Квашена капуста: калорійність на 100 грам, скільки калорій в капусті з рослинним маслом


Квашена капуста: з’ясовуємо калорійність страви

Квашена капуста: калорійність на 100 грам, скільки калорій в капусті з рослинним маслом

Квашена капуста – продукт, який викликає чимало суперечок у тих, що худнуть дам. Одні красуні вважають, що такий продукт краще не їсти, так як він загальмує процес зниження ваги. Інші, навпаки, схиляються до того, що потрібно їсти одну капустку, тоді ненависні кілограми «втечуть».

Насправді, харчуватися одним кислим овочем не варто, так як таке меню буде незбалансованим, а значить, завдасть шкоди організму. А ось додати улюблений багатьма продукт в дієтичний раціон цілком можна, ви в цьому і самі переконаєтеся, дізнавшись калорійність квашеної капусти.

Почнемо відразу з питання про калорійність квашеної капусти на 100 грам. Отже, в зазначеній кількості продукту є всього 19 ккал. Дієтологи називають даний овоч продуктом з негативною калорійністю.

Це обумовлено тим, що на перетравлення білокачанної квашеної капустки організм витрачає більше енергії, ніж отримує. Звичайно, мало хто є квашений овоч в «чистому» вигляді, зазвичай його використовують для створення начинки для вареників, приготування щей і салатів.

Найпростіша закуска, квашена капуста з рослинним маслом, калорійність має чималу. У 100 грамах готового блюда не менше 60 ккал, якщо ви додасте в страву всього 1 ч. Л. маслечка. Тому якщо ви перебуваєте на дієті, краще не експериментувати з заправками, а додати в блюдо свіжої моркви.

Далеко не всі господині використовують як начинку для вареників квашений продукт і дуже, до речі, даремно. Додавши в блюдо капустки, можна отримати дуже смачна страва, яке при цьому не зашкодить вашій фігурі.

Не всі знають, але капуста є просто джерелом корисностей, особливо квашена, вона благотворно впливає на шкіру, зміцнює імунітет, поліпшує роботу кишечника і містить в своєму складі цілий «букет» вітамінів.

Якщо ви хочете мати струнку фігуру і при цьому їсти смачно, вчіться готувати вареники з овочевою начинкою.

Для створення тесту вам потрібно:

  • свіже куряче яйце – 1 шт .;
  • гаряча вода – 1 стакан;
  • борошно пшеничне – 5 ст. л. (4 для тесту і 1 ложка для розкочування заготовки);
  • висівки – 1 ст. л. (Можна з гіркою);
  • сіль – 1 ч. л.

Для начинки візьміть:

  • квашену капустки – 500 грам;
  • 1 велику цибулину;
  • 2 ст. л. з рослинним маслом.

Проговоримо послідовність приготування вареників.

  1. Насамперед потрібно замісити тісто, для цього вилийте в зручну миску гарячу воду, додайте до неї борошна, залишивши 1 ложку на розкочування тіста, яйце, сіль, висівки;
  2. Всі інгредієнти ретельно промісити, у вас повинно вийти тісто, яке не прилипає до ручок. Як тільки досягнете потрібного ефекту, покладіть заготовку на обробну дошку і прикрийте великою тарілкою, залиште тісто доходити на 30 хвилин;
  3. Тепер саме час перейти до приготування начинки. Викладіть капустку в друшляк і промийте під проточною водою. Дайте лишків рідини стекти і злегка відіжміть овоч. Після всіх маніпуляцій перейдіть капусту через м’ясорубку;
  4. З цибулі видаліть лушпиння і поріжте як можна дрібніше;
  5. Підготовлений цибулю обсмажте на сковороді з додаванням рослинної олії до легкого золотистого відтінку;
  6. Викладіть в сковороду капусту і потім на повільному вогні під кришкою, поки не випарується надлишки рідини. Не забувайте помішувати страву;
  7. Тісто готове, начинка теж, можна починати ліпити вареники. Для цього розкачайте заготовку тонким шаром, попередньо присипавши стіл борошном, і, озброївшись граненим склянкою, виріжте з неї кружечки;
  8. На підготовлену корж викладіть начинку, робити це зручною чайною ложкою. Потім защипите вільні краї тіста;
  9. Аналогічно зліпите інші вареники;
  10. Коли все буде готово, відправте свої маленькі шедеври в киплячу солону воду хвилин на 7. Потім виловіть і можете подавати до столу. Тим, хто не стежить за своєю фігурою, блюдо можна присмачити сметаною. Худне підійде натуральний йогурт.

Калорійність приготованих вареників буде 120 ккал на 100 грам, якщо захочете зменшити цей показник, то ми не обсмажуйте цибулю на рослинній олії, а тушкуйте на воді.

Перше блюдо з додаванням капусти – споконвічно російська страва, яке вміє готувати, напевно, будь-яка господиня. Причому у кожної жінки є свій «секретний» рецепт приготування смачного першого. Ну, а ми розглянемо варіант створення щей, які можна їсти навіть дамам на дієті, а також подивимося, де можна «зрізати» калорійність страви.

Для приготування щей будуть потрібні:

  • м’ясо з кісточкою, беремо свинину – 0,5 кг;
  • картопля свіжа – 6 бульб;
  • капустка квашена – 600 г;
  • морква – 1 шт .;
  • цибулька ріпчаста – 1 головка;
  • часник – 2 зубчики;
  • петрушка і зелений лук по 30 г;
  • паста томатна – 1 ст. л .;
  • рослинне олію – 50 г;
  • чиста вода – 3,5 л;
  • сіль і перець за смаком;
  • лавровий лист – 2 шт .;
  • сметана з відсотком жирності не більше 10 – 150 м

Етапи приготування щей.

  1. Свинину промийте під проточною водою, видаліть зайвий жир, покладіть в каструлю і залийте водою;
  2. Помістіть тару з м’ясом на газ і, коли вода закипить, видаліть утворилася пінку, потім зробіть вогонь мінімальним і варіть свинину не менше 60 хвилин;
  3. Капустки поріжте, якщо це необхідно, і занурте в бульйон, варіть годину;
  4. Коли свинина приготується, вийміть її з каструлі, остудіть небагато, відокремте від кісток, подрібніть довільно і відправте назад в майбутні щі;
  5. Картоплю промийте, видаліть очищення і відправте в бульйон, не розрізаючи;
  6. Коли бульби будуть готові, витягніть їх з каструлі, потовчіть до стану пюре і поверніть в бульйон;
  7. У сковороду налийте олію і обсмажте на ньому очищену і натерту моркву, мелкопорезанний цибулю і часник, додайте томатну пасту;
  8. Коли овочі приготуються, відправте їх в каструлю, додайте туди ж спеції за смаком, киньте листи лаврушки. Поваріть все разом 7 хвилин, потім виловити лавровий лист і можете вимикати газ;
  9. Подавайте щі в порційних тарілках, прикрасивши подрібненим петрушкою і зеленою цибулею. Присмачите сметаною.

У 100 грамах першого буде близько 50 ккал. Звичайно, доросла людина не наїсться такої маленької порцією, відповідно, енергетична цінність трапези зросте. Якщо ви вважаєте, що показники калорійності високі, то цілком можете їх зменшити, наприклад, зваривши бульйон для щей нема на свинині, а на яловичині або курячої грудки. Також можна прибрати з першого картопля.

У багатьох народів тушкована капустка вважається національним блюдом, причому в різних країнах свої цікаві рецепти приготування. Вони можуть трохи відрізнятися, але від цього виходять не менш смачними. Ми розглянемо найбільш простий варіант приготування, щоб ви могли поласувати дієтичним продуктом.

Для створення страви потрібно:

  • капустка – 1 кг;
  • свіжий цибулька – 1 головка;
  • масло рослинне – 1 ст. л .;
  • паста томатна – 1 ст. л .;
  • сіль і перчик до смаку;
  • цукор – 1 маленька ложечка;
  • лавровий лист – 2 шт .;
  • чиста вода – 200 мл.

Проговоримо етапи приготування тушкованої капусти.

  1. У сковороду налийте олію і обсмажте в ньому почищений і нарізаний півкільцями цибулю до прозорості;
  2. Додайте до овочу капустку і потім її 5-7 хвилин, потім викладіть в сковороду лавровий лист і улюблені спеції;
  3. Влийте в посуд, де все готується, воду, накрийте блюдо кришкою і потім на повільному вогні близько 30 хвилин. Важливо стежити, щоб рідина не випарувалася повністю, інакше страва пригорить. Якщо води буде мало, то підливайте гарячої в міру необхідності;
  4. Через півгодини додайте в сковороду томатну пасту і потім блюдо ще 30 хвилин;
  5. Останній етап – додайте цукор, все поперчіть, перемішайте, дайте страві постояти 5 хвилин і можете подавати до столу.

Енергетична цінність страви – близько 40 ккал на 100 грам.

Капуста – це той продукт, який можна їсти в процесі зниження ваги. Головне, вибрати правильні страви і не зробити з дієтичного продукту калорійну «бомбу». Харчуйтеся смачно і різноманітно, удачі!

Користь і калорійність квашеної капусти

Користь і калорійність квашеної капусти

Ноя-19-2012 Автор: KoshkaS

В осінній період, коли дозріває так звана зимова капуста, настає сезон її квашення. Навряд чи варто говорити про те, наскільки популярна у нашого народу квашена капуста. А ось питання, яку має квашена капуста калорійність та й питання яка користь квашеної капусти цікавить багатьох. Особливо калорійністю квашеної капусти цікавляться жінки, що стежать за своєю фігурою.

Навіщо квасити капусту, якщо можна її вживати і в свіжому вигляді? Ну не завжди ж люди мали можливість купити свіжу капусту в магазині практично в будь-який час року.

Так що квасити капусту стали, перш за все, для консервації цього овоча. Адже при зброджуванні цукрів, що містяться в соку капусти, виділяється молочна кислота, яка сприяє тривалому зберіганню продукту.

  Але не тільки цим корисна квашена капуста.

Користь квашеної капусти:

Низька калорійність квашеної капусти, це не єдина перевага цього продукту.

Користь квашеної капусти особливо проявляється в період зима-весна, коли гостро відчувається дефіцит вітамінів і мікроелементів. А цей продукт дуже багатий на вітаміни А, В, і С.

   Крім того, практично одна його ложка забезпечить Вас денною нормою вітаміну К, вкрай необхідного для нормального згортання крові.

Широко використовувана в салатах, гарнірах та просто з соняшниковою олією, квашена капуста здатна налагодити правильне травлення, що в чималому ступені обумовлено високим вмістом в ній клітковини, позитивно впливає на мікрофлору кишечника. Сприяє така капуста і зміцненню іменний системи, а так само нормалізації обміну речовин в організмі людини.

У процесі сквашування, яке проходить за допомогою молочнокислих бактерій, утворюються нові речовини, відсутні в капусті свіжої. У ній росте кількість вітамінів групи В: В1, В2, В3, В6 і В9.

При квашенні, в капусті виникає і такий вкрай важливий для боротьби зі старінням організму людини вітамін, як В12.

Часто до звичайної і звичної білокачанну капусту при квашенні додають капусту червонокачанну. В результаті, в кінцевому продукті концентрація вітаміну С збільшується в два рази, а вітаміну Р може бути більше і в двадцять разів.

Ну а яку ж все-таки має квашена капуста калорійність? А ось таку:

Калорійність квашеної капусти становить 20 ккал на сто грамів продукту

Це просто капусти, без нічого. А калорійність квашеної капусти у вигляді салату з соняшниковою олією буде вже 61 ккал на сто грамів продукту.

А яка калорійність квашеної капусти, приготованої різними способами? А ось така:

Таблиця калорійності квашеної капусти, на 100 грам продукту:

продуктКалорії, в кКал
квашена капуста калорійність20,0
тушкована квашена капуста калорійність34,2
калорійність квашеної капусти з морквою32,0
калорійність квашеної капусти з рослинним маслом61,0
калорійність квашеної капусти з журавлиною28,0
калорійність квашеної капусти з цукром16,5

А харчова цінність квашеної капусти, приготованої різними способами, ось така:

Таблиця харчової цінності квашеної капусти, на 100 грам продукту:

продуктБілки, гр.Жири, гр.Вуглеводи, гр.
квашена капуста1,80,14,4
тушкована квашена капуста1,61,45,2
квашена капуста з морквою1,30,14,63
квашена капуста з рослинним маслом1,64,55,3
квашена капуста з журавлиною1,60,434,44
квашена капуста з цукром1,60,12,45

Сам процес квашення капусти дуже простий. У будь-якому випадку, капусту потрібно очистити, дрібно або крупно нарізати, як кому більше подобається, додати терту моркву, велику кухонну сіль, щільно вкласти в дерев’яну діжку, що бажано. Для більш швидкого виділення соку, капусту перед тим, як укласти в діжку, бажано розім’яти, зверху покласти дерев’яний кружок або тарілку і придавити все це вантажем.

Рецептів квашення капусти є багато. Практично кожна господиня має свій. Ось Вам рецепт, який з успіхом можна використовувати в умовах міської квартири.

Капуста квашена умовах міської квартири

продукти:

  • десять кілограм капусти
  • півкілограма морквини
  • 10 штук яблук
  • двісті грам солі
  • три столові ложки цукру

Очищаємо капусту, видаляючи пошкоджені листя, шаткуємо без качанів. Моркву чистимо, натираємо на крупній тертці. Яблука нарізаємо часточками і при цьому видаляємо насіння. У шинкованную капусту додаємо натерту моркву, цукор, сіль і перетираємо. Беремо банки, бажано з широкою горловиною. Укладаємо капусту в банки і утрамбовуємо так, щоб капуста пустила сік.

Викладаємо шар яблучних часточок. Знову викладаємо шар капусти і.т.д. Коли банку заповниться, накриваємо капусту чистою серветкою і зверху на неї кладемо блюдце або тарілку. На тарілку ставимо заповнену водою скляну банку в якості вантажу. Ми залишаємо при кімнатній температурі приблизно на добу.

За цей час капуста повинна заграти, після чого потрібно винести її на холод

Квашену капусту можна їсти як салат, з цибулею та олією, так і як гарнір до інших страв. Тим паче, що низька калорійність квашеної капусти, не дозволить їй зіпсувати Вашу фігуру.

Квашена капуста: калорійність на 100 грам

Квашена капуста: калорійність на 100 грам

Щоб довше зберегти харчову і вітамінну цінність капусти, необхідно продукт заквасити. Саме цей спосіб допоможе йому зберегти запас вітамінів і цінних поживних речовин на всю зиму. Крім того, тільки квашений варіант цього овоча можна використовувати для приготування вінегрету і деяких інших страв.

Квашення капусти – це її шинкування і подальше консервування під дією кислоти. Ніяких додаткових інгредієнтів при цьому в страва не додається – при зброджуванні капустяного соку якраз і виділяється потрібний консервант.

Енергетична і харчова цінність страви

Продукт корисний з осені до весни – саме в цей час організм відчуває гостру нестачу корисних речовин. А ще це дієтичний продукт – калорійність квашеної капусти дуже низька.

Важливу цінність страви становить високий рівень вітамінів групи В, а також А і С. Причому містяться вони не тільки в самому овочі, але і в розсолі. При квашенні овоча цілими качанами або половинками-четвертинками вітамінів зберігається приблизно в два рази більше, ніж при його шинкування. Однак для багатьох страв (вінегрету і інших салатів, супів) його потрібно квасити саме дрібно нарізаною.

При правильному зберіганні квашена капуста зберігає свою корисність і цінність протягом досить тривалого терміну – до 6-8 місяців.

Капуста квашена – її користь і шкода

Цей продукт сприяє відмінному травленню, тому що клітковина, яка міститься в капусті, добре впливає на мікрофлору кишечника. У натуральному вигляді або у складі вінегрету, він також показаний при шлункових болях, для зміцнення імунної системи і при порушенні обміну речовин.

Однак як би не був корисний цей овоч, і якими б шанувальниками щей ​​або вінегрету ви б не були, надмірне його вживання може призвести до неприємних наслідків, особливо якщо є деякі проблеми зі здоров’ям. Наприклад, блюдо не можна вживати при деяких захворюваннях кишечника: продукт, що містить гірчичні масла, може викликати неприємні відчуття в животі (метеоризм).

Не рекомендується його вживати при захворюваннях підшлункової залози, жовчнокам’яної хвороби, ненормальною роботі нирок, гіпертонії. У вас підвищена кислотність шлункового соку? Вам також не варто вживати цей продукт у великій кількості.

Капуста квашена і її застосування в кулінарії

Цей продукт застосовують при виготовленні салатів з олією (вінегрету), овочевих асорті і використовують як гарнір. Дуже хороший він з м’ясом або рибою, запеченої в духовці.

Багато найсмачнішою стравою з квашеної капусти вважають поєднання її з картоплею, як вареним, так і смаженим. Вона йде також на приготування перших страв: щей, капусняк, іноді з нею варять борщ.

Секрети смачної страви

Для квашення необхідно використовувати тільки добре визріли і щільні качани, вони не повинні мати внутрішні порожнечі або бути підморожених.

Вибирайте ті, які мають щільно прилягають один до одного листя.

Для квашення зазвичай застосовують білокачанну капусту, хоча квасять і її червонокачанної варіант.

Спочатку її чистять, потім шаткують (різати потрібно досить дрібно), змішують з тертої або дрібно порізаної морквою (приблизно 100 грам на кілограм овочів) і поварену сіль (від однієї чайної (5-10 грам) до однієї столової (25-30 грам) ложки її на 1000 грам шинкованной маси – залежить від ваших уподобань).

Потім суміш щільно укладають в ємність (підійде емальована каструля).

Не слід застосовувати при квашенні оцинковані відра або луджені баки – в кислому середовищі їх матеріал може виділяти отруйні сполуки.

Перед тим, як укласти масу в ємність, її необхідно добре розім’яти. Це робиться для того, щоб вона якомога швидше пустила сік. Зверху на масу кладуть кілька цільних капустяного листя, потім тарілку і зверху вантаж (наприклад, банку з водою). Завдяки наявності вантажу маса осідає, йде швидке виділення соку, а потім і починається бродіння.

Глюкоза і інші вуглеводи із соку капусти утворюють особливу кислоту – вона перешкоджає гниттю і діє як консервант. Якщо обрано солодкий і соковитий сорт капусти, то закваска пройде дуже швидко і зовсім скоро вона може бути використана для приготування вінегрету або іншого блюда.

Скільки калорій в квашеній капусті без масла

Скільки калорій в квашеній капусті без масла

Квашена капуста допомагає очистити і оздоровити організм. При бродінні в цьому овочі зберігаються всі вітаміни і корисні речовини.

Завдяки наявності в раціоні квашеної капусти з організму виводяться шлаки і токсини . У ложці цієї страви знаходиться кількість вітамін, яке людина повинна споживати в добу:

  • вітамін С;
  • вітамін К;
  • вітамін В.

За допомогою цих корисних речовин капуста зміцнює імунітет, підвищує згортання кров і, сприятливо діє на нерви.

Калорійність квашеної капусти з рослинним маслом (з вершковим маслом)

Щоб дізнатися, скільки калорій в капусті з маслом, потрібно до калорій, що містяться в квашеній капусті, додати енергетичну цінність обраного масла.

В кількості рослинного масла, необхідного для заправки 100 г капусти знаходиться 31 калорія.

Вершкове масло додасть капусті десь 40 калорій.

Квашена капуста з маслом і цукром

Кому-то за смаком квашена капуста з додаванням цукру.

Харчова цінність такого блюда:

  • білки 0,03 г;
  • жири 4,87 г;
  • вуглеводи 4,47 м

Скільки калорій в тушкованої квашеної капусти

Калорійність будь-якої страви можна зменшити, використовуючи менш калорійні інгредієнти. Також не слід побоюватися, що квашена капуста в тушкованому вигляді стане дуже калорійною стравою.

Дієтичне харчування і квашена капуста

Жінки давно знають, що зовсім невелика її кількість може замінити багато косметичні процедури, так як в ній зберігаються всі властивості свіжої капусти і додаються додаткові:

  1. Немає жирів, зате багато фосфору. фолієвої кислоти і кальцію.
  2. Попереджає недокрів’я і онкологічні захворювання.
  3. Допомагає впоратися із захворюваннями печінки і нервової системи.
  4. Всього 150 грам містить норму для людини вітаміну С і К, що нормалізує стан крові.
  5. Сприяє схудненню, так як відновлює чітке функціонування шлунково-кишкового тракту.
    Зміцнює імунітет.

Для схуднення і гарного зовнішнього вигляду значення квашеної капусти величезна. У дієтах на основі білокачанної капусти використовують квашений варіант, так як засвоюється він краще свіжо й.

Але не радять її їсти людям з хворобами шлунково-кишкового тракту через що зберігається в продукті бродіння – може роздутися живіт.

Щоб раціон був збалансованим, її обов’язково вживають з різними білковими продуктами. Непоганим поєднанням в дієтичному раціоні вважається прийом такої капусти з гречаною крупою або рисом темних сортів, курячим м’ясом, яйцями, відвареної рибою .

Не можна в процесі дієти вживати спиртні напої, борошняне, кондитерські вироби, картопля і будь-яку жирну їжу.

Крім цього, слід вести активний спосіб життя: багато ходити або бігати, плавати, їздити на велосипеді і т.д. Регулярне відвідування лазні дозволить тканин і клітин отримувати гідну кровопостачання.

Якщо дотримуватися всі ці правила, схуднення на смачну і улюбленої багатьма квашеній капусті пройде приємно і непомітно.

Квашена капуста: калорійність, користь і шкода продукту

Квашена капуста: калорійність, користь і шкода продукту

Квашена капуста знайома багатьом як скарбничка корисних властивостей і вітамінів, доступних навіть в період холодів, коли нестача певних груп елементів особливо актуальна. Смачне засіб проти втоми і нудьги. Чого ще бажати? Відповіді на питання, скільки калорій в квашеній капусті. Давайте розберемося.

Квашена капуста: користь і шкода

Відкладемо тему «калорії в квашеній капусті» і приділимо увагу харчової цінності. Дане блюдо – рідкісний випадок переваги приготованого варіанту над вихідним овочем за кількістю корисних властивостей.

В процесі бродіння відбувається перетворення цукрів з капустяного соку в молочну кислоту, яка є природним консервантом для дбайливого збереження вітамінів і мікроелементів (6-8 місяців «заморозки»).

Приємний запах мочених яблук, викликаний утворилася кислотою, доповнюється благотворним впливом на організм: поставка вітамінів В1-3, В9, В6, В12 (перешкода передчасного старіння), поліпшення мікрофлори кишечника і роботи шлунково-кишкового тракту, блокування поширення хвороботворної середовища (дія кисломолочних бактерій).

При помітному збільшенні вихідної користі продукту варто пам’ятати про багатий вітамінний склад свіжого овоча, повністю збереженому в капусті квашеної:

  • вітамін С – зміцнення імунної системи,
  • вітамін К – нормалізація згортання крові,
  • вітамін В – благотворний вплив на нервову систему, посилення стійкості до стресу,
  • вітамін А – поліпшення обміну речовин.

Не враховуючи калорійність квашеної капусти, можна сміливо говорити про колосальну користь продукту крім перерахованих властивостей:

  • налагодження правильного травлення завдяки високому вмісту клітковини,
  • цілющий вплив при збоях в обміні речовин, попередження появи захворювань шлунково-кишкового тракту (виразка, гастрит),
  • збагачення організму йодом,
  • зниження рівня холестерину в крові, профілактика ускладнень онкологічного характеру.

Однак капуста квашена здатна принести шкоду при неконтрольованому вживанні: підвищений вміст солі в продукті погіршує ниркову недостатність, гірчичні масла в надлишку викликають здуття живота, висока концентрація органічних кислот згубно відіб’ється на здоров’ї людей з порушеною кислотністю шлункового соку.

Від вживання продукту варто утриматися при виразкових ураженнях шлунка, проблеми з нирками, збої в роботі підшлункової залози, гіпертонії.

калорійність продукту

Розберемося, чого буде коштувати вживання цієї страви. Для продукту «капуста квашена» калорійність на 100 грам складе 19 одиниць. Вражаюче, але показники навіть менше, ніж у білокачанної овоча (28 ккал – 100 грам) при зниженому вмісті вуглеводів (квашена – 4,4 г для 100 г; свіжа – 4,7 г для 100 г).

Однак не варто відразу скуповувати продукт відрами: наведена калорійність квашеної капусти вказана для страви в чистому вигляді без добавок. Будь-які доповнення будуть містити нові калорії:

  • журавлина – 28 ккал (100 грам),
  • морква – 32 ккал (100 грам),
  • рослинне масло – 50-60 ккал (100 грам),
  • тушкована – 29-44 ккал (100 грам),
  • щі (без засмажкою, з картоплею) – 37 ккал (100 грам),
  • вареники – 120 ккал (100 грам),
  • солянка – 134 ккал (100 грам).

Квашена капуста: калорії і раціон при схудненні

При благотворну дію на травний процес в цілому даний продукт має негативною калорійністю: перетравлювання страви забирає більше енергії, ніж організм в результаті отримує.

Новина хороша і погана одночасно. Позитивна сторона – капуста квашена сприяє позбавленню від зайвих кілограмів і ідеально доповнює дієтичне харчування.

Негативний момент – не можна зводити даний продукт в культ монодієт.

Вживання тільки квашеної капусти зведеться до низької енергетичної цінності раціону і призведе до загального сповільнення обміну речовин (організм перемкнеться на створення запасу калорій). Припинення монодієти не співпаде з перестроюванням системи засвоєння, так що висококалорійні продукти будуть засвоюватися в уповільненому темпі. Нові шари жиру не змусять себе довго чекати.

Калорійність квашеної капусти

Калорійність квашеної капусти

19 квітня 2013 4404

Квашена капуста для схуднення пропонується багатьма авторами самих різних дієт.

У чому ж секрет цієї смачної страви , яке може використовуватися в салатах, а також в якості самостійного страви.

Однак багато дієтологів включають цей продукт в меню дієтичне не тільки в силу його малої калорійності, але також і тому, що він дуже корисний для організму.

Калорійність страви і користь для організму

Відразу варто відповісти на животрепетне питання, якою стосується енергетичної складової квашеної капусти.

Отже, калорійність становить 19 ккал в 100 грамах продукту. Це продукт з так званої «негативною калорійністю».

Інакше кажучи, на перетравлення цієї страви йде куди більше калорій, ніж організм отримає від страви.

Що стосується корисних властивостей, то їх набагато більше, ніж у свіжому овоче. А секрет схований в бактеріях молочної кислоти. Вони виділяються під час бродіння.

Крім того, що ці бактерії дуже корисні для організму, так вони ще й виступають в ролі натурального консерванту, який ефективно «консервує» все вітаміни, корисні речовини і мікроелементи в овочі.

Так, всього одна ложка заповнює потребу денної норми організму у вітаміні К.

А він, до речі, відповідає за нормальну згортання крові.

Багата капуста і вітамінами групи В, вітаміном С.

Перші відповідають за нервову систему, другі – за імунну.

Дуже часто люди люблять готувати вареники з квашеною капусти. Їх калорійність становить 174 ккал на 100 г продукту.

Додамо небагато масла

Для того щоб урізноманітнити своє меню багато наших співвітчизників роблять салати з квашеної капусти, а значить, додають додаткові інгредієнти, які також забезпечують організм додатковими калоріями.

У тому випадку, коли в блюдо додається олія соняшникова, калорійність страви різко зростає з 19 до 50 ккал на кожні 100 грамів.

А ось якщо квашена капуста просто з морквою, калорійність зростає не так сильно.

Варимо смачні щі

Споконвічно російське блюдо – щі з квашеної капусти.

Деякі називають його просто суп з квашеної капусти.

Ця страва вживають багато наших співвітчизників не тільки за їх відмінний смак, але також і за малий вміст калорій.

Так, без засмажкою калорійність щей з квашеної капусти з картоплею складе 37 ккал на 100 грамів продукту.

Це навіть менше, ніж покуштувати блюдо з маслом.

Так само з цієї капусткой люблять робити солянку, калорійність якої становить 134 ккал на 100 грамів продукту.

Тушкована квашена капуста

Існує міф, що це блюдо ставати калорійним продуктом. Однак це зовсім не так.

Залежно від рецептури приготування і кількості доданого масла, калорійність тушкованого блюда складе від 29 до 44 ккал на 100 грамів продукту.

Чи є ефект для схуднення

Дійсно, багато дієтологів рекомендують в розроблених дієтах вживати квашену капусту для скидання зайвої ваги.

Однак не варто думати, що можна на тиждень-другий харчуватися однією капустою і позбавитися від зайвої «вантажу» на тілі.

Дієтологи попереджають про небезпеку монодієт. Мало того, що втрачені кілограми повернуться, так ще й здоров’я буде підірвано.

Монокомпонентні дієти – це серйозна небезпека для здоров’я, та й проблему із зайвою вагою вони вирішують лише короткочасно.

Справа вся в тому, що під час таких катувань організм недоотримує необхідні для нього поживні речовини.

В результаті такої дієти значно сповільнюються обмінні процеси в організмі, який починає зберігати калорії «про запас».

Скільки калорій в квашеній капусті?

Жінки в усі часи знали, що для оздоровлення і схуднення квашена капуста є відмінним засобом. У ній містяться мікроорганізми, при бродінні виділяють молочну кислоту. Вони зберігають корисні властивості і вітаміни цього овоча, що позитивно позначається на очищенні і оздоровленні організму.

Корисні властивості квашеної капусти

Квашена капуста багата на вітамін С, який зміцнює імунітет, вітамін К, необхідним для нормального згортання крові, вітаміном В, позитивно впливає на нервову систему людини, сприяє нормалізації сну. Одна ложка такої капусти здатна поповнити добову норму організму цих вітамінах. У цьому продукті також міститься багато йоду, який покращує відбуваються в організмі обмінні процеси. Квашена капуста здатна виводити з організму шлаки і токсини.

Кількість калорій в квашеній капусті

Калорійність продукту квашена капуста становить всього 19 кКал і вважається негативною, так як на його перетравлення організмом витрачається більше енергії, ніж надходить при вживанні його в їжу.

З метою поліпшення смакових якостей такої капусти і щоб вона виділяла більше соку, в неї іноді додають цукор. Калорійність квашеної капусти з цукром може трохи збільшитися.

Однак багато хто вважає, що після додавання цукру капуста стає менш корисною, тому готувати її краще за класичним рецептом, після додавши трохи рослинного масла. Калорійність квашеної капусти з маслом становитиме вже 50 кКал на одну порцію.

Цю капусту можна вживати не тільки в її первісному вигляді, але і гасити. Існує думка, що в такому вигляді вона стає калорійним продуктом, але це зовсім не так. Калорійність квашеної тушкованої капусти може варіюватися в межах від 29 до 44 кКал на 100 г продукту.

Залежить це від кількості доданого масла і рецептури приготування. Тепер, знаючи, скільки калорій в квашеній капусті, ви зможете включати її в свій раціон харчування в різноманітному вигляді як тоді, коли ви дотримуєтеся дієти, так і при звичайному раціоні харчування.

Квашена капуста для схуднення

Калорійність квашеної капусти робить її незамінним продуктом для схуднення. Організмом вона засвоюється легше і є корисніше свіжої капусти. У ній великий вміст клітковини, тому при мінімальному споживанні в їжу цього продукту, ви довго будете відчувати ситість.

Однак потрібно пам’ятати, що застосовувати її як самостійний засіб для схуднення не можна. Вживати її потрібно разом з білковою їжею: запечена або відварна риба, яйця, відварене куряче м’ясо. Можна поєднувати її прийом і з вуглеводами.

Це може бути гречана крупа або відварний рис.

Важливо при дотриманні дієти на квашеній капусті обмежити вживання борошняних продуктів, білого хліба, жирної їжі, картоплі, кондитерських виробів і спиртних напоїв.

Бажано додати і будь-які фізичні навантаження. Можна зайнятися їздою на велосипеді, плаванням, бігом.

Не зайвим буде щотижневе відвідування сауни або лазні, що сприяє гарному кровопостачанню тканин і клітин організму.

Шкода від квашеної капусти

Незважаючи на всі позитивні властивості цієї капусти, її слід з обережністю вживати людям, у яких є проблеми з шлунково-кишкового тракту. Це пов’язано з відбуваються в капусті в момент квашення природними процесами бродіння, які можуть спровокувати здуття живота. А як відомо, при проблемах з кишечником досить болючим може бути навіть невелике здуття.

Квашена капуста: калорійність на 100 грам

Квашена капуста: калорійність на 100 грам

Осінньо-зимовий період в раціоні завжди асоціюється з різноманітними варенням-соліннями. І, звичайно, одне з провідних місць в цьому списку займає квашена капуста. Калорійність цього продукту задовольняє навіть найвимогливіших любителів здорового харчування. При цьому вона трохи варіюється в залежності від способу приготування капустки.

З давніх-давен господині робили заготовки з капусти, заквашівая продукт. Так вони готували не тільки смачну закуску, а й відмінну основу для багатьох гарнірів: тушкованого, смаженого квашеного овоча і ін. Створення запасів капусти, що пройшла процедуру закваски, має масу плюсів:

  • це досить невибаглива городня культура, яку нескладно виростити;
  • для заквашування не потрібно багато інгредієнтів: смак страви досягається природним процесом бродіння;
  • мізерний обсяг цукру і солі для закваски визначає перевагу, яке має перед іншими соліннями квашена капуста: калорійність на 100 грам всього 23 калорії.

Енергетична цінність смачною квашеної капусти

Якщо ви дбаєте про кількість споживаних за день калорій, то вас напевно хвилює, скільки калорій в квашеній капусті. Якщо детально розбиратися в цьому питанні, то слід врахувати спосіб, яким продукт був приготований. Адже, як правило, капустку їдять не тільки в первозданному вигляді, але і тушкують або подають з різними добавками.

Скільки калорій в квашеній капусті з білим цукром?

Якщо ви любите пікантне поєднання солоного і солодкого в одній страві, то ми напевно маємо справу з шанувальником квашеної капусти з цукром.

Тим більше що злегка підсолоджений овоч дає більше соку і стає хрустким. При цьому значення калорійності зростає ненабагато – всього до 29-30 калорій.

Так що, додавши трохи цукру, ви не надто підвищите енергетичну цінність, головне, не переборщити.

Скільки калорій в квашеній капусті з рослинним маслом?

Напевно, найулюбленіший варіант подачі квашеної капусти – це салат з соняшниковою олією. Але часто смачна страва стає надмірно калорійним – це справедливо і для нашої героїні. Справа в тому, що енергетична цінність соняшникової олії дуже висока – 900 калорій.

І, незважаючи на те, що в поєднанні з кислим овочем йде в хід не найбільше його кількість, показник все одно залишається високим – 90 калорій.

Тому тим, хто дотримується дієти, рекомендується їсти кислу капусту з маслом рідше і віддавати перевагу страви без добавок.

Скільки калорій в тушкованої на олії квашеній капусті?

Любителям квашеної капусти з маслом все ж іноді можна побалувати себе смачним гарніром до м’яса або риби. Для цього капустку варто протушкувати.

До речі, багато хто помилково вважає, що від цього енергетична цінність овоча тільки підвищиться, але насправді якраз зовсім навпаки.

Адже в процесі приготування доведеться додавати воду, а це суттєво знизить калорійність. Таким чином, в тушкованому квашеному продукті виявиться 60 калорій.

Скільки калорій в смаженої квашеної капусти?

Ще один варіант приготування гарніру з квашеної капусти – це жарка овоча. Цей спосіб обробки продукту по калорійності близький до капусти з рослинним маслом. Правда, показник все ж не настільки високий, адже в процесі смаження частина жирів випаровується. Але близько 70 калорій ваш організм все ж отримає.

Користь і шкода кислої капусти

Корисні властивості квашеної капусти складно переоцінити. Перш за все, це джерело вітаміну С, що підтримує імунітет. Крім того, популярний овоч славиться вмістом:

  • вітаміну К, необхідного для поліпшення якості крові та роботи серця;
  • вітамінів В-групи, що підтримують здоров’я нервової системи;
  • мікроелементів, що благотворно впливають на тонус організму.

Але все ж не варто забувати, що закваска капусти обумовлена ​​процесами бродіння, які можуть негативно позначитися на роботі шлунково-кишкового тракту, спровокувавши сильне здуття. Також з обережністю слід вживати капусту в цьому виді людям з цукровим діабетом.

Капуста свіжа, квашена і інша – калорійність на 100 грам

Капуста свіжа, квашена і інша - калорійність на 100 грамкалоризатор

тисяча чотиреста сорок три переглядів

Чи може продукт бути одночасно смачним і низькокалорійним? Виявляється, так! Саме такими якостями відрізняється білокачанна капуста. Калорійність цього овоча прийнято вважати негативною.

Невже блюдо з капусти відніме у вас калорії?

Хрустіти і худнути: чому капуста допомагає боротися з вагою

Капуста – овоч знатний, хоча виростити її не так складно і коштує вона не дуже дорого. Це цінний харчовий компонент. В її складі присутній вітамін U, тому вона здатна лікувати виразку і інші хвороби шлунково-кишкового тракту.

Серед усіх городніх рослин цей овоч є чемпіоном за кількістю аскорбінової кислоти. А адже в ньому ще є великі запаси солей фосфору, кальцію, калію та інших цінних мікроелементів!

Але для тих, хто хоче придбати модельні параметри, важливі не тільки лікувальні властивості, якими володіє капуста свіжа найбільше їх приваблює те, що її калорійність на 100 грам становить всього лише 27 калорій!

Крім того, на перетравлення цього продукту організм витратить більше енергії, ніж надійде разом з порцією капустки. Саме за таку унікальну здатність її і зарахували до продуктів, які володіють мінусовій калорійністю.

Капуста білокачанна розпорядженні і оптимальним поєднанням білків, жирів і вуглеводів. Їх співвідношення виражається такою пропорцією: 1,82 г: 0,1 г: 4,48 м

Існує кілька різновидів дієт на капусті. Їх плюс в ефективності і нешкідливості.
Білокачанна капуста – калорійність на 100 грам.

Якщо ви складаєте меню, щоб схуднути, то слід знати, як змінюється енергетична цінність при квашенні або в процесі приготування капусти методами термічної обробки. Кількість калорій в 100 г продукту в цих випадках буде таким:

  • варена білокачанна капуста – 26 ккал;
  • смажена – 49 ккал;
  • квашена – 28 ккал;
  • заморожена – 24 ккал;
  • тушкована на воді (з цибулею і морквою) – від 17 до 29 ккал; з грибами і томатною пастою – від 24 до 38 ккал; на жирі – 80 – 100 ккал; з сосисками – 130 ккал; з курятиною – до 170 ккал; зі свининою – до 400 ккал.

Тобто свіжа, квашена, а найкраще – свіжозаморожена капуста для схуднення підходить більше, так як має низьку калорійність, чим не може похвалитися смажена на маслі, та ще й з додаванням інших овочів, а тим більше – курятини або ковбаси.

Капустяне меню для тих, що худнуть

Скільки калорій в капусті в складі салатів

Завдяки присутності великої кількості клітковини і низької калорійності капуста займає одне з перших місць в дієтхарчування.

Але не всім подобається смак свіжої, а тим більше – вареної капусти, тому до неї додають інші інгредієнти. Це покращує смакові можливості овоча, але різко змінює харчову цінність.

Скільки калорій в капусті в складі салатів та інших популярних страв? Калораж буде таким:

  • капуста, тушкована з яблуками і чорносливом, – 56 ккал;
  • капустяні котлетки – 108 ккал;
  • щі з квашеною капустою – 50 ккал; зі свіжої – 46 ккал;
  • цибульний-капустяний пиріг – 173 ккал;
  • салат з капусти, моркви, соняшникової олії, оцту і цукру – 100 ккал.

Тим, хто худне, найбільше користі принесе салат, куди входить капуста свіжа, заправлена ​​нежирною сметаною, так як калорійність цієї страви становить всього 47 ккал.

Таким чином, варто враховувати, що в залежності від обраного рецепта різко зміниться калорійність білокачанна овоча, і він може перейти з розряду дієтичних в категорію поживних.

Яку користь принесе вживання капусти? А чи може бути шкода?

Худне і тим, хто хоче залишатися здоровим, буде цікаво не тільки те, яка калорійність у свіжої та квашеної капусти.

Вона сприяє інтенсивному спалюванню жирів, а ще позитивно впливає на перистальтику кишечника, усуває запори, виводить токсини і шлаки і виявляє легку сечогінну дію.

Маючи в своєму розпорядженні малим запасом калорій, страви з квашеної капусти, тим не менш, створюють (причому надовго) відчуття ситості.

Всього в одній порції кислого овоча міститься денна доза вітаміну К (він відповідає за згортання крові) і значний резерв вітаміну С.

Дієта на основі білокачанної капусти не тільки гарантує втрату ваги, але ще і зміцнить імунітет, а значить, допоможе уникнути вірусних захворювань.

«Бариня» з городньої грядки (як її часто називають в народних приказках) виробляє протизапальну, знеболюючу і загальнозміцнюючу дію.

Дієта на основі білокачанної капусти

І все ж це не універсальний харчовий продукт. Незважаючи на величезну кількість корисних властивостей і низьку калорійність, він підходить не всім.

Якщо у вас підвищена кислотність шлунка, коліт, ентерит або перенесений інфаркт, то такий овоч не для вашого раціону, так як може погіршити стан здоров’я.

Вагітні теж повинні з обережністю вживати цей продукт (особливо в сирому вигляді), тому що він здатний посилити метеоризм.

Але квашена капуста все ж повинна входити в їх раціон (особливо в сезон ГРВІ), так як поставить в організм аскорбінову кислоту.

Скільки калорій в квашеній капусті, користь і дієтичні властивості

Скільки калорій в квашеній капусті, користь і дієтичні властивості

Лютий-11-2013 Автор: KoshechkaM

Такий овоч як капуста, унікальний сам по собі, так би мовити в сирому вигляді. А капуста квашена, за твердженням дієтологів, набагато корисніше, ніж свіжа. Чи знали про це наші предки, чи ні, але такий продукт як квашена капуста, завжди заготовляють на зиму, причому рецепт у кожної господині був свій, фірмовий. До речі, і в сьогоднішній час мало що змінилося.

Заготівля і вживання цього продукту, як і раніше залишається, мало не ритуалом, щоосені, коли капуста «в самому соку». І як і раніше цей продукт частий і бажаний гість на нашому столі.

Напевно, з цієї причини, багатьох цікавлять прості, але в той же час такі актуальні питання, як – скільки калорій в капусті квашеної, яка користь і які дієтичні властивості має цей продукт.

Спочатку про користь.

Нашим предкам, мабуть із-за відсутності холодильників і консервантів, здавна був знайомий такий спосіб консервації продуктів харчування, як натуральне бродіння або ферментація. Цей процес полягає в тому, що якісь корисні бактерії, які називають пробиотическими, мають властивість змінювати структуру органічних сполук. У нашому випадку, це є капуста.

В процесі квашення, свіжа капуста збагачується новими і дуже корисними компонентами, які вкрай необхідні для нормального функціонування організму людини. Наприклад, вітамінами.

Такими, як вітаміни групи В, вітамін А, РР, Е, вітамін Н (біотин).

Одного тільки вітаміну С у квашеній капусті стільки, що 300 грамів цього продукту, цілком вистачає щоб забезпечити добову норму цього вітаміну.

Чи не обділена квашена капуста і абсолютно необхідними людині для нормальної життєдіяльності макро і мікроелементами і в дуже великій кількості. Це такі, як: залізо, цинк, мідь, марганець, сірка, натрій, хлор, хром, молібден і багато інших.

Квашена капуста незамінна для підвищення імунітету, профілактики стресів, нормалізації і активізації обміну речовин, стимуляції вироблення організмом людини еритроцитів, омолодженню організму.

Так само вона допоможе знизити рівень холестерину в організмі і зміцнити серцево-судинну систему, а так само активізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

Як квасити капусту?

Дуже просто. В основі квашення лежить принцип створення в капусті кислого середовища за рахунок утворення молочної кислоти в результаті життєдіяльності певних видів мікробів.

Квашення, як правило, виробляють в бочках (або діжках) з різних порід деревини (крім сосни). Перед квашением капусти бочки слід ретельно промити гарячим розчином солі (1 чайна ложка на 1 л води) за допомогою мочалки і добре прополоскати водою. Для дезінфекції бочки бажано Окур сіркою: 0,5 чайної ложки палаючої сірки накрити бочкою на 15-20 хвилин.

Якщо для заквашування використовують нову бочку, то перед її використанням, безпосередньо перед засолкою слід залити бочку водою і протягом 15-20 днів періодично її міняти. Тоді всі шкідливі речовини з бочки перейдуть в воду. Дана запобіжний захід дозволить уникнути небажаних наслідків, в іншому випадку заквашена капуста швидко почорніє.

Якщо заквашує капусти трохи, то можна використовувати звичайні скляні банки для консервації або емальований посуд (тази, каструлі та ін.). Заквашену капусту треба прикрити зверху полотном, потім дерев’яним гратчастим кружком, на який покласти вантаж. Вантаж повинен бути достатнім за вагою, щоб капуста не спливала, але і не м’ялася.

Полотно, гурток і вантаж необхідно утримувати в чистоті, для чого їх приблизно раз в тиждень слід ретельно мити гарячою кип’яченою водою.

Через 2-3 дні капусту можна укладати в банки. Зверху поперек вузьких шийок банок можна вставляти качани, які притиснуть капусту і не дадуть їй підніматися, а розсолу витікати. Банки необхідно поставити в холодне місце. Квашену капусту можна зберігати без розсолу. Щоб на поверхні розсолу не з’являвся наліт цвілі, зверху потрібно насипати невелику кількість гірчичного порошку.

Квасити можна тільки певні сорти капусти. Найкраще для цієї мети підходять середньостиглі сорти білокачанної капут і її гібриди. Втім, можна заквашувати і краснокочанную капусту. Качани капусти, взятої для квашення, повинні містити багато цукру і мати досить міцні листя.

Рекомендується чергувати шари дрібно нарізаної капусти з качанами, розрізання на дві або чотири частини.

Дуже часто при квашенні капусти використовують моркву, яка теж багата корисними речовинами і зберігає їх. Замість моркви іноді додають буряк або гарбуз.

Для поліпшення смаку в капусту можна покласти яблука, ягоди (наприклад, брусницю або журавлину), гілки смородини, кріп, кмин.

Найбільш відповідною для квашення є температура 15-20 ° C, при якій бульбашки газу і піна з’являться тільки на другу добу.

Після цього має початися молочнокисле бродіння, яке триває приблизно 9-10 днів, потім гази перестають виділятися, розсіл набуває прозорість і втрачає гіркоту. Закваску можна виробляти і при більш низькій температурі, тоді капуста буде готуватися більш тривалий час. При 13-15 ° C цей процес займе 2 тижні, при температурі 10-13 ° C – 3 тижні.

Зберігати квашену капусту бажано при температурі 1-0 ° C. Більш низька температура негативно позначиться на смаку капусти і змісті в ній вітаміну С.

Кількість інгредієнтів в рецептах вказано з розрахунку на 1 кг капусти.

Про калорії:

Всі, хто стикався з проблемою зайвої ваги, відмінно знають, як корисний капустяний розсіл для схуднення.

Корисність капустяного розсолу для вирішення цієї проблеми полягає в тому, що в ньому присутня, і в більшій кількості, тартронова кислота, яка в свою чергу не дає утворюватися жирових відкладень.

Ті, хто знайомий з капустяної дієтою, знають, як скоро виявляється позитивний ефект. Ну а, скільки калорій в капусті квашеної, конкретно? А ось скільки:

Калорійність квашеної капусти становить 20 ккал на 100 грам продукту

Що, зауважте, дуже небагато.

Залежно від способу приготування, кількість калорій в квашеній капусті може бути різним:

Кількість калорій на сто грам продукту, таблиця:

квашена капустаКалорії, в ккал
квашена капуста20,0
тушкована34,2
з морквою32,0
з рослинним маслом61,0
з журавлиною28,0
з цукром16,5

Тепер про харчову цінність. Зверніть увагу на цю таблицю:

Харчова цінність капусти квашеної (БЖУ), на сто грамів продукту:

квашена капустаБілки, гр.Жири, гр.Вуглеводи, гр.
квашена капуста1,80,14,4
тушкована1,61,45,2
з морквою1,30,14,63
з рослинним маслом1,64,55,3
з журавлиною1,60,434,44
з цукром1,60,12,45

Що можна приготувати з цього, такого корисного, продукту? Ось один з рецептів:

Салат з грибами:

продукти:

  • солоні гриби
  • Квашена капуста
  • Цибуля ріпчаста або зелений
  • Масло цукор, сіль – за смаком

Солоні гриби промиваємо, нарізаємо скибочками. Капусту віджимають і змішуємо з нарізаними грибами і нарізаною цибулею. Салат заправляємо маслом, додаємо за смаком цукор і сіль. Перемішуємо. Викладаємо салат в салатницю, можна посипати чорним перцем і прикрасити зеленню. І все! Їжте, і нехай питання, скільки калорій в капусті квашеної, Вас не турбує. Ця страва фігуру Вам не зіпсує.

Previous Як скласти меню для дієти при панкреатиті і гастриті: раціон на тиждень і допустимі продукти
Next Як застосовувати лляне борошно для очищення організму: користь і шкода, протипоказання, як приймати

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *