Калорійність томатів: скільки калорій міститься в 100 грамах свіжих помідорів, співвідношення БЖУ


Калорійність і користь свіжого помідора

Калорійність томатів: скільки калорій міститься в 100 грамах свіжих помідорів, співвідношення БЖУ

Головна> Продукти харчування> Калорійність і користь свіжого помідора

Помідори є одними з улюблених овочів в Росії. Соковиті, яскраві, смачні та корисні, вони чудово втамовують голод. Варіантів приготування страв з цього овоча дуже багато.

Запечені, тушковані, в`ялені мариновані томати – краща прикраса будь-якого столу. Влітку особливою популярністю користуються дієтичні салати з помідорами.

Вони часто входять в раціон людей, які стежать за масою тіла.

Любителів помідорів дуже багато у всьому світі. В першу чергу пов’язано це з тим, що овоч апетитно виглядає, має неповторний аромат і смак. Але найцінніше якість томата – його низька калорійність. Саме воно спричиняє тих, хто любить смачно поїсти і не додасть у вазі.

Хімічний склад і харчова цінність

Багато корисних речовин і мала калорійність зробила томат улюбленим продуктом дієтологів і тих, що худнуть. У складі томатів містяться у великій кількості такі речовини:

  • вітаміни С, А, Е і групи В;
  • магній і калій;
  • фолієва кислота;
  • цинк і залізо;
  • фосфор і кальцій;
  • йод і сірка.

Всі ці корисні речовини необхідні для злагодженої і нормальної життєдіяльності організму. Найбільше в томатах вітаміну С, який становить 1/4 від добової норми організму.

Показники харчової цінності помідора залежать від сорту і зрілості овоча. Але в середньому на 100 г свіжого овоча доводиться:

  • білки – 0,9 г;
  • жири – 0,3 г;
  • вуглеводи – 3,9 г

Корисні властивості

Свіжі помідори і томатний сік допомагають:

  • підвищити рівень гемоглобіну в крові;
  • поліпшити пам’ять;
  • нормалізувати артеріальний тиск;
  • поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту;
  • надати сил і енергію.

Помідори покращують обмін речовин в організмі . Вони нормалізують функції травної та статевої системи, покращують роботу мозку .

Особливо корисно вживати помідори в зрілому віці, щоб уберегти гостроту зору. А що входять до складу пектини знижують рівень холестерину в крові .

Якщо щодня випивати склянку томатного соку, то ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань знижується.

калорійність помідорів

Калорійність томатів, як практично всіх овочів, невелика. Тому помідори відносяться до дієтичних продуктів.

свіжі

Скільки калорій в свіжих помідорах безпосередньо залежить від їх розміру і сорту.

Так, у великому сорті Волове серце калорійність помідора на 100 грам становить 70 ккал , а овочі середнього розміру містять близько 20 ккал . На окрему увагу заслуговує популярний сорт Черрі.

Калорійність помідорів Черрі становить 15 ккал на 100 г. Відмінний угамування голоду і низька калорійність, робить цей вид помідорів найкращим для боротьби із зайвою вагою.

В’ялені і солоні

Після закінчення літнього сезону на столах з’являються смачні страви з маринованого томата. Для приготування розсолу застосовують цукор і сіль, а також оцет, часник і прянощі. Солоні овочі є улюбленою зимової закускою.

Багатьох людей, які стежать за вагою, цікавить питання про калорійність таких помідорів. На відміну від інших способів приготування томатів, маринування знижує їх калорійність. Калорійність солоних помідорів на 100 г складає всього 14 ккал.

В’ялені помідори – відмінний і ситний перекус, який має яскравий пряний смак. Зберігають цей вид закуски в оливковій олії. Таку закуску можна купити в магазині або приготувати в домашніх умовах. Для цього томати розрізають на частини і сушать в духовці або на сонці. З 15 кг свіжих плодів вийде 1 кг в’яленого продукту.

Корисні речовини і властивості в них, також зберігаються. Але в такій закусці досить висока калорійність – на 100 г припадає близько 260 ккал.

Тушковані, запечені, варені

Для приготування різних страв, томати піддаються температурній обробці. Розглянемо зміну калорійності томатів залежно від методу приготування:

  1. варені плоди, які піддалися тривалій обробці, втрачають майже всі корисні властивості, але при цьому їх калорійність знижується до 12 ккал на 100 г;
  2. запікати плоди потрібно всього 15 хвилин. У процесі впливу на них тепла, вони втрачають воду, відповідно збільшується калорійність. Так, на 100 г запеченого продукту припадає 27 ккал;
  3. в тушкованих овочах міститься 21 ккал на 100 г, але це без обліку допоміжних інгредієнтів.

Таким чином, навіть в обробленому вигляді помідори залишаються досить низькокалорійним і легким продуктом.

Томатний сік і кетчуп

Томатний сік – це свіжий і корисний напій, який можна вживати в свіжовичавленому або консервованому вигляді. Саме в соку міститься найбільше корисних речовин. Вживати його краще перед прийомом їжі, так він покращує роботу травлення. Розрахувати калорійність соку нескладно, вона відповідає свіжим томатам (20 ккал на 100 г).

Томатна паста і кетчуп – відомі і популярні приправи, які додають до різних страв. Вони додають блюдам гарний вигляд і пікантний смак. Через великий вміст спецій, на основі їх готують заливки і смачні соуси.

Тим, хто стежить за своєю фігурою, не рекомендується вживати ці продукти більш ніж два рази на тиждень. Справа в тому, що в їх складі присутні інші інгредієнти (цукор, крохмаль), які відрізняються своєю високою калорійністю.

Ці компоненти не тільки можуть нашкодити фігурі, але і пробуджують апетит. На 100 г кетчупу припадає близько 112 ккал.

Аналізуючи калорійність томатів в різних способах приготування, можна сказати, що це дуже цілющий і дієтичний овоч, який можна сміливо вживати для схуднення.

Цінність продукту полягає у великому вмісті хрому, який притуплює відчуття голоду.

Після температурної обробки томатів в них збільшується кількість лікопіну – речовини, що сприяє швидкому розщепленню жирів і обміну речовин.

Калорійність свіжого помідора

Калорійність свіжого помідора

Незважаючи на те, що батьківщиною томатів є Південна Америка, цей овоч відмінно себе почуває на російській землі. Помідори бувають різних сортів і можуть сильно відрізнятися за багатьма параметрами.

Томати не тільки відрізняються за розміром плодів, кольором і змістом корисних речовин, але і як будь-які овочі і фрукти мають різну калорійність.

Енергетична цінність продукту, який тільки що був зірваний з куща, найбільш висока. Якщо овоч зберігається деякий час, він втрачає вологу, деякі види вітамінів і калорійність.

У торговельній мережі томати не завжди продаються досить виспевшімі, тому середня калорійність таких овочів становитиме 20 ккал на 100 г продукту . Якщо помідору дати повністю встигнути на грядці, то його калорійність може бути більш 30 ккал на 100 г продукту .

В одній штуці може бути від 5 до 240 ккал . Калорійність однієї помідорною ягоди залежить від її розміру, максимальне значення, наведене в даному прикладі, відповідає повністю виспевшему помідору масою 800 г. Зустрічаються і більш масивні представники помідорового царства, тому зручніше розраховувати калорійність овочів, знаючи їх точну вагу.

Неоднаковою калорійністю володіють різні сорти томатів. Це пов’язано з різною кількістю рідини, яка міститься в овочі.

Калорійність води – 0 ккал, і чим більше міститься в помідорі Н2О, тим менш калорійним буде плід томату в перерахунку на вагу свіжого овоча.

Не менший вплив на калорійність овочів надає вміст вуглеводів. Чим томат солодший, тим більше в ньому міститься калорій.

Рекордсменами по мінімальній кількості соку в свіжих плодах, будуть сорти: « Вогник » і « Сливка » . Плоди цих сортів томатів містять мінімальну кількість води і цукру, але смак « рафінованих » помідорів буде не на висоті.

Найбільш соковитими і калорійними, є помідори рожевого кольору. Такі помідори містять чималу кількість цукру, які надає цим овочам високу енергетичну цінність, і, не дивлячись на високий вміст води в цих овочах, кількість калорій не є занадто великим.

Яскравим представником цієї категорії томатів є сорт « Рожевий мед » . Ці помідори мають рожевий забарвлення, соковиті і містять чималу кількість цукру, але в перерахунку на 100 г продукту, в яких буде міститися не менше 94% води, такі овочі не будуть небезпечні для людей прагнуть позбутися від зайвих кілограмів.

склад помідорів

Помідори містять в м’якоті не тільки воду і цукор, а й різні вітаміни, мінерали та мікроелементи.

вітаміни

  1. Томати багаті вітаміном РР, або нікотиновою кислотою . Середній вміст цього вітаміну в зрілих плодах досягає значення 0,5 мг на 100 г продукту. Нікотинова кислота, є дуже важливим учасником окислювально-відновних процесів в організмі.

    При нестачі цієї речовини можливе виникнення авітамінозу.

  2. У помідорі міститься велика кількість бета-каротину.

    Ця речовина засвоюється в повному обсязі тільки в жирному середовищі, тому салати з додаванням рослинної олії, будуть максимально корисними для запобігання негативного впливу дефіциту вітаміну А, який утворюється в організмі людини з бета-каротину.

    Цей вітамін має велике значення для організму і його недолік, зокрема, може негативно відбитися на багатьох системах організму. Особливо сильно нестача вітаміну А відбивається на зорі.

  3. У великій кількості в м’якоті помідора міститься холін, або вітамін В4 .

    Ця речовина сприяє оновленню клітин організму і володіє мембранопротекторною дією. Дана речовина може синтезуватися всередині організму, але додаткове надходження цієї речовини ззовні зменшує ефект старіння клітин печінки і всього організму.

  4. У помідорах міститься вітамін Е, який є потужним антиоксидантом. Дана речовина міститься в концентрації 0,4 мг на 100 г продукту, але навіть цієї кількості достатньо, щоб значно поліпшити багато обмінні процеси організму.

    Сильне позитивний вплив вітамін Е надає на репродуктивну систему людини, а також сприяє зростанню і оновленню волосся. Вітамін Е є жиророзчинних вітаміном, і якщо томати вживати без значної кількості жирів, то ця речовина не буде засвоюватися організмом.

  5. Крім перерахованих вітамінів , в томатах містяться такі вітаміни в значно менших концентраціях: В1, В2, В5, В6, В9, С, Н, К.

мікроелементи

Крім вітамінів в томатах міститься велика кількість різних мікроелементів, які благотворно впливають на різні біохімічні процеси організму.

У цьому овочі містяться такі мікроелементи:

  1. Залізо на першому місці серед елементів, які містяться в свіжому помідорі. Залізо благотворно впливає на процеси кровотворення, бере участь в окисно-відновних реакціях. Брак цього елемента негативно відбивається на імунітеті людини.
  2. Цинк, що міститься в плодах томата, також є незамінним елементом , який бере участь у багатьох біохімічних процесах людського організму. Цинк бере участь в оновленні клітин шкіри, волосся і нігтів. Цей елемент сприяє зменшенню запальних процесів, а також допомагає організму боротися з хвороботворними вірусами і мікроорганізмами.
  3. У томатах містяться в значно менших концентраціях такі мікро- і макроелементи:
    • мідь;
    • йод;
    • марганець;
    • селен;
    • фтор;
    • молібден;
    • бор;
    • кобальт;
    • рубідій;
    • нікель;
    • кальцій;
    • магній;
    • натрій;
    • калій;
    • фосфор;
    • хлор;
    • сірка.

Така різноманітність вітамінів і мінералів, що містяться в цьому овочі, благотворно впливає на весь організм в цілому.

Корисні властивості томатів

Користь томатів полягає в надходженні великої кількості речовин, корисних для організму, в біологічно активній формі. Дані вітаміни мінерали і мікроелементи засвоюються організмом в повному обсязі. Синтетичні форми цих речовин, отримані за допомогою хімічних реакцій і реалізовані в аптечній мережі, не володіють такими корисними властивостями і не засвоюються організмом на 100%.

Помідори містять велику кількість клітковини, яка робить позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт, сприяє виведенню з організму важких металів і інших шкідливих для організму людини речовин.

У томатах міститься велика кількість антиоксиданту лікопіну , який при вживанні в лікувальних дозах здатний охороняти організм людини від розвитку онкологічних захворювань, а також запобігати появі серцево-судинних захворювань.
При регулярному вживанні лікопіну в профілактичних цілях значно знижується ймовірність захворювання очей і зменшуються прояви запальних процесів.

Томати можуть застосовуватися для лікування і профілактики багатьох захворювань. За допомогою зелених помідор можна ефективно лікувати варикозне розширення вен.

При розвитку анемії можна значно підвищити вміст гемоглобіну в крові щоденним вживанням томатів. Якщо анемія пов’язана з дефіцитом в організмі заліза, то томати містять достатню кількість цього мікроелемента для запобігання розвитку хвороби.

Народна медицина використовує томатний сік для лікування артриту . Для ефективного лікування цього захворювання досить щодня вживати склянку томатного соку з розведеним яблучним оцтом в кількості 2 чайних ложок. Приймається суміш натщесерце за 1 годину до їжі.

При захворюванні печінки томатний сік необхідно змішати в співвідношенні 1: 1 з капустяним розсолом і вживати щодня для лікування і профілактики.

При бронхіті свіжі помідори сприяють одужанню. Зі свіжих томатів і часнику готується лікарська суміш, яка вживається щодня до повного одужання.

шкода помідорів

Не тільки корисними властивостями володіють томатні плоди. У деяких випадках вживання помідорів неможливо.
При алергії на томати вживання цього овоча протипоказано.

При виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, в період загострення хвороби, також не рекомендується вживати цей овоч. При захворюванні нирок також слід обмежити вживання томатів.

Чим хороші помідори на дієті?

Помідори дозволяють скинути зайві кілограми , при цьому помітного дискомфорту людина не відчуває. У томатах міститься природний антидепресант, який в період проведення дієти сприяє утворенню ендорфінів.

  1. Дієта на помідорах проводиться протягом 3 днів.
  2. У цей період забороняється вживання інших продуктів, також слід повністю відмовитися від вживання солі на час дієти.
  3. Томати в кількості 1,5 кг, необхідно розділити на кілька порцій і приймати протягом дня.
  4. Для того, щоб максимально компенсувати потребу організму в поживних речовинах, томати слід вибирати солодких сортів.

висновок

Калорійність помідора не надто велика, але користь для організму при вживанні цього овочу складно переоцінити.

Томати допомагають впоратися з багатьма небезпечними для людини захворюваннями, а щоденне вживання помідорів в профілактичних цілях дозволить зберегти здоров’я.

Томати мають унікальні смакові якості і використовуються в приготуванні різних страв, тому можна поєднувати приємне з корисним.

Помідор – калорійність і властивості. Користь і шкода помідора

Помідор - калорійність і властивості.  Користь і шкода помідора

Харчова цінність та склад | вітаміни | Мінеральні речовини

Скільки коштує помідор (середня ціна за 1 кг.)?

Москва і Московська обл.

60 р.

Батьківщиною помідора (томату) є Центральна і Південна Америка. У Мексиці досі зустрічаються дикі форми цієї рослини. Сучасна назва помідора відбувається з італійської та французької мови, де означає «яблуко любові» і «золоте яблуко» відповідно.

Такі гарні метафоричні назви говорять про любов до помідору, історія якої має глибоке коріння. В Європу томат був завезений іспанцями і португальцями в 16-му столітті і спочатку поширювався по континенту як декоративну рослину.

До речі, крім звичного багатьом помідора, є ще й мініатюрні помідори черрі, які останнім часом користуються підвищеним попитом у кулінарів усього світу.

Зараз практично неможливо уявити собі присадибної або дачної ділянки, де б не росло це найпрекрасніше рослина. Наші столи прикрашають помідори в самому різноманітному вигляді: свіжі, тушковані, смажені, в салатах, в маринадах, у вигляді соку, пюре, пасти і т.д.

Помідор, дійсно, універсальний продукт.

користь помідора

Про лікувальну дію помідора не дарма говорили наші далекі предки. Корисні властивості помідора багатьма десятиліттями перевірялися і доводили.

Пояснюється це складом помідорів, який вражає різноманітністю і різноманіттям безцінних для здоров’я людини речовин. У помідорах містяться сполуки, які здатні запобігати онкологічні та серцево-судинні захворювання.

Помідори містять велику кількість вітамінів С, D, багато заліза і калію, що вже саме по собі говорить про користь помідорів.

Гарний червоний колір помідорів забезпечується присутністю в їх складі речовини лікопін – одного з найпотужніших антиоксидантів, що нейтралізує негативну дію вільних радикалів. Лікопін, володіє протипухлинними властивостями, що призводить до зниження захворюваності на рак.

Це унікальна речовина самим позитивним чином впливає на шкіру, допомагаючи відновити її колір і текстуру. Він прекрасно захищає і оберігає шкіру від засмаги. Зміст лікопін збільшується після термічної обробки томатів, при консервуванні томатного соку і приготуванні кетчупу. Крім того, в помідорах в значних кількостях присутній вітамін В і калій.

Їх поєднання здатне знижувати артеріальний тиск і регулювати рівень холестерину крові.

Вітамін К – відмінний помічник в підтримці здоров’я кісток. Користь помідора доведена і для сечовидільної системи.

Так регулярне вживання в їжу помідорів знижує ризик захворювання інфекціями сечовивідних шляхів і навіть сприяє розчиненню каменів, що утворюються в жовчному міхурі.

Необхідні помідори і при захворюванні на цукровий діабет, так як вони стабілізують рівень цукру крові.

Незамінні помідори і в дієтичному харчуванні. Калорійність помідора становить всього близько 20 ккал. на 100 гр. Однак захоплюватися помідорами не варто, потрібно дотримуватися помірності в їх вживанні, інакше на собі можна випробувати не тільки користь, але і шкоду помідора.

шкода помідора

Помідор здатний викликати алергічні реакції, тому людям, схильним до алергій, слід проконсультуватися з фахівцем перед вживанням цього овоча. Також помідор небажано включати в раціон тим, хто має захворювання нирок або страждає артритом.

Калорійність помідора 19.9 кКал

Енергетична цінність помідора (Співвідношення білків, жирів, вуглеводів – БЖУ):

Білки: 0.6 м (~ 2 кКал)
Жири: 0.2 м (~ 2 кКал)
Вуглеводи: 4.2 м (~ 17 ккал)

Енергетичне співвідношення (б | ж | у): 12% | 9% | 84%

Пропорції продукту. Скільки грам?

в 1 штуці 100 грамів

органічні кислоти

0.5 г

0.5996 мг

0.4 мг

200 мкг

Користь, шкода, калорійність помідорів на 100 грам

Користь, шкода, калорійність помідорів на 100 грам

Калорійність свіжого помідора на 100 грам 19,8 ккал. У 100 г овочу міститься:

  • 0,6 г білка;
  • 0,2 г жиру;
  • 4,2 г вуглеводів.

Незважаючи на те, що помідори на 93% складаються з води, ці овочі мають багатий вітамінний і мінеральний склад. Продукт насичений вітамінами А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, Н, К, РР, бета каротином, калієм, магнієм, натрієм, фосфором, хлором, залізом, йодом, кобальтом, марганцем, міддю, молібденом, хромом.

Калорійність салату з помідорів

Найпопулярніший рецепт салату з помідорів передбачає використання для приготування страви 5 томатів, 1 середньої за розміром штуки ріпчастої цибулі, 40 г петрушки, 100 г твердого сиру і 100 г майонезу.

Цікаво: Калорійність салату з фунчози

Помідори ріжуться часточками, змішуються з дрібно нашаткованою цибулею, в суміш додають майонез і тертий твердий сир. Все це перемішується і посипається зверху подрібненою петрушкою.

Калорійність салату з помідорів на 100 грам 146 ккал. У 100 г страви 4,5 г білка, 12,3 г жиру, 4,5 г вуглеводів. Салат характеризується великим вмістом вітамінів А, С, Е, РР, а також мінералів калію, кальцію, натрію, кобальту, фосфору.

Калорійність солоних помідорів

Калорійність солоних помідорів на 100 грам 12,9 ккал. У 100 г продукту 1,1 г білка, 0,1 г жиру, 1,7 г вуглеводів. У складі солоних помідорів багато бета каротину, вітамінів А, В1, В2, С, К, калію, магнію, фосфору, кальцію.

Солоні помідори збагачені антиоксидантами, зменшують ризик розвитку хвороб передміхурової залози, шлунка. При регулярному їх вживанні в їжу поліпшується робота серцево-судинної системи.

Калорійність помідорів чері

Калорійність помідорів чері на 100 грам 15 ккал. У 100 г овочу 0,9 г білка, 0,1 г жиру, 2,9 г вуглеводів. З корисних властивостей помідорів чері слід виділити наявність в їх складі холіну і лікопіну. Перша речовина необхідно для попередження накопичення в печінці жиру, в той час як лікопін допомагає захистити шлунково-кишковий тракт і легені від онкологічних хвороб.

Калорійність маринованих помідорів

Калорійність маринованих помідорів на 100 грам 15 ккал. У 100 г продукту 1,7 г білка, 0,15 г жиру, 1,9 г вуглеводів. Незважаючи на велику користь маринованих помідорів, при переїдання овочем можуть загостритися хвороби шлунка і кишечника, прискорюються процеси утворення в нирках каменів.

Калорійність помідорів зі сметаною

Для приготування салату з помідорів і сметани вам буде потрібно 300 г томатів, 35 г сметани, 1 зубчик часнику. Помідори нарізати часточками, змішуються з дрібно порубаним часником і сметаною. Для смаку можна зверху посипати в салат дрібно нарізану петрушку.

Цікаво: Калорійність сушеного манго

Калорійність помідорів зі сметаною на 100 грам 29,3 ккал. У 100 г страви 0,9 г білка, 0,9 г жиру, 4,5 г вуглеводів.

користь помідорів

Користь помідорів дуже велика і полягає в наступному:

  • солоні помідори збагачені природним протизапальним речовиною кверцетином;
  • завдяки насиченості томатів клітковиною вони рекомендовані для позбавлення від закрепів, активізації роботи органів шлунково-кишкового тракту;
  • через наявність в помідорах лікопіну і вітаміну С овочі показані для поліпшення стану судин, серця, при гіпертонії, стенокардії;
  • доведені корисні властивості томатів гальмувати розвиток атеросклерозу, перешкоджати утворенню тромбів;
  • вітамін С в складі помідорів зміцнює імунітет, має протизапальну дію;
  • помідори повинні бути присутніми в раціоні харчування тих, хто кинув палити. Речовини томатів розщеплюють нікотинові смоли.

шкода помідорів

Протипоказаннями до вживання помідорів є:

  • розвинулися алергії на вітамін С або фарбувальні речовини продукту;
  • перехід на без солі дієту. В цьому випадку доведеться відмовитися від солоних, маринованих і консервованих томатів;
  • загострення виразки і гастриту.
  • в обмежених кількостях помідори показані при високій кислотності, підвищеної концентрації в крові сечової кислоти, схильності до метеоризму.

Заборонено їсти недоспелий помідори. Вони містять отруйну речовину соланін, отруєння яким супроводжуються головними болями, нудотою.

Калорійність помідорів і використання їх в дієтичному харчуванні

Калорійність помідорів і використання їх в дієтичному харчуванні

Помідор – їстівний, найчастіше червоного кольору плід рослини Solanum Lycopersicum, широко відомий як томат. Вперше томати в якості харчового продукту використовувалися в Мексиці, звідки вони поширилася по всьому світу після іспанської колонізації Америки.

Незалежно від того, скільки калорій в помідорі, цей овоч використовується в різному вигляді, в тому числі і в сирому, як інгредієнт у багатьох стравах, соусах, салатах і напоях. Плоди багаті на лікопін, який має позитивний вплив на здоров’я організму людини.

Помідори, калорійність яких залежить від способу приготування, належать до сімейства пасльонових. Рослини зазвичай досягають до 1-3 метрів у висоту і мають слабке стебло, часто вирощуються на відкритому повітрі в умовах помірного клімату і в теплицях. В середньому один помідор важить близько 100 г.

Корисні властивості помідор

Один червоний, стиглий і сирої помідор є хорошим джерелом вітамінів А, С, К, фолієвої кислоти і калію, практично не містить натрій, насичені жири і холестерин. Томати також забезпечують організм тіаміном, ніацин, вітамін В6, магнієм, фосфором і міддю, які необхідні для нормального функціонування організму.

Лікопін, що міститься в томатах, може знизити ризик виникнення і розвитку деяких видів раку, включаючи рак простати, шийки матки, порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, шлунка, товстої кишки, передміхурової залози і яєчників.

Вміщені в помідорах вітаміни А і С борються з вільними радикалами, які можуть привести до пошкодження клітин, також в них міститься хром, який допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Проведені дослідження структури і складу помідор, калорійність яких мала, підтвердили, що споживання цих овочів зменшує ризик дегенерації жовтої плями, наслідки якого незворотні для стану зору.

Помідори можуть допомогти запобігти появі каменів в нирках, і зменшити хронічну біль, тому що містяться в них біофлавоноїди і каротиноїди відомі своїми протизапальними і знеболюючими властивостями.

Помідори, калорійність яких є негативною, можуть допомогти в боротьбі із зайвою вагою. Оскільки помідори містять багато води і клітковини, вони швидко насичують організм, не додаючи при цьому калорій або жиру.

Скільки калорій в помідорі: харчова та енергетична цінність

Калорійність 1 помідора дозволяє використовувати цей овоч в якості дієтичного продукту, так як на його засвоєння організм витрачає набагато більшу кількість енергії, ніж отримує від його вживання.

Харчова цінність і калорійність 1 помідора в сирому вигляді, з розрахунку на 100 г складає:

  • Жири – 0,2 г;
  • Насичені жири – 0,0 г;
  • Поліненасичені жири – 0,1 г;
  • Мононенасичені жири – 0,0 г;
  • Холестерин – 0 мг;
  • Натрій – 4 мг;
  • Вуглеводи – 3,5 г;
  • Харчові волокна – 1,1 г;
  • Цукор – 2,4 г;
  • Білки – 0,8 г;
  • Вода – 86 г;
  • Глюкоза – 1,14 г;
  • Фруктоза – 1,25 г;
  • Кальцій – 9 мг;
  • Магній – 10 мг;
  • Фосфор – 22 мг;
  • Калій – 216 мг;
  • Натрій – 5 мг;
  • Марганець – 0,104 мг;
  • Фтор – 2,1 мкг;
  • Вітамін С – 11,6 мг;
  • Тіамін – 0,034 мг;
  • Рибофлавін – 0,017 мг;
  • Нікотинова кислота – 0,541 мг;
  • Пантотенова кислота – 0,081 мг;
  • Вітамін B6 – 0,073 мг;
  • Фолієва кислота – 14 мкг;
  • Вітамін Е – 0,49 мг;
  • Вітамін К – 7,2 мкг;
  • Триптофан – 0,005 г;
  • Ізолейцин – 0,016 г;
  • Лейцин – 0,023 г;
  • Метіонін – 0,005 г;
  • Аспарагінова кислота – 0,123 г;
  • Глутамінова кислота – 0,392 г;
  • Гліцин – 0,017 г;
  • Серін – 0,024 г;
  • Лікопін – 2341 мкг;
  • Калорійність 1 помідора – 16 ккал.

Харчова цінність і калорійність помідор смажених, з розрахунку на 100 г овочів складає:

  • Білки – 0,8;
  • Жири – 4,2;
  • Вуглеводи – 4;
  • Харчові волокна – 1,1;
  • Натрій – 51;
  • Калорійність помідор смажених – 55,6 ккал.

Чи можна схуднути на помідорах: ефективна дієта

Помідори містять багато води і клітковини, тому вони добре наповнюють і насичують організм, нейтралізують почуття голоду і, хоча овоч не володіє здатністю спалювати жири, вони містять безліч поживних речовин, включаючи антиоксиданти, вітамін С і калій, що робить томатну дієту здорової і збалансованої.

Замислитися над питанням, чи можна схуднути на помідорах, буде важливо знати, що помідори відносяться до продуктів, які мають негативною калорійністю. Це означає, що на засвоєння помідор організм буде витрачати більше енергії, ніж отримає від їх вживання.

Отже, прийнявши рішення використовувати помідори, калорійність яких на 100 г становить 16 ккал, для схуднення, перш за все, необхідно творчо підійти до використання цього овоча в усіх стравах протягом дня.

Нарізані помідори можна поєднувати з сиром або зеленню, з оливковою олією, вживати в якості закуски або сніданку.

Вони також можуть бути додані у вигляді пасти домашнього приготування до цільнозерновим макаронів, неочищеному рису або інших страв замість консервованої томатної пасти, яка часто містить багато цукру.

Такий домашній помідорний соус (пасту) можна приготувати в великій кількості і зберігати в холодильнику, тоді, яким би не було вибрано основне блюдо, до нього завжди буде готова смачна і корисна підлива. Для приготування томатного соусу необхідно крупно нарізані помідори, калорійність яких, як відомо, мала, цибулю, спеції і оливкове масло варити на повільному вогні 15-20 хв. без додавання води.

При дотриманні дієти ідеальними для сніданку є такі страви:

  • Кілька підсмажених цільнозернових пшеничних або житніх тостів, на які замість звичних шматочків сиру, ковбаси та вершкового масла необхідно покласти 50 г свіжих помідорів, калорійність яких дорівнює 8 ккал, з зеленню, і чашка натуральної кави без молока і цукру;
  • Сендвіч з цільнозернових булочок, овочів і смажених помідорів, калорійність якого дорівнює 120-150 ккал, і чашка натуральної кави без молока і цукру;
  • Яєчня або омлет з помідорами, калорійність яких складе 70-120 ккал, і чашка натуральної кави без молока і цукру.

В обідню пору швидко наситити шлунок і не набрати зайвих калорій допоможе легкий томатний суп, для приготування якого необхідно кілька великих помідор ошпарити окропом, зняти з них шкірку і дрібно нарізати.

Потім на розігріту сковорідку необхідно налити 2-3 ст.л.

оливкового масла і на ньому підсмажити дві дрібно нарізані цибулини до золотистої скоринки, додати трохи часнику тиск і заздалегідь приготовані помідори, згасити інгредієнти кілька хвилин і заправити спеціями за смаком.

На курячої грудях необхідно зварити легкий бульйон, в який додається заздалегідь приготована помідорна піджарка, доводиться до кипіння і посипається зверху свіжою зеленню. Калорійність помідорового супу становить в середньому 50-70 ккал на 100 мл, до нього можна додати невеликий шматочок чорного цільнозернового хліба.

На вечерю можна вживати свіжі салати з помідорами, овочеве рагу з помідорами, томатний сік і 150-200 г вареної риби або дієтичного м’яса. Дотримуючись дієти на помідорах, калорійність добового раціону якої не повинна бути менше, ніж 1200 ккал на добу, необхідно вживати не менше 1,5 л води на добу.

Де взяти якісні помідори?

Для того, щоб дієта виявилася ефективною, необхідно дотримуватися не тільки запропонований режим і калорійність. Важливим є те, що ми їмо.

Так, смачні і соковиті помідори з солодкою м’якоттю і пружною шкіркою прикрасять будь-який стіл, навіть дієтичний. Для сніданку, обіду і вечері підберіть томати на свій смак на сайті Instamart.ru.

І вам доставлять їх у зручний час і місце прямо до столу за цінами магазину.

 

Скільки калорій в помідорі

Скільки калорій в помідорі

Помідори з’явилися в нашій країні ще у вісімнадцятому столітті. До цього вважалося, що ця рослина отруйна і небезпечно для людини. Існує міф, що відкривачем корисних властивостей томатів був укладений, якого завдяки цьому помилували.

Сьогодні ми поговоримо про корисні властивості та калорійність цього чудового овочу. Батьківщиною якого вважаються Мексика і Південна Америка, де він виростає в дикому вигляді.
калорійність помідорів

Назваграм продуктумістить
білків1000,7 гр.
жирів1000,3 гр.
вуглеводів1004,5 гр.
харчових волокон1001 гр.
води10093,2 гр.

Харчова цінність помідорів

Помідори містять велику кількість різноманітних речовин представляють харчову цінність організму людини. У них багато клітковини, яка покращує травлення і прохідність кишечника .

У помідорах досить багато вітаміну С, а також вітамінів групи В і Е. Теж саме стосується і мікроелементів: кальцій, фосфор, залізо, натрій, хлор, йод, кремній, марганець, фтор, молібден, цинк, магній, сірка та ін.

Стиглі помідори багаті каротином і органічними кислотами (щавлева, лимонна, бурштинова, винна і яблучна).

Томати застосовуються для профілактики серцево-судинних і ракових захворювань завдяки наявності лікопену, фолієвої кислоти і провітаміну А.

Лікопен є відмінним засобом для поліпшення і профілактики зору (зелені варені томати особливо насичені ликопеном).

Помідори є відмінним проносним, жовчогінну та сечогінну засобом. Позитивно впливають на процеси травлення і лікують різні захворювання, пов’язані з ним.

Вміщені в помідорах серотонін і тіамін допомагають людям, що страждають депресіями, так як покращують настрій і загальне самопочуття.

Протипоказання

Однак є і певні  протипоказання,  пов’язані з вживанням томатів.

Солоні і мариновані помідори не рекомендуються гіпертонікам. Від свіжих помідорів краще утриматися людям з жовчокам’яна захворюванням, як і при захворюваннях нирок. Особливо це стосується томатів з термічною обробкою.

Завжди потрібно консультуватися у фахівців.

Помідори для бажаючих схуднути

Помідори відмінно підходять для бажаючих схуднути. Справа навіть не в низькій калорійності і наявності багатьох корисних речовин, а в лікопін, який і забарвлює помідори в червоний колір.

Головна його особливість полягає в розщепленні жирів в організмі (ліпідів). Більш того, лікопін нормалізує кислотно-лужний баланс і рівень холестерину .

Помідори є лідерами серед всіх овочів за вмістом антиоксидантів, які уповільнюють старіння, що особливо важливо при сприятливих дієтах, утомляющих організм.
Ще однією особливістю помідорів є здатність «обдурити» організм . Каротиноід лікопін надає відчуття ситості, тому пара томатів може позбавити від почуття голоду на деякий час.

Застосування в дієтах

Існує кілька видів томатних дієт:

  • томатна експресна;
  • томатна сокова;
  • триденна томатна;
  • чотириденна томатна;
  • розвантажувальна;
  • жорстка.

Вони є лише частиною більш складних дієт, так як регулярне вживання помідорів може викликати ускладнення в організмі.

Наприклад, прискорити зростання каменів в нирках або загострити виразкову хворобу з гастритом . Найчастіше ті, хто багато їсть помідорів набувають помаранчевий відтінок шкіри через наявність в них каротину, тому не зловживайте.

Вживання більше двох днів одних помідорів вже тягне наслідки. У день допускається не більше 500 грам для дорослого здорової людини.

Які помідори купувати

Найкраще підійдуть темні сорти помідорів. Найважливіше, щоб вони були зірвані дозріли.

Зазвичай на ринках і в магазинах продаються нестиглі помідори, зірвані ще зеленими, а вони містять токсичні речовини небезпечні для організму людини.

Бажано вирощувати свої або купувати їх у приватних фермерів.

Тим більше свої помідори вирощуються на природних добривах без хімікатів і мають велику харчову цінність в порівнянні з магазинними.

Помідори відмінно поєднуються з іншими продуктами і кількість страв просто величезна. Можна виділити деякі особливо корисні і популярні.

Дрібно нарізають цибулю і часник. З томатів знімають шкірку і обливають окропом, а потім нарізаються. Лук спершу гасять в рослинній олії окремо до золотистого. Після цього кладуть томати, часник і лавровий лист.

Варять 30 хвилин і додають квасолю з петрушкою, поки квасоля не приготується. В кінці додається натертий сир, який посипають зверху і накривають кришкою поки він не розплавиться. Цибулю і часник обсмажують на сковорідці. Томати очищаються від шкірки і насіння.

Все це пропускається через блендер. Можна додати петрушки, шпинату і іншої зелені. Потім суміш заливається апельсиновим соком і вариться 20 хвилин. Рецепт дуже простий. Дрібно нарізану цибулю і помідори заливають соняшниковою олією і перемішують.

Такий салат незважаючи на свою простоту відмінно перебиває апетит. Можна використовувати як ріпчаста, так і зелений лук.

підсумки

Помідори універсальний і корисний овоч. Однак потрібно пам’ятати, що все добре в міру. Надмірне вживання томатів може завдати шкоди здоров’ю. Для цього при дієтах необхідно чергувати томати з іншими овочами і фруктами. Найкраще з цитрусовими, капустою та огірками, які схожі за своєю харчової цінності та складу.

Перед початком томатної дієти рекомендується проконсультуватися з дієтологом.

калорійність помідорів

калорійність помідорів

Томати – звичний і улюблений овоч, поширений у всьому світі і зустрічається практично у всіх національних кухнях.

Калорійність помідорів, як і всіх овочів, невелика . Але, як і всі овочі, вони містять велику кількість корисних речовин і їх вживання дуже важливо для здоров’я людини.

Томати містять амінокислоти і білки, вуглеводи і вкрай невелика кількість жирів. Також в них містяться вітаміни Е, С, К, каротин, лікопін, вітаміни групи В, і такі корисні мікроелементи, як калій, кальцій, натрій, фосфор і йод. Помідори також містять пектинові речовини і клітковину.

Скільки калорій в помідорах? В середньому, в 100 г томатів міститься від 20 до 26 калорій. Те, скільки калорій в помідорах, залежить від їх зрілості і сорти. Самі низькокалорійні (а також самі корисні і смачні) – помідори черрі. Калорійність помідорів чері становить 15-18 ккал на 100 г.

Калорійність помідорів садових і парникових залежно від сорту може становити від 20 до 26 ккал на 100 г. Калорійність 1 помідора середнього розміру (вагою 80-100 г) складає 20-22 ккал. Калорійність 1 помідора черрі середнього розміру (вага близько 20 г) складає всього 3-4 ккал.

Калорійність 1 помідора «бичаче серце» або іншого великого сорту становить близько 70 ккал (при середній вазі 300 г).

Низька калорійність помідорів дозволяє використовувати їх в якості ситного дієтичного продукту, а високий вміст корисних речовин забезпечило томатам гідне місце в списку продуктів для здорового харчування.

користь помідорів

Ці овочі покращують травлення завдяки вмісту в них кислот, пектиновим речовин і клітковини. Клітковина ж сприяє і тому, що помідори очищають кишечник і весь організм від токсинів і шлаків, виводять зайвий холестерин і знижують рівень цукру в крові. Допомагають вони і при запорах, так як клітковина покращує перистальтику кишечника.

Не тільки низька калорійність помідорів робить їх корисним овочем для фігури . Речовини, що містяться в них, сприяють розщепленню жирів і виведенню з організму солей і зайвої рідини, знімаючи таким чином набряки.

Калій, яким багаті томати, зміцнює серцевий м’яз і покращує її роботу, крім того, він сприяє виведенню з організму солі і поліпшення функціонування нирок.

Ці овочі корисно вживати для профілактики утворення тромбів в судинах, вони запобігають атеросклероз, зміцнюють судини, корисні вони і при геморої; томати очищають нирки і сечовий міхур, запобігають появі раку та сповільнюють старіння організму людини.

Лікопін – антиоксидант, у багато разів по ефективності обганяє вітамін Е. Саме завдяки лейкопіну помідори зберігають молодість і здоров’я людини так надовго.

Помідори корисні чоловічому організму, так як сприятливо впливають на якість і кількість сперми.

Особливо корисні томати для курців, так як вони сприяють виведенню з організму токсинів, які людина вдихає разом з тютюновим димом.

Ці овочі мають м’яку сечогінну і жовчогінну ефектом, що забезпечує виведення з організму всього того, чого в ньому бути не повинно – шлаків, продуктів розпаду, зайвого холестерину, солі і т.д.

Тирамін, що міститься в томатах, в організмі перетворюється в серотонін – гормон радості, тому помідори надають ефективний вплив при емоційних перевантаженнях, стресах, депресіях і порушеннях сну.

Корисні властивості і низька калорійність помідорів змусили багатьох людей задатися питанням: чи можна схуднути на помідорах? Відповідь була знайдена – нескладно здогадатися, яка вона є.

Чи можна схуднути на помідорах

Томати – один з найбільш ефективних продуктів в боротьбі із зайвою вагою. І справа навіть не в низькій калорійності помідорів. Справа в їх особливому складі, наявність в якому певних речовин пояснює ефективність томатів для схуднення.

Основне з цих речовин – лікопін.

Лікопін – це червоний пігмент томатів.

Крім сильно виражених антиоксидантних властивостей, лікопін корисний для схуднення: він покращує травлення, позитивно впливає на засвоєння поживних речовин з їжі в шлунку і кишечнику, але найголовніше – він сприяє розщепленню жирів і виводить з організму продукти їх розпаду і надлишок холестерину. Лікопін також підтримує нормальний кислотно-лужний баланс в організмі. Найбільше лікопіну міститься в тих томатах, чий колір – найяскравіший. Дуже багато його в помідорах черрі.

Не тільки лікопін сприяє схудненню – томати покращують обмін речовин, очищають організм, знімають набряки, виводячи зайву сіль з тканин тіла.

На томатах для схуднення існують спеціальні дієти і моно-дієти, але насправді для турботи про свою фігуру досить просто щодня або майже щодня з’їдати кілька помідорів або страв з ними або замінити вечерю чашкою салату з свіжих овочів з томатами.

На томатах або томатному соку влаштовують розвантажувальні дні для очищення організму, одним з найулюбленіших страв для тих, хто сидить на дієті є легкий томатний суп.

Завдяки низькій калорійності помідорів і широкої можливості застосовувати їх в кулінарії, люди з успіхом використовують ці смачні корисні овочі в своєму дієтичному харчуванні .

Скільки калорій в помідорах: низькокалорійні страви

Найпростішим блюдом для дієтичного харчування з томатів є томатно-огірковий салат. Заправляти його найкраще лимонним соком, оливковою олією або нежирним йогуртом. Калорійність помідорів з огірками і лимонним соком буде близько 50 ккал на чашку (240-250 г), додавання масла або йогурту збільшить її на 50-60 ккал.

Помідори можна гасити і смажити. Калорійність смажених помідорів становить близько 54 ккал на 100 г , при додаванні олії вона збільшується до 73 ккал на 100 г. Калорійність смажених помідорів під сиром – 124 ккал на 100 г., а калорійність смажених помідорів в сирно-яєчним соусі становить 129 ккал на 100 м

У склянці томатного соку міститься близько 50 ккал. Чашка томатного супу з зеленню «важить» близько 100 ккал, а чашка томатного супу з рисом і часником – близько 150 ккал.

Калорійність помідорів фаршированих залежить від фаршу: з маслом, часником і петрушкою – 79 ккал на 100 г, цибулею і сиром – 66 ккал на 100 г.

Калорійність помідорів, запечених з часником і зеленню під сиром, становить близько 95 ккал на 100 г.

Томати підходять практично до всього. Їх можна подавати як з м’ясом або птахом, так і з рибою або морепродуктами. Вони відмінно поєднуються з несолодкими кашами, овочами, картоплею, бобовими та кисломолочними продуктами.

Протипоказання

Однак вживання томатів не всім приносить користь – для деяких воно може виявитися шкідливим. Найпершим протипоказанням є алергія. Варто утриматися від вживання томатів людям, страждаючим захворюваннями нирок, а також сечокам’яної або жовчнокам’яної хворобою.

Небажано вживати томати при гастриті (особливо з підвищеною кислотністю шлункового соку), виразці шлунка або дванадцятипалої кишки. Протипоказані помідори при подагрі і артриті.

Гіпертонікам не варто вживати мариноване і солоні помідори, а від вживання зелених томатів краще відмовитися всім – в них містяться шкідливі для організму людини речовини.

Калорійність помідорів 7 4.7 

Previous Чим закривати вуглеводне вікно після тренувань: схуднення за допомогою правильного харчування
Next Принципи роздільного харчування: таблиця сумісності білків, жирів і вуглеводів

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *