Пророщена пшениця: користь і шкода, поради щодо використання та вирощування, застосування для схуднення та відгуки


Пророщена пшениця – користь і шкода, відгуки, рецепти, як вживати для схуднення, як пророщувати?

– припиніть терпіти жир! Ви можете схуднути не докладаючи величезних зусиль.

Безопераційне видалення жиру з живота і боків Виводить з організму небезпечний «внутрішній жир» Скорочує кількість підшкірного жиру Виводить токсини, очищає організмПодробнее

Пророщена пшениця – це доступний дешевий спосіб зцілити весь організм і надати йому нових сил. Сама природа ідеально збалансувала корисний склад рослини, і тому воно діє на організм, як біологічна натуральна добавка, яка засвоюється на всі 100%. До того ж в таких зернах відмінно уживається безліч вітамінів, мінеральних речовин, ферментів, жирних кислот, харчових волокон. При цьому пшениця з росточками не містить цукор, що робить її доступною для діабетиків.

Плюси і мінуси

Більшість людей, випробували на собі чудо-силу пшеничних паростків, діляться позитивними емоціями, а й у пророщеної пшениці є свої недоліки. Розглянемо детальніше можливі користь і шкоду.

плюси:

  1. Клітковина сприяє безперебійній роботі шлунково-кишкового тракту, звільняє від шлаків і токсинів.
  2. Зміцнюється імунітет. Причому пшеницю використовують як для профілактики, так і в якості допоміжного відновлюючого кошти після хвороби.
  3. Сприяє омолодженню організму.
  4. Допомагає побороти імпотенцію.
  5. Пригнічує різні запалення , використовується для профілактичних цілей проти ракових пухлин, розсмоктує міоми, фіброми, кісти, поліпи.
  6. Добре впливає на нервову систему , тому активно використовується при депресіях і стресах.
  7. Насичує кров поживними речовинами і киснем.
  8. Виводить з організму холестерин , сприяє нормалізації тиску.
  9. Пророщена пшениця нормалізує обмін речовин , дуже поживна, при цьому містить мінімум калорій, що ідеально підходить для дієт.
  10. При тривалому прийомі відновлює зір .
  11. З боку краси – відновлює структуру волосся , попереджає їх випадання, покращує стан нігтів і шкіри.

мінуси:

  1. Пророщена пшениця – це живий продукт, який після першого вживання викликає очисний процес, тому не варто лякатися частого відвідування туалету.
  2. Варто бути готовим до таких симптомів, як запаморочення, слабкість, діарея. Це побічні ефекти швидкого виведення токсинів, але вони повинні незабаром закінчитися.
  3. Вживання зерен з надто великими паростками може викликати отруєння.
  4. Небажано вживати з медом і іншими бджолиними продуктами – може викликати сильну алергію.
  5. Чи не поєднується з молочними продуктами – викликає неприємні відчуття в шлунку і велика кількість газів.

Пророщена пшениця для схуднення – в боротьбі за стрункість і здоров’я!

Пшениця – один з найкорисніших злаків, який дає людині силу і енергію. Цей злак вирощують практично повсюдно. Поступово відкритий людиною дикий рис був культивований, з нього почали пекти хліба і варити каші, він майже втратив свою початкову цілющу силу. А тим часом зародки пшениці для схуднення та оздоровлення є справжньою знахідкою.

зміст:

На щастя, знайшлися ті, хто постарався повернутися до витоків здорового харчування, і став спочатку є стиглу пшеницю сирої, а потім спробував проростити її насіння, щоб отримати силу зростання, силу сонця і оновлення.

Виявилося, що пророслі зерна пшениці мають унікальні властивості – вони сприяють глибокому очищенню організму від шлаків і токсинів, вживання пророслих паростків в їжу нормалізує роботу всіх систем організму. Нормалізація тиску, настрою, поліпшення загального самопочуття – це найменше з усього, що може дати людині такий слабкий, але такий потужний по своїх силах паросток пшениці!

Користь пшениці для здоров’я та схуднення

Розглядаючи пророщену пшеницю як джерело корисних для здоров’я мінералів і вітамінів, потрібно відзначити, що вони знаходяться в ній в оптимальному для засвоєння людиною поєднанні і пропорціях.

Зерно пшениці містить вітаміни Е і практично всієї групи В, а без них наш організм не може нормально, повноцінно функціонувати. Цікаво, що з проростанням в пшениці істотно збільшується кількість кальцію, заліза і фосфору. А ще важливішим є той факт, що це «живі» речовини, що надходять з натурального природного препарату в максимально легкому для засвоєння концентрованому вигляді.

Завдяки властивостям проростків пшениці з їх допомогою можна ефективно позбутися від алергії, капітально очистити організм, вивівши всі скупчилися шлаки і токсини, поліпшити метаболізм і зміцнити імунітет.

А найголовніше, що зробити все це вдається без застосування будь-яких медикаментозних чи інших хімічних засобів, маніпуляцій або використання обладнання. Тобто процес проходить максимально природно і нешкідливо для організму, без найменшої для нього навантаження.

Це надзвичайно важливо для людей, які не хочуть або не можуть використовувати інші методики очищення.

Крім того, застосовувати пшеницю можуть як люди, які звикли харчуватися змішаної їжею, так і вегетаріанці, і строгі вегани.

Особливості пророщеннной пшениці

Регулярний прийом в їжу такої природної біологічно активної добавки, якій, по-суті, і є пророщені зерна пшениці, допомагає подолати анемію, виснаження втому після довгих зимових місяців, фізичне і розумове стомлення.

Вони дають потужний запас енергії і оновлюють організм на клітинному рівні. Завдяки цьому зміцнюється серцево-судинна система, більш активно починає працювати мозок, очищається і збагачується киснем кров, продуктивніше працює кроветворная система.

Застосування оздоровчих курсів з вживанням зародків пшениці чудово підвищує імунітет, тому така профілактика не завадить ослабленим людям, людям похилого і навіть дітям, які страждають постійними бронхітами і ГРЗ. Крім того, пророщені зерна пшениці дуже ефективні в лікування бронхіальної астми, виразки шлунка і навіть онкологічних захворювань кишечника.

Здатність пшеничних паростків впливати на зниження ваги обумовлена ​​тим, що вони чудово чистять кишечник, виводячи з нього всі токсини, нормалізують холестерин, забезпечують організм необхідними йому вітамінами і мікроелементами – таке очищення не проходить безслідно для організму і істотно впливає не тільки на внутрішній стан, але і на зовнішність. Те, що паростки багаті клітковиною, дозволяє насичувати організм без «накачування» його калоріями, не відчувати голод при дотриманні харчових обмежень.

До числа особливостей пшениці можна віднести і те, що вона здатна нормалізувати рівень холестерину в крові. Це дуже важливо, тому що звільнення організму від зайвої «поганого» холестерину сприяє поліпшенню еластичності судин, усуває проблему атеросклерозу, а разом з нею і ризик передчасного розвитку ішемічної хвороби, інсультів і інфарктів.

Протипоказання до використання пророщених зерен пшениці і соку з них

При всій корисності пророщеної пшениці існує ряд протипоказань, коли вживати її категорично заборонено:

  • При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливо при наявності виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
  • У стані загострення хронічних захворювань.
  • Після оперативного втручання, сильних травм і аварій.
  • У дитячому віці до 12 років.
  • Вагітним і годуючим – тільки з дозволу лікаря.
  • Людям, які мають алергічну реакцію на глютен.

Як підготувати і проростити пшеницю для схуднення?

Купуйте на ринку добірну неочищену пшеницю, переберіть її, вибравши найбільші і цілі зерна. Зерна промивають в теплій воді дуже обережно, в воду можна додати трохи марганцівки (розвести окремо, щоб в воду не потрапили кристали).

Це робиться для того, щоб знезаразити зерно, тому що по ньому могли бігати гризуни. Потім зерна викладаються у вологу х / б тканину, на дно пластмасового або скляного підноса (можна брати металевий посуд), щоб зерна лежали в один шар.

На дно можна налити трохи води.

Зерна ставлять в тепло, до батареї, наприклад. Тут вони стоять кілька днів, поки не почнуть з’являтися паростки (потрібно в міру висихання зволожувати тканину). Пророщування буде йти нерівномірно, на день знадобиться дві-три столові ложки зерна, тому доведеться постійно оновлювати склад зерна.

Зародки пшениці для схуднення можна їсти скільки завгодно – запиваючи водою або просто так, але до і після їх прийому потрібно трохи поголодувати. Якщо є пшеничні зернятка натщесерце вранці, то весь день можна відчувати прилив енергії і гарний настрій. За смаком проросла пшениця для схуднення нагадує свіжість огірка, є її приємно навіть дітям.

Як вживати пророщену пшеницю для схуднення

Відмінний спосіб використання пророщеної пшениці – це вживання її у вигляді цілющого соку. Він має низку переваг у порівнянні з зерном – його легше прийняти, сік простіше і швидше перетравлюється і відмінно підходить людям різного віку і професій. Крім чисто технічних особливостей, сік пророщеної пшениці містить масу корисних речовин.

У ньому є такі корисні речовини, як лізин, який максимально віддаляє старіння організму, триптофан, життєво важливий для відмінного стану волосся, шкіри та нігтів, а також безліч вітамінів і мінеральних речовин. А ще в ньому є хлорофіл, який сприяє загоєнню ран, зміцненню імунітету, посилення загальної витривалості всього організму.

Вважається, що для дорослої людини цілком достатньо випивати в добу 30 мл свіжого соку пророщеної пшениці, який називається вітграсс. У такій маленькій порції міститься стільки ж вітамінів та інших корисних речовин, скільки і в 1 кг свіжих овочів.

Вже одне це властивість говорить на користь активного використання препарату для всіх людей. А якщо додати той факт, що сік з пшениці допомагає активної очищенні організму від токсинів, то ціни такому доступному, корисного і дешевому засобу просто немає.

Пророщена пшениця користь і шкода; Поради лікарів як їх приймати і пророщувати

Пророслі зерна пшениці користь і шкода, яких активно обговорюються серед прихильників ЗСЖ, набирають неймовірну популярність. Кажуть, що зародки лікують все недуги і творять з організмом справжні чудеса.

Чи всі судження вірні або багато з них не більше ніж міф. Отже, давайте більш детально розберемося, що несе в собі пророщена пшениця, які користь і шкода, а також відгуки тих, хто її приймав і приймає.

Склад і енергетична цінність пшениці

Пшениця відноситься до сімейства злакових рослин. Її хімічний склад відрізняється великою кількістю вітамінів і мікроелементів. Є й певні секрети. До складу цариці злаків входить кальцій, фосфор і магній. Для зернової культури, це вже хороші компоненти. Також присутній вітамін В6 і В2.

Однак зерно в сухому вигляді майже наполовину складається з крохмалю . Властивості всіх корисних речовин пробуджуються під час проростання. Концентрація вітамінів різко збільшується.

Проросла пшениця, склад якої можна назвати насиченим відрізняється досить високою калорійністю. Близько 300 ккал в 100 грамах. Калорійність пророщеної пшениці обумовлена наявністю поліненасичених жирних кислот і жирів в складі. Кислоти вкрай корисні, багато їх види містяться тільки в рибі дорогих сортів.

Вітаміни А, D і Е домінують в зародках зерна. Всього в пшениці знайдено більше 15 мікроелементів деякі, з яких не синтезуються в організмі самостійно.

Корисні властивості пророщеної пшениці

Вважається, що вся користь укладена саме в пророслу пшеницю. У процесі росту розкривається вплив всіх компонентів.

Чим корисна проросла пшениця? В першу чергу вона є природним стимулятором імунної системи. Це особливо актуально в період вірусів і простуд. Взимку користь свіжих овочів фруктів робиться недоступною, а проросла пшениця, це цілорічний вітамін. Вона зміцнює організм і виробляє захисні функції перед бактеріями.

Чим корисна пророщена пшениця для жінок? Прекрасній половині слід звернути увагу на цю добавку до раціону. Пшениця уповільнює процеси старіння за рахунок амінокислот в складі.

Вона покращує стан шкіри, волосся і нігтів завдяки вітаміну А і Е. Для жінок проросле зерно є найкращим засобом для боротьби з гормональними перебудовами.

А також у разі запальних захворювань яєчників і шийки матки.

При регулярному вживанні пшениці поліпшується обмін речовин і стан кишечника. Організм звільняється від токсинів, якими багатий організм жителів великих міст. Шлаки гальмують метаболізм, а пророщені злаки очищають стінки кишечника і сприяють правильному схудненню. Саме тому пшениця є улюбленим продуктом дієтологів.

  • Людям, які страждають від погіршення пам’яті і зниження мозкової активності теж слід звернути увагу на рис. При вживанні збільшується потенціал активності розумової системи.
  • При частих змінах настрою і схильності до депресій досить включити в раціон пророслу пшеницю. Вона стабілізує стан нервової системи і покращує настрій, хоча і не містить в складі гормон щастя.
  • Магній в складі зерен покращує роботу серця і судин. Він робить судини еластичними, що запобігає ризику інсультів. Налагоджується серцевий ритм і як наслідок цих процесів знижується артеріальний тиск. Тим, хто страждає від гіпертонії, буде не зайвим звернутися за допомогою до простого і доступного засобу-пшениці.
  • Ломота в суглобах і відсутність хондроїтину, це часта проблема людей середнього та похилого віку. Пророщені зерна допоможуть заповнити брак природного мастила між хрящового простору.

Підсумовуючи можна сказати, що пшениця може впливати на такі відділи організму:

  • Шлунок;
  • Серце і судини;
  • Нервова система;
  • Кістки і суглоби;
  • Здоров’я шкіри і волосся;
  • Нормальна функція сечостатевої системи.

По суті це частина великого списку недуг, з якими під силу впоратися паросткам пшениці.

Шкода від пророслої пшениці

Пшениця може викликати розлад шлунка на ранніх стадіях прийому. Це реакція організму на все нове і незнайоме. Але вводячи в раціон проростки, слід уважно стежити за виникаючими симптомами.

Пророщена пшениця не є як таким алергеном, але індивідуальну непереносимість може спровокувати глютен, який є у складі .

Це потрібно врахувати батькам, якщо вони вирішать давати пшеницю дітям. Якщо у дитини не спостерігається негативних наслідків від вживання, значить все в порядку. Але кількість пшениці в дитячому меню повинно бути мінімальним. Це можуть бути невеликі добавки до основних страв.

До протипоказань можна віднести хронічні захворювання шлунка, особливо в стадії загострення.

Реальних збитків може принести пшениця, яка неправильно зберігалася і піддавалася обробці хімікатами для збільшення термінів придатності.

Як проростити зерна пшениці?

Користь пророщеної пшениці доведена, а ось як проростити ці цілющі зерна знають не всі. Процес зовсім не складний і його цілком можна здійснювати вдома. Для початку потрібно вибрати зерна для пророщування. Підходять далеко не всі, але магазини здорового харчування мають в асортименті потрібний варіант.

знадобиться:

  • Посуд;
  • Марля або чиста тканина;
  • Зерна.

Як проростити пшеницю? Пророщувати злак можна в скляному посуді. Спочатку пшеницю промивають, а потім заливають водою. Ті зерна, які спливли потрібно викинути, це і є непридатний продукт.

Потім зерно заливають водою приблизно на 7-9 годин. Після цього пшеницю розкладають на тарілці або в мисці і накривають вологою ганчіркою.

Важливо стежити за тим, щоб матерія була мокрою, а саме злегка вологою.

Через 10-12 годин з’являться білі паростки. Це можна вважати завершальним етапом. Проростки довжиною 2-3 мм вже придатні в їжу.

Паростки, проростки і сік пшениці

Крім пророслої пшениці в їжу вживають паростки і сік. Паростки виходять приблизно тим же шляхом, що і проростки. З тією лише відмінністю, що після замочування зерна, його потрібно засипати вологою землею. Контейнер з посадкою виставляють на сонячне світло. Після того як паростки досягнуть 20 см їх можна вживати в їжу.

Сік готують з паростків. Його отримують шляхом віджиму через м’ясорубку або соковижималку.

правильне вживання

Отже, вище ви могли прочитати про те що несе в собі проросла пшениця, користь і шкоду, тепер розберемося як приймати її правильно в залежності від того паростки це або сік з них.

проросла пшениця

Як приготувати пророслу пшеницю? Проростки пшениці можна додати практично в будь-яку страву. Все залежить тільки відмінних смакових уподобань. Єдиною умовою є повна відсутність підігріву, проростки треба їсти в сирому вигляді. В іншому випадку весь процес втрачає сенс. Термічна обробка вбиває всі корисні речовини пшениці.

А можна з’їдати жменю проростків в чистому вигляді. Головне намагатися дотримуватися дози в 100 грам . Це кількість продукту оптимальне і містить всю добову потребу у вітамінах.

Пшеницю не слід поєднувати з молочними продуктами, це може спровокувати газоутворення і діарею. Як приймати пророслу пшеницю, найкраще з’їдати проростки вранці або вдень.

Паростки пшениці

Паростки мають менше обмежень у вживанні. Вони припадуть до смаку людям, які люблять їсти зелень: кріп, петрушку і тд.

Паростки можуть бути доповненням до абсолютно будь-якої страви. Їх можна подрібнити всупу або з’їсти вприкуску. Також вони можуть стати одним з інгредієнтів смузі або фруктового коктейлю. Вийде вітамінний удар по всіх недуг.

Паростки пшениці, користь і шкода яких схожий з проростками, можуть стати доповненням до здорового харчування. Вони не змагаються між собою. У зелених стебел і білих відростків приблизно однаковий спектр впливу на організм. Тільки в складі паростків з’являється хлорофіл. Ця речовина очищає організм і поліпшує стан крові.

Пшеничний сік (з паростків пшениці) або вітграсс

Користь соку з паростків пшениці (вітграсс) поширюється на захворювання опорно-рухового апарату. Його можна пити, як засіб від бронхітів. Сік пшениці впливає на прискорення регенерації тканин. Цей вплив буде помітно на швидке загоєння ран і опіків, а також у запобіганні перших ознак старіння шкіри.

Сік з паростків пшениці має як користь, так і шкоду. Сік має сечогінний ефект. Тут потрібно бути обережним, щоб не отримати шкоди від соку пшениці. Особливо людям з серйозними захворюваннями нирок. В інших випадках часте сечовипускання допоможе гіпертонікам .

Пити сік слід по 30 мл на добу . Не варто захоплюватися напоєм. Дозування можна підняти до 100 мл, але тільки після остаточної адаптації організму. На перших парах після соку може виникати нудота. Вся справа в тому, що він виводить з організму токсини і важкі метали і це є побічною дією.

Сухі зародки пшениці

Користь сухих зародків пшениці полягає в великій кількості клітковини. Вони використовуються в якості складової різних дієт. Їх можна додавати в кефір або йогурт. І в цьому випадку розладу кишечника не буде, так як продукт висушений.

Крім того, це зручна альтернатива для тих, хто не бажає витрачати час і пророщувати зерна самостійно. До речі свіжі проростки пшениці також можна знайти на полицях супермаркетів. Вони розфасовані в зручні порційні контейнери.

Сучасний ринок пропонує будь-яку форму пшениці від зерен до проростків і навіть соку.

Погляд традиційної медицини-поради лікарів про прийом пророщеної пшениці

Поради лікарів про користь і шкоду пророщеної пшениці не мають негативних застережень. Але медики рекомендують не захоплюватися зерном і вживати його в розумних кількостях. А також уважно стежити за будь-якими побічними ефектами. Також лікарі забороняють давати проростки дітям молодше 12 років. Хоча прихильники ЗСЖ вважають це дурною вигадкою.

Наскільки ефективна проросла пшениця? – відгуки

Відгуки про вживання пророщеної пшениці говорять самі за себе. Більшість прихильників правильного харчування відчувають на собі позитивний вплив цариці полів. Хто б міг подумати, що такий простий і доступний продукт може мати величезний спектр дії. Все найкорисніше приходить з минулого. Тоді люди харчувалися простими і природними дарами, цінність яких безумовна!

Я купила зерна для пророщування в відділі продуктів для здорового харчування. Чесно скажу, що подібне ніколи не пробувала. Будинки дотримуючись інструкції, проростаючи пшеницю. Досить кумедно спостерігати за процесом.

Коли пробувала в перший раз, очікувала гумового смаку або його повна відсутність. А на ділі виявилося дуже навіть нічого. Солодкі зернята, звичайно все це на любителя, але, щоб не змушувати себе можна додавати проростки в улюблену кашу.

Ніякого негативу, а користь буде очевидна.

Я пила сік пшениці і їла проростки. Прочитала багато інформації і не могла визначитися, що краще. Можу сказати, що сік мені не підійшов. Смак ну зовсім на любителя. А ось з проростками все набагато простіше. Додаючи їх в кашу і салат, ви навіть не відчуєте смаку. Зате ефект я помітила через короткий час.

По-перше, я потихеньку приходжу в форму і скидаю вагу. Мабуть вся справа в тому, що пшениця усуває зайві перекушування і дає відчуття ситості. І порадував бонус у вигляді того, що волосся стали більш блискучі і менше випадають. Раніше я скептично ставилася до цього продукту і думала ну, як можна таке є.

А тепер нічого їдять сама.

А я купую готові проростки. У нашому гіпермаркеті є відділ, здавалося б, овочевий, а туди стали привозити проростки. Я пізно приходжу з роботи, і займатися «садівництвом» просто немає часу. А так дуже зручно. Головне не набирати багато. Пшениця швидко пліснявіє.

Краще брати 1-2 контейнера не більш. Я давно намагаюся харчуватися правильно і мене все влаштовує. Я і в чистому вигляді можу її поїсти. Тільки одна знає тітонька мені підказала якось, що пророщену пшеницю треба дуже ретельно жувати.

Інакше вона буде погано перетравлюватися, і користь її стане нульовою.

Пророщена пшениця: користь і шкода, як їдять, застосування для жінок, дітей, чоловіків, при вагітності | ЗСЖ і медицина

Багато людей сьогодні мало хто знає про те, чим корисні пророщені зерна пшениці. Зустрічаючи їх на полицях магазинів, вони «підозрюють» про певний вплив на здоров’я, але в свою корзину все-таки не кладуть …

Причиною тому можуть бути сумнівами в смаку, інші забобони. Проте, мова йде про природний дар, який слід спробувати.

Вплив молодого злаку на організм

Це заслуговує на увагу, чи не так?
З таким високим вмістом вітамінів цілком логічно, що живі насіння мають лікувальні та регенеративними ефектами. Використовуються для лікування діабету, судинних захворювань, порушень обміну речовин та інших проблем зі здоров’ям.

джерело ферментів

Ферменти – це основні каталізатори всіх хімічних процесів в живому організмі. Без них правильне травлення, метаболічні, регенеративні процеси і зрілий імунітет – неможливі.

Для доброго здоров’я і міцної імунної системи необхідно, щоб ферменти в організмі перебували в достатній кількості і були активними.

Ідеальна їжа?

Хімічний склад пророщеної пшениці представлений вітамінами, мінералами, всіма основними легкозасвоюваними білками. Містить ряд згаданих активних ферментів, нуклеїнових кислот, вітамін B12.

Високий відсоток антиоксидантів сприяє усуненню пошкоджень, викликаних вільними радикалами (речовинами, вражає клітини і прискорюють процес старіння).

Що відбувається, коли насіння проростає?

В процесі проростання зростає лужність, відбувається збільшення вмісту поживних речовин:

  • вітаміни – на 500%;
  • фолієва кислота – на 600%;
  • рибофлавін (вітамін B12) – на 1300-2000;
  • білки і нуклеїнові кислоти – на 30;
  • ферменти – в 10-20 разів.

Кожне проростає насіння містить в собі живильну енергію для росту здорового рослини. У процесі пророщування пшеничних насіння підвищується засвоюваність і використання поживних речовин при вживанні в їжу. Йдеться про більш багатому джерелі білка, ніж інші тварини або рослинні джерела.

Згідно відгуками фахівців (і споживачів, що важливо), регулярне споживання дару природи забезпечує наступні ефекти на організм:

  1. Істотне поліпшення травлення.
  2. Підвищення імунітету.
  3. Детоксикація організму.
  4. Профілактика і лікування застуди, грипу та інших інфекційних захворювань.
  5. Профілактика і лікування раку.

Паростки сьогодні можна купити в мережах деяких супермаркетів або проростити зерна самостійно.

пророщування зерна

Сучасний ритм життя з постійної поспіхом та вихідними проблемами зі здоров’ям – це привід спробувати щось смачне і корисне.

Як щодо пророслої пшениці?
Її чудовий, солодкуватий, свіжий смак неодмінно зачарує вас. Це – вітамінна бомба, яку організм привітає після довгої зими.

Приготування природного кошти зовсім не складне.
Вам знадобиться тільки пшениця, кілька посудин і близько 2-3 днів терпіння.

Результатом вживання буде виразне поліпшення самопочуття, яке забезпечать білки, жири, вітаміни Е, В1, В2, цинк, залізо, марганець, мідь. А головне, незрівнянну енергію розвивається рослинного життя.

Давайте, подивимося, як проростити насіння самостійно.

Почніть з вибору насіння

Насіння повинні бути чистими і здоровими, тому слід відібрати пошкоджене брудне насіння (при проростанні воно може почати гнити і заражати здорове сировину).

замочування

Ви перебрали пшеницю, тепер дайте їй пити: намочіть у холодній, чистій воді на 24 години. Кілька разів міняйте воду, щоб не почалося бродіння. Після закінчення доби з’являться трохи опухлі краю.

Це – вдалий час для вливання води і забезпечення хорошого місця для проростання. Ідеальна температура становить близько 20-25 ° C, тому буде достатньо звичайної кімнатної температури.

Процідіть і покладіть

Ідеальний варіант – викладання сировини в суху тарілку, прикриття серветкою тонким рушником. Можете використовувати стакан, підходить пластикова коробка. Вибір посуду залежить від кількості насіння.

Важливо не викладати їх високим шаром, оптимальна товщина шару – 1-2 см, з проникненням повітря між окремими зернами. Важливий також доступ свіжого повітря для запобігання появи цвілі і гниття.

Не турбуйтеся про ризик висихання, пшениця «втягнула» вологість, і хоча на поверхні вона виглядає дещо сухий, всередині вже відбувається зростання нової рослини.

Кілька разів в день (2-3 рази) повторно промивайте пшеничні насіння чистою водою. Це видалить забруднення, збереже вологість. На наступний день можете використовувати корисний продукт.

Як зберігати?

Зберігання пророщеної пшениці не вимагає особливої ​​уваги. Помістіть її в холодильник в вентильованого посуді – продукт так може зберігатися близько тижня.

Кращим смаком зерна мають в перші дні після проростання. Це час характерно найбільшою харчовою цінністю.

Пророщена пшениця краще засвоюється організмом людини. Крохмалі трансформуються в прості цукри (завдяки чому зерна приємно солодкі), жири – в прості жирні кислоти, білки розщеплюються на амінокислоти.

Також змінюється вміст клейковини (глютену), яка краще переноситься тілом.

Страви і продукти з неї – ласощі або ліки?

З корисного продукту можна приготувати різні страви, що несуть користь для здоров’я. Рекомендується для вагітних жінок, оскільки істотно знижує ризик викидня.

При грудному вигодовуванні пшеничні паростки забезпечують грудничку багато важливих речовин, які проникають в молоко мами.

Скільки їх є в день?
Рекомендована кількість – 50-100 г / добу.

квас

Квас – це напій, завжди присутній в раціоні прихильників ЗСЖ. Як його приготувати? Легко! Подрібніть пророщені зерна, всипте в скляну банку (до 1/3 об’єму). Залийте охолодженою кип’яченою водою.

Приблизно, через 12 годин (після появи характерного кислуватого смаку) можна додати мед за смаком. Через добу напій готовий.

борошно

Для приготування здорових дієтичних страв, які підходять для харчування хворих на діабет, виробляють борошно з пророщеної пшениці. Продукт зберігає всі корисні властивості паростків. Борошно сьогодні легко придбати в магазинах здорового харчування або приготувати самостійно (подрібнивши сировину на м’ясорубці).

З борошна можна приготувати здоровий хліб. Така випічка підходить для вживання при схудненні, але не більше 300 г в день.

хліб

Для випічки основного продукту харчування – хліба – можна використовувати чисту борошно з пророщених зерен пшениці. Тісто готується, як для звичайного хліба.

Підготовка тесту і випічка хліба
Сировина для 2 невеликих хлібів:

  • 3 склянки борошна з пророщеного насіння;
  • 3 склянки теплої води;
  • 1 ст.л. кукурудзяної муки або висівок для посипання (не обов’язково).

Процес приготування:

  • додайте в борошно воду, вимішуйте тісто руками 10 хвилин;
  • сформуйте 2 невеликі хліба;
  • випікайте на деку, посипати невеликою кількістю висівок або кукурудзяної муки (попереднє нагрівання печі не потрібно);
  • випікайте при температурі 93-135 ° С протягом 2-3 годин;
  • дайте хлібу охолонути до кімнатної температури;
  • хліб найкраще нарізати тонкими скибочками.

закваска

Хліб можна пекти за рецептом, подібного дріжджовий випічці.
Для цього приготуйте закваску.

Вам потрібно:

  • проросла пшениця – 1 стакан;
  • житнє борошно – 1 ст.л .;
  • цукор або мед – 1 ст.л.

Вранці (близько 11:00 годин) промийте і подрібніть зерно, висипте в каструлю, додайте інші компоненти, обмотайте каструлю рушником, поставте в тепло. На наступний ранок закваска готова. Використовуйте її замість дріжджів.

сік

У народній медицині та кулінарії використовується також сік з пророщеної пшениці. Мова йде не про сік, як такому, а про фреші, приготованому шляхом подрібнення зелених паростків (до 15 см – після перевищення цієї висоти користь зменшується) в блендері.

Для підвищення корисних властивостей рекомендується додавати овочі (особливо, листові), фрукти.

Як приймати сік?
Рекомендована кількість – 250 мл в день (якщо додаєте інші компоненти, то більше – 400 мл).

молоко

Для приготування молока з пророщених паростків вам потрібно:

  • 1 стакан зерен;
  • 4 склянки води;
  • 1/2 склянки родзинок.

Попередньо намочіть родзинки, після пом’якшення подрібніть його разом із зернами до консистенції кашки. Додайте охолоджену кип’ячену воду. Перемішайте, процідіть. Рідина зберігайте в холодильнику.

салат

З корисного сировину можна приготувати салат, благотворно впливає на здоров’я.

Вам потрібно:

  • 1 стакан паростків;
  • 1/2 червоного або жовтого перцю (можна використовувати маринований перець);
  • 1 невелика банка консервованої кукурудзи;
  • 1 жменька гороху (переважно, зі свіжих стручків, але консервований також підійде);
  • 1/2 цибулини;
  • шматочок червоної капусти (подрібнений);
  • шматочок цибулі-порею (близько 3 см);
  • соєвий соус;
  • сіль.

Пророщене зерно викладіть в миску, додайте інші компоненти, перемішайте. Додайте соєвий соус за смаком, посипте улюбленими спеціями і подавайте.

каша

З корисного сировини можна приготувати саму здорову кашу в світі!

Вам потрібно:

  • 150 г пшеничних паростків;
  • 600 мл соєвого напою (наприклад, «Alpro»);
  • 1 ч.л. меленої кориці;
  • 1/2 ч.л. подрібненого фенхеля;
  • 1 ст.л. кленового сиропу.

Помістіть зерна в блендер, залийте соєвим напоєм, змішайте до м’якої консистенції. Додайте мелену корицю, фенхель, вилийте в каструлю, варіть на повільному вогні.

Постійно перемішуйте, інакше каша пригорить. Варіть 2-3 хвилини. В кінці варіння додайте кленовий сироп.

На тарілці посипте каші корицею, подрібненим арахісом або іншими горіхами, додайте цукор або альтернативний підсолоджувач.

Примітка: каша добре засвоюється, підходить для людей з ослабленою функцією підшлункової залози, що вимагає дотримання дієти.

Масло

Масло з пшеничних паростків холодного віджиму – універсальний продукт. Застосовується не в кулінарії а в косметології. Приготувати його будинку досить складно, тому рекомендується купувати готовий продукт.

Масло має хороший смак і легко засвоюється. Його лікувальні властивості представлені уповільненням процесу старіння. Масло містить високу частку незамінних жирних кислот і натуральних коферментів Q 10, вітамінів B, D і E, фосфору, заліза.

Для жінок корисно зміст жіночого гормону естрогену, для чоловіків – здатність стимулювання організму, завдяки чому масло використовується спортсменами для підвищення продуктивності.

Використання в косметиці:

  1. Відновлення, харчування, розгладження шкіри.
  2. Поліпшення стану волосся, додавання блиску, запобігання випадання.
  3. Омолодження шкіри, уповільнення процесу старіння.
  4. Зміцнення нігтів.

Цілющі властивості:

  1. Захист клітин від вільних радикалів – завдяки вмісту вітаміну Е, потужного антиоксиданту.
  2. Полегшення симптомів клімаксу, допомога при рясних менструаціях.
  3. Полегшення мігрені.
  4. Лікування безсоння, викликаної стресами.
  5. Позитивний вплив на неврологічні проблеми.
  6. Профілактика серцево-судинних захворювань.
  7. Підтримка потенції.
  8. Усунення запалення суглобів, м’язових спазмів.
  9. Зниження кров’яного тиску.
  10. Зниження холестерину.
  11. Позитивний вплив на мозок, серце, кровоносні судини.
  12. Поліпшення імунітету, захист організму.

Як вживати масло?
Додавайте його в різні страви (салати, рибні страви, картопля і т.д.). Народна медицина рекомендує його прийом вранці натщесерце по 1 ч.л.

У сфері косметології масло додається в креми, лосьйони, використовується для обгортання волосся, втирається в нігті … Зберігайте його в холодильнику, захищайте від світла. Масло можна піддавати термообробці, тому додавайте його в готові страви.

Забобони і міфи

Близько пророщеної пшениці ходить ряд міфів, що перешкоджають застосування здорового продукту. Давайте, спростуємо їх!

Міф №1 – нехороший смак

Люди, які найчастіше стверджують і твердо стоять за своїми поглядами, насправді, ніколи не пробували корисність!

Правда: якщо неправильно приготувати кукурудзу або горох, вони також не будуть смачними. Смак залежить від способу вживання. Спробуйте зазначені вище рецепти – ви зміните свою думку.

Міф №2 – отруйність

Деякі дари природи отруйні, причому це твердження стосується до багатьох продуктів. Їли ви коли-небудь сиру картоплю, квасолю, сою? Скоріше за все ні.

Правда: деякі «екстремали» сприймають (і рекомендують) вживати тільки сиру їжу. Не робіть цього. Не тільки паростки, але і овочі можуть бути заражені небезпечними бактеріями (наприклад, сальмонелою), тому гігієна на кухні дуже важлива. Перед застосуванням їх слід належним чином промити в холодній воді.

Міф №3 – метеоризм

Багато людей знають про користь для здоров’я бобових, овочів, фруктів. Одна з причин, чому вони уникають їх включення в раціон, – дискомфорт в кишечнику. Люди помилково вважають, що всі здорові і рекомендованими лікарями продукти, характеризуються високим вмістом клітковини, отже, викликають дисгармонію в кишечнику.

Правда: все навпаки. Відсутність метеоризму після вживання пророщеної пшениці пов’язано з тим, що при проростанні складні цукру в зерні перетворюються в прості і легко засвоювані.

Протипоказання

Крім користі пророщена пшениця може принести і шкоду; відповідно до рекомендацій лікарів її вживання не рекомендується для дітей до 12 років.

З огляду на утримання глютену люди з непереносимістю цієї речовини входять до групи, для якої здоровий продукт протипоказаний.

Всі інші категорії людей можуть в повній мірі використовувати користь пророщеної пшениці для організму.

Користь і шкода пророслої пшениці: корисні рецепти

Усім великий привіт!!

Постійні читачі блогу вже напевно помітили, що я буквально «схиблена» (в хорошому сенсі цього слова) на всьому натуральному: продуктах харчування, косметики, Бадах.

А зовсім недавно я відкрила для себе і зовсім дивовижний продукт. Це одночасно і корисна їжа, і потужна вітамінна біодобавка, і хороший «підсилювач» будь-якого косметичного засобу.

Сьогодні головна героїня мого поста – проросла пшениця користь і шкода – поради і рецепти!

Легенда про пшеницю

Красивих казок про пшеницю, її зернах і колосків – безліч! Але сильніше інших мене вразила, мабуть, сама нехитра з них Напевно, тому, що саме цю притчу я чула в дитинстві від бабусі …

Давним-давно Бог і звичайна людина жили на одній землі. І прийшов якось селянин до Бога і сказав: «Ти створив прекрасний світ, але допустив багато помилок в тому, що стосується землеробства. Дай мені всього один рік, щоб я створив ідеальні умови для рослин. І через рік на землі вже не буде ні голоду, ні бідності!

Бог погодився, і експеримент почався. Це був дивовижний час! Сонця було рівно стільки, скільки потрібно, дощик завжди йшов вчасно. Ні ранніх заморозків, ні сильного вітру, ні граду, ні посухи.

Пшениці в той рік вродило більше, ніж за останні п’ять років. І була вона напрочуд гарною, рівною, густий і високою! Але коли люди зібрали урожай, він побачили, що все колосся порожні – зерен всередині них не було …

Виявилося, що тільки боротьба з негодою і труднощами пробуджує душу пшениці, наповнює зерно соком і цілющою силою. А без боротьби за місце під сонцем колосся не дають паростків на майбутнє. Їм просто нудно рости в такому ідеальному світі …

Правда, здорово?

Які скарби ховають від нас пшеничні паростки?

Паростки пшениці – справжня комора вітамінів і мікроелементів. Перерахую тільки деякі: вітаміни РР, Е, С, В9 (фолієва кислота), В6, В5, В2 і В1, а також марганець, селен, мідь, калій, фосфор, магній, кальцій, цинк і залізо.

Нерозчинна клітковина, якої так багаті проростки, набухає при попаданні в організм і стимулює випорожнення кишечника. Чим це добре? Тим, що в шлунково-кишковому тракті не розвиваються небезпечні застійні явища!

Крім того, рухаючись по травному тракту, зерна як пилососом, збирають шлаки, радіонукліди, канцерогени і токсини, виводячи їх за межі організму природним шляхом. Таким чином, «харчові волокна» запобігають такі страшні захворювання як рак товстої і прямої кишки.

Але і це ще не все! У паростках пшениці також багато пектинів (або розчинної клітковини). Їх головна властивість – підтримання нормального балансу «хорошою» мікрофлори кишечника. Завдяки цьому, пророщену пшеницю можна використовувати як профілактику жовчокам’яної хвороби, атеросклерозу та дисбактеріозу.

А ще пророщена пшениця, як не дивно, допомагає … схуднути! Потрапляючи в наш кишечник, проростки уповільнюють засвоєння жирів і вуглеводів і знижують вироблення інсуліну. Це дозволяє використовувати пророслі паростки як відмінну профілактику цукрового діабету і інструмент для боротьби із зайвою вагою.

Головне – не переборщити з кількістю. Все-таки проросла пшениця – продукт висококалорійний.

Від яких проблем позбавляє проросла пшениця?

Найдивовижніше властивість проростків в тому, що ці маленькі зернятка запускають в нашому організмі режим «самовідновлення». Важко сказати, від якої конкретно хвороби лікують паростки пшениці. Адже вживаючи їх в їжу, ми допомагаємо своєму організму боротися з УСІМА захворюваннями з потроєною силою!

наприклад:

  • Магній знижує підвищений тиск і виводить «поганий» холестерин;
  • Нерозчинна клітковина (її частіше називають «харчовими волокнами») очищає наш багатостраждальний організм від токсинів, шлаків і радіонуклідів, позбавляє від закрепів і не дає ШКТ лінуватися. А розчинна клітковина добре вбирає в себе жовчні кислоти і відновлює мікрофлору кишечника;
  • У цьому продукті немає цукру. Тому його можна вживати в їжу навіть діабетикам (рецепти трохи нижче);
  • Проростки чудово відновлюють сили і допомагають організму боротися з інфекціями. Тому їх рекомендують і як засіб для швидкого одужання після хвороб, і як профілактику в період епідемій ОРВ;
  • Паростки пшениці добре впливають на нервову систему під час депресій або просто осінньої хандри.

І ще один (на цьому раз зовсім коротенький) список корисних властивостей пророщеної пшениці. Ну, хочеться мені сьогодні розповісти вам про цей чарівний природному засобі все-все-все.

Пророщені зерна:

  • нормалізують функцію щитовидки;
  • покращують роботу ВСІХ систем організму (наприклад, серцево-судинної, нервової, статевої, кістково-хрящової і травної);
  • відновлюють порушену зір;
  • повертають волоссю густоту і колір;
  • допомагають розсмоктати різні види пухлин (ті ж кісти);
  • збагачують кров киснем.

Як вживати пророщену пшеницю?

Пророщені зерна їдять сирими (добова норма становить 50-100 г). Бажано їсти їх прямо «з грядки» – в холодильнику такі зерна зберігаються не більше доби. Найкорисніше з’їдати свою порцію зерняток вранці на сніданок – отримаєте гарантований заряд бадьорості на цілий день.

Важливий момент! Пережовувати сирі пророслі зерна потрібно до консистенції рідкої каші (на кшталт манної). Якщо так активно працювати щелепами не виходить – зерна краще перемолоти в м’ясорубці або блендері.

З чим поєднується проросла пшениця? Так в принципі, з будь-якими продуктами, крім молочки і меду. Пророщені зерна можна сміливо додавати в салати і каші або влаштовувати собі корисний перекус, змішавши зерна, сухофрукти і горіхи.

Як приготувати паростки пшениці в домашніх умовах

Як приготувати паростки пшениці будинку? Все просто, достатньо Растеліть на тарілку марлю, зволожити і додати зерна пшениці. Далі поставити в місце кімнатної температури на пару діб, в залежності від температури зволожувати розпилювачем або поливати водою, але зовсім небагато – для зволоження. Усе! Після двох-трьох днів продукт готовий. Прощена пшениця готова для вживання

Смачні та корисні рецепти з паростками пшениці

Із задоволенням ділюся своїми улюбленими рецептами!

італійський квас

Реджвелак (або італійський квас) готують так. Беремо півсклянки перемелених на м’ясорубці паростків і шість склянок чистої води. Засипаємо паростки в скляну банку або графин, заливаємо водою, а ємність накриваємо зверху марлею.

Ми залишаємо майбутній квас в спокої на 2-3 дня. Готовий реджвелак проціджуємо і п’ємо – і смачно, і корисно.

настій проростків

Такий настій можна додавати в крем для шкіри і маски для волосся – для додаткового харчування та зволоження. Можна змішувати його з медом, щоб пом’якшити сухий кашель. Ну, або просто «заправляти» їм звичні каші та супи.

Готується це чудо-засіб елементарно просто. Столову ложку зерняток заливаємо склянкою окропу, а через дві години кип’ятимо його на слабкому вогні протягом 15 хвилин. Проціджуємо – і універсальний бальзам на всі випадки життя готовий!

вітамінне печиво

Пророщені зерна пропускаємо через м’ясорубку разом з горіхами і сухофруктами (в довільній пропорції). Ліпимо з отриманого «тесту» кульки або котлетки і обвалюють їх в насінні кунжуту або маку.

хрусткі хлібці

Як завжди, пропускаємо пророщені зерна через м’ясорубку і додаємо трохи води. Смак хлібців можна посилити меленої морською капустою, горіхами або луком. Формуємо з «тіста» хлібці і підсмажуємо їх на сковорідці на вершковому маслі.

салати

Також ці чудодійні злаки можна додавати в різні ваші улюблені салати. Досить в інгредієнти включити проростки пшениці.

Протипоказання

Пророслу пшеницю не радять вживати в їжу при виразці дванадцятипалої кишки або шлунка. А ще є люди, у яких сильна алергія на глютин. Дітям до 12 років пророслу пшеницю теж не дають (вже не знаю, чому).

Ось, мабуть, і весь список протипоказань!

Важливий момент! Навіть здорова на світі людина в перші дні прийому може скаржитися на слабкість, запаморочення і, пардон, рідкий стілець і підвищене газоутворення. Але це не шкода для організму, а ознаки зашлакованості. Після 2-3 днів всі ці малоприємні симптоми зазвичай проходять.

Цікавий факт

У Київській Русі саме з зерен пророслої пшениці готувалися такі традиційні страви як поминальна «кутя» і різдвяне «сочиво», ця традиція збереглася і до наших днів! У мене особисто в родині кутя готується на святий вечір перед Різдвом Христовим. Пам’ятаю, це блюдо було улюбленим моєї бабусі

Previous Домашні рецепти приготування дієтичного печива з вівсяних пластівців без вершкового масла на кефірі, сирі
Next Правила рисової дієти: список продуктів, як схуднути за тиждень на 10 кг

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *