Яловичина і її БЖУ: калорійність м’яса, співвідношення білків, вуглеводів і жиру в яловичому м’ясі


яловичина

Традиційно в російській мові слово м’ясо означає яловичину. М’ясо великої рогатої худоби, биків або корів м’ясних порід, яловичина відноситься до червоного м’яса, яке найбільш корисно для організму людини. Свіже м’ясо має насичений червоно-бордовий колір, щільну структуру, трохи солодкуватий аромат крові. Чим темніше колір, тим старше тварина, відповідно, м’ясо сухе і жорстке.

Яловичиною нерідко називають м’ясо буйволів, волів і яків, м’ясо молодих телят прийнято називати телятиною. Яловичина вважається одним з найбільш поширених видів м’яса, використовується повсюдно, не вживають яловичину лише прихильники індуїзму в знак поваги до святої корови.

калорійність яловичини

Калорійність яловичини становить в середньому 187 ккал, але може доходити і до 230 ккал на 100 грамів продукту, в залежності від жирності м’яса.

Склад і корисні властивості яловичини

Червоне м’ясо яловичини містить вітаміни групи У, особливо важливий В12, який організм отримує тільки з тваринної їжі. Яловичина є постачальником високоякісного білка, необхідного для будівництва клітин, особливо м’язових.

Збалансований склад амінокислот, в який входять аргінін і глютамин, а також наявність цинку, селену, заліза, ставлять яловичину в розряд необхідних людині продуктів (calorizator).

Гемовое залізо насичує киснем клітини, перешкоджає розвитку залізодефіцитної анемії, підвищує рівень гемоглобіну в крові.

Цинк сприяє збільшенню вмісту гормону тестостерону, який відповідає за чоловіче здоров’я і довголіття. Білок колаген необхідний для росту і відновлення клітин шкіри і її еластичності.

шкода яловичини

Яловичина, як будь-який продукт тваринного походження, містить холестерин, надмірна кількість якого призводить до утворення бляшок на стінках судин. Яловичина не рекомендована тим, у кого діагностовано подагра і інші захворювання суглобів.

У сирої яловичині можуть перебувати личинки паразитів, найнебезпечніший з яких – бичачий ціп’як, що досягає 12-ти метрів у довжину. Термічна обробка є гарантією позбавлення від всіх видів паразитів і бактерій. При смаженні м’яса утворюються канцерогенні речовини, велику кількість яких є причиною зростання злоякісних клітин.

Медики розрахували добову дозу яловичини, яку можна вживати без негативних наслідків – не більше 70-ти грам.

сорти яловичини

У харчовій промисловості м’ясо яловичини ділять на три сорти:

  1. Филей, грудна і спинна частини, огузок, кострец і оковалок – підходять для приготування других страв будь-яким способом.
  2. Пашина, плечова частина і лопатка – використовуються для приготування супів і бульйонів.
  3. Задня і передня гомілки, заріз – як правило вживаються для холодців і холодцю.

Цікавий факт – не існує єдиної схеми оброблення м’ясної туші, в різних країнах і регіонах яловичина має особливі відруби, виходячи з національних традицій і гастрономічних уподобань.

Яловичина в схудненні

Відварну або приготовану на пару яловичину часто включають в меню різних дієт і розвантажувальних днів.

Невисока калорійність, здатність надовго позбавити від почуття голоду, наявність високоякісного білка і мінімальна кількість жиру – все це ставить яловичину на друге місце після курки в дієтичному харчуванні.

Високобілкова дієта, дієта доктора Волкова, бразильська жорстка дієта, безвуглеводна і багато інших дієти і способи дієтичного харчування використовують яловичину в раціоні.

Яловичина в кулінарії

Яловичину варять, тушкують, запікають, смажать, готують на грилі і на пару, варять з м’яса бульйони і супи. Рубаний фарш з яловичини – основа для котлет, тефтелькою, зраз і фрикадельок, начинки пельменів, голубців, фаршированих овочів.

З відвареної яловичини готують макарони по-флотськи, начинку для млинчиків, пиріжків і пирогів. Яловичина поєднується з коренеплодами, гарбузом та пряними травами, як гарнір використовують картопля в різних варіантах, відварений рис і пасту.

Цікаві ідеї як приготувати яловичину шукайте в нашому розділі Рецепти.

Більше про яловичину можна дізнатися з відеоролика «Яловичина – користь і шкода. Калорійність і склад яловичини »телепередачі« Про найголовніше ».

Калорійність яловичини: БЖУ, користь і шкода при дієті

Калорійність яловичини залежить від її жирності, від частини, з якої м’ясо було зрізано, а також способу приготування.

Цей вид м’яса вважається найкориснішим для організму людини, містить в собі найменшу кількість жирів. Телятина засвоюється організмом на 90%, яловичина – на 75-85%.

Максимальну користь здоров’ю приносить саме молоде м’ясо вищої категорії, що володіє приємним смаком і ароматом, але відрізняється більш високою вартістю.

Яловичину дозволено їсти при підвищеному холестерин, так як цей вид м’яса містить велику кількість жиру. Рекомендовано вживати продукт при нестачі заліза в крові, надмірній вазі. При його регулярному вживанні швидко засвоюється білок і залізо, клітини організму перестають відчувати кисневе голодування.

У складі м’яса містяться:

  • вітаміни Е, В, РР, С;
  • калій;
  • кобальт;
  • цинк;
  • натрій;
  • фосфор;
  • магній.

Калорійність продукту на 100 г залежно від частини і виду приготування:

вид м’ясаЗагальна енергетична цінність, ккал
За способом термообробки
Смажене м’ясо385
парова яловичина190
Варене м’ясо255
Тушковане м’ясо233
сира яловичина188
По частині туші
Пашина225
вирізка220
грудинка218
Дієтична яловичина (без жиру)160
огузок140
лопатка137
ребра360

Якщо порівнювати яловичину зі свининою, то калорійність останньої практично в 2 рази більше. У 100 г сирої свинини міститься 260 кілокалорій. Таке м’ясо не можна назвати дієтичним, навіть в самому пісному шматку буде близько 165 ккал.

При складанні дієтичного меню необхідно враховувати не тільки кількість калорій, але і співвідношення білків, жирів і вуглеводів в продукті.

КБЖУ сирого, відвареного, тушкованого м’яса представлені в таблиці.

Вид яловичини, 100 грамівкалорійністьбілкижиривуглеводи
сира188 ккал19 г12,4 г0 г
відварна255 ккал26 г17 г0 г
тушкована233 ккал26 г17 г0 г

Таблиця БЖУ 100 грамів продукту в залежності від сорту:

сортбілкижиривуглеводи
пісна22 г7 г0 г
мармурова25 г20 г0 г
фарш17 г20 г0 г
серце16 г3 г0 г
Мова (відвареної)16 г17 г0, 7 г

Таблиця БЖУ 100 грамів продукту в залежності від способу приготування:

З посіб термообробкибілкижиривуглеводи
варена26 г8 г0 г
смажена32 г28 г0 г
Смажена без жиру29 г9 г0 г
бульйон0,6 г0,2 г0 г

Яловиче вим’я вважається делікатесом. Має харчову цінність на 100 г продукту:

  • калорійність – 172 ккал;
  • білки – 12 г;
  • жири – 14 г;
  • вуглеводи – 0 м

Всі частини яловичини, крім відвареного язика, не мають в своєму складі вуглеводів, що дозволяє вживати низькокалорійне м’ясо при ожирінні та цукровому діабеті.

М’ясо яловичини або телятини набагато корисніше курки, свинини або баранини. Воно містить велику кількість вітамінів і мінералів, що дозволяють підтримувати здоров’я організму. Добова норма даного продукту становить 100 г для дорослої людини.

Користь м’яса полягає в наступному:

  • запобігання розвитку анемії, особливо у дітей та вагітних жінок;
  • профілактика розвитку захворювань органів зору;
  • насичення організму легкозасвоюваним тваринним білком, що важливо для зростаючого організму і при підвищених фізичних навантаженнях;
  • відновлення виснаженого організму за рахунок великого вмісту поживних речовин, заліза, каротину;
  • відновлення білково-енергетичного балансу після важких хвороб, операційних втручань.

Жінкам в період місячних кровотеч необхідно включати продукт в щоденний раціон, щоб запобігти браку заліза і відновити сили.

Важливо вживати 2-3 рази на тиждень відварну, запечену або парову телятину під час вагітності та лактації (якщо у дитини немає алергії на молочний білок).

Дітям вводити телятину дозволяється з 6 місяців у вигляді бульйонів, рослинно-м’ясних пюре, м’ясного суфле і фрикадельок.

Незважаючи на користь продукту, при його переїданні можна завдати серйозної шкоди організму. Вживання даного виду м’яса призводить до вироблення молочної кислоти, яка шкідлива для здоров’я у великій кількості.

Протипоказаний продукт при таких захворюваннях:

  • ниркова недостатність;
  • непереносимість молочного білка;
  • захворювання кісткової системи;
  • велика кількість солей в організмі.

Є телятину або яловичину краще спільно зі свіжими овочами, щоб краще засвоювалися мікроелементи. Сам по собі сорт м’яса досить жорсткий, тому готувати з нього краще тушковані або варені страви. Перед смаженням його необхідно вимочити в маринаді, щоб додати соковитості.

Найбільша концентрація заліза і вітамінів групи В знаходиться в мові. Цей делікатес вживається у вареному, смаженому або копченому вигляді. Дана частина корисна для здоров’я, проте вживати її можна в строго обмежених кількостях. На відміну від яловичого, свинячий мову жирніший і не рекомендований для дієтичного харчування.

Корисні властивості продукту полягають в наступному впливі на організм:

  • нормалізація рівня цукру при розвитку цукрового діабету;
  • насичення необхідними вітамінами організму вагітної жінки;
  • запобігання вад розвитку плоду;
  • поліпшення роботи серцевого м’яза;
  • поліпшення стану людини при нервових розладах.

Яловичий язик включають в різні програми для схуднення, так як невелика порція здатна наситити організм на довгий час. Велика кількість вітаміну В запобігає розвитку гастриту і хвороби кишечника. Дієтологи рекомендують не відмовляти собі в делікатес при білкової, низьковуглеводній і лікувально-оздоровчої дієти.

Для схуднення корисніше за все є варений продукт без солі, масла і додавання різних соусів.

Приготувати яловичину правильно і смачно можна, використовуючи прості рецепти.

Тушена яловичина

Для приготування м’яса, тушкованого у власному соку, потрібно:

  • 125 г нежирної телятини;
  • 20 г томатної пасти;
  • 10 г топленого яловичого сала;
  • 15 г моркви;
  • 15 г селери;
  • 40 г солодкого лука;
  • половина склянки сухого білого вина;
  • столова ложка борошна;
  • спеції за смаком.

Спосіб приготування:

  1. 1. Шматочки м’яса обсмажити на яловичому салі, додавши овочі та спеції за смаком.
  2. 2. М’ясо та овочі перекласти в інший посуд, а з сковороди, в якій готувалася засмажкою випарувати рідину, злити жир і покласти зажарку назад.
  3. 3. Залити все водою посипати перцем, додати томатну пасту і вино.
  4. 4. Гасити на слабкому вогні до готовності.

Яловичина в духовці

Для приготування яловичини в духовій шафі потрібно:

  • 1 кг яловичої вирізки;
  • 1 головка часнику;
  • 5 г масла оливкового;
  • 2 головки цибулі;
  • спеції за смаком.

Спосіб приготування:

  1. 1. Для запікання краще вибрати вирізку, так як вона буде більш соковитою.
  2. 2. М’ясо промити і нашпигувати шматочками часнику.
  3. 3. Дрібно нарізати цибулю, змішати його з маслом і спеціями.
  4. 4. Залити сумішшю м’ясо і потримати його в холодильнику 2-3 години.
  5. 5. Потім нагріти духовку до 180-200 градусів, покласти заготовку з маринадом в фольгу і запікати 30 хвилин.

Яловича печінка в сметані

Яловича печінка має досить м’яким смаком, а корисних властивостей в ній не менше, ніж в курячої. Готувати субпродукт можна за допомогою мультиварки.

Буде потрібно:

  • 400 г печінки;
  • 1 цибуля;
  • 1 морква;
  • 250 г сметани;
  • спеції за смаком.

Спосіб приготування:

  1. 1. Шматок печінки обробити, трохи обсмажити в мультиварці разом з цибулею і морквою.
  2. 2. Залити сметаною і вибрати режим «гасіння».
  3. 3. Додати спеції і сіль за смаком і тушкувати до готовності.

Таке блюдо буде корисно дітям і дорослим. Його можна подавати з овочами або крупами, картопляним пюре.

Варена яловичина, калорійність на 100 грам продукту

Для якісного і корисного харчування важливо включати в раціон м’ясо різних тварин. Одним з корисних видів відзначається телятина і яловичина. Телятина має ніжний смак і низьку калорійність у порівнянні з м’ясом дорослих корів.

Яловичина універсальний гастрономічний продукт. З різних видів тушки яловичого м’яса можна приготувати сотні варіантів перших страв, других страв, холодних і гарячих закусок. Важливо знати правильність приготування та як вибрати якісний продукт.

Як вибрати якісний продукт

Щоб приготувати смачну страву потрібно користуватися декількома критеріями вибору яловичини:

  • Насичений натуральний червоний колір. Свідчить про свіжість продукту;
  • Рівномірна забарвлення шматка яловичини. Характерно для продукту, що не піддавався заморожуванні. При багаторазовому заморожуванні м’ясо втрачає свої корисні властивості і насичений смак.
  • Прожилки сала білого кольору. Жовтий колір сальних прожилок говорить про довгому зберіганні м’яса. Рожеві прожилки свідчать про махінації з боку виробників та продавців. Вони підфарбовують м’ясо для апетитного вигляду.
  • Відсутність сторонніх запахів. Щоб перебити тухлий запах несвіжого м’яса, продавці вимочують його в розчині оцту або хімікати.
  • Рівна однорідна консистенція – запорука якісного і свіжого м’яса.

Необхідними вимогами для продажу м’ясних продуктів є наявність санітарної книжки і відповідних документів на товар. Магазин, торгова точка, прилавок повинні міститися в чистоті і порядку. Важливо звернути увагу , де і як зберігається яловичина.

харчовий склад

Яловичина багата білками, макро і мікроелементами, різними вітамінами. Дуже добре підходить для дієтичного харчування. Давно використовується для приготування дитячих страв.

Наявність колагену в складі яловичого м’яса цінується для жіночого організму. Колаген покращує зовнішній вигляд шкіри, надає еластичність волоссю і робить міцними волосяні цибулини.

Вітаміни групи B, H і вітамін Е сприяють поліпшенню обміну речовин, відновленню нервової системи після стресів, заповненню енергетичних запасів і сприяють швидкому скиданню зайвої ваги.

Йод, магній, холін, марганець в складі забезпечують поліпшення роботи головного мозку. Сірка і цинк сприяють зміцненню імунітету. Правильне вживання яловичини виводить рідину з організму і підвищує рівень гемоглобіну.

Харчова цінність продукту

Калорійність яловичини і її харчова цінність, в основному, залежать від виду м’яса, то є якийсь шматок туші тварини готуватися і від варіанту приготування.

Важливо пам’ятати, що під час смаження, будь-який шматок, в тому числі і філе, вбирає в себе всю соняшникову або рослинне масло. Таким чином збільшується калорійність за рахунок жирів . Виходить просто жирна бомба, яка вдарить по талії, стегнах і животі. В тому числі, від смажених страв, особливо у фритюрі, буде страждати печінку.

Для поліпшення якості калорійності яловичину слід варити, запікати у власному соку або використовувати пароварку.

Скільки калорій в яловичині?

Середні значення калорійності та харчової цінності вареної яловичини на 100 грам:

  • Калорії = 201;
  • Білки = 18гр;
  • Жири = 14,3гр;
  • Вуглеводи = 0гр.

Процентне співвідношення білків, жирів і вуглеводів відповідно дорівнює: 36% / 64% / 0%.

Варто пам’ятати, що це середні значення, і кількість жирів в пісному м’ясі нижче, а білків більше. Білок необхідний для побудови якісних м’язів, що вкрай важливо для спортсменів і бажаючих схуднути.

Для дитячого організму, що росте таке співвідношення білків і жирів в сукупності зі складними вуглеводами (крупами) сприяє швидкому зростанню, зміцненню імунітету і кісток. Наявність тваринних жирів корисно для жіночого організму.

Без правильного кількості жирів в організмі жінки порушується цикл, погіршується обмін речовин. Споживання жирів необхідно обмежувати в раціоні харчування будь-якої людини, незалежно від статі і віку.

гастрономічне розмаїття

Жирність яловичини займає провідну роль для приготування різних страв. Наприклад, для приготування прозорого бульйону для перших страв краще брати яловичий огузок. Його калорійність на 100 грам становить 138ккал.

Для смаження найоптимальнішим варіантом буде філе. Шматок м’яса без кісточок ідеально прожарівается і має насичений глибокий смак. В 100гр філе міститься 20,1гр білка, 3,5 гр жиру і всього 113ккал. Філейну частину яловичини відмінно запікати. У кулінарних книгах і на сайтах в інтернеті можна знайти величезну кількість рецептів з запечная пісним філе.

Великою популярністю серед гастрономічних споживачів користуються внутрішні органи великої рогатої худоби. У печінці , легенях або шлунку в відварному, смаженому або запечная вигляді залишаються всі корисні речовини. Варто відзначити, скільки калорій в відварних внутрішніх органах:

  • Серце-96ккал;
  • Шлунок-127ккал;
  • Печінка-94кккал;
  • Мізки-124ккал;
  • Нирки -86ккал.

Прекрасним варіантом вечері може стати тушковані пісні нирки і шлунок, заправлені сметаною з гарніром у вигляді рису.

Як приготувати яловичину.

При варінні м’ясного бульйону слід пильнувати, що б не залишалася навариста пінка на бульйоні. В іншому випадку, бульйон вийде не прозорий, з пластівцями м’ясної пінки, що зіпсує зовнішній вигляд супу. Запікати яловичину рекомендується від 40 хвилин, в залежності, які шматки розміром запікаються.

Поєднувати яловичину можна з сухофруктами (чорнослив, курага, інжир), спиртовмісної напоями (білим і червоним вином), пряними травами (чебрець, кріп, майоран).

Як гарнір ідеально підходить рис, картопля, гречана каша, макаронні вироби.

Для додання найменшою калорійності страви з яловичини, як гарнір додають тушковані або запечені овочі (кабачок, баклажан, капуста різних видів).

Щоб яловичина вийшла в процесі приготування м’якої і ароматною, кулінари користуються попереднім замочуванням. Традиційним маринадом є водний розчин оцту. Рекомендується також замочувати яловичину у вині, олії зі спеціями, лимонному соці, майонезі або сметані.

Яловичина, калорійність і дієтичні властивості

 

Яловичина є більш прийнятним для вживання в їжу видом м’яса, ніж свинина, і ось чому. На відміну від свині, яка може їсти все, що завгодно, і навіть м’ясо собі подібних, корови і бички харчуються виключно рослинною їжею.

Якщо тварина живе на екологічно чистій території, то і в його м’ясі міститься набагато менше шкідливих речовин.

Крім того, жирність яловичого м’яса нижче свинячого і становить 20-25%. Чим молодша тварина, тим краще засвоюється його м’ясо нашим організмом. Тому краще вживати в їжу телятину, ніж яловичину.

Зверніть увагу!

Телятина засвоюється на 90%, а яловичина всього на 70-75%.

Яловичина і телятина корисні:

  • при захворюванні анемією і різних хворобах органів зору (через велику кількість повноцінного тваринного білка);
  • для людей, що займаються важкою фізичною працею, спортсменів і дітей (оскільки в цьому м’ясі міститься багато заліза і каротину);
  • в відбудовний період після перенесених хвороб, хірургічних операцій і травм (надають запас енергії організму).

Добова норма для дорослої людини становить 100 г.

Шкода яловичини і телятини:

У яловичині і телятині містяться пуринові основи, які утворюють в процесі перетравлення м’яса молочну кислоту. Надлишок молочної кислоти в організмі людини може призвести до різних захворювань.

Яловичина протипоказана при:

  • ниркової недостатності (порушує роботу нирок);
  • захворюваннях опорно-рухового апарату: остеохондроз, подагра та інші (оскільки сприяє відкладенню солей в суглобах);
  • а також маленьким дітям при надлишку молочної кислоти в організмі через порушення обміну речовин може розвинутися ацетонемічний синдром.

Яловичина є відносно жорстке м’ясо. Для того щоб блюдо з неї стало більш м’яким, рекомендується використовувати маринади з оцту, рослинного масла, молока і овочів. Прекрасним доповненням, що надає більш цікавий смак маринованої яловичини, стане лавровий лист. Базилік прекрасно підійде для гасіння.

У традиційній українській кухні вітається поєднання яловичини з овочами, грибами, ягодами і кашами. На Заході м’ясо прийнято замочувати в маринадах зі спеціями і у вині. Досить часто можна зустріти поєднання м’яса з фруктами. Гаряче м’ясо потребує правильного гарнір.

Кращими варіантами стануть рис, овочі і картопля. Холодну відварну яловичину переважно подавати з кисло-солодким соусом. Якщо при приготуванні яловичини використовувати мед, страва набуває незвичайний насичений смак.

Для того щоб ще більше підкреслити багатий смак м’яса, можна до нього додати сухофрукти: курагу і чорнослив.

Скільки калорій в яловичині?

Калорійність сирої яловичини становить:

187 ккал на 100 грам продукту

Білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) в сирої яловичині на 100 грам:

Білки – 18,9

Жири – 12,4

Вуглеводи – 0,0

А калорійність яловичини відвареної дорівнює:

254 ккал на 100 грам продукту

Білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) в відвареної яловичині на 100 грам:

Білки – 25,8

Жири – 16,8

Вуглеводи – 0,0

Калорійність яловичини тушкованої буде дорівнює:

232,0 ккал на 100 грам продукту

Білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) тушкованої яловичини на 100 грам:

Білки – 25,8

Жири – 16,8

Вуглеводи – 0,0

Крім того, кількість калорій в яловичині залежить від сорту м’яса і способу приготування. Зверніть увагу на цю таблицю:

Таблиця калорійності яловичини, на 100 грам продукту:

яловичинаКалорії, в ккал
пісна158,0
середньої жирності275,0
варена нежирна175,0
смажена384,0
пісна смажена206,0
фарш254,0
бульйон4,0
серце96,0

А харчова цінність яловичини, різних сортів, ось така:

Таблиця харчової цінності яловичини (БЖУ), на 100 грамів продукту, в залежності від сорту:

яловичинаБілки, гр.Жири, гр.Вуглеводи, гр.
пісна22,27,10,0
середньої жирності25,020,00,0
варена нежирна25,78,10,2
смажена32,728,10,0
пісна смажена29,09,10,0
фарш17,220,00,0
бульйон0,60,20,0
серце16,03,50,0

Рецепт? Рецепт!

Що можна приготувати з цього м’яса? Ось кілька рецептів:

Яловичина, тушкована у власному соку:

125 г яловичини, 20 г томат-пюре, 10 г яловичого топленого сала, по 30 г кореня моркви, селери і петрушки, 40 г ріпчастої цибулі, 1/3 склянки сухого вина (за бажанням), 5 г борошна, сіль, перець, зелень.

Великі шматки яловичини від задньої ноги або лопатки посипати сіллю і перцем, обсмажити на топленому яловичому жирі до утворення піджареної скоринки разом з морквою, коренем петрушки, селери, ріпчастою цибулею.

Після цього м’ясо і овочі перекласти в інший посуд, а деко або сотейник, в якому смажилося м’ясо, нагрівати до тих пір, поки не випарується рідина. Потім злити жир і додати в нього воду. Отриманий м’ясний сік використовувати при гасінні м’яса.

Обсмажені шматки м’яса разом з овочами помістити в глибокий посуд, залити м’ясним соком, посипати перцем, можна додати сухе виноградне вино, і тушкувати на слабкому вогні до готовності.

На бульйоні, що залишився після гасіння м’яса, приготувати соус з пасерованим пшеничним борошном і томатом-пюре.

При подачі нарізати м’ясо по 1 – 2 шматочки на порцію, полити соусом, посипати зеленню. Як гарнір підійдуть картопля, овочі, макаронні вироби.

Яловичина, тушкована в пиві з цибулею:

300 г яловичини, 200 г ріпчастої цибулі, рослинне масло для смаження, гірчиця, тмин за смаком, 2 хлібні шкоринки, 1 ч. Ложка цедри лимона, 250 мл пива, сіль, перець, зелень.

Цибулю дрібно нарізати, змішати з сіллю, перцем і гірчицею. Цією сумішшю натерти м’ясо і дати постояти. Потім м’ясо швидко обсмажити, залити пивом, додати кмин, хлібні шкоринки і лимонну цедру. Гасити до м’якості м’яса.

Пиво найкраще брати темне. Якщо з’явиться гіркуватий присмак, можна додати трохи цукру.

На гарнір можна подати рис.

«Середземноморський» рулет:

Інгредієнти:

600 г яловичої вирізки, 60 г сиру (будь-якого), 60 г волоських горіхів, 4 зубчики часнику, кінза, перець, сіль.

Спосіб приготування:

Яловичу вирізку гарненько відбити, посолити, поперчити. На середину відбивною викласти фарш, що складається з тертого сиру, подрібнених волоських горіхів, товченого часнику і дрібно нарізаної кінзи. Сформований рулет обсмажити з обох сторін і довести до готовності в духовці. Готовий рулет охолодити і подавати як холодну закуску, нарізавши на порції.

Таблиця вмісту білка, жиру і вуглеводів в свинині, яловичині, діче, телятині, кролику і м’ясних консервах

 

М’ясо – це група продуктів, що являє собою джерело білка високої поживної цінності і мінеральних складових, таких як залізо, фосфор, сірка, магній, а також вітамінів PP, B2 і B1.

Пісне м’ясо є основою білкової дієти.

Однак м’ясо містить насичені жирні кислоти, які збільшують рівень холестерину в сироватці крові і сприяють утворенню ішемічної хвороби серця.

Кількість калорій в м’ясі

Продукт Кількість Енергетична цінність (ккал) Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г)

баранина відварна100 г24322,017,20,0
Баранина тушкована, консерва100 г19117,413,40,2
Баранина, лопатка100 г28415,625,00,0
Баранина, окіст100 г23218,018,00,0
бефстроганов100 г22019,514,33,7
Биточки яловичі парові100 г19414,011,68,2
біфштекс яловичий100 г21428,811,00,0
Шинка особлива, консерва100 г12617,66,20,0
вим’я100 г17312,313,70,0
яловичина відварна100 г25425,816,80,0
Яловичина відварна у власному соку, консерва100 г21415,416,90,0
Яловичина тушкована, консерва100 г22016,817,00,2
Яловичина, грудинка100 г21719,315,70,0
Яловичина, печеня100 г11720,93,60,0
Яловичина, відбивна100 г15716,710,10,0
Яловичина, ростбіф100 г15221,57,30,0
Яловичина, філе вирізка100 г11320,13,50,0
Гуляш баранячий, консерва100 г21314,215,63,9
гуляш яловичий100 г14814,09,22,6
Гуляш яловичий, консерва100 г21216,814,33,9
Гуляш свинячої, консерва100 г33313,129,43,9
Печеня з корейки100 г29130,418,70,7
Сніданок туриста (баранина), консерва100 г21018,015,20,2
Сніданок туриста (яловичина), консерва100 г21720,514,90,2
Сніданок туриста (свинина), консерва100 г34716,931,00,2
конина100 г12120,94,10,0
котлети яловичі100 г22014,611,813,6
котлети свинячі100 г34010,626,813,6
Котлети телячі паніровані100 г36527,121,317,4
кролик смажений100 г23325,014,80,0
кролик відвареної100 г20424,611,70,0
мізки яловичі100 г12411,78,60,0
М’ясо в білому соусі (яловичина), консерва100 г22018,014,83,6
М’ясо кролика100 г15621,08,00,0
оленина100 г12521,04,50,0
Оленина 1 категорії100 г15519,58,50,0
Паштет м’ясний (яловичий), консерва100 г27516,123,30,4
Паштет печінковий, консерва100 г30111,628,13,4
печінка бараняча100 г10118,72,90,0
печінка яловича100 г12520,03,14,0
печінка свиняча100 г13022,03,42,6
печінка теляча100 г12419,23,34,1
нирки баранячі100 г7713,62,50,0
нирки яловичі100 г8615,22,80,0
нирки свинячі100 г10216,83,80,0
Рубані котлети з фаршу асорті100 г28413,021,111,8
Рубані телячі тефтелі100 г25016,214,614,3
Рубані тефтелі з фаршу асорті100 г27213,517,515,9
Сало100 г7972,489,00,0
Свинина жирна, консерва100 г48611,548,90,0
Свинина відварна100 г36422,630,03,1
Свинина тушкована100 г22511,419,81,2
Свинина тушкована, консерва100 г34914,932,20,2
Свинина, грудинка з кісткою100 г17421,010,00,0
Свинина, лопатка100 г25716,021,70,0
Свинина, окіст100 г26118,021,30,0
Свинина, ошийок100 г26716,122,80,0
Свинина, підгруддя100 г6307,467,80,0
Свинячі відбивні паніровані100 г35119,024,115,9
серця баранячі100 г8213,52,50,0
серця яловичі100 г9616,03,50,0
серця свинячі100 г16516,94,80,0
Холодець з яловичих ніжок100 г606,04,00,0
телятина відварна100 г13130,70,90,0
Телятина, лопатка100 г10619,92,80,0
Телятина, м’якоть100 г10520,52,40,0
Телятина, окіст100 г10819,93,10,0
Тушковані свинячі реберця100 г2107,919,22,2
качка дика100 г12122,73,10,5
шашлик зі свинини100 г32426,523,10,0
шніцель яловичий100 г33817,625,110,2
шніцель свинячий100 г40018,832,19,8
ескалоп свинячий100 г47221,742,71,5
Язик яловичий100 г14612,210,90,0
Мова яловичий в желе100 г21222,413,62,4
Мова свинячий100 г16516,511,10,0

М’ясо – поживні цінності та вплив на здоров’я людини

Свинина , більше ніж всі інші види м’яса, містить вітамін B1, який потрібен для правильного обміну вуглеводів і для правильної роботи нервової системи. Вона повинна вживатися в обмежених кількостях – належить до групи червоного м’яса, що містять велику кількість жиру.

Яловиче м’ясо  – це багате джерело вітаміну B12, який необхідний для росту всіх клітин тіла. У яловичому м’ясі міститься також велика кількість заліза і цинку. Також як і свинина, яловичина повинна вживатися від випадку до випадку.

Дичина  – це м’ясо, одержуване від убитих диких тварин, дозволених до вживання ветеринарною службою. Вона характеризується низьким вмістом жиру і високими смаковими властивостями.

Кролики  – це дуже цінне м’ясо з високим вмістом білка – понад 20%, і низьким вмістом жиру (3-5%). Крім того, це м’ясо багате мінеральними складовими (солі, залізо, кальцій і фосфор), вітаміни (особливо групи B) і мікроелементами (мідь, кобальт і цинк).

Додатковим дуже важливою властивістю м’яса кролика, є висока засвоюваність його білка організмом людини – близько 90%.

Варто також відзначити низький вміст холестерину в м’ясі кроля, тому саме з цієї причини воно підходить людям, у яких є ризик захворювання системи кровообігу.

Рекомендований спосіб зберігання помиті і добре висушене сире м’ясо зберігайте в холодильнику, в ємностях, які спеціально для цієї мети призначені. М’ясо, порізане на невеликі шматочки і поміщене в поліетиленові пакети, можете зберігати в морозилці близько 2-3 місяців.

яловичина

Пряме значення слова « яловичина » має старослов’янські корені. Раніше так називали велику рогату худобу, що не підрозділяючи його на корів, волів і телят.

Поступово в окрему категорію було виділено м’ясо теляти , як найбільш молоде і свіже.

Решта всіх категорій м’яса і раніше іменуються яловичиною . Завдяки своїй низькій калорійності, яловиче м’ясо цінується дієтологами.

Яка частина яловичини, які сорти і види краще?

Все яловиче м’ясо, в залежності від породи худоби, дещо різниться між собою за смаком, кольором і запахом. Деякі породи великої рогатої худоби спеціально розводять з метою одержання від них найбільш цінного за якістю м’яса.

Залежить якість яловичини також від того, якого віку і статі була худоба , де її утримували і чим годували.

Яловичина буває першого, другого і третього сортів.

  • Щодо частин туші, до третього сорту відносять заріз, а також передню і задню гомілки.
  • До другого сорту зараховують плечову і лопаткову частини яловичини, тонке, ніжне м’ясо стегна і шию.
  • Перший сорт м’яса яловичини складають такі частини туші, як огузок, філей тонкий і товстий, м’ясо задньої стегна (верхньої її частини), спинна і грудна частини. Частини яловичини, що відносяться до 1 сорту, використовуються для приготування найбільш вишуканих і смачних страв.

Свіже м’ясо приємно пахне, на зрізі ясно видно його волокниста структура. Зовні яловиче м’ясо насиченого червоного відтінку з кремовими жировими прошарками.

Найбільш відомі породи м’ясних корів – це:

  1. Італійська порода кьяніна.
  2. Англійські абердин-ангус і герефорд.
  3. Французькі шароле і лімузинська.

Що таке мармурова яловичина?

Окремо слід виділити японську породу під назвою вагью. Вона відноситься до мармурової яловичини.

У Росії мармурове яловиче м’ясо отримують від породи ангус.

«Мармуровість» надають м’ясу дуже тонкі і ніжні жирові прошарки.

Мармурова яловичина – найцінніша і найдорожча з усіх сортів . Під час приготування з неї їжі прошарку жиру розплавляються і просочують шари м’яса, надаючи їм соковитість, м’якість і ароматність.

Який склад і скільки калорій в яловичині?

У ста грамах яловичини містяться:

  • 19 грам білків.
  • 15 грам жирів.
  • 218 кілокалорій.

Співвідношення жирів і білків зберігається в м’ясі незалежно від категорії яловичини і способу приготування .

  • Вуглеводи в яловичині практично відсутні.
  • Крім того, 100 гр. яловичини мають наступний склад: 1,71 гр. золи, 6 мкг фолієвої кислоти, 67,4 мг холіну, 4,8 мг вітаміну РР, а також вітаміни В1, А, В2, В5, С, В6, В12.
  • Калію на сто грам м’яса припадає 289 мг, фосфору 175 мг, натрію 68 мг, магнію 19 мг, кальцію 12 мг, заліза 2 мг, цинку 4,55 мг, міді 63 мкг, марганцю 10 мкг, селену 14,2 мкг.
  • Яловичина також містить білки – колаген та еластин.

Вміст білка і вітамінів в яловичині

  • Варена яловичина містить білок в кількості 25,8 гр., Жири – в кількості 16,8 гр.
  • Калорійність звареного м’яса не перевищує 254 ккал.
  • Крім того, в ньому є мікроелементи і вітаміни групи В. Також є вітамін РР і Е.

З хімічних елементів, які несе в собі відварна яловичина, можна скласти половину таблиці Менделєєва:

  • Марганець
  • фосфор
  • цинк
  • Залізо
  • кобальт
  • молібден
  • магній
  • кальцій
  • нікель
  • калій
  • натрій
  • хлор
  • фтор
  • хром
  • мідь
  • сірка
  • йод
  1. У смаженої яловичині кількості кілокалорій зростає майже до 400.
  2. А ось в яловичині тушкованою калорійність падає до 200 ккал .
  3. Найменше кілокалорій в запеченому яловичому м’ясі – всього близько 167

цінність продукту

Завдяки багатому складу, користь яловичини для організму людини дуже велика:

  1. Білок, що міститься в м’ясі, легко засвоюється організмом і служить цінним будівельним матеріалом для тканин.
  2. Мікро- та мікроелементи живлять м’язи і кістки.
  3. Вітамін С забезпечує міцність судинних стінок, А – корисний для органів зору, В12 і В6 сприяють кращому засвоєнню заліза, РР потрібен для вироблення ферментів.
  4. Включене в меню відварне яловиче м’ясо допомагає загоєнню ран, опіків, травм, швидкому одужанню після інфекційних хвороб.
  5. Оскільки в яловичині мало жиру і немає вуглеводів, її можна їсти хворим на цукровий діабет.

Дієтологи вважають яловиче м’ясо відповідним для використання в дієтичному харчуванні.

Протипоказання і шкода

Є в стравах з яловичини і деякі негативні властивості:

  1. Холестерин в складі м’яса шкідливий тим, у кого пошкоджена серцево-судинна система.
  2. Занадто велика кількість яловичини в раціоні може негативно позначитися на імунітеті.
  3. Остеохондроз, подагру і поява каменів у сечовому міхурі можуть спровокувати наявні в складі яловичини пуринові основи.
  4. Оскільки яловиче м’ясо засвоюється не дуже добре, воно не рекомендується людям літнього віку.

У раціоні дітей, вагітних, алергіків, матерів-годувальниць, діабетиків – sf відповість на всі питання

Яловиче м’ясо неодмінно має бути присутнім в раціоні вагітних жінок і матерів-годувальниць, його обов’язково потрібно включати в дитячі страви. Виняток становлять випадки, коли у людини алергія на яловичину або цукровий діабет.

Чи можна їсти яловичину дітям?

Що міститься в яловичині білок необхідний для гармонійного розвитку організму дитини.

  • Вводити в меню яловичину грудничку можна вже з семимісячного віку у вигляді м’ясного пюре.
  • Спочатку досить одну чайну ложку вмішати в овочеве блюдо, до якого звик малюк. Нехай травна система дитини адаптується до нового продукту.
  • З 10 місяців можна переходити на м’ясо, нарізане дрібними шматочками.
  • До році життя порцію яловичини для малюка доводять до 70 грам.

Яловичина – корисні властивості, калорійність, застосування, харчова цінність

Яловичина є на сьогоднішній день найпопулярнішим видом м’яса. Вона являє собою м’ясо великої рогатої худоби, традиційно в наших краях це корови. Саме яловичина володіє прекрасними смаковими якостями, високою поживністю і чудовим ароматом, і при цьому досить дієтично.

Основною властивістю яловичини є вміст у ній повноцінного білка, що сприяє насиченню клітин людського організму киснем. До того ж, саме білки яловичини засвоюються організмом людини найкраще.

Найбільша кількість білка містить вирізка яловичини (сама м’яка частина туші – м’ясо вищого сорту). Такі білки мають важливе значення в раціоні людини. Тільки яловичина містить максимальну кількість заліза.

У яловичині жир становить настільки мала питома вага, що навіть куряче м’ясо йому в цьому поступається.

Калорійність яловичини становить 192 ккал. А ось харчова цінність цього виду м’яса являє собою зміст в 100 грамах наступного кількості речовин:

  • Вода – 67 г;
  • Жири – 12 г;
  • Білки – 19 г;
  • Зола – 2 г;
  • Вуглеводи – 0 м

У яловичині присутні такі вітаміни:

  • Вітамін В1 (тіамін);
  • Вітамін В5 (пантотенова кислота);
  • Холін (вітамін В4);
  • Вітамін В6 (піридоксин);
  • Вітамін В12 (ціанокобаламін);
  • Вітамін В2 (рибофлавін);
  • Ніацин (вітамін В3 або РР);
  • Фолієва кислота (вітамін В9);
  • Вітамін К (філлохинон).

Основні макроелементи, що входять до складу яловичини:

  • калій;
  • магній;
  • фосфор;
  • кальцій;
  • Натрій.

Основні макроелементи, що входять до складу яловичини:

  • Залізо;
  • цинк;
  • Марганець;
  • мідь;
  • Селен.

Крім того, яловичина містить малоцінні білки, а саме:

Саме колаген є джерелом побудови межсуставних зв’язок в організмі. Цинк, що входить до складу яловичини, необхідний людині для підтримки на належному рівні імунітету. Такі корисні мікроелементи як магній, калій, натрій, кальцій активно зміцнюють кістково-м’язовий апарат людини.

Вітаміни групи А вкрай корисні при проблемах із зором. Вітамін РР сприяє нормальному функціонуванню ферментативної системи організму. Вітамін С допомагає зміцнювати стінки кровоносних судин.

А ось такі важливі вітаміни, як В6 і В12 – активні учасники процесу повноцінного засвоєння заліза.

На багато смакові і поживні властивості яловичини впливають порода і вік тварини. Так, на забій для м’яса можуть йти дорослі корови, бички і телята.

Отже, основні властивості яловичини (смак, колір і запах) залежать від трьох основних чинників тваринного:

Крім того, на індивідуальні властивості яловичини може вплинути ступінь стресу, який відчувало тварина при забої.

Залежно від сорту яловичини, вона може бути ніжною (телятина) і грубої (дорослої тварини – через велику кількість грубих м’язів). Молоде м’ясо відрізняється ніжно-рожевим кольором, і чим старше вік тварини, тим темніший колір м’яса.

Існує 3 сорти яловичини:

1. Вищий (спинна і грудинная частини, філе, огузок, кострец і оковалок);

2. Перший (лопатка, плечова частина, Пашина);

3. Другий (гомілки – передня і задня).

При виборі м’яса яловичини потрібно уважно його вивчити, щоб зробити правильний вибір.

Так, свіжа яловичина характеризується наступними показниками:

1. Колір насичений (від рожевого до яскраво-червоного);

2. Структура м’яса ніжно-волокниста;

3. Запах свіжий і приємний;

4. Пружна консистенція;

5. Блиск на надрізі;

6. Освіта ямочки при натисканні (зникає через кілька секунд);

7. М’яка консистенція і кремовий колір жиру.

Наявність безлічі плівок на жирі і темний колір говорить про старість тваринного або про те, що м’ясо довго зберігається.

Найкориснішим і смачним прийнято вважати телятину, м’ясо молодої корови. Ідеальним варіантом є м’ясо теляти у віці 20-ти місяців, воно має ніжний смак і високим рівнем поживності.

Чому телятина – найцінніше і ніжне м’ясо? Та тому, що саме цей вік тварини вважається статевонезрілі. А до цього періоду теля харчується спочатку молоком корови і повноцінним кормом, передбаченим для його активного росту і розвитку.

Саме тому телятина – так зване чисте і цінне м’ясо.

застосування

Яловичина корисна людям будь-якого віку. Основним показанням для вживання яловичини є залізодефіцитна анемія. Саме яловичину називають постачальником гемного заліза. Гемного воно називається в зв’язку з тим, що входить до складу гемоглобіну.

Незамінним продуктом є яловичина для тих, хто веде боротьбу із зайвою вагою. Яловичину можна включати практично в будь-яку дієту, так як це м’ясо вважається пісним, що містить мінімальну кількість жиру. Крім того, завдяки малій жирності і калорійності яловичини, це м’ясо можна вживати хворим на цукровий діабет.

Особливо бажано вживати яловичину людям, які ведуть активний спосіб життя, тим, хто займається спортом і ставить за мету наростити м’язову масу свого тіла. Чоловікам м’ясо яловичини потрібно їсти обов’язково, особливо, якщо вони зайняті важкою фізичною працею або відвідують тренажерний зал.

Найбільш правильним варіантом приготування яловичини вважається її відварювання. Відварна яловичина завжди рекомендується хворим в період відновлення організму після перенесених травм, опіків, інфекційних і вірусних захворювань.

Протипоказання до застосування яловичини

Деякі медичні дані свідчать, що споживання яловичини в великих кількостях протягом життя може викликати розвиток раку в товстій кишці.

Велике споживання яловичого жиру також може бути небезпечно: через це можуть виникнути захворювання серцево-судинної системи.

До того ж, присутність в яловичині холестерину, при тривалому її вживанні, може привести до утворення холестеринових бляшок з судинах і розвитку атеросклерозу. Результатом також можуть стати проблеми з роботою серця і кишечника.

До складу яловичини, крім усього іншого, входять пуринові основи. Вони можуть викликати накопичення в організмі сечової кислоти, яка часто стає причиною розвитку сечокам’яної хвороби, остеохондрозу та подагри.

Тому зловживати яловичиною не рекомендується. Як відомо, у всьому має бути присутня міра, і раціон здорової людини не може повністю складатися лише з одного виду м’яса, навіть якщо воно йому дуже до смаку.

Поряд з тим, що регулярне споживання яловичини, а значить надходження важливих вітамінів в організм, дозволяє зміцнити імунітет, надмірне її вживання може стати причиною зниження імунного захисту та посилити сприйнятливість організму до різних захворювань. Так, людям похилого віку та дітям рекомендується приймати в їжу тільки молоду телятину, а ось зрілу яловичину – немає. Це пов’язано з тим, що таке м’ясо гірше перетравлюється і засвоюється.

Previous Скільки калорій містить вівсяна каша: кількість калорій в вівсянці на воді і молоці, БЖУ продукту
Next Минтай варена і смажена - калорійність в 100 грамах риби і як пильнувати за фігурою

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *