Калорійність яблук: скільки калорій в зелених і червоних плодах, в 100 грамах і 1 шт, їх БЖУ


Скільки калорій в яблуці

Скільки калорій в яблуціКалорійність яблук: скільки калорій в зелених і червоних плодах, в 100 грамах і 1 шт, їх БЖУ

У кожному фруктовому саду в нашій країні можна знайти яблуню. Плоди цього дерева популярні в Росії і продаються, на відміну від заморських фруктів, круглий рік. Але чи знаєте ви, скільки калорій в яблуці різних сортів і продуктах, приготовлених з них? Які їх корисні властивості? Представлена ​​нижче інформація допоможе вам дізнатися більше про такого знайомого і такому улюбленому нами фрукті.

Хімічний склад і харчова цінність

Яблуко на 70-80 відсотків складається з води. У 100 грамах продукту міститься в середньому 0,4 гр. білків, стільки ж жирів і 12 гр. вуглеводів. Ці цифри можуть трохи коливатися в залежності від сорту.

У яблуці присутні цінні для організму макро- (калій, кальцій, магній, натрій) і мікроелементи (залізо, йод, мідь, цинк). Плоди яблуні багаті аскорбіновою кислотою (вітамін С), вітамінами групи B, P і PP.

калорійність яблука

Середня енергетична цінність яблука досягає 45 калорій на 100 гр. Вага 1 шт маленького плода становить 80-90 грамів, тому в ньому міститься 36-42 ккал, у великому (масою в 200 грамів) – до 100 ккал. У кілограмі свіжих фруктів – 45 калорій.

Цікаво, що калорійність зелених і червоних яблук відрізняється. До вашої уваги – докладний опис основних сортів цього фрукта і популярних продуктів, які готуються з нього.

У кожному пункті представлена ​​інформація про калорійність, яка буде корисна для людей, що сидять на дієті.

зеленого

Зелені яблука, сорти Гренні Сміт або семеренко (в народі частіше використовується назва «Семерінка»), більш тверді і кислі, ніж червоні або жовті.

У них міститься менше цукру, тому калорійність плодів невисока: приблизно 36 калорій на 100 грамів. В 1 яблуці маленького розміру 32 ккал, середнього – 50 ккал, а великого (7-8 сантиметрів в діаметрі і вага в районі 200 грамів) – 72 ккал.

Кислуваті зелені яблука – безпрограшний варіант начинки для солодких пирогів. Їх сік втамовує спрагу.

червоного

Енергетична цінність 100 грамів стиглих червоних яблук оцінюється дієтологами в 50 калорій. У таких сортах, як гала або фуджі, міститься більше цукру в порівнянні з зеленими, тому калорійність і відрізняється в 1,5 рази.

У червоному яблуці середнього розміру (5 см в діаметрі) міститься 45 ккал, великого (8 см) – 100 ккал. Фрукти червоного кольору м’які і солодкі, тому їх використовують для приготування різноманітних джемів, фруктових салатів.

Відзначимо, що людям, що страждають від підвищеної кислотності шлунка, слід споживати саме такі сорти.

жовтого

У плані енергетичної цінності жовті яблука (популярні сорти цієї категорії – голден і антонівка) є такий собі «золотою серединою» між зеленими і червоними сортами. Їх калорійність залежить від місткості цукру в плодах.

Відкусите невеликий шматочок жовтого яблука і прислухайтеся до смакових відчуттів. Якщо воно вам здається швидше кислим, ніж солодким, його енергетична цінність становить 40 калорій.

Якщо навпаки, то калорійність в жовтому яблуці міститься близько 45 ккал на 100 грамів.

У сушеному яблуці

У процесі сушіння вміст води в яблуках зменшується. Отже, відносна концентрація вітамінів і мікроелементів зростає в 4 рази.

За цією логікою, енергетична цінність 100 грамів сушених плодів повинна становити близько 200 ккал. Але на ділі показник відрізняється. Справа в тому, що перед сушінням видаляється серединка яблук.

Реальна калорійність готового продукту – 245 калорій. Зміст БЖУ становить – 2 гр. білків, 0,3 гр. жирів і 59 гр. вуглеводів.

У сушених яблуках міститься яблучна, лимонна і винна кислоти, дубильні речовини. Якщо перед сушінням плоди не очищалися від шкірки, в них будуть присутні і флавоноїди. Висока концентрація пектину забезпечує низький глікемічний індекс. Це означає, що сушені яблука можуть споживати люди з цукровим діабетом. Звичайно ж, в розумних кількостях.

У печеному яблуці

При запіканні велика частина води, що міститься в яблуці, випаровується. Концентрація всіх речовин на 100 грамів продукту підвищується.

Запечені в духовці або в мікрохвильовій печі яблука мають енергетичну цінність в межах 80-90 калорій.

Але якщо ви начините їх горіхами і заллєте медом або посиплеться цукром, то калорійність тушкованого блюда буде порівнянна з тістечком. Враховуйте це при складанні дієтичного раціону і підрахунку калорій.

У квашене фрукті

По суті, мочені яблука є одночасно «консервами» і продуктом бродіння. На організм вони впливають аналогічно квашеній капусті. У мочених яблуках міститься безліч бактерій, корисних для травної системи. Споживаючи їх хоча б 3 рази на тиждень, ви зможете усунути проблеми з кишечником. Калорійність мочених яблук оцінюється в 46 калорій.

У яблучному соку

Популярним в нашій країні соком вважається яблучний. Існує 2 способи отримання цього продукту – виварювання і прямий віджимання. У домашніх умовах зручно використовувати соковижималку. Натуральний сік складається з добре засвоюваних організмом вуглеводів, цукру і харчових волокон. Його енергетична цінність становить 42 калорії на 100 мілілітрів.

У соку високий вміст вітамінів групи В, С, Е і PP. У ньому присутні мінерали: калій, йод, натрій, залізо, кальцій. Яблучний сік корисно споживати при недокрів’ї, він ефективно виводить з організму шлаки і уповільнює процес старіння.

У компоті з яблук

Яблучний компот рекомендується приймати при підвищеному рівні холестерину, захворюваннях печінки, нирок, запальних процесах, недокрів’ї.

Пектин, що міститься в продукті, нормалізує функціонування кишечнику. Фруктові кислоти допомагають організму швидко відновлюватися після інтенсивних фізичних навантажень, тому компот корисний для спортсменів.

Енергетична цінність 100 мілілітрів продукту – 85 кілокалорій.

Варення з яблук

Ароматне яблучне варення смачно і корисно для організму. Якщо в процесі варіння використовувати фруктозу, а не цукор, то страву можна буде споживати навіть при діабеті, так як плоди яблуні зменшують концентрацію цукру в крові.

При приготуванні повидла більшість корисних речовин зберігаються, за винятком вітаміну С. Щоб він містився і в яблучному джемі, додайте в нього плоди шипшини. Харчова цінність варення (з цукром) оцінюється в 265 кілокалорій.

Що міститься в ньому пектин допомагає знизити концентрацію холестерину в крові. А такі мінерали, як калій і залізо, корисні при хворобах серця.

У яблучному пюре

Для приготування традиційного яблучного пюре використовуються всього 3 інгредієнта: крім самих плодів, це цукор і вода. Його можна споживати в готовому вигляді або задіяти в якості начинки для пиріжків, ватрушок або пирогів. Пюре – відмінна основа для приготування суфле або мусу, калорійність якого (при дотриманні стандартного рецепта) становить 82 кілокалорії.

У Шарлотці з яблуком

Існують десятки рецептів приготування шарлотки з яблуком. Харчова цінність класичного продукту, зробленого з борошна, цукру, яєць і фруктів, оцінюється приблизно в 200 кілокалорій.

Але якщо в процесі приготування ви будете використовувати і інші інгредієнти, вона може підвищитися аж до 300 ккал на 100 грамів страви.

Якщо стежте за своєю фігурою, споживайте яблучний пиріг в помірних кількостях.

Пиріжку з яблуком

Існує 2 види пиріжків з яблуком: смажені і печені. Їх калорійність відрізняється. Меншої шкоди вашій фігурі завдадуть печені пиріжки. Їх енергетична цінність становить 199 кілокалорій.

Смажені ж пиріжки більш жирні, так як просочуються соняшниковою олією в процесі приготування. Їх калорійність оцінюється в 240 ккал на 100 грамів продукту.

Для порівняння: гамбургер з Макдональдса має енергетичну цінність в 290 кілокалорій.

Чим корисні яблука для організму

Перш ніж описувати, яка в яблуках користь для здоров’я, звернемо вашу увагу на те, що найкраще споживати свіжозірвані плоди (в натуральному вигляді, натертими на терку або як пюре).

При тривалому зберіганні фруктів вміст вітамінів і мікроелементів в них зменшується. Цікаво, що кисле, дике, маленьке яблуко в рази корисніше красивого глянцевого плода (скоріш за все, імпортного), що продається в супермаркеті по потроєною ціною.

А тепер поговоримо про те, як цей фрукт впливає на організм:

  • Яблука зміцнюють імунітет.
  • Покращують стан серцево-судинної системи. Ефективні в якості профілактики інфаркту, інсульту, атеросклерозу.
  • Знижують концентрацію холестерину в крові.
  • Добре впливають на роботу печінки і жовчного міхура.
  • Підсилюють апетит.
  • Нормалізують роботу травної системи, покращують мікрофлору шлунка і кишечника, перешкоджають появі запорів.
  • Споживання плодів разом з насінням – справжнім джерелом йоду, благотворно впливає на щитовидну залозу.
  • Плоди яблуні корисні для дихальної системи. Вони в 4-5 разів знижують ймовірність розвитку астми та інших хвороб легенів і бронхів.
  • Яблука мінімізують негативний вплив шкідливих речовин, що містяться в тютюновому димі, на легені. Тому курці повинні включити їх в своє щоденне меню.
  • Нормалізують масу тіла.
  • Уповільнюють процес старіння.
  • Регулярне споживання плодів у 2-3 рази зменшує ймовірність розвитку раку печінки і кишечника. При цьому сильне протипухлинну дію надає саме шкірка яблук. Відзначимо, що з усіх ягід і фруктів більш ефективна в цьому відношенні тільки журавлина.
  • Яблука роблять благотворний вплив на шкіру, волосся і нігті. Тому їх часто використовують в косметологічних цілях.

Протипоказання до вживання

Протипоказань до споживання яблук не так вже й багато:

  • Плоди небажано їсти людям, що страждають від гастриту при загостренні виразки шлунка або дванадцятипалої кишки, так як вони присутні в них натуральні кислоти подразнюють слизову оболонку.
  • При хворобах кишечника, що супроводжуються здуттям.
  • При індивідуальній непереносимості продукту.
  • Якщо ж ви страждаєте від сечокам’яної хвороби або коліту, медики рекомендують споживати виключно яблучне пюре.

калорійність яблука

калорійність яблука

Про те, наскільки корисні і смачні яблука, знають навіть діти. Цей фрукт є основним компонентом багатьох дієт. Існує понад 20 тисяч сортів яблук, які ростуть по всій земній кулі в різних кліматичних поясах. Всі вони відрізняються між собою за кольором, формою, розмірами, смаком, складом і калорійності.

склад яблук

Вважається, що в 100 гр яблука міститься 0,4 гр білків, стільки ж жирів, 10 г вуглеводів. Але ці цифри приблизні, тому що різні сорти можуть сильно відрізнятися між собою за своїм складом і змістом в них тих чи інших речовин.

За кількістю білків і жирів вони практично схожі, а ось зміст цукрів може сильно відрізнятися. У більш солодких на смак – вуглеводів більше, отже, і калорійність цих яблук буде трохи вище.

  У фруктах з яскраво вираженою кислинкою в смаку, вміст вітаміну С і органічних кислот може бути в 3 рази більше, ніж в солодких плодах.

Від того, які органічні кислоти переважають у тому чи іншому сорті (лимонна, яблучна, винна, мурашина та ін.), Який кількісний склад мінеральних речовин, дуже сильно залежить і смак плодів. Є в яблуках корисна клітковина, пектини, зола, вітаміни А, С, В1, В2, В9, РР, кальцій, калій, магній, фосфор, натрій.

З мікроелементів – залізо, йод, марганець, мідь, цинк, фтор, кобальт, молібден. Думка про те, що в яблуках багато заліза – помилкове. Але яблучна кислота сприяє правильному і швидкому засвоєнню заліза з їжі і зв’язування його з гемоглобіном крові.

Тому яблука для підвищення гемоглобіну рекомендується вживати в поєднанні з продуктами, в яких цього заліза дійсно багато.

Скільки калорій в одному зеленому яблуці?

Так як зелені сорти яблук найчастіше більш кислі на смак, то вміст цукрів в них мінімальне. Тому їх прийнято вважати менш калорійними. У 100 грамах таких яблук міститься приблизно 35-45 кілокалорій (кількість вуглеводів не перевищує 7-8%).

Спробуємо розрахувати калорійність одного зеленого яблука з мінімальним вмістом кілокалорій:

  • в 100 грамах – 35 ккал;
  • в 1 яблуці діаметром 5 см і вагою 90 гр – 31,5 ккал;
  • в 1 яблуці діаметром 7,5 см і вагою 200 гр – 70 ккал.

Є зелені яблука потрібно неодмінно з шкіркою. Сік із зелених плодів відмінно втамовує спрагу в жарку погоду. Вони є ідеальною начинкою для будь-якого пирога, так як їх кисло-солодкий смак чудово поєднується з будь-яким солодким тестом.

Скільки калорій в червоному яблуці?

У 100 грамах червоного яблука, за умови, що воно дуже солодке (включає 11-15% вуглеводів), міститься 45-50 кілокалорій.

Розрахуємо калорійність одного червоного фрукта з великим вмістом кілокалорій:

  • в 100 грамах – 50 ккал;
  • в 1 яблуці діаметром 5 см і вагою 90 гр – 45 ккал;
  • в 1 яблуці діаметром 7,5 см і вагою 200 гр – 100 ккал.

Червоні сорти яблук зазвичай більш м’які, пухкі і солодкі. З них можна готувати всілякі повидла і джеми, фруктові салати і солодкі десерти. Дітям, які не страждають алергічними реакціями на червоні фрукти, спочатку дають пробувати саме такі солодкі і м’які плоди. Тим, хто страждає підвищеною кислотністю шлунка, показані солодкі сорти яблук.

Скільки калорій в жовтому яблуці?

Цілком очевидно, що колір фруктів мало впливає на їх калорійність. А різниця між зеленими і червоними плодами за цим параметром дуже хитка. Подібні припущення засновані тільки на те, що зелені сорти найчастіше більш кислі, ніж червоні.

Серед жовтих яблук є і солодкі сорти, і більш кислі. Щоб приблизно оцінити їх калорійність, відкусите шматочок і прислухайтеся до своїх відчуттів. Якщо кислий смак яскравіше виражений, значить в 100 гр цього фрукта міститься близько 40 ккал.

Якщо ж воно більш солодке, ніж кисле на смак, то 45-50 ккал.

Невелика різниця в змісті калорій між солодкими і кислими, червоними, жовтими й зеленими сортами яблук дозволяє їх використовувати з таким же успіхом в різних фруктових і вітамінних дієтах.

Скільки калорій в яблуці зеленому і червоному (100 г)

Яблука традиційно вважаються дуже корисним і абсолютно доступним продуктом. Ці фрукти є основою багатьох дієт.

Сортів яблук існує кілька тисяч, усі вони різняться між собою за кольором, формою, смаком і, швидше за все, калорійності. Яблука не містять жирів і білків, вміст вуглеводів в них становить приблизно 10 грам на 100 грам продукту .

На сьогоднішній день спростовано думку про високий вміст заліза в яблуках. Однак яблучна кислота допомагає засвоюватися в організмі заліза, отриманого з інших продуктів , сприяє зв’язуванню його з гемоглобіном крові.

Вживати яблука рекомендують обов’язково з шкіркою. Саме в ній знаходиться дуже багато клітковини.

Не забувайте лише ретельно мити фрукти перед вживанням і краще гарячою водою.

Калорійність зелених яблук

Одними з найвідоміших сортів зелених яблук є Семеренко. Ці плоди люблять багато людей. Користь їх для організму очевидна, тому варто додати фрукти в свій раціон.

Зелені яблука здатні поліпшити стан вашого здоров’я , адже вони володіють такими корисними властивостями, як:

  1. Якщо на вулиці дуже жарко, зелені яблука дадуть вам можливість швидко вгамувати спрагу.
  2. Фрукти сприяють більш ефективному і швидкому схудненню.
  3. У складі зелених яблук дуже багато вітаміну С, який є відмінною профілактикою простудних захворювань.
  4. З плодів можна приготувати різні страви, які приємно здивують вас своїм смаком і ароматом.
  5. Зелені яблука омолоджують організм, адже в їх склад входить поліфенол.

Перераховувати корисні властивості даних фруктів можна до нескінченності. Головне, щоб ви купили дійсно якісні яблука, які принесуть користь вашому організму.

Енергетична цінність 1 шт. яблука голден

Голден – один з улюблених багатьма сортів яблук. Вони смачні і корисні і в свіжому вигляді, і в запеченому. Використовують цей сорт і як начинку для пирогів, і як складову частину салатів і легких закусок. Їх вигідне відміну від інших сортів – здатність до тривалого зберігання , тому ласувати ними можна всю зиму і навіть весну.

Калорійність цього сорту яблук трохи вище, ніж зелених і червоних. Також більше і вуглеводів – приблизно 12 грам на 100 грам продукту.

Ми бачимо, що калорійність яблук в залежності від сорту відрізняється дуже незначно . Вибирайте сорт, який вам більше до смаку і поповнюйте організм природними вітамінами.

Калорійність яблучного соку

Яблучний сік вважається найпопулярнішим напоєм. Він приносить організму користь і дозволяє позбутися від багатьох проблем, пов’язаних зі здоров’ям людини.

Так як в напої мало калорій, його можна вживати навіть людям, які сидять на дієті . У складі яблучного соку чимало заліза, яке просто необхідно при анемії. Фруктові кислоти уповільнюють процеси старіння, а пектинові речовини виводять з організму всі шкідливі речовини.

Яблучний сік дозволяє швидше позбутися від застуди . До того ж, напій допомагає людям, які страждають від болю в серці. Якщо ви візьмете за звичку випивати хоча б чашку соку в день, то будете надійно захищені від утворення каменів в нирках.

Якщо ви страждаєте від цукрового діабету, то краще пити сік із зелених яблук.

Люди, яким знайома така проблема, як ожиріння, повинні вживати напій з яблук, томатів і лимона.

Скільки калорій в яблучному джемі?

Ці ласощі багато встигли полюбити ще в дитинстві. Його насичений смак і приємний аромат так і манить людей до столу. Але що ж варто знати про цей продукт?

У цьому продукті зберігаються всі корисні речовини, які необхідні здоров’ю людини.

Також ласощі знижує рівень «поганого» холестерину до мінімуму .

У яблучний джем можна додавати різні продукти, які зроблять його смак і аромат більш яскравим. Наприклад, багато господинь вважають за краще корицю, апельсин або ж лимон. Подавати джем можна, як самостійну страву, або ж як доповнення до млинців або пиріжків.

Як вибирати яблука

Якщо ви прийшли на ринок і стоїте біля фруктів, то варто згадати ті поради, які ви зараз прочитаєте. Перше, що потрібно зробити – це уважно оглянути поверхню яблука. На ній не повинно бути точок коричневого кольору. Також шкірка якісного фрукта позбавлена ​​потемніння і помятостей.

Не варто робити вибір на користь занадто великих плодів . Справа в тому, що такі яблука вважаються перезрілими, тому в їх складі дуже мало вітамінів. Краще звернути увагу на плоди середнього розміру.

Якщо поверхню яблука занадто блищить, то відмовтеся від такої покупки. Справа в тому, що багато виробників обробляють фрукти воском, а змити його дуже складно.

Скільки калорій в яблуці

Скільки калорій в яблуціКалорійність яблук: скільки калорій в зелених і червоних плодах, в 100 грамах і 1 шт, їх БЖУ

Виходячи з рад відомих дієтологів, одним з найбільш корисних і дієтичних фруктів є яблуко. Але, так чи так це? І скільки калорій в яблуці? Давайте з’ясуємо.

Що входить до складу?

У яблуках є клітковина, ну і звичайно ж, пектин. Їх головною перевагою є те, що в їх склад не входить жир. На 70-80% вони складаються з води. Крім цього, плід наповнений не тільки різними корисними речовинами, такими як:

  • калій;
  • кальцій;
  • магній;
  • Натрій.

Але і, в його складі чимало йоду, заліза, цинку, міді. Найкориснішим речовиною є вітамін С або аскорбінова кислота.

За результатами останніх досліджень, вчені виявили, що якщо додати яблука в щоденний раціон, то це поліпшить систему травлення в цілому, а також покращує рівень холестерину в крові.

Більшість дієтологів рекомендують вживати під час дієти саме яблука, так як в їх складі дуже мало цукру, який засвоюється в організм дуже тривалий час, тим самим, сприяючи організму виробляти жир в меншій мірі.

Скільки калорій міститься?

За підсумками розрахунків, в 1 кг яблук міститься 440 калорій, що складаються з 4 грам білків, такої ж кількості жирів, а також 98 грам вуглеводів. Але ці дані – неоднозначні. Розрізняють декілька сортів яблук. І кожен з них наділений корисними речовинами по-своєму.

Якщо класифікувати їх за кольором, то розглянемо, червоні, зелені і яблука голден. Кількість калорій в яблуці Голден, червоному, зеленому не однакове. Хіба між ними є різниця? Так, уявіть собі, є. Найбільша кількість цукру в червоних яблучка.

Плоди цього кольору досить привабливі і відразу ж кидаються в очі, але ось вітамінний склад у них набагато менше, ніж у кислих сортів. Але, завдяки їх солодощі – вони є відмінною основою для виробництва варення. Але скільки калорій в яблуці червоному? Чи варто включати їх в дієту? В одному яблуці червоного кольору на 100 грам – 48 калорій.

Фахівці не рекомендують вживати червоні плоди алергікам і тим, у кого є проблеми з серцево-судинною системою.

Його калорійності можна тільки позаздрити. Такі плоди одні з найкорисніших, до того ж, мають жаждоутоляющий властивості. Зелені яблука допомагають значно поліпшити зір і зростання кісток, зміцнити волосся і нігті, підвищити імунітет.

А кісточки сприятливо впливають на роботу організму тих людей, які мають захворювання щитовидки. У яблуках Голден сума кілокалорій коливається від 35 до 40 на 1 шт.

Такий вид годиться не тільки для яблучної пастили, але і для салатів і консервування.

способи вживання

Яблуко – фрукт досить універсальний, так як вживати його можна абсолютно в будь-якому вигляді:

  • Сушені, в’ялені, печені;
  • Яблучний сік або компот;
  • У вигляді варення або яблучного пюре.

Сушені яблука мають приголомшливий смак. Часто їх заготовляють на зиму, щоб потім варити компот. Але, не багатьом відомо, що після висихання, калорійність фрукта не зменшується, а навпаки – зростає.

Тоді, виникає питання, скільки калорій в сушених яблуках? Середній показник такий, що 100 грам сушених яблук мають до 250 калорій. З одного боку, цифра дуже велика, але, з іншого, сушені фрукти – дуже поживні.

Так що краще їсти, але не зловживати.

Печені яблука є одним з видів десерту. І калорійність такого блюда прямо пропорційно залежить від того, з чим воно запекалось, будь то сир, мед або інші добавки.

Так скільки калорій в печеному яблуці? Насправді, калорійність печеного яблука без різноманітних добавок дорівнює 65-70 ккал на 100 грам продукту. Одним з найкращих і доступних варіантів є свіжовичавлений яблучний сік або компот з вареними яблуками.

До того ж, сік містить такі вітаміни, як В, С, Е і РР. Такі напої корисні при:

  • Піднятті рівня холестерину;
  • недокрів’ї;
  • Захворюваннях нирок і печінки;
  • Уповільненні процесу старіння.

Енергетична цінність на 100 мл:

  • Соку – 42 ккал;
  • Компоту – 85 ккал.

Натуральний сік має в своєму складі добре засвоювані вуглеводи, що сприяють поліпшенню травлення. Але не тільки свіжовичавлений сік сприяє нормалізації функціонування кишечника. Відмінним аналогом, особливо для спортсменів, є компот на основі варених сухофруктів.

Яблучне варення – то ще ласощі. Якщо в процесі виробництва до складу додати фруктозу замість цукру, то такий десерт можна буде навіть діабетикам. Недоліком такого застосування яблук є те, що в процесі приготування в його складі не зберігається аскорбінова кислота. Калорійність варення з цукром становить близько 265 ккал.

Харчова цінність продукту становить 82 ккал. Кінцевий продукт вживають, як в приготованому вигляді, так і в якості начинки для різної випічки. Наприклад, пиріжки можуть бути не тільки запеченими, але і смаженими. Тут і відрізняється енергетична цінність продукту.

Звичайно ж, печені пиріжки більш корисні, ніж смажені. Одна штука виходить з харчовою цінністю в 199 ккал. У той час, як енергетична цінність смаженого пиріжка на 100 грамів продукту складає близько 250 ккал (за рахунок соняшникової олії). Намагайтеся худнути правильно.

Пам’ятайте, що запорука успіху ідеального тіла не в кількості з’їденої їжі, а в її енергетичній цінності.

яблуко

яблуко

Яблуко – плід яблуні, найпоширенішого в середній смузі Росії плодового дерева. Невибагливість і висока врожайність зробили яблуню обов’язковим елементом садів і городніх ділянок всіх без винятку любителів жити або проводити літо за містом. Саме яблуко згадується в легенді про змія-спокусника, який посприяв вигнання перших людей з раю.

калорійність яблука

Калорійність яблука становить 47 ккал на 100 грам продукту.

Склад і корисні властивості яблука

У яблуці головним чином цінується присутність заліза і вітаміну С, але плід містить: бета-каротин, вітаміни А, В1, В2, В5, В6, В9, Н і РР, а також необхідні організму людини мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, нікель, молібден, фосфор і натрій.

Яблука у великій кількості містять пектин і клітковину, яка благотворно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту (calorizator).

Лікарі рекомендують з’їдати мінімум одне яблуко в день для профілактики розвитку багатьох хвороб – атеросклерозу, серцевої недостатності, запорів і виникнення ракових пухлин.

Шкідливі властивості яблук

Зловживання кислими сортами яблук може спровокувати загострення хронічного гастриту і виразки шлунка, також відбивається на здоров’я зубів – пошкоджується емаль. Яблука протипоказані людям, страждаючим гастритом і виразкою.

Також яблука можуть завдати шкоди здоров’ю в тому випадку, якщо вони привезені здалеку і сильно оброблені хімікатами для зберігання. Чи не садові яблука необхідно ретельно мити перед їжею і, вибираючи їх в магазині, звертати увагу на обробку шкірки.

форма яблук

Яблука представляють собою плоди круглої, подовженої або овальної форми, мають тверду шкірку зеленого, червоного, білого, жовтого або змішаного кольору, соковиту тверду м’якоть, плодоніжки і невеликі насіння всередині фрукта.

Властивість яблук темніти на зрізі

Яблуко має таку властивість темніти на зрізі. Це не означає, що яблуко зіпсовано або його не можна розрізати ножем. Це відбувається через окислення знаходиться в яблуці заліза киснем. Процес окислення можна уникнути, якщо трохи скропити яблуко лимонним соком.

Сорти яблук і їх зберігання

За сортам яблука діляться на літні, осінні і зимові.

Літні сорти, самі скоростиглі і швидкопсувні, їх потрібно вжити відразу ж після зняття з дерева, найвідоміші: білий налив і мелба .

Найвідоміші сорти осінніх яблук, які дозрівають зазвичай в серпні і на початку вересня, можуть дозрівати після зняття з гілок – це, звичайно ж, антонівка і апорт .

Осінні яблука зазвичай більше за розміром, ніж літні, зберігатися можуть до 2-х місяців, якщо плоди без ударів і деформацій. Осінні сорти також представляють коричне, орловське смугасте і осіннє смугасте .

Зимовими вважаються сорти яблук, які дозрівають в кінці вересня – початку жовтня, м’якоть їх важка і не така соковита, як у інших сортів. Зимові яблука мають властивість довго зберігати зовнішній вигляд і смакові якості, за умови правильного зберігання – в прохолодному сухому місці або в тирсі. Відомі зимові сорти – голд, лобо, пепінка шафрановий, синап північний, ред Делішес .

Яблуко в кулінарії

Найкраще вживати яблука в свіжому вигляді, суперечки про користь і шкоду яблучної шкірки і насіння не закінчені, тому варто орієнтуватися на відчуття після того, як ви з’їли яблуко – якщо зуби і шлунок спокійно сприймають яблуко в шкірці, може бути, немає особливого сенсу його чистити? Яблука можна варити, запікати, сушити, використовувати для начинки солодких пирогів та млинців, вони відмінно поєднуються з качкою та індичкою, виступають як інгредієнт фруктового салату і холодних закусок. Щоб уникнути потемніння яблук, слід скропити їх лимонним соком.

З яблук можна приготувати такі напої, як сік, компот, кисіль, оцет, квас і т.д.

Ніж для яблук

Яблука дуже зручно різати спеціальним ножем, який дозволяє одночасно розрізати яблуко на частини і вийняти серцевину яблука. Ножі для яблук мають різні форми, матеріал виготовлення, але суть завжди одна. Леза ножа – нержавіюча сталь, як правило.

Яблуко в косметології

Яблучні маски гарні для догляду за шкірою, особливо, за в’янучої. Вони покращують обмінні процеси в шкірі, освітлюють шкірні покриви, допомагають при запаленнях шкіри та очищення пір.

Чи можна при схудненні їсти яблука

Яблука – дуже корисний продукт для тих, хто вирішив схуднути. І не тільки через свою низьку калорійність і обогащенности вітамінами і мінералами.

Як ми вже говорили вище, вони містять в своєму складі розчинну клітковину (пектин) і нерозчинну клітковину (особливо в шкірці).

Це дуже корисні компоненти схуднення, які дозволяють позбутися від запорів, допомагають організму виводити зайву воду і шлаки.

Яблуко є антиоксидантом.

Дуже корисні розвантажувальні дні на яблуках, або короткі монодієти. Тільки обов’язково необхідно проконсультуватися з лікарем, так як яблука можуть бути вам протипоказані і завдати шкоди організму.

Печені яблука особливо корисні для схуднення, так як кількості пектину в них зростає і вони не завдадуть шкоди, навіть при виразковій хворобі.

Пам’ятайте, що яблуко – це вуглеводи і їх не рекомендується їсти після 16 годин дня, якщо ваша мета – втрата ваги.

Як правильно вибрати яблуко

Купуючи яблука, звертайте увагу на наступне:

  1. Країну, в якій яблука були вирощені. Краще купувати яблука свого регіону або своєї країни. Такі яблука менше обробляються хімікатами для збільшення терміну зберігання.
  2. Яблуко не повинно бути пошкодженим, мати вм’ятини від падіння.
  3. Шкірка не повинна бути зморщеною, яблуко має бути твердим і чистим.
  4. Якщо яблуко яскравого кольору, перевірте, чи не забарвлене воно. Для цього достатньо зазирнути під етикетку, якщо це імпортне яблуко.
  5. Уникайте сильно натертих воском яблук, його складно буде відмити, та й користі від такого яблучка буде мало.

Дізнатися більше про користь яблук можна з відео-ролика телепередачі «Про найголовніше».

Скільки калорій в одному яблуці

Скільки калорій в одному яблуці

Яблука можна сміливо віднести до найкориснішим і доступним дієтичних продуктів. Не дарма їх використовую для схуднення в найрізноманітніших дієтах.

Яблука не містять жиру і на 87% складаються з води. Вони містять клітковину, пектин і є продуктами мають низький глікемічний індекс – тобто цукру, що містяться в яблуках повільно засвоюються організмом, а значить менше відкладаються в жир.

Яблука містять велику кількість вітаміну С. Однак його зміст залежить як від сорту яблук, так і термінів зберігання. Червоні яблука солодше на смак, ніж зелені яблука і містять більше цукру ніж зелені. Але зелені яблука корисніше – вони містять набагато більше вітамінів і заліза. Крім цього, зелені яблука не викликають алергію. До порівняння:

Калорійність червоного яблука – 100 грам – 47 калорій

Калорійність зеленого яблука – 100 грам – 35 калорій

Навіть, без використання дієт рекомендується щодня з’їдати хоча б одне яблуко. Хоча в шкірці яблук містяться найбільшу кількість корисних речовин, в зв’язку з повсюдною хімічною обробкою фруктів, яблука поза сезоном краще очищати від шкірки, або хоча б ретельно мити щіткою з милом. А ось в сезон яблук намагайтеся використовувати їх щодня.

Одне середнє діаметром 6,5 см яблуко важить близько 130 грамів і містить всього близько 60 калорій.

Нижче наводиться таблиця калорійності та харчової цінності різних сортів і видів яблук.

Назва продуктуКількість грамів продуктумістить
яблуко100 грам47 ккал
яблуко діаметром 5 см90 грам42 ккал
яблуко діаметром 7,5 см20 0 грам94 ккал
Запечене яблуко з корицею100 грам80 ккал
яблуко сушене100 грам253 ккал
білків100 грам0,4 грама
жирів100 грам0,4 грама
вуглеводів100 грам9,8 грам
харчових волокон100 грам1,8 грама
води100 грам86,3 грама

100 грам яблука містять такі мікроелементи: Залізо 2,2 мг, Цинк 0,15 мг, Йод – 2 мкг, Марганець 0,0 “7 мг, Селен 0,3 мкг, Фтор 8 мкг, молібден – 6 мкг, мідь – 110 мкг.

Яблука містять такі вітаміни:

Вітамін PP0,3 мг Бета-каротін0,03 мг Бета-каротін0,03 мг Вітамін A (РЕ) 5 мкг Вітамін A (РЕ) 5 мкг Вітамін B1 (тіамін) 0,03 мг Вітамін B1 (тіамін) 0,03 мг Вітамін B2 (рибофлавін) 0,02 мг Вітамін B2 (рибофлавін) 0,02 мг Вітамін B5 (пантотенова) 0,07 мг Вітамін B5 (пантотенова) 0,07 мг Вітамін B6 (піридоксин) 0,08 мг Вітамін B6 (піридоксин) 0 , 08 мг Вітамін B9 (фолієва) 2 мкг Вітамін B9 (фолієва) 2 мкг Вітамін C10 мг Вітамін C10 мг Вітамін E (ТЕ) 0,2 мг Вітамін E (ТЕ) 0,2 мг Вітамін H (біотин) 0,3 мкг вітамін H (біотин) 0,3 мкг вітамін К (філлохинон) 2,2 мкг вітамін К (філлохинон) 2,2 мкг

Вітамін PP (Ніаціновий еквівалент) 0,4 мг

Скільки калорій в яблуці 1 шт, калорійність на 100 грам. яблучна дієта

Скільки калорій в яблуці 1 шт, калорійність на 100 грам.  яблучна дієта

 Яблуко – найпоширеніший фрукт на території Росії і деяких інших країн. Є легко доступним. Вживати плоди цих дерев можна по-різному: в сирому вигляді, додавати в різні страви, піддавати термообробці, використовувати в приготуванні напоїв.

 Існує величезна кількість сортів яблук, в деякій мірі відрізняються своїми корисними властивостями. Але у всіх видах яблук міститься досить великий перелік вітамінів і мікроелементів, необхідних для людського організму.

 Однак, всім відомо, що селекціонери, прагнучи задовольнити потреби різних груп цінителів смаку, вивели і продовжують створювати безліч сортів, що відрізняються смаком – солодким, з кислинкою, відверто кислим.

 Як це впливає на калорійність яблук? Які фрукти краще, якщо хочеться схуднути за їх допомогою?

Калорійність яблука залежить від наступних факторів.

  • Сорт і колір шкірки. Червоні яблука солодше, тому часто калорийнее, ніж стиглі зелені сорти.
  • Способу вирощування. Яблука, вирощувані на родючих південних грунтах, містять більше цукру, а значить, «згорають» з виділенням великої кількості тепла.
  • Країна виробник. Неймовірні історії кохання – для північних жителів більш приємними в питаннях схуднення стануть рідні північні яблучка. Вуглеводи південних фруктів засвоюються швидко і відкладаються на боках виразніше.
  • Вага яблук: чим більше, тим ситніше.
  • Способу приготування. Відомо, що дієтичними вважаються печені яблука. Однак, за рахунок випаровування води при запіканні, калорійність однієї штуки істотно зростає, іноді в 2 рази.

 У будь-яких стравах яблука потрібно рахувати не штуками, а по загальній вазі отриманого в результаті приготування страви.

 Для приготування часто використовується цукор. Просочуючи собою продукт, він робить його більш важким в сенсі знаходяться всередині вуглеводів, а значить, про схуднення на таких солодких яблуках не може бути й мови.

 Буде помилкою розраховувати калорійність яблука, виходячи з кольору його шкурки: зелені – самі низькокалорійні, червоні – містять високу кількість калорій, а жовті – десь посередині.

 Відомо, що калорійність фрукта залежить від ступеня його дозріли, вмісту води, фруктози, товщини шкурки та інших характеристик.

У свіжих яблуках, в залежності від сорту, налічується, в середньому, 34-41 ккал .

 Повидло з яблук містить 180-235 ккал на 100 г. Навіть менше, ніж сушені яблука, якщо взяти до уваги, що калорійність висушених яблук знаходиться в межах 200 з гаком кілокалорій на 100 г.

 Калорійність в’ялених яблук – 200-250 ккал. В’ялені яблука в промислових масштабах зараз не виробляють. Тим часом, в’ялення відрізняється від сушки продуктів в кращу сторону. В’ялені фрукти втрачають вологу природним шляхом , в результаті, відбувається біологічна консервація поживних речовин.

 Яблучна пастила. Такі продукти практично не схильні до гниття, довго зберігають смакові і харчові властивості незалежно від умов зберігання (нормальних).

Все про користь і калорійності яблука: розкриваємо властивості фрукта

Напевно, немає такої людини, яка хоча б раз в житті не куштував яблуко. Цей фрукт неймовірно популярний у всьому світі завдяки своїй невибагливості і високої врожайності. Якщо було прийнято рішення перейти на правильне здорове харчування, то без нього ніяк не обійтися. Не зайвим буде знати, скільки калорій в одному яблуці.

Склад продукту

Практично всі сорти дуже соковиті. На 80% плоди складаються з води. У яблуках вміст білків і жирів також майже не змінюється в залежності від сорту. На 100 грам фрукта воно становить по 0,4 грама.

А ось концентрація цукрів може сильно коливатися. Так, більш солодкі яблука містять більше вуглеводів. Відповідно, вони мають велику калорійність, ніж плоди з яскраво вираженим кисло-солодким смаком.

Смакові якості фруктів залежать і від переважання тих чи інших органічних кислот (мурашиної, винної, яблучної, лимонної), а також від того, в якому складі представлені мінерали.

Існує поширена думка про те, що в яблуках міститься багато заліза. Це не так. Яблучна кислота впливає на більш швидке і якісне засвоєння цього елемента з продуктів, в яких його дійсно багато. Тому з метою підвищення гемоглобіну в крові рекомендується поєднувати залізовмісні продукти з даними фруктом.

В якості профілактики таких захворювань, як серцева недостатність, атеросклероз, ракові пухлини, проблеми зі стільцем, рекомендується в день з’їдати хоча б одне яблуко.

Про харчової цінності продукту

В середньому калорійність яблука становить 45 ккал з розрахунку на 100 грам чистого ваги плоду. Чи не складно підрахувати, що в невеликих фруктах (порядку 70-90 грам) міститься 35-40 ккал, а в великих (до 150-200 грам) – відповідно, до 100 ккал.

Слід враховувати, що це усереднене значення, і калорійність на 100 грам буде відрізнятися в залежності від кольору, сорту і способу приготування яблука. Для тих, хто стежить за своєю вагою і веде підрахунок вживаних калорій, корисно буде дізнатися цю тенденцію.

Сорти зеленого кольору відрізняються твердістю, соковитістю і вираженим кислим смаком. Відповідно, в них міститься менше вуглеводів, ніж в жовтих і червоних плодах. Крім того, зелене яблуко ккал містить зовсім небагато: приблизно 34-36 на 100 грам. Такі сорти як не можна краще підходять для дітей. Сік із зелених яблук найшвидше втамовує спрагу.

Один такий плід ккал містить більше, ніж зелений, майже в 1,5 рази (50 ккал на 100 грам). Підвищена калорійність червоних яблук пояснюється високим вмістом цукрів. Як правило, такі плоди дуже солодкі і м’які, і тому як не можна краще підходять для приготування фруктових салатів. Саме такі сорти найбільше підійдуть тим, хто страждає від підвищеної кислотності шлунка.

Скільки калорій в 1 яблуці жовтого кольору? Енергетична цінність подібних сортів має середнє значення між зеленими і червоними і становить в середньому 40-45 ккал на один стограмовий плід (в залежності від рівня кислоти в м’якоті).

У процесі сушіння вміст води в плодах зменшується, відповідно, в кілька разів зростає концентрація мікроелементів і вітамінів. В результаті в 100 грамах отриманого продукту міститься приблизно 245 ккал. Завдяки підвищеному вмісту пектину оброблені подібним чином яблука можуть вживати хворі на цукровий діабет.

Під час запікання відбувається випаровування великої кількості води з фрукта. В результаті збільшується концентрація всіх речовин, що входять до його складу. На виході калорійність буде відносно високою – близько 90 ккал в яблуці вагою 100 грам. Однак якщо начинити плоди горіхами, сухофруктами і медом, то за рівнем калорійності вийде вже даний тістечко.

Такі яблука містять велику кількість бактерій, корисних для повноцінної роботою травної системи, а калорійність їх практично нічим не відрізняється від свіжих і становить всього 46 ккал.

При прямому віджиманні за допомогою соковижималки можна отримати смачний і абсолютно натуральний напій з великим вмістом всіх корисних речовин і при цьому низькою калорійністю – всього 42 ккал на 100 мл.

Він буде дуже цінний для виведення шлаків з організму, уповільнення процесів старіння і при недокрів’ї.

Тільки все вищеописане відноситься виключно до Свіжовіджатий яблучному соку, а не до тих сурогатним напоїв, які продаються в магазинах.

В результаті додавання цукру в компот з яблук майже вдвічі збільшується і його калорійність. На 100 мл напою вона становить 85 ккал.

Яблучний компот буде дуже корисний при різних запальних процесах, захворюваннях нирок і печінки, при підвищеному холестерин, недокрів’ї. Такий напій необхідний всім, хто відчуває важкі фізичні навантаження, наприклад, спортсменам.

Важливо якомога менше додавати в нього цукру. Солодкість напою можуть надати сухофрукти і мед. До того ж такі інгредієнти зроблять компот максимально корисним.

Енергетична цінність десерту, під час приготування якого використовувався цукор, становить не менше 265 ккал на 100 грам. Звичайно, ні фігурі, ні здоров’ю користь варення не принесе.

До того ж довга варіння позбавить продукт всіх корисних речовин і здебільшого вітамінів. Іншими словами, варення – не найкраще ласощі, яке можна приготувати на основі яблук.

Якщо хочеться зробити з плоду десерт, слід розглянути рецепти фруктових салатів або сироедческіх ласощів. Вони не тільки смачні, але і дуже корисні!

Протипоказання до вживання

Незважаючи на всю безумовну користь яблук, є певні випадки, коли їх вживання небажано. це:

  • проблеми з кишечником, здуття живота;
  • загострення виразки 12-палої кишки або шлунка;
  • гастрит;
  • індивідуальна непереносимість продукту.

Калорії різних яблук

Яблуко – плід яблуні, вік якої налічує тисячоліття. Перша в світі окультурена яблуня з’явилася в горах Казахстану. Потім поширилася в Азії, Єгипті, Палестині, Греції, Римі і по всьому світу. Для греків яблуня була священним деревом, присвяченим Апполону. Англійське яблуко «apple» утворюється від кореня слова «Апполон» .

У світі більше 10 000 сортів яблунь . Серед фруктів яблука як хліб насущний. Вони популярні, улюблені багатьма людьми і широкодоступним в будь-який сезон. «Яблуко в день – і доктор вам не потрібен» – говорить англійське прислів’я.

яблуко 100 г
Калорійність , ккал52
Білки , г0,26
Жири , г0,17
Вуглеводи , г13,81

Від кольору яблук залежить його цілюща спрямованість:

  • Червоні яблука покращують роботу серця і функції пам’яті, є профілактикою онкозахворювань.
  • Зелені – зміцнюють кістки і зуби, відрізняються протизапальну дію, покращують зір.
  • Жовті – тонізують імунну систему і допомагають втомленим очам.

Яблуко складається з води (80-90%) і волокон (10-20%), насичених багатим кількістю вітамінів і мінералів. Основна частина їх знаходиться під шкіркою, тому яблуко потрібно з’їдати повністю .

Так, в 100 г  неочищеного яблука міститься вітамін A (0,005 мг), B1 (0,017 мг), В2 (0,026 мг), В3 (0,091 мг), В5 (0,061 мг), В6 (0,041 мг), В9 (1,5 мкг), С (4,6 мг), Е (0,17 мг), К (2,2 мкг), РР (0,3 мг), кальцій (6 мг), залізо (0,12 мг), магній (5 мг), фосфор (11 мг), калій (107 мг), натрій (1 мг), цинк (0,04 мг).

Яблуко містить багато клітковини, органічних кислот (яблучну, винну, лимонну), цукру (в солодких сортах), каротину і пектину.

У яблуці мінімум калорій, але калорійність яблука залежить від якостей сорту плодів: розміру, соковитості, змісту фруктози.

  • Одне середнє яблуко важить 176 г, його калорійність 83 ккал (0,7 г білків, 0,7 г жирів, 17,2 г вуглеводів)
  • Найменше калорій у кислих яблук Семеренко, на 100 г – 37 ккал. Знаменитий сорт Антонівка містить 48 ккал, яблуко Голден- 41,8 ккал.
  • Середня калорійність   зелених яблук – 40 ккал, жовтих – 40-48 ккал, червоних – 45 ккал.
  • Калорійність печеного яблука без цукру – 63 ккал на 100 г. печива з корицею – 67 ккал, з медом і корицею – 68 ккал, з сиром – 80 ккал, з медом – 90 ккал.
  • Калорійність сушених яблук – 230 ккал на 100 г.
  • Пиріжки з яблуком містять 281 ккал і яблучний пиріг – 286 ккал.

Свіжі яблука незамінні для дієт і розвантажувальних днів. Вони очищають кров, покращують травлення, оздоровлюють шлунково-кишкового тракту і кишечник, виводять надлишки рідини і шлаки з організму, стимулюють роботу нирок, володіють природним жовчогінну і послаблюючу дію. 

Яблука містять природні антибіотики , Боря з грипом, дизентерію, золотистим стафілококом.

При використанні яблук в косметології , шкіра підтягується і молодіє. Яблука застосовують при лікуванні гіпертонії, ожиріння, гастриту, авітамінозу, анемії, атеросклерозу.

Використання яблук в кулінарії безмежно: салати, десерти, запікання, фарширування, консервація. З них роблять соуси, оцет, варення, муси, кисіль, мармелад, пастилу. Яблука є відмінним сировиною як для алкогольних (сидр, вино, кальвадос), так і безалкогольних (сік, компот, квас, смузі, крюшон, шербет) напоїв.

Previous Як застосовувати лляне борошно для очищення організму: користь і шкода, протипоказання, як приймати
Next Дієта для схуднення на квашеній капусті: відгуки, фото і результати схуднення на капусті

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *