Харчування і дієта при цукровому діабеті 2 типу: зразкове меню на тиждень і рекомендовані рецепти при ожирінні

Moneyveo [CPS] UA

Харчування при цукровому діабеті 2 типу та надмірній вазі

На цукровий діабет називається ендокринна патологія, що характеризується недостатністю синтезу інсуліну або порушенням його дії. 2-й тип хвороби проявляється достатнім викидом гормону підшлунковою залозою, але клітини організму втрачають до нього свою чутливість.

Захворювання вимагає постійного контролю над рівнем цукру в крові пацієнтів. Утримувати показники в допустимих межах допомагає дієтотерапія. За допомогою корекції раціону харчування можна знизити рівень глюкози, зменшити потребу організму в цукрознижувальних препаратах, запобігти розвитку ряду гострих і хронічних ускладнень.

Дієтотерапія може вирішити не тільки проблему високої глікемії, але і знизити показники холестерину, підтримувати тиск в допустимих рамках, а також боротися з надмірною масою тіла, що характерно для більшості інсуліннезалежний діабетиків. Далі розглянуто зразкове меню при цукровому діабеті 2 типу та надмірній вазі.

загальні рекомендації

Мета проведення корекції раціону харчування:

  • виключення навантаження на підшлункову залозу;
  • зменшення ваги пацієнта;
  • утримування цукру в крові не вище 6 ммоль / л.

Харчуватися необхідно часто (перерва не більше 2,5-3 години), але малими порціями. Це дозволяє відновити процеси обміну речовин і запобігти появі почуття голоду. Щодня хворі повинні випивати не менше 1500 мл води. Кількість вживаних соків, морсів, чаю в цю цифру не входить.

Вживана їжа повинна бути корисною, смачною і дозволеної

Сніданок – важлива складова щоденного меню для діабетика 2 типу. Ранкове надходження їжі в організм дозволяє «пробудити» життєво важливі процеси, які відбуваються всередині. Також слід відмовитися від переїдання перед вечірнім сном.

Рекомендації фахівців на тему харчування при цукровому діабеті 2 типу:

  • бажано, щоб був графік прийомів їжі (щодня в один і той же час) – це стимулює організм працювати за розкладом;
  • кількість що надходять вуглеводів повинно бути зменшено за рахунок відмови від легкозасвоюваних речовин (полісахариди вітаються, оскільки вони повільно підвищують показники цукру в крові);
  • відмова від цукру;
  • відмова від калорійних продуктів і страв для того, щоб усунути зайву вагу;
  • заборона на алкогольні напої;
  • від смаження, маринування, копчення доведеться відмовитися, перевага віддається вареним, тушкованим і запеченою продуктам.

Важливо! Між основними прийомами їжі важливо робити легкі перекуски. Це може бути якийсь фрукт, овоч або стакан кефіру.

Важливо не забувати, що повністю відмовлятися від будь-яких речовин (наприклад, вуглеводів) не потрібно, оскільки вони є «будівельним матеріалом» для організму людини і виконують ряд важливих функцій.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу з ожирінням передбачає ряд продуктів, які можна включати в приватне щоденне меню, грунтуючись на їх гликемическом індексі і калорійності.

Глікемічним індексом називають показник, який оцінює вплив вживаних продуктів на рівень цукру в організмі.

Чим вище цифри індексу, тим швидше і значніше відбувається збільшення глікемії. Існують спеціальні таблиці, якими користуються діабетики. У них ГІ глюкози прирівнюється до 100 пунктів.

Виходячи з цього, було проведено підрахунок показників всіх інших продуктів харчування.

Складання меню – процес, що вимагає раціонального мислення, уваги і фантазії

Фактори, від яких залежать показники ГІ:

  • вид сахаридов;
  • кількість харчових волокон в складі;
  • застосування термічної обробки та її спосіб;
  • рівень ліпідів і білків в продукті.

Існує ще один індекс, на який звертають увагу діабетики – інсуліновий. Він враховується при 1 типі захворювання або тоді, коли недостатність вироблення гормону на тлі другого типу патології викликана виснаженням клітин підшлункової залози.

Важливо! Цей показник визначає, яка кількість гормонально активної речовини знадобиться для того, щоб знизити рівень глікемії до нормальних цифр після надходження в їжу того чи іншого продукту, страви.

Так як мова йде і про ожиріння, слід звертати увагу на калорійність продуктів. При надходженні в організм їжа переробляється в шлунку і верхніх відділах кишкового тракту до «будівельного матеріалу», який далі потрапляє в клітини і розщеплюється до енергії.

Для кожного віку і статі існують певні показники добового калоража, в яких потребує людина. Якщо надходить більша кількість енергії, частина відкладається про запас у м’язову і жирову тканину.

Саме на вищевказаних показниках, а також рівні вітамінів, мікроелементів та інших важливих речовин в складі продуктів, грунтується процес підготовки індивідуального меню на тиждень для хворих на цукровий діабет.

Хліб і борошняні вироби, використовувані в раціоні харчування, не повинні мати в складі пшеничне борошно вищих сортів. Перевагу віддають коржикам, галети, хліба на основі борошна грубого помелу. Для того щоб спекти хліб в домашніх умовах, комбінують висівки, гречану борошно, житнє.

Овочі – найбільш «ходові продукти», оскільки більшість з них мають низькі показники ГІ і калорійності. Перевагу віддають овочам зеленого кольору (цукіні, капуста, огірки). Їх можна вживати в сирому вигляді, додавати в перші страви, гарніри. Дехто примудряється навіть робити з них варення (важливо пам’ятати про заборону додавання цукру в страви).

Овочі повинні знаходитися в раціоні діабетика щодня

Вживання фруктів і ягід досі бурхливо обговорюється ендокринологами. Більшість зійшлися на думці, що включати ці продукти в раціон можна, але не в великих кількостях. Корисними будуть агрус, вишня, лимон, яблука і груші, манго.

Важливо! Позитивний ефект вживання фруктів і ягід ґрунтується на їхній хімічний склад, сприятливо впливає на стан здоров’я хворих. Продукти багаті клітковиною, аскорбінової кислотою, пектинами, флавоноїдами і антиоксидантами.

Включаючи в раціон рибу і м’ясні продукти при цукровому діабеті, потрібно відмовитися від жирних сортів. Корисними будуть минтай, судак, форель, сьомга і окунь. З м’яса – курка, кролик, індичка. Риба і морепродукти мають в складі жирну кислоту Омега-3. Її основні функції для організму людини:

  • участь в нормальному зростанні і розвитку;
  • зміцнення імунітету;
  • прискорення регенерації шкірних покривів;
  • підтримка роботи нирок;
  • протизапальну дію;
  • сприятливий вплив на психоемоційний стан.

З каш слід віддати перевагу гречаній, вівсяній, перлової, пшеничної, кукурудзяної. Кількість білого рису в раціоні слід зменшити, замість нього необхідно вживати бурий рис. Він має більшу кількість корисних речовин, низький глікемічний індекс.

Важливо! Від манної каші потрібно зовсім відмовитися.

З напоїв можна включати в дієту при діабеті 2 типу натуральні соки, морси, мінеральні води без газу, компоти, зелений чай.

Індивідуальне меню діабетик може складати самостійно або під контролем ендокринолога, дієтолога. Типовий раціон на тиждень розписаний далі.

Кваліфікований фахівець – головний помічник у проведенні дієтотерапії

понеділок

  • Сніданок: морквяний салат, вівсянка на молоці, зелений чай, хліб.
  • Перекус: апельсин.
  • Обід: юшка з судака, рагу з цукіні, капусти і моркви, компот із сухофруктів.
  • Перекус: чай, галетное печиво.
  • Вечеря: овочі на пару, куряче філе, чай.
  • Перекус: стакан кефіру.

вівторок

Меню при цукровому діабеті

  • Сніданок: гречана каша з молоком, хліб з вершковим маслом, чай.
  • Перекус: яблуко.
  • Обід: борщ на овочевому бульйоні, рагу з м’ясом кролика, морс.
  • Перекус: сирники, чай.
  • Вечеря: філе минтая, салат з капусти і моркви, компот.
  • Перекус: стакан ряжанки.

середа

  • Сніданок: молочна вівсянка, яйце, хліб, чай.
  • Перекус: грейпфрут.
  • Обід: суп з пшоном, відвареної бурий рис, печінка в тушкованому вигляді, морс.
  • Перекус: сир, кефір.
  • Вечеря: пшенка, філе курки, салат з капусти, чай.
  • Перекус: чай, печиво.

Четвер

  • Сніданок: сирне суфле, чай.
  • Перекус: манго.
  • Обід: овочевий суп, рагу, компот, хліб.
  • Перекус: овочевий салат.
  • Вечеря: тушкована спаржа, філе риби, чай, хліб.
  • Перекус: стакан кефіру.

П’ятниця

  • Сніданок: два курячих яйця, тости.
  • Перекус: яблуко.
  • Обід: вуха, рагу з овочів, хліб, компот.
  • Перекус: морквяно-капустяний салат, чай.
  • Вечеря: запечена яловичина, гречана каша, компот.
  • Перекус: стакан кефіру.

субота

  • Сніданок: омлет без молока, хліб, чай.
  • Перекус: жменю родзинок, компот.
  • Обід: борщ на овочевому бульйоні, філе тріски, хліб, чай.
  • Перекус: апельсин.
  • Вечеря: салат з овочів, філе курки, хліб, чай.
  • Перекус: стакан ряжанки.

неділя

  • Сніданок: молочна пшенична каша, хліб з маслом, чай.
  • Перекус: жменю чорниці.
  • Обід: овочевий суп, м’ясо індички, бурий рис, компот.
  • Перекус: сирне суфле.
  • Вечеря: філе риби, рагу зі спаржею.
  • Перекус: чай, галетное печиво.

Рецепти страв

Назва стравинеобхідні інгредієнтиПроцес приготування
Суфле із сиру400 г сиру нежирного сорту; 2 курячих яйця; 1 несолодке яблуко; щіпка кориціЯблуко слід очистити від шкірки, видалити серцевину, натерти на тертці. До нього додати перетертий через сито сир. Вбити яйця, все перемішати, щоб вийшла однорідна маса. Викласти сирну суміш в ємність і поставити в мікрохвильову піч на 7 хвилин. Перед подачею присипати корицею
фаршировані цукіні4 цукіні; 4 ст.л. крупи гречки; 150 г печериць; 1 ріпчаста цибуля; 2-3 зубчики часнику; 1/3 скл. сметани низької жирності; 1 ст.л. пшеничного борошна другого сорту; рослинний жир, сільПопередньо приготувати крупу, заливши її водою і поставивши на малий вогонь. Після того як вода закипить, додати порізану цибулю. В цей час на сковорідку покласти гриби і часник. Довівши до напівготовності, сюди відправляють варену крупу. З цукіні формують характерні човники. М’якоть протирають, додають борошно, сметану, сіль. Все це гаситься. У човники викласти кашу з грибами, зверху полити соусом і відправити в духовку. Прикрасити зеленню.
салат2 груші; рукола; 150 г пармезану; 100 г полуниці; оцет бальзамічнийРукколу потрібно добре вимити і покласти в ємність для приготування салату. Грушу промити, очистити і нарізати кубиками. Сюди ж додають нарізані ягоди. Зверху посипають тертим пармезаном і збризкують бальзамічним оцтом.

Дієтотерапія вважається основою лікування, оскільки на сучасному етапі позбутися від цукрового діабету практично неможливо.

Кваліфіковані лікарі допоможуть розробити індивідуальне меню так, щоб пацієнт отримав всі необхідні поживні речовини та елементи.

Корекція раціону харчування і дотримання порад фахівців дозволять підтримати якість життя хворого на високому рівні і досягти компенсації захворювання.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу: меню на тиждень

При цукровому діабеті 2 типу відбувається порушення обміну речовин, в зв’язку з чим організм погано засвоює глюкозу.

При неінсулінзавісімом діабеті значиму роль відіграє правильне, раціональне харчування, яке є основним методом лікування легких форм захворювання, так як на ЦД 2 типу формується в основному на тлі зайвої ваги.

При середніх і важких формах хвороби харчування поєднується із застосуванням цукрознижуючих таблеток і фізичних навантажень.

Особливості харчування при ЦД 2 типу

Так як неінсулінозалежний діабет пов’язаний з ожирінням, головною метою у діабетика має бути схуднення. При скиданні зайвої ваги рівень глюкози в крові буде поступово знижуватися, за рахунок чого можна скоротити споживання цукрознижувальних препаратів.

Велика кількість енергії несуть в собі жири, практично в два рази перевищуючи білкову та вуглеводну енергію. У зв’язку з цим застосовують низькокалорійну дієту, щоб зменшити надходження жирів в організм.

Для цих цілей потрібно дотримуватися деяких правил:

  1. Пильно читати інформацію про продукт на етикетці, там завжди прописують кількість жирів;
  2. Перед приготуванням страв видаляти жир з м’яса, шкірку з птиці;
  3. Більше споживати свіжих овочів, а не варених (до 1 кг на добу), наслідках фруктів (300 – 400 гр.);
  4. Намагатися не додавати в салати сметану або майонез, щоб не додавати калорійність;
  5. Бажано готувати страви методом гасіння, варіння, запікання, уникати смаження на соняшниковій олії;
  6. Виключити з раціону чіпси, горішки.

При діабеті 2 типу потрібно дотримуватися розпорядку в прийомі їжі:

  • За день потрібно споживати їжу 5-6 разів, невеликими, дрібними порціями, бажано в один встановлений час;
  • Якщо відчуття голоду виникло між основними прийомами їжі, слід зробити перекус, наприклад, яблуком, склянкою нежирного кефіру;
  • Останнє споживання їжі повинно бути не пізніше, ніж за 2 години до сну;
  • Не можна пропускати сніданок, так як він допоможе підтримати стабільний рівень цукру протягом дня;
  • Заборонено прийом алкоголю, він може викликати гіпоглікемію (раптове зниження цукру);
  • Важливо контролювати розмір своїх порцій, для цього тарілку ділять на дві частини, в одну частину кладуть салати, зелень (містять клітковину) у другу ─ білки і складні вуглеводи.

Продукти харчування при цукровому діабеті 2 типу

Добре себе зарекомендували на ринку лікарських препаратів:

DiabeNot (капсули). Вони стабілізують рівень цукру і нормалізують вироблення інсуліну. Природно, дієту при цьому ніхто не скасовує.

У коробці йде 2 види капсул (див. Фото) з різною тривалістю дії. Перша капсула розчиняється швидко і усуває гіперглікемічний ефект.

Друга – засвоюється повільно і стабілізує загальний стан.

Пити 2 рази в день – вранці і ввечері.

До дозволеним продуктам відносять:

  • Нежирна риба, м’ясо (до 300 гр.); Гриби (до 150 гр.);
  • Молочнокислі продукти з невисоким вмістом жирів;
  • Фрукти, овочі та прянощі, які сприяють зниженню цукру і холестерину (яблука, груші, ківі, грейпфрут, лимон, гарбуз, капуста і імбир);
  • Крупи, злаки.

Продукти, які потрібно виключати з раціону:

  • Борошняні, кондитерські вироби;
  • Солоні, копчені, мариновані страви;
  • Швидкі вуглеводи (солодощі), замість них споживають замінники цукру;
  • Жирні бульйони, вершкове масло;
  • Фрукти – виноград, суниця, сухофрукти – фініки, інжир, родзинки;
  • Газовані, алкогольні напої.

Низкоуглеводная дієта при діабеті 2 типу

Для пацієнтів із зайвою вагою ефективно низьковуглеводну харчування. В ході досліджень відзначено, що якщо діабетик на добу буде вживати не більше 20 гр. вуглеводів, через 6 місяців рівень цукру крові знизиться, і людина зможе відмовитися від лікарських препаратів.

Така дієта підходить для діабетиків, які ведуть активний спосіб життя. Через пару тижнів дотримання лікувального харчування у пацієнтів відзначаються поліпшення в показниках артеріального тиску, ліпідного профілю.

Найпоширеніші дієти з низьким вмістом вуглеводів:

1) Південний пляж. Головна мета такого харчування – це навчитися контролювати почуття голоду, знизити масу тіла. Початковий етап дієти включає строгі обмеження, дозволено споживати тільки білки і деякі овочі. При наступному етапі, коли вага стала знижуватися, вводять інші продукти. До них відносять: складні вуглеводи, пісне м’ясо, фрукти, молочнокислі продукти.

2) Дієта клініки Майо. Основний продукт, який застосовують в цій дієті – жиросжигающий суп.

Готують його з 6 головок ріпчастої цибулі, пари томатів і зелених болгарських перців, невеликого качана свіжої капусти, пари кубиків овочевого бульйону і пучка селери.

Приготований суп слід приправити гострим перцем (кайєнським, чилі), за рахунок цієї особливості і спалюються жирові відкладення. Споживати такий суп можна без обмежень, додаючи в кожний прийом один фрукт.

3) глікемічний дієта. Така дієта допоможе уникнути діабетикові різких коливань рівня глюкози в крові. Основне правило – 40% калорій зобов’язані потрапляти в організм від необроблених складних вуглеводів.

Для цих цілей соки заміщають свіжими фруктами, білий хліб – цельнозерим і т.д. Інші 30% калорій повинні потрапляти в організм за рахунок жирів, тому щодня людина з ЦД 2 типу має споживати пісне м’ясо, рибу, птицю.

Хлібні одиниці при цукровому діабеті 2 типу

Щоб спростити розрахунок калорій, для людей з цукровим діабетом 2 типу була розроблена спеціальна таблиця, по якій можна підрахувати потрібну кількість вуглеводів, вона отримала назву хлібна одиниця виміру (ХЕ).

Таблиця зрівнює продукти за змістом вуглеводів, вимірювати в ній можна абсолютно будь-які продукти харчування (хліб, яблуко, кавун). Щоб діабетикові вирахувати ХЕ, потрібно на заводській етикетці упаковки продукту знайти кількість вуглеводів на 100 гр., Поділити на 12 і скорегувати по масі тіла.

Хворий на діабет протягом всього свого життя повинен дотримуватися дієти. Але вона повинна бути різноманітна і включати всі поживні речовини, наприклад:

ПОНЕДІЛОК ЧЕТВЕРГ

сніданокДругий сніданок
  • Хліб (25 гр.);
  • 2 ст. ложки перловки (30гр.);
  • зварене яйце;
  • 4 ст. ложки салату з свіжих овочів (120гр.);
  • Зелений чай (200 мл.);
  • Яблуко, свіже або запечене (100гр.);
  • 1 чайна ложка рослинного масла (5 гр.)
  • Несолодке печиво (25 гр.);
  • Чай (250 мл.);
  • ½ банана (80гр.).
обідПолудень
  • Хліб (25 гр.);
  • Борщ (200 мл.);
  • Котлета на пару з яловичини (70 гр.);
  • Пару ст. ложок гречаної крупи (30 гр.);
  • Овочевий або фруктовий салат (65 гр.);
  • Фруктово-ягідний морс (200 мл.)
  • Хліб з цельнозерой борошна (25 гр.);
  • Салат з овочів (65 гр.);
  • Томатний сік (200 мл.)
вечеряДруга вечеря
  • Хліб (25 гр.);
  • Відварну картоплю (100 гр.);
  • Шматочок відвареної нежирної риби (165 гр.);
  • Салат з овочів (65 гр.);
  • Яблуко (100 гр.)
  • Нежирний кефір (200 мл.);
  • Несолодке печиво (25 гр.)

ВІВТОРОК П’ЯТНИЦЯ

сніданокДругий сніданок
  • Хліб (25 гр.);
  • Вівсянка (45 гр.);
  • Шматочок тушкованого м’яса кролика (60 гр.);
  • Салат (60 гр.);
  • Чай з лимоном (250 мл.);
  • Шматок сиру твердого сорту (30 гр.)
обідПолудень
  • Хліб (50 гр.);
  • Суп з фрикадельками (200 мл.);
  • 1 відварну картоплю (100 гр.);
  • Шматочок звареного яловичого мови (60 гр.);
  • 2 – 3 ст. ложки салату (60 гр.);
  • Фруктово-ягідний компот без додавання цукру (200 мл.)
  • Апельсин (100 гр.);
  • Чорниця (120 гр.)
вечеряДруга вечеря
  • Хліб (25 гр.);
  • Томатний сік (200 мл.);
  • Салат (60 гр.);
  • Сосиска (30 гр.);
  • Гречка (30 гр.)
  • Несолодке печиво (25 гр.);
  • Нежирний кефір (200 мл.)

Середа, субота

сніданокДругий сніданок
  • Хліб (25 гр.);
  • Тушкована риба з овочами (60 гр.);
  • Салат зі свіжих овочів (60 гр.);
  • Кава без цукру (200 мл);
  • Банан (160 гр.);
  • Шматок сиру твердого сорту (30 гр.)
  • 2 млинця (60 гр.);
  • Чай з лимоном, без цукру (200 мл)
обідПолудень
  • Хліб (25 гр.);
  • Овочевий суп (200 мл.);
  • Гречка (30 гр.);
  • Тушкована куряча печінка з цибулею (30 гр.);
  • Овочевий салат (60 гр.);
  • Фруктово-ягідний морс без цукру (200 мл)
  • Персик (120 гр.);
  • 2 мандарина (100 гр.)
вечеря
  • Хліб (12 гр.);
  • Рибна котлета (70 гр.);
  • Печиво несолодке (10 гр.);
  • Чай з лимоном без цукру (200 мл);
  • Овочевий салат (60 гр.);
  • Вівсянка (30 гр.)

неділя

сніданокДругий сніданок
  • 3 вареника з сиром (150 гр.);
  • Кава без кофеїну, цукру (200 мл.);
  • Полуниця свіжа (160 гр.)
  • Хліб (25 гр.);
  • ¼ омлету (25 гр.);
  • Салат з овочів (60 гр.);
  • Томатний сік (200 мл.)
обідПолудень
  • Хліб (25 гр.);
  • Гороховий суп (200 мл);
  • Куряче філе з овочами (70 гр.);
  • Шматок запеченого пирога з яблуками (50 гр.);
  • 1/3 гуртки соку (80 мл);
  • Салат олів’є (60 гр.)
  • Свіжа брусниця (160 гр.);
  • Персик (120 гр.)
вечеряДруга вечеря
  • Хліб (25 гр.);
  • Перловка (30 гр.);
  • Парова котлета з телятини (70 гр.);
  • Томатний сік (250 мл);
  • Салат з овочів або фруктів (30 гр.)
  • Хліб (25 гр.);
  • Нежирний кефір (200 мл)

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу

1) Суп з квасолі. приготувати:

  • 2 літри овочевого бульйону; Жменя стручкової квасолі;
  • 2 картоплі; Зелень, цибуля ріпчаста 1 головка.

Бульйон доводять до кипіння, додають дрібно порізану цибулю, картоплю. Проварюють протягом 15 хвилин, потім додають квасолю. Через 5 хвилин після закипання вимикають вогонь, додають зелень.

2) Дієтичне кавове морозиво з авокадо. Буде потрібно:

  • 2 апельсина; 2 авокадо; 2 ст. ложки меду;
  • Ст. ложка какао – бобів;
  • 4 столові ложки какао – порошку.

На тертці натерти цедри 2 апельсинів, видавити сік. У блендері змішати сік апельсина з м’якоттю авокадо, медом, какао – порошком. Викласти отриману масу в скляну ємність. Зверху покласти шматочок какао – бобів. Поставити в морозилку, через півгодини морозиво готове.

3) Тушковані овочі. Буде потрібно:

  • Болгарський перець 2 штуки; Ріпчасту цибулю 1 головка;
  • 1 кабачок; 1 баклажан; Невеликий качан капусти;
  • 2 томата; Овочевий бульйон 500 мл.

Всі компоненти потрібно нарізати кубиками, помістити в каструлю, залити бульйоном і поставити в духовку. Гасити треба протягом 40 хв. при 160 градусах.

Дієта 9 при цукровому діабеті 2 типу

Дієти, дієти при хворобах

Автор: Анна 1 відгук У рубриці Дієти, Дієти при хворобах 33365 переглядів

Цукровий діабет підступне захворювання, наявність якого може призвести до інсульту, інфаркту та іншим хворобам серцево-судинної системи. Але саме своєчасне лікування і застосування лікувальної дієти допомагає в боротьбі з недугою і вести звичайний спосіб життя.

Цукровий діабет – це патологія, в основі якої лежить порушення обміну вуглеводів в організмі людини з підвищенням концентрації глюкози в крові. Існує 2 типу цукрового діабету, в залежності від виробітку підшлунковою залозою сахароснижающего гормону інсуліну:

  • інсулінозалежний тип 1 (підвищення глюкози пов’язано з недостатньою кількістю інсуліну);
  • інсулінонезалежний тип 2 (порушена утилізація глюкози клітинами при нормальному рівні інсуліну).

Незалежно від типу в лікуванні діабету ключовим фактором є дотримання спеціальних дієтичних рекомендацій.

Причини появи цукрового діабету 2 типу

Суть цукрового діабету 2 типу полягає в формуванні у всіх клітин зниження чутливості мембранних рецепторів до фізіологічною дією інсуліну (інсулінорезистентність). При цьому знижується утилізація (засвоювання) глюкози клітинами організму з крові.

Розвиток резистентності клітин до інсуліну розвивається внаслідок його тривалого підвищеного синтезу підшлунковою залозою на тлі надходження значної кількості глюкози з їжею. Цей процес розвивається довго, роками, тому цукровий діабет зазвичай спостерігається у людей старше 40 років.

Існує кілька провокують розвиток цукрового діабету тип 2 причин:

  • Зловживання солодким – підвищене вживання глюкози, що входить до складу солодощів, борошняних виробів, провокує тривале підвищення рівня інсуліну в крові і чутливість до нього у всіх клітин організму.
  • Вік – у людей старше 40 років вірогідність розвитку цукрового діабету типу 2 вище.
  • Спадковість – схильність у клітин до розвитку резистентності до інсуліну передається у спадок від батьків дітям. При недотриманні дієтичних рекомендацій в таких випадках розвиток патології обміну вуглеводів може відбуватися до 40 років.
  • Повнота – підвищений вміст жирової тканини в організмі знижує чутливість клітин до інсуліну.

Незалежно від причинного провокуючого фактора, дієта при цукровому діабеті другого типу є ключовим заходом для відновлення чутливості клітин до інсуліну.

Правила харчування

Правильне харчування при цукровому діабеті другого типу включає виконання таких основних правил:

  • 1-е і найважливіше правило – неухильне виконання правил дієти і вашого лікуючого лікаря.
  • Часте (3-5 разів на день) дробове харчування невеликими порціями.
  • Корекція маси тіла – необхідно намагатися знизити його, так як існує пряма кореляція між вагою і чутливістю клітин до інсуліну.
  • Максимально виключити прийом жирної їжі, так як жири, потрапляючи в кров з кишечника, погіршують утилізацію вуглеводів клітинами організму.
  • Індивідуальний підбір дієти, в залежності від віку, статі та фізичної активності людини.
  • Контроль кількості надходження вуглеводів. Найпростіший спосіб – підрахунок хлібних одиниць (ХО). У кожному продукті харчування міститься певна кількість хлібних одиниць, 1 ХЕ підвищує глюкозу в крові на 2 ммоль / л.

Дієта №9 при цукровому діабеті

Для зручності підбору, лікарями дієтологами і ендокринологами була розроблена дієта при цукровому діабеті 2 типу №9. Вона включає 3 групи продуктів для харчування:

  • Дозволені продукти харчування – їх можна приймати без будь-яких обмежень. Вони не сприяють підвищенню рівня цукру та інсуліну в крові (білки та рослинні вуглеводи у вигляді клітковини).
  • Обмежені продукти харчування – вони не заборонені до прийому, але необхідно суворо контролювати кількість їх надходження в організм (жири).
  • Заборонені продукти харчування – включення таких продуктів в раціон не рекомендується, так як вони значно підвищують рівень глюкози та інсуліну в крові (легко засвоювані рафіновані вуглеводи).

До дозволеним продуктів харчування відносяться:

  • Хліб житній, пшеничний з другого сорту борошна і висівок.
  • М’ясо і страви з нього – телятина, яловичина, курка, кролик.
  • Гриби, але тільки у вигляді супу.
  • Риба – перевагу необхідно віддавати нежирним сортам риби.
  • Крупи – гречка, вівсянка, пшенична, перлова або ячна крупа.
  • Знежирене молоко або кисломолочні продукти – сир, кефір, йогурт.
  • Не більше 2-х яєчних білків в день. Вживання жовтків виключено!
  • Овочі – баклажани, капуста, кабачки, помідори, гарбуз. Можна готувати рагу, супи, запікати в духовці або на грилі, але потрібно намагатися їсти більше страв із сирих овочів. Картопля також допускається в меню дієти №9, але тільки під контролем кількості вступників з ним в організм вуглеводів (підрахунок по хлібним одиницям).
  • Несолодкі ягоди і фрукти – вишня, смородина, яблука, грейпфрут, апельсин (за умови відсутності алергії).
  • Компот з наслідках сортів фруктів без додавання цукру.
  • Чай (бажано зелений) і фруктово-ягідні соки без цукру.

Обмежені продукти харчування включають:

  • Молоко і сир з високим відсотком жирності, вершкове масло, твердий солоний сир будь-якого сорту.
  • Жирні види м’яса і страви з них – свинина, баранина, качка.
  • Манна крупа, білий рис.
  • Солона або копчена риба.

До заборонених до вживання продуктів харчування відносяться:

  • Хлібобулочні вироби з борошна вищого гатунку, здоба, пиріжки та печиво.
  • Солодощі – цукерки, шоколад.
  • Згущене молоко і морозиво.
  • Солодкі сорти ягід і фруктів – банани, фініки, інжир, виноград, полуниця, суниця і груші.
  • Варення з будь-яких фруктів або ягід.
  • Компоти і соки з додаванням цукру, лимонади і газовані напої з цукровим сиропом.
  • Кава та алкогольні напої.

Дієта 2 типу – меню

Харчування при цукровому діабеті 2 типу має здійснюватися в рамках такого зразкового меню дієти на тиждень, яка представлена ​​в таблиці:

день Приймання їжістраваКількість, г або мл
1-ий деньсніданокГречана каша250
сир нежирний20
хліб чорний20
чай100
перекусяблуко30
сухофрукти40
обідСуп з кабачків250
Плов з курячим м’ясом150
хліб чорний20
Компот з яблук40
Полуденьапельсин50
Компот із сухофруктів30
вечеряГарбузова каша200
риба100
Салат з помідорів100
Шмат хліба20
Компот із смородини30
Перед сномкефір150
2-ий деньсніданокВівсяна каша250
Шмат хліба20
чай100
перекусгрейпфрут50
Зелений чай100
обідГрибний суп200
яловича печінка150
Рисова каша50
хліб20
Компот з яблук100
Полуденьяблуко100
Мінеральна вода100
вечеряПерлова каша200
хліб20
Зелений чай100
Перед сномкефір100
3-ий деньсніданокСалат з яблука і моркви200
сир нежирний100
хліб20
чай100
перекусяблуко50
Компот з ягід100
обідОвочевий суп200
Гуляш з яловичини150
Шмат хліба20
чай100
ПолуденьСалат з яблук100
Компот із сухофруктів100
вечеряриба відварна150
каша пшоняна150
Шмат хліба20
Зелений чай100
Перед сномкефір150
4-ий деньсніданокГречана каша150
хліб20
Зелений чай50
перекусгрейпфрут50
Компот із смородини100
обідРибний суп250
Овочеве рагу70
курячі фрикадельки150
хліб20
Чай або компот100
Полуденьяблуко100
чай100
вечеряГречана каша150
Салат з помідорів100
Шмат хліба20
Зелений чай100
Перед сноммолоко100
5-ий деньсніданокСалат із капусти70
відварна риба50
Шмат хліба20
чай100
перекусКомпот із сухофруктів100
обідОвочевий суп250
тушкована курка70
хліб20
Компот з яблук100
Полуденьзапіканка100
відвар шипшини100
вечеряКотлети яловичі на пару150
Салат з овочів40
Шмат хліба20
Зелений чай100
Перед сномкефір100
6-ий день сніданокВівсяна каша200
Шмат хліба20
Чорний чай100
перекусяблуко50
Компот з ягід100
обідЩи зі свіжої капусти250
Куряче філе запечене в духовці100
Шмат хліба20
Зелений чай100
Полуденьяблуко50
Мінеральна вода100
вечеряСирники зі сметаною150
Шмат хліба20
Чорний чай100
Перед сномкефір100
7-ий деньсніданокГречана каша150
Сир100
хліб20
чай100
перекусапельсин50
Компот з ягід100
обідБудь-яке м’ясо на вибір75
Овочеве рагу250
Шмат хліба20
компот100
Полуденьяблуко50
Зелений чай100
вечеряРис з овочами200
хліб20
відвар шипшини100
Перед сномйогурт100

Корисні поради для діабетиків

Є кілька простих порад, які допоможуть жити повним життям при цукровому діабеті 2 типу:

  • Більше фізичної активності.
  • Менше жирного і солодкого.
  • Відмова від алкоголю і куріння.
  • Стеження за власною вагою.
  • Виконання дієтичних рекомендацій.

Варто пам’ятати, що цукровий діабет, це свого роду стиль життя, що не впливає на її якість. Виконання нескладних дієтичних рекомендацій і підтримання ваги тіла на одному рівні допоможуть обійтися без ліків.

Правильна дієта при діабеті 2 типу та ожиріння на тиждень

коментарів:

Рейтинг: 27

Дієта при діабеті 2 типу та ожиріння на тиждень необхідна. Потрібно виключити з щоденного меню продукти, що прискорюють процес підвищення рівня цукру в крові. Правильне харчування при діабеті 2 типу передбачає багато обмежень. Потрібно не тільки коригувати харчування при цукровому діабеті 2 типу, а й дотримуватися певного режиму і записувати отримані результати в щоденник.

Хвора людина повинна зрозуміти, що підібрана досвідченим медиком дієтотерапія – це не та міра, яку можна використовувати тимчасово. Застосування правильного харчування впливає на тривалість і якість життя діабетика.

Як стверджують медики, якщо людина, що страждає від діабету і має надлишкову вагу, поступово худне, то він домагається головної мети – нормалізує артеріальний тиск, знижує рівень цукру в крові і холестерину.

Що потрібно знати про харчування при діабеті?

Для того щоб усунути зайву вагу, хворому необхідно харчуватися 5-6 разів на день. Таким чином можна стабілізувати рівень цукру і перемогти почуття голоду. Крім цього, зменшиться ризик появи гіпоглікемії.

Якщо на тлі діабету у пацієнта розвивається ожиріння, то медики рекомендують включити в щоденний раціон:

  • клітковину різного типу (овочі, хліб з борошна грубого помелу, фрукти, зелень);
  • рослинні жири;
  • морепродукти і рибу.

У дієтичному меню повинно бути якомога менше продуктів, в яких містяться технологічно оброблені жири. До них відносяться:

  • кондитерські вироби;
  • маргарин;
  • соуси.

Технологічно оброблені жири провокують розвиток істотних порушень в імунній системі, атеросклерозу, онкологічних захворювань.

У дієтичному меню не повинно бути баранини, ковбасних виробів, твердого сиру, майонезу, свинини, жирних молочних продуктів, сметани, напівфабрикатів.

Для корекції ваги краще вживати м’ясо, продукти з вмістом клітковини, злакові, рибу, кисломолочні продукти, овочі.

Величезне значення має процес обробки корисних для здоров’я продуктів. Наприклад, перед приготуванням необхідно знімати шкіру з птиці, видаляти жир з м’яса, готувати продукти на пару.

Дієтичне меню на тиждень

При зайвій вазі і діабеті краще дотримуватися оздоровчої дієти. Ранок понеділка найкраще почати з вживання молочної геркулесовой каші, салату з моркви, чаю з тостом. В обід можна з’їсти овочевий борщ, трохи хліба, овочевий салат і рагу. У дієтичному меню вечері може бути запіканка з сиру, зелений горошок і чашечка чаю без цукру.

На сніданок вівторка приготуйте рибу, капустяний салат і чай. Обід буде корисним, якщо з’їсти трохи відвареного курячого м’яса, овочевий суп, хліб і свіже яблуко. Корисний вечерю вівторка – це трохи хліба, м’ясні котлети на пару і відварене яйце. Якщо є бажання, то організуйте друга вечеря, який може складатися з склянки нежирного кефіру.

На ранок в середу приготуйте гречану кашу і компот із сухофруктів. Обід буде дуже корисним, якщо приготувати тушковану капусту і відварити м’ясо. Увечері з’їжте тушковані овочі, м’ясні тефтелі і хліб. Їду краще запити відваром шипшини.

Сніданок четверга повинен бути поживний і корисний. Підійде рисова каша, відварений буряк і тост з невеликою кількістю вершкового масла. На обід з’їжте відварене куряче м’ясо, рибний суп,
кабачкову ікру.

Увечері побалуйте себе овочевим салатом і гречаною кашею. У п’ятницю вранці корисно з’їсти трохи сиру і яблучно-морквяний салат. На обід краще приготувати овочеву ікру, суп, м’ясний гуляш і компот.

Увечері з’їжте трохи пшоняної каші і запеченої в духовці риби.

Ранок суботи потрібно почати тільки з корисного сніданку. Це може бути салат з моркви і геркулесовая
каша. На обід потрібно приготувати рис, вермішелевий суп і тушкувати печінку з нежирною сметаною. Закінчити день краще вживанням кабачкової ікри і перлової каші.

Сніданок неділі може складатися з нежирного сиру, гречаної каші, хліба і тушкованого буряка. На обід приготуйте баклажани, квасолевий суп, морс і плов з куркою. На вечерю зробіть овочевий салат,
гарбузову кашу і котлети з м’яса. Для приготування дієтичних страв дозволено використовувати невелику кількість рослинного масла.

Найкращі рецепти для дієтичного меню

Існують дуже прості рецепти корисних страв, які можна використовувати для приготування смачної та поживної їжі. Наприклад, можна приготувати суп з квасолі.

Потрібно взяти трохи зелені, 2 л овочевого бульйону, 2 картоплини, жменю стручкової квасолі. Овочевий бульйон довести до кипіння, додати нарізану цибулю і картоплю. Варити 15 хвилин.

Після покласти квасолю і приблизно через 5 хвилин вимкнути вогонь. Перед подачею суп посипати посіченою зеленню.

Для здоров’я корисно таке блюдо, як тушковані овочі. Візьміть 2 помідори, 1 кабачок, 500 мл овочевого бульйону, капусту, 2 солодких перцю, 1 баклажан і 1 цибулину. Всі перераховані вище інгредієнти необхідно нарізати, викласти в каструлю, залити бульйоном, а потім поставити в духовку. Овочі потрібно гасити 40 хвилин.

Практично всі рецепти дієтичних страв досить прості, а самі страви – корисні і поживні. Наприклад, запіканка з брокколі. Для її приготування знадобляться 3 гілочки петрушки, 300 г броколі, трохи оливкового масла, 4 яйця, сіль, 100 г моцарели і 100 мл молока.

Щоб після запікання брокколі вийшла ніжною, її слід попередньо протягом 5 хвилин поварити. Яйця потрібно збити з молоком за допомогою блендера, зелень порубати, моцарелу нарізати шматочками. Після цього брокколі потрібно викласти в попередньо змащену маслом форму, посипати зеленню і додати моцарелу.

Отриману масу треба залити молочно-яєчною сумішшю, форму поставити в духовку на 25 хвилин.

Дуже смачним і ситним блюдом, яке можна їсти діабетикам, є оладки з кабачків під соусом. Візьміть 1 морква, 2 кабачка, сіль, 3 яйця, спеції, 1 цибулину. Для приготування соусу знадобиться 1 свіжий огірок, 100 г натурального йогурту, сіль, 1 зубчик часнику і 10 г зелені.

Морква і кабачок потрібно натерти на тертці, а цибулю порізати дрібними кубиками. Потім всі овочі потрібно перемішати і додати сіль, спеції. Випікати оладки в духовці потрібно відразу ж після приготування «тесту».

Деко слід обов’язково застелити пергаментом, який краще змастити невеликою кількістю олії. Потім викласти за допомогою ложки тісто. Запікати оладки слід 20 хвилин.

Соус для них готувати дуже просто: ріжемо зелень, видавлюємо часник, натираємо огірок. Все перемішуємо і додаємо йогурт і сіль.

Лікувальна дієта при цукровому діабеті 2-го типу

Якщо поставлений діагноз – цукровий діабет 2 типу, в першу чергу, необхідно переглянути своє харчування, повністю виключивши з раціону ряд продуктів. Дотримання суворої медичної дієти є обов’язковим пунктом в лікуванні цієї хвороби.

Особливості дієти при 2 типі діабету

В дієтології вона позначена як стіл №9 і спрямована на корекцію вуглеводного, білкового і ліпідного обміну, а також на профілактику ушкоджень, які супроводжують цього захворювання. На жаль, список цих недуг великий: від ураження очей, нирок, нервової системи до хвороб серцево-судинної і кровоносної систем.

Основні правила дієти:

  • Енергетична цінність повинна бути достатня для повноцінного життя – в середньому 2400 ккал. При надмірній вазі калорійність раціону знижують за рахунок зменшення в ньому вмісту білка і вуглеводів.
  • Необхідно дотримуватися в раціоні оптимальна кількість основних речовин: білків, ліпідів і вуглеводів.
  • Замінюють продукти з простими (рафінованими або легкозасвоюваними) вуглеводами на складні. Рафіновані вуглеводи швидко засвоюються організмом, дають більшу кількість енергії, але і викликають стрибок цукру в крові. У них мало корисних речовин, таких як клітковина, мінерали.
  • Мінімізують кількість вживаної кухонної солі. Норма – 6-7 г на добу.
  • Дотримуються питний режим. Випивають до 1,5 л вільної рідини.
  • Дробний прийом їжі – оптимальна кількість в день 6 разів.
  • З раціону намагаються прибрати холестерінсодержащіе продукти. Це м’ясні субпродукти (мізки, нирки), свинина. У цю ж категорію входять м’ясні вироби (ковбаси, сосиски, сардельки), вершкове масло, яловичий жир, свинячий смалець, а також молочні продукти з високою жирністю.
  • У раціоні збільшують кількість харчових волокон (клітковини), вітамінів C і групи B, ліпотропних речовин – амінокислот, що регулюють обмін холестерину. Продукти багаті ліпотропіков – сир з низьким вмістом жиру, соя, соєве борошно, курячі яйця.

Список рекомендованих продуктів

Далі можна детально ознайомитися з продуктами, з допомогою яких складати свій щоденний раціон:

  • Для перших страв використовують неконцентрований м’ясний і рибний бульйон або готують їх на овочевому відварі. Тому першу воду, в якій варилися м’ясні та рибні продукти зливають, а на другий воді варять супи. М’ясні супи присутні в раціоні не частіше 1 разу на тиждень.
  • Для других страв вибирають рибу нежирних сортів – хек, короп, щука, лящ, минтай, окунь. Також підійде яловичина та птиця (курка, індичка).
  • Молочні та кисломолочні повинні бути зі зниженою жирністю – йогурт, ряжанка, кефір, кисле молоко, сир.
  • У тиждень вживають 4-5 яєць. Перевагу віддають білкам – з них готують омлет. Жовтки не рекомендовані до вживання.
  • З перлової, гречаної і вівсяної крупи готують каші, їх можна з’їдати не частіше 1 рази в день.
  • Хліб вибирають з цільного зерна, висівок, житнього або пшеничного борошна 2 сорту. Рекомендована порція борошняних виробів не більше 300 г на добу.
  • Обов’язково вживають соковиті овочі – кольрабі, цвітну, білокачанну капусту, різноманітну зелень, огірки, томати, баклажани і бобові культури.
  • Крохмале- і цукровмісні овочі – картопля, буряк, морква дозволені не частіше 2 разів на тиждень (в періоди загострення захворювання їх виключити зовсім).
  • Перевагу віддають ягодам і фруктам, багатим вітаміном C. Цитрусові – апельсини, грейпфрут, червона і чорна смородина, журавлина.
  • На десерт дозволено вживати кондитерські вироби з цукрозамінники з відділу для діабетиків або нездобне печиво (галетное).

Далі варто ознайомитися з продуктами, які категорично заборонені у вживанні:

  • Продукти з легкозасвоюваними вуглеводами – цукор і борошняне з білої муки.
  • Всі солодощі, здобна випічка, мед, варення, повидло, покупне морозиво.
  • Макаронні вироби.
  • Манка, рис.
  • Кукурудза, кабачки, гарбуз.
  • Солодкі фрукти, багаті крохмалем і цукром – диня, банан і деякі сухофрукти.
  • Тугоплавкі жири – баранячий, яловичий жир.
  • З молочних продуктів можна їсти солодке сиркові маси з різними добавками, глазуровані сирки, йогурти з фруктовими добавками і зі стабілізаторами.
  • Гострі страви.
  • Будь-який алкоголь (див. Також алкоголь при діабеті).

Зразкове меню на тиждень

Незважаючи на численні заборонені продукти, страви для хворих людей можуть бути різноманітними, смачними і корисними.

Напоїв випивають об’ємом 250 мл за один раз, а хліб з’їдають по 50 г в кожен прийом їжі. Порція першого страви становить 250 м

понеділок

  1. Ранок починають з молочної вівсяної каші (200 г), шматочка хліба з висівок і склянки несолодкого чорного чаю.
  2. До обіду перекушують яблуком і випивають склянку чаю без цукру.
  3. На обід досить з’їсти порцію борщу, звареного на м’ясному бульйоні, салат з кольрабі та яблук (100 г), шматочок хліба з цільного зерна і все запити брусничним напоєм з цукрозамінників.
  4. Полуднують ледачими варениками (100 г) і несолодким відваром з шипшини.
  5. Вечеряють котлетами з капусти і м’яса (200 г), одним курячим яйцем, звареним некруто, житнім хлібом і трав’яним чаєм без підсолоджувачів.
  6. Незадовго до сну випивають склянку ряжанки.

вівторок

  1. Снідають сиром (150 г), додавши в нього трохи кураги і чорносливу, гречаною кашею (100 г), шматочком хліба з висівками і чаєм без цукру.
  2. На ланч досить випити домашнього киселю без цукру.
  3. Обідають курячим бульйоном з зеленню, тушкованою капустою з шматочками пісного м’яса (100 г), цільнозерновим хлібом і запивають мінеральною водою без газу.
  4. На полуденок перекушують яблуком.
  5. Вечеряють суфле з цвітної капусти (200 г), м’ясними паровими тюфтельками (100 г), житнім хлібом і компотом з чорної смородини (без цукру).
  6. На ніч – кефір.

середа

  1. Вранці з’їдають порцію перлової каші (250 г) з додаванням вершкового масла (5 г), житній хліб і чай з цукрозамінників.
  2. Далі випивають склянку компоту (але не з солодких сухофруктів).
  3. Обідають овочевим супом, салатом зі свіжих овочів – огірків або томатів (100 г), запеченої рибою (70 г), житнім хлібом і несолодким чаєм.
  4. На полуденок – тушковані баклажани (150 г), чай без цукру.
  5. На вечерю готують капустяний шніцель (200 г), шматок пшеничного хліба з борошна 2 сорту, несолодкий журавлинний морс.
  6. На другу вечерю – йогурт (домашнього виробництва або покупної, але без наповнювачів).

Четвер

  1. Снідають овочевим салатом зі шматочками курки (150 г), хлібом з висівками і скибочкою сиру, трав’яним чаєм.
  2. На другий сніданок – грейпфрут.
  3. В обід на стіл ставлять рибний суп, овочеве рагу (150 г), хліб з цільного зерна, компот із сухофруктів (але не солодких, типу кураги, яблук і груш).
  4. Полуднують фруктовим салатом (150 г) і чаєм без цукру.
  5. На вечерю рибні котлети (100 г), одне яйце, житній хліб, солодкий чай (з цукрозамінником).
  6. Стакан нежирного молока.

П’ятниця

  1. Ранковий прийом їжі починають з салату зі свіжої моркви та білокачанної капусти (100 г), шматка відвареної риби (150 г), житнього хліба і несолодкого чаю.
  2. На ланч – яблуко і компот без цукру.
  3. Обідають овочевим борщем, тушкованими овочами (100 г) з шматочками вареної курки (70 г), хлібом з цілісного зерна і солодким чаєм (додають цукрозамінник).
  4. На полуденок з’їдають один апельсин.
  5. Вечеряють сирної запіканкою (150 г) і несолодким чаєм.
  6. На ніч випивають кефір.

субота

  1. На сніданок готують білковий омлет (150 г), житній хліб з 2 скибочками сиру, кавовий напій (цикорій) з цукрозамінників.
  2. На ланч – тушковані овочі (150 г).
  3. До обіду подають вермішелевий суп (використовують спагетті з борошна грубого помелу), овочеву ікру (100 г), м’ясний гуляш (70 г), житній хліб і зелений чай без цукру.
  4. На полуденок – салат з дозволених свіжих овочів (100 г) і несолодкий чай.
  5. Вечеряють гарбузової кашею (100 г) без додавання рису, свіжою капустою (100 г), морсом з брусниці (з додаванням цукрозамінника).
  6. Перед сном – ряжанка.

неділя

  1. Недільний сніданок складають салат з топінамбура з яблуком (100 г), сирне суфле (150 г), нездобне галетное печиво (50 г), зелений несолодкий чай.
  2. Одного склянки киселю на цукрозамінники досить на другий сніданок.
  3. На обід – квасолевий суп, перловку з куркою (150 г), журавлинний морс з додаванням замінника цукру.
  4. На полуденок подають фруктовий салат, заправлений натуральним йогуртом (150 г) і несолодкий чай.
  5. На вечерю – перлова каша (200 г), баклажанна ікра (100 г), житній хліб, солодкий чай (з цукрозамінником).
  6. На другу вечерю – йогурт (не солодкий).

Дізнатися більше інформації про меню діабетиків можна тут.

Рецепти для діабетиків 2 типу

Далі можна ознайомитися з рецептами, які можуть взяти на замітку всі діабетики:

капустяний шніцель

Інгредієнти:

  • 250 г листя білокачанної капусти;
  • 1 яйце;
  • сіль;
  • рослинне масло для обсмажування.

приготування:

  1. Листя капусти відварюють у підсоленій воді, охолоджують і злегка віджимають.
  2. Складають їх конвертом, умочують в збитому яйці.
  3. Злегка обсмажують шніцелі на сковороді.

Котлети з м’яса і капусти

Інгредієнти:

  • м’ясо курки або яловичина – 500 г;
  • білокачанна капуста;
  • 1 невелика морква;
  • 2 цибулини;
  • сіль;
  • 2 яйця;
  • 2-3 ст. ложки борошна;
  • пшеничні висівки (трохи).

приготування:

  1. М’ясо відварюють, овочі чистять.
  2. Всі подрібнюють за допомогою м’ясорубки або комбайна.
  3. У фарш додають сіль, яйця і борошно.
  4. Відразу ж приступають до формування котлет, поки капуста не дала сік.
  5. Котлети обвалюють у висівках і обсмажують на повільному вогні в сковороді. Капуста повинна прожаритися всередині і не пригоріти зовні.

овочевий борщ

Інгредієнти:

  • 2-3 картоплини;
  • капусту;
  • 1 стебло селери;
  • 1-2 ріпчастої цибулі;
  • зелена цибуля – кілька стебел;
  • 1 ст. подрібнених помідорів;
  • часник за смаком;
  • 1 ст. ложка борошна.

приготування:

  1. Лук, селера і капусту тонко нарізають.
  2. Злегка підсмажують їх в глибокій сковороді на рослинному маслі.
  3. В овочеву киплячу суміш додають подрібнені томати і залишають гасити.
  4. Додають трохи води і тушкують на середньому вогні.
  5. В цей час ставлять каструлю з водою (2 л) на плиту. Воду солять і доводять до кипіння.
  6. Поки вода закипає, чистять картоплю і нарізають його брусочками.
  7. Як тільки вода закипить, опускають в каструлю картоплю.
  8. В овочеву суміш, яка гаситься в сковороді, всипають борошно і ставлять на сильний вогонь.
  9. В останню чергу додають туди нарізану зелень і часник.
  10. Потім викладають в каструлю все тушковані овочі, перчать за смаком, кладуть лавровий лист і відразу ж вимикають вогонь.

білковий омлет

Інгредієнти:

  • 3 білка;
  • 4 ст. ложки молока з низьким вмістом жиру;
  • сіль за смаком;
  • 1 ст. ложку вершкового масла для змащування форми.

приготування:

  1. Молоко і білки змішують, солять і збивають віночком або міксером. При бажанні в суміш додають дрібно нарізану зелень.
  2. Суміш виливають у форму, змащену маслом, і ставлять пекти в духовку.
Watsons UA

Leave a Comment