Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей – основи дієти при захворюванні в різному віці


Правильное питание при дисбактериозе кишечника у детей

Зміст статті: Дисбактеріоз – порушення співвідношення корисних і умовно патогенних бактерій. Дієта при дисбактеріозі кишечника у комплексній терапії має величезне значення. Все більше число фахівців вважає, що порушення складу мікрофлори в організмі призводить до збою роботи імунної системи, до розвитку шкірних захворювань, до гіповітамінозу та ін. Патології.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей
Дисбактеріоз – завжди наслідок таких захворювань шлунково-кишкового тракту, як: • холецистит, • панкреатит, • гастрит зі зниженою кислотністю,
• виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки,
• станів, пов’язаних з оперативним втручанням на органи шлунково-кишкового тракту,
• всі види гострих кишкових інфекцій, пов’язані з діареєю і блювотою. До факторів розвитку дисбактеріозу кишечника у дорослих відносять наступне: • лікування антибактеріальними препаратами, • гормональні зміни на тлі клімаксу, вагітності, • прийом оральних контрацептивів, • важкі інфекції, що ослабляють імунну систему, • всі види иммунопатии, в тому числі, ВІЛ – інфекція . Дисбактеріоз кишечника у дитини може бути спровокований відмовою від грудного вигодовування.

Правильне харчування при дисбактеріозі

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей
Від того, які продукти споживає людина, залежить склад кишкової мікрофлори. Правильно підібране харчування сприяє відновленню зростання корисних мікроорганізмів.
Ця дієта може використовуватися при необхідності лікуватися антибіотиками, стресі і надлишковій вазі. Дієта для відновлення кишкової мікрофлори не має на увазі будь-яких екзотичних і важкодоступних продуктів. Її перевагами є наступне:

• повна збалансованість раціону,

• оптимальне живильне цінність,

• відсутність почуття голоду,

• поліпшення загального самопочуття,

• купірування симптомів дисбактеріозу: кишкових кольок, здуття живота, розпирання і ін.

Всі страви повинні бути свіжоприготованого, не допускається агресивна обробка їжі, наприклад, смаження у фритюрі. Приготування на пару, запікання в духовці, відварювання – це ті способи, які дозволяють домогтися максимального збереження вітамінів, корисних речовин і сприяють нормалізації процесів травлення. Солі повинно бути по мінімуму. Прийом їжі частий, до 6 разів на день, невеликими порціями. Краще їсти в один і той же час: це дозволить виробити рефлекс на синтез ферментів і травних соків, які допомагають засвоюватися їжі. Страви не повинні бути занадто гарячі або дуже холодні: і те, й інше однаково шкідливо для роздратованого шлунково-кишкового тракту. Якщо в кишечнику переважають гнильні процеси, обмежують білкову і жирну їжу, а перевага віддається блюдам з овочів і каш. Метеоризм можна перемогти,

Кілька загальних рекомендацій по дієті при дисбактеріозі кишечника: що можна, а що не можна

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей
1. Не вживайте велику кількість цукру і меду. 2. Овочі з м’ясом або рибою запікати краще без масла, при бажанні допускається додати 2 ложки оливкової або іншої рослинної олії.
3. Вершкове масло можна вживати не більше 15 г на один раз.
4. З обережністю вирішуються кислі ягоди.
5. Тривалість дієти – 2-3 тижні. Після нормалізації кишкової флори і купірування явищ дисбактеріозу, продукти вводити в раціон поступово, в невеликій кількості. Звертати увагу на реакцію кишечника і загальне самопочуття.
6. Щоб підвищити ефективність лікування, можна приймати пробіотики і пребіотики (еубіотики), які або містять корисні бактерії, або сприяють їх виробленні. До природних Еубіотики відносять все молочно – кислі продукти.

Продукти, від яких варто відмовитися

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей
Часто причиною дисбактеріозу є дріжджовий грибок з роду Кандіда альбіканс. Його улюбленими продуктами для розмноження є дріжджі, молоко і цукор. Звичайно, найкращий варіант – це знання, якими конкретно мікроорганізмами викликаний дисбактеріоз, але для цього потрібно здати біоматеріал на флору.

При дисбактеріозі кишечника під заборону потрапляють ці продукти:

• гострий перець, гірчиця, часник,
• всі види копченостей, • консерви, маринади з оцтом, • сирі овочі, • будь-які напівфабрикати,
• магазинні ковбаси і сосиски, • кислі фрукти, • манна крупа,
• пшоно, бурий рис, • солодка м’яка випічка, • дрожжесодержащіе кондитерські вироби з надлишком цукру, • магазинні соки,
• гриби, • бобові,
• алкоголь в будь-яких видах, в тому числі, пиво,
• деякі морепродукти, • квашена капуста, ріпа, бруква, щавель, • смажені, зварені круто, сирі яйця
• баранина, гусак,
• кулінарний і тваринний жир, • майонез,
міцний чай і кава, квас, • незбиране молоко і вершки.

Загальний список дозволених продуктів при дисбактеріозі:

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей
• рис білий, перловка, гречка, сочевиця, макаронні вироби з твердих сортів пшениці в обмеженій кількості, краще в супах
• нежирні сорти м’яса, риби (судак, щука, короп, окунь, хек, тріска), • птиці: курка і індичка, перед цим зняти шкіру.
• кролятина, • омлет на пару, але не більше 2 яєць на тиждень,
• зелень: петрушка і кріп, • гарбуз, кабачки, морква, буряк, картопля,
• киселі,
• кисломолочні продукти: домашній сир, кефір зі зниженим вмістом жиру, ряжанка, • мед і цукор,
• відвари корисних трав, шипшини,
• несолодкі компоти, • негазована питна вода, • ягоди: малина, суниця, брусниця, • вершкове масло, топлене, рослинні, маргарин менш привабливий.

Фітотерапія – лікування за допомогою трав і рослин

При дисбактеріозі кишечника використовують звіробій, аїр болотний, мати-й-мачуху, календулу, ромашку. Відвар готують на водяній бані, з розрахунку 1 столова ложка на 200 мл води, кип’ятять 5 – 7 хвилин, доливають ще 200 мл води. За смаком можна додати мед.

Зразкове загальне меню на тиждень при дисбактеріозі

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей
Порції повинні бути невеликі. Обсяг рідини 150 – 200 мл, першої страви 200 – 250 г, другого 200 м Хліб з борошна першого і другого сорту, грубого помелу, в невеликій кількості, краще трохи підвітряного. Відразу запивати їжу не варто, так як нейтралізується шлунковий сік і провокуються процеси бродіння.

понеділок

  • Сніданок : рисова каша на воді з маслом і парової котлеткою з яловичини, чай з шипшиною.
  • 2 сніданок: омлет з одного яйця, чорний хліб.
  • Обід : суп з тріски з картоплею, запечені овочі, компот.
  • Полудень : склянка кефіру.
  • Вечеря : запечена гарбуз з яловичим фаршем і петрушкою, хліб, зелений чай.
  • На ніч : відвар шипшини, зефір.

вівторок

  • Сніданок : гречана каша з тефтелі з нежирної свинини, компот.
  • 2 сніданок : Кефір.
  • Обід : суп рисовий з фрикадельками і кропом, запіканка з картоплі з овочами, хліб, компот.
  • Полудень : йогурт.
  • Вечеря : запечена риба з овочами, хліб, неміцний чай, зефір.
  • На ніч : Ряжанка і сухий крекер.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

середа

  1. Сніданок : сир з нежирною сметаною, омлет, неміцний чай.
  2. 2 сніданок : йогурт
  3. Обід : суп курячий з овочами і петрушкою, хліб, рис з м’ясними тюфтельками, компот.
  4. Полудень : ряжанка.
  5. Вечеря : запечена куряча грудка з кабачками, неміцний чай
  6. На ніч : салат з відвареного буряка з рослинним маслом.

четвер

  1. Сніданок : гречана каша і гуляш з курячої грудки з морквою, чай.
  2. 2 сніданок : сир зі сметаною
  3. Обід : суп – юшка з судака, запечені овочі, хліб, компот із сухофруктів.
  4. Полудень : бутерброд з сиром і маслом, чай.
  5. Вечеря : картопля з паровими рибними котлетками, відвар шипшини.
  6. На ніч : йогурт або кисіль з брусниці.

п’ятниця

  1. Сніданок : сир зі сметаною, картопля з котлетою, гарбузовий сік.
  2. 2 сніданок : йогурт.
  3. Обід : щі з яловичиною, картопля, запечена з овочами і шматочками м’яса, салат з буряка з морквою, хліб, компот.
  4. Полудень : бутерброд з сиром і маслом, чай, зефір.
  5. Вечеря : тріска, запечена в духовці, салат з відвареного буряка, моркви, картоплі, зеленого горошку з рослинним маслом.
  6. На ніч : відвар шипшини.

субота

Сніданок : запіканка з тушкованих овочів з фаршем та сиром. Кефір.

  • 2 сніданок : морквяний сік і крекер.
  • Обід : борщ з яловичиною, пюре з овочів, хліб, гарбузовий сік.
  • Полудень : бутерброд з сиром і чай.
  • Вечеря : котлетки з рисом, салат з відвареного буряка, зелений чай.
  • На ніч : компот з малиною.

неділя

  • Сніданок : куряча грудка з гречкою, ягідний кисіль.
  • 2 сніданок : кефір, ряжанка або йогурт.
  • Обід : суп з фрикадельками, запечена гарбуз з морквою і фаршем, компот.
  • Полудень : бутерброд з сиром і чай.
  • Вечеря : картопля відварна з судаком, салат овочевий з відвареного буряка, моркви, зеленого горошку, відвар корисних трав.
  • На ніч : морквяний сік.

Дієта при дисбактеріозі кишечника у дорослих із замком

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітейНормалізує моторику кишечника клітковина. Нею багаті овочі і фрукти, тому в раціон включають гарбуз, буряк, капусту, фрукти не тільки в тушкованому і запеченому вигляді, а й у сиром. Клітковина під дією травних соків розбухає в кишечнику і сприяє правильному формуванню калових мас. Крім цього, клітковина стимулює зростання корисних бактерій. Обмеження по харчуванню ідентичні загального списку продуктів при дисбактеріозі. Показано пити більше рідини (в тому числі, свіжовіджатих соків), не менше 2 літрів в день. Чорнослив, компот з ревеню, висівки, яблучне пюре сприяють посиленню перистальтических рухів.

Дієта при дисбактеріозі кишечника з поносом

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей
Стан нормалізується, якщо на 2 – 3 доби дати кишечнику і шлунку спокій: можна пити компоти, відвари, киселі, бульйони. Кора дуба, корінь бадану, плоди черемхи добре нормалізують стілець, якщо додатково готувати відвар з цих рослин.

Цукор додавати не можна.

Далі переходять на протерту їжу кімнатної температури. Рекомендації по вибору продуктів і принципам харчування ми приводили вище.

Дієта при дисбактеріозі кишечника у дітей

Харчування буде залежати від віку дитини. Якщо малюк знаходиться на грудному вигодовуванні, то на дієту повинна сісти мама. Можливо, лікар призначить засоби для нормалізації мікрофлори кишечника, наприклад, Бифилиз.

Харчування при дисбактеріозі кишечника у дорослих і дітей

Дисбактеріоз – порушення природної мікрофлори кишечника через знижену кількість корисних мікроорганізмів. На збої функціонування впливає неправильне харчування. Дієта при дисбактеріозі – ефективний варіант відновлення кишкової мікрофлори без сильнодіючих препаратів, непридатних при вагітності, дітям молодшого віку.

особливості дисбактеріозу

Гармонійне співвідношення кількості мікроорганізмів, що сприяють швидкої всмоктуваності вітамінів і мінералів, забезпечують нормальне функціонування кишечника. Корисні бактерії сприяють виведенню токсинів, шкідливих речовин, що негативно впливають на роботу організму, нормалізації обмінних процесів, синтезу амінокислот.

Кишковими мікроорганізмами є:

  • біфідобактерії;
  • лактобактерії;
  • бактероїди.

Зменшення кількості корисних бактерій призводить до поширення патогенних мікроорганізмів: грибка, стрептокока, афілококка. Значне перевищення згубної флори впливає на якісну зміну мікробіоценозу кишечника, схильність до захворювань.

Основні причини розвитку

Головними факторами виникнення дисбактеріозу кишечника є:

  • захворювання шлунково-кишкового тракту: холецистит, панкреатит, гастрит, хвороби кишечника, виразка шлунка, дванадцятипалої кишки;
  • інфекційні, вірусні захворювання;
  • глисти;
  • зміна гормонального балансу, період вагітності у жінок;
  • незбалансоване харчування;
  • тривалий курс прийому антибіотиків, препаратів гормонального, протизапальної дії;
  • алергія;
  • проведення хірургічного втручання;
  • схильність до стресів;
  • погана екологія.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

Фактори, що негативно відбиваються на функціонуванні імунної системи, призводять до ослаблення організму, порушень роботи кишечника. Захворювання інфекційного, вірусного характеру і незбалансований раціон – основні причини розвитку дисбактеріозу.

Виражені симптоматичні ознаки

Основні прояви дисбактеріозу спостерігаються на першій стадії виникнення патології кишечника.

Вираженими симптомами у міру розвитку є:

  • сильні спазми в черевній порожнині;
  • бурчання;
  • підвищене газоутворення;
  • металевий присмак у ротовій порожнині;
  • нестійкий характер стільця: чергування запорів і проносу;
  • виділення стільця з шматочками неперетравленої їжі;
  • шкірні висипання;
  • зниження апетиту;
  • депресивний, апатичний стан;
  • слабкість, млявість;
  • порушення сну.

Основними методами лікування дисбактеріозу після проведення діагностичного обстеження є застосування антибактеріальних засобів, сорбентів, пробіотиків, пребіотиків і дотримання дієти.

Особливості правильного харчування

Харчування при дисбактеріозі направлено на поширення корисних бактерій, відновлення мікрофлори кишечника, купірування тривожних симптоматичних ознак.

Принципами лікувальної дієти є:

  • збалансованість, різноманітність щоденного меню;
  • дробове харчування;
  • дотримання часового проміжку між прийомами їжі;
  • відмова від переїдання, голодування, сухом’ятки;
  • вживання тільки свіжоприготовлених страв;
  • термічна обробка: можна їсти варену, парену, тушковану, запечену їжу;
  • дотримання температурного режиму вживаних продуктів;
  • обмеження білкової, жирної їжі.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

Основні принципи дієти при виявленні дисбактеріозу кишечника у дітей і дорослих – дробове харчування (не менше 6 разів протягом доби), баланс вживаних амінокислот, жирів, вуглеводів і білків.

Питний режим – головна складова нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.

При правильному харчуванні при дисбактеріозі у дітей і дорослих необхідно вживати достатню кількість рідини (не менше 1,5-2 літрів) за 30 хвилин до їди або через 2 години після прийому їжі.

принципи дієти

Дотримуватися дієти при дисбактеріозі кишечника у дорослих і дітей слід протягом 14-20 днів. Нові продукти можна вживати через тривалий час в обмеженій кількості. Після позитивного засвоєння інгредієнта при відсутності симптоматичних ознак компоненти вводяться в щоденне меню.

харчування дорослих

Дисбактеріоз спостерігається з запорами або проносом. Залежно від характеру стільця призначається лікувальне харчування при дисбактеріозі кишечника у людей дорослого віку і маленьких дітей.

При відсутності регулярного виділення калових мас необхідно нормалізувати функціонування органу за допомогою продуктів, що містять клітковину: фруктів і овочів, висівок. Продукти харчування рекомендується приймати в запеченому, вареному, свіжому вигляді.

Необхідно випивати достатню кількість рідини, в тому числі і кисломолочні продукти: кефір, ряжанку, кисле молоко.

При дисбактеріозі з проносом необхідно нормалізувати водно-сольовий баланс через часті позиви до дефекації. Разом з рідкими каловими масами вимиваються корисні поживні речовини, мікроорганізми, вітаміни.

Протягом перших днів потрібно пити чисту воду, ягідний кисіль і компот, їсти легкі бульйони, супи. Для нормалізації перистальтики кишечника рекомендується вживати трав’яні відвари, продукти, протерті до стану пюре.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

Жінкам в період вагітність і лактації лікування дисбактеріозу правильним харчуванням – єдиний безпечний метод терапії. Під час виношування дитини та годування груддю головне – вживати продукти маленькими порціями через 3-4 години протягом доби. Інгредієнти, які можна їсти при дисбактеріозі вагітним жінкам, – овочі, фрукти, відварне нежирне м’ясо або риба.

  • Дієта при виявленні дисбактеріозу кишечника у людей дорослого або молодшого віку залежить від диспепсії:
  • Бродильна форма порушення процесу травлення характеризується неусвоенного цукру, води і оцтової кислоти всередині організму внаслідок регулярного вживання вуглеводів.
  • Особливостями дієти при даного різновиду диспепсії є скорочення кількості солодких продуктів, хлібобулочних виробів, бобових культур, горіхів, інгредієнтів, що містять ефірні масла.
  • Гнильна форма виникає через регулярного вживання білкових продуктів, тому на період дієти необхідно скоротити кількість молочних продуктів, горіхів, круп, яєць, риби. Основне правило – збільшення овочів, що складаються з харчових волокон, біфідогенний (кефіру, йогурт, ряжанка).

харчування дітей

Дієта при дисбактеріозі у маленьких дітей залежить від вікових особливостей. Якщо малюк знаходиться на природному вигодовуванні, то правильно харчуватися повинна мама, яка годує.

При вживанні штучної суміші даний інгредієнт замінюється кисломолочним продуктом при переносимості лактози або підбирається інший компонент для попередження зригування, виділення блювотних мас.

Якщо дитина досягла однорічного віку, дієта призначається з урахуванням характеру стільця, супутніх симптоматичних ознак патології.

З 3-х років правильне харчування при дисбактеріозі відповідають принципам лікувальної терапії дорослої людини: часте вживання їжі маленькими порціями, дотримання питного режиму, відмова про заборонених інгредієнтів. Кисломолочну продукцію, пшеничні висівки, сухарі можна давати дитині після досягнення однорічного віку.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

категорії продуктів

Щоденне меню при дисбактеріозі складається з інгредієнтів, що не завдають шкоди ураженої мікрофлорі органу шлунково-кишкового тракту. Раціон харчування включає продукти, які нормалізують процес травлення. Після антибіотиків, незбалансованого меню дієта при дисбактеріозі кишечника спрямована на включення дозволених інгредієнтів і виключення шкідливих страв.

Дозволені до вживання

Їсти при дисбактеріозі слід інгредієнти, які дають користь кишечнику:

  • нежирну кисломолочну продукцію;
  • легкі супи, бульйони;
  • крупи;
  • м’ясо: кролика, курку, індичку;
  • дієтичну рибу: тріску, судака;
  • овочі: капусту, моркву, помідор, огірок, буряк, гарбуз;
  • фрукти: яблуко, сливу, персик;
  • зелень;
  • сухофрукти, горіхи;
  • омлет, яйця у вареному вигляді;
  • вершкове, оливкове масло;
  • сушений хліб;
  • печиво, крекер;
  • кисіль, компот з ягід, чай, натуральний сік.

Нежирна кисломолочна продукція сприяє розмноженню корисних бактерій, що нормалізують стан мікрофлори кишечника. Пісні сорти м’яса і риби є незамінними джерелами білка, необхідного для поповнення енергії. Крупи, використовувані при приготуванні каш, супів, збагачують організм корисними мікроелементами, мінералами, вітамінами.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

Овочі та фрукти, що містять велику кількість клітковини, прискорюють обмінні процеси, нормалізують перистальтику кишечника. Основне правило вживання продуктів – термічна обробка, температурний режим. Дієта при дисбактеріозі у людей дорослого і молодшого віку передбачає поглинання тільки вареної, пареної, тушкованою, запеченої їжі.

Заборонені до вживання

При дисбактеріозі кишечника не можна їсти продукти, що викликають процес гниття, бродіння, подразнення слизової оболонки органу травного тракту, підвищують вироблення соляної кислоти. Введення заборонених інгредієнтів після повного одужання має здійснюватися поступово, в невеликій кількості.

До шкідливих продуктів харчування при порушенні природної мікрофлори кишечника відносять:

  • кисломолочна продукція з високим вмістом масової частки жирності;
  • м’ясні супи, бульйони;
  • макарони, локшина;
  • манна крупа;
  • ковбасні вироби;
  • жирні сорти м’яса: свинина, качка, гусак, баранина;
  • риба: горбуша, сьомга, скумбрія, форель;
  • гриби;
  • бобові культури: зелений горошок, квасоля;
  • овочі: картопля, редис, ріпа, хрін, цибулю, часник, шпинат, щавель;
  • соуси, приправи, спеції, маринади;
  • хлібобулочні вироби, випічка;
  • солодка продукція;
  • газовані напої;
  • алкоголь;
  • кава.

При дисбактеріозі не можна годувати дитину кисломолочними продуктами, чия масова частка жирності перевищує 10%. Якщо обидві патології супроводжуються проносом, з раціону харчування виключаються свіжі овочі, фрукти.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

Категорично заборонено вживати гострі, солоні, копчені, мариновані страви, що подразнюють слизову оболонку, що сприяють активному виділенню соляної кислоти.

щоденне меню

Для організації правильного харчування при дисбактеріозі лікарі рекомендують скласти докладний меню на тиждень або місяць.

Дотримання розпланованого раціону дозволить в короткі терміни відновити пошкоджену мікрофлору кишечника, нормалізувати процес травлення.

Основа дієти під час лікування дисбактеріозу – вживання продуктів маленькими порціями через рівний проміжок часу. Тому обов’язкові сніданок, обід, полуденок, вечеря і корисні перекуси між прийомами основних страв.

сніданок

Відмінний варіант їжі в ранковий час – сир з низьким відсотком жирності з сухофруктами або горіхами. Корисна альтернатива – вівсяна, перлова, пшоняна каша без додавання молока. Вранці можна з’їсти паровий омлет, тост з вершковим маслом, нежирним сиром.

обід

Днем можна з’їсти легкий курячий суп, бульйон на основі овочів. На другу страву рекомендується з’їсти варене м’ясо або рибу з салатом з огірків і капусти, варіант напою – зелений чай, компот, кисіль.

Полудень

Між обідом і вечерею обов’язковий полуденок. На ланч підійде склянку кефіру, відвару шипшини, питний йогурт, а також запечені фрукти, сирна запіканка, ліниві вареники.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

вечеря

У вечірній час не рекомендується перевантажувати шлунок. Корисний варіант вечері – парові котлети, риба, омлет, м’ясне суфле з салатом з моркви і капусти або овочевим рагу. Перед відходом до сну можна випити кефір, теплий чай або компот.

перекушування

Між прийомами їжі лікарі рекомендують перекушувати сушеним хлібом з маслом, сиром, м’ясним паштетом, а також запеченими фруктами, горіхами або склянкою кисломолочного продукту, свіжовичавленого соку капусти.

Дотримання дієти при дисбактеріозі забезпечує коригування мікробіоценозу кишечника, нормалізацію процесу травлення, функціонування шлункового тракту. При складанні меню потрібно враховувати індивідуальні особливості організму. Вибір раціон харчування залежить від вікових особливостей, причин виникнення дисбактеріозу, переносимості компонентів.

Інформація на нашому сайті надана кваліфікованими лікарями і носить виключно ознайомчий характер. Не займайтеся самолікуванням!

Дієта при дисбактеріозі у дітей

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

Слід зазначити, що сувора дієта при дисбактеріозі потрібна тільки в періоди рецидивів хвороби, а в решту часу досить дотримуватися загальних правил раціонального та здорового харчування. Але слід враховувати і те, що обидві патології супроводжуються порушеннями стільця, тому існує 2 різновиду харчування при дисбактеріозі у дітей – для запорів і для дизентерії. У обох видів крім лікувальної дії, спрямованого на відновлення мікрофлори і моторики кишечника є ще один безперечний плюс – вони надають оздоровчу дію на організм в цілому. Існують загальні правила для дієти при дисбактеріозі у дітей:

  • У пропонованому раціоні повинні бути враховані вікові особливості організму;
  • Їжа, пропонована малюкові, повинна бути теплою, так вона краще засвоїться;
  • «Перекушування» суворо заборонені. Всі прийоми їжі повинні відбуватися вчасно.

Також дітям під час дієти при дисбактеріозі кишечника необхідно повністю виключити з раціону все жирне, смажене, гостре і копчене. Неприпустимо і вживання великої кількості солодкого.

Дуже важливим є те, що добова норма цукру не повинна бути більше 2 чайних ложок.

Це правило здатне виявитися найважчим для будь-якого малюка, тому підсолоджувати його страви за допомогою меду.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

  • Також дозволені до вживання будь-які крупи, яйця, пісні сорти риби і м’яса, овочі і фрукти, які при наявній діареї краще приготувати на пару або запекти, а при запорах з’їсти в свіжому вигляді.
  • З хлібобулочних виробів дітям з дисбактеріозом, хто виконує відповідну дієту, найкраще підійде хліб з висівками. Дуже добре впливають на склад мікрофлори і продукти, що мають високий вміст пектинів.

Тому якщо у малюка немає індивідуальної нестерпності, малюкам рекомендують збагачувати раціон за рахунок страв, приготованих на основі буряка, яблук, чорної смородини і персиків.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

Особливу увагу потрібно звернути на питний режим. Пити варто тільки лише через 2 години після прийому їжі або за півгодини до цього.

Дітям в дієтичному харчуванні, рекомендованому фахівцем при дисбактеріозі, потрібні у великих кількостях кисломолочні продукти, які багаті вітамінами.

Ця умова вважається необхідним з тієї причини, що у дитини при порушеному складі мікрофлори всмоктування цих речовин з їжі відбувається набагато гірше, сприяючи зниженню імунітету і розвитку гіповітамінозу.

Зразкове меню дитини при дисбактеріозі кишечника

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

  • Бульйони з пісних сортів риби або м’яса, приготовані з використанням овочів. Найкраще в дієті дітей при дисбактеріозі підійдуть такі як білокачанна капуста, морква, картопля, зелень петрушки;
  • Приготовлені на пару овочеві страви з картоплі, гарбуза, кабачків, яблук. Можна з них також приготувати запіканку або пюре;
  • У ролі напоїв будуть хороші морси зі свіжих ягід або відвари з фруктів.

В обов’язковому порядку в дієті дітей з дисбактеріозом для поліпшення травлення повинні бути біокефіри з живими лактобактеріями без додавання цукру. На другому етапі, який триватиме тиждень, до вже введеним в раціон продуктів додаються такі:

  • Нежирні сорти м’яса або риби, приготовані на пару або відварені;
  • Сир, який з метою уникнення розвитку процесів бродіння слід подавати без цукру, але можна додати трохи меду;
  • В’язкі каші з круп, призначення яких в дієті дітей з дисбактеріозом полягає в «зв’язуванні» хвороботворних бактерій кишечника і виведенні їх з організму. З них також можна приготувати різні пудинги, використовуючи замість цукру мед.

Завершальний етап дієти для дітей з дисбактеріозом також супроводжується питаннями батьків про те, чим годувати дитину при переході до нормального харчування? Найголовніше, це проводити його поступово, також протягом тижня. Але «шкідливі» продукти залишаться під забороною, так як вони можуть спровокувати рецидив захворювання. У профілактичних цілях варто продовжувати періодично давати натуральні кисломолочні продукти.

Шукаємо причини малої ваги у дитини: рекомендації для батьків, методи вирішення

Правильне харчування при дитячому дисбактеріозі

Дисбактеріоз – кишкове захворювання, яке викликається різними факторами. Лікування спрямовується на відновлення корисної мікрофлори.

Багато батьків роблять помилки, коли дисбактеріоз виникає у дітей. Важливим фактором швидкого одужання є правильна дієта. Правильне харчування з пробиотическими препаратами прискорюють нормальну діяльність кишечника.

Причини дитячого дисбактеріозу

У дітей нормальна мікрофлора кишечника складається на 85-95% з біфідобактерій. Також присутні стрептококи, клостридії, стафілококи, кишкова паличка.

Одні бактерії допомагають у засвоєнні їжі, зміцнюють імунну систему, інші виконують корисні функції. Але є і потенційно шкідливі, що провокують розлад травлення, що викликають бродіння, процес гниття.

При зміщення балансу бактерій в сторону «шкідливих» починається розвиток бактеріозу.

Причини порушення мікрофлори кишечника:

  • Імунодефіцит.
  • Тривале лікування антибактеріальними препаратами.
  • Зміна перетравлення деяких речовин, пов’язане з відсутністю ферментів (при непереносимості цукру, казеїну, білка злакових рослин).
  • Переїдання.
  • Часті простудні захворювання.
  • Глистяні інвазії.
  • Схильність до алергії.
  • Проживання в екологічно забрудненій місцевості.
  • Порушений режим харчування.
  • Неправильний прикорм немовлят.

Основні симптоми дисбалансу мікрофлори кишечника

Необхідно враховувати, що перераховані симптоми, можуть бути ознакою іншого захворювання у крихти. Для виключення серйозних патологій необхідно звернутися до фахівця.

Ознаки захворювання такі:

  1. Знижений або поганий апетит.
  2. Нестійкі випорожнення (діарея).
  3. Неприємний запах з ротової порожнини.
  4. Здуття (метеоризм).
  5. Хворобливість живота, кольки.

Чим менше за віком дитина, тим швидше може статися порушення балансу кишкової флори.

Батькам на замітку: в лікуванні дисбактеріозу використовуються пребіотики (для підтримки наявних корисних бактерій) і пробіотики (містять корисні бактерії). У лікуванні такі препарати треба поєднувати. Для швидкого коректування правильного балансу важливим є дотримання правильного харчування.

Правильне харчування грудних дітей

Раціон немовлят, дітей до одного року, необхідно міняти тільки згідно з рекомендаціями дитячого лікаря.

До факторів ризику відносяться: незбалансоване харчування, пізнє прикладання до грудей, різкий або ранній прикорм при штучному вигодовуванні.

При дисбактеріозі у немовлят харчування має свої нюанси. Кращим продуктом залишається грудне мамине молоко, наділена не тільки всім важливим для повноцінного розвитку малюків, а й підвищує засвоєння організмом корисних ферментів. Це – ідеальний продукт як для здорових дітей, так і хворих.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

Малюки на штучному вигодовуванні позбавляються таких переваг. Але дефіцит біфідобактерій і лактобактерій відшкодовується при вживанні спеціальних молочних сумішей з мікроорганізмами. При захворюванні кишечника дітлахи повинні харчуватися збалансовано, корисно, повноцінно.

Не варто обмежувати необхідні за віковою категорією продукти. Головне – суворе контролювання прийомів їжі та виключення з раціону страв, що викликають в кишечнику гнильної-бродильні процеси.

Забороненими продуктами для грудничка при дисбактеріозі є солодощі та соки з кислих фруктів.

  • Дієтичне харчування ділиться на кілька основних періодів
  • Двоє-троє першої доби годувати малюків овочевими свіжоприготовленими пюре, до яких організм адаптувався, кашками (гречаної, вівсяної, рисової), компот із сушених або свіжих яблук, слизовими супчиками, дитячими молочними продуктами без вмісту цукру.
  • Четвертий-шостий день – в раціон дитини вводиться несолодкий сир, варене нежирне м’ясо (телятина, кролятина), м’ясні і рибні супи, молочнокислі продукти.

Важливо: будь-яку страву має бути вареним, тушкованим або приготованим на парі.

Підхід до живлення для діточок після 12 місяців

Харчування дитини, якій виповнився рік, при кишковому захворюванні має бути одночасно поживним і щадним. У раціоні необхідна наявність інгредієнтів, корисних для розвитку.

Щадне харчування означає, що приготована їжа не будуть подразнювати слизову оболонку кишечника і не збільшить навантажень на травні органи. Ідеальною кулінарною обробкою при дисбактеріозі стане гасіння, приготування на пару, варіння. Ніжна консистенція приготованих страв сприяє швидшій засвоюваності.

Годування – обов’язково по режиму.

На початку загострення, перші дві доби, в меню входять відварені овочі, нежирне варене м’ясо, протерті гарніри з рису, гречки або вівсяної каші в перетертої вигляді, несолодкий яблучний компот, черствий хліб. Обов’язкова присутність в раціоні йогуртів, кефірів, збагачених лактобактеріями, біфідобактеріями.

Якщо прояви дисбактеріозу зменшилися, через 3 дня в меню додаються парові котлети, запечені яблука, фруктовий кисіль, нежирний сир, соки, розбавлені кип’яченою водою.

До звичного харчування можна повернутися після нормалізації стільця, поступово вводячи в раціон свіжі фрукти, овочі (морква, абрикоси, сливи, ожина, груші, яблука).

Корисні продукти для нормальної роботи кишечника

  1. Необхідні для нормальної діяльності кишечника пребіотики виробляються з клітковини, створюючи сприятливий зростання біфідобактерій. Великий вміст клітковини в злаках, свіжих фруктах, овочах. Для малюків, які мають проблеми з травленням, випускаються швидкорозчинні кашки з додаванням пробіотиків, пребіотиків.
  • Сорбенти природного походження, пектини, регулюють ріст корисної мікрофлори, виводять токсини з організму. Основне джерело такого важливого продукту – в овочах, ягодах, фруктах (білокачанну капусту, смородині червоної, чорної), буряках, грушах, персиках, моркви, яблука, абрикосах.

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

  • Вітаміни не тільки допомагають у протистоянні вірусних захворювань, а й умовно-патогенних бактерій. Фруктові пюре, відвари з сухофруктами, соки з м’якоттю не тільки корисні для роботи кишечника, але підвищать захисні функції організму, сприятимуть нормалізації апетиту у дітей.
  • Ацидофілін, кисле молоко, натуральний йогурт, кефір, ряжанка та інші кисломолочні продукти підвищують ефективність пробіотиків. Вибирати варто правильний продукт, розроблений для харчування дітей, зі свіжим терміном придатності.

Заборонені види продуктів

При розладі шлунково-кишкового тракту їжа повинна бути ліками і джерелом живлення одночасно. Щоб дисбактеріоз у дитини не викликав ускладнень, необхідно на час лікування повністю прибрати з раціону протипоказані продукти.

забороняються:

  • Квашена і морська капуста;
  • Приправлені, обсмажені страви;
  • Продукція з незбираного молока;
  • Консерви, маринади;
  • Будь-які соки, газована вода;
  • гриби;
  • Свіжоспечений хліб;
  • сири;
  • Здоба, цукерки, шоколад;
  • Шпинат, цибуля, редька, часник;
  • Морепродукти, страви з жирної риби і м’яса;
  • Висівки;
  • боби;
  • Овочі, фрукти;
  • Агрус, банани, апельсини, фініки, виноград, родзинки, персики.

Харчування під час виражених загострень дисбактеріозу, зразкове меню

Лікувальне харчування при кишковому захворюванні відрізняється в залежності від віку дитини.

  • Для немовлят кращим лікувальним харчуванням стане грудне молоко.
  • Жінці необхідно при цьому правильно харчуватися – вживати у великій кількості овочі, ягоди, фрукти, пити відвар з кропу, шипшини, фенхелю.
  • Правильне харчування матері сприяє підтримці вітамінного балансу в організмі малюка і швидко відновлює кишкову мікрофлору. Біопрепарати застосовуються тільки за рекомендацією педіатра.

Дієтичне харчування у дітей старшого віку або на штучному вигодовуванні включає кисломолочні продукти з мінімальним вмістом жиру, протерті кашки, супи-пюре, запечені в духовці яблука, підсушений хліб, різні супи-пюре, компоти з яблуками, сухофруктами, відвар шипшини. Не можна змішувати за один прийом вуглеводи з білками.

Важлива інформація: продукти харчування не повинні викликати алергічних реакцій!

Приблизна дитяче меню на період лікування дисбактеріозу

  1. Сніданок – відварена на воді, протерта рисова (гречана) кашка, відвар з шипшини.
  2. Другий сніданок – підсушені в духовці хлібці з вчорашнього хліба з неміцним чаєм, нежирний сир.
  3. Обід – протерта вівсяна або рисова каша з паровими тюфтельки, овочевий суп-пюре без додавання масла або трохи рибного (м’ясного бульйону).
  4. На полуденок – кисіль або яблучний компот з сухариками.
  5. Вечеря – рисова каша, приготована на воді.
  6. Перед сном – склянка киселю.

Між кожним прийомом їжі повинен бути перерва не менше ніж в 2 години. Дієта повинна дотримуватися строго до нормалізації стільця.

По темі: чи представляє дисбактеріоз небезпеку для життя?

При запорах харчування відрізняється

  1. Перший сніданок – гречана протерта каша з шматочком відвареної нежирної риби або омлет, приготовлений на пару.
  2. Другий сніданок – яблучно-буряковий фреш з натуральним медом.
  3. На полуденок – овочеве пюре, компот з сухофруктами.
  4. Обід – шматочок відвареної телятини або риби, овочевий суп-пюре, варені овочі (морква, буряк), відвар шипшини.
  5. Вечеря – нежирний сир, відварені овочі, будь-який вітамінний напій або кисіль.

Дієту не варто дотримуватися протягом тривалого часу. Після усунення симптомів дисбактеріозу поступово вводите в меню малюка звичні продукти харчування. У перекуси необхідно давати корисні кисломолочні продукти.

Важливо! На період лікування діти не повинні переїдати. Для того, щоб запобігти переїдання, давайте йому випивати за півгодини до прийому їжі половину склянки води.

Дієта при дисбактеріозі кишечника підбирається в кожному конкретному випадку окремо.

І залежить від багатьох факторів: віку дитини, розвитку, супутніх захворювань, особливостей організму, стану здоров’я.

Але існують і загальні правила для всіх: годувати дітей при захворюванні треба тоді, коли вони цього захочуть. Сувора дієта призначається тільки при синдромі кишкової діспенсіі або загостренні.

Кишкові захворювання зустрічаються у дітей різного віку. При будь-яких змінах стільця у малюка, болях в животі, зверніться до лікаря. Своєчасно розпочате лікування призводить до швидкого одужання при дотриманні дієти і рекомендацій фахівця.

Харчування при дисбактеріозі кишечника у дітей

Дієта при дисбактеріозі у дітей спрямована на відновлення мікрофлори кишечника.

Захворювання може проявлятися у вигляді підвищеного метеоризму, частого здуття, кольок у животі, втрату апетиту і порушення стільця.

Головна причина порушення травлення – переважання в органах шлунково-кишкового тракту «поганих» бактерій і зменшення кількості «хороших», що сприяють перетравленню їжі.

Бактерії і дисбактеріоз

Раціон у дитини – тема для окремої розмови. Якщо для дорослої людини лікування будь-якої недуги, пов’язаного з шлунково-кишковим трактом, передбачає виключення з раціону шкідливих продуктів і зниження навантаження на органи травлення, то в даному випадку міняти раціон доведеться і у немовляти, і у мами, що годує.

В організмі у грудничка, так само, як і дорослої людини, їжа перетравлюється під впливом травних ферментів і бактерій. Склад і кількість останніх, в органах травлення, може змінюватися.

  • Якщо «хороших» бактерій більше, поживні речовини легко засвоюються і кінцеві продукти метаболізму без проблем виводяться з організму.
  • Якщо ж з якихось причин, наприклад, після антибіотиків, склад мікрофлори змінюється, можуть початися серйозні порушення діяльності шлунково-кишкового тракту.
  • У кишечнику людини (не важливо, матуся це або новонароджений) бактерії можуть бути «хорошими», «поганими» і «нейтральними».

До «хорошим» бактеріям відносяться біфідобактерії, лактобактерії та бактероїди.

Їх функції включають не тільки участь в перетравленні їжі, але і захист від впливу алергенів, підтримку імунної системи, частково зниження ймовірності розвитку онкологічних захворювань.

Завдяки їм навіть потрапляння в організм різних патогенів (стафілококів, протея, стрептококів, грибків колонії кандида) не так страшно.

Однак організм людини постійно піддається небезпеки. Можливість проконтролювати якість всього з’їденого надається не завжди.

При попаданні в організм неякісних продуктів можуть порушитися функції шлунково-кишкового тракту і розвинутися дисбактеріоз.

У дітей до 1 року такий варіант розвитку подій далеко не рідкість, адже малюк тягне в рот все, що підвертається під руку. Встежити за всім мати може далеко не завжди, так що розлад травлення доводиться лікувати регулярно.

В цьому випадку в кишечнику малюка збільшується кількість «поганих» бактерій, які провокують здуття, посилення метеоризму, коліки і т.д. Дисбактеріоз може розвинутися і у матері. У цьому випадку дитина до 1 року може заразитися через молоко матері. Так що дієта годуючої мами не менш важлива, ніж дієта при дисбактеріозі кишечника у дітей.

Порушення травлення у немовляти можуть бути спровоковані:

  • несприятливою екологічною ситуацією місця проживання;
  • простудними захворюваннями і їх рецидивів;
  • алергенами;
  • неправильним прикормом (якщо немовля занадто рано перейде на молочні суміші);
  • порушенням режиму харчування і переїданням;
  • захворюваннями органів травлення, в тому числі інфекційними хворобами і глистной інвазією;
  • вживання несвіжих або погано вимитих овочів і фруктів (ось чому пік захворюваності дисбактеріозом доводиться на літо-початок осені);
  • лікуванням антибіотиками.

Симптоми дисбактеріозу у дітей

Симптоми захворювання залежать від віку дитини, особливостей його годування, імунітету та прийому будь-яких препаратів. Найчастіше дисбактеріоз у дитини або мами проявляється у вигляді:

  • погіршення загального самопочуття;
  • здуття живота;
  • больових відчуттів в різних областях живота;
  • порушення стільця. При цьому калові маси набувають нерівномірне забарвлення і смердючих запах. У них можуть бути присутніми слиз, грудочки неперетравленої їжі. Пронос чергується з запорами;
  • занепокоєння у дітей до 1 року і дратівливістю у дітей старше 1 року;
  • втрати апетиту.

Поява цих симптомів пов’язано з тим, що «погані» бактерії починають виділяти токсини, які перешкоджають нормальному переварюванню їжі.

  • Втрата апетиту пов’язана з тим, що будь-яка їжа довго перетравлюється, а при пошкодженні слизової цей процес стає все більш болючим. Погіршення самопочуття пов’язане з тим, що в організмі підвищується рівень токсинів (результат розмноження бактерій).
  • Поступово шкідливі речовини переміщаються з кишечника в кровоносне русло, а звідти можуть розноситися по всьому тілу.
  • Порушення стільця пов’язано з тим, що кишечник не в змозі нормально перетравлювати їжу. Причин кілька. По-перше, при появі в кишечнику «поганих» бактерій «хороших» стає менше. Саме останні допомагають перетравлювати ряд продуктів.

Друга причина пов’язана з тим, що у дитини або у мами при дисбактеріозі розвивається диспепсія, тобто виділення певних травних ферментів блокується патогенами.

Трохи рідше в один рік у дитини можуть з’явитися алергічні реакції на продукти, які до цього віку були одними з найулюбленіших.

Дитяче харчування при дисбактеріозі

Харчування при дисбактеріозі у дітей може відрізнятися в залежності від ступеня порушень і рівня інтоксикації. Наприклад, при зменшенні кількості «хороших» бактерій і розвитку диспепсії показані дієта, прийом вітамінів, пребіотиків і ентеросорбентів.

  • При розвитку захворювання через попадання в органи травлення патогенів призначають функціональне харчування, пробіотики, комплекс вітамінів і мінералів.
  • При погіршенні стану дитини або мами в результаті стрімкого розвитку патогенів та високою інтоксикації призначають тривалу дієтотерапію, вітаміни, ентеросорбенти, пробіотики, антибактеріальну терапію, кишкові антисептики, бактеріофаги.
  • Залежно від особливостей протікання дисбактеріозу у дітей до 1 року дієтотерапія покликана вирішити такі завдання:
  • зменшити газоутворення. Останнє зазвичай викликається бродінням. З раціону дитини виключаються молочні продукти, сирі фрукти і овочі. Ідеальні продукти – курячі яйця, нежирний некислий сир, каша-розмазня, пюрірованние овочі;
  • усунути гнильні процеси. В цьому випадку категорично не можна вживати м’ясо, навіть відварене куряче філе. Раціон складається з каш, зварених на воді, кисломолочних продуктів низької жирності і варених овочів;
  • стимулювати перистальтику. Справитися з запорами допомагає їжа, багата клітковиною. Найкраще вживати сирі овочі і фрукти, свіжу зелень, кисломолочні продукти. Діткам від 1 до 2 років краще давати варені овочі.

Якщо дитині ще не виповнився рік і він знаходиться на штучному вигодовуванні, його раціон повинен складатися з сумішей з «хорошими» бактеріями (біфідо- і лактобактеріями); овочевого пюре, зварених на воді каш (рис, гречка, вівсянка, пшоняна, кукурудзяна), кисломолочних продуктів без додавання консервантів і цукру, компотів із сухофруктів, перетертих супів і бульйонів, зварених з овочів, нежирного м’яса або риби.

Раціон дитини у віці 1-2 роки повинен складатися з пісних бульйонів на рибі або курки, тушкованих або відварених овочів (моркви, картоплі, кабачків, цвітної капусти або брокколі, буряка).

З м’ясних страв повинні переважати запечені і відварені (можна у вигляді суфле). Як гарнір найкраще каші (рисова, пшенична, вівсяна).

Сніданок і перекушування повинні включати продукти, що містять біфідо-і лактобактерії (нежирний кефір, натуральний йогурт), несолодкий компот із сухофруктів і ягід, відвар з шипшини.

Харчування матері при дисбактеріозі

Спеціальне харчування передбачено не тільки для малюка, але і для мами. Якщо годування грудне, в раціон обов’язково повинні бути включені кисломолочні продукти, нежирне м’ясо (курка, індичка, кролятина або телятина), каші на воді, сухе печиво, чай з молоком. Фрукти і овочі краще запікати або варити.

Зразкове меню для годуючої мами:

Сніданок – білковий омлет на пару, рідка манна каша на воді, слабо заварений чай з молоком. Перекус – сир знежирений (100 г) без сметани і цукру, компот із сухофруктів. Обід – суп-пюре з овочів, парові тефтелі з рисом, зелений чай. Перекус – відвар з шипшини, 3-4 шт. сухого печива.

Вечеря – рибне суфле, відварений рис, слабо заварений чай.

Лікування дисбактеріозу направлено на відновлення якісного і кількісного складу корисної мікрофлори. Пробіотичні препарати швидше впораються з недугою, якщо батьки організовують правильне харчування при дисбактеріозі у дітей.

Previous Препарати заліза для вагітних і вітаміни - які продукти багаті мікроелементом?
Next Правильне годування новонароджених грудьми - скільки новонароджений повинен смоктати і пози для годування

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *