Какао боби: користь і шкода сировини для виробництва напою, корисно чи шкідливо какао


Какао: шкода і користь для здоров’я, особливості впливу на організм

Розчинна або натуральне какао терте, чиї користь і шкода для здоров’я розглянуті в статті, є улюбленим напоєм багатьох дітей і дорослих.

Розчинна напій містить барвники та хімічні речовини, які роблять його смак, колір і аромат схожим з тим, що приготований з натурального порошку. Користь какао бобів в такому напої мінімальна, т. К. Їх в ньому міститься не більше 20%.

Однак терте какао має корисні властивості, т. К. Містить в складі вітаміни і мінерали, присутні в бобах.

склад

У 100 г какао-порошку міститься наступна кількість мінералів:

  1. калій (1524 мг) нормалізує роботу м’язів, тому корисний для здоров’я людей з аритмією (порушеннями ритму серця), т. к. здатний знизити частоту і вираженість нападів;
  2. фосфор (734) входить до складу кісткової тканини і забезпечує її щільність, знижуючи крихкість кісток;
  3. магній (499), нарівні з калієм, нормалізує роботу м’язів і корисний тим, хто страждає судомами, т. к. може зробити їх більш рідкісними;
  4. кальцій (128) необхідний дітям в період активного росту (добова норма 800 мг), а також вагітним жінкам (1000 мг), т. к. є основним елементом, необхідним для формування і росту кісткової тканини;
  5. натрій (21) забезпечує нормальний тиск в міжклітинної рідини, завдяки чому по ній передаються всі необхідні поживні речовини до клітин;
  6. залізо (13,86) вступає в реакцію з киснем в організмі і утворює гемоглобін, при недоліку якого може розвиватися анемія (захворювання, що характеризується низьким вмістом гемоглобіну і супроводжується стомлюваністю, блідість, онімінням кінцівок);
  7. цинк (6,81) корисний для дітей (добова норма 15 мг), т. к. входить до складу кісткової тканини і перешкоджає деформації кісток;
  8. марганець (3,84) бере участь в обмінних процесах вітамінів А, В і С і їх засвоєнні;
  9. селен (3,79 мкг) корисний для здоров’я чоловіків, т. к. стимулює вироблення тестостерону.

Корисні властивості какао пояснюються і наявністю в ньому вітамінів:

  • РР (2,19 мг) очищає печінку від «поганого» холестерину, виводячи його надлишки. Бере участь в окисно-відновних процесах, перетворюючи жири, вуглеводи і білки в енергію, необхідну для дихання, руху;
  • В5 (0,25) бере участь в окислювальних процесах і розщепленні поживних речовин, перетворення їх в енергію, яка за тим витрачається на дихання і рухову активність;
  • В2 (0,24) необхідний для синтезування статевих гормонів, а також еритроцитів. Корисний для здоров’я людей, що страждає анемією (зниженим гемоглобіном), т. К. Бере участь у формуванні гемоглобіну;
  • В6 (0,12) бере участь в переробці амінокислот. З них згодом будуються молекули білка, забезпечується поділ клітин, ріст тканин;
  • В1 (0,08) має антиоксидантні властивості, зміцнює мембрани клітин, перешкоджає проникненню через них продуктів перекисного окислення. Саме ці продукти окислення утворюють в порожнині клітини нерозчинні освіти, які можуть привести до виникнення раку;
  • В9 (32 мкг) бере участь у формуванні нервової системи плода, тому показана вагітним жінкам. Добова норма 500 мкг;
  • К (2,5 мкг) нормалізує згортання крові, сприяє швидкому загоєнню травм. З цієї причини він навіть входить до складу загоюють кремів для шкіри і призначається перед операціями і пологами для того щоб уникнути кровотечі.

Калорійність какао порошку досить висока і становить 289 ккал. При цьому в напої без додавання молока і цукру 68,8 ккал в 100 г. Калорійність какао з молоком становить 94 ккал на 100 г. При додаванні цукру вона зростає ще на 10-15 ккал.

Тому пити його дітям і дорослим краще з ранку. Біологічні ритми організму обумовлюють вранці активнішу вироблення ферментів. В результаті, білки, жири і вуглеводи з напою будуть розщеплені швидше.

А енерговитрати на протязі дня дозволять витрачати їх, не допускаючи утворення жирових відкладень.

Тоді як якщо пити напій на ніч, то енергія не буде витрачатися і розщеплення буде проходити менш активно, що призведе до утворення жирових відкладень.

Користь для шкіри

Вживання напою надає на шкіру сприятливу дію. У ньому містяться рослинні феноли проціанідіни, які омолоджують шкіру і розгладжують дрібні зморшки. Це пов’язано з тим, що вони пов’язують молекули колагену, який і підтримує пружність шкіри.

Крім того, в напої міститься меланін, який захищає шкіру від негативного впливу сонячних променів. Це не тільки дозволяє знизити швидкість старіння шкіри, але і запобігти розвитку онкологічних захворювань, таких як меланома.

Вітамін До в складі сприяє швидкому загоєнню ранок і травм на шкірі, забезпечує відновлення тканин. Антиоксиданти в складі напою також надають на шкіру сприятливу дію, виводячи токсини, сповільнюючи її старіння і підтримуючи здоровий зовнішній вигляд.

Користь для волосся

Варто пити какао дітям і дорослим і для того, щоб поліпшити стан волосся. Нікотинова кислота (2,19 мг) у складі напою надає на волосся позитивний вплив як при внутрішньому застосуванні, так і зовнішньо. Вона активізує сплячі волосяні фолікули, стимулюючи відростання нового волосся.

Для досягнення помітного ефекту потрібно не тільки пити какао, а й робити з нього маски для волосся. При зовнішньому застосуванні нікотинова кислота стимулює кровообіг в шкірі голови, завдяки чому поживні речовини до коренів надходять в більшій кількості. Це стимулює швидке зростання волосся.

Найбільш популярна маска з молока і какао використовується при необхідності швидко відростити волосся, а також для позбавлення від залисин. Змішайте дві столові ложки порошку з 100 мл гарячого молока. Влийте в суміш чайну ложку коньяку для того, щоб волосся розглядалися.

Трохи остудіть суміш і нанесіть на корені волосся і шкіру голови. Укутайте їх плівкою і рушником. Витримайте таку маску 30-40 хвилин, після чого змийте. Застосовуйте 2-3 рази на тиждень для зменшення випадання.

Користь для печінки

Дослідження іспанських учених підтвердили сприятливий вплив какао на печінку при цирозі і фіброзі. У контрольні групи входили люди з цирозом і фіброзом печінки. Перша контрольна група вживала білий шоколад, друга – темний з вмістом какао. В результаті було помічено поліпшення в стані печінки у досліджуваних, які входили до другої групи.

Вживання какао веде до зниження стрибків портального тиску (тиску в печінці). Для хворих з цирозом і фіброзом печінки ці скачки небезпечні, т. К. Можуть викликати розрив судини.

Адже при цирозі і фіброзі тиск в цих судинах і так досить високо, тому, що кров не може вільно проходити через печінку.

Передбачається, що такий вплив на печінку пов’язано зі спазмолітичну розслаблюючу дію вітамінактівних речовин флавонолів (25 мг в 1 чашці), що входять до складу какао.

шкода

Незважаючи на те, що користь какао безсумнівна, протипоказання до його вживання також є. Не варто вживати його тим, хто піклується про свою вагу, особливо на ніч.

При вживанні з цукром і молоком калорійність напою становить близько 85 ккал в 100 г або близько 200 ккал в чашці (для порівняння – в солодкому кава з молоком 100 110 ккал на одну чашку).

Висока калорійність напою негативно позначиться на фігурі і призведе до утворення жирових відкладень.

Ще одне протипоказання – захворювання нирок.

У напої містяться пурини (1900 мг) – природні речовини, що містяться в організмі дітей і дорослих і беруть участь в механізмах зберігання спадкової інформації.

Однак при надлишку речовина вступає в реакцію з солями і веде до накопичення сечової кислоти в організмі. Що, в свою чергу, шкодить здоров’ю, т. К. Веде до утворення піску в мисках нирок.

Також високим вмістом пуринів пояснюється шкоду какао для суглобів. Протипоказання до його застосування – ревматизм, артрит, остеопороз, подагра. Надлишок пуринів веде до відкладення солей в суглобах і може погіршити стан і ускладнити перебіг хвороби.

Також не варто пити напій дітям до трьох років. Кофеїн в складі (5 мг в одній порції) збудливо діє на нервову систему і може непередбачувано впливати на ще не сформовану нервову систему дитини. З цієї ж причини як дітям, так і дорослим не варто пити його на ніч, т. К. Це може викликати порушення сну і безсоння.

Шкода какао для вагітних також присутній. Кофеїн надає на нервову систему стимулюючу дію. Крім того, напій може спровокувати шкірну алергію, т. К.

входить в групу продуктів підвищеної алергенність нарівні з шоколадом і кавою, т. к. в ньому містяться облігатні алергени, які характеризуються підвищеною сенсибилизирующей активністю, т. е.

часто викликають захисну реакцію у імунної системи.

Деякі симптоми появи:

  • підвищена пітливість;
  • ослаблення імунітету, часті застуди;
  • слабкість, швидка стомлюваність;
  • знервований стан, депресії;
  • головні болі і мігрені;
  • змінюють одне одного діареї і запори;
  • хочеться солодкого і кислого;
  • неприємний запах з рота;
  • часте відчуття голоду;
  • проблеми зі схудненням;
  • зниження апетиту;
  • нічний скрегіт зубами, слинотеча;
  • болю в животі, суглобах, м’язах;
  • не проходить кашель;
  • прищі на шкірі.

Якщо у вас будь-який із симптомів або сумніваєтеся в причинах нездужань, потрібно якомога швидше провести чистку організму.

Какао-порошок: користь і шкода для здоров’я, рекомендації щодо вживання напою

Какао порошок отримують з дрібно перемеленого макухи бобів шоколадного дерева після отримання з них масла. Він служить основою для приготування ароматного шоколадного напою.

У індіанців майя вважався священним напоєм. Його пили під час здійснення важливих ритуалів. Наприклад, при укладенні шлюбу. Наукова назва бобів – Theobroma, що означає в перекладі з грецького «їжа богів».

Так чи є користь при вживанні какао, і для чого корисний порошок різним категоріям людей? Обговоримо в нашій статті!

Як вибрати хороший продукт і перевірити його якість

У магазинах можна зустріти какао двох видів:

  • порошок, який потрібно варити;
  • суху суміш для швидкого приготування.

Для здоров’я корисніше натуральний порошок. Він не містить цукру і консервантів.

При виборі слід звернути увагу на вміст жиру , вказане на упаковці. Його в продукті повинен бути не менше 15%. Також слід проконтролювати термін придатності.

Решта критеріїв якості можна буде оцінити вже після придбання. До них відносяться:

  • Запах шоколаду . Він повинен бути сильним і чистим, без сторонніх включень.
  • Комков бути не повинно . Їх наявність говорить про неправильне зберігання.
  • Помел. Йому належить бути дуже дрібним. Для оцінки якості можна розтерти порошок між пальцями. Гарне какао повинно прилипати до шкіри, а не розсипатися в пил.
  • Колір може бути тільки коричневим.

Перед варінням трохи продукту бажано спробувати на смак. Згіркле або інше неприємний післясмак говорить про непридатність в їжу.

ДОВІДКА! Після приготування напою суспензія в рідини не повинна осісти раніше двох хвилин.

У хімічний склад продукту входять понад 300 органічних речовин.

Найбільш значущим серед них є:

  • теобромін, що викликає в організмі відчуття щастя і ейфорії, що не викликає звикання. ЦІКАВО! Теобромін додають в зубні пасти нового покоління, так як він перешкоджає руйнуванню емалі і розвитку карієсу.
  • Теофілін , розслабляючий гладку мускулатуру, нормалізує дихальну функцію.
  • Фенілетиламін , що відноситься до антидепресантів.
  • Кофеїн, що стимулює розумову і фізичну активність. Він відноситься до психостимуляторів, але в порошку міститься в кількості, що не перевищує 2%.
  • Пуринові основи, які беруть участь в синтезі замінних амінокислот.
  • Поліфеноли , що виконують роль антиоксидантів.

Калорійність становить близько 300 ккал / 100 г продукту.

до змісту ↑

нутрієнтКількість в 100 г (г)
білки24,1
жири15,2
вуглеводи10,2

Какао-порошок без цукру відноситься до продуктів з низьким глікемічним індексом, рівним 20. Це робить його придатним в харчовому раціоні хворих на цукровий діабет і ожиріння.

Корисні властивості напою на воді і на молоці

Продукт має загальнозміцнювальну дію на організм . Він бадьорить, піднімає настрій, стимулює розумову діяльність виснажуючи нервову систему.

Ароматний гарячий напій корисно пити в холодну пору року , так як він має зігріваючу дію.

Також продукт здатний:

  • стимулювати роботу легенів;
  • активізувати синтез гемоглобіну, завдяки вмісту фолієвої кислоти;
  • запобігати карієс;
  • нейтралізувати шкідливий вплив ультрафіолету за рахунок натурального пігменту меланіну, що входить до складу продукту;
  • перешкоджати розвитку раку;
  • нормалізувати артеріальний тиск;

Він має властивості антиоксиданту, перевершуючи зелений чай і червоне вино.

Какао, зварене на воді нагадує за смаком гіркий шоколад . Його рекомендується пити людям:

  • схильним до діареї;
  • гіпотонікам;
  • з алергією на лактозу.

Французький дієтолог Мадлен жесту рекомендує пити напій, приготований на знежиреному молоці з додаванням меду. Він підтримує сили навіть під час жорстких дієт за рахунок збалансованого поєднання мікроелементом і вітамінів, що містяться в інгредієнтах напою.

Какао на звичайному молоці з додаванням цукру або без нього корисно людям, які займаються розумовою працею. Воно втамовує голод, чи не обтяжуючи шлунок, стимулюючи роботу мозку.

Продукт є джерелом ендорфінів, гормонів щастя , діючи при цьому м’яко, не викликаючи звикання і стрибків настрою.

Чим корисно для дорослих чоловіків і жінок

У дорослих людей при помірному постійному вживанні зміцнює капіляри, завдяки що входять до його складу флавоноидам. Також сприяє загоєнню ран, омолодженню і шкіри обличчя і тіла.

Чоловікам корисно для підтримки в тонусі репродуктивної функції . Цинк і магній, що містяться в напої, спонукають організм до активної виробленню чоловічого гормону тестостерон, підвищуючи якість насінної рідини.

Жінкам какао особливо корисно при гормональних збоях. Воно надає рівноваги емоційний стан, пом’якшує передменструальний синдром.

Жінкам в очікуванні дитини лікарі не рекомендують вживання какао в будь-якому вигляді , так як воно ускладнює засвоєння організмом мікроелемента кальцій. Але при сильному токсикозі в першому триместрі пити напій в невеликих кількостях разрешается- два рази в день по 50-100 мл. Він знімає нудоту, викликає прилив сил, запобігаючи виснаження організму.

В період лактації від продукту необхідно рішуче відмовитися , щоб уникнути безсонних ночей і порушення кальцієвого обміну у малюка.

Чи не шкідливо для дітей

Дітям пити какао можна з трьох років . Краще привчати дитину до натурального продукту з мінімальною кількістю цукру. Вводити в раціон напій потрібно обережно, невеликими порціями, так як він може викликати алергію.

Особливо корисний смачний напій дітям після хвороби, а також в період іспитів для підвищення загального тонусу і настрою.

З початком вікових змін в організмі людини починається перебудова, яка може супроводжуватися емоційним спадом, зневірою і депресією.

Какао в цьому випадку може підтримати людей похилого віку:

  • активізуючи кровопостачання мозку;
  • покращуючи пам’ять;
  • перешкоджаючи розвитку атеросклерозу;
  • підвищуючи міцність стінок судин і капілярів;
  • м’яко виводячи з депресивного стану.

Після 50 років всім любителям кави рекомендується перейти на какао для збереження здоров’я нервової системи і творчої активності.

особливі категорії

Хворим на цукровий діабет рекомендується пити напій, приготований на натуральному молоці без цукру . Він має низький глікемічний індекс і калорійність, благотворно впливає на роботу підшлункової залози.

Окремо варто відзначити користь продукту для страждають на бронхіальну астму . У цьому випадку він знімає спазм бронхів, полегшуючи стан хворого.

Пити какао рекомендується також спортсменам. Воно сприяє регенерації і відновленню м’язових волокон, підтримуючи загальний тонус організму на належному рівні.

Какао належить до продуктів, здатним спровокувати алергічні реакції . З цієї причини основним протипоказанням є індивідуальна непереносимість.

Продукт також не можна вживати:

  • дітям до 3-х років;
  • жінкам в період годування дитини грудьми;
  • хворим на подагру і артритом через високий вміст в какао пуринових підстав, що сприяють відкладенню солей.

ДОВІДКА! Незважаючи на тонізуючий ефект, какао допомагає нормалізувати артеріальний тиск усім, що страждають від його перепадів. Гіпотонікам бажано пити його на основі води, а гіпертонікам – молока.

Основними постачальниками какао-бобів для виробництва порошку є країни Африки , де шоколадні дерева обробляють пестицидами та інсектицидами. Варто відзначити, що всі отруйні речовини видаляються при обробці бобів на стадії виробництва олії.

А ось неправильне зберігання сировини перед переробкою може завдати шкоди. Тому краще купувати продукт у великих супермаркетах від виробників, гідних вашої довіри.

Так як какао має властивості енергетика, його краще пити з ранку для отримання заряду бадьорості на весь день. Напій на воді прекрасно поєднується з сиром або вареними яйцями, а на молоці – з сиром і медом. Літнім і ослабленим людям можна пити какао на молоці днем ​​або раннім вечором.

Спортсменам какао на молоці без цукру корисно пити невеликими порціями , по 20-30 мл, з інтервалом 15 хв., Починаючи через годину після тренування. Для цієї мети можна заздалегідь приготувати напій і налити його в термос.

Безпечна добова доза напою – дві чашки по 200-250 мл . На приготування однієї порції беруть 2 ч.л. продукту.

УВАГА! Гіпертонікам бажано обмежитися однією чашкою ароматного напою з ранку. Хворим на бронхіальну астму, навпаки, можна випити 3 чашки за добу.

Використовується для приготування шоколадних соусів, випічки, глазурі та ін.

Соус для млинців

Інгредієнти:

  • масло вершкове – 50 г;
  • какао-порошок – 10 г;
  • цукор – 30 г;
  • молоко – ¼ ст.

Масло, молоко і цукор розігріти, помішуючи до однорідного стану. Потім додати продукт, закип’ятити, зняти з вогню. В кінці можна додати ванілін, корицю або цедру лимона за смаком.

шоколадний коктейль

Інгредієнти:

  • молоко – 300 мл;
  • ванільне морозиво – 200 г;
  • какао-порошок – 10 г;
  • ром або коньяк – 50 мл.

Холодне молоко збити міксером з порошком до зникнення грудочок. Потім додати морозиво і спиртний напій. Збивати до отримання стійкої піни . Розлити по високих склянках. Зверху можна прикрасити шоколадною крихтою.

Чи можна пити для схуднення

Бажаючим схуднути потрібно готувати на знежиреному молоці без цукру . Вживати на сніданок з 10 г меду.

Напій містить магній, цинк і кальцій для підтримки організму в тонусі. Какао знижує апетит, піднімає настрій, не дозволяючи худне зірватися з дієти.

Використання в лікувальних цілях

Як ліки використовують для лікування хвороб, пов’язаних з виснаженням організму, а також як антипаразитарні засіб.

при анемії

Інгредієнти:

  • один жовток;
  • ½ ст молока;
  • 5 г какао;
  • трохи кориці.

Збити міксером, вживати протягом одного місяця за годину до сніданку .

від глистів

Інгредієнти:

  • 100 г гарбузового насіння;
  • 100 г меду;
  • 10 г какао.

Насіння розмолоти на кавомолці, змішати з медом і какао. Зберігати в холодильнику, вживаючи щодня замість сніданку по 1 ст.л. цієї пасти протягом двох тижнів.

У косметології

Продукт прекрасно підходить для догляду за обличчям і тілом в домашніх умовах. Особливо ефективні процедури для отримання швидкого результату перед відповідальним виходом.

Експрес-маска з ефектом ліфтингу

Інгредієнти:

  • рожева косметична глина – 10 г;
  • какао – 5 г;
  • масло авокадо – 5 мл.

З глини зробити пасту, додавши трохи води . Змішати з порошком і маслом.

Тривалість сеансу – 30 хв.

тонізуюча ванна

Інгредієнти:

  • 2 л молока;
  • 40 г какао;
  • 100 г морської солі.

Підігріти молоко до 60 градусів, змішати з порошком і сіллю . Після розчинення додати в ванну з водою з температурою 40 градусів. Приймати 20 хв.

Ще більше про користь і шкоду какао порошку для здоров’я, а також про правильне вживання напою при підвищеному тиску, дізнаєтеся з наступного відео-ролика:

Какао – універсальний тонізуючий продукт. Воно поєднує в собі властивості енергетичного напою, ліки і косметичного засобу. Продукт не викликає звикання, підтримуючи тонус організму на високому рівні.

Джерело: http://foodexpert.pro/produkty/napitki/kakao-poroshok.html

Шкода і користь какао

У цій статті ми поговоримо про шкоду і користь какао для здоров’я. Треба відзначити, що какао і продукти, до складу яких воно входить, є одним з чільних місць за популярністю. Шоколад, шоколадні торти та інші кондитерські вироби, всілякі шоколадні батончики, цукерки, десерти – їх люблять і дорослі і діти.

До складу перерахованих вище продуктів, крім какао, входить безліч інших речовин, серед яких не останнє місце займають шкідливі харчові добавки.

«Завдяки» харчовим добавкам, шоколад входить в список найбільш шкідливих продуктів харчування! Тому читайте інформацію на упаковках і вибирайте якісні продукти з мінімальною кількістю добавок, а краще зовсім без них.

Наприклад, якщо мова йде про шоколад – варто віддати перевагу гіркого шоколаду з високим вмістом какао і без ароматизаторів, стабілізаторів, загусників, емульгаторів і консервантів.

Але давайте поговоримо властивості самого какао, а також про шкоду і користь какао для здоров’я:

  • Властивості какао.
  • Шкода какао.
  • Користь какао.
  • Так корисно або шкідливо какао?

властивості какао

До складу какао бобів входить близько 300 речовин, що володіють різним дією на людський організм. Какао відомо своєю здатністю покращувати настрій (завдяки виробленню серотоніну – «гормону щастя») і збільшувати працездатність (завдяки кофеїну).

Через великої кількості активних речовин, що містяться в какао, можна говорити як про його шкоду, так і про користь для здоров’я. Варто розглянути по аргументи на користь і проти какао.

шкода какао

Шкода какао через вміст кофеїну

Вміст кофеїну в какао невелика (близько 0.2%), але все ж не може не враховуватися, особливо, коли мова йде про вживанні какао дітьми. Кофеїн є одним з найбільш спірних продуктів, про шкоду і користь яких існує безліч думок і суперечливих досліджень. Про вплив кофеїну на здоров’я можна прочитати в статті «Шкода і користь кави».

Шкода какао через антисанітарні умови

У країнах, де ростуть какао боби, дуже погані санітарні умови. В результаті, продукти, що містять какао, також далекі від санітарних норм.

Шкода какао через тарганів

У какао бобах живуть таргани, позбутися яких дуже складно.

Шкода какао через хімікатів

Какао культивується в тропічних країнах по всьому світу на великих плантаціях з використанням в великих кількостей добрив і пестицидів. Какао саме інтенсивно обробляється пестицидами культурна рослина в світі!

Крім того, какао-боби промислового виробництва піддаються радіологічної обробки для знищення надмірної кількості шкідників в умовах плантаційного культивування. Це какао використовується для вироблення 99% всього шоколаду в світі!

Шкода хімікатів і радіації для здоров’я важко переоцінити.

Шкода какао через алергію

У самих насінні какао немає жодного речовини, яке могло б викликати алергію. Так чому ж практично всі продукти харчування, що мають в своєму складі какао, є алергенними? Причин алергії кілька:

  • Хітин, що входить до складу панцира тарганів. Саме ця речовина сприяє розвитку численних алергічних реакцій.
  • Хімікати, що використовуються при вирощуванні какао і при його обробці також викликають алергію.

користь какао

Користь какао для серцево-судинної системи

  • Біоактивні сполуки в шоколаді з вмістом какао більше 70% зменшують склеювання тромбоцитів.
  • Какао має антиоксидантні властивості, що значно перевищують властивості апельсинового соку або яблук, наприклад.
  • Какаофлаваноли впливають на деякі функції обміну речовин, попереджаючи відкладення в судинах і їх пошкодження.
  • За даними одного тривалого дослідження, часте вживання какао здатне знизити смертність від серцево-судинних захворювань на 50%.

Користь какао для мозку

Какао покращує кровопостачання мозку і знижує артеріальний тиск.

Користь какао для шкіри

  • Регулярне споживання какао сприяє нормальному функціонуванню шкіри і тим самим істотно зберігає її молодість.
  • У порошку какао міститься меланін, здатний захищати шкіру від ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювання. Тобто, меланін захищає нашу шкіру від сонячних опіків і допомагає уникнути перегрівання.

Користь какао через високий вміст корисних мікроелементів

  • Какао містить рослинний білок, жири, є вуглеводи, харчові волокна, органічні кислоти, крохмаль, цукру, насичені жирні кислоти.
  • У какао є вітаміни (А, Е, РР, групи В, бета-каротин).
  • У какао є мінерали: як кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор, сірка, залізо, цинк, мідь, марганець, фтор, молібден.
  • Деяких важливих для здоров’я елементів в какао більше, ніж в інших продуктах. Наприклад, залізо і цинк. Щоб повністю забезпечити свій організм цинком, можна випити пару чашок какао в тиждень, і є 2-3 часточки якісного гіркого шоколаду в день.

Користь какао для відновлення м’язів

Органічне какао, що не піддавалося термічній обробці, сприяє швидкому відновленню м’язи після спортивних занять або важкої фізичної роботи, завдяки своєму різноманітному складу і високому вмісту різних вітамінів, мінералів та інших мікроелементів.

Так корисно або шкідливо какао?

Шкода какао, в основному, пов’язаний не самим рослиною, а з різними домішками, що містяться в какао, шоколад і інші продукти, через погані санітарні умови при вирощуванні какао, наявності в них тарганів, хімікатів і т.д.

Самою неякісної різновидом какао є какао з Китаю. Какао в Китаї не росте, але китайські фірми скуповують у всьому світі некондиційні гнилі какао-боби для подальшої глибокої переробки і виготовлення какао-масла і какао-порошку.

Органічне какао, вирощене без застосування пестицидів, сильно відрізняється в кращу сторону від простого какао.

Тільки високоякісні какао боби і продукти з них, що не містять ніяких шкідливих добавок, можуть принести користь. А для того, щоб какао зберегло свої корисні властивості в повній мірі, має сенс відмовитися від його термічної обробки.

Какао – користь, шкода і правила вибору напою

Нелегко підібрати для дитини корисну їжу, яку б він їв з задоволенням. Какао вирішить проблему, але тільки якщо напій зварений з натуральних тертих какао-бобів.

Склад і калорійність

Какао – джерело корисних речовин і елементів, але із застереженням. Користь буде тільки від порошку з натуральних какао-бобів, а не від розчинної аналога, «збагаченого» хімікатами, барвниками й ароматизаторами.

Хімічний склад :

  • селен;
  • калій і фосфор;
  • магній і кальцій;
  • натрій і залізо;
  • марганець і цинк;
  • вітаміни групи В, PP, K.

До складу входить алкалоїд теобромін, який м’якше діє на організм, ніж кофеїн. Тому медики дозволяють дітям какао, на відміну від шоколаду. Шоколад роблять на основі масла, віджатого з какао-бобів. Порошок роблять з залишився макухи, тому в ньому менше жирів в порівнянні з маслом. Для фігури какао безпечніше.

Калорійність 100 гр. порошку – 289 ккал. Кружка напою на воді без цукру – 68,8 ккал, з них жир – 0,3 гр. Шоколад принесе фігурі більше шкоди, ніж какао. Але і напоєм не варто захоплюватися. 1-2 кухлі в першій половині дня – максимальна доза в день.

користь какао

Багатий склад бобів відповідає за вплив на здоров’я.

Допомагає роботі серця

У 100 гр. бобів міститься тисяча п’ятсот двадцять чотири мг калію, а це половина від добової норми. Ще боби багаті магнієм: елементи необхідні для нормального скорочення м’язів серця. Недолік калію призводить до судом, неритмічним рухам м’язів і, як підсумок – до аритмії.

Користь какао обумовлена ​​речовинами-поліфенолами, які мають широкий спектр дії. Там, де з’являються поліфеноли, зникають холестеринові бляшки і тромби, а через це судини стають чистішими.

знижує тиск

Гіпертонія – захворювання, яке багато хворих не лікують і не вважають патологією. При перших ознаках підвищеного тиску скоректуйте раціон і включіть чашку какао вранці. Здатність знижувати тиск обумовлена ​​вищезгаданими поліфенолами.

зміцнює кістки

У дитячому садку гуртка какао входить до переліку обов’язкових продуктів, так як продукт багатий на кальцій. Кальцій необхідний для ділення клітин кісткової тканини і зміцнення кісток. Від його нестачі потерпають зуби, імунна і м’язова системи. У 100 гр. какао не міститься стільки кальцію, щоб задовольнити добову потребу, тому корисно вживати какао з молоком.

Стимулює ріст волосся

У плодах міститься нікотинова кислота, яка відроджує померлі волосяні цибулини, стимулює ріст волосся. Користь какао для волосся проявиться при прийомі напою всередину і при використанні масок на основі какао-порошку.

продовжує молодість

Какао залишає позаду кави і зелений чай за вмістом антиоксидантів: в чорному чаї міститься 3313 одиниць на 100 грамів, в зеленому – 520 одиниць. А в какао 55653 одиниць. І поступається напій трохи продуктів: кориці, шипшині і ванілі.

Важливість антиоксидантів для людини збільшується з віком, так як з віком все більше клітин руйнуються під дією продуктів життєдіяльності. Антиоксиданти не дають продуктам розпаду «розгулятися», нейтралізуючи їх.

Покращує роботу мозку

«Зарядити» мізки можна за допомогою кружки какао. Властивості напою діяти на мозок об’ясняеются наявністю в бобах антиоксиданту флавонола, який покращує кровообіг.

Якщо в мозку хороший кровообіг, то людина не страждає через неуважність і загальмованого мислення.

Погане постачання мозку кров’ю може стати причиною вегето-судинної дистонії, тому вживання какао – профілактичний захід від патології і допоможе при лікуванні вже наявного захворювання.

Захищає від обгорання на сонці

Какао-дерева – діти жарких країн, тому вони пристосувалися до пекучому сонцю і передали здатність плодам. До складу бобів входить пігмент меланін, який нейтралізує негативну дію сонячного проміння.

Уникнути сонячного удару, програв і обгорання допоможе гуртка напою. Користь для шкіри проявиться, навіть якщо сонячний опік уже трапився. Кокофіл загоює рани, розгладжує зморшки і відновлює епітелій.

Піднімає настрій

До групи продуктів-антидепресантів входить какао. Воно піднімає настрій і цим зобов’язана фенілефіламін. Хімічна сполука виділяється мозком і дарує людині стан задоволеності, щастя і любові.

Якщо людина закохана і відчуває симпатію – значить, “попрацював” фенілефіламін. У чистому вигляді сполука відноситься до наркотиком, а в невеликих кількостях в складі бобів викликає позитивні емоції.

Властивості какао-порошку впливати на настрій зобов’язана ще й серотоніну, який схожий за дією з фенілефіламін.

Шкода і протипоказання какао

Дерева какао ростуть в західній Африці, Бразилії і лісах Амазонії – а там вимоги до санітарії відрізняються від європейських. Інфекції, комахи і хвороботворні бактерії присутні в 99% плодів. Єдиний спосіб очистити плоди – обробити отрутами і хімікатами.

Какао-боби – улюблені ласощі тарганів, які після присутності залишають в продукті хітин. Для знезараження бобів використовують агресивні хімікати, які шкідливі для здоров’я. Хітин і хімікати – причини, за якими какао-продукти вважаються сильними алергенами.

Але це не привід для відмови від напою, так як сумлінні виробники вибирають сировину з найменшим вмістом хімікатів і з доглянутих плантацій. Більшої шкоди проявляється, якщо сировина закуповують в Китаї, так як в країні не вирощують шоколадні дерева.

У природному складі плодів шоколадного дерева виявлені небезпечні речовини і сполуки: пуринові підстави і кофеїн. Це причина, по якій деяким групам людей потрібно відмовитися від какао.

Протипоказання стосуються:

  • людей, які страждають захворюваннями суглобів: подагрою, остеопорозом, ревматизмом і артірітом – через пуринів – винуватців накопичення сечової кислоти;
  • дітей до 3-х років, так як кофеїн збуджує нервову систему;
  • вагітних і годуючих жінок – через алергію;
  • людей з надмірною вагою – через високу калорійність.

Як вибрати какао

  1. Дивіться на термін придатності. Якісний порошок не може зберігатися більше року в металевій тарі і більше 6 місяців в пластикою або паперовій упаковці.
  2. Дрібний помел – ознака хорошого какао. Крупинки повинні бути невідчутними і розтирати пальцями.
  3. Колір – індикатор якості порошку.На поганий продукт вкаже тьмяний сіруватий відтінок, на хороший – коричневе забарвлення.
  4. Коли сумніваєтеся в тому, яке какао вибрати, купите пробну пачку і проведіть експеримент: зваріть напій і спостерігайте, як поведуть себе крупинки в перші 10 хвилин. Якісний порошок не дасть осад.

Повітря в приміщенні повинен бути сухим, інакше какао-порошок зім’яв і зіпсується. Температура повітря допустима в межах 15-21 ° С.

Користь какао-бобів

Для багатьох какао – це смак і запах радості, тому що він невіддільне пов’язаний з шоколадом, який підвищує ендорфін – гормон щастя. До того ж какао давно називають їжею богів і використовують  для підвищення енергії, активності мозку і профілактики багатьох хвороб. Розповімо про корисні властивості какао бобів і дамо рецепти.

Взагалі какао – це вид вічнозелених невеликих дерев з роду Теоброма, які ростуть в тропічних лісах Центральної і Південної Америки. На цих деревах ростуть їстівні плоди, в них – насіння, завдяки яким дерева Какао відомі по всьому світу. Саме насіння використовують в кондитерській промисловості і медицині.

Все носить ім’я самого дерева і називається «какао»: і дерева, і самі плоди, і насіння, і їх похідні у вигляді напою або порошку. Все це – дуже цінно для людини, хоча багато і продовжують сперечатися на тему користь і шкода какао. Скажімо так: користь какао бобів недооцінюється.

Неспроста ацтеки з 14 століття вважали какао священним подарунком бога волелюбності і використовували його для приготування терпкого напою (за словами істориків, абсолютно не схожого на сьогоднішній какао).

А іспанські конкістадори в 1519 році, після завоювання Мексики, зрозуміли, що до них в руки потрапило «коричневе золото» – в скарбницях імператора ацтеків вони знайшли 25 тис. Центнерів какао. Користь і шкода какао бобів Одним словом, какао – справжнє багатство, і містить в собі дуже багато корисних нашому організму елементів.

Один з них – епікатехін. Він, доведено вченим Гарвардського університету, знижує захворюваність поширеними хворобами – інсульту, інфаркту міокарда, раку і діабету – майже на 10%. Ще один елемент – кокохіл – сприяє росту клітин шкіри, тим самим загоює рани і розгладжує зморшки, віщуючи ризик виразки шлунка.

Крім того, органічний какао в сирої формі містить у собі адреналін, який дає відчуття ейфорії, аргінін – природний афродизіак, триптофан – природний антидепресант, магній, сірку.

Завдяки магнію какао допомагає серцю працювати ефективніше – качати кров, знижувати тиск, допомагати будувати міцні кістки, а завдяки сірці – покращує шкіру, волосся і нігті. Ще він знижує рівень глюкози в крові, це підтвердили дослідженнями. Плюс до цього всього живе какао є ще й найкращим антиоксидантом. Тому що кількість антиоксидантів в ньому в рази вище, ніж в звичних зеленому чаї, ягодах асаї, чорниці і ожині. Загалом, користь какао бобів величезна.

Виходить, що, вживаючи какао, ти ризикуєш стати щасливим, веселим людиною з високим імунітетом, здоровим серцем, красивою шкірою, густим волоссям і міцними нігтями. Здається, варто ризикнути!

Але треба мати на увазі, що тільки органічні какао-боби принесуть користь – які не містять хімічних елементів, підсилювачів смаку і аромату, молочних добавок або цукрів. Ще важливо знати, що справжні органічні боби не повинні оброблятися машинами – тільки вручну, в іншому випадку в їх складі будуть шкідливі метали.

Прості рецепти бобів какао За формою какао-боби схожі на мигдаль, тільки їх шкурка темніше і з вкрапленнями чорного. Про запах важко сказати, тому що він зводить з розуму: сильний, але не терпкий. Так пахне справжнісіньке какао – це запах шоколаду з нотками ванілі. На смак – гіркуваті. Відчуття, ніби розлущив зерно кави.

З какао-бобами можна експериментувати, але завжди треба бути акуратним і пам’ятати, що рекомендована доза вживання сирого какао – не більше 4-5 столових ложок в день для людини вагою 70 кг , і що є какао краще рівномірно протягом дня по 1-1 , 5 столової ложки, і не пізніше, ніж за три години до сну, тому що воно сильно бадьорить.

Існує безліч способів смачно їсти живі какао-боби (і цільні, і подрібнені так звані пір’я какао). Найпростіший і смачний – з’їсти сирі горішки, вмочивши їх в мед. Можна з’їсти очищені горіхи з медом – смак буде більш ніжний і без гіркуватості. Щоб зняти шкірку, треба на пару хвилин залити боби окропом і потім надрізати її ножем уздовж.

До речі, шкірка містить дуже багато корисних речовин, тому викидати її не варто – краще перемолоти в кавомолці і використовувати як скраб для обличчя і тіла. До речі, можна просто перемолоти боби в кавомолці і вийшла стружкою посипати десерти, додавати в каву або вмочати фрукти. Є ще безліч рецептів какао-бобів.

Один з них – корисні і, головне, дуже смачні шоколадні цукерки. Для них буде потрібно: 50 г какао-бобів (попередньо очищених), 50г какао-масла (якщо є), 30г меду, горіхи (фундук, мигдаль), родзинки – по 1 на цукерку

Рецепт цукерок з органічних какао-бобів і какао-масла:

  1.  Подрібнити какао-боби дуже дрібно, просіяти через сито і знову подрібнити.
  2. Какао-масло розтопити, змішати з медом і какао-порошком (краще використовувати нержавіючу ємність).
  3. Підготувати форми, розкласти в них горіхи і родзинки.
  4. Залити в формочки і поставити в холодильник.

Какао-боби

Хто хоч один раз в житті пробував ароматний напій, шматочок шоколаду, той назавжди залишається прихильником цього приголомшливого продукту. У кондитерському мистецтві всього світу немає, мабуть, жодного такого інгредієнта, який неможливо замінити ні на що інше.

Різноманітність видів, смаків, неймовірна кількість сполучень роблять какао-боби “номером один” для всіх кулінарів, а також для людей, хто віддає свою перевагу вишуканим ноток післясмаку. Але не тільки це якість робить какао найвідомішим продуктом.

Його корисні властивості для організму людини просто незчисленні.

Трохи історії

Батьківщиною дерева какао з чарівними плодами стала Південна Америка. Перша згадка про цінне терпкому напої пов’язано з давнім народом – ацтеками.

Понад 4 тисячі років тому вони обсмажували какао-боби, мололи, додавали воду і прянощі і отримували напій під назвою “чоколатль” (гірка вода). Цікаво, що пили його в охолодженому вигляді.

Право вживати цей напій, що бадьорить мав тільки імператор.

Іспанський конкістадор Ернан Кортес відкрив цей продукт для Іспанії завдяки своєму подорожі в Мексику.

З прибуттям какао-бобів в Європу на початку XVII століття напій стали готувати з додаванням цукру і пити його гарячим. Як і раніше ласощі могла собі дозволити тільки вища знать.

Однак через свого гіркого смаку, надмірної жирності і терпкості особливої ​​популярності “гірка вода” не набула.

Їжа богів (Theobroma cacao) – таку назву дав какао творець системи рослинного світу Карл Лінней.

Минуло багато часу, перш ніж напій із зерен какао став завойовувати всі верстви населення своїм незвичайним смаком. Ці люди зобов’язані голландському купцеві Конраду ван Гутен, який в 1828 році виділив з бобів масло в сконструйованому їм пресі. Знадобилося ще 20 років, перш ніж був створений так званий “шоколад для їжі”: в подрібнений порошок додали цукор і масло.

Кожна порядна велика кондитерська фірма володіє унікальним власним рецептом шоколаду з какао-бобів культур. Цікавий факт, що рецепт такого відомого в усьому світі кулінарного шедевра, як торт Захера (по імені австрійського кондитера Франца Захера, який створив в 1882 році шоколадний торт з неповторним смаком), зберігається тепер в сейфі швейцарського банку.

Ботанічна характеристика і де ростуть

Південноамериканські країни відомі своїм вологим тропічним кліматом, який і є сприятливим середовищем проживання дерева какао. У тіні тропічного лісу найкраще почувається це вічнозелене дерево з широкими розлогими листям овальної форми.

Какао (Theobroma cacao L.) відноситься до сімейства стеркуліевих, мальв.

У дикій природі дерево досягає до 12 метрів у висоту. Людина пристосувався обрізати дерево так, щоб воно виростало на плантаціях до 5 метрів, що зручно при зборі врожаю.

Ця культура не виносить прямого сонячного світла, тому “шоколадні дерева” садять в посадках авокадо, манго, бананів. Стовбур у дерева діаметром до 30 см, прямий, з жовтувато-бурою корою.

Листя тонкі, еліптичні за формою, до 40 см завдовжки і до 15 см шириною.

Збір врожаю і подальша обробка

Дерево какао приносить плоди цілий рік. Цвісти починає в 5 років. Відмітна особливість в тому, що квіти розташовуються прямо на стовбурі і гілках. Квітки біло-рожеві, пахнуть неприємно, ніж залучають мух, мошок, які його і запилюють.

Плоди великі, тверді до 30 см завдовжки і до 20 см в діаметрі, схожі на маленькі дині. Важить від 200 до 800 г, дозрівання відбувається протягом 4-5 місяців. Колір від жовто-оранжевого до пурпурно-червоного кольору. Усередині плоду знаходиться від 30 до 60 насіння. Хороший плід дає в рік до 2 кг какао-бобів.

Плоди визрівають по черзі, тому збирають їх вибірково за допомогою мачете. Процес цей трудомісткий, при подальшій обробці плода також потрібні руки людини. Кожен плід разрубивается на кілька частин, звідти дістається м’якоть разом з бобами. І якщо ви думаєте, що на цьому процес збору врожаю закінчується, то … немає.

Подальша обробка включає в себе такий складний процес, як ферментація, а попросту – процес бродіння, гниття. В результаті відбуваються зростання мікроорганізмів, хімічні процеси, виділення тепла до 50 градусів. І завдяки цьому днів через 10 і проявляється, нарешті, шоколадний смак і ні з чим незрівняний аромат какао.

Потім коричневі боби солодко-масляного смаку відправляють у спеціальні сушарки або сушать на сонці (що цінується набагато менше) для того, щоб вміст вологи в них скоротилася з 60% до 8%. Після цього цінний продукт для кондитерської промисловості упаковують в джутові мішки і відправляють на експорт в різні країни світу.

Експортери і споживачі

Дерева какао вирощуються здебільшого в Африці (60%), в Азії та Південній Америці (30%). В даний час основними країнами-експортерами какао-бобів є:

  • Кот-д’Івуар;
  • Гана;
  • Нігерія;
  • Камерун;
  • Індонезія;
  • Папуа Нова Гвінея.

А споживають какао країни Європи (70%): Нідерланди, Бельгія, Франція, Німеччина, Великобританія, а також США (20%).

Хімічний склад

Какао-боби багаті вітамінами і мінералами. Енергетична цінність понад 530 ккал.

Хімічний склад какао-бобів включає в себе:

Цікавий факт, що в чашці звареного з молоком какао міститься від добової дози:

  • вітаміну B12 – 45%;
  • вітаміну А – 15%;
  • фолієвої кислоти – 6%;
  • кальцію – 300 мг;
  • вуглеводів – 30 мг;
  • жирів – 9 мг;
  • білка – 10 мг;
  • магнію – 50 мг.

Масло какао-бобів містить в досить великій кількості такі кислоти, як:

  • олеїнова (омега-9);
  • стеаринова;
  • пальмітірованная;
  • арахінова.

Корисні властивості і протипоказання

Залишимо трохи смакові якості цього продукту і звернемося до його позитивному впливу на організм людини. Отже:

  1. Поліпшення роботи серцево-судинної системи пов’язано з присутністю в продукті речовини теоброміну, який чинить на всю систему лікувальний ефект, бере участь в процесі кровообігу, зміцнює судини, стимулює роботу серця, допомагає в постачанні міокарду кисню, стимулює розумову активність.
  2. Потужний антиоксидант завдяки поліфеноли, який надає імуномодулюючі властивості, укріплюючому захисні функції організму, допомагає захистити від впливу навколишнього агресивного середовища волосся, шкіру, нігті людини.
  3. Профілактика офтальмологічних захворювань. Бета-каротин, що міститься у високій концентрації в какао-бобової культури, робить благотворний вплив на роботу зорового нерва, захищає рогівку, попереджає таке серйозне захворювання очей, як гемералопия, а також бере участь в комплексній терапії офтальмологічних захворювань.
  4. Натуральний антидепресант. Корисні речовини, що містяться в какао-бобах, допомагають справлятися з почуттям тривоги, апатії, зняти напругу, поліпшити емоційний стан, нормалізувати сон. Кофеїн активує розумову діяльність, знімає хронічну втому. Регулярне споживання какао-продуктів позитивно впливає на всю нервову систему в цілому.
  5. Нормалізація ваги. Наявність великої кількості корисних речовин пригнічує відчуття голоду і перетворює їх в енергію. Не дарма дієтологами розроблено “шоколадні дієти”, де основним продуктом харчування є натуральний інгредієнт – какао.
  6. Поліпшення роботи щитовидної залози та ендокринної системи.
  7. Омолодження та збереження молодості відбувається завдяки високому вмісту в продукті вітамінів групи B або, як їх часто називають, вітамінів краси, які є природними антиоксидантами. Такі речовини, як тіамін, колаген, що регулюють всі обмінні процеси в організмі, також містяться в цей цінному продукті. Застосовується в складі губної помади, в масках для особи і в знаменитих “Шоколадне обгортання” для схуднення, поліпшення обміну речовин і виведення токсинів.
  8. Застосовується в фармацевтиці як ранозагоювальний засіб і в складі деяких ліків.

Незважаючи на цей значний перелік, є і протипоказання. Обмеження стосуються людей:

  • хворих на цукровий діабет;
  • атеросклерозом;
  • із захворюванням печінки та нирок;
  • які страждають підвищеною кислотністю шлунка;
  • схильних до алергічних реакцій;
  • дітей до 3 років і вагітних жінок.

кондитерський продукт

Натуральні продукти, як правило, особливо гарні в своєму первозданному вигляді. Найпростіший спосіб є какао-боби і отримати при цьому масу корисних речовин і чудове післясмак, це вживати його в чистому вигляді.

Спробуйте пару-трійку насіння какао занурити, наприклад, в мед, і просто пожувати. Також можна змолоти боби в кавомолці і занурювати в цей порошок різні фрукти або посипати ним десерти, смузі, морозиво. Бадьорить і прилив радості вам забезпечені.

Невичерпне джерело натхнення цей дивовижний продукт являє для кулінарів усього світу. Відомі й улюблені напої:

  • гарячий шоколад;
  • какао-напій;
  • коктейлі;
  • киселі.

Напій «Чоколатль» (індіанський рецепт)

Інгредієнти:

  • какао-боби очищені – 200 г;
  • мед рідкий – 200 г;
  • кориця – 20 г;
  • ваніль;
  • вода – 400 мл.

Змішати мед зі спеціями (ваніль не додавати). Ви можете використовувати різноманітність спецій на свій смак, наприклад, перець чилі, імбир. Змолоти какао-боби в кавомолці. На прогріту сковороду з товстим дном висипати порошок і розтирати її по дну дерев’яною ступкою, при цьому почне виділятися масло какао.

Важливо сковороду сильно не нагрівати, приблизно – до 50 градусів. Потім вливаємо суміш меду, продовжуючи розтирати і перемішувати інгредієнти. Через деякий час вливаємо половину порції нагрітій до 60 градусів води і збиваємо все віночком (блендером). Додаємо залишок води, ваніль і остуджують. Чоколатль готовий.

Найвідоміші кухаря-кондитери винаходять з какао-бобів свої неповторні рецепти, продовжуючи тішити споживачів різноманітністю смаків. Жодна кафе не обходиться без приготованого з цього продукту десерту.

висновок

Какао – дивовижний продукт з багатовіковою історією, що робить людину більш витривалим і щасливим, з кожним вдихом наповнює гормоном радості. Судячи з постійний інтерес до нього, до всіх кулінарних вишукувань, людство ще довгий час, можливо – багато десятиліть і навіть століття ─ буде користуватися цим незвичайним даром природи.

Спробуйте какао-боби в натуральному вигляді, відчуєте цей чудовий аромат, присмак, прилив енергії, щоб назавжди стати прихильником здорового “їжі богів”. Какао – доступне шоколадне щастя, яке робить будь-який будинок затишним і теплим.

Previous Як правильно приготувати борщ з курки і зі свіжою капустою
Next Правила дрібного харчування для схуднення: принципи, меню на тиждень, таблиця

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *