Кунжутне масло: користь і шкода, як правильно приймати, відгуки


Кунжутне масло: користь і шкода

Кунжутне масло: користь і шкода, як правильно приймати, відгуки

Теплолюбива рослина з латинською назвою Sesamum, привернуло увагу людини багато століть назад. Вважається, що воно одне з перших було Окультурено. Нам звичніше називати цю рослину – кунжут .

У східних країнах насіння цієї рослини мають неймовірну популярність. Їх додають практично в усі страви. В одній з легенд, якими обріс кунжут за роки використання його людиною, то кажуть, що насіння ці входили до складу того самого еліксиру безсмертя, який не дає спокою багатьом до цих пір.

І дійсно, насіння має чудодійні властивості і використовуються не тільки в кулінарії, але і цілі лікувальних.

Роблять з насіння і масло, яке вважається дуже корисним. Це рослинне масло, практично без запаху. Ну, хіба що трішечки пахне горіхом. Привертає в маслі не тільки його корисність, а й надзвичайно приємний смак.

Якщо для віджиму використовують сире насіння кунжуту, то масло виходить світлим і не особливо видатним смаком і ароматом. Якщо насіння підсмажують, перед тим як пустити у виробництво, то виходить темний колір, ніжний аромат і насичена смакова гамма.

У любителів східної кухні кунжутне масло неодмінно має бути в кухонному арсеналі. Його вважають «серцем» багатьох азіатських страв.

Наприклад, в корейської та в’єтнамської кухні, кунжутне масло використовують для заправки салатів. З ним маринують овочі, м’ясо, рибу. 

У японців воно теж багатофункціональне. Використовують його для обсмажування продуктів, для заправки страв з морепродуктів. У Китаї кунжутне масло входить ще й до складу чудових соусів для різних страв.

А в Індії не тільки салатики їм заправляють, а використовують і для страв солодких. Без цього особливого інгредієнта не обходиться і східний плов. У деяких стравах масло сусідить з медом і соєвим соусом.

Корисно кунжутне масло при легеневих захворюваннях. Якщо кашель, наприклад, то ефективно воно в вигляді розтирання. Використовують розігрітим градусів до 38. Розтерши грудну клітку теплим кунжутним маслом, хворого добряче загортають. Бажано після такої процедури ще й постільний режим дотримати.

Відома зараз у всьому світі наука про здоров’я, під назвою Аюрведа, наказує щоденне полоскання в роті кунжутним маслом. Ця процедура активізує ротові рецептори, зміцнює ясна, запобігає розвитку карієсу, нормалізує і відновлює слизову.

Завдяки знаходяться в кунжутному маслі активних компонентів з ротової порожнини видаляються токсини. Це особливо дієво і корисно під час ЛОР інфекцій. У цей період рекомендується ще і слизову носа змащувати кунжутним маслом, виходячи з дому.

Якщо у вас гіпертонія або проблеми «сердечні», то і тут маселко це буде доречним. Сприяє продукт і відновленню щитовидної залози, нормалізує обмін речовин. Чи під силу маслу з малесеньких насіння боротися з цукровим діабетом, анемією, виснаженням.

Показано воно і при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Пол ложки столової масла кунжутного тричі на день, вилікують гастрит і навіть виразку шлунка. Тільки одна умова – масло приймаємо до їжі.

Не дивлячись на досить високу калорійність, масло з насіння кунжуту рекомендовано в період проходження дієти з метою схуднення. А якщо ви хочете м’язову масу наростити, то і тут масло використовується досить ефективно.

Відмінно діє воно і як засіб ранозагоювальну. Можна застосовувати його і при опіках, причому сильних.

Для косметологічних цілей це теж справжня знахідка. Використання масла в зв’язку з цим, досить широке. З ним роблять масочку не тільки для шкіри. Благотворно впливає цей дивовижний природний продукт і на волосся, нігті, зміцнюючи їх і відновлюючи їх.

Викладене показує, що користь масла кунжутного важко переоцінити. Воно робить нас красивіше, омолоджує організм, захищає і лікує від недуг.

  1. Чудове і корисне кунжутне масло, все-таки треба вживати з певною обережністю, особливо тим, у кого згортання крові підвищена. Так зване, варикозне розширення вен, пряме протипоказання.
  2. Відмовитися від масла треба і тоді, коли приймаєте аспірин і продукти, де є щавлева кислота. На жаль, в списочок цей потрапляють улюблені багатьма огірочки, помідорчики, петрушка, шпинат, інші овочі, ягоди, фрукти. Якщо до ради цьому не прислухатися, то можуть з’явитися проблеми з сечостатевої системою. У цих органах утворюються камені.
  3. Іноді може проявитися до кунжутної олії і індивідуальна непереносимість.
  4. Оптимальною дозою для дорослої здорової людини, вважається одна ложка їдальня кунжутного масла кожен день. Максимальна – три столові ложки. Щоб переконатися в корисності масла, а не випробувати на собі його недоліки, краще починати з кількох крапельок.
  5. Ще одна особливість масла кунжутного полягає в тому, що коли його піддають інтенсивної термічній обробці, воно втрачає свої корисні якості. Так що краще цього не робити, якщо зважилися ввести в свій раціон цей цілющий продукт з метою оздоровлення.

Користуйтеся дарами природи розумно і будьте здорові!

Кунжутне масло Масляний король Нерафінована – відгук

Кунжутне масло Масляний король Нерафінована - відгук

Вітання!

У цьому відкликання мова піде про натуральному живому НЕ рафінованій рослинній кунжутному маслі першого холодного віджиму від російського виробника «Масляний король»

Дизайн пакування

– класичний – пляшка з прозорого товстого скла з відкручується гвинтовий металевою кришкою

Упаковка повністю герметична – кришка запечатана.

обіцянки виробника

склад

Розбір складу

консистенція

– кунжутного масла ні чим не відрізняється від соняшникової, таке ж по щільності, прозоре і чисте, без вкраплень, має яскраво-жовтий колір і насичений аромат кунжуту.

Але на полицях магазинів я зустрічала кунжутне масло більш темного, карамельно-коричневого відтінку. Пошукавши інформацію в інтернеті, я з’ясувала, що більш темне масло виготовлено, тобто віджата з смаженого кунжуту. Воно має дещо інші смакові якості, більш насичені смак і аромат.

Але, як мені здається, воно менш корисно, ніж більш світле. Адже масло холодного першого віджиму ніяк оброблено термічно і продається практично в первозданному – природному вигляді. Масло «живе» – всі вітаміни та мікроелементи збережені і користі для здоров’я від такого масла набагато більше.

Воно має більш м’який і звичний для нас смак, не вимагає розведення іншим рослинними оліями.

Смак і запах

Нерафінована кунжутне масло холодного віджиму «Масляний король» має яскраво виражений аромат кунжуту і має приємний смак, але досить насиченим з приємним післясмаком.

Використання

1. У кулінарії

Я б рекомендувала використовувати кунжутне масло в чистому вигляді, що не обробляючи його термічно – тобто смажити на ньому, якщо говорити про користь, не варто.

Масло чудово підійде для заправки свіжих салатів і приготування незвичайних соусів.

Якщо все ж Ви хочете доповнити своє гаряче блюдо вишуканою ноткою кунжутного масла, то можете лише трохи додати його в уже готову страву в самому кінці – так ви і користь продукту збережіть, і насолодитеся поєднанням Ваших улюблених страв з чудовим кунжутним ароматом.

Найкраще масло сезаму поєднується з морепродуктами і рибою .

Крім того, з ним можна готувати прекрасні маринади в азіатському стилі для курки і м’яса : трохи масла, соєвого соусу, меду, спецій (імбир, часник, сіль і червоний перець) і насіння кунжуту.

Але цей маринад може стати і чудовою заправкою для корейського салату зі скляною локшиною, спаржею, зеленою квасолею, морквою і червоним солодким перцем.

Незвичайна закуска здивує Ваших гостей і домочадців з пасти нуту (хумус) з декількома краплями кунжутного масла і ароматними спеціями в якості «намазки» на злегка обсмажений тости.

Кількість варіацій безмежно! Експериментуйте, фантазуйте і дивуйте! Все у ваших руках!

Шкода від кунжутного масла для здорової людини виникає лише в разі тривалої термічної обробки масла. В інших же випадках сезамову масло протипоказано тільки людям з підвищеним рівнем згортання крові (варикозом, підвищеним вмістом тромбоцитів в крові).

2. У косметології

В першу чергу хочу поділитися рецептом від болю у вусі : при отиті просто капніть кілька крапель цього масла за допомогою піпетки прямо у вушну раковину і біль стане поступово вщухати. Кунжутне масло сприяє швидшому одужанню.

Також, масло сезаму відмінно підходить в догляді за жирним, тонкими і ослабленими волоссям з сухими і січеться кінчиками – воно живить волосся, не обтяжуючи їх – рідкісне властивість для масел.

Крім того, масло кунжуту, будучи дуже поживним і містить якесь неймовірне кількість антиоксидантів і мікроелементів, прекрасно підійде для використання його в догляді за особою як в чистому вигляді, наприклад, при сильному зневодненні шкіри, так і в якості доповнення до своїх домашніх масок .

А масаж з таким маслом принесе незабутнє задоволення. Для цього його потрібно злегка підігріти, наприклад, теплом своїх рук, розтерти і провести легкий і м’який масаж. Така процедура заспокоює нервову систему, знімає больові синдроми, розслабляє і робить шкіру більш м’якою і зволоженою.

Шкода від кунжутного масла в косметологічних цілях може бути обумовлений лише низькою / помірної комедогенних – за шкалою комедогенних 2 бали з 5. Воно може вплинути на шкіру з різним типом по різному, але якщо Ви знаєте, що схильні до закупорки пір, то краще від використання цього масла на обличчя утриматися.

Підводячи свій відгук до завершення, хочу зазначити основні якості нерафінованої кунжутного масла «Масляний король»:

  • герметична і якісна упаковка
  • представлена ​​повна інформація про продукт на етикетці російською мовою
  • вітчизняне виробництво
  • 100% натуральне «живе» масло
  • приємний і ніжний смак і аромат
  • безсумнівна користь кунжутного масла перевірена віками
  • багатофункціональність застосування як в кулінарії, так і в косметичних цілях

Кунжутне масло: користь і шкода, властивості, відгуки

Кунжутне масло: користь і шкода, властивості, відгуки

Budu-Zdorov. net> Продукти харчування й здоров’я> Корисні продукти> Кунжутне масло: користь і шкода, застосування для обличчя та волосся

Кунжут-одна з найдавніших приправ, яка використовувалася ще в стародавньому Вавилоні.

Друга назва рослини-сезам пов’язано з легендою про Алі-Бабу (спеція, що відкриває скарби розбійників). Але і самі насіння є скарбницею корисних речовин.

Склад і калорійність кунжутного масла

Калорійність кунжутного масла висока-890 ккал / 100 гр.

Воно складається з органічних кислот, насичених, мононенасичених і поліненасичених жирів. Також містить добову норму кальцію, цинк, фосфор, залізо, магній, сліди білка. Є цінним джерелом вітаміну Е (8,1 мг / 100 гр).

Лікувальні властивості кунжутного масла засновані також на містяться в ньому Фітин (сприяє відновленню балансу мінералів), сезамол (потужний антиоксидант), бета-ситостерин (нормалізує рівень холестерину сироватки крові).

Застосування кунжутного масла

На сході вважається, що масло насіння сезаму продовжує життя, зміцнює імунну систему, є афродизіаком.
Найбільш широке поширення продукт отримав в азіатських країнах, де його додають в салати, соуси, випічку, використовують для смаження м’яса, морепродуктів.

Застосування в східних кухнях знайшла паста з кунжутного насіння (муха) і суха приправа з кунжуту і солі (гомасіо). Їх додають при приготуванні рису, овочів, хумус.

Також знайшло широке застосування кунжутного масла в косметології

Кунжутне масло: користь і шкода

Корисні властивості кунжутного масла:

  1. Профілактика атеросклерозу.
    Поліненасичені жирні кислоти і сезамол надають репаративну дію на судинну стінку, запобігаючи відкладення холестерину. У поєднанні з бета-ситостерин, що знижують рівень холестерину в крові, вони допомагають в профілактиці судинних захворювань, пов’язаних з атеросклерозом.
  2. Гіпотензивну дію.
    Багатий зміст магнію допомагає боротися з артеріальною гіпертензією за рахунок спазмолітичний і седативного дії мікроелемента.
  3. Противірусну та антибактеріальну дію кунжутної олії.
    З часів аюрведической медицини застосування кунжутного масла всередину грунтувалося також і на його антибактеріальних властивостях. В даний час продукт використовується лікарями традиційної медицини для лікування гострого фарингіту, стафілококових інфекцій, виразковому стоматиті, пародонтиті.
  4. Неврологічні захворювання. 
    У дослідженнях, проведених на мишах, доведено лікувальну дію масла насіння сезаму, при дегенеративних ураженнях нервової системи: розсіяному склерозі і хвороби Хантінгтона.
  5. Профілактика діабету.
    Магній, що міститься у великій кількості, сприяє посиленню дії пероральних гіпоглікемічних засобів.
  6. Профілактика і лікування остеопорозу.
    Насіння кунжуту лідирують за вмістом кальцію серед харчових продуктів (1200 мг кальцію на 100 грам насіння), тому регулярне вживання їх екстракту сприяє збільшенню щільності кісткової тканини і профілактики переломів кісток в старечому віці.
  7. Захворювання суглобів.
    Мідь володіє доведеним протизапальною дією при артритах, тому вживання олії кунжуту, має в складі досить високий вміст цього елементу, сприяє зниженню прояву запалення суглобів.
  8. Профілактика і лікування депресії.
    У дослідженнях доведено антидепресивну дію сезамол при хронічній втомі за рахунок стабілізації окисно-відновних процесів в нервовій системі.
  9. Захист від сонячного випромінювання.
    Сезамол здатний попереджати пошкодження ДНК при УФ-опроміненні, що підтверджено в дослідженнях на мишах. Тому для тіла кунжутне масло можна використовувати як засіб після засмаги, додавати в сонцезахисні креми.
  10. Гігієна порожнини рота.
    Сезамову масло здатне зменшити зубний наліт і відбілити зуби. Тривале полоскання ротової порожнини невеликими порціями продукту призводить до зменшення числа шкідливих бактерій групи Streptococcus.
  11. Використання при масажі.
    Дослідження індійських вчених довели, що масаж немовлят з маслом з кунжуту сприяв швидшому росту дітей і поліпшення їх сну.

Протипоказання до застосування кунжутного масла:

Часто-позитивні відгуки кунжутного масла говорять про його високу ефективність та безпечність. Незважаючи на це, слід врахувати кілька особливостей його застосування:

  • Володіє послаблювальними властивостями, тому протипоказано особам з нестійким стільцем або діареєю;
  • Збільшення вмісту в сироватці кальцію, особливо в поєднанні з продуктами, багатими щавлевої кислотою (томати, шпинат, щавель), може призвести до відкладення каменів у нирках у схильних осіб;
  • Пацієнти з алергією не тільки на кунжут, але і на інші горіхи (арахіс, фісташки) повинні утриматися від вживання цього продукту, так як неможливо повністю очистити його від білків насіння, що викликають алергічну реакцію.

Кунжутне масло для волосся

Корисно кунжутне масло для волосся містяться в ньому мікроелементами, які сприяють зміцненню волосяних цибулин, а жирні кислоти запобігають їх сухість, тому цей продукт часто додають в маски для сухих і пошкоджених волосся.

Кунжутне масло для особи

Для особи кунжутне масло використовується також через що міститься в ньому цинку, який підсилює вироблення колагену, сприяючи підвищенню пружності шкіри і розгладження зморшок.

Доведено, що цинк покращує репаративні можливості шкіри, що може бути використано при лікуванні дерматитів, опіків.

Додаючи до кремів і масок, крім збільшення їх корисних властивостей, кунжутне масло також продовжує термін зберігання цих косметичних засобів.

Завдяки вмісту великої кількості антиоксидантів масло з кунжуту НЕ прогоркает протягом 7 років.

При вагітності кунжутне масло можна використовувати зовнішньо з метою запобігання розтяжок на животі.

Кому корисно кунжутне масло?

Отримують кунжутне масло з сирого або обсмаженого насіння кунжуту. Відмінності цих видів значні.

  • Масло смаженого насіння має темний золотисто-коричневий колір, привертає пряним ароматом і відверто збуджує апетит.
  • Його колега – масло з сирого насіння – різниться в залежності від способу приготування. Нерафінований продукт також має пряним запахом і відмінним смаком. Таке масло отримують методом холодного віджиму, зберігати його бажано в холодильнику.
  • Після термічної обробки (рафінації) масло стає жовтим, зі слабким горіховим ароматом. Зберігається таке масло довше, однак втрачає багато корисних властивостей для рецептів народної медицини і домашньої косметики.

Склад кунжутного масла

Як і всі рослинні масла, кунжутне масло – висококалорійний продукт: 884 ккал на 100 гр. продукту. Воно цікаве для людини в першу чергу через високий вміст жирних кислот. Ось, які речовини ми зустрічам в складі кунжутного масла:

  • До 45% омега-6, переважно лінолева кислота;
  • До 42% омега-9, в основному олеїнова кислота;
  • До 15% насичених жирних кислот (в першу чергу стеаринова і пальмітинова);
  • До 4% лігнанов і інших компонентів.

Структура жирних кислот кілька варіюється – залежно від складу вихідної сировини.

Крім того, в маслі міститься вітаміни (найбільше вітамін Е) і практично немає мінеральних солей.

Важливо зрозуміти, що на відміну від насіння кунжуту його масло не є джерелом кальцію і інших мікроелементів, оскільки технологія віджиму не дозволяє металам переходити в масло. Шукайте кальцій в самому кунжуті або в сезамові пасті.

Користь кунжутного масла

Знаючи склад, давайте оцінимо, чому даному маслу приписують ті чи інші властивості.

Лігнано і профілактика раку у жінок і чоловіків

Почнемо з лігнанов. Сезамін, сезамол і сезамолін – фенольні сполуки рослинного з’єднання – роблять кунжутне масло корисним для застосування всередину з метою профілактики онкологічних захворювань, в першу чергу молочної залози у жінок і простати у чоловіків.

Сьогодні активно вивчаються естрогенная активність і антиоксидантні властивості лігнанов – в рамках пошуку допоміжних засобів для лікування багатьох видів раку, включаючи меланому.

Омега-6-жирні кислоти і хвороби цивілізації

Нагадаємо про високий вміст омега-6-ненасичених жирних кислот (до 45%) і відразу розвіємо міф про користь кунжутного масла замість соняшниковій. На жаль, значна концентрація омега-6 робить це рослинне масло не кращим вибором в щоденному раціоні.

Чому так відбувається? Через необхідність збалансувати в нашій їжі співвідношення омега-3 і омега-6. Задумайтесь! В середньому омега-6 ми вживаємо в 20 разів більше, ніж омега-3-жирних кислот. У той час як гармонійне співвідношення омега-6 до омега-3 не повинна перевищувати 4: 1.

Тому нам слід їсти такі рослинні масла, де вміст лінолевої кислоти не перевищує 30%. Кунжутне до них не відноситься, а ось до оливкової олії варто придивитися.

Інакше ми так і залишимося заручниками небезпечного харчового перекосу в омега-6 – з катастрофічною нестачею омега-3. Судинні проблеми через прогресуючого атеросклерозу, різноманітна онкологія, хвороба Паркінсона, молодеющіх слабоумство, зростаюче число клінічних депресій і затримки розвитку у дітей – всі ці грізні стану пов’язані з надлишком омега-6 в раціоні.

Користь кунжутного масла для шкіри обличчя і тіла

Здатність захищати нас від шкідливих ультрафіолетових променів – одне з найбільш затребуваних цілющих властивостей кунжутного масла для шкіри обличчя і тіла. Фотостаріння – головна причина старіння шкіри, зниження імунітету і переродження нешкідливих родимок в злоякісні новоутворення. Ось чому в складі засобів для денного догляду повинні бути сонцезахисні фактори.

Сучасна косметологія активно використовує кунжутне масло в якості УФ-фільтра при виготовленні кремів на натуральній основі. Ми можемо використовувати масло в чистому або розведеному вигляді – влітку на пляжі, наносячи його на шкіру на час сонячних ванн.

Ефективні рецепти домашньої косметики

Зволожує, живить, активно регенерує, гармонізує роботу сальних залоз і стимулює шкірний імунітет. Всі ці дії притаманні кунжутної олії при нанесенні на поверхню шкіри.

Серед простих рецептів домашньої косметики найефективніші такі:

  • Зм’якшуємо шкіру на ступнях: прогреваем масло на водяній бані до відчутної теплоти і продавлюється рухами масажуємо з ним ступні ніг. Зверху надягаємо бавовняні, а потім вовняні шкарпетки. Таке утеплення на ніч позитивно позначиться не тільки на стані шкіри, але і на здоров’я гормональної системи.
  • Позбавляємося від поверхневих зморшок: наносимо масло на ватний тампон і акуратно поплескували повіки, обличчя і шию. Ми залишаємо на 15 хвилин, після чого промокаємо залишки масла і вирушаємо спати.
  • Маємо нормальну і суху шкіру обличчя: нерафінована кунжутне масло змішуємо з какао-порошком, наносимо на обличчя і тримаємо чверть години.
  • Очищаємо жирну шкіру: 3 столові ложки куркуми розводимо кунжутним маслом – до густої кашки. Такий сумішшю можна масажувати не тільки особа, але і все тіло, особливо зони декольте і спини, де найчастіше виникають гнійничкові висипання при надмірній жирності шкіри. В кінці масажу залишаємо масло на 5-10 хвилин і змиваємо теплою водою.
  • Боремося з целюлітом: ефективними будуть активні масажні методики з кунжутним маслом і навіть просте нанесення його 2 рази на день вранці і ввечері на проблемні області – протягом 1 місяця.

Кунжутне масло в лікуванні хвороб легенів

Ще один рецепт з народної медицини пропонує використовувати масло кунжутного насіння для розтирань грудної клітини. Процедура особливо благотворна при хронічної патології легень, допомагає розрідженню мокротиння і заспокоює надсадний кашель.

Виконується розтирання прогрітим маслом. Залежно від мети терапії можна спочатку розтерти людини, а потім зробити дренажний масаж, завершивши укладанням в дренажні положення – на обох боках по 7-10 хвилин. Або приурочити розтирання до сну, закутавши хворого в тепло після процедури.

Кунжутне масло при вагітності

Вагітність – особливий стан жіночого організму, коли багато близьких новоспеченої мами намагаються підгодувати її «за двох», або запропонувати якісь особливо корисні продукти.

Судячи зі складу кунжутного масла в ньому немає значних переваг перед соняшниковою, а калорій так само багато. Намагатися додатково ввести його в раціон вагітної жінки – порожня ідея, коли зміни не принесуть суттєвої користі. Краще звернути увагу на джерела омега-3-жирних кислот – свіже лляне масло і якісний риб’ячий жир, очищений від ртуті.

Крім того, кунжутне масло може бути небезпечним продуктом для нирок і сечових шляхів жінки, особливо в третьому триместрі.

Кунжутне масло натщесерце при гастриті і замку

Один з народних рецептів свідчить, що кунжутне масло допомагає знизити підвищену кислотність при гастриті. Лікарі від натуральної медицини пропонують пити його перед їжею по 1 чайній ложці 3 рази на день, один з яких вранці натщесерце.

Схожі рекомендації можна зустріти для лікування закрепів: випивати 1 столову ложку кунжутного масла – відразу після пробудження. Важливо зрозуміти, що випивши будь-яке масло на порожній шлунок, та ще й запивши його підкисленою водою, ми домагається чіткого жовчогінного ефекту і наближаємо момент спорожнення кишечника.

В першу чергу тут спрацьовує не особливий склад масла, а час і умови прийому маслянистого продукту. Однак цей метод має строгі протипоказання. Не можна пити масло з ранку тим, у кого є камені в жовчному міхурі, хто страждає від функціональних рефлюксов або ГЕРБ.

Кунжутне масло: шкода і протипоказання

Через високий вміст оксалатів і сам кунжут, і його масло можна вживати людям, схильним до каменеутворення в нирках, після операцій на органах сечовивідної системи, в умовах недостатнього режиму пиття, в періоди навантаження з підвищеним потовиділенням.

Особливо небезпечно поєднувати масло з продуктами, які багаті щавлевої кислотою (овочі зеленого кольору, петрушка, буряк, цитрусові, вівсяна крупа, агрус, розчинна кава, шоколад, какао і ін.). На буденному кухні це означає, що не варто заправляти кунжутним маслом салати з огірків, буряка і будь-які страви з зеленню.

Крім того, обмеження оксалатів може бути показано:

  • При затримці мовного розвитку у дітей
  • У 2-му і 3-му триместрі вагітності
  • У літньому віці
  • На тлі прийому деяких медикаментів (аспірин, гропринозин і ін.).

Сподіваємося, зібрана нами інформація прояснила основні питання, в чому користь і шкоди кунжутного масла і допомогла розібратися, як вигідно його приймати саме вам і вашим близьким.

Кунжутне масло – користь і шкода

Кунжутне масло - користь і шкодаВІДГУКИ: 8
Рубрика: КОРИСНІ ПОРАДИ – Харчування

Кунжут – одна з перших культур, з якої стали вичавлювати масло. Користь кунжутного масла для жінок і чоловіків, як харчового продукту і лікарського засобу, дуже висока, завдяки провітаміну А, вітаміну Е і вітамінів групи В.

Крім того, кунжут містить мідь, марганець, залізо, цинк, селен і харчові волокна.
Багатий корисними речовинами склад кунжутного масла визначає його численні корисні властивості.

Використовують його в лікуванні і профілактиці серцево-судинних і бронхолегеневих систем, печінки, жовчного міхура і навіть онкології.

Кунжутне насіння, в залежності від сорту, способу збору і обробки, можуть бути жовтими, коричневими, білими, червоними і навіть чорними. Кунжутне насіння частіше продають вже очищеними і для нас звичніше їх світлий колір. Насіння кунжуту мають приємний горіховий смак.

Досить відчутна користь кунжутного масла для тих, кому важливий кальцій, тільки майте на увазі, що кальцій у великій кількості міститься тільки в неочищеному (чорному) кунжуті. В очищених зернятках кальцію на 60% менше. А чи настільки багато кунжутне масло кальцієм, що дійсно може поповнювати його дефіцит в організмі? Так це вірно.

За вмістом кальцію кунжут насправді є абсолютним рекордсменом серед інших рослин і продуктів. За високому вмісту кальцію з кунжутом можуть зрівнятися лише тверді сири і в’ялена риба. Вважається, що прийом 1 столової ложки кунжутного масла в день підвищує вміст кальцію в організмі в 2 рази.

Це вражає, але чи може кунжутне масло в поодинці впоратися, наприклад, з остеопорозом?

Крім продуктів, багатих кальцієм, існують і інші засоби для вирішення проблем захворювань, пов’язаних з гострою нестачею кальцію в організмі. Після проходження діагностичних процедур, лікар визначає для пацієнта схему лікування індивідуально.

Лікування включає препарати, що покращують обмін кісткової тканини, естрогени, які гальмують розсмоктування кістки, спеціальні комплекси, які містять органічні і неорганічні компоненти кісткової тканини тварин і нарешті, фізіотерапевтичні процедури (масаж, грязелікування, ультразвук, лікарський електрофорез).

Таким чином, недолік кальцію заповнюється комплексно і суто індивідуально, а кунжутне масло чудово доповнює лікування і є відмінним профілактичним засобом.

Важливо знати, що кунжутне масло, завдяки вмісту жирних кислот і антиоксидантів, уповільнює процес старіння і подовжує здорову молодість нашого організму.
Кунжутне масло – користь для жінок.

У насінні кунжуту містяться два унікальних фітоестрогену: сезамін і сезамолін – рослинні аналоги жіночих статевих гормонів, які особливо важливо приймати жінкам після 50-ти років.

Маски для волосся з кунжутного масла миттєво відновлюють структуру волосся і повертають їм блиск.

Кунжутне масло прийде на допомогу жінкам в боротьбі з целюлітом. Просто додайте в ваш зволожуючий крем для тіла 1 столову ложку кунжутного масла і використовуйте отриману суміш вранці і ввечері. Приємний результат не змусить себе довго чекати!

Кунжутне масло і холестерин.

Користь кунжутного масла полягає в утриманні фітостероли (рослинного аналога холестерину), який гальмує всмоктування тваринного холестерину в кишечнику, а при регулярному вживанні кунжуту знижують рівень поганого холестерину більш ніж на 15%. Для інформації: велика кількість рослинного холестерину міститься також в гарбузових і соняшникових насінні, волоських горіхах.

Як приймати кунжутне масло, щоб користь його була максимальною? Беручи щодня близько 1 чайної ложки кунжутного масла в день, ви забезпечите свій організм достатньою кількістю корисних речовин.

Майте на увазі, що кунжутне масло дуже калорійне, тому повним людям зловживати ним не рекомендується. Світла кунжутна масло приємно на смак, їм добре заправити овочевий салат. Насіння кунжуту можна також додавати в салат або використовувати для випічки.

Хто з нас не пробував смачні, ароматні булочки з кунжутом ?!

Неочищені насіння кунжуту (чорні), на відміну від очищених насіння, досить стійкі до впливу температури і повітря, проте зберігати їх потрібно в сухому і прохолодному місці. Очищені ж кунжутні зернятка будинку краще зберігати в герметичній посуді в холодильнику.

Чи є протипоказання для застосування кунжутного масла?
Крім незаперечною користі кунжутне масло може нанести і шкоди нашому організму, адже в оболонці (лушпинні) кунжутного зерняток міститься кальцій в своїй важко засвоюваній формі, тому людям зі схильністю до утворення каменів в нирках, не слід захоплюватися кунжутним маслом.

При застосуванні масок і кремів будьте обережні: будь-який засіб може мати індивідуальну непереносимість, перевірте його спочатку на шкірі руки!

Можливо, вас зацікавить ще й це:

Найбільш обговорювані СТАТТІ:

РУБРИКИ:

  • МАСКИ ДЛЯ ВОЛОССЯ
  • ЗДОРОВ’Я
  • ДОГЛЯД ЗА НОГАМИ
  • Догляд за РУКАМИ
  • ЩО ТАКЕ?

ДОМАШНЄ ГОСПОДАРСТВО:

  • Як очистити?
  • Корисні поради

КОРИСНІ ПОРАДИ: ДОМАШНІ МАСКИ ДЛЯ ОСОБИ:

  • Маски з ингридиентам
  • За типом шкіри
  • спеціальні
  • скраби

Кунжутне масло: користь і шкода, поради щодо застосування

Кунжутне масло: користь і шкода, поради щодо застосування

Кунжутне масло, яке називають ще сезамовим (кунжут має другу назву «сезам»), раніше вважалося делікатесним.

Воно було відомо в давнину і до сих пір користується дуже широкою популярністю в Індії, Китаї, Пакистані та ін. Не тільки завдяки своїм смаковим якостям, а й лікувальним властивостям.

В Європі кунжутне масло зазвичай застосовують в якості смакової добавки, навіть не підозрюючи, що воно має масу корисних властивостей.

Насіння кунжуту і масло, що отримується з них, містять вітаміни А, D, Е, К, С, деякі вітаміни з групи В, кальцій, калій, магній, фосфор, залізо, цинк, марганець і інші мікроелементи, а також велику кількість поліненасичених жирних кислот, антиоксиданти і безліч інших корисних для організму природних хімічних сполук.

Користь кунжутного масла

Кунжутне масло благотворно впливає на роботу травної системи.

Це масло дуже корисно для серцево-судинної системи завдяки тому, що речовини, що містяться в ньому, нормалізують холестериновий обмін, покращують властивості крові, а також зміцнюють серцевий м’яз і судинну стінку.

Його рекомендують застосовувати при захворюваннях кровотворної системи, гіпертонії, ішемічної хвороби серця, аритміях і атеросклерозі. Звичайно ж, вживання масла кунжутного насіння корисно не тільки при лікуванні цих захворювань, але і для їх профілактики.

Дуже корисно урізноманітнити раціон кунжутним маслом при захворюваннях травної системи, особливо таких, як коліти, гастрити з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки.

Воно має м’який послаблюючу дію і допомагає природному очищенню кишечника.

Масло кунжутного насіння стимулює процеси освіти і відділення жовчі, сприятливо діє на печінку, допомагає відновленню її структури при гепатитах і жирової дистрофії.

Особливо хотілося б відзначити корисні властивості кунжутного масла при порушеннях харчування, причому не тільки при ожирінні, але і при виснаженні організму. Ще в стародавньому вченні Аюрведа чимало уваги приділено сезамові маслу як засобу очищення організму, позбавлення від зайвої ваги і нарощування м’язової маси.

Дійсно, це масло сприяє виведенню з організму не тільки шлаків і токсинів, але і солей важких металів і радіонуклідів, тому його вважали ефективним засобом при отруєннях. За рахунок речовини сезамін, яке в кунжутному маслі міститься у великій кількості, нормалізується жировий обмін і стимулюється процес спалювання жирів.

Однак не варто забувати про калорійність масла: на 100 г доводиться майже 900 ккал, тому зловживати ним не можна.

Цей продукт робить благотворний вплив на нервову систему і головний мозок завдяки високому вмісту в ньому фосфоліпідів, антиоксидантів і безлічі інших з’єднань.

У присутності в раціоні людини кунжутного масла поліпшується мозкова діяльність, пам’ять і концентрація уваги, організму набагато легше справляти з нервовим перенапруженням, втомою і депресією.

Для профілактики вікових змін з боку нервової системи досить періодично додавати сезамову масло в їжу, це допоможе знизити ризик розвитку розсіяного склерозу, хвороби Альцгеймера та інших нервових хвороб.

Неоціненну користь може принести кунжутне масло і опорно-руховому апарату людини.

Завдяки високому вмісту кальцію, а також фосфору, магнію і вітаміну С, цей продукт допомагає в лікуванні і профілактиці захворювань суглобів і кісток, причому його можна не тільки вживати в якості харчової добавки, але і використовувати зовнішньо для масажу хворий області.

Сезамову масло корисно вживати в періоди, коли організм потребує більшої кількості кальцію і вітамінів, ніж зазвичай, наприклад, при лікуванні переломів кісток, вагітним і годуючим жінкам, дітям і підліткам в період активного росту скелета.

Корисно масло насіння кунжуту і для імунітету, воно має протизапальну, регенеруючу та знеболюючу дію.

Цей продукт сприяє підтримці молодості організму, перешкоджає передчасному старінню клітин, а також має протипухлинну дію. При його регулярному вживанні поліпшується стан шкіри, нігтів і волосся.

При дерматологічних захворюваннях, таких як екзема, псоріаз, грибкові ураження шкіри, кунжутне масло можна застосовувати зовнішньо.

Сезамову олія корисна для статевої сфери як у жінок, так і у чоловіків. Жінки ще багато століть тому вживали його при болісних менструаціях, для полегшення передменструального синдрому і проявів клімактеричного періоду.

Крім того, його прийом в їжу сприяє профілактиці мастопатії.

Не менш корисно додати це рослинне масло і в раціон чоловікам, оскільки комплекс речовин, що входить до його складу, робить благотворний вплив на стан простати, покращує еректильну функцію і стимулює процес сперматогенезу.

У косметології сезамову масло не так популярно, як, наприклад, оливкова. Однак воно не менш корисно для шкіри, т. К. Живить, зволожує її, покращує місцевий кровообіг, володіє регенерує дією і захищає від ультрафіолетових променів.

Кунжутне масло можна застосовувати і для жирної шкіри, оскільки воно допомагає нормалізації роботи сальних залоз. Масло кунжутного насіння сприяє зміцненню ослаблені ламкі волосся, особливо після фарбування, його можна застосовувати в комплексному лікуванні себореї.

Цей масло рідко використовується в косметичних цілях в чистому вигляді, зазвичай кілька крапель додають до інших компонентів масок.

Шкода кунжутного масла

Протипоказано вживання кунжутного масла при індивідуальній непереносимості кунжуту – хоч і дуже рідко, але алергія на насіння кунжуту все ж буває.

У маслі кунжуту містяться речовини, що поліпшують згортання крові, тому його не рекомендується вживати в їжу людям, страждаючим захворюваннями з підвищеним згортанням крові і тромбозами. Тому слід відмовитися від цього продукту і при прийомі препаратів, що зменшують згортання крові.

Не рекомендується додавати масло в їжу під час прийому лікарських препаратів, що містять ацетилсаліцилову кислоту, а також використовувати спільно з продуктами, що містять щавлеву кислоту.

Це може привести до погіршення засвоєння кальцію, накопичення його в організмі і утворення каменів в нирках і сечовому міхурі.

Нагадаємо, що в найбільшій кількості щавлева кислота міститься в щавлі і ревені, тому не варто додавати до них кунжутне масло.

Не варто зловживати кунжутним маслом вагітним жінкам, досить додавати в їжу 1-2 чайні ложки масла кілька разів на тиждень.

Кунжутне масло рідко використовується саме в лікувальних цілях, його рекомендується додавати в раціон в якості натурального корисного продукту і засоби профілактики захворювань.

Не слід вживати його у великих кількостях, досить включати 1-2 чайні ложки в свій щоденний раціон, можна приймати його і не кожен день.

Дітям старше 2-3 років можна пару раз в тиждень додавати в страви по кілька крапель цього продукту, підліткам старше 10 років дозволяється вживати 1 чайну ложку масла в день.

Як вибрати кунжутне масло?

У продажу можна побачити два види кунжутного масла: світле і темне. Світле масло отримують шляхом холодного прямого віджиму з необроблених насіння кунжуту. Воно володіє менш вираженим смаком і ароматом, ніж темне. Якщо ви хочете додати в свій раціон настільки корисний продукт, як кунжутне масло, але його аромат і смак вам не приємні, то варто вибрати саме світле масло.

Темне кунжутне масло виробляють з обсмажених кунжутного насіння. Воно вважається більш концентрованим, має дуже виражений приємний аромат і смак, який не губиться навіть при додаванні до інших продуктів з сильним запахом. Для термічної обробки таке масло не підходить, та й коштує воно недешево, тому його прийнято використовувати для заправки салатів та інших холодних страв.

Обидва види кунжутного масла володіють однаково корисними властивостями, однак слід нагадати, що для того, щоб організм отримав справжню користь від їх застосування, не слід піддавати рослинні масла тепловій обробці. При смаженні або гасінні масло стає не тільки марним, але навіть шкідливим для здоров’я.

Як зберігати кунжутне масло?

Унікальність кунжутного масла полягає ще і в тому, що воно має дуже тривалий термін зберігання і не втрачає свої корисні властивості навіть протягом 5 років, завдяки тому що в його складі є сезамол, який вважається природним консервантом.

Краща тара для зберігання будь-якого рослинного масла, звичайно ж, зроблена з темного скла, і кунжутне масло не виняток.

Після розтину пляшки бажано спожити продукт протягом 6 місяців, зберігати його можна при кімнатній температурі в темному місці.

Кунжутне масло: користь і шкода, застосування

Кунжутне масло – натуральний продукт, що видобувається з насіння кунжуту. Його корисні властивості і протипоказання були відомі ще древнім цивілізаціям.

Кунжут дикий виростав в Африці, поки в Індії його не стали культивувати в якості городньої культури промислового значення.

Кунжутне масло добувають з рослини сімейства кунжутного або педаліевих, яке може бути однорічним або багаторічним, стелитися по землі або досягати півметрової зростання, цвісти квітками різного кольору.

Кунжутне масло: користь і шкода

Починаючи з Авіценни, відгуки лікарів про корисні властивості рослини складалися з епітетів найвищого рівня, а в медичних цілях його використовували для лікування простудних станів і інфекційних хвороб. Часто його застосовували, як джерело цінних речовин і життєвого тонусу при хворобливих станах.

Основний аспект застосування кунжуту (або сезаму) – насіння, з яких видобувають олію. Його використовують в кулінарії і косметології, в лікувальних цілях, і протипоказання у цього цінного дару природи практично відсутні. Заради цілющою масляної рідини рослина стали вирощувати в Закавказзі, на Далекому Сході і в Середній Азії.

Про безперечну користь і склад продукту

У Китаї кунжутне насіння вважаються джерелом бадьорості і засобом продовження життя. В Індії їм лікують величезна кількість захворювань – від шкірних патологій до банальних запорів. У Кореї кунжутне масло використовують для виведення токсинів з організму. Страви східної кухні містять сезамову масло, насіння і тахін – ті ж насіння кунжуту, тільки дрібно розтерті.

Кунжут дуже затребуваний в східній кухні

Корисні властивості не означають непомірне і безконтрольне вживання. Будь-яке цілющу речовину легко перетворити в отруйну при передозуванні або надмірності. Тому існує денна норма можливої ​​кількості, яка дозволяє усунути побічні ефекти і обійти протипоказання.

Насіння – це квінтесенція, що накопичується рослиною для продовження життєвого циклу, а масло з них – цілющий сік, що зберіг корисні властивості, і відкинув зовнішню оболонку.

Тих, хто вибирає кунжутне масло, помилково вважаючи, що його корисні властивості полягають у наявності великої кількості кальцію, магнію, заліза і фосфору, які містяться в насінні рослини, чекає деяке розчарування. Мінерали, що містяться в насінні, залишаються в тому самому макусі, відділення якого і складає основу виробництва масла.

У кунжутному маслі міститься велика кількість жирних кислот

У самому ж натуральному рослинному продукті містяться жирні кислоти:

  • миристиновая;
  • стеаринова;
  • пальмітинова
  • арахінова.

У засобі присутня досить широкий спектр вітамінів: А, С, D, Е (холін), K, В1, В2, В3, РР, В4, і ціна, яку за нього платять адепти, відносно невелика.

Але треба пам’ятати, що у масла є і деякі протипоказання. 100 мл в темному склі можна купити від 160 руб.

, І, якщо врахувати, як мало становить денна норма, це набагато більш дешеве задоволення, ніж купувати вітамінні комплекси фабричного виробництва.

У складі кунжутного масла є:

  • фітостероли і фосфоліпіди;
  • сезамол, сезамолін і сезамін, відомий, як хлороформ;
  • фітин;
  • лецитин;
  • ресвератрол;
  • бета-ситостерин і бетаїн;
  • скваген.

Його корисні властивості багаторазово збільшуються за рахунок вітамінів. Фітостероли і фосфоліпіди здатні усунути функціональні збої печінки, серця, головного мозку, одночасно вплинувши і на стан верхніх шарів епітелію.

Кунжутне масло допоможе налагодити роботу печінки

Найпотужніший антиоксидант скваген бере участь в процесі зниження холестерину в крові і дозволяє зміцнити природний імунітет людини.

Нормалізувати рівень холестерину при атеросклеротичної хвороби допомагає і бета-ситостерин.

Лецитин виступає в ролі дієвого гепатопротектора, фітин необхідний при деяких патологіях нервової системи.

Відгуки пацієнтів і лікарів свідчать про сприятливий вплив олії з насіння кунжуту на організм, якщо воно вживається за призначенням лікаря, в правильному дозуванні, і з урахуванням деяких протипоказань.

Доцільність внутрішнього вживання

В анотації до продається в аптеках країни лікувального засобу рослинного виробництва, вказується, що прийом очищеного продукту допомагає у вирішенні багатьох проблем зі здоров’ям. Це стосується не тільки поширених захворювань, але і досить рідкісних патологій:

  • в органах дихання він сприяє лікуванню астми, бронхіту, запалення легенів, і їх симптомів – задишки, сухого кашлю, першіння в горлі;
  • в системі кровотворення – тромбоцитопенічна пурпура, порушень згортання крові, анемії, внутрішніх кровотеч і анемії, геморагічного діатезу, есенціальною тромбопенії;
  • в травному комплексі – при гастритах, колітах, підвищеній кислотності шлункового соку, гмперфункціональності печінки і жовчного міхура, початкових стадіях панкреатиту і одночасно – для отримання легкого послабляющего кошти для ліквідації запорів;
  • прекрасний засіб при порушеннях природного метаболізму, лікування атеросклерозу на ранніх стадіях прогресування, шляхом очищення судин від шкідливих відкладень;
  • хворобах серця і судин, утворення судинних тромбів;
  • в ендокринної сфері – при цукровому діабеті і патологіях щитовидної залози;
  • в сечостатевої – для профілактики запальних процесів, при каменях у нирках і початкової стадії нефриту.

Масло з насіння кунжуту показано застосовувати при цукровому діабеті

Це дуже позитивна якість дозволяє використовувати його, коли зараженість глистами не досягнула серйозній стадії, а протипоказання до застосування медикаментозних засобів досить серйозні.

Найцінніший рослинний компонент кунжутного насіння затребуваний і в сучасній косметології. Його додають в креми і масажні масла, лікувальні маски і обгортання, застосовують як лікувальний компонент для шкіри обличчя, кінцівок і навіть всього тіла. Процедури з кунжутним маслом дозволяють зміцнити волосяні цибулини, прискорити зростання волосся, додати їм об’єм, шовковистість і блиск.

Прийом лікарського засобу та його протипоказання

Немає нічого складного в тому, як приймати сезамову масло, але його дозування і показання повинні бути проконтрольовані лікуючим лікарем. Велика кількість жирних кислот і висока калорійність роблять необхідним неодмінну консультацію з лікарем, а у випадку з надмірною вагою – ще і з дієтологом.

Стоматологи вважають, що, навіть якщо застосування усередину обмежено або заборонено, сезамовим маслом можна проводити ранкове полоскання рота. Це не тільки допоможе запобігти карієс, а й очистить смакові рецептори для повноцінного сприйняття повсякденної їжі.

Маслом кунжуту можна полоскати рот вранці

При вагітності, наприклад, кунжутне масло необхідно для заповнення вітаміну Е, який сприяє правильному розвитку плода, для послабляющего дії на кишечник і попередження запору. Самі кунжутне насіння рекомендують гризти для отримання кальцію та інших мінералів. Вважається, що правильне вживання цінного рослинного продукту здатне збільшити лактацію.

Дитині однорічного віку досить 3-5 крапель засобу, до 6 вже можна давати від 5 до 10 крапель, з 10 років і аж до підліткового віку – 1 ч. Л. в день. Дорослій людині призначають після їжі приблизно 1 ст. л. на добу, але дозування може бути збільшена або зменшена в залежності від конкретного недуги і можливих протипоказань.

косметологічні процедури

Практика застосування лікарського засобу налічує не одне століття. Воно непросто очищає шкіру від відмерлого епітелію, а й постачає їй живильні компоненти, необхідні для зволоження, оптимізації капілярного кровообігу, усунення судинної сітки і процесу старіння, забезпечує захист від ультрафіолетового опромінення.

Застосування кунжутного масла в косметології

Додавання в домашніх умовах або в косметологічних салонах додаткових інгредієнтів в маски для обличчя і шкіри, потенціює і підсилює ефект від лікувальних процедур.

існуючі протипоказання

Основне протипоказання – індивідуальна непереносимість або алергічні реакції на сезамову масло.

Приводом для індивідуальних заборон можуть бути сечокам’яна хвороба і згущення крові, здатне викликати утворення тромбів, варикозне розширення вен.

Воно може дати небажані ефекти в поєднаннях з лікарськими засобами, тому приймати його слід тільки з відома й схвалення лікуючого лікаря.

Previous Дієтична вечеря для схуднення: рецепти швидких смачних страв на швидку руку
Next Дієта шість пелюсток: принципи та обмеження, зразкове меню на кожен день, рецепти та відгуки

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *