять морквяні палички, легкі салатики. Вони прекрасно все це наминали, що дуже важливо, тому що сира їжа краще засвоюється.

Ми їмо три рази в день плюс ще два перекуси, тобто як все. Намагаюся виключити цукор з раціону, якусь випічку за рідкісним винятком можу спробувати на день народження, наприклад. Іноді використовую коричневий цукор.

Відмова від цукру – це не питання проблем зі здоров’ям, просто я зрозуміла, що це не моя їжа, я це відчуваю.

Ще є їжа важка, хоч і вегетаріанська. Наприклад, гриби. Мої діти люблять грибний суп, але його я стала давати не раніше трьох років і досить рідко. Те ж саме можу сказати про баклажани – це важка для засвоєння їжа.

Що стосується м’яса, то у нас багато знайомих і родичів, які їдять м’ясо. Я абсолютно спокійно до цього ставлюся і не проповідую свій образ думок. Хоча дуже часто в гостях мені пропонують: «Ну з’їж шматочок курочки». Зазвичай це бабусі.

Але я і діти спокійно на це реагуємо. Бувають і спільні пікніки – все їдять свою їжу, я з задоволенням теж готую, і багатьом м’ясоїдам подобаються мої шашлики з овочів.

При цьому я чую від них: «Якби ти завжди готувала, ми б теж стали вегетаріанцями».

У мене троє дітей, вони ходять в школу і сад, і з собою я даю їм обіди – бутерброди або щось ще. Молодша дочка ходить в садок, де я домовилася, що даю свою їжу з собою. Але це платний садок і мені було нескладно домовитися з керівництвом, щоб їй дозволили їсти домашню їжу.

https://www.youtube.com/watch?v=NEpYFN7Swow

Але взагалі проблема у виборі їжі в дитячому садку існує – не кожен бюджетний садок піде на це.

Починають вимагати довідку від лікаря, кажуть, якщо у вас алергія, йдіть до відповідного садок, де є спеціальне харчування, і так далі. Але я не залишаю намірів перевести доньку в звичайний сад і, сподіваюся, зможу домовитися і переконати співробітників, щоб мені дозволили годувати дитину своєю їжею. Я думаю, це не проблема в наші дні.

Ну і потім у нас теж є свята. Ми всі дуже любимо олів’є, і він завжди буває на новорічному столі. Інша справа, що в ньому немає м’ясних інгредієнтів, а майонез – соєвий. Ви знаєте, це так смачно!

Я всім раджу відкрити для себе новий олів’є.

Вінегрет – теж свого роду традиція. І взагалі я вважаю, які ми, дорослі, традиції прищепимо своїм дітям, таких вони і будуть дотримуватися у своєму житті і любити. У нас традиційно на святах їдять фруктовий салат, діти завжди йому раді, ну і, звичайно, морозиво.

У мене було три вагітності і всі три рази я спостерігалася в Росії. Я брала всі препарати, які мені прописував лікар, все вітамінні комплекси, все як треба робила. Але я не акцентувала увагу лікаря на те, що я вегетаріанка, вирішила, що кричати про це не варто.

Проблем зі здоров’ям у мене не було, токсикозу не було. Під час третьої вагітності був низький гемоглобін, але я стала активно їсти гречку, шпинат і яблука, і він швидко піднявся.

Більш того, я вважаю, що це було пов’язано зі стресовою ситуацією, а не з їжею, плюс до всього це була третя вагітність.

Усіх трьох дітей я народжувала вдома у ванні. Домашні пологи, і взагалі пологи, вимагають обов’язкової підготовки на всіх рівнях – ментальному, фізичному і психічному.

Це обов’язкова умова спокійних і природних пологів для майбутньої матері. Потрібен осмислений підхід і оцінка свого здоров’я. Головне, щоб жінка була розслаблена, спокійна і впевнена в своїй жіночій силі. І неважливо, де це буде відбуватися – вдома, в пологовому будинку або в машині. Всі мої три рази все пройшло відмінно, зі мною поруч завжди була акушерка, а навпаки – пологовий будинок.

Усіх трьох я годувала грудьми мінімум до двох років. Прикорм вводила звичайним способом, тільки без м’яса. Спочатку фруктові пюре, кашки, потім овочеві пюре. Всім дітям їжа подобалася різна. Зі старшою довелося повозитися, дуже прискіплива росла, годували її, як багато батьків, з жартами-примовками, літачками і так далі.

А ось молодша просто взяла в руку ложку на півроку і стала є все.

Щеплення ми не робимо. Просто не робимо.

Ми не ходимо до лікарів, тільки по ситуації – стоматолог або хірург. Для школи і садка ми спокійно пройшли всі огляди і здали аналізи, але в звичайному житті лікарі нам не потрібні, це крайній випадок.

Сказати, щоб діти хворіли часто, не можу. Ну коклюш був багато років тому. Причому, що характерно, молодша дочка тоді була на грудному вигодовуванні, і вона не заразилася від старших.

А ось їм так, довелося тоді лікуватися, як годиться.

А взагалі буває у дітей кашель раз на рік, але тоді я даю їм гомеопатичні препарати. Ми не живемо в аптеках і вдома у нас немає медикаментів на всі випадки життя.

У моїх дітей немає скупчення шкідливих речовин в організмі, і вони легше переносять будь-яку застуду або не хворіють взагалі.

В якості профілактики ми п’ємо лимонад з імбиром, побільше соків робимо з дачних яблук, їмо багато овочів і особливо зелені. Зелень – дуже важливий продукт для вегетаріанців, тому що там міститься гігантська кількість мікроелементів і інших корисних речовин.

Хвороби адже від чого бувають? Від неправильного харчування. Наприклад, серед вегетаріанців зустрічаються люди з надмірною вагою і навіть страждають ожирінням. По-перше, вони їдять дуже багато вуглеводів, по-друге, їдять смажену їжу.

Це вегетаріанство не з причин ЗСЖ. Ці люди буквально метуть все підряд. А чому вони вегетаріанці, сказати важко. Все з різних причин – здоров’я, образ думок або релігійні міркування. Від цього багато що залежить теж.

Ось багато людей їдять і не замислюються, що їдять – пельмені, вареники, булочки – і як це перетравлюється. А якщо задуматися, то починаєш сприймати продукт по-новому. Ось молоко, наприклад. Сам по собі це хороший продукт. Але у багатьох людей воно не перетравлюється. І це виражається, наприклад, у вигляді нальоту на мові, в появі нежиті.

Я не даю дітям холодне молоко взагалі, а морозиво тільки влітку.

Ми взагалі намагаємося менше молочних продуктів вживати, тому що їх якість сьогодні жахливий. Ні сиру нормального годі й шукати, ні масла. Тому краще не те щоб обмежувати ці продукти, а просто вживати в розумних межах. Тому що потім починаються проблеми зі здоров’ям, і це видно відразу.

Ще ми гартувати.

Я обливаюся холодною водою, і дітей до 2-3 років теж гартували обов’язково.

Сьогодні ми не робимо цього регулярно, але вони абсолютно спокійно купаються в холодній воді і на вулицю одягаються дуже легко.

Я всім, навіть не вегетаріанцям, рекомендую дотримуватися простих правил і не вживати важку їжу, особливо на ніч. Більш того, я вважаю допустимим вживати додатково вітаміни і БАДи.

Мені подобається, наприклад, Чаванпраша – це індійський препарат. У ньому багато вітамінів і він натуральний.

Сьогодні багато подібних комплексів і, якщо є необхідність, їх можна пропити, але тільки рекомендувати таке повинен все-таки фахівець.

На закінчення скажу, що вегетаріанство для моїх дітей природно, тому що воно відбувається з народження. Питань у них багато не виникає. Хоча, звичайно, інші діти задавали питання, чому так.

Діти знають, що ми так їмо, бо не хочемо, щоб комусь завдавали болю.

Мої діти сприйняли це дуже серйозно. Молодша дочка часто з гордістю повідомляє новим друзям на дитячому майданчику: «А ми – вегетаріанці!»

Норвезькі вчені довели, що у веганів народжуються недорозвинені діти

Нескінченна «війна» між веганами і мясоедами триває. Цього разу про свою роботу прозвітували норвезькі вчені з дослідницького центру Uni Research, які повідомили про завершення 5-річного дослідження, спрямованого на вивчення впливу вітаміну B12 на розвиток людини в дитинстві.

На самому початку дослідження вчені взяли зразки крові у 500 немовлят з Непалу для проведення аналізу на рівень вмісту в ній вітаміну B12. Через 5 років дослідники повторно взяли аналіз крові у тих же дітей, а потім провели кілька тестів на перевірку їх інтелектуальних здібностей.

До кінця експерименту було встановлено, що дітям з нестачею вітаміну B12 набагато гірше даються різні головоломки і навіть звичайна абетка – вони гірше розпізнають букви.

Крім того, з’ясувалося, що такі діти відчувають певні труднощі в соціальному аспекті – у них є проблеми з інтерпретацією емоцій своїх однолітків.

Таким чином дослідникам вдалося встановити зв’язок між низьким вмістом вітаміну B12 у немовлят і проблемами в розвитку. Вчені відзначають, що проблеми в цьому випадку можуть виникати вже на стадії внутрішньоутробного розвитку.

Дослідники говорять, що в основному вітамін B12 міститься в м’ясі, яйцях і молочної продукції, тому в групу ризику перш за все входять жителі бідних країн, де спостерігається явна проблема з можливістю забезпечення належним чином різноманітності свого раціону. Ну і, звичайно ж, вегани, які, в свою чергу, взагалі не вживають їжу тваринного походження, нерідко таким же чином завдаючи шкоди і здоров’ю своїх дітей, так як зазвичай намагаються прищепити їм певні етичні норми, яким вони самі йдуть.

Крім прямого зв’язку між нестачею вітаміну B12 і зниженням розвитком інтелектуальних здібностей у дітей, вчені відзначають зв’язок між дефіцитом цього вітаміну у матерів і передчасними пологами. В цьому випадку, говорять вчені, шанс народити недоношену дитину підвищується на 21 відсоток.

Як уже було відзначено вище, боротьба між веганами і мясоедами триває вже не один десяток років.

Згідно з даними ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) за 2012 рік, сироїдіння і вегетаріанство віднесено до психічних розладів і визнано відхиленням від нормальної поведінки.

Частково на такий крок ВООЗ пішла після випадку, що стався в Іспанії, де одна з сімей сироїдів міста Малага довела своїх дітей до повного виснаження строгою дієтою.

З даними ВООЗ не згодна Американська асоціація дієтологів, яка переконана в тому, що веганство приносить виключно користь здоров’ю людини, так як вегани зазвичай не вживають трансжири, менше вживають цукру і солі, але при цьому вживають більше продуктів, що містять клітковину. Така дієта дозволяє суворіше контролювати свою вагу.

На цьому хотілося б статтю і завершити, але справедливості заради варто відзначити, що в рамках попередніх наукових досліджень було встановлено, що в веганство є і більш серйозні позитивні аспекти. Так, вегани мають на 14 відсотків менше шансів захворіти на рак і на 36 відсотків менше ризикують отримати метаболічний синдром – провісник хвороб серця, діабету і інсульту.

Про вегетаріанство, дітей та право вибору

Вегетаріанство в нашій країні стає все більш і більш популярним, якщо не сказати, що модним. Причому в деяких випадках виключається не тільки м’ясо тварин, але і продукти їх життєдіяльності (яйця, молоко).

Досить багато батьків привчають своїх дітей до вегетаріанства можна сказати з народження. І ось саме про це і буде ця стаття.

Які найчастіше зустрічаються проблеми у дітей, чиї мами – вегетаріанці?

Основна проблема – це анемії різного генезу (це і залізодефіцитні і В12-дефіцитні).
Що таке анемія для дитини? Гемоглобін переносить кисень і чим менше його вміст у крові, тим менше кисню він може перенести.

Першим, що страждає від нестачі кисню в організмі – головний мозок, оскільки клітини головного мозку найбільш чутливі до нестачі кисню. Але є компенсаторні реакції організму. Чим нижче рівень гемоглобіну в крові, тим більше організм намагається захистити головний мозок від гіпоксії (нестачі кисню).

Основний такий механізм – збільшення швидкості кровотоку за допомогою почастішання роботи і підвищення навантаження на серце. Тобто у 100% дітей при анемії 2-3 ступеня виявляється компенсаторна тахікардія.

Проблема з дефіцитом заліза починається ще з внутрішньоутробного періоду. Адже запаси заліза формуються тільки з тридцять другого тижня вагітності при адекватному кількості заліза в організмі матері. Таким чином, дитина спочатку народжується з дефіцитом заліза.

Далі малюк отримує грудне молоко, в якому так само мало заліза, оскільки мама-вегетаріанка і то залізо, яке надходить в її організм насилу покриває її власний дефіцит (після крововтрати при пологах). Тобто дефіцит заліза в організмі малюка наростає.

Далі, якщо дитина не отримує в прикорму червоне м’ясо, то до року – півтора ми отримуємо чудову (і часто погано піддається терапії) залізодефіцитну анемію. Про життєво необхідне лікування розповім трохи пізніше.

Чому залізо з рослинної їжі при його досить високому вмісті засвоюється вкрай мало?

Залізо в продуктах існує в 2-х формах – гемової і негемового. Залізо в гемової формі міститься в м’ясі, індичці, курці, печінки. Засвоюється гемовое залізо на 20-25%.

Залізо у негемового формі міститься в рослинній їжі. І засвоюється воно тільки при певних обставинах і в середньому 1-3% (тільки з сої засвоюється на 7%).

Умови, при наявності яких хоча б це кількість заліза всосется: вітамін С (який містять фрукти та овочі) і вітамін В12, який не міститься в рослинній їжі і не синтезується організмом.

Тому дефіцит заліза у дітей – вегетаріанців – це досить часта проблема.

Далі про дефіцит вітаміну В12. Якщо мати під час вагітності постійно не приймає вітаміни, що містять В 12, то малюки народжуються з важкої пернициозной анемією (В12 дефіцитної анемією) найчастіше має злоякісний перебіг і вкрай важко піддається лікуванню (про гіпоксію і компенсаторну реакцію серця, сподіваюся пам’ятаємо).

Трохи про лікування …

Так ось про лікування таких досить важких станів: у важких станах доводиться за життєвими показаннями переливати еритроцитарної масу (один з компонентів крові).

Чим це небезпечно? Біологічної несумісністю крові донора і реципієнта (ризик гемолізу і смерті дитини).

Буває вкрай рідко, навіть при ідеальному підборі крові донора по 5 показниками (а не тільки по групі крові і резус-фактору як раніше). Ризик зараження дитини ВІЛ і вірусом гепатиту В або С.

Так, вся кров витримується в карантинній зоні, вона перевіряється на декількох етапах, але ризик завжди залишається.

Крім цього переливання крові – це лише екстрена тимчасовий захід. Через певний час донорські еритроцити зруйнуються, і все повернеться на круги своя. Тому іноді переливання крові доводиться робити неодноразово.

Чим же пропонують годувати дітей-вегетаріанців?

  1. З 6-9 місяців горіхами. Горіхами !!! Для чого? Для того, щоб дитина їх аспірованої? Дітям заборонено давати тверді продукти тому, що малюк з легкістю їх може вдихнути. А що далі?

А далі є кілька сценаріїв розвитку подій і найстрашніше – загибель дитини (це дуже навіть реально).

Друге – перекриття частини легкого шматочком твердого продукту і формування ателектазу легені. Далі дитини (НЕ маму!) Чекає кілька наркозов з проведенням бронхоскопії і видаленням цього твердого шматочка. Наркоз адже так корисний для мозку малюка і його організму в цілому.

Далі дитини (НЕ маму!) Чекає курс антибактеріальних препаратів для профілактики аспіраційної пневмонії.

В принципі той же самий ефект буде мати годування пророщених насінням інших рослин (наприклад пшениці).

І це я не говорю про те, що горіхи – найсильніші в світі алергени. Їм поступається навіть соя і білок коров’ячого молока.

2.Зеленью. Чесно, хочу подивитися на дитину, яка їсть зелень без насильства над ним. Адекватний дитина після маминого солодкого молока петрушку і кріп не їстиме. А ще деякі геніальні блогери рекомендують зелені не перетирати в пюре, а давати маленькими шматочками. Найімовірніше, щоб малюк також цей шматочок вдихнув.

Зелень при вдиханні відмінно прилипає до стінок бронхів, її не видно на рентгені, а дитини мучить бесперестанно задушливий кашель, який заважає малюкові спати. Через деякий час навколо прилип такого корисного зеленого листочка формується вогнище запалення.

Лікування антибіотиками допомагатиме лише тимчасово, адже листочок нікуди не дінеться, а діагностичну бронхоскопію (знову ж під загальним наркозом) зроблять не раніше 6 місяців наполегливої ​​кашлю.

3.В одній статті зустріла, що в зимовий сезон потрібно давати сезонні фрукти – апельсини та мандарини (6 місячній дитині). Хтось пробував давати лимон малюкові? Якщо немає, подивіться відео даного заходу в youtube.

Приблизно така ж реакція буде на апельсин і мандарин (і інші цитрусові). Чесно, не уявляю, щоб після маминого солодкого молока дитина самостійно їв запропоновані фрукти.

Тільки якщо силоміць, а це вже одна з форм насильства над дитиною.

Далі, якщо говорити про повноцінний і різноманітному харчуванні дитини, яке необхідно для нормального росту і розвитку, то потрібно згадати про кальцій і вітамін D3.

На жаль, вітамін D3 не міститься в рослинній їжі, сонячних днів в Росії не так багато і дітки (та й дорослі) в переважній більшості випадків мають абсолютний дефіцит вітаміну D в організмі.

Кальцій при строгому вегетаріанство з рослинної їжі засвоюється вкрай погано, а якщо врахувати, що кальцій без вітаміну D3 в принципі не всмоктується в кишечнику, то ми отримуємо стійкі порушення фосфорно-кальцієвого обміну в організмі малюка. Відповідно страждають зростання і розвиток дитини. Крім цього вітамін D3 бере участь в процесі синтезу ряду гормонів.

Омега-3 ненасичені жирні кислоти. Вони містяться в рибі (найбільше в лососевих). Організм людини не здатний синтезувати дані речовини. Вони так само грають роль в нормальному зростанні і розвитку дітей.

На жаль, штучні препарати і омега-3, які містяться в рослинних оліях і насінні – короткоцепочечние і сильно по структурі відрізняються від довголанцюжкових, що містяться в рибі.

Короткоцепочечние Омега-3 не можуть в тій же мірі захищати від серцево-судинних захворювань і формувати нормальний ріст і розвиток організму малюка.

Дуже багато негативних думок ходить про холестерин. Але давайте не забувати про те, що холестерин потрібен для синтезу всіх статевих гормонів. Відповідно для подальшого розмноження людини.

Тобто для нормального росту і розвитку організму, дитині постійно з народження потрібен ряд вітамінів і мікроелементів у вигляді лікарських препаратів: Вітамін D3, Кальцій, Залізо, Вітамін В12, омега-3 жирні кислоти.

В одному вітамінному комплексі денние препарати не містяться в адекватній кількості. Відповідно доведеться застосовувати кілька лікарських препаратів.

А це в будь-якому випадку ризик прояву будь-якого побічного ефекту і розвитку алергічних реакцій (до речі у дитини, а не у мами!).

Вегетаріанство і сироїдіння не є біологічно природним харчуванням для людини (чому – див.вище).

Я не проти вегетаріанства, коли цього способу життя дотримуються дорослі. Багато людей з віком приходять до цього, особливо люди після 40 років перестають вживати м’ясо (бо так хоче організм, а не за іншими якихось мотивів).

Я ні в якому разі не проти адекватного (контрольованого лікарем-дієтологом) вегетаріанства у дорослих.

Коли дорослі людина прийшла до висновку, що не хоче, щоб тварини страждали, і перестає вживати тваринні продукти, а так само носити шкіряний і хутряний одяг (інакше смішно дивитися на вегетаріанців в шубах і шкіряних чоботах).

Коли людина відповідально підходить до свого здоров’я і вживає додаткових препарати (вище перелічені). Коли доросла людина САМ робить цей вибір!

Що ж стосується дітей. Ось сьогоднішнім дорослим вегетаріанцям, їх мами і тата дали нормально розвинутися і вирости, дали можливість організму сформуватися, дали можливість самим зробити свій вибір. Чому ж вони обмежують своїх дітей в цьому праві і свідомо піддають ризику здоров’я і ЖИТТЯ малюків?

Батьки можуть ставити експерименти над своїм здоров’ям і організмом скільки завгодно, але навіщо втягувати в це дітей мені не зрозуміло.

Чому батьки вважають своїх дітей нездатними зробити свій власний вибір? Дитина може дотримуватися вегетаріанства, коли він (або вона) самі прийняли це рішення (логічно, що це не період раннього дитинства, а сформувався підліток).

А знаєте, що мене як лікаря педіатра вражає? батькам-вегетаріанцям шкода тварин, а своїх власних дітей їм не шкода

Вегетаріанська дієта для дітей

Вегетаріанство (від латинського слова vegetarius – “рослинний”) – це система харчування, що припускає виключення (або обмеження) з раціону продуктів тваринного походження.

напрямки вегетаріанства

У вегетаріанство виділяють кілька напрямків. Суворе (або істинне) вегетаріанство припускає харчування тільки рослинними продуктами з повним виключенням м’яса тварин, птиці, яєць, риби і молока.

Є ще більш суворі вегетаріанці – вегани, які споживають тільки сирі рослинні продукти, відмовляючись навіть від меду – результату життєдіяльності бджіл. Раціон суворого вегетаріанця складається зі злаків, бобових, горіхів, овочів, фруктів, ягід, зелені.

Існують і менш суворі напрямки – лактовегетаріанство і оволактовегетаріанство. Лактовегетарінци крім рослинних, вживають і молочні продукти, виключаючи м’ясо, птицю та рибу.

Оволактовегетарінци виключають з харчування тільки м’ясні продукти, вживаючи молоко, яйця і рибу (а деякі і птицю).

Чим приваблива вегетаріанська дієта?

Доведено, що у людей, які дотримуються вегетаріанства , рідше виникають захворювання серцево-судинної системи (наприклад, ураження серцевого м’яза – інфаркт міокарда), окремі види онкологічної патології. Вегетаріанці рідше страждають від надлишкової маси тіла.

Цілющі властивості вегетаріанської дієти пов’язані з високим вмістом в ній великої кількості харчових волокон, вітаміну С і бета-каротину.

В такому харчуванні відсутня тваринний жир – джерело холестерину і насичених жирів, “винуватців” утворення специфічних відкладень на стінках кровоносних судин – атеросклеротичних бляшок, через які звужується просвіт судини і порушується кровообіг в тканинах і органах. Рослини є основними постачальниками рослинної клітковини, мінеральних солей, ряду вітамінів і мікроелементів.

Клітковина необхідна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту, сприяє попередженню запорів, зв’язує і виводить з організму радіоактивні речовини, свинець, холестерин. Крім того, вона сприяє зростанню корисних мікроорганізмів, що живуть в товстому кишечнику, і перешкоджають розвитку хвороботворних мікроорганізмів.

Чи можуть вегетаріанські раціони забезпечити малюка всіма необхідними харчовими речовинами в достатніх кількостях?

Яких важливих поживних речовин позбудеться малюк, якщо його раціон буде складатися тільки з рослинної їжі?

  1. Незамінних амінокислот.
  2. Заліза в легкозасвоюваній формі.
  3. Вітаміну В12.
  4. Тат званих факторів росту.
  5. Цинку.
  6. Частково вітаміну В6, вітаміну Д.
  7. Вітаміну А.
  8. “Шкідливого”, але все ж необхідного, холестерину.

Вегетаріанство повністю виключає або суттєво обмежує вживання продуктів тваринного походження, а саме вони є джерелом повноцінних і легкозасвоюваних тваринних білків, – основного будівельного матеріал органів і тканин, наприклад, м’язів, кісток, шкіри, елементів крові і тд ..

Білками є ферменти, багато гормони та інші біологічні активні речовини. Білки в організмі розщеплюються до амінокислот. У природі виявлено понад 20 амінокислот, 8 з яких є незамінними (валін, лейцин, ізолейцин, треонін, метіонін, фенілаланін, триптофан, лізин), тобто

не утворюються в організмі і практично єдиним їх джерелом є продукти тваринного походження. Якщо білки містять оптимальне поєднання амінокислот, то про них говорять, що вони повноцінні. До них відносяться білки молока і молочних продуктів, м’яса, риби, яєць.

Продукти, що містять повноцінний білок, повинні щодня бути присутніми в раціоні дитини, так як потреба організму, що росте в будівельному матеріалі надзвичайно велика. З рослин, містять повноцінні білки в достатній кількості тільки бобові (соя, квасоля). У хлібі, крупах, горіхах є білки, але вони не належать до числа повноцінних.

Використання тільки неповноцінних білків в раціоні (суворе вегетаріанство) несприятливо відбивається на здоров’ї дорослої людини, а у дітей здатне гальмувати фізичний розвиток.

Система харчування строгих вегетаріанців має явний дефіцит багатьох харчових речовин і здатна негативно позначитися на стані здоров’я, тому ставлення до неї медицини однозначно негативне. Тільки в м’ясі і м’ясопродуктах міститься залізо, яке на відміну від заліза рослинного походження знаходиться в легкозасвоюваній формі.

Залізо впливає на кровотворення, бере участь в утворенні гемоглобіну, деяких ферментів, бере участь в диханні, в реакціях імунітету. Дисбаланс заліза призводить до розвитку залізодефіцитної анемії і інших захворювань. Слід врахувати, що зернові продукти, багаті фітіновой кислотою, утворюють з залізом важкорозчинні солі і знижують його засвоюваність організмом.

Так, з рису в наш організм потрапляє лише 1% заліза, з бобових – 5-7%, що загрожує розвитком анемії. У той же час, з продуктів тваринного походження залізо засвоюється краще, наприклад, з телятини – 17-21%, з печінки – 10-20%, з риби – 9-11%.

Існує певна закономірність: якщо блюдо складається з м’яса і рослинних продуктів, то всмоктування “рослинного” заліза, посилюється, в той час як засвоєння “тваринного” заліза – важко.

Кілька слів про вітамін В12, який міститься тільки в продуктах тваринного походження (м’ясо, яловича печінка, риба, продукти моря, молоко, сири) і відсутня в рослинних продуктах. Рослини не здатні синтезувати його.

Ця речовина, впливає на кровотворення, поряд з залізом, перешкоджає зниженню гемоглобіну і розвитку анемії, активує процеси згортання крові, активує процеси обміну вуглеводів і жирів. Впливає на функції печінки, нервової і травної систем. Організм повинен робити запас В12, щоб оберегти від розвитку авітамінозу.

При недостатньому споживанні вітаміну В12 виникає анемія, порушуються функції нервової системи, з’являється слабкість, запаморочення, задишка, знижується апетит. До того ж, рослинна їжа “відчуває дефіцит” специфічних речовин – чинників зростання: білка, вітамінів В12, В6, цинку, що небезпечно затримкою росту, можливий розвиток карликовості, уповільнення статевого дозрівання.

Цинк входить до складу гормону інсуліну, який бере участь у вуглеводному обміні, бере участь в процесах кровотворення, в фотохімічних реакціях процесу зору, в діяльності залоз внутрішньої секреції. При недостатності цинку виникають різні ураження шкіри і слизових оболонок – дерматити, облисіння.

Вітамін В6 необхідний для нормальної роботи центральної нервової системи, повноцінного протікання обмінних процесів в шкірі, слизових оболонках, а також підтримки нормального кровотворення. Слід сказати і про вітамін Д, який в першу чергу необхідний дітям (10 мкг / добу дітям до 3 років), так як він грає величезну роль у формуванні кісткового скелета.

Недостатність вітаміну Д призводить до рахіту – розладу фосфорно-кальцієвого обміну, що призводить до своєрідного розм’якшення і зміни форми кісток. Крім того, вітамін Д сприяє підвищенню опірності організму інфекціям.

Відомо, що основна потреба у вітаміні Д задовольняється за рахунок утворення його в шкірі під впливом ультрафіолетових променів, а також, за рахунок надходження його з їжею. У рослинних продуктах вітаміну D практично немає. Найбільше вітаміну міститься в деяких рибних продуктах: рибному жирі, печінці тріски, оселедця атлантичної, в яйцях, в молоці, в вершковому маслі.

Важливим вітаміном є вітамін А. Він покращує стан шкіри, сприяє опору організму інфекції, забезпечує зростання і розвиток клітин, входить до складу зорового пігменту паличок сітківки ока – родопсину і зорового пігменту колб сітківки – йодопсіна. Ці пігменти регулюють темновую адаптацію ока.

Нестача вітаміну A призводить до погіршення зору в сутінках ( “куряча сліпота”), шкіра стає сухою і шорсткою, нігті сухі, тьмяні. Відзначається також схуднення (аж до виснаження), у дітей – затримка росту. Вітамін А виявлений тільки в продуктах тваринного походження (риб’ячий жир, жир молока, вершкове масло, вершки, сир, сир, яєчний жовток, жир печінки). Однак в організмі людини (в кишкової стінки і печінки) вітамін А може утворюватися з деяких пігментів, званих каротинами, які широко поширені в рослинних продуктах, але тільки червоно-жовтого кольору. Добова потреба у вітаміні А підвищується в період розвитку і зростання. Також, він краще всмоктується і засвоюється в присутності жирів. Як показують дослідження, якщо в раціоні дитини відсутній “шкідливий” холестерин і певні жири, то в подальшому, в дитячому організмі не виробляється достатня кількість ферментів для травлення, порушується синтез статевих гормонів і побудова стінок клітини. На думку більшості дослідників, раннє вегетаріанство не має переваг за частотою розвитку патології судин (атеросклерозу) в порівнянні з вегетаріанством, розпочатим в зрілому віці. назвативегетаріанство повноцінним харчуванням не можна, і тим більше неприпустимо – рекомендувати виключно рослинну дієту швидкозростаючим дітям, такий стиль харчування для них не прийнятний.

Чи існують вегетаріанці від природи?

Здорова дитина ніколи не відмовиться від м’яса. Відмова малюка від м’ясних продуктів може бути свідченням неполадок з шлунково-кишковим трактом (шлунком, підшлунковою залозою, жовчним міхуром).

Однак приклад батьків – головний зразок для наслідування і в родині вегетаріанців навряд чи з’явиться м’ясоїд.

Чи варто позбавляти дитину права власного вибору? При спробах дотримання принципів вегетаріанства у дітей слід мати на увазі, що малюки дуже розбірливі в їжі.

Капуста брокколі, безумовно, прекрасне джерело кальцію, але неможливо змусити дитину з’їдати її по півкіло щодня для підтримки в організмі цього елемента в необхідній кількості. Може логічніше забезпечити його всіма необхідними для гармонійного зростання харчовими речовинами, а тип харчування надати вибирати самому, в тому віці, коли він зможе прийняти власне рішення?

Вегетаріанство як система лікувального харчування

При деяких захворюваннях нирок, серцево-судинної системи, порушення обміну речовин, вегетаріанство може бути рекомендоване як система лікувального харчування.

Рослинні раціони слід широко використовувати у дітей і дорослих в якості “розвантажувальних”, коли, наприклад, на один день в тиждень з їжі виключаються продукти тваринного походження і замінюються рослинними.

Грамотно складене Нечитка вегетаріанське харчування здатне забезпечити дорослий організм всіма необхідними харчовими речовинами і енергією за рахунок молочних продуктів, яєць і збагачення вітамінно-мінеральними комплексами.

Ніхто не сперечається з тим, що не слід зловживати в харчуванні тваринними продуктами, багатими білком і тваринними жирами і ширше використовувати в раціоні продукти рослинного походження (овочі, фрукти).

У будь-якому випадку, приймати рішення про вегетаріанство необхідно після консультації з фахівцем-дієтологом, який порадить, як при використанні тільки рослинних продуктів уникнути нестачі тих чи інших поживних речовин.

Він напевно попередить вас про небажану вживанні великої кількості яєць, вершкового масла, так як при подібному підході, в організмі збільшується вміст насичених жирів і холестерину. Завзятих послідовників вегетаріанства ця стаття, звичайно, не переконає. Ймовірно, вони пред’являть безліч контраргументів. Що ж, це їх право. Однак, дотримуватися принципів вегетаріанства у малюків, вагітних і жінок, що годують, та й просто людей з відхиленнями в стані здоров’я слід дуже обережно, під контролем фахівців, дотримуючись розумність і достатність.

Previous Їжа, обсмажена в оливковій або соняшниковій олії, не пов'язана з хворобами серця - вегетеріанство
Next Цілющий еліксир - чай на основі лакриці - вегетаріанство

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *