Минтай варена і смажена – калорійність в 100 грамах риби і як пильнувати за фігурою


Минтай: калорійність і корисні властивості. Минтай варена і смажена: калорійність

Минтай варена і смажена - калорійність в 100 грамах риби і як пильнувати за фігурою

Минтай: калорійність і корисні властивості. Минтай варена і смажена: калорійність

Часто на своєму обідньому столі ми бачимо таку рибу, як минтай. Вона улюблена всіма, незалежно від способу приготування – смажена або відварна. Де ж вона водиться? У Тихому океані, від Корейського півострова до Берингової моря.

Японці, наприклад, цю її солять, сушать і в’ялять. У нашій країні також люблять таку рибу, як минтай. Калорійність його становить всього 72 ккал. В вживання йде і м’ясо, і ікра, і печінку. Йдуть у справу навіть хвости з плавниками.

У чому причини популярності минтая

Дана риба є справжнім джерелом вітамінів і корисних елементів. У ній є: вітаміни А, РР, В1, В2, В6, В9, С, Е. Також містяться такі мікроелементи: цинк, залізо, мідь, йод, хром, марганець, нікель, фтор, кобальт і молібден. Незважаючи на те що минтай досить поширений, великим попитом і особливим визнанням він не користується.

Причиною цього є майже повна відсутність смаку. Але в тих випадках, коли стоїть питання про здоров’я людини, як раз минтай, калорійність якого мінімальна, принесе вам велику користь. Він допоможе зберегти нормальну вагу і підтримати здоров’я організму, посприяє відновленню після хвороби.

Чи захистить шкірні покриви, нігті, волосся, зуби і ясна, особливо це відноситься до курців. Важливим є те, що коштує ця риба недорого, а її корисність нітрохи не менше, ніж у більш дорогих сортів.

Минтай – дієтичний продукт, корисний всім – і людям похилого віку, і підростаючому поколінню, особливо в тих регіонах, де продукти харчування і вода не забезпечують організм йодом, і тим людям, хто піклується про свою фігуру. Спробуємо розібратися в калорійності цього продукту при різних способах приготування.

Смажений минтай. Калорійність, користь

Більшість людей люблять готувати і їсти цю рибу в смаженому вигляді. За радянських часів вибору в магазинах не було, з тих пір пам’ятається, що на прилавках лежали тільки минтай і хек. Але незважаючи на те, що м’ясо нашої риби несмачне, вона була улюбленою на кожному столі.

Зараз купити даний продукт можна майже в кожному магазині, і як і раніше його обожают.Тем більш, якщо правильно приготувати, то вийде досить смачна страва. Зараз, до речі, любителів риби в більшій мірі цікавить не кількість, а якість їжі.

Вони цікавляться користю і шкодою продуктів, підраховують кількість калорій, щоб контролювати свою вагу. А так як ця риба зараз знову набула популярності, то для багатьох важливим є питання, скільки калорій має минтай смажений. Калорійність цієї риби – 127 ккал на сто грамів продукту.

Так що, з’ївши пару її шматочків, вага не наберете, а користь отримаєте. До речі, сто грам минтая гарантують вам добову дозу йоду. Кобальт відрегулює ліпідний і вуглеводний обмін, посприяє відновленню крові, активізує ферменти.

Рецепт приготування смаженої минтая

Для того щоб отримати низькокалорійний корисний продукт, потрібно вміти правильно його приготувати. Пропонуємо вам один з рецептів, як приготувати минтай смажений, калорійність якого залежить в основному від кількості взятого для смаження олії та вихідного показника, який становить від 72 до 75 ккал.

На дві порції нам знадобляться: половина кілограма минтая, стільки ж масла рослинного, п’ять столових ложок борошна, яйця – чотири штуки, три цибулини, спеції і сіль – за смаком. Ріжемо філе риби для смаження – на шматочки, чистимо і нарізаємо кубиками цибулю. Беремо тарілку або миску, розбиваємо в ній яйця.

Додаємо цибулю і збиваємо. Потім робимо суміш спецій і солі з борошном. Обвалюють у цій суміші шматочки риби. Ставимо на плиту сковорідку, чекаємо, коли вона розжариться, наливаємо масло і викладаємо рибні заготовки. Смажимо до повної готовності, заливаємо сумішшю цибулі і яєць, зменшуємо вогонь і хвилин 5-7 тушкуємо. Готово.

Можна подавати на стіл.

Минтай варений: калорійність продукту, приготування

З риби, приклавши мінімум зусиль, можна приготувати просте і нехитре блюдо, зваривши її. Для цього необхідний самий мінімум інгредієнтів: 0,6 кг минтая, дві цибулини, два листа лаврових, шматочок лимонної цедри, парочку горошин перцю, масло вершкове – дві столові ложки, за смаком – мелений чорний перець і сіль.

Моєму заморожену рибу, знімаємо шкіру, розморожуємо трохи і вздовж хребта розрізаємо. Філе нарізаємо на порції, солимо і посипаємо перцем.

Розрізаємо на чотири частини кожну цибулину, відправляємо в киплячу підсолену воду, 3-4 хвилини варимо, кладемо рибу, додаємо перець горошком, лавровий лист, цедру лимонну і на мінімальному вогні, при невеликому кипінні відварюємо хвилин 25.

Готову рибу викладаємо на тарілку, поливаємо олією, попередньо розтопленим, навколо укладаємо смажений гарячий картопля. Овочевий салат подаємо в салатниці окремо. Вийшов вкуснющій минтай. Калорійність на 100 грам страви залишилася майже незмінною – трохи підросла, до 90 ккал.

Харчова цінність минтая

Як варити і смажити рибу, ми згадали. Тепер надамо трохи інформації для тих, хто вважає не тільки кожну з’їдену калорію, а й харчову цінність продукту.

Сто грам відвареного минтая містять в собі: білків – 17 грам, жирів – один грам, вуглеводів – 0,1 грам, води – 81 грам, холестерину – 50 грам, золи – 1,3 грама.

Якщо приготувати рибу на пару, то вийде минтай, калорійність якого буде зовсім небагато більше, ніж у відвареного – 81, 6 ккал.

висновки

Виходить так, що, якщо ви бажаєте добре поїсти, але турбуєтеся про можливі зайві кілограми на своєму тілі, то непогано б згадати про продукт, який повернув свою популярність як дієтичний. Це – риба минтай, калорійність якої не зробить абсолютно ніякого впливу на вашу талію.

Останнім часом, через скарги відвідувачів і прихильників здорового харчування всесвітньо відомий ресторан «Макдональдс» став на своїх стравах вказувати калорійність. Так ось, саме через низький вміст кілокалорій в минтай ця риба використовується в знаменитому філе-о-фіш. В Японії з його філе роблять фарш сурімі.

Так що минтай – далеко не такий вже простий продукт.

Калорійність минтая смаженого, вареного і тушкованого. Користь і шкода минтая для організму

Калорійність минтая смаженого, вареного і тушкованого.  Користь і шкода минтая для організму

Четвер – рибний день. Люди, які жили за радянських часів, пам’ятають ці дні, коли у всіх їдальнях величезної країни був смажений або відвареної минтай. Сьогодні господині віддають перевагу вишуканим сортам рибного філе, незаслужено забувши про минтай. Калорійність цієї риби мізерно мала, що автоматично робить її цінним дієтичним продуктом.

Філе минтая: цінність продукту

Всі морепродукти без винятку корисні для людини. Наш організм потребує поживних речовинах, мінералах і вітамінах, які нам подарує риба минтай. Калорійність цього продукту не єдине якість, яке приваблює прихильників правильного і дієтичного харчування.

Минтай має багатий компонентний склад. У цьому рибному філе містяться наступні елементи:

  • нікотинова кислота;
  • кобальт;
  • фтор;
  • ретинол;
  • кислоти омега-3 і 6;
  • фосфор.

Кислоти Омега-3 і 6 необхідні людському організму для повноцінного функціонування головного мозку. Також ці компоненти сприятливо впливають на систему кровообігу і сприяють зниженню шкідливого холестерину рівня.

Протипоказань до вживання такої риби практично немає. Виняток становлять лише алергічні реакції. Знайомство з дивовижним смаком минтая доведеться відкласти людям, що страждають гастроентерологічними недугами.

Минтай дуже корисний людям різних вікових категорій. Цю рибу включають навіть в раціон дітей з раннього віку. Вона легко засвоюється і не викликає тяжкості в шлунку. Головною перевагою описуваної риби є практично повна відсутність в ній жирів. Велика частка припадає на вміст білка. Зовсім трохи займають вуглеводи, і лише 1% припадає на жири.

Велика кількість вітамінів і мінеральних речовин підвищує цінність минтая. Його обов’язково потрібно вводити в раціон під час вагітності. Висока концентрація аскорбінової кислоти зміцнює імунітет і запускає процеси спалювання жиру. Ось чому філе минтая – основа раціону тих, що худнуть.

Термічна обробка і калорійність минтая: чи є зв’язок?

У радянських їдалень головним блюдом четверга був минтай відвареної. Калорійність такого страви приємно дивує, оскільки складає всього лише 73 кілокалорії з розрахунку на 100 г продукту.

Калорійність минтая вареного незначно перевищує харчову цінність сирого рибного філе – всього лише на одну одиницю. Варка – це кращий спосіб швидко і смачно приготувати рибу. Минтая можна швидко розморозити. Досить занурити рибні тушки в фільтровану воду на 10-15 хвилин.

Варка займає всього лише кілька хвилин. Якщо ви прихильник правильного або дієтичного харчування, відвареного минтая можна їсти без гарніру. В іншому випадку подбайте про приготування корисного і низькокалорійного гарніру. Ідеальним вибором стане картопляне пюре або відварний рис. Підкреслити смак білого рибного філе допоможуть свіжа зелень і скибочки лимона.

Чи всі смажене шкідливо?

Більшість дієтологів стверджують, що з метою схуднення або поліпшення самопочуття краще відмовитися від смажених страв.

Такий вислів не можна вважати аксіомою, оскільки люди знайшли йому спростування – це минтай смажений. Калорійність його на 100 грам становить близько 72 кілокалорій.

Але це за умови, що смажити філе ви будете на рослинному рафінованому маслі з незначним додаванням сметани з мінімальним відсотком жирності.

Багато господинь люблять дивувати своїх домочадців. Щоб смажена рибка придбала апетитну золотисту скориночку, можна приготувати її в борошняному клярі. Калорійність минтая, смаженого в борошні, трохи вище і становить 127 кілокалорій.

Якщо ж ви ще готуєте яєчний кляр, то до дієтичних страв вже не відноситься минтай смажений. Калорійність такого апетитного страви різко зростає до 260 кілокалорій.

Дієтологи стверджують, що калорійність смаженого минтая багато в чому залежить від способу його приготування і використання додаткових продуктів. Особливу увагу приділяйте маслу. Риба не повинна в ньому плавати, як у водоймі. А щоб позбутися від надлишків олії, після смаження шматочки минтая буквально на пару хвилин викладають на паперовий рушник.

Тушкуємо, паримо – що вибираємо?

Існує думка, що найкориснішими є страви, які були приготовлені шляхом парової обробки. Це дійсно так, оскільки продукти при обробці парою зберігають всі свої корисні властивості. До того ж шматочки минтая НЕ будуть розпадатися, чого не можна уникнути під час відварювання рибного філе.

Зверніть увагу, що калорійність минтая на пару досить низька і становить 80 кілокалорій з розрахунку на 100 г продукту. Але не всім прісні страви припадають до смаку.

Є й інший варіант – минтай тушкований. Калорійність такого блюда становить приблизно 78 кілокалорій. Харчова цінність збільшується, якщо під час приготування ви додавали продукти кисломолочної групи, соуси або овочі.

Додайте моркву, цибулю і зелень, і звичне рибна страва заграє новими смаковими фарбами. Але і калорійність його трохи зросте – до 102 кілокалорій.

Тушковану рибу зручно готувати в мультиварці. Цей же гаджет багато господинь використовують для парової обробки продуктів. Філе минтая можна смачно запекти і в духовці. Для різноманітності його готують на овочевій подушці, під лимонним маринадом, з томатом.

Якщо ви любите запеченого минтая, використовуйте для його приготування фольгу. Так ви збережете всі корисні властивості риби і її соковитість.

Щоб утамувати відчуття голоду, минтая краще подавати до столу в поєднанні з гарніром. Смак цієї риби нейтральний, тому вона ідеально гармонує з крупами і овочами. Якщо ви підраховуєте калорії, то приділяйте особливу увагу гарніру. Овочі краще запікати або готувати на пару. З круп вибирайте низькокалорійні.

Калорійність минтая, користь і шкода для організму

Калорійність минтая, користь і шкода для організму

12 вересня 2014 2909

Дієтологи в один голос називають минтай мало не манної для тих, хто стежить за стрункістю своєї фігури або вже страждає від ожиріння.

Між тим, в нашому звичному раціоні вона з’являється досить рідко.

Така непопулярність цього морського мешканця невипадкова, адже смакові якості більшості його різновидів залишають бажати кращого, тому як практично відсутні.

І все ж на рибку варто звернути увагу

Буквально кожній системі і групі органів людини буде величезна користь з цієї риби.

Головне, що приваблює в минтай, – велика кількість вітамінів і мікроелементів, а так само корисними властивостями.

Тут тобі і вітамін PP, і калій, і йод, а ще фосфор, кобальт, сірка, фтор і багато інших.

За вмістом вітаміну А ця риба, навіть перевершує тріску, печінку якої давно визнана найбільш корисною серед «рибних», завдяки своїм корисним властивостям.

Тому печінка рекомендується тим, хто стежить за волоссям, нігтями, зубами, і тим, у кого спостерігаються розлади органів дихання.

Жирні кислоти Омега 3 і 6 в складі минтая допомагають нормалізувати артеріальний тиск і поліпшити кровообіг.

Їх наявність також виводить вміст холестерину в крові на потрібний рівень і в цілому підвищує активність головного мозку.

Та й з точки зору застосування в кулінарії минтай – найбільш «універсальна» риба з білим м’ясом.

Його можна приготувати масою способів і поєднувати зі всілякими гарнірами.

Плюс калорійність цієї риби дуже низька, так що шкоди для фігури, повторимося, не буде ніякого.

Єдині, кому варто з обережністю приймати його в їжу – люди, що хворіють на гіпертонію і виразкою шлунка, так як в ікрі цієї риби, є велика кількість хлориду натрію, що негативно впливає на тиск і травлення.

Але в цілому можна сказати, що ікра минтая має корисні властивості і містить всього біля 132 ккал.

Алергія на морепродукти теж стане протипоказанням до знайомства з цією рибою.

Отвори-ка двері та відвари-ка минтая

Варка по праву вважається одним з найбільш поширених способів приготування цієї рибки.

Напевно, зокрема тому, що займає лічені хвилини.

Так що неждані гості не застануть Вас зненацька (звичайно, за умови, що у Вас припасений шматочок минтая на цей випадок).

В результаті варіння ми отримуємо блюдо з найніжнішого білого м’яса з дуже низькою калорійністю.

У порції відварного минтая, розміром 100 грамів міститься якихось 79 кілокалорій, що трохи більше, ніж в її сирому вигляді.

Цифра, погодьтеся, дуже і дуже невелика.

В якості основи для цього простого блюда, до речі, можна взяти як свіжу, так і заморожену рибу.

У супермаркетах найчастіше зустрічається філе в брикетах, так що з ним проблем не буде зовсім.

Після розморожування філе ріжеться на шматочки і кидається в киплячу приправлену сіллю і (як варіант) лавровим листом воду хвилин на 10, калорійність такої рибки складе всього 72 ккал на 100 грам продукту.

Паралельно можна приготувати простий гарнір.

До відвареної рибку, рекомендується подавати картопля «в мундирі».

Викладений на блюдо гарячий минтай можна прикрасити зеленню і часточкою лимона.

Мінтайчік смажений, мінтайчік парений …

У цьому відео, Вам покажуть, як легко, швидко і дуже смачно, приготувати рибу.

Якщо запахло смаженим минтаєм, знайте: скоро буде смачно.

Існує стереотип, що все смажене – шкідливо.

Відносно риби, тим більше минтая, дозвольте не погодитися. Будучи однією з найбільш дієтичних риб, навіть в процесі смаження (але лише при правильному підході) ця риба, продовжує зберігати за собою цей статус.

Калорійність 100 грамів смаженої риби в борошні, складе близько 127 кКал, що, звичайно, більше, ніж в уже згадуваному вареному вигляді зі зрозумілих причин.

Жарка – специфічний процес, що вимагає правильного підбору рослинного масла.

Можна так само приготувати котлетки з минтая, їх калорійність складе досить скромну цифру в 150 ккал на 100 грам.

Від цього компонента багато в чому і буде залежати, в який бік від середнього показника піде рівень калорій.

Тому масло вибирайте якісне і не зловживайте його обсягами на сковороді.

На результат буде впливати і те, з чим Ви будете смажити минтай.

Тому що якщо Ви візьмете сметану, калорійність дорівнюватиме 71,7 (майже дорівнює калорійності звичайної сирої риби), а ось кляр з борошна і яйця подарує готового блюда цілих 260 кілокалорій.

Ви дуже сильно здивуєтеся, але в сушеному минтай, вміст калорій буде приблизно складати 221 ккал на 100 грам.

Приготоване в клярі філе минтая, буде містити 145 ккал на 100 грам продукту.

Висновок: до приготування смаженої минтая ставитеся з акуратністю.

Низку смачних і корисних для фігури страв продовжує минтай, приготований на пару.

Те саме своєму вареному сородичу, паровий минтай також матиме показник в 80 кКал.

Пояснюється це збігом складових процесу приготування.

Готування на пару рекомендується для того, щоб м’ясо не розпадалося, що нерідко трапляється при варінні.

Найголовніше, що у минтая, не дивлячись на те, що він має ряд корисних властивостей, приготованого шляхом парової обробки, існує тільки одне протипоказання – індивідуальна непереносимість риби.

«Турбуємося» про минтай і тушкуємо його

Варто тільки відкрити Інтернет з пошуковим запитом про печена минтай, як на тебе відразу ж летять зграї рецептів.

На дозвіллі, звичайно, можна побалувати себе і «домашніх» якимось рибним блюдом з цієї рибки.

Тільки зважте всі «за» і «проти», щоб потім, зваживши себе, чи не проректи раптом одвічне «Та звідки ?!».

Печена минтай сам по собі – абсолютно некалорійний продукт.

Якщо не вигадувати чогось такого, вийде 75,5 кКал на 100 грамів страви.

А ось додавання інших інгредієнтів калорійність підніме.

Наприклад, запечений в омлеті матиме 83 кКал в 100 грамах, зате той же обсяг минтая, присмачене овочами, сметаною і сиром дасть в сумі 168 кКал.

Тому вибирайте, що Вам краще: смак або фігура?

Відмінним кулінарним рішенням, що поєднує в собі приємні смакові якості і не менш приємне усвідомлення користі такого блюда – тушкований минтай.

Всього якихось 20 з невеликим хвилин, і Ваш стіл прикрасить черговий шедевр з риби.

Він у всіх видах хороший і корисний.

Минтай приготований в духовці, містить 102 ккал на 100 грам.

Необхідні речовини не втрачаються, до того ж низька калорійність риби «a priori» дає надію на струнку фігуру.

Ось і тушкована риба має калорійністю всього в 77 кКал. Як правило, разом з рибою гасіння піддаються цибулю, моркву і інші овочі.

В цьому випадку, сміємо Вас порадувати, кількість калорій знижується ще більше і в таблиці калорійності навпроти рядка «минтай, тушкований з овочами» буде красуватися цифра «50».

Краще варіанту, що поєднує традиційний «дует» приємного та корисного, придумати навряд чи вийде.

Калорійність минтая на 100 грамів

Рибної трапези зовсім необов’язково бути нудною, одноманітною і передбачуваною. Адже з цього морепродукту можна приготувати сотні смачних і корисних страв. Головне – правильно вибрати вид риби.

Справжня знахідка для господинь – минтай. Сухуватий, з неяскравим смаком, він прекрасний у поєднанні з іншими продуктами, але може приємно здивувати, будучи приготованим самостійно. Безсумнівно, смачний, але дієтичний чи? Яка калорійність минтая і чи можна включати його в меню тим, хто мріє розпрощатися із зайвою вагою?

Минтай …

…для здоров’я

Можна списати не одну сторінку, розповідаючи про корисні для здоров’я властивості минтая. І вихваляння ці будуть виправданими.

Вітамінно-мінеральний склад рибки неймовірно багатий і різноманітний:

  • вітаміну А в печінці минтая чи не стільки ж, скільки і в печінці тріски, а значить, минтай може підтримати здоров’я очей;
  • група В благотворно впливає на нервову систему, незамінна в процесі регенерації тканин і стоїть на варті здоров’я нігтів, волосся та шкіри;
  • вітамін С допомагає імунній системі справлятися зі своїми щоденними непростими обов’язками;
  • поліненасичені жирні кислоти уберігають серцево-судинну систему від хвороб і втоми;
  • всього 100 грамів минтая можуть забезпечити вас добовою нормою йоду! А адже йод – це і здорова щитовидна залоза, і міцна пам’ять, і гострий розум, і бадьорий, життєрадісний настрій;
  • хром, що міститься в філе минтая, допомагає регулювати обмінні процеси в організмі, завдяки чому нормалізується і рівень цукру в крові, саме тому минтай абсолютно необхідний людям, що страждають від цукрового діабету;
  • примітно, що 100 грамів риби також містять в собі 150% добової норми кобальту, що відповідає за обмін речовин, засвоєння заліза, а також процеси кровотворення і згортання крові;
  • калій, поряд з багатьма іншими речовинами, що містяться в цій рибку, вберігає від хвороб серце і серцево-судинну систему;
  • фосфор прекрасно впливає на мозкову діяльність;
  • нарешті, фтор входить до складу кісток, саме через свою здатність зміцнювати кісткову тканину він показаний людям з тонкими і слабкими кістками, схильним до переломів.

Майже 16 відсотків цієї риби становить легкозасвоюваний тваринний білки, при цьому в ній абсолютно немає вуглеводів. За таке її властивість рибу цю люблять і цінують і професійні спортсмени, і ті, хто веде активний спосіб життя.

… для смаку

Ця рибка – справжній універсал. Примітна вона тим, що її можна і включити в звичайне щотижневе меню і приготувати з неї тонкі вишукані страви для святкового столу.

Минтай з овочами на пару впишеться в раціон навіть самого суворого диетики, а ось запечена з травами і ароматним корінням під яким-небудь запаморочливим соусом рибка запросто стане цвяхом романтичної вечері.

Смажений в клярі або в борошні минтай – прекрасний варіант для швидкої сімейної трапези, а варений – чудова основа для рибного заливного. Головне – пам’ятати, що калорійність минтая повністю залежить від способу його приготування.

… для фігури

Яким же чином приготувати рибку, щоб і калорійність минтая не була занадто високою, і смак страви здивував і захопив?

Калорійність приготованого на пару минтая також невелика – всього 80 ккал на 100 грамів. Пропарена рибка зазвичай смачніше вареної, з більш тонким ніжним смаком і густим ароматом. Приготованого таким чином минтая по достоїнству оцінять маленькі дітки і дівчата підліткового віку, витоптували на собі свої перші дієти.

Втім, зменшити калорійність смаженого минтая – завдання більш ніж посильне.

Наприклад, шматочки риби можна обсмажувати на пшеничного, а не кукурудзяної, як зазвичай, борошні, і не в яєчному клярі (в цьому випадку енергетична цінність страви підніметься аж до 145 ккал на 100 грамів).

Масла для смаження можна брати за все крапельки або і зовсім відмовитися від нього, віддавши перевагу сковороді з керамічним покриттям.

А ось правильно і з любов’ю запечений в яєчному омлеті з овочами і присмачений сметанним соусом і сиром минтай цілком може стати родзинкою сімейного торжества.

Правда, і важити в енергетичному відношенні така родзинка буде чимало – 168 ккал на 100 грамів. Тому влаштовувати собі такі бенкети смаку краще не дуже часто.

калорійність риби

калорійність риби

калорійність риби

продукткалорійністьбілкижиривуглеводи
лосось солоний269 ​​ккал21 г20,5 г0 г
лосось копчений162 ккал21,5 г8,4 г0 г
короп відвареної102 ккал16 г3,7 г2 г
короп смажений196 ккал18,3 г11,6 г4,5 г
щука відварна98 ккал21,3 г1,3 г0 г
хек смажений105 ккал14,3 г3,9 г2,5 г
камбала смажена223 ккал16,8 г15,1 г4,7 г

Риба є дієтичним продуктом. Залежно від різновидів риби, калорійність її може варіюватися від 80 до 300 кілокалорій на сто грам. Походження та різновид риби, спосіб приготування – все впливає на те, скільки калорій в рибі.

Наприклад, 80-100 Ккал – це калорійність риби вареної, судака або хека. А 250-300 Ккал – це калорійність риби бланшированной або смаженої в маслі. До відома, в шпроти в олії 563 Ккал. Але навіть в жирній рибі калорій менше, ніж у свинині або жирній яловичині.

Тому риба є хорошим альтернативним джерелом білка при низькокалорійної дієти.

Калорійність риби в залежності від виду

Скільки калорій в рибі – це безпосередньо залежить від жирності риби. За жирності рибу можна умовно поділити на три категорії:

жирна, в основному морська; середньої жирності, морська і річкова; малої жирності, в основному річкова.

До жирним видам риби відносять переважно морську рибу, яка живе в холодних водах.

Це скумбрія, норвезький оселедець та інші оселедцевих. Сюди ж відносять види червоної риби. У червоної риби калорійність висока: близько 200-250 Ккал в середньому, у всіх різновидів.

Калорійність риби жирних сортів становить:

для лосося – 142 Ккал (свіжого) і 269 Ккал (солоного); для скумбрії – 258 Ккал (свіжої) і 211 Ккал (відвареної); для оселедця норвезької (солоної) – 145 Ккал; для оселедця івасі (солоної) – 175 Ккал на сто грам.

Це приблизно можна порівняти з калорійністю хліба, нежирних сортів м’яса, але менше, ніж у свинини.

Висококалорійну рибу на дієті є слід, але в міру і правильно приготовлену. Калорійність смаженої риби цих видів буде наближатися до 250-300 Ккал на сто грам. Але якщо смажити на грилі, не використовуючи масло, або запікати – це буде більш корисний варіант приготування, ніж в’ялена або копчена риба.

До середньої жирності видам відносять коропа, осетра, тунця, ляща, сардину і форель. У цих видах риби калорій 100-150 Ккал на сто грам. Наведемо цифри:

Короп (відвареної) – 102 Ккал; осетер (сирої) – 163 Ккал, ікра осетрова – 203-226 Ккал; тунець (сирої) – 96 Ккал, в маслі – 231 Ккал; лящ (відвареної) – 126 Ккал, в’ялений – 221 Ккал; сардина (відварна) – 178 Ккал, в маслі скибочками – 249 Ккал.

Як видно зі списку, якщо рибу готувати в маслі, коптити або в’ялити, то калорійність риби підвищується в два рази. Калорійність смаженої риби (в маслі) цих видів по калорійності не поступається калорійності червоної риби.

До видів з низьким вмістом жиру відносять тріску, окуня, щуку, камбалу. А також всі морепродукти (креветки, мідії, кальмари і т.д.). Наведемо приклади, скільки калорій в рибі з низьким вмістом жиру:

Короп (відвареної) – 102 Ккал; Окунь морський (відвареної) – 112 Ккал; Щука (відварна) – 98 Ккал; Камбала (відварна) – 102 Ккал; Хек (відвареної) – 95 Ккал; Минтай (відвареної) – 79 Ккал; Креветки – 81 Ккал на сто грам.

Також в цей список входять: карась, минь, путасу, судак, тріска, краби, мідії.

Ці види риби і морепродуктів підходять для щоденного вживання в дієтах із суворим підрахунком калорій, будучи необхідним джерелом білків. Щоб це було смачно, потрібно правильно готувати рибу нежирних сортів. Їх можна смажити, калорійність смаженої риби цих різновидів – приблизно 150-200 Ккал. Але краще запікати під соусом. Найчастіше рибу готують з овочами.

Причина в тому, що так білки і корисні речовини краще засвоюються.

Корисні властивості деяких жирів у риби з високою калорійністю

Незважаючи на високу калорійність червоної риби, вона, як і інші жирні види риби, перераховані раніше, містять поліненасичені жирні кислоти Омега-3.

Ці жири корисні: вони зменшують рівень холестерину в крові, захищають серцево-судинну систему, знижують ризик інфаркту, захищають від раку, виробляють омолоджуючий ефект (часто входять до складу кремів з антивіковим дією).

Також ці жири позитивно впливають на роботу мозку.

Для стійкого результату на організм досить 150 грам риби жирних сортів три рази в тиждень. Це на третину знижує ризик серцево-судинних захворювань (дані наукових досліджень клініки-центру Майо, США).

Звичайно, в зв’язку з високою калорійністю червоної риби, її часте вживання (особливо в копченому і в’ялена вигляді) не корисно для здоров’я. Але, правильно приготована, вона стає цінною добавкою в раціоні.

Морська риба і морепродукти містять більше цінних речовин для організму, ніж річкова риба. Риба – відмінне джерело вітамінів (А і Е), кальцію і фосфору. Поряд з молочними продуктами, її рекомендують вживати при нестачі кальцію. Морепродукти містять такі корисні мінерали, як цинк, йод, залізо і селен.

Калорійність риби в залежності від приготування

Вибір і зберігання риби – важлива умова для отримання максимальної користі від рибної дієти. При покупці свіжої риби завжди звертайте увагу на запах.

Ціла риба, філе або стейк – риба повинна бути твердою на дотик, не пересохлої. Очі у риби повинні бути чіткі, чи не каламутні, що не затягнуті плівкою. Морепродукти (молюски, устриці, краби, омари, раки, креветки) краще взагалі купувати живими або замороженими.

Живих молюсків визначають по щільно закритим стулок.

Готувати рибу краще в день покупки. Риба псується швидше, ніж курка або м’ясо. Якщо потрібно зберегти якомога довше – краще заморозити. Переважно швидка заморозка.

Як правильно готувати дієтичну рибу, скільки калорій в смаженій рибі? Для початку, смажити рибу краще без масла. Це запікання риби у фользі, гриль, підсмажування на спеціальній сковороді (з керамічним покриттям), з мінімальною кількістю масла.

Отже, правило таке: жирні види риби готують «сухим» методом, рибу запікають або смажать у власному жиру. Так вона не втратить свою соковитість. Скільки калорій в смаженої риби, приготованої таким способом? Для порівняння:

свіжий лосось – 142 Ккал; солоний лосось – 269 Ккал; лосось на грилі – 248 Ккал; лосось запечений – 205 Ккал.

Рибу нежирних сортів або смажать в олії, або готують «вологим» способом: варять, запікають під соусом, варять на пару, запікають з овочами у фользі (овочі дають сік). Скільки калорій в смаженої риби, приготованої з додаванням олії, але нежирних сортів? Знову порівняємо:

камбала відварна – 103 Ккал; камбала в томатному соусі тушкована – 125 Ккал; камбала, смажена в олії – 223 Ккал.

Звичайно, якщо ви дотримуєтеся дієти із суворим підрахунком калорій, то обсмажування в маслі слід виключити зовсім, як і копченості. Калорійність смаженої риби в маслі досить висока.

Для рибних супів, юшки, рагу краще теж використовувати нежирну рибу. Сік цитрусових додасть пікантності смаку риби. Кращі приправи для риби: кріп, естрагон, петрушка, базилік, чебрець, паприка.

Риба готується швидше м’яса, її легко пережарити (перетушіть і т.д.). Риба готова, коли її м’ясо стає непрозорим, і починають легко розшаровуватися скибочки м’яса.

Якщо риба розсипається – це вже пересмажена риба. Загальне правило для випічки: на кожні 2.5 см товщини риби додавати до часу готування 8-10 хвилин. Товщину вимірюють в найбільшому місці.

Для гриля або смаження на сковороді час скорочують до 4-5 хвилин.

ЗРАНКУ, коли встаєте треба очистити свій шлунок, тобто випити склянку води. СНІДАНОК повинен бути щільним, щоб зас …
Герберт Шелдон, відомий доктор з США, розробив унікальну систему роздільного харчування, якої можна дотримуватися …
Яка повинна бути дієта при гепатиті С? Гепатит С – хвороба печінки, що з’явилася внаслідок попадання в організм вірусу …

 

Яку рибу можна їсти при схудненні: список сортів і як приготувати

Яку рибу можна їсти при схудненні: список сортів і як приготувати

Добрий день, дорогі мої читачі! Сьогодні я вам розповім про моєму улюбленому продукті – рибку. В даний час вченими доведено її корисність для схуднення.

Нежирна риба для дієти, список якої наведу нижче, розділила по жирності і калорійності. Зупинимося на популярних системах харчування, що використовують цей цінний продукт.

І включила поради як краще приготувати рибку, щоб було смачно і корисно.

Риба – це джерело високоякісного білка і швидко засвоюється організмом. Якщо для перетравлення м’яса потрібно приблизно три або чотири години, то рибка «розчиниться» за два. Тому в дієтичному харчуванні рекомендують навіть для вечірнього прийому їжі. Протеїни довго зберігають почуття насичення. Мозок «дає сигнал” не запасати нічого на боках або попі.

Думаю, багато хто чув про довголіття жителів Японії. У них практично не буває проблем з щитовидною залозою. Відмінне зір і гладка шкіра зберігаються до самої старості. Просто подивіться на фото – бадьорі, моложаві люди. Вчені встановили, що причиною здоров’я стало вживання великої кількості морської риби. До складу улюбленого продукту входять наступні корисності:

  • жирні амінокислоти Омега-3, Омега-6;
  • вітаміни А, D, група В;
  • фосфор;
  • цинк;
  • йод;
  • кальцій.

Регулярне вживання морепродуктів знижує ризик серцевих захворювань. Стабілізується тиск. Поліпшується робота імунної системи і головного мозку. Якщо не хочете в старості страждати від недоумства – їжте рибу.

Йод – насичує щитовидну залозу, що має великий вплив на спалювання калорій і метаболізм

Жирна кислота Омега-3 – дуже корисна штука. Без неї неможливий в тілі синтез інших речовин. Вона підтримує в нормі чутливість нервових волокон, бере участь в скороченні м’язів. Наявність корисних Омега-3 кислот матиме позитивний вплив на волосся, шкіру, нігті.

Яку рибу можна їсти при схудненні

У системах харчування при зниженні ваги часто радять замінити м’ясо на рибу. Однак не всі сорти однаково корисні. За калорійністю жирна скумбрія набагато обігнала пісну свинину. Щоб не помилитися, розділимо рибу за вмістом жиру.

Вміст жиру в 100 грам риби і морепродуктів
Високий вміст жиру (10 г або більше)Оселедець атлантичний, вугор, осетер, севрюга, скумбрія, сардини
Середньої жирності (від 5 до 10 грам)Лосось (атлантичний, кижуч, нерки, чавичі), луфарь, зубатка, райдужна форель, риба-меч, сом, мойва, короп, кета, сьомга, горбуша
З низьким вмістом жиру (від 2 до 5 грам)тілапія, палтус, мідії, морський окунь, устриці, тихоокеанський морський окунь, кета, тунець, хек
Дуже низький вміст жиру (менше 2 грам)Минтай, щука, судак, карась, тріска, камбала, пікша, омари, гребінці, креветки

Щоб отримати уявлення про жирності морепродукту, зверніть увагу на колір м’яса. Якщо воно світле – перед вами пісний сорт рибки. Чим темніше філе, тим більше калорій. Згадайте оселедець, лосось або скумбрію.

Звичайно, вчені стверджують, що найкориснішою є жирна риба. У ній велика кількість корисних речовин. Але при зниженні ваги варто про неї забути. Або ж зменшити споживання до невеликого шматочка в тиждень.

Нежирні сорти риби відзначимо окремо. У них немає вуглеводів. Тому вони так популярні серед шанувальників безвуглеводних дієт. Так як перемикання на рибу під час дієти може допомогти відкласти необхідність знижувати свої витрати вуглеводів.

Продукт (на 100 грам)білкижиривуглеводикалорійність
З низьким вмістом жиру (від 2 до 5 грам)
тунець24,44,6139
окунь морський18,23,3103
камбала далекосхідна15,7390
вобла182,895
лящ17,14,4105
сазан18,22,797
палтус білокрилий18,93103
Хек16,62,286
ставрида океанічна18,54,5114
Дуже низький вміст жиру (менше 2 грам)
минтай15,90,972
путасу18,50,982
пікша17,20,573
тріска160,669
окунь річковий18,50,982
щука18,41,184
Судак18,41,184
карась17,71,887

Нежирна риба має менше жиру, ніж саме пісне м’ясо. Ви зможете брати від кожного однакову кількість білка, проте споживати менше калорій. Це дозволить вам тримати вуглеводи на відносно помірний рівень споживання, і ви не будете відчувати себе надто виснаженою.

Якщо ви ставите питанням як часто можна їсти рибу, то можу вас порадувати – якщо немає протипоказань, то хоч кожен день. Стандартною вважається порція в 100 гр. І навіть якщо ви не любителька цього виду продукту, то влаштовуйте собі хоч іноді «рибні дні». Тарілочка юшки або ароматний запечений шматочок урізноманітнює будь-яке меню.

Як приготувати

Тепер перейдемо до найсмачнішого моменту. Рибні рецепти при дієтах – це окрема наука. У них потрібно враховувати корисність того чи іншого сорту. А також наскільки безпечним буде вживання при гастриті або діабеті.

Пару слів про систему Дюка

Це одна з найдемократичніших дієт, які зараз існують. У першій фазі доктор Дюка акцентує увагу на протеїнах і забороняє вуглеводи, жири та солодощі.

Рибка в системі харчування займає не останнє місце. Протягом всіх етапів дієти дозволяється практично будь-яка – морська або річкова. Можна навіть трохи шматочок копченого лосося.

Більш докладно я писала статті про дозволених продуктах на дієті Дюка.

Калорійність минтая і його корисні для організму властивості

Калорійність минтая і його корисні для організму властивості

Минтай – найпоширеніша тріскова риба Тихого океану. Люди вже давно використовують її в кулінарії. У хід йде філе, печінка, ікра, але деякі використовують навіть хвости і плавники. М’ясо минтая містить невелику кількість жиру, тому і калорії минтай має невеликі.

У минулому вважалося, що його частіше вживають люди з низьким доходом. Але таке відношенню до минтай невиправдано. Саме за рахунок унікального складу цю рибу включають в меню санаторіїв. Також велику роль в дієтичному харчуванні грає невисока калорійність минтая.

склад минтая

Минтай складається майже на 99% з води і білка, який легко засвоюється організмом людини.

Риба містить мінімальну кількість жиру, всього лише 0,9%. Це дозволяє використовувати минтай в різних дієтах по зниженню надмірно ваги. Але саме в ньому присутні такі необхідні людині поліненасичені жирні кислоти Омега-3. Тому, незважаючи на низьку калорійність, минтай прекрасно справляється із зайвою холестерином в крові.

У минтай високий вміст йоду. Його необхідно вживати в їжу людям, які проживають в зонах, де у воді та грунті спостерігається дефіцит йоду. Також він показаний людям з деякими захворюваннями щитовидної залози;

У м’ясі минтая присутня велика кількість вітамінів: А, В1, В2, В6, В9, С, Е, РР. Риба багата мінеральними речовинами: йод, мідь, марганець, калій, натрій, кальцій, магній, залізо, фосфор, кобальт, сірка, хлор. Весь цей склад обумовлений тим, що минтай є морською рибою.

калорійність минтая

Калорійність минтая становить близько 72 ккал на 100,0 г філе. У порівнянні з іншими сортами риби, минтай калорії має, як видно, невеликі. Енергетична цінність полягає в основному в розпаді білка на амінокислоти, тому людина отримує невелику кількість енергії. А калорійність минтая за рахунок мінімальної кількості жиру невелика.

За рахунок невеликої кількості калорій, минтай можна використовувати для зниження ваги. Але слід врахувати, що при великих фізичних навантаженнях в раціон харчування необхідно включати додатково висококалорійні продукти, особливо якщо людина не страждає надмірною вагою. Його вживати краще у вихідні дні, коли навантаження невеликі.

Калорійність минтая, а також його ікри, маленька, а вміст йоду цілком достатня. Одна порція цієї морської риби дозволяє майже повністю заповнити добову потребу людини в цьому мікроелементі.

Сучасні люди все більше звертають увагу не тільки на кількість їжі, що вживається, але і на її калорійність. Особливо питання про те, скільки калорій в минтай, цікавить жінок. Відповідь на нього багато в чому залежить від способу приготування риби. Так, наприклад, калорійність смаженої минтая в середньому становить на 100 г продукту 127 ккал, а приготованого на пару – значно менше.

Корисні властивості минтая

За рахунок безлічі різних корисних сполук в минтай, його використовують для профілактики і лікування різних захворювань. До того ж, калорійність минтая невисока, що так важливо при дотриманні дієт для схуднення.

Наприклад, він дуже корисний при захворюваннях серцево-судинної системи: ішемічної хвороби, стенокардії напруги, інфаркту міокарда та різного роду аритмій – все це завдяки наявності достатньої кількості в минтай калію.

Присутній в минтай вітамін A сприяє нормальному росту волосся, нігтів. Також для очей він незамінний. За рахунок заліза відбувається підвищення рівня гемоглобіну.

Для формування кісткової тканини і зубів необхідні кальцій і фосфор, які присутні в достатній кількості в м’ясі минтая.

Вітаміни групи В, а також нікотинова кислота справляються з проявами дерматиту і поліневриту. При цьому не варто переживати за калорійність минтая при його вживанні.

Про користь йоду, що входить до складу минтая вже давно всім відомо. У 100 г продукту його зміст становить до 150 мкг.

Скільки калорій в минтай: минтай для зниження ваги

Користь минтая в зниженні ваги переоцінити неможливо. Немає необхідності підраховувати, скільки калорій в минтай, щоб схуднути. Але все ж слід врахувати, що калорійність минтая буде залежати від способу його приготування.

Його рекомендується готувати на пару або вживати у відвареному вигляді. Калорійність смаженого минтая значно вище.

І хоча смажена риба, в тому числі і минтай, багатьом подобається більше, ніж приготовлена ​​за іншими рецептами, від її вживання варто відмовитися, якщо у вас є проблеми із зайвою вагою.

Смажений минтай, калорійність і дієтичні властивості

Смажений минтай, калорійність і дієтичні властивості

Січень-24-2013 Автор: KoshkaS

Рибу люблять все. Особливо чомусь смажену. А з усього, що можна було купити в магазині за радянських часів, чомусь завжди згадується хек і минтай. Може тому, що особливого вибору то і не було.

Багатьом минтай здавався рибою другого сорту, хоча смажений минтай, мені так здається, любили всі, хоча були і такі, які стверджували, що м’ясо у цієї риби несмачне. Ну, це вже як приготувати! Та й в сьогоднішнє багато хто любить поласувати смаженим минтаєм, тим більше що купити цю рибу можна практично в будь-якому рибному магазині.

Може тому, багато хто цікавиться: яку має смажений минтай калорійність і яка користь минтая для нашого з вами здоров’я? А користь є і не маленька.

Минтай – придонна пелагическая холодолюбива риба сімейства тріскових, роду минтай (theragra). Найбільш поширена тріскова риба в північній частині Тихого океану. Є однією з головних промислових риб Росії. З минтая можна приготувати безліч дуже смачних страв.

Хоча минтай вважають рибою, скажімо так, другого сорту – риба ця дуже корисна, тим більше, що риба ця недорога і доступна практично всім верствам населення.

Та й щоб посмажити або стушкувати цю рибу особливих кулінарних талантів не потрібно.

Якщо ж говорити про користь минтая, то почати потрібно з його чудових антиоксидантних властивостей і того, що ця риба відмінно регулює вміст цукру в крові людини.

Минтай корисний для людей із захворюваннями щитовидної залози, корисний для нормалізації роботи нервової системи та системи травлення. Природно, що всі корисні властивості цієї риби обумовлені її складом.

Як і у всій риби, яку виловлюють у морях на півночі, у минтая багато вітамінів. Це звичайно, перш за все, вітамін А, а так само вітаміни групи В, вітамін РР, і багато інших.

Чи не ображена ця риба і білками, які, до речі, легко засвоюються, і вже звичайно не можна не приділити увагу мікроелементам і поліненасичених жирних кислот.

Минтай є справжнім джерелом білка і йоду, які дуже легко засвоюються нашим організмам. Минтай дуже корисний для дітей, особливо в перші роки їхнього життя, для зростаючого організму малюків це воістину незамінний продукт, звичайно, готувати його для дітей потрібно або на пару, або відварювати.

Минтай смачний в будь-якому вигляді. Дуже важливо, щоб вагітні жінки, а також жінки-годувальниці мами включали в свій раціон страви з минтая. Білок і йод так важливий для організму, особливо в період його зростання або змін пов’язаних з вагітністю. Адже йод міститься в дуже рідкісних продуктах, а в минтай він є.

У порівнянні з іншими морепродуктами, ціна на минтай досить низька, а його поживні властивості ні в чому не поступаються дорогим сортам риби. Минтай, як і всі тріскові, відносяться до дієтичних продуктів, його корисно їсти всім людям, як молодим, так і літнім, особливо що живуть в регіонах, де у воді і продуктах харчування відчувається нестача йоду.

З мікроелементів варто відзначити хром і кобальт. Хром необхідний для активізації деяких ферментів, що відповідають за спадковість. Кобальт необхідний для відновлення крові, для регулювання вуглеводного, а так само і ліпідного обміну.

Ні для кого не секрет, що в сучасному світі, людей все більше цікавить не тільки кількість, але і якість їжі, яку вони вживають щодня.

Вони цікавляться, чим корисні ті або інші продукти, скільки в них калорій, підраховують калорії, щоб мати можливість тримати свою вагу під контролем.

А так, як минтай риба досить поширена, то багато хто хоче знати, скільки калорій має минтай, в тому числі і минтай смажений.

Скільки калорій в минтай смаженому?

Отже, яку ж, конкретно, має смажений минтай калорійність? А ось таку:

Калорійність смаженого минтая становить:

  127 ккал на 100 грам продукту

Що багато в чому визначається кількістю масла, взятого для смаження. Адже калорійність сирої риби, всього лише 72 ккал на 100 грам продукту.

Рецепт? Рецепт!

Як правильно посмажити цю рибу? Рецептів багато. Ось кілька з них:

Минтай смажений:

Продукти, розраховані на дві порції:

  • Минтай – півкілограма
  • Рослинного масла -500 грам
  • Сіль і спеції – за смаком
  • Муки – п’ять столових ложок
  • чотири яйця
  • Лук – три штуки

Філе минтая ріжемо на шматочки для смаження. Цибулини чистимо і нарізаємо кубиками. Беремо миску або тарілку, розбиваємо і виливаємо в неї яйця. Сюди ж додаємо цибулю і ретельно збиваємо. Робимо суміш борошна, солі і спецій. У цій суміші обвалюють шматочки риби.

Беремо сковорідку, ставимо на плиту. Коли вона загостриться, наливаємо в неї масло і викладаємо шматочки риби. Смажимо до готовності, після чого заливаємо приготовленою сумішшю яєць і цибулі, зменшуємо вогонь і трохи протушіваем. І все! Їмо на здоров’я. І нехай відносно висока калорійність смаженого минтая не додасть нам зайвих кілограмів!

Минтай, обсмажений на сковороді в кунжуті:

продукти:

  • насіння білого кунжуту – 50 г
  • філе минтая – 2-3 шт
  • яйця – 2 шт
  • рослинна олія
  • перець, сіль

Як посмажити минтай в кунжуті. Нарізати размороженное філе порційними шматочками, натерти сіллю і перцем. Яйця злегка збити, кунжут висипати на плоску тарілку. Спочатку вмочити шматочки риби в яйце, потім запанірувати в кунжуті. Обсмажити рибу на сковороді з розпеченим маслом на середньому вогні до зарум’янювання з двох сторін.

Чим корисний минтай для схуднення?

Минтай є корисну і доступну більшості людей рибу. Використання його в медицині та дієтології обумовлено високим вмістом білка, низькою калорійністю і наявністю в складі безлічі необхідних для життєдіяльності людини елементів.

При вживанні минтая саме низька калорійність дозволяє швидко насититися і при цьому утримати форму. Регулярно вживаючи цю рибу, можна повернути фігурі стрункість і при цьому харчуватися вдосталь і смачно. Звичайно, минтай краще вживати з різними гарнірами, які «оттенят» його смак. Ще однією перевагою цієї риби є невисока ціна /

Але міру дотримуватися необхідно у всьому. Найбільш правильним при включенні в раціон для схуднення минтая буде вживання його в відварному вигляді або приготованому на пару. Слід уникати смажених страв або приготування риби в різних соусах, а розміри порцій повинні бути розумними.

Це означає, що при вживанні в їжу дуже великої кількості минтая, при якому кількість споживаної з їжею енергії буде перевищувати затрачену, а також додаванню до нього при приготуванні борошна, вершкового масла і соняшникової олій, сметани та інших висококалорійних продуктів, цілком можливо набрати зайву вагу.

Previous Яловичина і її БЖУ: калорійність м'яса, співвідношення білків, вуглеводів і жиру в яловичому м'ясі
Next Дієта кефіру на 7 днів мінус 10 кг: результати, фото до і після, відгуки тих, що худнуть

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *