Яким способом пекти хліб з цільнозернового борошна: рецепти випічки в хлібопічці


Продовжуючи тему здорового харчування, я вирішила повідомити вам справжнім листом про те, що слідом за багатьма некорисних продуктами (про це читайте тут) я виключила зі свого раціону білий хліб, оскільки відношу його до «порожнім» продуктам, який не приносить ніякої користі організму.

По суті, хліб я виключила майже повністю і замінила його сухарями. Сухарі я намагаюся сушити з цільнозернового хліба власного приготування або купую ячмінні критські без солі і цукру (мої улюблені).

Ячмінний сухар з гарбузовим варенням на меді

Хліб з цільнозерновий борошна в хлібопічці: ПП-рецепт

Цільнозерновий (обойная) борошно – це борошно з тієї ж пшениці, користь якої ніхто не ставить під сумнів.

Але при виробництві цільнозерновий борошна в ній залишаються всі складові частини зерен пшениці разом з усіма корисними компонентами, що містяться в ньому, а їх там дуже багато: вітамін В, білок, кальцій, магній, фосфор і т. Д.

У той же час, при виробництві білого борошна, її обробляють таким чином, що всі найцінніші елементи: оболонка і зародок, видаляються і нам залишається задовольнятися одним крохмалем.

А тепер найцікавіше: вживання крохмалю сприяє відкладенню жиру, виведенню кальцію з організму, погіршення засвоюваності вітаміну С і заліза організмом, і ще багато всього різного і страшного.

При цьому по калорійності цільнозернових і біле борошно практично однакові, принципову різницю складає процес з перетравлення організмом.

Останнім часом найчастіше я печу 100% хліб з цільнозерновий борошна в хлібопічці (у мене Kenwood), рецептом якого я вас і пригощу сьогодні. Цей рецепт, як і багато інших, якими я з вами буду ділитися час від часу, розроблений кращою в Греції кулінарної школою Le Monde.

Відразу обмовлюся, що головна запорука успіху при випіканні хліба в хлібопічці – це беззаперечне дотримання всіх приписів. Я вже неодноразово переконалася, що при найменшому відходження від рецепта результат ніколи не вийде стовідсотково вдалим.

Перелік зазначених інгредієнтів я даю з розрахунку на 1 буханець хліба вагою 1 кг .

На зображенні у мене пів-кілограмовий буханець, тому що це був експериментальний рецепт і я побоялася ризикувати. Про це трохи нижче ⇓

Список продуктів:

  • вода, тепла (≈40ºС) – 390 мл
  • молоко – 10 мл
  • соняшникова олія – ​​1 ст.л.
  • цільнозернових борошно – 600 гр.
  • сіль – 11/2 ч.л.
  • цукор – 1 ст.л.
  • сухі дріжджі – 1 ч.л.

І якщо вже в хлібопічці все повинно бути вкрай чітко, вкажу, що 1 ч.л. = 5 мл, 1 ст.л. = 15 мл. В іншому все просто …

приготування:

  1. Кладемо всі інгредієнти в контейнер хлібопічки строго в тому порядку, як зазначено вище. Сіль і цукор не повинні вступати в контакт з дріжджами. Тому насипайте сіль і цукор в протилежні кути, а дріжджі – в центр контейнера.Прі взаємодії з цукром почнеться передчасна реакція дріжджів, а сіль, навпаки, не дасть дріжджам активуватися.
  2. Встановлюємо контейнер в хлібопічку і виставляємо час випікання. У звичайному режимі такий хліб випікається 4,5 часа.Хотя немає, випікається він хвилин 30 всього-то, а весь інший час підходить і вимішує тісто.
  3. Якщо ваша хлібопічка підтримує прискорений режим, то час приготування можна скоротити до 2,5 годин.Якщо у вас теж Кенвуд ВМ 450, 350, 256 або 250, то виставляєте програму № 3, вага – 1 кг і час випікання у вас виставиться автоматично.
  4. Після закінчення програми виймаємо хліб з контейнера і ставимо на решітку до повного охолодження.

Сіль і цукор – важливі складові правильного хліба

А тепер зроблю невеличкий відступ і скажу в чому полягав експеримент . Як ви бачите на одній з картинок вище, в контейнері по кутах у мене «стоять» сіль і дріжджі. Це тому що цукру у мене немає.

Його я замінила на таке ж кількості меду, який поклала безпосередньо після соняшникової олії. В результаті все вийшло. Експеримент вдався. Але хочу попередити, що повністю виключати цукор або мед не можна.

Я спробувала так зробити в минулий раз, хоч знала, що без цукру дріжджі активуються погано. В результаті у мене вийшов щільний і вологий хліб з липкою текстурою, повністю, в принципі, їстівний, але не дуже приємний при розжовування. Хоча на сухарі пішов в самий раз.

І сіль теж повністю виключати не рекомендую, так як крім смаку, вона впливає і на текстуру хліба. Тому хоч пів-ложечки солі потрібно завжди додавати.

  • На цьому буду завершувати свій невеличкий лікнеп по хлібу на цільнозерновий борошна.
  • Інші рецепта хліба в хлібопічці дивіться тут.
  • А тут у нас чудовий домашній кукурудзяний хліб в духовці.

А оскільки після хліба у вас залишиться трохи цільнозерновий борошна, раджу вам приготувати корисні бананові маффіни на 100% цільнозерновий борошна.

Корисні рецепти хліба для випікання в хлібопічці

Без булки хліба не обходиться жодне застілля, жоден сімейна вечеря. Для кожного прийому їжі цього продукту є місце на столі. Господині навчилися випікати хліб з цільнозерновий борошна в хлібопічці самостійно.

Існує велика кількість рецептів, з різними наповнювачами хліба для поліпшення смакових властивостей. Корисніше буде цільнозерновий буханець без добавок.

За рахунок багатого складу, продукт вважається поживним і корисним для організму.

Хліб випікають з борошна, що представляє собою подрібнені зерна різних рослин: пшениці, вівса, ячменю. У складі подібної переробки перебуває значна кількість вітаміну B, грубих волокон, мінералів, білків, повільних вуглеводів. Булочне виріб корисно для кишечника, використовується в дієтичному харчуванні і за різних захворюваннях.

Оболонка зерна містить різні речовини, грубе волокно, масла. Вищий сорт білої муки очищений, що пройшов серйозні стадії відлущування. В результаті – більш калорійна і крохмалиста структура. Володіє хорошими хлібопекарськими властивостями. У ній немає особливої користі організму завдяки обработке.

Борошно грубого помелу наділена корисними речовинами, вважається джерелом енергії для людини. Заведену тісто гірший піднімається, на відміну від білої. Колір буханки ближче до сірого або коричнюватий.

Рецепти для хлібопічки

Як приготувати хліб з цільнозерновий борошна в хлібопічці, якщо немає навичок у випіканні, але дуже хочеться порадувати рідних корисною булкою. Рецепти хліба вражають своїм різноманіттям. Спекти буханку не складе труднощів, якщо дотримуватися наступних рекомендацій.

Інгредієнти:

  • Цільнозерновий пшеничне борошно 500 г
  • Рафінована мало 3 ст.л.
  • Вода 300 мл
  • Дріжджі сухі 1 ч.л.
  • Сіль 1 ч л

Підігріти воду, додати інгредієнти згідно послідовності в інструкції. Виставити програми, температуру, розмір булки. Натиснути старт. Якщо через п’ять хвилин тісто на вигляд рідко – можна додати борошна. А якщо тісто міцне – налити води. Можна очікувати закінчення програми.

Житній хліб з цільнозерновий борошна в хлібопічці

Булка з цільнозерновий житнього борошна сприятливіші для організму, за рахунок своїх властивостей. Корисний хлібець можна спекти самостійно в домашній хлібопічці. Час випікання булки складе від одного до кількох годин.

Інгредієнти:

  • Житнє борошно цільнозернових 200 г
  • Молоко 350 г
  • Пшенична цільнозернових борошно 200 г
  • Цукор, сіль 1,5 ст.л.
  • олія рафінована 1 ст.л.
  • дріжджі 2 ч.л.

Можна додати кмин, кунжут на розсуд. На дно ємності висипати сухі інгредієнти, перемішати. В наступну чергу – масло, насіння, молоко. В останню чергу виставляється програма після завантаження необхідного.

Цільнозерновий батон з медом в хлібопічки

Є рецепти буханки з цільнозерновий борошна для хлібопічки дріжджовий і бездріжджовий.

дріжджовий рецепт

Це стандартний рецепт здобного тіста.

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно 450 г
  • Цукор 150 г
  • Яйце 1 шт.
  • Жовток 1 шт.
  • Молоко 150 г
  • Мед 2 ст.л.
  • олія рафінована 2 ст.л.
  • Швидкодіючі дріжджі 2 ст.л.
  • Сіль 1 ч.л.

Складові компоненти насипати в ємність для випікання. З’єднати яйце, цукор, сіль. Вилити суміш у форму хлібопічки. Додати молоко, мед, масло. Просіяти борошно, зробивши в ній поглиблення і покласти дріжджі. Випікати в режимі «Швидко» скоринка середня. Коли процес замішування завершиться, змастити верх жовтком. Чекати випікання.

бездріжджовий рецепт

Для тих, що худнуть, або тих, хто не сприймає тесту здоби. Буханець з цільнозерновий борошна готуватися також просто, як і дріжджовий. Інгредієнтів може знадобитися трохи більше.

знадобиться:

  • Цільнозернових і пшеничне борошно 1 ст
  • Половина склянки вівсяних пластівців
  • Насіння соняшнику, горіхи, сухофрукти, висівки
  • Кефір або кисле молоко 1,5 ст. Підійде скисле молоко
  • Олія рафінована 3 ст.л.
  • Мед 1 ст.л.
  • Сода, сіль 1 ч.л.

На сковороді без додавання масла підсушити кунжутне насіння, горішки. Сухі інгредієнти змішати окремо. В іншому посуді змішати кефір, масло, мед. Змішати в однорідну масу сухі і рідкі компоненти.

Самостійне перемішування, спростило роботу хлібопічці. Досить виставити режим «Випічка» або «Кекс». Машина автоматично почне процес випікання.

Час приготування низькокалорійного хліба складе приблизно годину.

Досвідченим господаркам можна експериментувати. Основний секрет випікання в хлібопічці – це беззаперечне дотримання технології і проходженню всіх пунктів замішування тіста. Чітко слідувати рецептурою, не виключати інгредієнти. Тому що результат в підсумку може бути не таким як хотілося.

Приготування хліба пшеничного з цільнозерновий борошна в хлібопічці

Щоб урізноманітнити свій раціон, господині намагаються знайти новий унікальний рецепт. Випічка в хлібопічці на основі пшениці займає почесне місце в книзі рецептів.

Для приготування буханки знадобляться:

  • Вода 320 мл
  • Дріжджі 25 г
  • Олія рафінована 2 ст.л.
  • Мед 2 ст.л.
  • Цільнозерновий пшеничне борошно 450 г
  • Сухе молоко 1 ст.л.

Сіль і цукор можна додати за смаком. Розбавити дріжджі в теплій воді до повного розчинення. По одному додати масло, мед, сіль, сухе молоко. Форму поставити в хлібопіч. Можна спекти в режимі «основний» або «Випічка». Вибрати колір кірки. Готовий хлібець можна подавати в гарячому вигляді.

Пшеничне борошно з цільного зерна складається з оболонок. Це іноді може дратувати стінки кишечника, шлунок. Краще проконсультуватися з лікарем, перш ніж вживати булку. Продукція грубого помелу здатна погіршити ситуацію при дисбактеріозі. Це порушити мікрофлору кишечника.

Для людей, які намагаються знизити вагу – це відмінний продукт і варіант вгамування голоду. Калорійність порцій менше ніж зі звичайної білої муки. Також виснажений дієтами організм можна підживити, вживши пару скибочок в день.

Зробити якісну опару і зробити здобу зі звичайної білої муки не легко. Тісто слабо підходить, «осідає», а буханки хліба мають непоказний вигляд.

З такого борошна відмінно вийде домашній хліб, млинці, і інша випічка. Поправити ситуацію зможе просіювання через сито.

Випечений власними руками запашний хліб принесе користь для організму людини. Це вдале проведення часу із задоволенням.

Складові і харчова цінність, калорійність рецепта хліб пшеничний з цільнозерновий борошна в хлібопічці

Всі інгредієнти враховуються в чистому вигляді. Представлений стандартний перелік, який може поповнюватися на розсуд і смаковим уподобанням.

  1. Вода чиста 300 мл.
  2. Цукровий пісок 2 ст.л. – 149,25 ккал
  3. Сіль за смаком
  4. Олія рафінована 2 ч.л. – 89,9 ккал
  5. Борошно біла 250 г – 800 ккал
  6. Борошно пшеничне цільнозернових 250 г – 745 ккал
  7. Дріжджі 1,5 ч.л. – 43 ккал.

 

Цільнозерновий хліб: рецепти приготування. Хліб з цільнозерновий борошна

Давня народна мудрість говорить: «Хліб – всьому голова!» І це дійсно так. Без нього не обходиться жоден самий банальний прийом їжі і жодне саме шикарне застілля.

Різні бутерброди, хрусткі грінки, незвичайні канапе, оригінальні салати – це лише скромний перелік страв, в приготуванні яких хліб виступає головним інгредієнтом.

  • А як смачно він пахне, коли тільки з печі! А ще можна просто відрізати окраєць з хрусткою скоринкою, натерти часником і сіллю – і насолоджуватися, насолоджуватися, насолоджуватися …
  • А чи знаєте ви, що ще 15 років тому найкращим тістечком вважався шматочок хліба, намазаний маслом і посипану сухарями?

Родом з давнини

Хліб з’явився дуже давно на зорі людства – майже 8000 років тому. У кожної громади був свій, особливий спосіб його приготування. Спочатку хліб являв собою просту округлу коржик, але з часом він знайшов знайому нам усім форму.

Зараз у кожного народу є свій фірмовий національний рецепт хліба, який можна сміливо назвати візитною карткою кулінарної боку держави. Наприклад, французи не мислять свого життя без довгого батона – багета, а жителі Вірменії без розуму від лаваша.

Варіації на тему хліба

Хліб буває різним і за смаком, і за кольором: чорний, сірий, білий, солоний, пряний, солодкий … Його печуть з борошна різних видів: з пшеничної, вівсяної, рисової, кукурудзяної. Є рецепти, за якими в нього кладуть різні добавки для поліпшення смаку, наприклад прованські трави або родзинки і навіть сало! Але самий смачний і корисний з усіх видів – цільнозерновий хліб.

суцільна користь

Цільнозерновий хліб по праву вважається найбільш корисним для здоров’я. Він унікальний за своїм складом корисних речовин, а також володіє незвичайним, непередаваним смаком. Печуть такий хліб з цільнозерновий борошна, яка представляє собою перемелені цільні зерна різних цільнозернових культур, таких як пшениця, овес, кукурудза, жито, рис, просо, гречка.

Цілісне зерно і борошно з нього містять в собі величезну кількість корисних для організму речовин, наприклад вітаміни групи В, клітковину, мінеральні речовини, велику кількість білка і складних вуглеводів.

Цільнозерновий хліб дуже благотворно впливає на здоров’я людини. Особливо він корисний людям з таким захворюванням, як діабет, так як має чарівну властивість зводити нанівець ризик підвищення рівня цукру в крові.

Також хліб з цільнозерновий борошна знижує рівень шкідливого холестерину і благотворно впливає на серцево-судинну систему.

Тим же, хто хоче скинути зайві кілограми або просто підтримати фігуру, цільнозерновий хліб просто необхідний! Він менш калорійний в порівнянні зі своїми побратимами, а складні вуглеводи і клітковина втамовують голод швидше і безпечніше булочок, батонів або звичайного білого хліба.

Печемо будинку

Зараз найкорисніший для здоров’я хліб можна без проблем купити в будь-якому супермаркеті. Однак якщо ви любите возитися з випічкою, і в будинку є хлібопічка, хліб з цільнозерновий борошна можна легко приготувати вдома.

Це зовсім не складно, головне, строго слідувати інструкції. Досвідчені господині стверджують, що цільнозерновий хліб в хлібопічці, приготовлений вдома, виходить набагато смачніше і корисніше купленого в магазині.

Спробуйте – і переконаєтеся в цьому самі.

Класика жанру

Отже, вас відвідало натхнення і прекрасний настрій, і ви вирішили спекти цільнозерновий хліб. Рецепт по-справжньому смачного хліба знайти нелегко – можна перепробувати безліч варіантів, та так і не знайти той самий, «свій» хліб, який сподобається не тільки вам, але і вашим домочадцям. Тому радимо почати з самого простого і пропонуємо класичний рецепт хліба з цільнозерновий борошна.

Отже, на одну буханку чарівного хліба вам знадобиться:

  • цільнозерновий пшеничне борошно – 560 грам;
  • рослинне масло – 2 столова ложка;
  • вода – 350 мілілітрів;
  • сухі дріжджі – 1 чайна ложка;
  • сіль – 1 чайна ложка;
  • мед – 2 столових ложки.

У каструльці підігрійте воду до 37-40 градусів, щоб вона була тепла, але не гаряча, і розчиніть в ній мед. Потім викладіть всі інгредієнти так, як написано в інструкції до вашої хлібопічки і виберіть основну програму + середній колір скоринки + середній розмір буханки. Увімкніть хлібопічку.

Через 5-7 хвилин після початку замішування загляньте під кришку і перевірте, як формується тісто. Якщо воно рідке, додайте трохи борошна. Якщо ж навпаки, тісто тверде, кришиться і розпадається, додайте кілька столових ложок води. Коли вид тесту вам сподобається, закрийте кришку хлібопічки і дочекайтеся закінчення програми, після чого акуратно дістаньте хліб і залиште остигати.

Ось і все – цільнозерновий хліб, рецепт якого освоїть навіть дошкільник, готовий і пахне на весь будинок. Аромат свіжої випічки напевно збере всю родину за столом, і ваші кулінарні здібності отримають багато хвалебних слів.

Без житнього – нікуди

Здавалося б, корисніше цільнозернового хліба нічого немає. Але ж ні! Найкориснішим з цільнозернових вважається хліб з житнього цільнозерновий борошна. У ньому суцільне здоров’я: вітаміни групи B і PP, клітковина, цинк, фосфор, марганець, а також фруктан, що сприяє зростанню і розвитку сприятливого міклофлори кишечника.

Цільнозерновий житній хліб можна легко і просто приготувати вдома, адже, як відомо, домашній хліб – втричі смачніше.

Отже, вам знадобиться:

  • цільнозерновий житнє борошно – 250 грам;
  • цільнозерновий пшеничне борошно – 225 грам;
  • молоко – 380 грам;
  • цукор – 1,5 столова ложка;
  • сіль – 1,5 столова ложка;
  • рослинне масло – 1 столова ложка;
  • сухі дріжджі – 2 чайна ложка;
  • насіння кінзи (якщо ви її любите) – 1 чайна ложка;
  • кмин – 1 чайна ложка.

На дно ємності хлібопічки потрібно спочатку насипати дріжджі, потім зверху просіяти пшеничне і житнє борошно. Потім додати сіль, цукор, прянощі і масло, вже після цього налити молоко. Залишилося лише виставити програму для житнього хліба і дочекатися закінчення випікання. Ось і все – ароматний хліб готовий!

Якщо в будинку немає дріжджів

Рецепт бездріжджового хліба з цільнозерновий борошна дуже стане в нагоді тим, хто дотримується дієти і береже фігуру. Такий дієтичний хліб готувати нітрохи не важче звичайного, хіба що інгредієнтів буде потрібно трохи більше звичайного.

Продукти для бездріжджового цільнозернового хліба:

  • цільнозернових борошно – 1 склянка;
  • пшеничне борошно – 1 склянка;
  • вівсянка – 3/4 склянки;
  • горіхи, насіння або сухофрукти;
  • кефір – 1,5 склянки;
  • оливкова олія – ​​4 столова ложка;
  • висівки, насіння льону та кунжуту – по 3 їдальні ложки кожного;
  • мед – 1 столова ложка;
  • сода – 1 чайна ложка;
  • сіль – 1 чайна ложка;
  • розпушувач – 0,5 столової ложки.

Далі – покрокова інструкція:

  1. На сухій сковороді обсмажте насіння льону, кунжут, висівки, насіння і горіхи до золотистого кольору.
  2. Візьміть миску і змішайте в ній все сухі інгредієнти, крім борошна.
  3. В окремій ємності змішайте масло, кефір і мед, перекладіть в миску з сухими інгредієнтами.
  4. Додайте борошно і ретельно перемішайте.
  5. Так як все вже перемішано, хлібопічку потрібно виставити в режим «випічка» або «кекс», щоб не витрачалося додатковий час на вимішування.

Через годину хліб буде готовий! Залишиться лише дати йому час на охолодження – і можна подавати до столу!

З пилу, з жару, з духовки

Десятиліття тому люди й гадки не мали про домашніх хлебопечках і пекли хліб в звичайній духовці. А наші бабусі і прабабусі застали ті часи, коли духовкою служила звичайна кам’яна піч. І випічка виходила нітрохи не гірше, навіть навпаки – набагато смачніше і краще. Правда, зусиль доводилося докладати не в приклад більше.

Якщо ви до цих пір не обзавелися хлебопечкой, вона зламалася, або вам просто хочеться зануритися в ті часи і спекти хліб в печі або духовці – скористайтеся рецептом випічки цільнозернового хліба без хлібопічки.

Інгредієнти:

  • сухі дріжджі – 1 чайна ложка;
  • цільнозернових борошно – 360 грам;
  • сіль – 1 чайна ложка;
  • цукор – 1 столова ложка;
  • рослинне масло – 1 столова ложка;
  • вода – 280 мілілітрів.

Змішайте всі інгредієнти і ретельно замісити тісто. Воно повинно вийти тугим і липким. Потім сформуйте кулю і перекладіть його на деко, застелене пергаментом, і накрийте каструлькою або мискою, щоб тісто не втратило округлу форму. Укутайте все махровим рушником, щоб тісто «подихати» і «дійшло». Залиште на півтори години.

По закінченні цього часу хліб готовий до випікання. За бажанням його можна змастити яйцем і посипати кунжутом і вівсяними висівками або насінням.

Випікати наш хліб потрібно обов’язково в попередньо нагрітій до 180 градусів духовці 30 – 40 хвилин до утворення рум’яної скоринки.

Експериментів скажімо «Так!»

Будь цільнозерновий хліб можна зробити смачніше і цікавіше за смаковими якостями.

Наприклад, в нього можна додати насіння соняшнику або гарбуза або всипати в тісто кунжут, насіння льону, курагу, чорнослив, родзинки або різноманітні горіхи.

Любителям прянощів напевно сподобається хліб з додаванням прованських або італійських трав і кмину, а оригінали із задоволенням скуштують хліб з в’яленими помідорами або часником.

Пробуйте, експериментуйте – і ви напевно придумаєте свій фірмовий, неповторний цільнозерновий хліб, яким будуть насолоджуватися і члени сім’ї, і друзі, а подруги обов’язково попросять рецепт.

Як спекти цільнозерновий хліб в хлібопічці

Уміння пекти хліб завжди було ознакою доброї господині. Сучасна техніка спрощує це завдання. Головне – дотримуватися рецепту. Сьогодні ми представимо вашій увазі кілька рецептів, які навчать випікати цільнозерновий хліб в хлібопічці.

Переваги цільнозерновий борошна перед білою

Для розуміння відмінності цих двох видів борошна потрібно звернутися до біології. Структура зерна представлена ​​кількома складовими:

  • серединкою, що складається в основному з крохмалю;
  • плодовими і насіннєвими оболонками, які покривають зерно зовні;
  • зародком зерна.

Оболонки містять мінеральні і азотисті речовини, клітковину, білки. Зародок містить білки, мінерали, масла. Вищий сорт білої муки складається з серединок, так як очищений від всіх оболонок.

Це надає білому борошні калорійність, так як крохмаль є вуглеводом. Продукт володіє м’якістю, приємним біло-кремовим відтінком, відмінними хлібопекарськими характеристиками.

Але з неї вилучені всі корисні речовини, що робить її марним для організму продуктом.

Борошно грубого помелу зберігає всі компоненти зерна, стаючи джерелом енергії для організму. Вона не тільки живить організм, а й постачає його клітковиною, необхідної для його очищення.

Але за якістю випічки високосортна борошно перевершує цельнозерновую. Борошно грубого помелу не так добре піднімається, має сіруватим відтінком. Вона більше підходить для випікання хліба, коржів і оладок.

Страви складніше рекомендується випікати з додаванням білого борошна.

класичний рецепт

Цільнозерновий хліб – це необхідний компонент раціону всіх, бажаючих бути здоровими, людей. Необхідні інгредієнти:

  • пшеничне борошно цільнозернових – 560 г;
  • вода – 350 мл;
  • сухі дріжджі – 1 ч. л .;
  • рослинне масло – 2 ст. л .;
  • сіль – 1 ч. л .;
  • мед – 2 ст. л.

Тривалість приготування – приблизно 30 хвилин. Калорійність – близько 237 ккал.

Для початку потрібно підігріти воду в каструлі до 40 градусів. Вона повинна бути досить тепла, щоб розчинити доданий в неї мед.

Всі інгредієнти додають згідно з інструкцією до хлібопічці. Вибирається основна програма, розмір приготованого хліба, відтінок скоринки.

Через 7 хвилин можна заглянути і подивитися консистенцію формується тесту. Зайве рідке тісто вимагає додавання борошна. Крихке, розпадається тісто потрібно розбавити водою.

Після придбання тістом нормальної густоти можна закривати кришку і очікувати завершення програми. Після цього хліб обережно дістають і остуджують. Можна їсти.

Житній хліб з цільнозерновий борошна в хлібопічці

Житнє борошно навіть перевершує пшеничну по набору корисних речовин. Крім клітковини, вона містить безліч вітамінів, мікроелементів. Використовувані компоненти:

  • цільнозерновий житнє і пшеничне борошно – по 250 г;
  • молоко – 380 г;
  • цукор – 1,5 ст. л .;
  • сіль – 1,5 сл. л .;
  • рослинне масло – 1 сл. л .;
  • сухі дріжджі – 2 ч.л .;
  • насіння кінзи, кмин – по 1 ч. л.

Час готування – приблизно 30 хвилин. Калорійність – близько 237 ккал.

Приготування починається з обсипання дна хлібопічки дріжджами, поверх яких просівають обидва види борошна. Потім додаються всі інші компоненти, останнім вливають молоко. Після завдання програми та її виконання хліб готовий.

Бездріжджовий цільнозерновий хліб в хлібопічці

Прісне тісто приносить більше користі організму, ніж дріжджове. Раніше було потрібно чекати від 15 до 24 годин, щоб дати прісного тесту піднятися. Хлібопіч значно спрощує процес, заощаджуючи час, необхідний для замісу і випічки.

Необхідні інгредієнти:

  • житнє борошно – 300 г;
  • пшеничне борошно – 100 г;
  • сіль – 1 ч. л .;
  • цукор – 2 ст. л .;
  • масло (оливкова або соняшникова) – 2 ст. л .;
  • вода.

Тривалість приготування – близько 40 хвилин. Калорійність – близько 177 ккал.

У контейнері змішують житнє і пшеничне борошно, додають цукор, сіль і гарненько перемішують. Щоб отримати ідеальне перемішування компонентів, можна скористатися режимом замісу пельменів. Через 15-20 хвилин суміш буде готова. В отриману суміш вливають воду і масло, знову перемішують.

Суміш повинна бути однорідною. Бездріжджове тісто ставиться в тепле місце для підйому, приблизно на добу. Що піднялося тісто випікається близько 50 хвилин на режимі «випічка».

Як тільки хлібець приготується, його слід остудити, так як тільки теплий цільнозерновий хліб без дріжджів володіє найбільш корисними властивостями.

Цільнозерновий хліб з медом в хлібопічки

Приготування хліба за цим рецептом надає йому тонкий і апетитний медовий аромат. Інгредіентний склад:

  • цільнозернових борошно – 2 ст .;
  • звичайна мука – 1 ст .;
  • сухі активні дріжджі – 1,5 ч. л .;
  • вода тепла – трохи більше 1 склянки;
  • вершкове масло розтоплене – 2 ст. л .;
  • ¼ ст. меду;
  • ¾ ч. Л. солі.

Час – 95 хвилин. Калорійність – близько 200-350 ккал.

Згідно з порядком, зазначеним в інструкції, інгредієнти кладуться в хлібопіч. Звичайний порядок – рідкі, а потім сухі. Дріжджі засипають в виконану по центру ямку. Залишається встановити цикл для цільнозернового хліба. Після закінчення заданого програмою часу готовий хліб виймають з печі і охолоджують на решітці. Хліб добре їсти з маслом і медом.

рекомендації пекарів

Щоб стати справжнім професіоналом в самостійному випіканні хліба, потрібно прислухатися до порад майстрів:

  1. Просіяти борошно рекомендується не дарма. Вона стає пишною, насиченою бульбашками повітря. Засинаючи борошно в ємність, можна відразу просівати її через сито.
  2. Необхідно суворо дотримуватися рецепту. Піддавшись спокусі додати більше смачних компонентів, можна зіткнутися з порушеною консистенцією хліба.
  3. Якщо під час випічки цільнозерновий хліб не піднімається високо, утворюється лише плоска скоринка, то це нормально для житнього борошна.
  4. Замість води в борошно можна додавати сік буряка, чайну заварку. Це поліпшить смак і красивий зовнішній вигляд випічки.
  5. Краще не піднімати кришку після розпочатого процесу підходу і випічки тесту. Це призводить до обпадання буханки.
  6. Рекомендується використовувати рослинне масло для хлібопічки;
  7. При відсутності режиму «тримати в теплі», то необхідно дуже швидко вийняти хліб з печі. В іншому випадку буханець стане вологою через конденсату.

Приготування хліба будинку є більш корисним для сім’ї умінням. Власноруч приготований ароматний хлібець згуртовує всіх домочадців.

Цільнозерновий хліб – 5 рецептів з цільнозерновий борошна

Цільнозерновий хліб вважається найдавнішим з усіх відомих сортів хліба. Відноситься до елітних сортів. Його можна вживати, не завдаючи шкоди фігурі і обміну речовин.

Цільнозерновий хліб – рецепт для хлібопічки

Щоб хліб, приготовлений в хлібопічці, вийшов вдалим, необхідно беззаперечно дотримуватися приписів. Навіть при найменшому відхиленні від рецепта, результат не буде на сто відсотків гарантованим. У рецептурі вказані інгредієнти на буханку вагою кілограм.

Інгредієнти:

  • масло – 5 мл соняшникової;
  • цукор-пісок – 1 ст. ложка;
  • молочко – 10 мл;
  • сіль (морська) – пів-ложки;
  • вода (тепленька) – 390 мл;
  • дріжджі – 1 ч. ложка сухих;
  • борошно (цільнозерновий) – 600 м

приготування:

  1. У контейнер влити тепленьку воду, масло, молоко.
  2. Насипати борошно.
  3. В один кут насипати сіль. В іншій – цукор. Дріжджі помістити в центр. Ці продукти обов’язково треба розташовувати саме таким чином. Якщо цукор стикнеться з дріжджами, то почнеться передчасно реакція дріжджів. Якщо завчасно відбудеться контакт з сіллю, то вона не дозволить активуватися дріжджів.
  4. Помістити в піч контейнер. Встановити час на випікання. Знадобиться 4,5 часа.Еслі грубка з функцією прискореного режиму, то час скоротиться на дві години.

Класичний рецепт в мультиварці

Хліб з цільнозерновий борошна набагато корисніше, ніж той, який продається в магазинах.

Інгредієнти:

  • цукор – 1,5 ч. ложки;
  • масло – 3 ст. ложки рослинної;
  • сіль (велика) – 1 ч. ложка;
  • борошно (цільнозерновий) – 500 г;
  • дріжджі – 1,5 ч. ложки сухих;
  • вода – 300 мл.

приготування:

  1. У тарілку помістити ст. л. борошна, сіль. Насипати дріжджі. Всипати цукор. Розмішати. Тарілка повинна бути глибока і суха.
  2. Нагріти воду, але не кип’ятити. Вона повинна бути тепла. Влити в тарілку. Перемішати. Укрити рушником. Відставити.
  3. Маса повинна піднятися. Буде потрібно близько півгодини.
  4. Коли в тарілці маса перетворилася в шапку, всипати муку.Ее треба перед цим процесом просіяти.
  5. Налити масло. Замісити. Скачати в кулю, яка не прилипає до рук.
  6. Укласти в миску. Накрити рушником. Це запобіжить поява кірки на поверхні кулі.
  7. Коли маса виросте, стане в два рази більше, помістити на стіл. Вимісити. Скачати кулю.
  8. Чашу промазати маслом. У центр помістити шар.Пріжать руками.
  9. Кришку закрити.
  10. Виставити режим «Підігрів». Час – чверть години.
  11. Режим переключити на «Випічка». Час – 40 хвилин.
  12. Перевернути іншою стороною буханку. На цьому ж режимі виставити час – півгодини.
  13. Після сигналу вимкнути прилад.
  14. Кришку не відкривати чверть години.
  15. Вийняти. Укрити полотенцем.Дождаться охолодження.

Бездріжджовий хліб з цільнозерновий борошна

Смачний і корисний. На приготування потрібно всього півгодини. Це один з найшвидших і корисних видів хліба.

Інгредієнти:

  • розпушувач – 2 ч. ложки;
  • масло (оливки.) – 1 ст. ложка;
  • мед – 1 ст. ложка;
  • борошно (цільнозерновий) – 150 г;
  • сіль морська – підлогу ч. ложки;
  • геркулес – 200 г;
  • тепле молоко – стакан.

Інгредієнти:

  1. Духова шафа необхідний для приготування розігрітий. Режим 230 гр.
  2. Підготувати ємність. Вона повинна бути глибока і суха.
  3. Всипати борошно, пластівці, розпушувач, сіль. Перемішати.
  4. У піалу влити тепле молоко. Помістити мед. Розмішати. Компонент має растворіться.Вліть масло. Перемішати.
  5. Вийде рідка маса.
  6. Форму промазати силіконовим пензлем, змоченою в олії.
  7. Влити тісто.
  8. Поставити на 20 хвилин запікатися.
  9. Дістати. Змастити маслом верх. Повернути назад в духову шафу.
  10. Через п’ять хвилин можна виймати.

З сухофруктами і фундуком

На приготування доведеться витратити трохи часу, але результат порадує всіх рідних і здивує гостей.

Інгредієнти:

  • вода – 250 мл;
  • сироватка – 100 мл;
  • борошно пшеничне – 200 г;
  • фундук – 55 г;
  • борошно житнє – 110 г;
  • сіль кухонна – 11 г;
  • мед – 35 г;
  • цільнозернових борошно пшеничне – 200 г;
  • курага – 55 г;
  • родзинки – 55 г;
  • дріжджі – 12 г пресованих.

приготування:

  1. Промити сухофрукти. Помістити в окріп. Витримати півгодини. Дістати, нашаткувати.
  2. Подрібнити горіхи.
  3. Просіяти борошно.
  4. Покласти дріжджі. Підсолити. Перетерти. Щоб дріжджі перетворилися в дрібну крихту.
  5. Зробити поглиблення. Влити мед.
  6. У воду влити сироватку. Розмішати.
  7. Змішати воду з борошняної сумішшю. Замісити. Вийти липка масса.Досипать борошно не треба.
  8. Замішувати тепер необхідно чверть години. За цей час тісто перетворитися в ніжну масу.
  9. Обсипати сухофруктами і горішками. Замісити.
  10. Скачати колобок.
  11. Форму промазати маслом. Помістити тісто.
  12. Укрити плівкою.
  13. Коли маса виросла в два рази викласти на стіл. Обмять.
  14. Розрізати навпіл.
  15. Сформувати буханкі.Виложіть на деко. Відставити в сторону.
  16. Коли тісто підніметься, зробити надрізи, перемістити в духову шафу, який до цього моменту розігріється до 220 гр.
  17. Вниз, під деко поставити миску з водою. Цей хлібець випікається з парою.
  18. Через чверть години, переключити режим на 180 гр.
  19. Готувати чверть години.
  20. Дістати. Остудити. Настояти три години.

Цільнозерновий хліб на кефірі

Буханець виходить ароматною, смачною і м’якою. Єдиний мінус – це довгий процес підготовки продуктів, який займе декілька днів.

1 день

Інгредієнти Биги:

  • геркулес – 50 г;
  • кефір – 150 мл;
  • цільнозерновий пшеничне борошно – 50 г.

приготування:

  1. Змішати геркулес з борошном.
  2. Влити кефір. Розмішати. Укрити пакетом. Перемістити в холод.
  3. На наступний день дістати.

2 день

Інгредієнти 2 Биги:

  • пшеничне борошно – 250 г;
  • кефір – 300 мл;
  • цільнозернових борошно пшеничне – 200 г.

приготування:

  1. Перемішати борошно двох сортів.
  2. Влити кефір. Розмішати.
  3. Додати бігу з минулого вечора. Розмішати.
  4. Залишити на столі на півгодини.

Інгредієнти в тісто:

  • цукор – 10 г;
  • пресовані дріжджі – 4 г;
  • сіль – 12 г помел;
  • соняшникова олія – ​​10 мл.

приготування:

  1. У бігу другу всипати цукор. Підсолити. Розкришити дріжджі. Розмішати.
  2. Умочуючи в масло руки замісити тісто. На це буде потрібно 20 хвилин.
  3. Укрити плівкою. Залишити на пару годин.
  4. Обмять.
  5. Через півгодини ще раз замісити.
  6. Скрутити куля. Дати полежати півгодини.
  7. Розкачати. Сформувати буханку. Помістити в форму.
  8. Укрити плівкою. Залишити в холодильнику.
  9. Через добу включити духову шафу. Вниз поставити воду в мисці.
  10. Коли температура досягне 225 гр., Помістити форму в духовку.
  11. Через дев’ять хвилин переключити на 190 гр.
  12. Запікати півгодини.

Хліб з пшеничного і цільнозерновий борошна з висівками

Випічка хліба з цільнозерновий борошна або з додаванням її дуже популярна у прихильників здорового харчування. В меню Записній книжки рецептів сьогодні пшеничний хліб з додаванням цільнозерновий борошна і висівок.

Чи корисний хліб з цільнозерновий борошном?

Якщо розглядати борошняні продукти, а саме хліб і хлібобулочні вироби з борошна вищого гатунку, макарони і деякі каші з точки зору їх складу, то можна сказати, що по суті це крохмаль без компонентів цільного зерна. Компоненти цільного зерна (оболонки, зародок, висівки) так звані баластні речовини в них не присутні.

Тому можна сміливо сказати, що зернові культури, до яких людський організм пристосовувався тисячоліттями, зовсім зникли з раціону сучасної людини.

Вчені якраз саме з цим пов’язують стрімке зростання числа хворих на ожиріння, цукровий діабет, онкологію та серцево-судинних захворювань починаючи з середини минулого століття. За статистикою захворювання обмінного процесу найчастіше зустрічаються в економічно розвинених країнах, за що і отримали назву «хвороби цивілізації».

Тому включайте в свій раціон страви з цільним зерном, висівками, пророщених зернами і будьте здорові!

Цільно зернову муку для випічки можна самим в домашніх умовах змолоти в кавомолці, купити в магазині або придбати вже готову суміш і спекти смачний.

Свій рецепт дріжджового пшеничного хліба з додаванням цільнозерновий борошна і висівок пропонує наша читачка Наталя Губарєва:

Наш фірмовий сімейний рецепт хліба з додаванням цільнозерновий борошна і висівок.
Такий хліб не тільки корисний, але і прекрасно підходить як до перших і других страв,
і до всіх видів бутербродів (солодким і несолодким).

  • Борошно пшеничне в / с – 400 г,
  • Борошно пшеничне цільнозернових – 100 г,
  • Висівки (житні + пшеничні) – 70 г,
  • Цукор – 1,5 ст. л,
  • Сіль – 1,5 ч. Л.,
  • Оливкова олія – ​​2 ст. л,
  • Дріжджі сухі швидкодіючі – 1,5 ч. Л,
  • Вода – 320 мл.

Пшеничну і цельнозерновую борошно просіяти в глибоку миску, туди ж всипати суміш з пшеничних і житніх висівок (в рівних частках), все перемішати. Воду перед замешиванием хлібного тесту трохи підігріти (градусів до 35-40), розчинити в ній цукор і сіль, влити оливкове масло.

У відерце хлібопічки викласти всі інгредієнти, згідно з інструкцією до Вашої хлібопічці (у мене спочатку рідина, потім сухі інгредієнти, а зверху насипаю сухі дріжджі).

Випікати хліб з цільнозерновий борошном та висівками на програмі «Російський кухар» або на «Основний», колір скоринки – середній.

Вага готового хліба 800-850 гр.

Смачного!

Дорогі читачі, подякувати автора за рецепт і поділитися своїм цільнозерновим хлібом можна в коментарях нижче. Можливо, хтось із вас розповість, як приготувати цільнозерновий хліб на заквасці.

Печемо будинку хліб з цільнозерновий борошна

Легкий повітряний і корисний хліб в хлібопічці. Цільнозерновий хліб – це дуже смачно і корисно. Всім привіт! Сьогодні представляю хліб з цільнозерновий борошна з соняшниковим насінням. Безсумнівно, хліб з цільнозерновий борошна можна віднести до правильних і здорових продуктів.

В цьому хлібі немає дріжджів, через годину вже будете їсти! Він досить щільний, але дуже смачний, особливо коли ще теплий з духовки, і з вершковим маслом! Корисніше робити його з цільнозерновий борошном, але добре виходить і зі звичайною.

Хліб з пшеничного і цільнозерновий борошна з висівками

Для пюре з бананів краще використовувати зрілі або навіть перестиглі банани – розім’яти їх виделкою або в комбайні. Свіжий ароматний хліб як акомпанемент до домашніх супів. Рецепт на пиві без дріжджів але з розпушувачем.

9 коментарів Хліб з цільнозерновий борошном в хлібопічці

  1. Експериментуйте і знайдіть ваш унікальний варіант. З цільнозерновий борошном і насінням льону, кунжуту і маку.
  2. Якщо все насіння трохи підрум’янити на сковороді або в духовці, смак вийде більш насичений, злегка горіховий.
  3. Найкращий домашній хліб – виходить 6 буханок за якихось там 3 години! Я трохи видозмінила рецепт моєї мами. Їй вже 75, але вона до цих пір готує його тільки вручну, без будь-яких пристроїв.

Рецепти по типу страви

Дуже зручно для приготування «на кожен день» і всім «панам Торопига». Пропоную Вашій увазі рецепт хліба з цілісної муки (якщо чесно, не знаю, чи говорять так російською – перекладаю з івриту. Мається на увазі мука, яка робиться з цілісного зерна, не оброблені.

Якщо на кухні у вас є хлібопічка, то можна випікати не тільки білий хліб, а й спробувати випекти чорний хліб вхлебопечке. Готувати його досить просто, достатньо лише покласти всі інгредієнти в контейнер хлібопічки. Особливо актуальний рецепт хліба для тих, хто завжди хоче бути в формі або знаходиться в процесі втрати жиру – хліб, як і каші, тобто необхідно.

Процес приготування:

Цельнозерновую борошно ще називають шпалерного. І, таким чином, в борошні залишаються всі корисні для організму складові: ендосперм, оболонка, алейроновийшар і зародок. Висновки ви зробите самі.

Звичайно, можу помилятися в якихось тонкощах. Але ці елементарні знання допомогли мені одного разу зробити свій вибір на користь певних продуктів. Їжте хліб, їжте каші.

Ще раз хочу звернути вашу увагу, що вуглеводи можна, немає – треба їсти і при цьому худнути.

Зверху кладемо борошно. Робимо в центрі поглиблення, додаємо сухе молоко і дріжджі. Я випікаю хліб в хлібопічці в режимі «Французька випічка», колір скоринки – середній, вага буханця – 900 грамів. Він поживний, містить масу важливих і потрібних для організму речовин і не відкладається зайвими грамами на талії. Приготувати смачний цільнозерновий хліб в хлібопічці дуже просто!

Порада: якщо ви будете готувати домашній цільнозерновий хліб в перший раз – спробуйте змішати цільну борошно зі звичайною в рівних пропорціях.

Але якщо ви, як і я, давній любитель корисного і смачного цільнозернового хліба – сміливо робіть його повністю з цілісної муки, не прогадаєте! Рецепт: 1. Воду підігріваємо до 35-40С. 3. Включаємо хлібопічку і вибираємо розмір буханки, колір і товщину скоринки.

5. Почувши звуковий сигнал про закінчення випічки – дістаємо хліб з контейнера і викладаємо на решітку.

Випічка хліба з цільнозерновий борошна або з додаванням її дуже популярна у прихильників здорового харчування. Випікати хліб з цільнозерновий борошном та висівками на програмі «Російський кухар» або на «Основний», колір скоринки – середній.

Хліб з вівсяної муки в хлібопічці або духовці: кращі пп рецепти

Магазинний хліб для пп-шника підходить мало який, особливо якщо брати популярні сорти з пшеничного борошна. Спекти самостійно корисний хліб з правильних продуктів під силу кожному. Пропоную зробити пп-хліб з вівсяного борошна в хлібопічці і хліб з вівсяних пластівців в духовці.

Такий хліб готується без класичної борошна, є варіанти виключно на пластівцях, не зайвим буде використовувати різні добавки.

Вівсяний пп-хлібець – відмінна альтернатива традиційному хлібу

Вівсяна крупа містить більше корисних елементів, ніж будь-яка інша: амінокислоти, фтор, кальцій і ін. Хліб з неї – відмінне джерело складних вуглеводів, клітковини. І не важливо, чи будете ви використовувати змолоти самостійно пластівці або куплену в магазині цельнозерновую вівсяну муку – користь однакова.

Вживання Геркулесові хліба нормалізує роботу серцево-судинної системи, виводить токсини. В такому хлібі низький глікемічний індекс, що сприяє контролю апетиту .

Вівсянка покращує обмінні процеси, очищає організм від шкідливих речовин, нормалізує рівень інсуліну в організмі, не дарма її так люблять прихильники пп і ЗСЖ: каші на сніданок, випічка, знаменитий овсяноблін – чого тільки не готують.

Рецепт бездріжджового хліба на геркулесових пластівцях

Почнемо з рецепта без борошна, який сподобається навіть затятим противникам дріжджовий випічки. У переліку інгредієнтів немає не тільки дріжджів, але і будь-яких інших розпушувачів ! Пористість забезпечують яєчні білки. Звичайно, буханочка НЕ буде повітряної, як покупні батони, то вийде цілком м’якою і смачною, це видно навіть по фото.

Харчова цінність на 100 г:

  1. Калорії: 215
  2. Білки: 7,5
  3. жири 0,7
  4. Вуглеводи: 47

Інгредієнти:

  • 1 стакан геркулесових пластівців (традиційних)
  • 2 яєчних білка
  • 3 ст.л. теплого молока
  • 0,75 ч.л. будь-який приправи (у мене сушені трави)
  • дрібка солі

Приготування покроково:

У блендері подрібнити в крихту вівсяні пластівці з приправою і сіллю.

Збити білки, в міцну піну збивати не потрібно – досить домогтися однорідності і численних бульбашок.

З’єднати з змеленим геркулесом.

Влити тепле молоко. Розмішати і залишити набухати на 30 хвилин.

Змоченими в холодній воді руками сформувати буханочку хліба невеликої висоти (інакше не пропечеться).

Випікати при температурі 180-200 градусів 45 хвилин на середньому рівні духовки. Стежити, щоб не підгоріло, накрити при необхідності фольгою.

Остудити і нарізати.

Вівсяний хліб з висівками в хлібопічці

Якщо у вас є помічниця-хлібопічка, то зробити домашній хлібець вийде взагалі без проблем.

Дуже гарні рецепти з висівками – ця добавка додатково збільшить кількість корисної клітковини, вітамінів групи В.

Та й аромату такого хлібця дуже насичений, апетитний.

А ще він готується без молока і яєць, тобто підійде для пісного або вегетаріанського меню.

Харчова цінність на 100 г:

  1. Калорії: 255
  2. Білки: 6,3
  3. жири 4
  4. Вуглеводи: 50

знадобиться:

  • вівсяне борошно – 3 ст.
  • висівки – 50 г
  • живі пресовані дріжджі – 15 г
  • вода фільтрована – 1,5 ст.
  • оливкова олія – ​​2 ст.л.
  • сіль – 1/2 ч. л.
  • мед – 1 ч.л.

Етапи готування:

  1. У чаші хлібопічки змішуємо сухі компоненти.
  2. Окремо в глибокій мисці підігріваємо до добре теплого стану воду, розчиняємо мед і кришимо дріжджі. Чекаємо, коли вони «розійдуться», це зазвичай близько 10 хвилин.
  3. Виливаємо дріжджову суміш в чашу з борошном, додаємо масло і виставляємо відповідний режим. Наприклад, в моєму девайсе це «Французький хліб». Часу на все потрібно 5 годин. Ще я можу виставити ступінь прожарювання скоринки (середня) і розмір булки (теж середній).
  4. Коли почуєте сигнал про закінчення, дістаньте акккуратно чашу і витягніть буханочку. Остудити і тільки потім пригощатися!

Якщо у вас немає хлібопічки, то замішайте тісто, перекладіть в глибоку миску, накрийте рушником.

Дочекайтеся, поки підніметься 2 рази, перекладіть в силіконову або будь-яку іншу форму для випікання і відправляйте в духовку на 40 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Варіант на розпушувачі

Хліб в нашому сприйнятті в будь-якому випадку продукт вуглеводний. Але є і білкові рецепти. Наприклад, ось такий – на розпушувачі і з додаванням сиру:

Поради дієтологів наостанок

Дієтологи сходяться в єдиній думці: вівсяний хліб, безумовно, кращий вибір з усіх можливих. Обмежувати себе рекомендується 6-9 стандартні шматочками в день.

Також дієтологи не рекомендують вживати гарячий хліб, це може бути шкідливим для організму.

Не забувайте експериментувати з рецептами на свій смак – кунжут, насіння соняшнику або льону, спеції, ароматні трави, шматочки овочів і навіть гриби додадуть випічку незвичайний присмак.

Previous Лікувальне голодування на воді 7 днів: результати, фото до і після голодування, відгуки схудлих
Next Комплекс вправ з гантелями в домашніх умовах для чоловіків: програма і комплекс занять

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *