Який для плову вибрати рис: які сорти потрібні для приготування

Moneyveo [CPS] UA

Який рис для плову краще використовувати: поради щодо вибору сорту. 

Який для плову вибрати рис: які сорти потрібні для приготування

Ну хто не любить плов? Незважаючи на безліч рецептур, далеко не всім господиням вдається приготувати смачну страву з рису і м’яса. Чому? Секрет не тільки в використовуваних спеціях, але і в сорті рису. Вибравши не той сорт, у вас може вийти звичайна каша з м’ясом. Щоб цього не сталося, скористайтеся нашими порадами.

Який рис краще використовувати для плову: поради

Різноманітність сортів на полицях магазинів приємно дивує і в той же час робить ваш вибір ще складніше.

Вибрати пропарений або НЕ пропарений рис, круглий або подовжений, звичайний або дикий? Адже саме від цього вибору залежить смак і консистенція вашого страви.

Пам’ятайте, що справжній плов повинен бути розсипчастим, тому важливо вибрати той сорт рису, який не буде склеюватися. Він повинен поглинати аромати трав і м’яса, а також жир.

Який рис для плову потрібен? Перш за все, давайте визначимо, який саме рис вам потрібен, виходячи з особливостей обробки зерна. У продажу ви знайдете звичайний шліфований (він же білий), а також дикий (коричневий). Другий варіант для багатьох є дивиною, так як він з’явився в магазинах не так давно.

Можливо, вам буде цікава наша стаття Який сорт рису є найкориснішим? 

Також рис ділиться на дві групи в залежності від способу обробки – НЕ пропарений і пропарений. Рекомендуємо зупинити вибір на другому варіанті. Незважаючи на те, що він вариться близько півгодини, він не буде склеюватися і збереже розсипчасту консистенцію.

РІС БАСМАТІ

Рис якого сорту краще використовувати для плову? Підійдуть кілька варіантів, серед яких як білий рис, так і бурий. Ви можете вибрати сорт «Арбор», «Басматі» або «Жасмин».

Якщо вам більше до душі дикий рис (до речі, він набагато корисніше, ніж білий, хоча його приготування займе в два рази більше часу), ви можете вибрати бурий або червоний рис. Крім перерахованих вище варіантів, для плову підійдуть такі сорти як «девзіра» і «Садрі».

Для того щоб приготувати узбецький плов, оптимальним вибором буде саме «девзіра», його можна дізнатися по кремово-коричневого відтінку. Саме його вирощують в Узбекистані і використовують для приготування плову.

Але якщо ви не змогли його знайти, виберіть один з перерахованих вище варіантів. Вони не клейкі, в них міститься менше крохмалю і клейковини.

Який рис не підійде? Якщо ви зібралися готувати розсипчастий і ароматний плов, варто уникати такі сорти як Арбор, Лазар, Нішікі. На відміну від попередніх варіантів, їх зерна занадто короткі.

РІС девзіра

Як підготувати рис для плову?

Перш ніж приступати до приготування, огляньте зернятка. Їх текстура повинна бути рельєфною, що не гладкою. У якісному рисі зернятка цілі, зберігають форму. Оптимально підійдуть всі довгозерний сорти.

Для початку вам потрібно позбутися від бруду і крохмалю, промийте його під прохолодною водою. Продовжуйте промивати рис ще кілька разів до тих пір, поки вода не стане прозорою. Деякі кухарі радять замочувати його перед приготуванням на півгодини. Це дозволить вам приготувати розсипчастий плов, зерна збережуть форму.

КРАСНО-БУРИЙ РІС

Щоб плов вийшов розсипчастим, для приготування потрібно використовувати посуд з товстими стінками. Навіщо це потрібно? Крохмаль перетворюється в речовину глюкозу, завдяки цьому зернятка зберігають форму і не перетворюються в кашу.

Ну що ж, сорт рису ми вибрали, залишилося підібрати залишилися компоненти. Рекомендуємо приділити особливу увагу спецій, адже саме вони відіграють тут ключове місце. Спробуйте кілька різних сортів і виберіть той, смак якого вам сподобався більше.

Рис для плову-спеціальні сорти, який рис краще

Рис для плову-спеціальні сорти, який рис краще

Кожен кулінар знає, що ідеальний плов – це, в першу чергу, правильно зварений рис. У деяких східних країнах пловом називають саме рис, який може подаватися як окремо, так і разом з додатками з м’яса, риби, фруктів або овочів.

Не випадково, приготування цього дивного блюда починається не у плити, а задовго до того хвилюючого моменту, коли звичайні продукти перетворюються в ароматний плов. Підготовка починається заздалегідь – при виборі правильної крупи. Який рис для плову краще.

Існує величезна кількість сортів рису, кожен з яких має особливі властивості. Крім вибору правильного сорту і виду, існують і спеціальні правила варіння пловной крупи. Знаючи їх, можна приготувати справжній східний плов навіть на власній кухні.

Як вибрати рис для плову

Визначити «правильну крупу» досить просто: вона повинна добре вбирати рідину, аромати і жири. Крім цього, варені зерна повинні бути щільними і добре утримувати форму, в іншому випадку страва не вийде розсипчастим і ароматним. Вибираючи рис для плову, досить знати декілька простих правил, які допоможуть придбати якісний і не дорогий продукт.

Правила вибору пловного рису

Дуже часто господині звертають увагу на колір і зовнішній вигляд упаковки. Насправді, існують досить явні ознаки підходящої і непотрібної крупи. Не варто купувати рис, не маючи можливості уважно розглянути зернятка.

  • Перше правило: розмір, колір і форма зерен повинні бути однаковими.

Рисові зернятка повинні бути однакового розміру і зберігати свою цілісність. Якщо в одній упаковці є поламані зерна, внизу чітко видно уламки і крохмальний пил, від покупки такого рису бажано відмовитися.

Найбільш придатними є довгасті зерна, тому для лову найчастіше вибирають довгозерний сорти. Незважаючи на це, можна використовувати і рис круглої форми.

Друге правило: рисові зерна повинні мати приємний, злегка молочний запах.

  • Крупа дуже сильно вбирає різні запахи, тому при неправильному зберіганні рис може придбати сторонні аромати. Купуючи відкритий рис, обов’язково перевіряйте його запах – він повинен бути приємним. Упаковка повинна бути герметично закритою.

Види пловного рису

  • Довгозерний. Такий вид рисової крупи дуже часто використовується в східних країнах для приготування не тільки плову, а й інших страв. Найбільш популярними пловнимі видами є сорти, вирощені в країнах Середньої Азії.
  • Пропарений. Це вид рисової крупи проходить спеціальну теплову обробку парою, завдяки якій він набуває красивий, легкий бурштиновий відтінок. Під час обробки зерна стають більш щільними, тому час варіння збільшується в середньому на 20 хвилин.

Спеціальні сорти для плову

Існує кілька десятків сортів рису, які використовуються для приготування різних страв. Найбільш придатними для варіння плову є:

  • Басматі. Сорт білого кольору, зерна мають приємний ніжний смак, при варінні збільшуються в два рази. При правильній підготовці, крупинки не розварюються і плов виходить розсипчастим.
  • Арбор. Зерна мають круглу форму, добре вбирає рідину і аромати. Підходить для приготування плову з м’ясом і морепродуктами, широко застосовується в кулінарії.
  • Краснодарський. Один з найбільш доступних сортів, може мати круглу або подовжену форму. Перед варінням вимагає попереднього замочування і правильної промивання. Готується швидко виходить дуже м’яким, але розсипчастим.
  • Жасмин. Часто використовується для приготування плову, так як добре тримає форму і не розварюється. Підходить для варіння в казані, мультиварці або сковороді під кришкою.
  • Довгозерний сорти рису ідеально підходять для плову. Під час варіння зазвичай рис не розварюється, добре зберігає цілісність зерна. Для приготування плову відмінно підійде узбецький рис сорту девзіра або Лазер. Також для плову можуть використовуватися сорти коричневого або бурого рису.

Як промити рис для плову

У рідкісних випадках промивати рис не рекомендують, у всіх інших ця процедура є однією з найголовніших в приготуванні смачного розсипчастого плову. На цьому етапі дуже важливо все робити правильно, інакше крупа може не розваритися і залишитися твердої або навпаки, перетворитися в липку кашу.

Процедуру промивання необхідно починати тільки після попереднього замочування крупи. Тільки так можна буде приготувати ідеальний плов в будь-якому посуді.

  • Видаліть зайвий крохмаль. Щоб прибрати з рису весь зайвий крохмаль, крупу необхідно насипати в глибоку миску або каструлю і залити водою на 30 хвилин. Температура води для замочування повинна бути приблизно 55-60 градусів. Киплячою водою заливати не можна! У холодній воді час замочування збільшується до 2-3 годин. Після того, як більша частина крохмалю піде в воду, її потрібно злити і промити.

Промивання рису. Відкиньте замочений рис на ситечко або друшляк з дрібними осередками і промивайте теплою водою. Робити це потрібно не менше п’яти разів, поки вода не буде повністю чистою і прозорою.

Досвідчені плововари вважають, що для плову може підійти будь-який сорт рису, якщо його правильно підготувати (замочити і промити).

Співвідношення рису і води для плову грає також важливу роль в приготуванні. Класичні пропорції варіння крупи окремо: 1: 2. На 1 склянку крупи йде дві склянки рідини.

Якщо плов готується з овочами, м’ясом або іншими продуктами, їх кількість повинна бути однаковими. За вагою кількість м’яса, рису та моркви береться в рівних частинах. Кількість води в цьому випадку має бути наполовину меншим.

У домашніх умовах вирахувати ідеальну кількість рідини досить просто: води або бульйону має бути стільки, щоб вони повністю покривали продукти і були вище крупи (після закладки рису) на 2 см.

Вибираємо рис для плову – Смак і Аромат | Тільки перевірені рецепти

На перший погляд вибрати найкращий рис для плову – справа нелегка, бо кожен з нас має власні пристрасті і переваги: ​​комусь подобається, щоб було жирно і ситно, а хтось крім пісного плову з індичкою і уявити собі нічого не може ( точніше не хоче). Але насправді не все так складно, як здається …

На нашу думку, навіть сама спроба присудити пальмову гілку першості якомусь сорту рису – безглузда. Надто вже різні смаки у всіх нас. Ось і виходить, що найкращий рис для плову той, який є у вас на даний момент (не варто нервувати зайвий раз в пошуках «того самого», ідеального рису для плову). Ну, або той, який ви вже випробували і визнали найсмачнішим.

Найімовірніше, зараз ідея рівності всіх сортів рису здається вам кілька необдуманої, а то і зовсім дурною. І ми вас чудово розуміємо. Але! Давайте все ж підемо трохи далі простих емоційних суджень і спробуємо розібратися в фізиці процесу приготування плову.

Як правильно вибрати і підготувати рис для плову?

Замість того, щоб шукати відповіді на запитання, який рис потрібен для плову, давайте визначимо, від чого залежить гастрономічна оцінка плову. І найчастіше критерії оцінки такі:

  • крихкість (ідеальний плов повинен бути розсипчастим)
  • яскравість (чим яскравіше, тим краще … чи ні?)
  • насиченість смаку (повинно бути ситно, жирно і насичено – для більшості з нас)

Давайте по порядку розберемося з кожним з цих параметрів.

Як зробити рис в плові розсипчастим?

Щоб рис в плові був розсипчастим, потрібно подбати лише про одну річ – знищити клейстер на поверхні рису. При цьому є три різні способи досягти цього ефекту:

1. Вибрати правильний сорт рису

До найменш клейким можна віднести наступні сорти: Дев-зіра (і його різновиди), Басматі, Садрі і інші дліннозёрністие різновиди рису. Набагато більше клейстеру виділяється з сортів Бомба, Нішікі, Краснодарський, Лазар, Арбор, Жасмин і інших середніх і коротких сортів. Круглі сорти – як правило, самі клейкі.

2. Гарненько промити рис перед приготуванням плову і тим самим змити весь крохмаль з його поверхні

Тільки слід мати на увазі, що при промиванні рису краще дотримуватися певного алгоритму: спочатку замочити на півгодини-годину в чистій смачною воді – з сіллю і прянощами, наприклад (так як в перші півгодини рис дуже активно вбирає в себе воду), потім потрібно злити воду і замінити її просто чистою водою. При необхідності – повторити кілька разів. Для прискорення процесу можна ще протерти рисові зернятка пальцями, але це – на любителя.

3. «Спалити» клейстер в процесі приготування

Клейстер на поверхні рису утворюється при температурі близько 80 ° C. Тому при готуванні плову слід постаратися переступити цей поріг. Тільки не робіть помилки: якщо на поверхні плову видно бульбашки, це зовсім не означає, що у всій масі плову тримається температура в 100 ° C. На поверхні температура – градусів на 20 нижче.

Щоб домогтися перетворення крохмалю в глюкозу (той самий «спалювання»), краще готувати плов в товстостінній посуді.

При цьому потрібно дочекатися википання всієї води, після чого треба щільно закрити посуд кришкою і або залишити посуд на мінімальному вогні (в духовці, в печі), або укутати кришку ковдрою.

У будь-якому з цих варіантів крохмаль буде поступово перетворюватися в глюкозу, роблячи рис розсипчастим. Оптимальний час витримування плову в такому стані, на жаль, доведеться шукати самостійно – дуже вже багато змінних в процесі приготування плову.

Окремо слід сказати про два види рису, які можуть бути будь-якого сорту: бурий і пропарений. Якщо готувати плов з бурого або пропареного рису, то він практично завжди вийде розсипчастим. Причому без будь-яких попередніх маніпуляцій.

Від чого залежить яскравість плову?

Зовнішній вигляд плову залежить від двох чинників: сорти рису і використовуваних прянощів. Білі сорти рису слід гарненько приправляти кольоровими прянощами (куркума, шафран, сафлор), а кольорові сорти цілком собі непогано виглядають і без додаткових добавок. Але як ви собі уявляєте плов без спецій і прянощів?

Насиченість смаку рису

З насиченістю смаку справа йде приблизно так само, як і з яскравістю. Тобто визначальними є сорт і прянощі. І знову ж сорт і прянощі доведеться підбирати під себе самостійно.

Однак впливає на смак і дещо ще, а точніше підготовка рису. Вище ми писали про це, коли говорили про замочування рису в чистій і смачною воді. Якщо використовувати для замочування і промивання просту воду з-під крана, то смак буде не настільки насиченим.

В іншому ж різні сорти рису мало відрізняються за своєю гігроскопічності і вбирають жири і зірвак приблизно однаково. Так що постарайтеся не зациклюватися на рисі, використовуйте всі можливості для створення смачного плову. Адже навіть ті ж узбеки далеко не завжди вважають за краще розсипчастий рис в плові і з задоволенням готують плов з будь-якого доступного рису.

На закінчення

Сподіваємося, що після прочитання нашої статті, питання вибору рису для плову буде стояти не так гостро, як раніше. Адже за великим рахунком вибір продуктів для себе коханих завжди залежить тільки від наших переваг.

А значить, вирішувати, який рис потрібен для плову саме вам, доведеться виключно вам. Що не так вже й страшно, і однозначно простіше, ніж постійно сумніватися і шукати недосяжний ідеал на кілометрових прилавках супермаркетів.

Приємною готування, і не бійтеся експериментувати!

Як вибрати рис для плову в магазині?

Багатьох господинь цікавить, як вибрати рис для плову, щоб страва вийшла смачною і розсипчастим. Смачний і ароматний плов є одним з улюблених страв жителів нашої країни.

Хоча він і виник на просторах Середньої Азії, його популярність і популярність простягається далеко за її межі.

Особливо полюбився він господаркам слов’янських країн, які привнесли в це блюдо частинку свого національного колориту і адаптували до своєї традиційної кухні.

Змін зазнали практично всі інгредієнти, при цьому процес приготування залишився колишнім. Ні для кого не є секретом, що основним інгредієнтом плову є добре підібрана крупа, від якості і різновиди якої залежить кінцевий смак страви.

Як вибрати рис для плову? Спробуємо розібратися в різноманітті круп і їх застосуванні для плову, крім того, розглянемо якості і основні характеристики кожної з них.

Оптимальні сорти рису для приготування плову

Існує думка, що основні ароматичні характеристики плову обумовлює наявність різноманітних прянощів і спецій. Подібне твердження вірне лише наполовину, оскільки ніякі ароматичні добавки не зможуть виправити неправильно приготований плов.

Багато що залежить від того, який рис є основою страви, його основних якостей і сорти. Ідеально підібраний вид цієї крупи дозволить створити незабутні смакові поєднання, якими так славиться це чудове блюдо.

Різні кавказькі кафе і ресторани представляють нашій увазі оригінальні, що вражають своїм ароматом і зовнішніми характеристиками види плову. На перший погляд, подібні варіанти нічим не відрізняються від традиційних для нас страв, за винятком великої кількості спецій і приготування в спеціальному казані.

Однак це перша думка оманливе. Якщо придивитися уважніше, можна побачити, що спеції трохи відрізняються від звичних для нашого нюху прянощів, та й зовнішній вигляд рису інший. Смак ж подібних блюд яскраво ілюструє всі відмінні риси такого плову від звичних нам аналогів, приготованих в домашніх умовах.

Чудовий смак плову, приготованого в таких закладах, в першу чергу залежить від того, який рис використовується в основі страви.

У більшості випадків в подібних видах плову використовуються такі сорти рису:

  1. Індіка.
  2. Басматі.
  3. Девзіра.
  4. Обшпарити.

Саме ці різновиди круп володіють усіма необхідними характеристиками, що дозволяє приготувати ароматний і барвистий плов. Представлені вище сорти круп, здавалося б, спеціально створені для приготування саме плову, оскільки створюють ті незабутні нотки, якими славиться ця страва. Що ж це за якості?

Загальні критерії вибору крупи і її важливі характеристики

Довгозернистим крупа дозволяє більш чітко розділити крупинки готового блюда і надати йому необхідну консистенцію. Не всі ми маємо в наявності спеціальні сорти рису. Їх, звичайно, можна придбати в супермаркеті, однак бувають випадки, коли часу на це просто немає. У такій ситуації цілком підійде звичайний довгозернистий рис.

Нехай він і не створить ідеальні характеристики готового блюда, але вже точно не зіпсує його. Круглозерністий крупа або подрібнений аналог категорично не підходять, оскільки вони більше орієнтовані на приготування каш або застосування в якості добавки до супів. Якість же плову буде повністю зіпсовано застосуванням подібних круп.

Другим, однак при цьому важливим, фактором є наявність крохмалю в зернах. Спеціальні сорти рису практично не містять його, що надає крихкість готового блюда. Наші ж аналоги містять крохмаль. Це робить плов, приготовлений на їх основі, монолітним і злипаються.

Круглозерністий рис або подрібнена крупа в найбільшій мірі містять крохмаль і його сполуки і не підходять для приготування плову. Довгозернистим крупа також має у своїй структурі декілька цього загустителя, однак його частка є незначною і дозволяє застосовувати її в якості основного інгредієнта страви.

Такі специфічні для нас сорти, як девзіра або Басматі, практично не містять крохмалю, що робить все страви на їх основі ароматними і розсипчастими.

У процесі приготування ці види круп просочуються соками і спеціями, які перебувають з ними у тісному контакті, а також обволікаються маслами, що створює на них невидиму людському оку оболонку.

Вона утримує весь букет смаків всередині зернини і створює тим самим неперевершену консистенцію готового плову.

Говорити про його смакових і ароматичних якостях взагалі не доводиться, оскільки вони знаходяться на захмарних висотах, що зробило його шалено популярним по всьому світу.

Якісні крупи – запорука ароматного плову

Крім того, дуже важливим фактором є якість крупи. Вона не повинна містити сторонніх домішок, сміття або залишків шкірки (якщо тільки це не спеціальні сорти, для яких наявність лушпиння є нормою). Слід звернути увагу і на цілісність зерен. Вони повинні бути цільними і органічними.

Тріщини, потертості і злами свідчать про низьку якість або довгостроковому неправильному зберіганні. Страви з подібних круп навряд чи припадуть нам до смаку. Швидше, навпаки, вони абсолютно зіпсують плов і нівелюють всі наші старання.

Окремо слід розглянути такі різновиди, як пропарений і неочищений рис, якими сповнені прилавки наших магазинів. Що стосується першого варіанту, це звичайна крупа, попередньо оброблена впливом пара, завдяки чому вона набула якусь прозорість і частково змінила свій колір. При цьому її основні характеристики залишилися колишніми.

Використання подібної крупи лише частково прискорює приготування і не впливає на її якість.

Неочищений рис є звичайною різновидом круп, які не піддавалися спеціальній обробці. Його основні характеристики не залежать від наявності шкірки. Тому подібний аналог повністю відповідає тим якостям, якими володіє і підготовлений варіант.

Неочищений рис – це, скоріше, маркетинговий хід, спрямований на залучення того купівельного сегмента, який орієнтований на підтримку дієт і ведення здорового способу життя.

Висновок по темі

Різноманіття сортів рису і методів його обробки призводить до того, що вибирати правильну крупу стає досить складно. Кожна господиня хоче створити незабутнє блюдо, гідне кращих кухонь світу. Виконати всі процеси і підібрати правильні поєднання не так просто.

Однак при дотриманні всіх наведених вище рекомендацій кінцеві характеристики готового блюда виявляться настільки гарні, що всі присутні за обіднім столом гості будуть ще довго згадувати його і нахвалювати кухаря, який приготував цей кулінарний шедевр.

Як вибрати кращий рис для плову?

Як вибрати кращий рис для плову?

Рис – найважливіша частина чудового традиційної страви узбецької кухні – плову. Правильно обраний рис буде для вас гарантією успішно приготованого блюда.

Дехто вважає, що вибір вихідного матеріалу для готування не має значення – досить просто придбати будь-який рис в найближчому супермаркеті. Ця думка в корені не правильно.

Блюдо, приготоване зі звичайного рису, буде кардинально відрізнятися від плову, створеного за стародавнім рецептом з правильних натуральних продуктів.

Основні критерії вибору рису для плову

Вибирати по критерію «білий, так в красивій упаковці» – не найрозумніше рішення в нашому питанні. У правильному виборі рису існує кілька дрібних, але важливих деталей, які потрібно знати кожному, хто бажає приготувати справжній узбецький плов. 

На жаль, частіше за все, визначити найякісніший продукт можна тільки шляхом проб і помилок. Ось характерні риси, що відрізняють потрібний нам продукт:

· У процесі приготування хороший рис збільшується в розмірах у кілька разів порівняно з сирим зернятком

· Зовні, відповідний для плову рис, має злегка довгасту форму. Така форма характерна для середньозернистих і довгозернистим сортів

· Ідеальний рис для плову має не гладку поверхню зерняток, а шорстку, ребристу

· Хороший рис в процесі приготування здатний повністю увібрати велику кількість рідин. Після цього він набуває особливого смаку й аромату

Також варто відзначити, що натуральний рис для плову завжди «тримає форму». Він ніколи не склеюється, не пригорає і не розсипається в процесі приготування.

Як відрізнити неякісний продукт?

Є, звичайно, і список якостей, які відрізняють рис, абсолютно непотрібний для приготування плову. Та й взагалі вам слід остерігатися рису мають такі характерні риси, як:

· ГМО. Генетично модифіковані організми, в принципі, питання спірне, але все ж краще остерігатися упаковок, на яких немає маркування «Без ГМО»

· Неприємний запах. Тут і пояснювати нічого не треба – якщо рис має підозрілий запах, краще його не використовувати

· Пошкодження на зернах. Вони говорять про те, що продукт, який потрапив до вас руки далеко не першокласний, що в свою чергу навіває невтішні думки про майбутнє смаку плову

· Зерна, які мають різну структуру, колір, форму і т.д. Пачка рису, що містить відверто різні зерна рису, швидше за все, була проведена не надто відповідальними людьми

Ці прості правила допоможуть вам не помилитися з вибором рису для плову, однак найкраще користуватися спеціальними сортами, вирощеними виключно для приготування цієї страви.

Існує кілька сортів рису, які вирощуються спеціально для плову. Це і сорт Жасмин, і Басматі і безліч інших. 

Але особливою популярністю у цінителів плову користується сорт під назвою девзіра. Він проходить особливо ретельну обробку, перед тим, як потрапити на прилавки. Його пару років витримують в особливих умовах.

Це – унікальна система чергування сушіння, зволоження і провітрювання рису.

Такі маніпуляції укупі з лущенням, обробкою спеціями і рідинами, роблять даний сорт просто таки ідеальним для приготування справжнього плову. 

Узбецький плов – рецепти і технологія приготування плову, докладно про спеції та рисі

Узбецький плов - рецепти і технологія приготування плову, докладно про спеції та рисі

Якщо Вам доводилося хоча б раз пробувати справжній узбецький плов, Ви ніколи не забудете його пряний аромат і неповторний смак. Рецепт приготування плову в домашніх умовах зовсім нескладний.

Як правильно приготувати плов

Плов є древнім національним блюдом Закавказзя, Середнього та Близького Сходу, Азії. Варіантів приготування цієї страви безліч. Однак імениті кулінари запевняють, що якщо кілька людей будуть одночасно готувати плов, використовуючи один рецепт, у всіх все одно вийде блюдо з різними смаками.

Як же правильно приготувати плов, в чому секрет узбецького плову? Спеціально для наших читачів ми зібрали воєдино найважливіші рекомендації, які допоможуть створити маленький шедевр великого мистецтва під назвою плов.

Секрет 1 – Технологія правильного приготування плову

Одним з головних секретів ідеального плову вважається не склад використовуваних продуктів, що теж не маловажно, а сама методика його приготування.

Головним чином, смак і аромат страви залежить від правильного поєднання двох основних складових плову: рису і м’ясної основи (зирвака). Іноді для приготування цієї страви замість рису використовують пшеницю, кукурудзу, горох.

Однак в будь-якому випадку, щоб плов ввібрав в себе всі смаки і аромати, крупа в страві не вариться, а гаситься (нудиться).

Секрет 2 – Закладка продуктів

Ще одним важливим етапом в технології приготування плову є вибір сорту рису та моркви, а також їх попередня підготовка і послідовна закладка. Крім цих продуктів обов’язково знадобляться: м’ясо, цибуля, жир, сіль, вода, спеції і приправи.

Важливо знати: співвідношення моркви, рису, цибулі, м’яса повинно бути один до одного. Якщо м’ясо не дуже жирне, тоді слід додати трохи більше масла. Морква краще нарізати довгою соломкою, причому, чим довше буде соломка, тим смачніше вийде блюдо.

Спеції та сіль необхідно додавати в середині приготування «заправки», яка включає м’ясо, цибулю і моркву.

Секрет 3 – М’ясо для плову

Щоб приготування цієї страви підійде практично будь-яке м’ясо. Дивно смачний плов вийде, якщо використовувати яловичину, свинину, кролятину, індичину, курятину. Однак дуже вдалий м’ясо для класичного узбецького плову – баранина (задня частина, лопатка або грудинка). Тільки баранина здатна подарувати страві тонкий, неповторний смак.

Секрет 4 – Який рис потрібний для плову

Якість і смак плову, головним чином, залежить від рису. Важлива умова – рис у страві не повинен злипатися. Він повинен бути розсипчастим, міцним і тримати форму. Наприклад, круглі або довгі зерна рису не потрібно використовувати для плову – оскільки вони занадто м’які і швидко розварюються, а плов перетворюється в м’ясну кашу.

Який же все-таки рис потрібен для плову? Для плову найкраще підходять узбецькі або таджицькі сорти рису. Вони прекрасно вбирають жир і воду, при цьому залишаються розсипчастими. Ці сорти мають певний зовнішній вигляд – темні довгасті смужки залишаються на кожній крупинці і після їх приготування, а рожева пудра, що покриває рис, надає плову божественний аромат.

Секрет 5 – Спеції та приправи для плову

Якщо рис і м’ясо є головними складовими східного страви, то овочі, прянощі і спеції для плову – додатковими інструментами, за допомогою яких Ви можете імпровізувати з його смаковими якостями і ароматами.
Крім цибулі та моркви, в плов можна додавати родзинки, часник, зерна кумина, барбарис, айву, курагу, гострий перець, зелень.

Секрет 6 – Масло для плову

До вибору масла для плову так само потрібно поставитися з усією відповідальністю. Найсмачнішим вважається плов, який приготовлений на рослинній олії (кунжутному, бавовняному) або на курдючному жиру.

Секрет 7 – Посуд

Ідеальний посуд для плову – мідний казан, товста і глибока сковорода або чавунна каструля. У будь-якому варіанті посуд повинна мати товсті стінки і щільно прилягає кришку.

Коли плов готовий, загорніть каструлю в щільне ковдру і залиште на годину – плов стане ще смачніше.

А тепер, коли Ви знаєте тонкощі правильного приготування справжнього плову, можете сміливо вибирати будь-який запропонованих нами рецептів і пробувати його приготувати. Ми впевнені, що у вас вийде приголомшливе блюдо! Всі члени сім’ї будуть просити вас приготувати плов знову і знову!

Класичний рецепт узбецького плову з бараниною

Склад: баранина – 1 кг рис-1 кг жир (курдючний) або рослинне масло – 300 мл цибуля-1 кг морква -1 кг родзинки – 100 г часник – 1 головка зіра (кумін)

приправа для плову

приготування:

Баранину крупно порубати, жир і овочі нарізати соломкою 3-4 см, рис ретельно промити в проточній воді.

В казані спочатку витоплюється жир, потім обсмажується м’ясо до золотистого кольору. Потім додається цибуля та морква (по черзі). Через 5-10 хвилин туди ж засипаються спеції, сіль, часник (неочищений) і розтерта в пальцях зіра.

Якщо м’ясо готове, то і «зірвак» готовий. Зірвак – це основа для плову, суміш м’яса і овочів.

Тепер час для рису. Половина обсягу крупи засипається в казан до овочів і м’яса, після родзинки і знову рис.

Додавати воду необхідно обов’язково гарячу, щоб не знижувати температуру в казані. Рівень води повинен бути на два пальці вище рису.

Готується блюдо на великому вогні до тих пір, поки не википить вода, потім рис згрібається від стінок до центру. Виходить своєрідна гірка. Потім ще 30 хвилин на слабкому вогні під кришкою (в цей час кришку не відкривати!).

Вимкнути вогонь, накрити теплим рушником і дати настоятися 1 годину. Викласти плов на спеціальну тарілку – лягаю.

Плов з куркою

За цим рецептом плов з куркою виходить більш дієтичний і ніжний.

Склад: куряче філе – 0,5 кг цибуля – 4 шт. морква – 4 шт. рис – 2 склянки рослинне масло – 100 г сіль – за смаком

спеції і приправи для плову (перець, зіра, кизил і т.д.) – за смаком

Приготування:
Курку вимити, висушити паперовим рушником, злегка відбити. Нарізати філе великими кубиками, моркву і цибулю – соломкою. Обсмажити все в казані або сотейнику (окремо). Потім в ємність, де обсмажувалися овочі, додати курку, сіль, спеції і промитий рис.

Всі продукти ретельно перемішуються. Додати 4 склянки води і на середньому вогні все це нехай кипить протягом 20 хвилин. Після закрити кришку, зменшити вогонь і не відкривати 25 хвилин, нехай нудиться.

Накрити рушником і дати настоятися під кришкою 15 хвилин.

Все – плов з куркою готовий. Швидко і з задоволенням! Подавати зі свіжими овочами.

Плов з яловичини

Готується він з використанням тих же продуктів, що і в інших варіантах. Із задоволенням ділимося рецептом плову з яловичини, який виходить більш ароматний, ніж з куркою.

Склад: рис – 3 склянки спеції і прянощі – за смаком масло рослинне – 200г м’ясо (яловичина) – 1 кг овочі (цибуля і жовта морква) – по 3-4 шт. сіль за смаком

вода (окріп) – 5-6 склянок

Приготування:
М’ясо промити в проточній воді, промокнути паперовим рушником і нарізати великими шматками. У глибокому чавунному сотейнику слід прожарити масло, покласти м’ясо, гарненько його обсмажити. В окремій сковороді обсмажити до золотистого кольору морква і цибуля. Овочі додати до м’яса і перемішати, трохи загасити всі разом.

Після чого, не знімаючи з вогню, слід додати киплячу воду, а після сіль, спеції і рис. Добре вимішати, щоб всі інгредієнти просочилися жиром і соком. Через 15 хвилин бурхливого кипіння, рис зібрати гіркою і викласти в середину часник. Накрити кришкою і на невеликому вогні тушкувати ще хвилин 40 до готовності.

В кінці обов’язково потрібно дати готового блюда настоятися 1 годину.

Перед подачею викласти плов на велике страви, а м’ясо обробити на шматочки, покласти зверху. Хліб до плову недоречний, тому можна подати лаваш.

Плов зі свининою

При приготуванні узбецького плову, можна трохи відступити від правил і використовувати замість баранини – свинину. Вийде дуже ситний і соковитий плов зі свининою.

Склад: свинина – 1 кг морква – 1 кг цибуля – 1 кг помідорів (свіжий) – 1 шт. рослинне масло – 150 г рис – 3 склянки спеції і приправи – за смаком

сіль за смаком

Приготування:
Кількість продуктів залежить від розміру казана. Однак пропорції дотримуватися обов’язково: інгредієнти беруться в рівному співвідношенні крупи, моркви, цибулі і м’яса. За традицією, плов готують на багатті, але в домашніх умовах він не менш смачний і розсипчастий, головне дотримуватися правил приготування (див. Початок статті)

У чавунному посуді на розігрітій олії підрум’янюється яловичина, попередньо нарізане великими шматками. Далі, м’ясо виймається і в цьому ж жиру обсмажуються цибулю (соломкою) і моркву (великим брусочком). Після того, як всі складові плову обсмажені, покласти дрібно нарізаний помідор, перемішати. «Зірвак» готовий.

Посолити за смаком, додати спеції, улюблені приправи і прянощі. Засипати рис і влити акуратно окріп (води повинно бути в 1,5-2 рази більше крупи).

Плов зі свининою готується 40 хвилин. В кінці обов’язково в середину покласти головку неочищеного часнику для аромату, знову закрити кришку і дати настоятися 1 годину.

Як правильно вибрати рис для плову

Як правильно вибрати рис для плову

Приготування смачного плову – це справжнє мистецтво, яке вимагає знання технології, але не менш важливим є вибір відповідних продуктів, оскільки саме правильно підібрані інгредієнти будуть впливати на кінцеві смакові якості готового блюда.

Плов – вся справа в рисі

При виборі «правильного» сорти рису не можна віддати пальму першості якогось певного виду і виявити, який різновид буде краще.

Існує кілька параметрів, яким має відповідати рисова крупа

Саме вони є визначальними критеріями для вибору якісного рису, необхідний використовувати для плову, щоб останній був ароматним і смачним.

  • крихкість. «Правильний» рис повинен бути розсипчастим, щоб в результаті не вийшла однорідна, клейка маса, яку не дуже приємно є і ніяк не буде виглядати у вигляді справжнього узбецького плову;
  • смакова насиченість. Це критерій, який більше відноситься до гастрономічних якостям рису. Зерна не повинні бути надмірно пересушеними, дрібними і порожніми, інакше готову страву буде пісним і не ситним;
  • колір. Багато хто відносить цей критерії до не менш важливим, ніж інші. Саме від колірного відтінку рису буде залежати зовнішня краса готового блюда, оскільки дуже часто почуття голоду починає прокидатися при «поглинанні» страви очима.

Розсипчастість – найголовніше в рисі

Існує три способи домогтися потрібного ефекту:

  1. вибір оптимального сорту. Протягом довгого часу, коли людство використовує рис в їжу, було виведено безліч сортів, серед яких є різновиди з мінімальним вмістом клейковини. Серед них виділяються Дев-Зіра, Басматі, Садрі і інші сорти, які відносяться до довгозернистим. На відміну від них короткі і середні зерна мають більшу кількість клейкої речовини, а круглі сорти зовсім багаті цієї непотрібної при готуванні плову субстанцією;
  2. Ретельна промивка рису. Перед приготуванням рекомендується ретельно промивати рис відповідно до певного алгоритму дій. Насамперед потрібно замочити рис. На питання: «який водою заливати?» Відповідь однозначна – чистої і холодної. Також в неї можна додати прянощі і посолити, оскільки саме в цей час зерна активно насичуються вологою. Після чого необхідно вилити воду і влити в рис нову порцію рідини. Ця процедура повторюється багато разів, поки злив води не буде прозорим. Для більшого ефекту допускається потерти зернятка руками;
  3. Випарювання клейковини. Клейковина – це крохмаль, який перетворюється в глюкозу при певній температурі, що становить понад 80 градусів. Щоб «спалити» наявний в рисі крохмаль потрібно підтримувати температуру вище зазначеної протягом всього процесу готування. Домогтися цього можливо при приготуванні плову в товстостінній посуді. Також важливим моментом є витримування плову при википанні всієї води. Після досягнення цього моменту рекомендується знімати плов з вогню і укутати його в ковдру. Це дозволить температурі поступово руйнувати крохмаль і не призведе до злипання зерен.

Слід зазначити, що існує два різновиди рису, зерна яких ніколи не злипаються. Це бурий рис і пропарений, яка найчастіше буває ще й шліфований.

Який рис найкраще підходить для приготування плову?

Плов готують з м’яса, рису і спецій. Ця страва дуже популярно серед багатьох народів, особливо в Середній Азії, де воно відзначається вже багато століть. Місцеві жителі завжди приділяли велике значення питанню про те, який рис краще для плову.

Сучасна харчова промисловість пропонує кілька сортів рису. Він буває круглий і довгозерний, шліфований і нешліфований, білий і коричневий.

І для того щоб з’ясувати, який рис краще для плову, потрібно звернути увагу на якісні характеристики різних видів крупи.

Для приготування плову я зазвичай користуюся самим звичайним рисом російського виробництва. Але можу сказати, що смак плову не так залежить від сорту рису. Важливо просто готувати плов з любов’ю і вчасно додати м’ясо, правильно розрахувати кількість води, спочатку заливається в каструлю, вибрати відповідні спеції, правильне кількість морквини, цибулі, часнику.

Досвідчені кулінари знають, що отримати смачний плов можна, лише обравши відповідний сорт рису. Проте, це видається важким завданням, враховуючи сучасний вибір крупи, пропонованої в магазинах. Як же вибрати ідеальний зерно для приготування узбецького страви?

Щорічно вирощується понад півсотні тонн всіляких видів рису, адже з нього можна приготувати безліч смачних страв. Він багатий білком, якого містить близько 8%, а також в ньому містяться корисні мікроелементи, які дуже важливі для здоров’я.

Справжні цінителі плову знають, що отримати ідеальний результат при приготуванні страви можливо за умови відмінної якості рису.

Але як же вибрати кращий і найбільш підходящий для цієї мети варіант? Адже торговельна мережа рясніє широким асортиментом цього продукту.

Ми сьогодні спробуємо максимально повно розкрити це питання і розповімо, який потрібен сорт рису для розсипчастого плову, і як правильно його вибрати.

1 Який рис буде краще для приготування смачного плова1.0.1 Сорти ріса1.1 Правила вибору рису для плова1.2 Який спеціальний рис краще використовувати для плова1.3 Обробка рису перед пріготовленіем1.4 Рецепти плова1.4.1 Узбецький плов в казане1.4.

2 Плов з бурого рису в мультіваркеКакой рис буде краще для приготування смачного пловаЕжегодно вирощується понад півсотні тонн всіляких видів рису, адже з нього можна приготувати безліч смачних страв.

Він багатий білком, якого містить близько 8%, а також в ньому містяться корисні мікроелементи, які дуже важливі для здоров’я.

1 Види і сорти ріса2 Який рис краще для плову? 3 Правила обробки рису перед пріготовленіем4 Приблизне співвідношення рису і води Рис – одна з найбільш затребуваних круп в усьому світі.

Щоб страви з нього завжди виходили вдалими, потрібно знати, який сорт продукту підходить для того чи іншого частування. Наприклад, апетитні не розпадаються роли вдасться зробити з круглих зерен, а для смачного різотто найкраще придбати сорт карнаролі.

Який рис краще для плову? Розбираємося разом.

Багатьох господинь цікавить, як вибрати рис для плову, щоб страва вийшла смачною і розсипчастим. Смачний і ароматний плов є одним з улюблених страв жителів нашої країни.

Хоча він і виник на просторах Середньої Азії, його популярність і популярність простягається далеко за її межі.

Особливо полюбився він господаркам слов’янських країн, які привнесли в це блюдо частинку свого національного колориту і адаптували до своєї традиційної кухні.

1 Білий рис2 Коричневий рис3 Червоний ріс4 Пропарений рис5 Правила вибору ріса6 Відео: як варити рис в плові, щоб він не злипався Досвідчені кулінари не з чуток знають, що успіх приготування плову безпосередньо залежить від правильно обраного рису.

Вимоги до зернам особливі, вони не повинні злипатися між собою, розварюються, відштовхувати воду або бульйон. Сьогодні вже вивчені всі різновиди рису, тому вибрати підходящий варіант не складе труднощів. Головне, дізнатися всі тонкощі, на які слід звернути увагу.

Розглянемо види рису і їх відповідність плову.

Часом вчені, працюючи над яким-небудь проектом глобального масштабу, замість наукового відкриття винаходять зовсім не те, чого від них чекали. Наприклад, хотіли ліки від стенокардії, а отримали «Віагру». Так що там вчені! Будь-який з нас, вирішивши приготувати плов, може в підсумку отримати кашу з м’ясом. А все тому, що ми не знаємо, який рис потрібен для плову.      

Смакові якості плову залежать не тільки від майстерності кухаря, але і від обраного рису.

З рису можна приготувати безліч страв, але найбільш улюбленим і корисним варіантом є саме справжній плов, який прийшов до нас з Узбекистану.

Саме в цій країні знають про плові абсолютно все, тому багато кухарі з радістю діляться про те, який саме рис краще вибрати для смачного плову.

Секрет ідеального смаку будь-якої страви полягає в правильній підготовці продуктів і в хорошому настрої кухаря. На нашу думку, навіть сама спроба присудити пальмову гілку першості якомусь сорту рису – безглузда.

Надто вже різні смаки у всіх нас. Ось і виходить, що найкращий рис для плову той, який є у вас на даний момент (не варто нервувати зайвий раз в пошуках «того самого», ідеального рису для плову).

Ну, або той, який ви вже випробували і визнали найсмачнішим.

Приготування смачного плову – це справжнє мистецтво, яке вимагає знання технології, але не менш важливим є вибір відповідних продуктів, оскільки саме правильно підібрані інгредієнти будуть впливати на кінцеві смакові якості готового блюда.

Який рис краще використовувати для плову

Який рис краще використовувати для плову

Плов є улюбленою стравою багатьох народностей, тому немає нічого дивного в тому, що навіть в країнах, в яких рис звичайно не вирощується, плов все одно є частим гостем на обідніх столах.

Разом з тим, щоб дане блюдо вийшло максимально смачним, необхідно точно знати, який рис використовувати для плову, адже в світі існує безліч різновидів цієї культури і далеко не кожна подарує вам такої чудової смак, яким хороший плов і відрізняється.

Який потрібен рис для плову

Насправді в світі налічується кілька сотень сортів рису і описувати їх можна нескінченно довго, тому, краще всього відразу познайомитися з тими сортами цієї древньої культури, які є рідкісними, але найбільш підходящими для приготування ситного плову.

  1. Елітний сорт рису «Жасмин» . Цей сорт рису відрізняється оригінальним молочним смаком, м’якістю, в’язкістю, і відсутністю склеєних зерен – розсипчастою;
  2. Королівський сорт рису «Басматі» . Він відомий своїм горіховим смаком, відрізняється незвичайним зовнішнім виглядом – зерна такого рису довгі, а при варінні стають ще довше. Найчастіше цей рис обробляють паром, щоб зберегти всі його корисні властивості.
  3. Дикий рис вважається справжнім рекордсменом за вмістом корисних речовин в своєму складі. Правда і коштує даний продукт дуже дорого, щоб його можна було часто зустріти на столі у середньостатистичної сім’ї. Зате це просто відмінний дієтичний продукт, який використовують для схуднення. Темно-цегляний або навіть чорний колір зерен, низька калорійність, можливість використовувати цей рис і для створення солодощів, і для приготування звичайного гарніру робить його досить популярним в східних країнах.
  4. Сорт «Арбор» використовується для варіння супів і різотто – в процесі приготування зерна приймають кремоподібне стан.
  5. Інші сорти продукту : для того, щоб вийшли суші використовується особливий рис, є також рис насиченого червоного кольору і бурий рис, користуються популярністю повітряний рис і рис для приготування десерту. Є багато інших його різновиди.

Види рису за прийомами обробки зерна

  • Шліфований рис (всім знайомий білий рис). Такий рис можна без особливих труднощів знайти на полицях будь-якого продуктового магазину, і користується він є дуже популярною серед споживачів завдяки тому, що час його варіння може становити всього 15 хвилин.
  • Нешліфований рис (коричневий). Через мінімального обробітку в цьому рисі зберігаються багато важливих компоненти необхідні для організму людини. Правда, зберігається такий рис недовго, а вариться більше півгодини, що не дуже подобається господаркам.
  • Пропарений рис . Цей вид рису ще дуже корисний і при варінні він не склеюється, що дає можливість використовувати його при приготуванні багатьох популярних страв.

Критерії вибору рису для приготування плову:

  1. Ви можете придбати в магазині спеціальний рис з позначкою «рис для плову», правда, це зовсім не означає, що виробник пропонує вам рис певного сорту і якості.
  2. Якщо ви хочете, щоб ваш рис був максимально розсипчастим, то найкраще купуйте пропарений рис, сорт «Жасмин», сорт «Басматі» або змішайте пропарений рис і дикий рис.
  3. Найбільш ідеальними для приготування плову є довгозернистим сорти рису. Круглі зерна для плову зовсім не годяться.
  4. Перед покупкою уважно розгляньте упаковку з рисом – в ній не повинно бути ламаних зерен, сміття, поверхня зерен повинна бути ребристою, і, звичайно ж, в обраному вами рисі не повинно бути ГМО.
  5. Якщо ви вибрали рис, але при готуванні він став виглядати менш привабливо, ніж ви очікували, просто більше не використовуйте його для варіння плову, найкраще зробити з такого рису смачну рисову кашу.

Разом з тим, вибираючи найбільш цей сорт рис для приготування ароматного плову, не забувайте, як часто підробляють дану культуру недобросовісні виробники. Перевірити, чи дійсно ви придбали вказаний сорт рису, вам допоможуть кілька важливих правил:

  • Справжній рис «девзіра» при розтиранні в долонях видає характерний хрускіт;
  • Зерна цього рису повинні бути важкими на вагу;
  • Ви не зможете надкусити зерно рис «девзіра», настільки воно тверде;
  • На поверхні зерен «девзіра» є довгаста коричнева смуга, її не можна стерти.

Як можна підготувати рис напередодні приготування

Якщо ви поставили собі за мету приготувати максимально розсипчастий, ніжний і смачний плов, щоб здивувати своїх рідних і друзів, необхідно не тільки правильно вибрати вид рису, але ще і правильно його підготувати до варіння.

Для початку вам необхідно ретельно промити рис – таким чином ви змиєте з нього весь крохмаль, який зазвичай і є головним винуватцем склеювання рисових зерен. Всього на півгодини замочіть рис в теплій водичці, в яку додана щіпка солі.

Сюди ж ви можете додати трохи улюблених спецій, наприклад – шафран або гвоздику, тоді ваш плов придбає просто неповторні смакові якості.

Якщо ви хочете приготувати СПРАВЖНІЙ плов, подивіться як це насправді відбувається приготування:

Щоб остаточно зрозуміти, який рис краще використовувати для плову, щоб дане блюдо вийшло не гірше, ніж у народів Близького Сходу, мають всі підстави вважатися його винахідниками, потрібно не так вже й багато. Визначити правильний сорт, вибрати необхідне кількості рису, підібрати рецепт плову, визначитися з посудом, де він буде готуватися, знайти спеції за смаком, правильно підібрати пропорції води і продукту.

Watsons UA

Leave a Comment