Корисні властивості буряка: рецепти салатів з буряка з часником, майонезом і іншими продуктами


Часник і буряк – ідеальне поєднання

Ще основоположник сучасної медицини Гіппократ і лікар Парацельс вважали буряк, також як і часник, цілющими багато недуг коренеплоди.

Особливе значення буряк придбала в лікуванні безлічі захворювань крові, в тому числі, і залізодефіцитної анемії.

Буряк є природним джерелом заліза, і за змістом цього мікроелемента серед всієї рослинної їжі буряк стоїть на другому місці. А який же овоч займає почесне Перове місце? Правильно – часник.

Як і більшість овочів, часник і буряк багаті антиоксидантами, від регулярного надходження в організм яких, залежить стан всіх органів і систем, особливо серця і судин. Сприятливий вплив на органи кровотворення, дозволяє використовувати комбінацію буряка і часнику для підвищення гемоглобіну і якісного поліпшення складу крові.

Найпоширенішим серед населення блюдом, в рецептурі якого присутні ці цілющі овочі, є борщ.

Слід особливо відзначити, що для збереження всіх корисних властивостей часнику, його потрібно додавати в самому кінці приготування, не піддаючи тривалої кулінарної обробки, а ще краще, додавати подрібнений часник безпосередньо в тарілку при подачі на стіл. Крім борщу з буряка і часнику можна приготувати корисні та смачні салати.

Що очищає салат з буряка, гарбузового насіння і часнику

Завдяки високому вмісту харчових волокон і пектинових сполук в буряках, а також активних компонентів, що вбивають паразитів і глистів в кишечнику в гарбузовому насінні і часнику, дане блюдо не тільки надзвичайно смачно, економічно і вражає простотою приготування, але і вельми корисно для всього організму. Регулярне включення в раціон корисного салату допоможе вам очистити кишечник від калових завалів, небезпечних мікроорганізмів і паразитів.

приготування:

Буряк (3 шт. Середньої величини) відварити до готовності і очистити. Натерти на тертці коренеплоди, додати півсклянки очищених сирого насіння гарбуза і стовчений в ступі часник (3 часточки), перемішати, посолити морської харчовою сіллю за смаком і заправити олією волоського горіха, лляним або гарбузовим.

Звичайно, можна салат заправляти і майонезом, але його користь при цьому дещо знижується.

До того ж, перераховані рослинні масла мають ряд цілющий властивостей, і не тільки відмінно підкреслюють смак готового блюда, але і заповнюють в організмі дефіцит поживних речовин, в тому числі, і незамінних жирних кислот омега-3, а гарбузове масло володіє протиглистовою дією, що лише посилює очищаючі властивості салату.

Бурякова ікра з часником

0,5 кг буряка очистити і натерти на тертці, додати столову ложку кукурудзяного масла і тушкувати до напівготовності (30 хвилин). Дві цибулини дрібно нарізати, додати дві натерті на крупній тертці моркви і обсмажити в рослинній олії протягом 5-7 хвилин, а потім з’єднати з буряком і продовжувати гасіння до готовності (15 хвилин).

За 5 хвилин до готовності заправити ікру столовою ложкою томатної пасти, посолити за смаком, поперчити сумішшю перців. Коли ваша ікра буде готова, то її заправляють 3 зубчиками запашного часнику і перемішують. Вживається дане блюдо в холодному вигляді в якості овочевої закуски або для намазування на бутерброди.

Крім регулярного включення в меню страв з додаванням часнику і буряка, дана комбінація застосовується в народній медицині для лікування різних захворювань.

Народний засіб від нежитю

Свіжовичавлені буряковий і морквяний соки, взяті в рівному співвідношенні, з додаванням кількох крапель часникового соку – перевірений народний засіб від риніту. Найзручніше для зберігання ліків використовувати невеликий скляний флакон з-під аптечних настоянок.

Для приготування складу вам буде потрібно подрібнити в кашку невелика кількість буряків і моркви, віджати сік коренеплодів за допомогою марлі, додати таку ж кількість рослинної олії (краще брати обліпихи, кукурудзяна або гарбузове) і ввести 5-6 крапель соку часнику і ретельно розмішати.

Використовують отримане лікувальний засіб двома способами:

  1. Закапувати рідина по 2-4 краплі в кожну ніздрю 3-5 разів на день в період лікування риніту, застуди або ГРВІ. Перед застосуванням склад ретельно збовтати.
  2. Приготувати марлеві турунди або ватні тампони, просочити їх лікарською сумішшю і кілька разів на добу закладати окремо в кожну ніздрю на 15 хвилин.

Ось таке цікаве поєднання подарувала нам матінка природа. Урізноманітніть своє меню корисними і смачними овочевими стравами, лікуйтеся буряковим і часниковим соками і будьте здорові!

Лікувальні властивості буряка. рецепти

Ще з давніх часів в народі говорили: «що поживно, то і лікувально», тому використовували і ягоди, і овочі не тільки в якості їжі, а й для лікування.

Наскільки мені відомо, буряк вважається найкориснішим овочем. А в зимовий час, коли вже немає свіжих помідорів і огірків, якраз червона столовий буряк у нас найдоступніший овоч. Ну, ще, звичайно, морква, капуста та інші.

Але сьогодні давайте дізнаємося, які лікувальні властивості у буряка. Є навіть така досить велика методика – свеклолеченіе. Я наведу кілька рецептів лікування буряком, в тому числі буряковим соком.

Лікувальні властивості їдальнею червоного буряка

Буряк містить багато цукру, органічних кислот, білків, вітамінів в ній не дуже багато, але буряк багата мінеральними речовинами, такими як калій, магній, марганець, мідь і навіть перевершує інші овочі за кількістю йоду, цинку і заліза. Так що буряк корисна при нестачі йоду і лікуванні щитовидної залози.

У буряках міститься багато фолієвої кислоти, яка необхідна нам для зміцнення імунної системи. Фолієва кислота регулює поділ клітин і запобігає раку шийки матки у жінок.

Нестача фолієвої кислоти призводить до недокрів’я, слабкості, розладу травлення.

Всього півсклянки вареного буряка забезпечує нас добовою нормою фолієвої кислоти. Ось тому буряк так корисна при анемії, при запорах, проти раку.

Інформація, що міститься в буряку клітковина знижує рівень цукру в крові.

Буряк треба їсти регулярно кілька разів на тиждень, це зміцнить і імунітет, і серце, і підвищить опірність до хвороб.

Рецепти страв з буряком

Я люблю їсти просто навіть одну варений буряк. Тру її на тертці і заправляю олією. Важливо вибрати при покупці красиву темну цукровий буряк, тоді вона навіть сира смачна. А іноді трапляється така неприємна, з прожилками, що нікуди не годиться.

Салати з буряка . З буряка можна зробити багато смачних корисних страв. Наприклад, салат з чорносливом, салат з горіхами і родзинками. Або ось такий салат: відварну буряк порізати маленькими кубиками, додати листя салату (або нашатковану білокачанну капусту), посолити, видавити лимонний сік і заправити оливковою олією. Смачно так!

Буряк з кефіром . Дуже цікаве і корисне блюдо – відварну буряк подрібнити в блендері до пюреподібних стану, додати трохи кефіру і посолити. Смачно таке пюре є з чорним хлібом.

Борщ . Буде потрібно 3 штуки буряка. Її треба очистити, натерти на крупній тертці і залити гарячою водою. Як тільки вода закипить, додати лимонний сік, вимкнути вогонь і остудити.

Свіжі огірки натерти на тертці, з’єднати з холодним борщ. При подачі в тарілку покласти половинку вареного яйця, зелень і сметану.

Сік буряка. Лікувальні властивості. рецепти

Для лікування різних захворювань найчастіше використовують буряковий сік.

Сік буряка і його лікувальні властивості корисні при недокрів’ї, гіпертонії, безсонні, неврозах. Рецепти лікування абсолютно прості.

При недокрів’ї буряковий сік потрібно змішати з рівною кількістю морквяного соку, можна ще додати сік редьки, і приймати по 2 столових ложки перед їжею протягом декількох місяців.

При безсонні ввечері корисно випити 100 грам відстояного соку буряка, він чудово допомагає впоратися з цією недугою, так само як медова вода.

При неврозах буряковий сік рекомендується пити вранці.

При гіпертонії сік буряка потрібно змішувати з медом (1: 1), приймати по півсклянки суміші вранці натщесерце.

Ще ось такий цікавий момент треба знати. Вживання бурякового соку може показати, в якому стані знаходиться імунна система. Якщо мікрофлора в кишечнику нормальна, то сеча не забарвлюється. А якщо сеча набуває малиновий колір, то значить, в організмі не все в порядку.

Вживайте буряк регулярно і тоді лікувальні властивості буряка допоможуть зберегти ваше здоров’я!

Буряк з часником і майонезом – 7 рецептів салату

Зміст матеріалу:

  • 1 Простий салат з буряка з часником і майонезом
  • 2 З додаванням сирої моркви
  • 3 Буряк з часником, майонезом і сиром
  • 4 Салат з волоськими горіхами
  • 5 З чорносливом
  • 6 З копченим сиром і часником
  • 7 З хроном
  • 8 Поради

Буряк з часником і майонезом сподобається не тільки вегетаріанцям, але і любителям м’ясних страв. Цю закуску можна використовувати як самостійну страву або доповнення до котлет і запеченого м’яса.

Простий салат з буряка з часником і майонезом

Вперше стикаючись з приготуванням салату з бурака, багато хто не знає в якому вигляді використовувати овоч. Найкорисніше використовувати сирої буряк, коли зберігаються всі корисні і поживні елементи.

Звичайно ж не всі люблять буряк в такому вигляді. Тоді другим варіантом послужить запечений буряк. Найменше вітамінів зберігається в відвареному овочі.

Незалежно від того який стан овоча ви виберете, салат вийде дуже смачним.

Інгредієнти:

  • буряк – 2 шт .;
  • сіль;
  • гірчиця – 2 ч. ложки;
  • часник – 5 зубків;
  • майонез – 110 мл.

приготування:

  1. Якщо любите пікантні страви, то замість звичайної гірчиці візьміть продукт з гострим смаком. Залити майонезом. Перемішати.
  2. Натерти буряк. Використовуйте грубого помелу тертку. Буряк підійде будь-яка: відварена, сира, запечена.
  3. Подрібнити часникові зубчики. Змішати з бурякової стружкою. Присолити. Перемішати. Залити майонезом. Розмішати.

З додаванням сирої моркви

Ця варіація приготування досить вітамінна. Блюдо допоможе налагодити роботу організму і поліпшити травлення.

Інгредієнти:

  • часник – 2 зубки;
  • морквина -3 шт .;
  • майонез;
  • буряк – 3 шт .;
  • петрушка – 20 г;
  • сіль;
  • сік лимонний – 1 ст. ложка.

приготування:

  1. Очистити овочі. Підготувати тертку. Використовуйте тільки великі секції, інакше страва перетвориться в кашу. Натерти.
  2. Порубати зелень. Зробити це слід максимально дрібно.
  3. Зубки порубати. Потрібні дрібні кубики.
  4. Морквяну стружку з’єднати зі бурякової. Залити майонезом. Підсолити. Додати часник. Присипати зеленню. Полити лимонним соком. Перемішати.

Буряк з часником, майонезом і сиром

Страва з буряка з часником і майонезом і сиром вийде ідеальним доповненням до м’ясних продуктів.

Інгредієнти:

  • буряк – 2 шт .;
  • морська сіль – 3 г;
  • майонез – 60 мл;
  • сир – 110 г;
  • часник – 4 зубчики.

приготування:

  1. Очистити овоч. Натерти. Смачно подрібнити на спеціальній тертці для корейської моркви.
  2. Натерти сир.Щоб молочний продукт було легше подрібнювати, він не ламався і був податливий, слід охолодити його в морозильній камері кілька хвилин.
  3. Часник порубати.Змішати з овочевою стружкою. Додати сирну стружку. Підсолити. Залити майонезом. Перемішати.

Салат з волоськими горіхами

Для різноманітності смаку і отримання поживної основи знадобиться наступний склад:

  • майонез – 35 мл;
  • кетчуп – 2 ст. ложки гострий;
  • огірок солоний – 4 шт .;
  • цибуля – 1 шт. червоного;
  • сіль;
  • соняшникова олія – ​​30 мл;
  • часник – 4 зубчики;
  • горіх – 130 г волоський.

приготування:

  1. Запекти в духовці буряк. Остудити. Очистити. Подрібнити кубиками.
  2. Горіхи подрібнити.
  3. Зубки дрібно натерти.
  4. Нашаткувати цибулю.
  5. Влити масло в сковорідку. Помістити цибульні кубики. Засмажити.
  6. Порізати огірки.Надіслати в сковороду до лушпиння зажарки. Потомити п’ять хвилин.
  7. Змішати зажарку з буряковими кубиками.
  8. У майонез влити кетчуп. Додати перетертий часник. Присолити. Перемішати.
  9. Залити сумішшю буряк. Перемішати.
  10. Присипати горіхами.

З чорносливом

Смачна закуска на кожен день. Ідеальне поєднання солодкого і гострого. Корисний і дуже ситний варіант. Гурмани дали йому назву – салат краси. Якщо вживати це блюдо часто, то зовнішній вигляд помітно покращиться.

Інгредієнти:

  • буряк – 550 г;
  • сіль;
  • часник – 3 зубки;
  • чорнослив – 75 г;
  • майонез – 55 мл;
  • горіх – 35 г волоський.

приготування:

  1. Залити овоч водою, проварити. Готовність перевіряти ножем. Якщо добре заходить, значить можна діставати і охолоджувати. Зняти шкірку. Натерти. Використовувати тільки крупну тертку.
  2. Залити теплою водою чорнослив.Потримати хвилин п’ять. Злити рідину. Подрібнити. Нарізайте брусочками.
  3. Нарізати часникові зубчики. Надіслати до овочу. Додати чорнослив.
  4. Горіхи порубати. Змішати з продуктами. Присолити. Залити майонезом. Перемішати.

З копченим сиром і часником

Надати пікантну нотку страві допоможе копчений сир. По виду сирний продукт в страві не помітний. Навіть любителів не примітять його присутності.

Інгредієнти:

  • майонез;
  • буряк – 3 шт .;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • часник – 3 зубки;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • ковбасний копчений сир – 150 г.

приготування:

  1. Очистити основний компонент. Залити водою. Поварити. Остудити. Натерти. Віджати руками. Зайвий сік в страву не знадобиться.
  2. Взяти грубого помелу тертку. Подрібнити сир.
  3. Порубати часникові зубки.
  4. У сирну стружку додати буряк. Насипати часник. Присолити. Посипати цукром. Влити майонез. Перемішати.

З хроном

Це ще одна смачна варіація приготування.

Інгредієнти:

  • буряк – 2 шт .;
  • майонез – 110 мл;
  • сіль;
  • хрін – 55 г;
  • часник – 4 зубчики.

приготування:

  1. Натерти овоч. Терка потрібно велика.
  2. Нарізати часникові зубки.
  3. Перетерти хрін. Змішати з Бурак.
  4. Додати часник. Перемішати.
  5. Підсолити. Залити майонезом. Перемішати.

Поради

  • Будь-яку варіацію приготування можна доповнити сухофруктами. Це зробить блюдо питательнее і більш насиченим.
  • Якщо хочете отримати більш легке блюдо, змішайте майонез в рівних пропорціях зі сметаною.
  • Салату, заправленому майонезом, рекомендується постояти пару годин в холодильнику. Тоді страва стане соковитіше.
  • Горіхами і зеленню блюдо присипати тільки перед подачею.
  • Бурак і морквина краще засвоюються в поєднанні з жирами, тому необхідно заправляти ці продукти майонезом.
  • Якщо хочете отримати більш пікантний смак, то перед тим як додавати горішки, обсмажте їх на сковороді без масла. Щоб вони не підгоріли, постійно перемішуйте.
  • Навіть якщо це не вказано в рецепті, додавайте більше зелені. Добре буряк поєднується з кропом, черемшею і петрушкою.
  • Щоб поліпшити смак страви, часникові кубики можна обсмажити пару хвилин в маслі. Завдяки такій маніпуляції аромат салату стане незвичайним і багатогранним.

Салат з буряка з часником, майонезом і сиром

Сьогодні пропоную використовувати зимові овочі для того, щоб приготувати швидкий і смачний салат з буряка з часником і майонезом. Для приготування можна використовувати відвареної або ж запечений в духовці коренеплід. Я зазвичай запікаю, як мені здається, так виходить більш насичений смак. Та й частина вітамінів не виварюються, а залишаються на місці.

https://www.youtube.com/watch?v=vADpv336_Wk

Буряк – треба зауважити, чудовий овоч, з якого можна приготувати безліч різних салатів і закусок. Ще вона хороша в перших і других стравах. До того ж, володіє цей коренеплід великою кількістю корисних речовин, а коштує сущі копійки. Загалом, чудо, а не овоч.

Салат з буряка з часником за складом простий, і готується він із самих звичайних інгредієнтів, які є в холодильнику у кожного. А виходить дуже смачним, адже крім самої буряка додамо сиру моркву і сир. Це тріо – відмінне і дуже виграшне поєднання, яке перетворює прості продукти в чудове і ситне блюдо.

Інгредієнти:

  • Буряк (вже готова) – 2 цієї статті не великих
  • Морква сира – 1 шт.
  • Часник – 1-2 зубки
  • Сир – 150 г
  • Сметана або майонез – 1-2 ст.л.

На Новий рік пропоную прикрасити салат святковими годинами, вирізавши стрілочки і цифри з овочів, як це виконано в салаті «Новорічний годинник».

Якщо ви все ще перебуваєте в пошуку рецептів з червоного коренеплоду, то раджу звернути увагу на:

Корисні властивості буряка та інших інгредієнтів

Салат «буряк, сир, часник, майонез» – давно стали класикою повсякденного або святкового столу в холодну пору року. Вітамінний червоний коренеплід багатий на залізо, кальцій, магній, фосфор, фолієву кислоту і цинк, а також містить у собі вітаміни групи В (В1, В5, В6), С, Е і PP.

Коштував нагадувати про користь часнику, який дуже важливо включити в зимовий раціон, до того ж часник має розігріває дію, що допомагає добре зігрітися, підбадьоритися і «розігнати» кров. Додайте до цих інгредієнтів морква, яка містить чималу кількість каротину, того самого речовини, що перетворюється на вітамін А, як тільки потрапляє в організм людини.

Буряк, морква і часник – це основа салату, і якщо заправити ці інгредієнти майонезом або сметаною, то вже буде смачно! А задати новий смак бурякового страви допоможе додаток у вигляді сиру (підійде як твердий, так і м’який, кремовий), також добре поєднуються волоські горіхи, консервований горошок, хрін, гірчиця, солоні огірочки – щось одне на вибір, при цьому слід правильно підібрати заправку: майонез, сметану або рослинне масло.

Салат з вареного буряка з часником і сиром – рецепт з фото

Всі овочі очистила.

У глибокий салатник натерла сиру моркву.

Пропустила через прес часник.

Слідом натерла сир. Я взяла плавлений сир з вершковим смаком, але можна використовувати будь-який інший – наприклад, бринзу, сулугуні або твердий.

І пустила на терку буряк. Заправила невеликою кількістю майонезу. Перемішала.

Ось і все, смачний, пікантний салат з буряка, моркви і сиру готовий!

Це відмінний варіант і самостійного перекусу, і як доповнення до гарніру.

Салат з буряка з часником: 10 вітамінних рецептів

Буряковий салат з часником – корисне блюдо на кожен день. Такий салат з чорносливом або горіхами – незамінне джерело вітамінів!

Рецепт 1: салат з буряка з часником і майонезом (з фото)

Такий буряковий салат припаде до смаку абсолютно всім, так він досить ситний, має вишуканий смак і красивий вид.

  • буряк – 400 гр
  • майонез – 140 гр
  • часник – 10 гр
  • арахіс – 220 гр

Буряк очищаємо від шкірки і добре промиваємо.

Натираємо буряк на тертці для корейської моркви.

Горіхи викладаємо на деко, підсмажуємо в духовці і очищаємо від лушпиння.

Очищений і підсмажений арахіс перекладаємо в чашу блендера.

Подрібнюємо горіхи блендером, на високих оборотах, в дрібну крихту.

У миску викладаємо натерту буряк, подрібнений арахіс і часник.

Буряк з горіхами і з часником гарненько перемішуємо і додаємо майонез.

Салат ще раз перемішуємо і відправляємо настоятися в холодильник на 30 хвилин. Подаємо салатик з сирого буряка порційно, прикрасивши листям свіжої зелені.

Рецепт 2: буряковий салат з горіхами і часником

Цей простий салат не тільки смачний, за своїми властивостями ще і дуже корисний. Його готують цілий рік, завжди, не залежно від того, який час року.

  • 3 шт. середні за розміром буряків;
  • 50 г горіхів волоських;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • Сіль з перцем за смаком;
  • майонез;
  • Можна зелень.

Відваріть буряк, її потрібно остудити і після очистити. Натріть її в окрему миску на крупній тертці. Посоліть за смаком і посипте перчиком.

Очистіть часник і порубаєте бажано дрібно, особисто я пропустила часник через Часничниці. Волоські горіхи, так само потрібно подрібнити, можна в блендері. Часник і горіхи додайте до буряка. Гарненько все перемішайте.

Влийте майонез і знову перемішайте.

Викладіть акуратно салат з буряка з волоськими горіхами і часником в глибоку тарілку або салатницю. Якщо у вас є, то можна присипати зеленню, попередньо порізавши її.

Рецепт 3: салат з буряка з сиром і часником (покрокові фото)

Корисний і смачний салатик до будь-якого свята або просто для перекусу на кожен день.

  • 5 середніх свеколок, бордових та солодких
  • 4 яйця
  • Сиру російського 120 г
  • 2 жмені кунжуту
  • Для заправки – майонез або сметанний соус:
  • 3 повних ложки сметани
  • Чайна ложечка гірчиці
  • Сік чверті лимона
  • Ложка оливкової олії
  • Кілька зубків часнику

Відварюємо круто яйця, запікаємо (бажано) або відварюємо буряк, все охолоджуємо: продукти готові для формування салату.

Далі в окремі тарілочки натираємо буряк і сир. Яйця в дрібненький кубик нарізаємо. Кунжут злегка обсмажуємо на сковороді.

Всі кладемо в миску (залишаємо частину сиру і кунжуту для посипання салату).

Готуємо заправку: сметану змішуємо з розчавленим часником, вливаємо олію, додаємо сік лимона, присаливаем і додаємо перчика, пробуємо. Заправка повинна мати і кислинку, і гостроту, і не повинна бути прісною.

Далі додаємо заправку до решти продуктів і все змішуємо акуратно.

Викладаємо на блюдо, посипаємо сиром і кунжутом, і наш салат з буряка з сиром, часником і яйцем готове, подавайте до столу!

Рецепт 4: салат з буряка з часником і волоським горіхом

  • буряк – 1-2 шт .;
  • чорнослив без кісточок – близько 50 г;
  • волоські горіхи – близько 30 г;
  • сік 1/3 апельсина;
  • часник – 2 зубчики;
  • бальзамічний оцет – 1-2 ч. л .;
  • цукор, сіль, чорний мелений перець – за бажанням.

Буряк відварити або запекти в духовці до готовності, потім остудити, очистити і натерти на дрібній тертці.

Очищені волоські горіхи обсмажити на сухій сковороді (обсмажені мають більш насичений аромат і смак).

Горіхи порубати ножем, чорнослив нарізати шматочками. Якщо чорнослив дуже сухий, попередньо розмочити його в окропі, а потім обсушити і наріжте.

Змішати буряк, чорнослив і горіхи. Додати часник, пропущений через прес, перемішати.

Для приготування заправки змішати апельсиновий сік і бальзамічний оцет, за смаком можна додати сіль і цукор (якщо апельсин кислий), а також чорний мелений перець.

Заправити салат приготовленим апельсинової заправкою, перемішати, перекласти в гарний посуд і подавати.

Смачний і пікантний буряковий салат з горіхами і часником готовий.

Рецепт 5: салат з буряка з чорносливом і часником

Відмінний салатик для святкового столу. Приємний і пікантний смак буряка з чорносливом доповнить практично будь-яке гаряче блюдо.

  • Буряк – 1 Кілограм
  • Чорнослив – 300 Грам
  • Горіхи волоські – 100 Грам
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Майонез – 2-3 ст. ложок (за смаком)

Буряк миємо й варимо до повної готовності.

Чорнослив заливаємо гарячою водою. Якщо він жорсткий – то приблизно на пів години. Потім зливаємо воду, очищаємо чорнослив від кісточок і дрібно нарізаємо.

Схуднення за допомогою кефіру яблучної дієти: користь і шкода, види дієти на кефірі та яблуках, відгуки та результати

Горіхи очищаємо і подрібнюємо. Можна блендером, а можна ножем або качалкою. Все залежить від вашого смаку.

Очищаємо охолоджену буряк і натираємо на тертці.

Додаємо очищений і подрібнений часник.

Чорнослив і горіхи додаємо до буряка і заправляємо майонезом. Можна злегка посолити. Розмішуємо і даємо настоятися ну хоча б годинку.

Рецепт 6: салат з буряка і моркви з часником (з фото крок за кроком)

Салат виходить не тільки смачний, але і дуже корисний завдяки трьом інгредієнтам: моркви, часнику і буряку.

  • Буряк: 1 шт;
  • Морква: 1 шт;
  • Часник: 2 зубчики;
  • Цукор: 0,5 чайної ложки;
  • Сіль: 0,5 чайної ложки;
  • Бальзамічний оцет: 1 чайна ложка;
  • Масло рослинне: 2-3 столові ложки.

Буряк почистити і натерти на середній тертці.

Морква очистити, натерти на тертці.

Викласти моркву і буряк в салатницю. Додати оцет, цукор, сіль. Видавити два зубчики часнику.

Перемішати всі інгредієнти. Заправити салат рослинним ароматним маслом. Подавати на додаток до основної страви або як гарнір до м’яса або риби.

Рецепт 7: простий салат з вареного буряка з часником

  • Буряк – 500 г.
  • Часник – 4-5 зубчиків
  • Олія – ​​2 столові ложки.
  • Лимонний сік – 1 столова ложка.
  • Сіль.
  • Зелень петрушки або кропу.

Буряк промиваємо, прямо в шкірці опускаємо в киплячу воду і відварюємо до м’якості. М’якість перевіряємо виделкою – вона повинна легко проколювати м’якоть буряка.

За бажанням замість відварювання буряк можна запекти в духовці. Так буде смачніше. Для цього промиту буряк в шкірці загортаємо в фольгу і запікаємо при температурі 200 градусів С. Час запікання і варіння варіюється в залежності від розміру буряка. Дрібні бульби готуються швидше великих. Перевіряйте готовність виделкою.

З готової остигнула буряка знімаємо шкірку. Натираємо м’якоть на середній тертці.

Зубчики часнику очищаємо від шкірки і нарізаємо дуже дрібними шматочками або продавлюємо через прес для часнику.

Перемішуємо буряк і часник, поливаємо рослинним маслом і лимонним соком, солимо до смаку. При подачі прикрашаємо салат подрібненою зеленню.

Рецепт 8: салат з буряка з чорносливом, горіхами, часником

Салат в міру ситний і, завдяки кожному з інгредієнтів, корисний.

  • буряк – 500 гр
  • чорнослив – 70 гр
  • волоські горіхи – 30 гр
  • часник – 3 зубки
  • майонез – 50 мл
  • сіль

Відваріть буряк в мундирі. Зваріть буряк заздалегідь, так як найбільше часу в процесі приготування цього салату йде саме на варіння буряка. Потім остудіть її і очистіть від шкірки. Натріть на крупній тертці.

Чорнослив замочити в теплій воді на 5 хвилин.

Складіть терту буряк в глибокий посуд і заправте майонезом або сметаною.

Чорнослив наріжте дрібними кубиками. Якщо є кісточки, видаліть їх.

Додайте чорнослив до буряка. Часник почистіть і пропустіть через прес. Додайте його в салат.

Додайте рубані волоські горіхи.

Посоліть за смаком, розмішайте і подавайте до столу.

Рецепт 9: буряковий салат з часником і копченим чорносливом

  • буряк – 170-190 гр.,
  • копчений чорнослив – 15 гр.,
  • волоський горіх – 8 шт.,
  • паприка – 1/3 ч.л.,
  • чорний перець – 1/3 ч.л.,
  • хмелі-сунелі – 1/3 ч.л.,
  • куркума – 1/3 ч.л.,
  • прованські трави – ½ ч.л.,
  • сіль морська – за смаком,
  • олія соняшникова – 15 мл.,
  • часник – 2 зубки,
  • лимон – ½ частина,
  • петрушка свіжа – 7 гілочок.

Напередодні готуємо основний інгредієнт – буряк. Вибираємо спосіб на свій розсуд – варіння або запікання. З першим способом все гранично просто – чисту буряк заливаємо холодною водою, варимо до готовності.

Другий спосіб – чисту буряк обертаємо фольгою, печемо при 200 градусах приблизно дві години.

Готову буряк очищаємо і ріжемо невеликими кубиками, вивантажує в миску.

Часникові зубці чистимо, споліскуємо, відправляємо під прес. Видавлюємо часник прямо в тарілку з буряком.

Слідом засипаємо всі вибрані спеції – паприка, чорний перець, морська сіль, хмелі-сунелі, прованські трави, куркума.

Сік половини лимона відправляємо в салатницю з буряком і спеціями. Видавлюємо сік окремо, або робимо це над мискою, але за допомогою сита, щоб кісточки лимона не були в салат.

Лущеного волоські горіхи, після подрібнюємо їх у блендері або рубаємо ножем.

Нарізаємо невелика кількість копченого чорносливу, завдяки своєму насиченому смаку, він зробить буряковий салат з часником і копченим чорносливом дуже яскравим і пікантним. Також нарубаємо чисту зелень петрушки.

Всі інгредієнти вивантажує в миску.

Додаємо трохи масла.

Перемішуємо і подаємо до столу.

Рецепт 10: буряковий салат з копченим сиром і часником

Салат на смак виходить оксамитовим, дуже смачним.

  • 3-4 шт відвареної буряків
  • 100 г в’яленого чорносливу без кісточок
  • 50 г копченого сиру сулугуні
  • 50 г волоських горіхів
  • 1 ст. л. майонезу
  • сіль за смаком
  • зелень для прикраси (за бажанням)

Підготуйте всі продукти, заздалегідь відваріть і остудіть буряк.

Очистіть відварну буряк від шкірки і наріжте порційними кубиками. Висипати нарізку в салатник.

Точно також поступите і з в’яленим чорносливом, за бажанням можете його заздалегідь запарити в окропі на 10 хвилин.

Додайте сіль і майонез. Акуратно все перемішайте.

Викладіть буряковий салат на тарілку через кулінарне кільце і сформуйте з копченого сиру невелике гніздечко.

Акуратно подрібніть волоські горіхи між долонь і всипте їх в гніздо з сиру.

Прикрасьте салат свіжою зеленню і подавайте до столу.

Салати з буряка з майонезом: що корисно і не корисно? Рецепти салатів з буряка з майонезом і яйцями, рибою, грибами, квасолею, горіхами, печінкою

Гастрономічні пристрасті щодо буряка вкрай суперечливі, на відміну від всенародно улюбленого майонезу. Зате дієтологи і лікарі загальної практики вже давно і аніскільки не сумніваються в користі буряка і шкоду майонезу.

Висновки медицини – на користь буряка, а улюблений соус в салаті – смачна, поживна, але не корисна добавка, що сприяє розвитку ожиріння, збільшення рівня холестерину в організмі, що приводить до ряду захворювань травної та серцево-судинної системи.

Але коли людей зупиняли шкідливі звички і продукти? Сила волі – виняткову якість особистості, властиве далеко не всім, а вроджені інстинкти – всеосяжний фактор, і вони керують смаками та уподобаннями, іноді – всупереч розуміння, що таке користь, і що їсть шкоду.

Схоже, що салат з буряка з майонезом – випадок з ряду компромісів між радами лікарів і небажанням опиратися нестримного споживання майонезу. Поєднання цих продуктів в салаті – дійсно, хороший спосіб вирішити питання про збалансоване харчування.

Салат з буряка з майонезом – основні технологічні принципи

Просто ще раз повторимо, що салат – страва, яку має дуже короткий термін зберігання, його готують і, особливо, заправляють безпосередньо перед подачею на стіл, зберігають в холодильнику в закритій ємності не більше двох годин. Правда, навіть за такий короткий термін деякі салати встигають втратити свої корисні властивості і приємний зовнішній вигляд. Заправка з майонезу скорочує термін зберігання салатів в рази.

Тому, «правила корисного салату» з майонезом свідчать:

Не залишайте салат з майонезній заправкою при кімнатній температурі;

Обов’язково накривайте салат, відправляючи його в холодильник;

Намагайтеся додавати майонез якомога пізніше, а кращий варіант – змішування всіх інгредієнтів салату перед самою подачею: до цього моменту продукти можна нарізати і прибрати в холодильник в окремих, закритих контейнерах. Такий спосіб істотно збільшує термін зберігання і корисні властивості страви.

Тепер визначимо, хто ж вміє по-справжньому правильно підготувати буряк для салату, і знає, як її треба варити? Так, коренеплід має дивну властивість: на відміну від усіх овочів, цінність цього продукту після теплової обробки абсолютно не втрачається, але тривале варіння, все ж, руйнує вітамін С, а його добова потреба досить висока, і заповнювати запаси головного антиоксиданту потрібно щодня.

Справжні професіонали з приводу буряка радять:

Для приготування салатів вибирайте столові сорти буряка, мають насичену бордову забарвлення, злегка сплюснуті біля основи кореня і бадилля, невеликого розміру;

Перед варінням буряк потрібно ретельно мити щіткою до повного видалення слідів грунту на поверхні: буряк повинна виглядати красивою, як на картинках »

Не треба зрізати корінець, через який витече буряковий сік в процесі варіння і плід стане несмачним і водянистим, а листя зрізають так, щоб зберегти цілісність самого коренеплоду;

Варка буряка – виснажлива справа, і тривалість залежить від величини кореня, від температурного режиму і від майстерності кухаря: опускайте буряк в киплячу воду, варіть близько півгодини, а потім злийте воду, в якій вона варилася, і влаштуйте її «холодний душ» – покладіть під струмінь холодної води. Після охолодження спробуйте проколоти її виделкою. Якщо вилка легко проколює м’якоть, то буряк готова до подальшого приготування.

Що приготувати з буряка і майонезу? Відповідь проста: навіть ці два компоненти – вже салат. Наріжте, як хочеться, можна додати горішків або чорносливу, або і того, і іншого, для пікантності – лимонний сік, часник. Овоч прекрасно поєднується з м’ясом, грибами, рибою, іншими овочами.

Традиційно буряк використовують для приготування «зимових» салатів, таких, як вінегрет, оселедець «під шубою», тому що влітку торішня буряк не так смачна і корисна, а молодий коренеплід ще не повністю увібрав «сік землі». Тому в літні місяці можна використовувати запаси в маринованому або замороженому вигляді. Буряк не боїться низьких температур, і варені, нарізані кубики прекрасно зберігаються в запечатаних упаковках в морозильній камері.

Не подобається смак або запах вареної буряків? Заморозьте її, використовуйте в маринованому вигляді, запікайте скибочки з цукром: ці способи допоможуть нейтралізувати специфічний запах, і продукт придбає абсолютно нові нотки смаку.

Буряк треба вживати регулярно, в розумних кількостях, тому що на світлі мало овочів, що мають такі унікальні властивості: вміст натуральної клітковини з необхідними для печінки і крові ліпідами. Тільки не захоплюйтеся в боротьбі з ожирінням. У бурякової дієти є протипоказання – не забудьте порадитися з лікарем.

1. Листковий салат з буряка з майонезом червоною рибою і грибами

Сьомга в’ялена 400 г

Печериці (мариновані) 300 г

Картопля (запечений в мундирі) 350 г

Яйця курячі (відварні) 5 шт.

Буряк відварна 400 г

Сік половини невеликого лимона

Лук, зелений 100 г

майонез

приготування:

Готуємо продукти для салату. Очищаємо картоплю, буряк, яйця і натираємо на крупній тертці. Сьомгу і печериці нарізаємо соломкою, середнього розміру. Потім викладаємо першим шаром сьомгу.

Зелену цибулю подрібнюємо і витримуємо хвилин десять в лимонному соці, злегка віджимаємо, викладаємо поверх риби, і щедро змащуємо майонезом. Далі дотримуємося наступну черговість: яйця, картопля, печериці (подрібнені соломкою), буряк.

Кожен шар покриваємо майонезом. Дайте салату постояти в прохолодному місці близько півгодини.

Прикрасьте компонентами, що входять до складу страви.

2. Салат з буряка з майонезом, квасолею і грибами

Інгредієнти:

буряк

Квасоля, біла варена

Лисички, пасеровані з цибулею

Свіжий огірок

Майонез, чорний мелений перець, сік лимона – для заправки

приготування:

Всі інгредієнти для салату беруться в рівних частинах за вагою нетто. Відваріть квасоля, підготовлену буряк змастіть маслом оберніть фольгою і запікайте в духовці при 180 ° С.

Покладіть на холодну поверхню, дайте охолонути, розгорніть, почистіть і наріжте тонкою соломкою. Такий же соломкою нарізайте огірки. Варену квасолю помийте, відкиньте через сито.

Всі інгредієнти з’єднайте, заправивши майонезом, додавши за смаком перець і лимонний сік.

3. Салат з буряка з майонезом, яловичиною і чорносливом

Інгредієнти:

Варене філе 400 г

Буряк, запечена 400 г

Чорнослив, в’ялений 200 г

Майонез за смаком

Перець чорний і сіль за смаком

Спосіб приготування:

Запечену буряк очистіть, і наріжте тонкою соломкою. Великий чорнослив ошпарьтеокропом, теж нарізайте соломкою. Варене філе яловичини розберіть уздовж волокон тонкими нитками. З’єднайте компоненти, посоліть, приправте перцем і додайте майонез. Перемішайте і перекладіть в салатницю.

4. Салат з буряка з майонезом і волоськими горіхами

Інгредієнти:

Ядра волоського горіха 150 г

Варена буряк 1 кг

Часник 3 – 4 зубки

Майонез за смаком

Порядок приготування:

Очищену буряк натріть на дрібній тертці. Горіхи порубати, і розімніть в ступці з часником. Додайте заправку в буряк, приправте майонезом, перемішайте і подавайте.

5. Салат з буряка з майонезом – вінегрет по-фінськи

Інгредієнти:

Морква, варена 150 г

Мариновані огірки 200 г

Оцет, фруктовий 150 мл

Картопля «в мундирах» 250 г

Яблука кислі, тверді 300 г (нетто)

Буряк 400 г

Вершки 120 мл

Гірчиця 20 г

Рослинна олія 100 мл

Сіль і цукор – за смаком

Цибуля зелена і ріпчаста 200 г

приготування:

Відваріть буряк, моркву і картоплю. Очистіть і наріжте все кубиками, розміщуючи компоненти в окремому посуді. Лук, яблука і варену буряк збризніть оцтом, залиште на пару годин для маринування, в маринад додайте сіль і цукор. Потім покладіть салат шарами в порційну прозору посуд, в довільному порядку.

Можна подати салат зі звичайним майонезом, але приготовлена ​​заправка з вершків, гірчиці і масла з додаванням оцту або бурякового маринаду набагато цікавіше.

Збивайте масло на високій швидкості міксера, додаючи потроху жирні і холодні вершки, до утворення однорідної емульсії. Не поспішайте додавати вершки, поки вони не з’єднаються в однорідну масу з рослинним маслом. Додайте ложку гострої гірчиці, оцет, сіль і цукор, якщо необхідно. Покладіть приготований соус поверх салату, прикрасивши його зеленою цибулею.

6. Салат з буряка з майонезом з печінкою, грибами і сиром

Інгредієнти:

Яйця, варені

Смажена яловича печінка

Маринована морква (по-корейськи)

мариновані печериці

Картопля варений

сир

Маринований ріпчаста цибуля

варена буряк

Майонез, салатний (30%)

Оцет, цукор і сіль – для маринування цибулі

Порядок приготування:

Всі інгредієнти підготуйте в однаковій кількості. Це – рецепт листкового салату, тому продукти треба розкласти спочатку окремо.

Яйця і сир можна натерти на крупній тертці, інші продукти наріжте тонкою, але не дуже довгою соломкою.

На кругле і плоске блюдо встановіть форму без дна, щоб салат мав гарний вигляд і чітко проглядаються кордону кожного шару. Викладайте кожен шар, покриваючи майонезом в такий черговості:

Цибуля;

печінка;

Картопля;

морква;

гриби;

яйця;

сир;

Буряк.

Занадто густий майонез розбавте маринадом, щоб його не виявилося в салаті в надлишку. Ідеально підійде для такого ситного страви майонез з низьким вмістом жиру. Накрийте салат, поставте в холодильник на 30-40 хвилин, потім зніміть кришку і приберіть форму, прикрасьте овочами і подавайте.

Салат з буряка з майонезом – корисні поради

Давно відомо, що буряк – джерело натурального харчового барвника, але вона забарвлює продукти незалежно від бажання кухаря.

Через такого властивості коренеплоду всі салати набувають бордовий колір, незважаючи на те, що кухар старанно підбирав різнокольорові компоненти, щоб салат або вінегрет виглядали яскраво і апетитно.

Щоб виправити ситуацію, до вареної і нарізаною буряку додайте рослинне масло, перемішайте і потримайте її окремо від салату близько півгодини. Масло «запечатає» виділяється буряковий сік.

Хороший спосіб попередньої теплової обробки буряка – запікання в духовці. Напівфабрикат при такому способі підготовки виходить менш водянистим і солодшим, що в свою чергу, зменшує стікання рідини в готовому салаті, покращує його смак.

Буряк з майонезом: смачно і корисно

Буряк з майонезом – дуже смачне і пікантне блюдо. Такий салат підійде і для звичайного, і для святкового обіду, а його корисні властивості викликають справжнє захоплення.

Якщо ви гурман, то, звичайно ж, знаєте про чудовому салаті з буряка з майонезом. А якщо тонкощі цього апетитного страви приховані для вас завісою таємниці, відкиньте сумніви! Буряково-майонезний салат – не тільки шалено смачна їжа. Він ще й чудово виглядає, а головне – дуже корисний!

Корисні властивості буряка

Не секрет, що варений буряк має сечогінну і послаблюючу ефектом. Якщо у вас проблеми зі стільцем, варений буряк на обід – хороший засіб. Порушення травлення? Знову варений буряк! Необхідно сечогінний засіб? Знову вона!

А ще розумні вчені виявили в буряках величезна кількість вітамінів і корисних для здоров’я мікроелементів.

· Бетаин і бетамін сприяють правильному засвоєнню білків і беруть участь в синтезі холіну, незамінного для нормальної роботи печінки.

· Кобальт бере участь у синтезі вітаміну В12.

· Йод потрібен щитовидній залозі, а тому сприяє працездатності і відмінною пам’яті.

· Вітамін U покращує травлення і є Противоалергенні.

· Вітаміни Р і А просто необхідні для кровоносної системи. З їх допомогою судини залишаються еластичними.

І не думайте, що це повний список! Розповідати про багатство буряка можна годинами.

Смачний обід без єдиної проблеми

Ви намагаєтеся схуднути і змушені відмовлятися від улюблених ласощів? Спробуйте урізноманітнити свої обіди буряком з майонезом. Ясна річ, майонез слід вибирати низькокалорійний, але зате більше хвилюватися нема про що.

Якщо зайва вага вас анітрохи не турбує, майонез можете використовувати будь-якій, на свій розсуд. Хоча численні гідності буряка підкреслить практично будь-який вид цього знаменитого соусу. До речі, існує і пісний майонез – а з ним улюблений салат можна включати і в пісні обіди .

Зрозуміло, не можна забувати і про часник. Його присутність перетворює буряк з майонезом в пікантне блюдо, не кажучи вже про те, що часник містить чимало вітамінів і вбиває всякі хвороботворні бактерії. Що може бути краще хорошого стільця і ​​повної відсутності нежитю ?!

Як приготувати буряк?

Цілком можна використовувати для салату і сирої коренеплід. Але тоді вже ніякої майонез не врятує вас від специфічного землистого присмаку і грубуватою м’якоті. Зате всі мікроелементи і вітаміни залишаться в цілості.

Просто відварити буряк, що не очистивши шкірку? Так, м’якоть буде приємною і ніжною на смак, зате близько третини корисних речовин загубиться в процесі варіння.

Найкращий спосіб приготування – запекти овоч в духовці. Завдяки подібній обробці поживні якості майже не загубляться, а смакові тільки покращаться.

гурманські інгредієнти

Крім часнику і майонезу, ви можете додавати в свої бурякові салати ще багато чого смачного. Наприклад, сир, волоські горіхи, родзинки, чорнослив, яйця, зелень. Правда, нестримна кулінарна фантазія все-таки може і нашкодити. Вже як мінімум не варто додавати всі перераховані інгредієнти разом! Хороший стілець вам, безсумнівно, буде забезпечений, але ось чи витримає шлунок …

В яких випадках корисно їсти буряк?

Природно, насолоджуватися буряково-майонезним салатом найкраще взимку, коли люди поголовно страждають від нестачі вітамінів. Але повірте: і в інші сезони буряк своїх дорогоцінних властивостей не втрачає.

Жінкам варто включати буряк в обіднє меню на період критичних днів. Чоловікам цей овоч корисний для стимуляції м’язової та статевої функцій. Дітям вітаміни потрібні завжди, але бурякові блюда вони люблять рідко. Однак якщо прикрасити салат «очками» з морквини і сказати, що його прислали феї або інопланетяни – з’їдять на ура!

Буряк абсолютно незамінна, якщо потрібно худнути. Хочете мати чарівну фігуру? Обов’язково їжте буряковий салат, щоб одного разу не виявити в дзеркалі слоника замість себе.

Previous Скільки калорій в холодець із яловичини, свинини або курки: калорійність продукту на 100 грам
Next Скільки повинна ходити людина з метою схуднення: кількість кроків в день, щоб схуднути

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *