Калорійність гречаної каші на воді: скільки калорій в гречці, в каші з маслом і без нього


Скільки калорій в гречці вареною на воді (з сіллю і без)

Неспроста гречку давно вже називають «царицею круп». Адже саме в гречці міститься рекордна кількість вітамінів, мікроелементів і повноцінних білків . Вона поєднує в собі начебто несумісні речі: одночасно є ситним і поживним, але низькокалорійним продуктом.

У продажу гречка буває в кількох варіантах:

  1. Ядриця (незбиране зерно).
  2. Просунув – так називають подрібнене зерно гречки, використовується для приготування «вузький» каші.
  3. Смоленська крупа – це сильно подрібнене зерно, що використовується для приготування солодкої каші на молоці.
  4. Гречана мука.

Гречана крупа може проходити термічну обробку у вигляді прожарювання або пропарювання. Така крупа має більш темне забарвлення. Несмажена крупа значно світліше і при покупці зупинити свій вибір бажано саме на ній.

Високі температури при смаженні і подальше (іноді досить тривалий) предпродажное зберігання, призводять до втрати «живих» властивостей гречаної крупи.

Якщо вам все-таки більше до смаку попередньо обсмажена гречка, то це цілком можна зробити в домашніх умовах в процесі приготування.

Безпосередньо перед тим, як ви збираєтеся варити кашу, прожарити необхідну кількість крупи на сковороді і далі готуйте як зазвичай. Так ви отримаєте звичний насичений смак каші і збережіть більшу кількість корисних речовин.

Але ж корисних речовин в цій крупі дуже багато і хочеться максимально зберегти їх в процесі приготування різних страв.

Тільки амінокислот в гречці міститься вісімнадцять найменувань ! А ще вітаміни групи В, вітамін РР і Е.

Гречка багата фолієвою кислотою (вітамін В9), яка необхідна організму для нормальної роботи кровоносної та імунної систем .

Отримати фолієву кислоту можна тільки з їжі, і саме гречка є одним з найбільш вдалих «постачальників» цього вітаміну в організм.

Засвоюється гречка людським організмом на 80% , володіє високою поживністю і білкової цінністю.

Зберегти в готової гречаної каші максимальну кількість корисних речовин можна, змінивши звичний всім спосіб приготування з варіння каші на її запарювання . Для цього необхідно взяти крупу і окріп в пропорції, як і при звичайному приготуванні, 1: 2 (тобто 1 стакан гречки і 2 склянки окропу).

У каструльку засипте крупу, залийте її окропом і ретельно укутайте. Все це потрібно зробити з вечора і тоді вранці у вас буде готова до вживання каша. Саме такий рецепт приготування є найбільш оптимальним при дотриманні дієти.

З корисними властивостями і одним із способів приготування ми розібралися, а як же йдуть справи з калорійністю такого корисного для здоров’я продукту?

У процесі приготування гречка розбухає і збільшує свій об’єм приблизно в три рази . Тому калорійність відвареної на воді гречки значно відрізняється.

Цей показник не залежить від того, посолити ви кашу чи ні, так як калорійність солі дорівнює нулю . Порція гречаної каші, з’їденої на сніданок, дозволить вам не відчувати почуття голоду до самого обіду завдяки її високій поживності.

Тому, якщо ви хочете повної впевненості в тому, що до обіду всі домочадці будуть ситі і задоволені, запропонуйте їм на сніданок саме гречку. Варіантів її приготування є маса і кожен може вибрати саме той, який до душі саме йому.

Гречка з маслом (з молоком)

Якщо ви вирішили скористатися нашою порадою і нагодувати сім’ю вранці корисної кашею, відваріть для початку її на воді без додавання солі. Далі можуть бути такі варіанти:

  • для дорослих членів сім’ї в порцію каші додаємо шматочок масла і солимо за смаком;
  • дітям в тарілку з кашею додаємо молока і ложечку цукру.

Підсумок – часу витрачено мінімум, а вся родина ситно і корисно нагодована.

Давайте подивимося, як додавання масла і молока вплине на калорійність нашої каші. Всім знайома прислів’я «Кашу маслом не зіпсуєш» актуальна і стосовно аналізованої нами гречаної каші.

Тому невеликий шматочок вершкового або ложка рослинного масла тільки зробить більш приємним смак каші і поліпшить її засвоєння, а на калорійність вплине не дуже значно.

Тому якщо ви хочете зробити більш приємним смак каші і поліпшити її засвоєння, додайте невелику кількість рослинного або вершкового масла. Як це вплине на калорійність?

Невелика кількість хоч рослинного, хоч вершкового масла (10-12 грам) збільшать калорійність порції каші.

Якщо ж ви будете готувати гречку на молоці, додасте в неї цукор і трохи вершкового масла, то енергетична цінність готового блюда стане ще більше.

Можна зменшити кількість калорій в такому блюді.

Багатьом більше подобається гречана каша, зварена не на воді, а на молоці.

У такому варіанті калорійність готової каші буде залежати від обраного вами молока . Якщо молоко – магазинне, жирністю 3,2%, то калорійність такої каші не буде сильно відрізнятися від калорійності каші на воді. Секрет в тому, що в 100 грамах каші на молоці кількість самої крупи буде менше.

Якщо для приготування ви взяли молоко домашнє і додали ще шматочок масла, то показник калорійності буде зовсім іншим.

Енергетична цінність гречки з м’ясом

Але ж гречану кашу можна їсти не тільки вранці. Якщо у вигляді добавки використовувати не молоко, а м’ясний фарш, то ми отримаємо чудовий поживний і корисний вечерю для всієї родини.

Для такої страви обсмажується на сковороді цибулю з додаванням соняшникової олії, потім додається будь-який м’ясний фарш і доводиться до готовності. Змішавши відварену на воді гречку з фаршем, ми отримуємо готовий вечерю буквально за півгодини.

Здавалося б, при такому варіанті приготування блюдо повинне вийти досить калорійним. Чи так це? Не зовсім. Блюдо виходить дуже поживним – це факт, а ось калорійність його не так вже й велика.

Більш дієтичний варіант приготування – використовувати фарш з курячої грудки.

Навіть для тих домочадців, хто стежить за фігурою і вагою, таке блюдо не опиниться занадто калорійним.

Варіацій на тему «що приготувати з гречаної крупи?» може бути безліч. Гречка з м’ясом в горщиках, гречка з грибами або з грибами і м’ясом. Ми розглянемо ще варіант приготування першої страви з використанням цієї чудової крупи і його калорійність.

Калорійність гречаного супу

Ми вже визначилися з тим, що гречана каша – відмінний варіант швидкого приготування сніданку та вечері. А як йдуть справи з використанням її в обід? Відмінний варіант – гречаний суп на курячому бульйоні.

Для багатьох людей курячий бульйон – це не тільки користь, але і улюблена їжа.

У процесі приготування супу в курячий бульйон додають овочі (цибуля, морква, картопля) і засипають гречану крупу. Зелень, додана в кінці варіння, додасть аромат готового блюда.

Калорійність гречаної каші на воді: скільки калорій в гречці, в каші з маслом і без нього

У цьому матеріалі ми детально зупинимося на описі властивостей тих продуктів, які дійсно корисні для позбавлення від зайвих кілограмів на талії. боках і сідницях.

якщо включити їх у вареному вигляді в наш раціон харчування, а також розповімо про те, яка калорійність у гречки (меню гречаної дієти). вівсянки і рису в вареному вигляді.

Також ви знайдете загальну кількість калорій на 100 грам у варених круп в таблиці калорійності.

Вареної дієтою вважається раціон харчування, який включає корисні для організму людини продукти харчування. Як правило, використовуючи дану дієту, можна втратити зайві 10 кг вісцерального жиру, що накопичилися в області талії.

Продукти, які рекомендується вживати під час дієти для схуднення. свіжі фрукти та овочі, злаки, бобові, молочні продукти з низьким вмістом жиру. крупи, риба і варене м’ясо птиці. Варити дієтичні каші (гречані, вівсяні і рисові) бажано на воді, але можна і на молоці.

Вареної дієтою також передбачений прийом мінералів і вітамінів для заповнення не вистачає організму корисних і поживних речовин, які необхідні для зміцнення імунітету.

Калорійність варених страв не висока, тому ви не наберете зайвих кілограмів. У таблиці варені продукти по калорійності знаходяться в межах 100-150 ккал на 100 гр ..

Гречка є дуже корисною крупою, у якій ідеально збалансований біохімічний склад. Вона володіє високою енергетичною і харчовою цінністю. У вареної гречки калорійність становить 153 ккал, а у запареною – близько 300 ккал. Ця крупа – один з найкращих дієтичних продуктів для схуднення.

Біологічна цінність білка гречки полягає в тому, що в ньому знаходиться 8 амінокислот, які не замінних для людини і не синтезуються його організмом.

Зерно гречки містить найбільшу кількість метіоніну, лізину, треоніну, триптофану і амінокислоти аргініну. Всі ці речовини дуже важливі для підтримки нормальної ваги. сильного імунітету і здорового серця.

Спочатку необхідно підготувати воду – налити обсяг води, який перевищував би в два рази обсяг гречки. Воду потрібно довести до кипіння і підсолити.

Наступний етап – засипати гречку в каструлю. Довести воду з гречкою до кипіння.

Потім зняти пінку ложкою і зменшити вогонь до мінімуму. Закрийте дуже щільно кришкою каструлю і варіть крупу до повної готовності. Вона буде готова, коли википить вода. У процесі варіння вода повинна повністю вбратися в гречку. Простежте, щоб крупа не пригоріла. Після готовності додайте за смаком шматочок вершкового масла. Деякі люблять додавати в варену гречку зелень і смажену цибулю.

Варена гречка містить 153 ккал. Така калорійність у гречки лише тоді, коли вона приготовлена ​​на воді. Калорійність буде вище у гречки, вареної на молоці, наприклад. Варена гречка буде містити зовсім високу калорійність, якщо в неї додати після варіння шматочок вершкового масла. Варену на воді гречку використовують в якості основного блюда для гречаної дієти.

Варений рис є прекрасним дієтичним блюдом. Варений рис володіє низькою калорійністю – 116 ккал. Це дозволяє не набирати зайвої ваги.

За допомогою вареного рису можна проводити чистку організму. Він звільняє його від шлаків і токсинів.

Механізм виведення їх з організму досить простий – рис набухає в шлунку, а потім вбирає, як губка все шкідливі речовини. Потім він виводить їх з організму.

Рис містить 2,2 г білків, 0,5 г жирів і 24,9 г вуглеводів.

Вживання низькокалорійного вареного рису лежить в основі багатьох дієт. Іноді з його допомогою проводять розвантажувальні дні. Все це дозволяє розлучитися із зайвими кілограмами.

Іноді варений рис прописують тим, кому необхідно щадне харчування. Це буває після голодування тривалого терміну, а також після довгої хвороби. Він може виступати в якості лікувальної їжі, тому що здатний запобігти шокову терапію для худне організму. так як процеси травлення проходять з ним акуратніше.

Калорійність каш, звареної на воді І МОЛОКО

Каші застосовуються для зниження ваги в якості джерела складних вуглеводів, що мають важливе значення для схуднення. Всі крупи без винятку є складними вуглеводами. Вони грають незамінну роль в організмі людини:

* Повільно переварюючи. каша довго засвоюється і відчуваєш почуття ситості;

* Каші сприяють наповненню організму рослинним білком і клітковиною, що сприяють поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту;

* Каші служать підтримці рівня цукру в крові. Це відбувається завдяки тому, що складні вуглеводи перетравлюються тривалий час, сприяючи збереженню цукру в межах норми;

* Мають знижену калорійність і містять багато води. Сухі крупи мають калорійність близько 350 ккал. Однак калорійність приготованих каш складе не вище 120 ккал на 100 г;
* Каші додають людині енергію;

* В кашах міститься велика кількість мікроелементів і корисних вітамінів групи В.

Низька калорійність каш з різних круп і зерен впливає на зниження ваги. Особливо це відноситься до калорійності каш, які приготовлені на воді.

На воді можна готувати гречану, пшеничну, вівсяну, рисову, кукурудзяну або пшоняну каші. Все залежить від індивідуальної переносимості та переваги. Якщо худнути за допомогою каш, то голодувати не доведеться.

Під час схуднення каші можна їсти скільки хочеш, але не переходячи, звичайно, рамки розумного.

Є велика різниця між очищеними крупами і з оброблених зерен. Для схуднення необхідно використовувати вівсяні крупи, але не вівсяні пластівці, а також неочищений рис, але не шліфований. Тільки цільні зерна багаті клітковиною, що виробляє чистку організму і сприяє схудненню.

Калорійність каш, зварених на воді середньої консистенції на 100 г:

* Рисова – 120 ккал; * рисова з гарбузом – 120 ккал; * вівсяна – 140 ккал; * пшеничне – 170 ккал; * пшеничне з гарбузом – 100 ккал; * манна – 100 ккал; * кукурудзяна – 210 ккал; * горохова – 180 ккал; * ячна – 130 ккал; * толокняна – 150 ккал;

* Перлова – 160 ккал.

Калорійність різних каш на молоці середньої консистенції на 100 г:

* Рисова – 140 ккал; * рисова з гарбузом – 140 ккал; * вівсяна – 160 ккал; * пшеничне – 210 ккал; * пшеничне з гарбузом – 210 ккал; * манна – 120 ккал;

* Толокняна – 180 ккал.

Вівсяна каша – відмінний варіант для сніданку в якості першої страви дієтичного харчування (зарядитися енергією і не набрати зайву вагу). У неї величезна кількість клітковини, вітамінів групи В, фосфору, цинку, магнію, заліза і кальцію.

Вівсянка з низькою калорійністю зменшує рівень холестерину в крові, а харчові волокна очищають організм, виступаючи в якості скрабу.

Одним з головних достоїнств вівсяної каші є її універсальність в залежності від смакових уподобань. Так, наприклад, вона відмінно буде поєднуватися з ягодами, фруктами, варенням і сухофруктами. Тому її приготування навіть без молока може бути дуже смачним, бо в неї можна додати будь-які фруктові добавки і наповнювачі і корисним в якості дієтичного харчування.

Взяти 1/2 склянки вівсяної крупи, 2 столові ложки вершкового масла, 2 склянки молока і сіль. Закип’ятити молоко, підсолити і всипати в нього крупу. Каша буде готова через 10 хвилин.

У вівсяній каші (калорійність 88 ккал), приготовленої на воді, міститиметься. білків – 3 г, жирів – 1,7 г, вуглеводів – 15 г.

Гречка містить фосфоліпіди, токовероли і пігменти. Ці речовини активно сприяють обміну, відновленню, росту тканин і клітин організму. Крім того, гречка обігнала всі крупи за вмістом у ній вітамінів Е, РР, В1 і В2.

Вона також є лідером за кількістю вітаміну Р (рутину), який потрібно людині, щоб знизити проникність і ламкість кровоносних судин, підвищити скорочення серцевого м’яза, скоротити час згортання крові, допомогти засвоїти вітамін С, позитивно впливати на діяльність щитовидної залози.

Рутин дуже корисний при серцевій недостатності, гіпертонії, нефриті, цукровому діабеті, ревматизмі, токсикозі у вагітних і інших захворюваннях. Необхідно відзначити, що вітамін Р міститься в стеблах, паростках, зернах і квітках гречки.

Гречана каша має досить низькою калорійністю і багата корисними речовинами, що сприяють зниженню ваги під час дієти.

Щоб приготувати розсипчасту гречку, потрібно дотримуватися при варінні певні пропорції – на дві частини води доводиться одна частина крупи. Після того, як вода повністю вбереться в гречку, її можна зняти з плити, загорнути в папір і поставити під подушку. Так вона ще деякий час буде доходити до готовності.

Інший, більш швидкий спосіб полягає в приготуванні гречки в іншій пропорції – на 3 частини води – одна частина крупи. При цьому не можна відкривати кришку і помішувати кашу.

Каша буде смачніше і ароматний, якщо до варіння ви обсмажити крупу. Для цього треба гречку покласти в суху сковороду, помішуючи 3-4 хвилини на середньому вогні до золотистого кольору. Помішуйте постійно, інакше крупа може підгоріти. Для збереження максимальної кількості корисних речовин в гречці її з вечора заливають окропом, дають настоятися протягом ночі, а вранці з’їсти.

Процес правильного приготування гречки для схуднення:

* Крупу гарненько перебрати і промити в проточній воді; * злити воду. Гречку пересипати в термос; * довести воду до кипіння і влити окріп в термос з гречкою;

* Протягом ночі дати запариться каші.

Свіжу порцію необхідно робити кожен день.

Така дієта розрахована на 7-10 днів. Іноді монотонність такої їжі набридає. В цьому випадку можна випивати 200 грамів знежиреного кефіру. Можна також урізноманітнити дієту одним зеленим яблуком в день. Води треба випивати в необмеженій кількості. При такій дієті обов’язково приймаються полівітаміни.

Гречана каша (калорійність 132 ккал) в середньому містить: білки – 4,5 г, жири – 2,3 г, вуглеводи – 25 г.

Таблиця калорійності відварених каш на воді і на молоці для дієти.

Калорійність гречаної каші на воді і дієтичні властивості

Лютий-20-2013 Автор: KoshkaS

Гречану кашу вважають (цілком заслужено) одним з найкорисніших видів каш. Про чудові властивості цієї страви знає, напевно, кожен, кому доводилося займатися кулінарією. І недаремно гречану кашу називають «королевою всіх каш».

Ця страва неодмінно має бути присутнім хоча б раз в тиждень на столі кожного з нас. Харчова та енергетична цінність цього продукту викликають здивування. Про це, власне, і піде мова в нашій статті.

Калорійність гречаної каші на воді заслуговує на особливу увагу – адже гречка – важливий дієтичний продукт.

Дієтичні властивості:

Перш, ніж говорити про калорійність гречаної каші, давайте звернемося до інших, не менш важливим її властивостям.

Є дуже нескладний рецепт приготування гречаної каші на воді: сиру гречану крупу на ніч заливають окропом і залишають настоюватися. А вранці каша буде готова до вживання.

Приготована таким чином каша зберігає в своєму складі всі корисні компоненти і необхідні людині мінеральні речовини, як то – фосфор, залізо, кальцій, мідь, цинк, марганець.

А якщо врахувати, що в гречці вищеперелічених мінералів досить багато, то стане зрозуміла та користь, яку приносить гречана крупа.

Відомо, що мідь і залізо активно беруть участь в синтезі нашим організмом гемоглобіну, а цинк потрібен для успішного засвоєння корисних речовин.

Встановлено, що в гречаній каші присутні лимонна, меноленовая, щавлева і малеїнова кислота. Це – органічні кислоти, які є надзвичайно важливими при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, та й просто сприяють нормальному травленню.

Гречка вміщує фосфоліпіди, пігменти і токофероли. Все це – активні речовини, потрібні для обміну, регенерації та росту тканин і клітин організму. Не варто забувати і про вітаміни РР, Е, В1 і В2, за змістом яких гречка випереджає інші крупи. До речі, за кількістю вітаміну Р (рутину) гречка також тримає першість.

Без цього вітаміну люди ніяк не можуть обійтися, так як він збільшує міцність і знижує проникність кровоносних судин, посилює скорочення серцевого м’яза, сприяє згортання крові і кращому засвоєнню аскорбінової кислоти, корисний для щитовидної залози.

Слід зазначити, що вітамін Р присутні не тільки в зернах, але також – в стеблах, в квітках та в паростках гречки.

Тепер давайте з’ясуємо, яка поживна цінність цього продукту.

Калорійність гречаної каші на воді становить 97 ккал на 100 гр. продукту

На ці ж 100 гр. припадає 4 гр. білків, 2 гр. жирів і 25 гр. вуглеводів.

А яка калорійність гречаної каші на воді, приготовленої різними способами? А ось така:

Таблиця калорійності гречаної каші на воді, на 100 грам продукту:

продуктКалорії, в кКал
без масла97,0
з маслом120,4
розсипчаста104,0
з сіллю103,5
з молоком156,6

А харчова цінність гречаної каші на воді, приготовленої різними способами, ось така:

Таблиця харчової цінності гречаної каші на воді (БЖУ), на 100 грам продукту:

продуктБілки, гр.Жири, гр.Вуглеводи, гр.
без масла4,00,820,0
з маслом2,54,917,5
розсипчаста3,81,420,0
з сіллю4,21,120,5
з молоком6,24,024,7

Як приготувати цю страву в домашніх умовах? Та дуже просто! Ось один з рецептів:

Гречана каша на воді:

продукти:

  • Крупа гречана – 300 гр.
  • Вода – 600 мл.
  • Масло вершкове – 100 мл.
  • Сіль за смаком

Гречану крупу, попередньо перебраний (щоб позбутися від домішок) промивають чистою водою, зливаючи при цьому воду кілька разів. Кількість води для варіння береться вдвічі більше, ніж кількість крупи. Однак, якщо Ви хочете отримати м’яку кашу (для дітей, наприклад), то крупу і воду можете взяти в пропорції 1: 3. Коли вода в ємності закипіла, додайте сіль і покладіть гречану крупу.

Кладемо вершкове масло і накриваємо посуд кришкою. Гречка повинна варитися під кришкою на повільному вогні приблизно 15 хвилин. Потім її знімають з вогню. Готово! Їжте на здоров’я. Тим більше, що відносно низька калорійність гречаної каші на воді, фігуру Вам не зіпсує.

Чи можна схуднути на гречаної каші?

Гречана каша є не тільки смачним гарніром, відповідним практично до всіх основних страв, а й відмінним продуктом для зниження ваги. Саме гречку рекомендують вживати багато дієтологів людям з підвищеною масою тіла. І справа тут не тільки в низькій калорійності, а в масі корисних властивостей, якими володіє гречана крупа.

Завдяки своєму унікальному складу гречка сприяє зниженню рівня холестерину і цукру в крові, зміцнює стінки судин, омолоджує клітини. У той же час гречка насичує людський організм залізом, тим самим перешкоджаючи розвитку анемії.

Багата гречана крупа і вітамінами, мінералами, а також органічними кислотами, антиоксидантами і харчовими волокнами. Крім того, гречана каша містить величезну кількість білка, який за своїм складом практично не поступається білку, що міститься в м’ясі. А це означає, що людина, що вибирає гречану кашу для схуднення, не тільки втрачає вагу, але і піклується про своє здоров’я.

Під час дієти гречана каша повинна готуватися особливим способом. Складного в ньому нічого немає, але все ж він значно відрізняється від звичних методик варіння крупи.

Довга термічна обробка неприпустима. Наша мета – максимально зберегти всі корисні речовини, вітаміни, мінерали та харчові волокна.

Для цього гречану кашу запарюють. Спочатку її потрібно ретельно відмити від пилу і бруду, а також прибрати сміття. Потім крупу засипають в ємність з кришкою і заливають гарячою водою.

Рівень води повинен бути вище рівня крупа на товщину пальця. Ємність закривається кришкою. Для більш швидкого приготування рекомендується додатково закрити всі рушником, щоб пар не йшов з ємності.

В такому стані крупа залишається мінімум на 2 години.

Незважаючи на те, що більша кількість різних корисних компонентів все ж зберігається, ідеальним такий спосіб приготування назвати не можна. Він має на увазі собою нехай і невелику, але все ж термообробку. Є можливість зробити гречану кашу ще більш корисною.

Багато рекомендують заливати крупу не водою, а звичайним знежиреним кефіром. У ньому каша буде заварюватися набагато довше, але зате свою користь їй віддасть і кисломолочний напій. Він має легкий проносну дію. У поєднанні з харчовими волокнами в каші таке блюдо дозволить відмінно очистити організм від усілякого сміття.

Увечері залийте крупу напоєм і залиште в холодильнику на всю ніч. Бажано заздалегідь готувати кашу на весь день. Каша гречана для схуднення, приготована такими способами, принесе вам найбільше користі.

Скільки калорій в гречці: таблиця калорійності гречаної крупи

Гречана крупа – один з найпоширеніших продуктів, який дієтологи сміливо включають в щоденне меню. Калорійність вареної гречки – всього 100 кКал на 100 гр. продукту.

Незважаючи на цей факт, на Русі цю злакову культуру називали «їжею богатирів» за поживні властивості і збалансований склад.

Однак, прихильникам гречаної дієти потрібно знати міру, інакше корисний злак може принести шкоду.

Калорійність гречаної крупи

Вживання гречки підвищує мозкову активність, стабілізує функціонування травної системи, зміцнює судини, покращує імунітет і роботу нервової системи.

При маленькій калорійності в готовому вигляді вона користується великим попитом у тих, що худнуть людей. Простий спосіб позбутися від почуття голоду – пообідати гречкою з шматочком курячої грудки або білкового омлету.

Парадоксально, але в сирому вигляді гречка має високу калорійність – 308 калорій на 100 грам продукту. У процесі приготування енергетична цінність страви істотно знижується. Залежно від виду крупи і методу приготування калорійність вареної гречки може коливатися від 100 до 135 калорій.

Найбільшою енергетичною цінністю володіє незбиране зерно гречки з непорушеною структурою. Трохи меншу калорійність мають просунув і гречані пластівці.

Особливу популярність серед шанувальників здорового харчування має зелена гречка. Енергетична цінність цього продукту в сирому вигляді становить 310 калорій на 100 грам.

До складу гречаної крупи входять:

  • залізо (благотворно впливає на шкірні покриви і знижує ризик виникнення анемії);
  • марганець (підвищує імунітет, зміцнює кісткову тканину і уповільнює старіння клітин);
  • мідь (загоює рани і покращує травлення);
  • фосфор (бере участь у виробленні глюкози і обміні речовин);
  • калій (виводить з організму шкідливі речовини);
  • магній (бере участь в роботі нервової системи);
  • селен (захищає від вірусів і бактерій);
  • йод (відповідає за правильну роботу щитовидної залози).

Харчова цінність

Гречка – незамінне джерело складних вуглеводів. Часто бажаючі позбутися від зайвих кілограмів прагнуть виключити ці речовини з раціону. Однак цього робити не слід, так як вуглеводи є простим і доступним «паливом» для нашого організму. У 100 грамах гречаної каші міститься 18 г вуглеводів.

Більшість жирів в складі крупи – поліненасичені завдяки органічному походженням. Тому вони благотворно впливають на жировий обмін. У 100 грамах вареного гречки міститься 2,2 грама жирів.

Секрет поживної цінності гречаної крупи складається в легкозасвоюваних білках. З’ївши на сніданок сто грам каші, організм отримає 3,6 грама білка.

Калорійність страв з гречки

Популярним варіантом приготування гречаної крупи є відварювання. Каша володіє відмінними смаковими якостями і корисними властивостями, а при правильній кулінарній обробці вийде розсипчастою:

  • Для приготування гречки на воді попередньо переберіть суху крупу і промийте під проточною водою, щоб позбутися від пилу і піску. Один стакан продукту залийте двома склянками води. Солити не потрібно.
  • Щоб приготувати молочну гречку, замість води використовуйте молоко. За бажанням, додайте цукор.
  • Готова гречана каша чудово поєднується з вершковим маслом. Для приготування гречки з олією знадобляться 150 грам гречаної крупи, 12 грам вершкового масла, 10 г цукру і сто мілілітрів води;
  • Багато гурмани віддають перевагу варену гречку з грибами. Для приготування цього пікантного страви знадобляться свіжі опеньки, гречана крупа, овочі, спеції, зелень і рослинне масло.
  • Гречка по-купецькому готується з ядриця, філе курки, моркви і цибулі. Також знадобиться рослинне масло, на якому будуть пасеровані овочі.
  • Корисним сніданком для дітей і дорослих дієтологи називають гречану кашу на кефірі. Щоб отримати 200 грам цього дієтичного страви, дві чайні ложки вареної крупи заливають склянкою кефіру. Бажано, щоб кефір мав нульову жирність.
  • Багатьом припаде до смаку гречана каша з тушонкою, хоча це блюдо важко назвати корисним. Для його приготування знадобиться 250 грам тушкованої яловичини і 120 г відвареної гречки.
  • Щоб схуднути, гречану крупу не варять, а запарюють окропом. Залийте склянку крупи двома склянками окропу і залиште на ніч. На сніданок ви отримаєте м’яку кашу, яка містить мінімум калорій і максимум корисних речовин.

гречана дієта

Тим, хто бажає в короткі терміни позбавитися від зайвої ваги, дієтологи призначають гречану дієту тривалістю сім днів. Дотримуючись раціону, за тиждень можна скинути до десяти кілограм ваги.

Основною їжею на дієті стає гречана каша, яку потрібно вживати як мінімум три рази на день.

Відварна гречка нормалізує травлення і знижує рівень холестерину, а приготована без солі виводить з організму зайву рідину.

Дієтологи виділяють такі принципи гречаної дієти:

  • забороняються спеції, приправи, сіль, цукор і масло;
  • забороняється прийом їжі за чотири години до сну;
  • дозволяється вживання нежирного кефіру і йогурту з невеликим відсотком жирності;
  • допустимо вживання двох-трьох зелених яблук;
  • дозволяється прийом негазованої води, кави і зеленого чаю без цукру (в день випивайте до двох літрів води);
  • допустимо додавання в заварену гречку по два подрібнених плода кураги, інжиру, фініків або чорносливу;
  • дозволяється вживання фруктів, за винятком вишні, і бананів;
  • допустимо вживання 30 грам сиру в день жирністю не більше 50%;
  • дозволяється додавання до лікувального меню знежиреного сиру і тушкованих овочів;
  • після прийому гречаної каші випивайте дві склянки води з чайною ложечкою меду;
  • дозволяється включати в меню овочеві салати з помідорів, білокачанної капусти, болгарського перцю і огірків.

Виходити з гречаної дієти потрібно поступово:

  • після закінчення потроху включати в раціон сіль, цукор і спеції;
  • також можна додавати соєвий соус, виноградний і яблучний оцет, кукурудзяна та оливкова олія;
  • поступово вводите в меню і інші каші: кукурудзяну, рисову і вівсяну;
  • можна пити йогурти 3% жирності по дві склянки в день;
  • після закінчення двох тижнів дозволено їсти всі продукти, які не шкодять здоров’ю. Спортивні тренери та лікарі рекомендують під час гречаної дієти і після її закінчення займатися фізкультурою, щоб уникнути розтяжок і обвислими шкіри.

Протипоказання для дієти на гречці:

  • цукровий діабет;
  • гастрит;
  • порушення в роботі серця і судин;
  • низький обмін речовин;
  • розлади кишечника;
  • висока здатність згущуватися крові.
  • прояви клімаксу.

Гречана дієта протипоказана в тих випадках, коли відбувається висока розумова навантаження. Сюди відносяться напружені періоди на роботі, підготовка до змагань або іспитів. В цей час вкрай важливо отримувати повноцінне харчування, що забезпечує функціонування мозку.

Не забувайте про те, що надмірне споживання гречки викликає підвищене газоутворення і порушення травлення. Однак відчутної шкоди організм отримає в тому випадку, коли людина виключить крупу з раціону.

Пам’ятайте, що гречана крупа – це дієтичний продукт, що володіє запасом корисних речовин. Маючи середню калорійність, ця культура покращує обмін речовин і позбавляє від зайвої ваги.

Скільки калорій в вареної гречки на 100 грам – простий і з добавками

Популярна у всьому світі гречка – смачна крупа, як у вигляді самодостатнього страви, так і в якості гарніру. Варена гречка – це ще й дуже корисний для людського організму продукт.

властивості гречки

Медики давно довели, що гречка є перевіреним засобом для профілактики і лікування різноманітних хвороб. Як приклад, можна навести рак товстої кишки і молочної залози.

Антиканцерогенні властивості вареної гречки дуже високі. Рекомендується продукт і для профілактики серцево-судинних захворювань, цукрового діабету.

Кількість цукру в крові після вживання однієї чашки вареної гречки знижується за годину-дві.

Підвищення імунітету, нормалізація функціонування кишечника, поліпшення травлення, швидке насичення при низькій калорійності крупи – ось який вплив гречки на організм людини. Невелика кількість калорій стало причиною її включення в безліч відомих дієт.

У крупі міститься багато селену і цинку, ці елементи зміцнюють кістки.

Лікарі настійно рекомендують вживання вареної гречки, особливо літнім людям.

Незамінні мікроелементи, що містяться в ній, допоможуть відновити старі і пошкоджені кістки. Також продукт допомагає запобігти анемію за рахунок великої кількості заліза, яке містить гречка.

Варена гречана крупа – один з найбільш ситних гарнірів. Її настійно, на постійній основі, радять вживати хворим на цукровий діабет. Рекомендації до її вживання стосуються не тільки тих, хто страждає якимись захворюваннями. Здоровій дорослій людині і дітям, особливо, потрібно кілька разів на тиждень їсти варену гречку.

Гречана крупа повністю забезпечує людський організм всіма необхідними жирними поліненасиченими кислотами. Крім цього, в її складі присутні практично все вітаміни і мікроелементи в потрібному людині кількості.

Вітаміни і елементимг / 100 г

Вітамін А0,007
вітамін В10,41
вітамін В20,21
вітамін В60,42
вітамін В932,06
Вітамін Е6,73
вітамін РР3,91
Залізо7,01
кальцій381,02
кремній82,000
магній201,01
натрій2,99
сірка87,89
фосфор+295,99
хлор33,99

Мінеральні веществамкг / 100 г

йод3,32
кобальт2,98
Марганець1558,1
мідь639, 92
молібден33,42
нікель9,98
Титан29,9
фтор22,93
хром3,95
цинк2051

калорійність страви

Сира гречана крупа висококалорійна – 314 ккал на 100 г. Але в цьому нічого страшної немає. В ході термообробки вона різко зменшується. Підрахувати калорійність вареного продукту нескладно.

100 г сухого продукту після варіння перетворяться в 310-330 г готового блюда. Калорійність буде залежати від того, які добавки використовуються в страві.

Чистий (без добавок) гречана каша має калорійність від 100 до 141 ккал на 100 г.

Енергетична цінність готового блюда прямо залежить не тільки від добавок, але і від того, що саме використовувати. Найбільша ЕЦ буде у страви, приготованого з ядриця. Якщо ж готуватиме просунув або гречані пластівці, калорійність буде нижче.

СТРАВА З ГРЕЧКОЙКАЛОРІЙНОСТЬ

Варена гречка на воді110 ккал
Варена гречка з вершковим маслом (5 г)130 – 135 ккал
Варена гречка з молоком і цукром190 ккал
Варена гречка з грибами70 – 90 ккал
Варена гречка з куркою і овочами150 – 160 ккал

Користь при схудненні

Тим, хто бажає щадяще і швидко схуднути без проблем для організму, дієтологи радять вживати гречку постійно. Низькокалорійна гречка – прекрасний помічник у позбавленні від зайвої ваги і дуже бюджетний варіант для цього.

Не потрібно купувати дорогі засоби для схуднення. Потрібен пакет гречаної крупи, який можна придбати всього за 30 рублів. Потім склянку крупи заварити окропом у співвідношенні 2 до 1. Залишається накрити крупу кришкою і чекати, коли гречка забере всю воду. Потім влити ще склянку окропу і варити кашу чверть години. Ось в такому блюді буде 111 ккал на 100 г.

Існує цікавий рецепт гречки «по-ПУГАЧЕВСКАЯ». Стакан крупи треба помістити в простий термос. Залити в нього окріп, в пропорції 3 до 1. Термос щільно закупорити і залишити на ніч. Їсти треба без солі і масла. Спосіб цей підказала кухар А. Пугачової – визнаний фахівець у галузі різних дієт.

Всі наведені нижче рецепти не мають протипоказань. Калорійність у них різна, але кожен знайде щось підходяще для себе.

Варена гречка з маслом

РЕЦЕПТУРА

Гречана крупа1 стакан
вода500 мл
Масло вершкове10 г
цукор10 г

Калорійність на 100 г: 120,4 ккал.

Як готувати:

  1. Крупу гарненько перемити. Помістити в сотейник з фільтрованої водою.
  2. Готувати під кришкою до розварювання. Каша повинна вийти в’язкою.
  3. У готову страву вкласти шматочок вершкового масла, цукор. Дати настоятися.

Як зварити смачну гречку:

Зелена гречка з молоком

РЕЦЕПТУРА

Гречана крупа зелена1 стакан
вода500 мл
молоко250 мл
сільпо бажанню
цукорпо бажанню
Масло вершкове15 г

Калорійність на 100 г: 178,7 ккал.

Як готувати:

  1. Крупу кілька разів перемити.
  2. Залити крупу водою. Щоб рідина покривала гречку на 2 см.
  3. Поставити на плиту на мінімальний вогонь. Дочекатися закипання. Посолити, додати цукор.
  4. Готувати чверть години.
  5. Потім влити молоко, швидко закип’ятити, зняти з вогню. Кришку не зніматиме.
  6. Укутати каструлю рушником. Настояти 12 хвилин.
  7. При подачі кинути шматочок вершкового масла.

Гречані битки із грибами

РЕЦЕПТУРА

Гречана крупа1 стакан
вода750 мл
гриби110 г
крохмаль20 г
масло пісне90 мл
Цибуля150 г
Томат – паста80 г
борошно30 г
Сухарі паніровочні1 стакан
зеленьпо бажанню
сільпо бажанню
перецьпо бажанню

Калорійність на 100 г: 277,10 ккал.

Як готувати:

  1. Зварити гриби. Вилучити з відвару. На відварі приготувати в’язку кашу.
  2. Варені гриби подрібнити, перемішати з готовою кашею. Додати крохмаль.
  3. Вимісити масу. Сформувати биточки. Запанірувати в сухарях. Смажити на розпеченій сковороді з обох сторін.
  4. Подрібнити і спасерувати цибулю і томатну пасту. Додати борошно. Якщо потрібно, влити трохи бульйону і приготувати соус.
  5. Перед подачею полити блюдо соусом і присипати рубаною зеленню.

Котлети з молоком

РЕЦЕПТУРА

Гречана крупа1,5 склянки
Цибуля210 г
молоко250 мл
крохмаль50 г
сільпо бажанню
перецьпо бажанню

Калорійність на 100 г: 236,70 ккал.

Як готувати:

  1. Крупу добре промити. Відварити до повного розварювання. Пробити в блендері.
  2. Лук обробити, вимити. Подрібнити. Додати в блендер і ще раз пробити вже все разом.
  3. Додати в фарш крохмаль, ретельно перемішати. Додати сіль і перець. Сформувати биточки.
  4. Обсмажувати напівфабрикат на пісному маслі в розпеченій сковороді з обох сторін.
  5. Перекласти обсмажені битки в глибокий сотейник. Потім влити молоко. Скинути вогонь на мінімум і готувати 15 хвилин.

Запікаємо по-купецькому

РЕЦЕПТУРА

Гречана крупа2 склянки
Куряче філе500 г
Сир твердих сортів300 г
майонез100 г
Цибуля100 г
часник15 г
Хмелі – сунеліза смаком
масло пісне50 мл

Калорійність на 100 г: 248,56 ккал.

Як готувати:

  1. Крупу ретельно промити. Викласти в форму для запікання, змащену маслом.
  2. По поверхні розсипати подрібненими часником і цибулею.
  3. Філе перерізати брусочком середньої товщини. Додати спеції і майонез. Перемішати.
  4. У форму налити кілька склянок підсоленої води. Перетерти туди ж сир.
  5. Зверху викласти підготовлену курку.
  6. Готувати в духовці годину при 180 градусах.

Спосіб приготування в мультиварці

РЕЦЕПТУРА

гречка1 стакан
вода500 мл
сільпо бажанню

Калорійність на 100 г: 313 ккал.

Як готувати:

  1. Крупу кілька разів промити. Засипати в чашу мультиварки. Додати сіль.
  2. Виставити програму «Каша / Варка на пару» або «Гасіння». Закрити кришку. Включити повний цикл.
  3. По закінченню циклу мультиварку вимкнути. Чи не відкриваючи кришку, дати каші настоятися.

Користь гречаної крупи незаперечна. Просте блюдо можна приготувати так, що всі будуть просити добавку. Все геніальне просто. Тому, не забувайте про це корисному і смачному продукті, який є в кожному будинку.

Калорійність гречки, вареної на воді, скільки ккал в 100 грамах гречки

Найчастіше люди, що прийняли рішення дотримуватися дієти, в якості основного продукту, здатного вгамувати голод і дати організму необхідну енергію, вибирають гречану кашу. Таке рішення дійсно є виправданим з точки зору дієтології, оскільки калорійність звареної на воді гречки становить всього лише 100 ккал на 100 грам готової каші.

Гречка з різними інгредієнтами улюблена багатьма

Загальні відомості про страву

Гречана каша – одна з небагатьох страв, які прийшли в сучасну кулінарію з давньоруської кухні. Якщо хто пам’ятає приказку «Щи да каша – їжа наша», так це саме про гречку.

Кулінарна цінність цієї вареної каші очевидна. Дешевий, поживний, багатий корисними мікроелементами, простий у приготуванні продукт, який до того ж благотворно впливає на загальний стан організму.

Що ж стосується привабливості гречки на воді в дієтології, то тут фахівці називають кілька основних причин, що пояснюють її користь:

  • невисокий вміст вуглеводів як основного джерела кілокалорій (ккал);
  • низький вміст рослинного білка глютену (клейковини), яка часто і є основною причиною ожиріння;
  • комплекс вітамінів і мінералів, завдяки яким нормалізується робота травної системи, що в свою чергу позитивно впливає на обмін речовин в організмі людини.

Крім того, варена на воді гречка легко засвоюється і може вживатися в комплексі з різними продуктами, що практично виключає можливість заподіяння людині шкоди.

Вживання в їжу гречаної каші на воді сприяє не тільки схудненню, але і загальному оздоровленню організму.

Як готувати гречку правильно

Дієтична користь вареної гречки багато в чому залежить від того, як її приготувати.

Смажена гречка з додаванням великої кількості вершкового масла або інших висококалорійних продуктів абсолютно не може входити до складу дієтичного меню, а ось гречка відварна з невеликою кількістю солі і без додавання масел тваринного або рослинного походження сприяє схудненню і загальному оздоровленню.

Але калорійність каші на воді теж може бути різна, і залежить вона від двох показників:

  • скільки грамів крупи було зварено в певній кількості води;
  • скільки додаткових інгредієнтів додавалося при варінні і що це за речовини.

Гречка, зварена на воді без солі і масла, має досить прісний смак

Однак з огляду на те, що в підсумку виходить хоч і дієтичний, але абсолютно позбавлений смаку продукт в’язкої консистенції і є його дуже складно, дієтологи пропонують все-таки не йти в крайності і готувати гречку на воді для схуднення так, щоб вона була і смачною, і корисною .

Але достовірних досліджень на цей рахунок вкрай мало. Стверджувати, що невелика кількість солі у вареній каші істотно змінить водний баланс в організмі, навряд чи було б правильно.

Однак якщо власний досвід показує значні коливання набряклості при прийомі в їжу солі, необхідно звернутися до фахівців в галузі ендокринології, оскільки цей розбаланс може бути сигналом до того, що в організмі є значні порушення обміну речовин.

Скільки калорій в каші

Калорійність гречаної крупи становить близько 300 ккал на 100 грамів. Спочатку ця цифра може насторожити. Все-таки 300 ккал – досить високий показник калорійності.

Але не слід забувати, що 100 грамів гречки – півсклянки крупи, і з цієї кількості ядриця можна приготувати три порції вареної каші, кожна по 100 ккал.

Звичайний рецепт приготування вареної гречаної каші на воді виглядає наступним чином:

  • дві склянки води;
  • стакан крупи (200 грамів);
  • сіль, масло, молоко – за смаком.

Вихідна калорійність готового продукту виходить близько 700 ккал (без урахування масла иили молока). Якщо варена каша розрахована на три порції, то кожна порція – близько 230 ккал.

Для тих же, хто рахує калорії і хоче використовувати варену гречку для ефективного схуднення, це рецепт можна видозмінити:

  • дві склянки води;
  • півсклянки крупи (100 грамів);
  • сіль за смаком.

Зменшена кількість крупи розвариться в 500 грамах води, калорійність тих же трьох порцій становитиме 100 ккал.

Таким чином, порція вареної гречки на воді без масла вагою близько 160 грамів має калорійність близько 100 ккал. Це дуже хороший результат для тих, хто прагне схуднути.

варіанти приготування

Незважаючи на те що скрупульозний підрахунок калорій дає хороші результати, не можна скидати з рахунків ту проблему, що зварена у великій кількості води жменю крупи, які не присмачена маслом, – продукт не дуже ситний, вже не кажучи про його смакових якостях.

Як вирішити цю проблему і все-таки насититися вареної гречаною кашею? Скільки можна їсти вареної гречки і яким способом краще її приготувати?

Гречка не тільки корисна, але і сприяє схудненню

Один із способів насититися вареної низькокалорійної гречкою – варити багато рідкої каші і просто наповнювати нею шлунок. Зрозуміло, в даному випадку мова йде не про 100-грамових працях, в деяких випадках допускається порція і в 300, і в 400 грамів.

Однак при збільшенні запланованого обсягу порцій можна збільшувати кількість крупи, а тільки кількість води, в якій гречка повинна розварюються.

Скільки молока додавати – індивідуальне рішення, і залежить воно від стану здоров’я і особистих смакових переваг.

Любителі молока можуть додавати його в кашу

Якщо говорити про запареною гречці, то не можна стверджувати, що такий спосіб приготування зменшує калорійність каші. Це було б помилкою. Калорійність гречки і залишається близько 100 кілокалорій на 100 грамів готової каші.

Однак є ряд думок, і вони вважаються цілком обгрунтованими, що запарених окропом гречана крупа набагато краще підходить для раціону при схудненні, ніж гречка, зварена швидким способом.

Основний плюс запарювання гречки кип’яченою водою в тому, що крупа в процесі такого щадного приготування втрачає менше активних біологічних речовин, які можуть справити позитивний вплив на організм людини, що в цілому робить всю дієту більш ефективною, корисною і збалансованою.

Previous Червоний рис рубін (приготування): скільки варити і як готувати різні страви
Next Чи можна схуднути в басейні: відгуки, результати і вправи, щоб правильно плавати і худнути

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *