Продукти з нульовою калорійністю і продукти з негативною калорійністю, список і таблиця


Продукти з негативною калорійністю

Що з’їсти, щоб схуднути? Це питання не втрачає своєї актуальності вже протягом декількох десятиліть. Втім, в цьому немає нічого незвичайного: бажання досягати високих результатів при мінімумі зусиль притаманне багатьом.

З цієї ж причини тривалий час не згасає інтерес до питання про продукти з негативною калорійністю, споживання яких, як прийнято вважати, сприяє виникненню енергетичного дефіциту в організмі.

У цій статті ми спробуємо розібратися, чи дійсно існують такі продукти і яку роль вони відіграють у боротьбі з надлишковою вагою.

Продукти з негативною калорійністю: вигадка і правда

Продуктами з негативною калорійністю називають овочі, фрукти, зелень і спеції, енергетична цінність яких лише незначно покриває енергетичні витрати організму на їх переробку (пережовування) і перетравлення. При цьому саме поняття негативної калорійності є умовним: майже всі продукти, які стосуються цій групі, містять компоненти, здатні перетворюватися в енергію (білки, жири, органічні кислоти, вуглеводи).

Існує ряд міфів, що стосуються продуктів з негативною калорійністю і їх участі в боротьбі з надлишковою вагою.

  • Міф 1: перетравлювання харчових продуктів, що відносяться до зазначеної групи, вимагає більше енергетичних ресурсів, ніж вони здатні дати організму, а значить, регулярне їх споживання сприяє формуванню вираженого енергетичного дефіциту. На ділі, дане твердження є справедливим лише для деяких продуктів з нульовою калорійністю (води, зеленого несолодкого чаю). Білкова їжа втрачає при перетравленні тільки 35-40% від своєї калорійності, вуглеводна – 4-6%, а жирна – не більше 10%.
  • Міф 2: одночасне вживання висококалорійної їжі і продуктів з негативною калорійністю дозволяє уникнути ожиріння. Насправді ж включення в раціон продуктів, що відносяться до даної групи, не сприяє формуванню енергетичного дефіциту в організмі і не допомагає спалити зайві калорії, отримані при споживанні солодощів, жирів та іншої їжі з підвищеною енергетичною цінністю.
  • Міф 3: продукти з негативною калорійністю є природними жиросжигателями. На ділі, продукти, що відносяться до даної групи, не володіють жиросжигающими властивостями. З їх допомогою можна схуднути, але тільки за рахунок їх малій калорійності, здатності прискорювати обмінні процеси і приводити в норму роботу травної системи.

Читати ще Ягоди асаї для схуднення

Які продукти мають негативною калорійністю?

До переліку продуктів, що мають негативну калорійність, входять:

  • зелень;
  • овочеві культури;
  • фрукти;
  • ягоди;
  • спеції;
  • деякі напої.

Більш докладний список продуктів, що відносяться до цієї групи, і інформація про їх енергетичної цінності представлені в таблиці.

Список продуктів з негативною калорійністюЕнергетична цінність 100 г продукту (в ккал)
Овочі, зелень
селера9,8
пекінська капуста11,4
Листовий зелений салат13,9
огірки14,3
томати14,8
цукіні15,6
ревінь16,3
Салат-латук16,6
ендівій16,9
Східний редис (дайкон)17,4
патисони18,2
редис19,1
спаржа19,7
цикорій20,1
шпинат20,7
Зелена цибуля21,3
баклажани23,7
Солодкий перець24,1
щавель24,4
рукола24,7
кабачки26,1
савойська капуста26,3
ріпа27,2
Білокачанна капуста27,4
артишоки27,8
гарбуз27,8
турнепс27,9
брокколі27,9
Кольорова капуста28,4
червонокачанна капуста30,7
Кресс-салат31,3
морква червона32,4
редька33,6
черемша33,8
часник33,9
водорості норі34,1
бруква36,4
Ріпчаста цибуля39,2
Перець гострий червоний39,7
Молоде листя кульбаби44,8
Буряк47,9
імбирний корінь78,7
чебрець свіжий99,4
розмарин129,7
фрукти
Лайми15,3
лимони23,1
алича29,4
Карамболь30,4
дині31,8
помело33,1
грейпфрути34,7
айва37,1
мандарини37,7
апельсини39,1
персики42,4
Зливи42,9
яблука44,8
абрикоси47,4
ананаси47,6
папайя47,9
ківі49,1
манго58,2
ягоди
лимонник10,8
кавуни24,7
калина25,7
журавлина27,2
барбарис28,1
жимолость29,4
обліпиха29,4
Полуниця29,7
морошка29,8
ожина32,1
лохина36,4
брусниця39,6
смородина39,8
чорниця39,8
суниця40,2
малина40,8
агрус42,9
Кизил43,3
горобина43,4
Спеції, прянощі, приправи
естрагон24,1
коріандр24,6
материнка24,8
базилік26,6
кріп39,8
петрушка44,6
м’ята48,7
Мелісса48,9
напої
Чиста вода
Мінеральна вода
Зелений чай несолодкий0,1
Несолодкий чорна кава1,1
Розчинна напій з цикорію10,4

Рекомендації щодо включення в раціон продуктів з негативною калорійністю

  • Дієтологи настійно рекомендують щодня включати в раціон не менше 400 г низькокалорійних фруктів, зелені, ягід і овочів. Дотримання цієї рекомендації дозволяє знизити і стабілізувати вагу, забезпечити організм вітамінами, мінералами, клітковиною та іншими життєво важливими речовинами.
  • Продукти, що мають негативну калорійність, доцільно вживати в їжу в сирому вигляді. Салати, приготовані із зелені, овочів і фруктів, не рекомендується заправляти занадто жирними або солодкими соусами.
  • Термічна обробка продуктів, що відносяться до даної групи, повинна бути мінімальною. Найкориснішими способами приготування страв з овочевих культур, ягід, зелені і фруктів є термообробка на пару, варіння і запікання. Для обсмажування овочів доцільно використовувати рослинне масло, а не тваринні жири або маргарин.
  • Ні за яких умов не можна обмежувати свій раціон їжею з негативною калорійністю – вона повинна бути лише одним з елементів збалансованої і здорової дієти. У щоденне меню в обов’язковому порядку повинні входити й інші продукти (риба, молоко, зернові та бобові культури, яйця, птиця, м’ясо та ін.). Тільки повноцінне і правильне харчування допомагає ефективно і швидко позбутися від зайвих кілограмів, зміцнити імунітет, прискорити метаболізм і нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

Список основних продуктів з негативною калорійністю

12 травня 2015 3904

Продукти з негативною калорійністю – це ті, на перетравлення яких організм людини витрачає більшу кількість енергії, ніж отримує від них.

Вплив на організм

Якщо ви вирішили включити їх в раціон, то перед вживанням необхідно піддавати їх тільки самої мінімальної термічній обробці.

Тільки так ви зможете зберегти в них максимальну кількість корисних компонентів.

Варто відзначити, що і такої потрібної клітковини в сирих овочах міститься набагато більше в порівнянні з тушкованими або вареними овочами.

В якості найбільш відповідного варіанту виступає свіжий салат, в який кладуть інгредієнти, взагалі не пройшли попередню обробку.

У ролі заправки для такої страви краще використовувати соняшникова або оливкова олія, доповнити яке можна соком одного плоду лимона.

Тоді як якщо салат має в складі фрукти, то можна застосувати в ролі заправки натуральний йогурт, проте, купувати слід той, що позбавлений будь-яких добавок.

Якщо говорити про найкращий продукт з негативною калорійністю, то варто виділити гриби, так як вони багаті білком, а також харчовими волокнами, показник їх калорійності може варіюватися в межах від 9 до 330 ккал.

Цей продукт здатний на довгий час подарувати відчуття ситості.

Давайте послухаємо, що про це всім скажуть в одній тв-програму:

Топ основних продуктів з негативною калорійністю

Нижче ви можете побачити таблицю продуктів, які мають негативну калорійність.

Їх варто включити в раціон, якщо ви маєте намір сісти на дієту.

Кожен з них має в складі корисні мікроелементи і вітаміни.

Найменування Калорійність

ананас48
ожина33
шпинат21
яблука46
журавлина,28
червоний солодкий перець27
буряк48
лимон31
листя салату14
ріпа28
малина41
ревінь16
редис20
мандарини38
смородина38
томати14
морська капуста5
слива43
грейпфрут35
чорниця40
баклажани24
абрикоси46
апельсин38
морква33
огірки10

Скориставшись представленим вище списком, ви зможете скласти хорошу систему харчування, це дозволить скинути вагу, не вдаючись до тривалих дієт.

Якщо ви любите м’ясо, але бажаєте схуднути, не варто відмовляти собі в білках.

Дієтологи рекомендують доповнювати список продуктів, які мають негативну калорійність, нежирної рибою та м’ясом.

Відмінно впишуться в раціон і морепродукти, а також курка, проте з неї буде необхідно попередньо видаляти шкірку.

Бажано якомога частіше в період схуднення готувати страви на пару, це дозволить зберегти максимум корисних речовин і зробити їх смачнішими.

Ще одне відео, з якого ви зможете дізнатися, які ще продукти можна віднести до нашого списку дієтичних і корисних для фігури:

думка експертів

Велике число фахівців галузі дієтології вважають харчування на основі продуктів з негативною калорійністю міфом для схуднення або дієтою-одноденкою.

Це обумовлено тим, що хоч перетравлення такої їжі вимагає якоїсь енергії, її кількість в кожному конкретному випадку буде залежати від інтенсивності обміну речовин, саме тому визначити точно, яка кількість енергії буде витрачено на перетравлення продукту, невідомо.

Крім перерахованих вище продуктів, варто окремо відзначити селера, він має в складі майже тільки одну воду і клітковину.

Крім іншого, згадані продукти не у всіх випадках сприяють прискоренню обміну речовин.

А вага втрачається, по всій видимості, з тієї причини, що відбувається зниження кількості калорій, а не тому, що спалюються додаткові калорії.

Але абсолютно точно можна стверджувати, що фрукти та овочі, які містять велику кількість води, корисні для корекції ваги.

Взагалі, дієтолог може порекомендувати раціон, що повністю складається з продуктів з негативною калорійністю, тільки тим, хто має серйозні відхилення здоров’я, викликані, наприклад, ожирінням, а дотримання такого харчування повинно вестися виключно під наглядом лікаря.

Варто пам’ятати, що дієта негативних калорій може припускати порушення працездатності систем організму, так як в процесі втрати ваги людина буде обмежений в інших необхідних для нормальної життєдіяльності продуктах.

Обмежений вибір деяких елементів призводить до складнощів, пов’язаних з нестачею вітамінів і мінералів.

Людина повинна отримувати білки і жири, яких позбавлені продукти з негативною калорійністю.

Якщо організм відчуває нестачу кальцію, то ні в якому разі не можна позбавляти його споживання молочних продуктів, в іншому випадку можуть виникнути такі захворювання, як остеопороз, а також рахіт.

Якщо ви бажаєте самостійно зайнятися складанням меню на час дієти, то в раціон слід включати страви, приготовані з продуктів, які пройшли парову обробку.

Крім того, це можуть бути всілякі салати.

В якості заправки для останніх можна використовувати деякі нижче представлені інгредієнти:

  1. Половина чашки оливкової олії холодного першого віджиму.
  2. Чверть чашки яблучного оцту.
  3. Сік одного плоду лимона.
  4. Два зубчики часнику, роздавлених за допомогою спеціального пристосування.

Це дозволить отримати одну чашку суміші для заправки салату.

Як відмінний доповнення можуть виступити трави, серед яких орегано, петрушка, чебрець, кінза, базилік і насіння селери.

Необхідно згадати про капусту, редисці та огірках, в яких містяться не тільки одні вуглеводи, а й клітковина.

Остання з яких взагалі не перетравлюється організмом, це вказує на те, що на це не буде потрібно ніяких витрат.

Але клітковина буде очищати організм.

Не варто вірити рекомендаціям про те, що будь-які продукти зі списку можна їсти, щоб досягти бажаного ефекту зниження ваги.

Безконтрольне вживання різних продуктів, як правило, і призводить до підвищення ваги.

Калорії можуть нікуди не піти, а людина отримає абсолютно протилежний ефект.

Раціон для схуднення

Досить часто люди, охочі скинути зайву вагу, починають надмірно старатися, вони вживають виключно продукти з мінімальною калорійністю, позбавляючи організм поживних речовин.

В результаті імунітет знижується, а замість відмінною фігури людина отримує часті простудні захворювання і змушений протягом довгого часу відновлювати працездатність ШКТ.

Саме тому перед будь-якою дієтою слід звернутися до відповідного фахівця, щоб він склав раціон, який дозволить без шкоди для здоров’я досягти необхідного ефекту.

Дієтологи не рекомендують обмежуватися одноманітними продуктами під час схуднення, і вже тим більше, не варто захоплюватися виключно продуктами з негативною калорійністю.

Необхідно в цей період забезпечити організм необхідними корисними і поживними речовинами, а також вітамінами.

Можна взяти за основу нижче представлене меню:

  1. Сніданок за бажанням може складатися з вівсяної каші, зварити яку слід на воді, а ось в якості доповнення до страви допустимо використовувати шматочки фруктів. У ролі заміни можна вжити сир, змішаний з чорносливом, або відварене яйце, а також овочевий салат, приправити останній з яких слід оливковою олією.
  2. На ланч за вибором можна з’їсти фруктовий салат, випити овочевий коктейль або стакан кефіру, заміною може послужити порція натурального йогурту.
  3. В обід за вибором допустимо з’їсти варене нежирне м’ясо або овочевий салат. Рекомендований до вживання в цю частину дня суп-пюре, приготовлений з брокколі.
  4. Полудень може складатися з фруктів або будь-яких овочів, замінити які цілком можна легким салатом. На вечерю рекомендована відварна риба або креветки, приготовані на грилі.

Протягом дня необхідно випивати близько 1,5 л води.

Під час дієти слід виключити з раціону жирні страви, приготовані з м’яса і риби, варто відмовитися і від солодощів, а також білого хліба, не рекомендовані до вживання вироби з тіста.

Ефективність продуктів з мінімальною калорійністю можна збільшити шляхом фізичних навантажень.

Це дозволить спалити більшу кількість жирових відкладень в короткі терміни.

У брешемо дієти необхідно дотримуватися поєднання продуктів між собою і рекомендації по їх вживання при наявності певних захворювань.

Саме тому спочатку рекомендується пройти дослідження на виявлення протипоказань.

Таблиця продуктів з негативною калорійністю

Питанням, що б з’їсти, щоб схуднути, безсумнівно, задаються багато людей, які мають або не мають, зайву вагу. Дійсно, бажання є, не поправляючи, часто виникає у любителів смачно поїсти. Фраза «Їм багато, і не поправляюсь» може бути не тільки рекламним слоганом компанії, що спеціалізується на таблетках для схуднення.

Треба лише знати, якими продуктами можна ласувати в великих кількостях, не завдаючи шкоди фігурі. Йдеться про так званих продуктах з негативною калорійністю. Якщо зробити їх основою раціону, скинути вагу можна, не вдаючись до виснажливих дієт.

Так що ж це за їжа така, і що значить продукти з негативною калорійністю?

Чи існують продукти з негативною калорійністю

Перед тим як відповісти на питання, які продукти мають негативну калорійність, спочатку розберемося з самим поняттям. Відомо, людина вживає їжу, щоб забезпечити організм енергією, необхідною для життєдіяльності.

Енергія, що надходить з їжею, витрачається абсолютно на всі дії, що здійснюються людиною, і всі процеси, що протікають в організмі. Ми сидимо, стоїмо, ходимо, лежимо, читаємо, моргаємо, відпочиваємо після трапези, поки ШКТ перетравлює їжу, – і витрачаємо калорії.

Існування негативною калорійністю продуктів, ґрунтується на твердженні, що на перетравлення їжі з такою енергетичною цінністю, організм людини витрачає енергії (калорій) більше, ніж міститься в продукті. Наприклад, в огірку міститься 15ккал на 100 гр.

, Але щоб його перетравити, організму потрібно більше 15 калорій. Все це красиво звучить, причому, цілком переконливо, якби не маленька деталь. Організм не може витратити на перетравлення продукту калорій більше, ніж міститься в цьому продукті.

Більш того, на засвоєння їжі організм витрачає, максимум 40% від загального числі калорій. Причому, такий великий показник характерний для білкових продуктів, а продуктами, що мають негативну калорійність, вважаються фрукти і овочі, які містять багато клітковини. На перетравлення овочів і фруктів витрачається не більше 5%.

Таким чином, поняття «негативна калорійність» – вельми відносне. Простіше кажучи, продукти, що мають негативну калорійність – це звичайна низькокалорійна їжа рослинного походження. Тому, коли ми говоримо про мінусовій калорійності, ми маємо на увазі продукти з низьким вмістом калорій.

Які продукти містять «негативні калорії»

У списку продуктів з негативною калорійністю на першому місці коштують не крохмалисті овочі. Це: селера, буряк, огірки, різні види капусти і листові овочі, кабачки, спаржа, солодкі види перцю, морква, баклажани, часник, цибулю і т.д.

У раціон слід додати і зелень: базилік, кінзу, кріп, петрушку. До речі, саме селера, користь якого відома багатьом, лідирує в списку продуктів з негативною калорійністю, адже в ньому всього 10 ккал на 100 грам.

Детальніше про точний зміст калорій на 100 грам, ми наведемо в таблиці нижче.

До низькокалорійним фруктам відносяться: яблука, груша, апельсини, лимони, мандарини, сливи, абрикоси, гранат, персики, ананаси. У раціон бажано включати фрукти, «місцеві», тобто ті, які ростуть в тому регіоні, де ви проживаєте.

Багато ягоди – теж продукти з негативною калорійністю для схуднення. Якщо хочете скинути вагу, вживайте агрус, журавлину, смородину, малину, чорницю, суницю.

Мінусова калорійність у різних спецій: кориці, меленого перцю і кореня імбиру. Ці продукти корисно додавати в їжу в розумних межах, особливо людям з порушеннями шлунково-кишкового тракту.

Єдиним «продуктом», які мають дійсно негативну калорійність, є чиста вода. Вона містить 0 ккал, і при цьому організм витрачає енергію на її підігрів. Але ми не дарма уклали в лапки слово «продукт», адже вода в повній мірі їм не є. Вода не насичує організм, хоча без неї не обходиться жодна жива істота.

Розповідаючи про те, у яких продуктів негативна калорійність, не можна не згадати про гриби. Ця їжа стоїть осібно в списку «нульових калорій», адже, на відміну від більшості фруктів і овочів, гриби містять багато білка. Як ми говорили, саме на засвоєння білка організм витрачає більше калорій, тому такий продукт повинен входити в раціон худне людини.

Міфи про продукти з негативною калорійністю

Таке псевдооткритія, як негативна калорійність продуктів, не могло не породити безліч міфів, адже бажання є і худнути властиво людям обох статей. Так що правда в принципах харчування, заснованого на «нульовий» енергетичної цінності, а що вигадка?

Багато хто думає, що якщо заїдати шкідливі жирні продукти овочами і зеленню, щедро присмачені корицею і імбиром, то легко схуднеш. Звичайно, це не так. «Негативні» овочі ніяк не сприяють витраті енергії, отриманої від солодкого, мучного і жирного. Щоб домогтися ефекту в схудненні, овочі потрібно поєднувати з нежирним м’ясом птиці, морепродуктами.

Продукти з мінусовою калорійністю допоможуть схуднути, якщо вони займають не менше третьої частини всього раціону. Більше 30% у щоденній «тарілці» потрібно займати овочами, зеленню і фруктами. Адже в них міститься не тільки багато вітамінів, мікро- та макроелементів, а й грубих волокон, що сприяють схудненню.

При формуванні раціону дуже важливо не впадати в іншу крайність: не слід ставати затятим вегетаріанцем, чиє меню завжди складається з одних овочів і фруктів.

Організм людини повинен отримувати і білки, і вуглеводи, і навіть жири.

Нежирне м’ясо птиці, річкові та морські продукти повинні обов’язково входити в раціон, інакше відсутність «правильної» білкової їжі негативно позначиться і на здоров’я, і ​​на зовнішньому вигляді.

Розповідаючи про те, у яких продуктів негативна калорійність, не можна не згадати про гриби. Ця їжа стоїть осібно в списку «нульових калорій», адже, на відміну від більшості фруктів і овочів, гриби містять багато білка. Як ми говорили, саме на засвоєння білка організм витрачає більше калорій, тому такий продукт повинен входити в раціон худне людини.

Негативна калорійність продуктів: таблиця на 100 грам
Назваккал
селера13
салат листовий14
Огрурци15
помідори15
цукіні16
спаржа20
редиска20
шпинат21
баклажани24
Солодкий перець25
кабачки27
Ріпка28
гарбуз28
капуста білокачанна28
Кольорова капуста29
морква33
Буряк48
кінза23
естрагон25
материнка26
базилік27
кріп40
петрушка45
лимон24
алича30
диня32
грейпфрут35
Мандарин38
апельсин38
Слива43
персик44
яблуко46
ківі48
ананас48
абрикос48
кавун25
журавлина28
Полуниця30
обліпиха30
морошка31
ожина33
чорниця40
брусниця40
смородина40
суниця41
малина41
агрус44
горобина44
гриби21

 

Негативна калорійність: продукти і страви

Все частіше інтернет-видання та жіночі журнали рясніють згадками про продукти, у яких негативна калорійність.

Сьогодні портал про схуднення «Худеем без проблем» спробує глибше розібратися, що це за поняття.

Негативна калорійність продуктів – що це таке?

Якщо подумати, то продукти з негативною калорійністю – міф чи фантастичне явище і існувати вони не можуть в принципі, так як будь-який овоч чи фрукт хоч мінімальну кількість калорій, але має.

Насправді, коли використовують це словосполучення, мають на увазі, що для їх перетравлення наш організм витрачає більшу кількість енергії, ніж цей продукт містить.

Коректніше називати їх «продуктами з нульовою калорійністю».

В принципі, страв, приготованих з них, можна їсти скільки завгодно, і ви не будете набирати зайвих кілограмів, до того ж – запасеться безліч вітамінів і корисних мікроелементів. Відомо, що для схуднення необхідно вживати менше калорій, ніж їх витрачає наше тіло. З цією метою просто незамінні страви з нульовою або «негативної» калорійністю.

До продуктів з нульовою калорійністю відносять будь-які фрукти, овочі, каші та ін., Які підходять під такі два критерії:

  1. У них міститься багато клітковини (харчових волокон) – більше, ніж 1 грам на 100гр.
  2. Калорійність їх менше або дорівнює 30кКал на сто грамів.

Які продукти мають негативну калорійність ?

Коли йдеться про негативну калорійності того чи іншого продукту, мається на увазі його харчова цінність в сирому вигляді. Тобто, якщо він пожеж, зварений або приготовлений будь-яким іншим способом, тим більше, із застосуванням рослинного масла і цукру, кількість калорій в його складі змінюється.

Важливий момент – все низькокалорійні продукти містять в собі велику кількість води і клітковини, які активізують роботу кишечника, також це просто джерело мінералів і вітамінів. У той же час вони не постачають в організм жири і білки.

Сайт hudeem-bez-problem.ru постарався зібрати повний список продуктів з мінімальною калорійністю:

  • Овочі з негативною калорійністю : капуста (білокачанна і червонокачанна), цукіні і кабачки, часник, буряк, огірки, квасолю зелена, морквина, редиска, цибуля ріпчаста, крес-салат, артишок, бруква, баклажани, селера, солодкий і чилі перець, Паттісон , редька, спаржа, щавель. Деякі овочі – наприклад, кольорова капуста, брокколі, шпинат, спаржа, ріпа, цибуля-порей – мають калорійність більшу, ніж 30кКал на 100гр, але вони можуть розцінюватися також як низькокалорійні.
  • Спеції, трави та інші продукти з низькою калорійністю : цикорій, насіння кропу, гірчиці, льону, кмину і коріандру, імбир, кориця, базилік, естрагон, петрушка, м’ята, коріандр, кульбаба, зелений чай, бамбук, рукола.
  • Ягоди і фрукти з негативною калорійністю : лайм, айва, апельсин, карамболь, лимон, яблука, сливи, ківі, персик, мандарин, диня, журавлина, кавун, ожина, барбарис, жимолость, агрус, калина, суниця, кизил, полуниця, малина , смородина, чорниця, горобина, морошка, обліпиха.

До продуктів з негативною калорійністю дієтологи відносять також гречану крупу . Так-так, не дивуйтеся. Тільки потрібно готувати її правильно, само собою – без додавання рослинного масла і не варити, а запарювати. Для цього склянку крупи залийте двома склянками окропу, закрийте кришкою і закутайте на ніч, гречка буде готова вам на сніданок.

Страви з негативною калорійністю : чи є шкода?

Необхідно зауважити, що білків і жирів, особливо тваринного походження, які мають мінімальну харчову цінність, не існує. Ці речовини спочатку дуже калорійні, але без них наш організм просто не зможе нормально функціонувати і бути здоровим.

Тому довго дотримуватися низькокалорійної дієти без шкоди для організму просто неможливо, не підходьте до цього питання з фанатизмом. Продукти з негативною калорійністю не можуть заповнити всіх потреб людського організму. До того ж, відмова від риби і м’яса може просто привести ваш організм до анемії і інших неприємностей.

Інша справа, якщо ви будете вживати нежирні види м’яса і рибу в помірних кількостях, приготовані на пару або відварені. Необхідно знайти для себе правильний баланс продуктів і налагодити свій раціон, в якому будуть переважати ті самі продукти, які відрізняються «мінусовій» калорійністю.

Крім усього сказаного, слід зазначити, що однією дієтою дуже складно відрегулювати свою вагу. Щоб позбутися від зайвих кілограмів, потрібно дотримуватися здорового способу життя, займатися фізкультурою. М’язові навантаження допоможуть вам зміцнити організм і «підштовхнуть» тіло до схуднення.

Негативна калорійність на ділі – це просто добре налагоджене правильне харчування.

Продукти з негативною калорійністю

«Негативна калорійність» – це коли організм витрачає енергії на перетравлення їжі більше, ніж отримує калорій з самим продуктом.

Таким чином, виходить, що ми їмо продукти з низькою калорійністю, але при цьому витрачаємо набагато більше калорій на засвоєння даних продуктів, за рахунок того, що перетравлювання вимагає енергетичних витрат з боку організму кілька великих, ніж міститься в самих продуктах.

Кожен з нас знає, для того щоб худнути необхідно всього лише споживати калорій менше, ніж їх витрачаємо, тобто баланс споживання / витрата повинен бути завжди на користь витрати калорій.

Детальніше про розрахунки необхідності організму можна почитати в цій статті.

Але можна себе не мучити голодом, а цілком ситно і смачно харчуватися, при цьому споживання калорій не перевищуватиме встановлену нами норму.

Які продукти мають негативну калорійність?

Наприклад, для того, щоб переробити огірок, організм витратить набагато більше калорій, ніж отримає з огірком, адже його калорійність складає всього 15 калорій. Які ж продукти мають «негативну калорійність»? Давайте розглянемо їх докладніше.

Такий «негативною калорійністю» можуть похвалитися багато овочів, особливо, зелені. Так, наприклад, це: спаржа, буряк, брокколі, капуста, патисон, дайкон, кабачок, цвітна капуста, селера, перець чилі, огірок, кульбаба, ендивій, крес-салат, часник, зелена квасоля, салат-латук, рукола, цибуля , редис, шпинат, щавель, ріпа, цукіні, баклажан, перець болгарський.

Серед фруктів і ягід: яблуко, журавлина, грейпфрут, лимон, манго, папайя, ананас, малина, полуниця, мандарин.

Трави і спеції: імбир, перець (чилі), кориця, гірчиця (насіння), льон (насіння), кріп (насіння), кмин, коріандр.

Ми не вказали в даних списках гриби. А адже саме гриби є найкращим продуктом з негативною калорійністю. Гриби багаті білком і харчовими волокнами, а їх калорійність коливається від 9 до 330 ккал. Вони надовго залишать вас ситими.

І ще про одне продукті ми не згадали – це водорості. Вони містять багато йоду, корисних мікроелементів і харчових волокон, а значить, мають так само «негативну калорійність». Сюди ж можна віднести і морську капусту.

До перелічених продуктів досить додати білкові продукти, щоб не губилися м’язи і організм отримував достатню кількість білка, і ваш здоровий раціон стрункості готовий! Серед пісного м’яса можна перерахувати таке як: нежирна риба, креветки, куряча грудка, індичка, мова і т.д.

Ну і звичайно, організму необхідна вода, яку необхідно пити щодня, незважаючи на те, що води досить споживаємо з овочами і фруктами. При цьому, чай і кава не вважаються водою.

Вода – це проста вода або мінеральна без газу. Завдяки воді, організм очищається, шкіра стає еластичною, а шлаки виводяться організмом самостійно.

Крім того, вода прискорює обмінні процеси в організмі.

Як готувати продукти з негативною калорійністю

Звичайно, при приготуванні, продукти необхідно піддавати мінімальної термічній обробці, щоб вони не втрачали своїх корисних властивостей, так і клітковини в сирих овочах більше, ніж в тушкованих або варених. Оптимальним варіантом є, різного роду, салат. Заправляти такий салат краще соняшниковою або оливковою олією і соком лимона, або натуральним йогуртом без добавок.

Так що тепер ви можете їсти і худнути!

Продукти з негативною калорійністю – міф і реальність. Список і таблиця продуктів з нульовою калорійністю

Їжа без калорій – погодьтеся, звучить незвично. Ми звикли, що з їжі отримуємо енергію, що забезпечує типову функціонування нашого організму.

Енергія – це і є калорії, перероблені з різних харчових продуктів, значить, кожна їжа по-різному калорійна. Зовсім незадовго стало звісно, ​​що можуть бути продукти з мінусовою калорійністю.

Що це – чергова неправда або справжній факт, підтверджений науково? Міф або правда? Давайте випробуємо розібратися.

Що значить негативна калорійність

Абсолютно безкалорійні їжі немає, чай звісно, ​​що будь-яка їжа має власну енергетичну цінність. Втім деякі продукти харчування містять калорій менше, ніж вимагають для повного свого перетравлення.

Якщо перефразувати, то виходить, що організм людини витрачає на їх переробку огромнее енергетичних резервів, ніж отримує з ними.

Отже, негативна калорійність – це володіння певним продуктом Яка ж низькою енергетичною цінністю, яка просто не дозволяє покрити витрати організму на своє перетравлювання і засвоєння.

Дуже популярні всілякі методології схуднення, засновані на раціоні з низькокалорійних страв, але не варто обмежуватися тільки дозволеним списком продуктів.

Для ефективного схуднення без шкоди здоров’ю раціон повинен бути поживним і збалансованим, тобто вуглеводи обов’язково повинні бути доповнені легко засвоєними білками і жирами. Це може бути нежирне м’ясо, риба та інші морепродукти.

Їх бажано готувати на пару. Рослинні складові меню класніше вживати в свіжому вигляді.

Продукти без калорій – екстраординарно рослинного походження. Вони приблизно не містять білків і жирів, число вуглеводів у них мінімальне. Список продуктів з негативною калорійністю включає безліч овочів і фруктів.

Така перестав калорійна їжа – хороший засіб для схуднення і стимуляції обміну речовин, це не міф. Тільки ось спокушатися не варто – сама по собі низькокалорійна їжа не здатна прибрати непотрібний жир, для цього знадобиться фізичне навантаження.

Низькокалорійна їжа повинна стати основою збалансованого раціону. З чого вибирати – дивіться в таблиці.

Овочі

Фрукти, ягоди

Трави, спеції

Всі зелені овочі,

морква,

Буряк,

баклажани,

помідори,

Листя салату,

шпинат

цитрусові,

яблука,

груші,

ананас,

папайя,

персик,

Всі види ягід

кріп,

петрушка,

базилік,

імбир,

кориця,

інші пряні

і гострі спеції

Овочі з негативною калорійністю

Майже всі овочі, крім крахмалосодержащих, низькокалорійні. Під час термічної обробки вони змінюють свій склад, властивості і енергетичну цінність, а й різноманітні плоди і зелень дозволено хоробро включати в улюблені страви.

Це додасть не тільки смаку, але і допоможе зробити їжу не такою калорійною. Те, що калорії від товстих і вуглеводних блюд можуть перекриватися за рахунок безкалорійні їжі – наступний міф. Щоб схуднути, потрібно наперед продумувати для себе розумне меню.

Енергетична цінність овочів з низькою калорійністю приведена в подальшій таблиці.

Назва

Ккал на 100 грам

Селера (листя і стебла) 13

огірки 14

Салат-латук 15

редис 20

спаржа 21

шпинат 23

баклажан 24

кабачок 24

помідори 24

салат Рукола 25

Перець болгарський 27

Капуста білокачанна 28

Цвітна капуста 30

Стручкова квасоля 31

Селера (коріння) 32

морква 33

брокколі 34

Буряк 48

Фрукти з негативною калорійністю

Багато фрукти і ягоди також володіють мінімальним числом калорій – вони стануть чарівним доповненням страв в організації низькокалорійного харчування з метою схуднення.

Втім деякі плоди містять багато природних цукрів, що може дещо загальмувати процес скидання зайвої ваги. Які з них можна включати в свій раціон, щоб худнути – дивіться в таблиці нижче.

Це фрукти з негативною калорійністю в порядку наростання їх енергетичної цінності.

Назва

Ккал на 100 грам

журавлина 26

лимон 33

Полуниця 34

яблуко 37

смородина 38

грейпфрут 38

кавун 38

апельсин 38

папайя 41

абрикоси 41

малина 42

груша 42

Слива 43

персик 43

агрус 43

чорниця 44

ананас 49

ківі 51

манго 67

Список і таблиця продуктів з негативною калорійністю

Нарешті зважилися сісти на дієту, але не знаєте, яку вибрати? Потрібно підібрати правильну дієту без шкоди для здоров’я? Найкраще підбирати не дієта, а продукти, які допоможуть вам з’їдати мінімальну кількість калорій.

Прочитайте нашу статтю про продукти з негативною калорійністю і підберіть свій ідеальний раціон, щоб стати стрункою, красивою і здоровою.

Що таке негативна калорійність?

Багато хто з нас чули про продукти з негативною калорійністю. І багато хто впевнений, що ці продукти здатні спалювати калорії або навіть жири, але це не зовсім так. Зараз ми розповімо, що таке продукти з негативною калорійністю, чи є міфом або правдою їх чарівні властивості.

Продукти з негативною калорійністю – це продукти, на засвоєння яких організмом витрачається більше калорій, ніж вони дають . Наприклад, в одній морквині приблизно 10 калорій, а організму потрібно 12, щоб її засвоїти.

Виходить, що у нас калорій витрачено більше, ніж отримано. Це діє не з усіма продуктами, і частіше різниця калорій ближче до нуля, ніж негативна. Таким чином, не можна сказати, що продукти з негативною калорійністю спалюють калорії, а тим більше жири.

І той факт, що можна їсти калорійні продукти і заїдати їх продуктами з негативною калорійністю і тому худнути, теж міф. Зате правда, що можна їсти такі продукти скільки влізе і не поправлятися. Вони не зашкодять здоров’ю. Їх можна навіть їсти після 6 вечора, але за пару годин до сну краще і від їжі відмовитися.

Які продукти мають негативну калорійність

Негативною калорійністю володіють майже всі овочі, особливо зелені, наприклад шпинат, салат, огірки і брокколі. Також багато фруктів і ягоди можуть похвалитися такою властивістю . Можете спокійно їсти яблука, журавлину, полуницю, манго і мандаринки, головне – не переїдайте.

Відмінною новиною є те, що гриби теж можна вважати продуктом з негативною калорійністю , і при цьому вони дуже поживні. Корисним низькокалорійним продуктом є морські водорості і морська капуста . Як бачите, вибір досить широкий, потрібно тільки правильно приготувати і не лінуватися пробувати нове.

Таблиця продуктів з негативною калорійністю

Продукти з негативною калорійністю мають досить розгорнутий список, і тому для зручності вони представлені в таблиці нижче.

Нежирна риба і куряче філе – це продукти з негативною калорійністю для схуднення, тому їх теж можна включити в список. Калорійність відвареної риби починається від 92 калорій (минь, хек), а курячі грудки мають калорійність 95 ккал на 100 г.

Сюди ж входять і гриби, наприклад, калорійність білих грибів дорівнює 22 ккал на 100 г , глив – 38 ккал на 100 г. Також доповнює цей список морська капуста: її калорійність на 100 г всього 49 ккал .

Як готувати продукти з негативною калорійністю

Ми вже з’ясували, які продукти мають негативну калорійність, а тепер подивимося, як їх смачно приготувати.

В дієтології немає такого терміна, як «дієта на продуктах з негативною калорійністю», так як мається на увазі використання цих продуктів в абсолютно різних дієтах. До таких можна віднести овочеву дієту, яблучну дієту та й просте збалансоване пітаніе.Чтоби вживання таких продуктів дало позитивний результат, потрібно правильно їх готувати і поєднувати.

Наприклад, на вечерю можна приготувати овочевий салат з оливковою олією і соком лимона, до нього подати шматочок грудки з відвареної спаржею і закінчити вечерю чашкою зеленого чаю. Головне – дотримуватися основний принцип дієтології і не готувати жирних і калорійних страв.

Наприклад, курячі котлети не смажити, а приготувати на пару, заправити салат не майонезом, а маслом і не поєднувати соковитий біфштекс і рукколу, думаючи, що це збалансує вечерю. Нижче наведено кілька прикладів приготування продуктів з негативною калорійністю, які ви можете взяти собі на замітку.

Овочевий суп

Для цього супу вам знадобляться:

  • Пару стебел селери.
  • Лук-порей – 1-2 шт.
  • Невелика головка брокколі.
  • Білокачанна капуста – 200 г.
  • 1 болгарський перець.
  • 2-3 середніх картоплини.
  • Сіль перець.

Всі овочі потрібно підготувати і відправити варитися в каструлю один за іншим у міру приготування. Якщо у вас зовсім не вистачає часу на приготування, можна купити в магазині заморожені овочі, обсмажити їх на сковороді без масла, щоб вони пустили сік, і додати в киплячу воду після картоплі.

Калорійність такого супу – 15-20 ккал на 100 г.

Риба в духовці з ананасом

Для приготування смачної дієтичної риби вам знадобляться:

  • 300 г філе тріски.
  • 500 г м’якоті ананаса.
  • Корінь імбиру.
  • 1 ч. Л. оливкового масла.
  • 1 ст. л. соєвого соусу.
  • Половинка лимона.
  • Чорний перець, зелень.

З соку ананаса, масла, соусу і імбиру потрібно зробити маринад для риби, викласти її на деко, прикрасити кільцями ананаса і запекти в духовці, розігрітій до 200 ° (10-12 хвилин).

Така риба має калорійність 90 ккал на 100 г.

Для цієї страви візьміть:

  • Качан капусти.
  • 1-2 стебла селери.
  • 4-5 помідор.
  • Зелень, м’яту.
  • Спеції.

Наріжте капусту і тушкуйте в каструлі з товстим дном, додавши трохи води. Через 10 хвилин додайте дрібно нарізані помідори, селера, м’яту, зелень і спеції за смаком. Є таке блюдо можна холодним і гарячим, а його калорійність – 55 ккал на 100 г.

Літній салат

Для салату вам знадобляться:

  • 2-3 помідора.
  • 1 великий огірок.
  • 1 солодкий перець.
  • Будь-яка зелень.
  • Оливкова олія.

Помийте і наріжте овочі, заправте їх маслом. Замість солі можна використовувати лимонний сік. Все дуже просто, а калорійність такого салату всього 60 ккал на 100 г.

освіжаючий коктейль

Для коктейлю потрібні:

  • Великий грейпфрут.
  • Половинка лайма.
  • 100 г льоду.
  • 250 мл газованої води.

Візьміть великий грейпфрут і половинку лайма. Видавіть з них сік, додайте трохи газованої води і льоду. Насолоджуйтесь! Калорійність такого коктейлю – 60 ккал на 100 г. Але грейпфрут також відомий жиросжигающими властивостями, тому коктейль можна пити без побоювань, що ви видужаєте.

Багато хто до цих пір відносяться скептично до продуктів з негативною калорійністю, так як не помічають результатів на собі. Ці продукти не мають таких чарівних властивостей, які їм приписують, але і користь їх вживання очевидна. Просто потрібно правильно їх комбінувати між собою і з іншим продуктами, а також займатися спортом і вести здоровий спосіб життя.

Previous Який для плову вибрати рис: які сорти потрібні для приготування
Next Дієта вагітним: зразкове меню на кожен день по триместрах, харчування при зайвій вазі

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *