Як скласти меню для дієти при панкреатиті і гастриті: раціон на тиждень і допустимі продукти


Як скласти меню для дієти при панкреатиті і гастриті: раціон на тиждень і допустимі продукти

Як скласти меню для дієти при панкреатиті і гастриті: раціон на тиждень і допустимі продукти

Нерідко такі захворювання, як гастрит і панкреатит приходять до людини відразу разом. Вони з’являються з-за нерегулярного і поганого харчування, стресів, шкідливих звичок. Все це дратує слизову шлунка і підшлункову залозу. Коли один орган починає здаватися, другий слід за ним, тому людина набуває два захворювання відразу ж.

Лікування і профілактика даних захворювань полягає в правильній дієті і ретельно підібраному меню як на кожен день, так і на тиждень вперед. Сьогодні ми розповімо, як правильно харчуватися при панкреатиті і гастриті, а також як складе відповідний меню для цієї дієти на тиждень.

Особливості панкреатиту і гастриту

У нашому організмі всі органи працюють синхронно і взаємопов’язані. Особливо це видно на прикладі травної системи. Наша підшлункова залоза знаходиться відразу за шлунком і проблеми з нею негативно позначаються на слизовій оболонці шлунка, викликаючи її запалення. Далі, порушується кислотно-лужний баланс, і з’являються проблеми з травленням у вигляді панкреатитів і гастритів.

Характерними особливостями цих захворювань є спазматичний біль. При панкреатиті спостерігаються болі, як при холециститі. Перший крок на шляху до лікування – це дотримання спеціальної дієти при цих захворюваннях.

Чому потрібно дотримуватися дієти при гастриті і панкреатиті?

Після гастриту запалена слизова шлунка може стати причиною виразки шлунка. Тому дуже важливо при ньому і панкреатиті дотримуватися дієти і виключити з меню наступне:

  • мають високу температуру і дуже холодні страви;
  • солоні і перчені продукти;
  • продукти бродіння;
  • кислі страви.

При складанні свого меню на тиждень або на добу при захворюваннях потрібно формувати його на основі тих продуктів, які не стимулюють виділення шлункового соку, в числі таких можуть бути міцні напої, а також чай і кава. Продукти повинно бути добре засвоюваними і не створювати додаткових навантажень для стінок вашого шлунка.

А ще при панкреатиті і гастриті потрібно вживати лише ті, що щадить ваш шлунок з хімічної точки зору. Також врахуйте те, що є гастрити з підвищеною і зниженою кислотністю, при яких дієта буде дещо відрізнятися. При панкреатиті потрібно дотримуватися дієти з великим вмістом білкових продуктів і мінімумом солодощів і жирів.

Які можна продукти при панкреатиті і гастриті, а які не можна?

При даних захворюваннях на шлункову флору позитивно впливають такі продукти:

  • фруктові і ягідні напої;
  • супи та бульйони без жиру;
  • пюре з овочів;
  • відварені овочі крім білокачанної капусти;
  • нежирна варена риба;
  • яловичина на пару (заборонена при загостренні гастриту і панкреатиту);
  • відварна курка;
  • молочні продукти, які обволікають шлункові стінки і не допускають їх роздратування.

Якщо говорити про заборонених продуктах при даних захворюваннях, то ось лише невеликий їх перелік при дієті:

  • алкоголь;
  • мариновані, кислі і солоні продукти;
  • смажене і копчене;
  • гостре з великою кількістю спецій;
  • цукерки, кава, шоколад, морозиво;
  • жирна риба;
  • кислі плоди і ягоди, соки на їх основі;
  • чорний хліб і свіжа випічка.

Якщо ви при панкреатиті і гастриті виключіть перераховані страви зі свого меню, то нормальні функції підшлункової залози і шлунка відновляться куди швидше.

Рекомендації по дієті при захворюваннях

При загостреннях панкреатиту і гастриту дієта повинна бути порціонної, а харчування – рівномірним. Їжте невеликими порціями по 6 раз на добу, дотримуючись при цьому однакові проміжки між прийомами їжі. Пережовуйте її повільно і добре.

Якщо ви дотримуєтеся дієти протягом тижня і більш тривалого періоду, «зірватися» і дозволити собі щось заборонене буває дуже легко, особливо якщо ви йдете на поправку. Але так чинити не можна, інакше ви ще більше затягнете процес загоєння слизових шлунка і підшлункової залози.

При дієті під час гастриту і панкреатиту важливо дотримуватися такі прості правила:

  • не переїдайте, щоб не розтягувати стінки шлунка і не допустити виразку, запалення, застій або печію;
  • їжте часто і регулярно.

При загостреннях харчуватися потрібно по 6 раз на добу, а через тиждень – як мінімум 4 рази. Складайте своє меню таким чином, щоб проміжки між прийомами їжі становили 3-4 години.

Зразкове меню на тиждень

При гастриті і іноді при приєднаному панкреатиті меню на тиждень може виглядати приблизно так.

  • з’їдайте два яйця некруто, рисову кашу на воді і неміцний чай на сніданок;
  • випивайте кисіль або незбиране молоко на другий сніданок;
  • на обід суп-пюре з овочів, запіканку з картоплі, рибне суфле і компот;
  • на полуденок – гарбузовий сік і пшеничні сухарі;
  • на вечерю картопляне пюре з відвареної рибою і відвар шипшини;
  • на ніч з’їжте булку, запийте молоком.
  • паровий омлет або сирники, чай на сніданок;
  • на другий сніданок молоко і запечене яблуко;
  • на обід відварна курка, перловий молочний суп і желе з фруктів;
  • полуденок включає здобні булку, печиво сухе і кисіль;
  • на вечерю рисова каша, риба і молочний кисіль;
  • чай перед сном.
  • вранці омлет, гречка на молоці, чай з молоком;
  • другий сніданок – молоко і запечене яблуко;
  • на обід рибний бульйон, яловичина відварна з картоплею і кисіль з фруктів;
  • на полуденок галети з відваром шипшини;
  • на вечерю тефтелі з риби, гречка на воді і кисіль;
  • перед сном кефір.
  • перший сніданок включає вівсянку, яйце всмятку, чай з вершками;
  • другий складається з киселю;
  • на обід суп-пюре з вершками, пудинг, парові котлети з курки і компот;
  • на полуденок сухе печиво і відвар смородини;
  • на вечерю варена риба з макаронами і настій шипшини;
  • кефір перед сном.
  • сніданок включає паровий омлет, манну кашу і чай;
  • другий сніданок – це кисіль і печене яблуко;
  • на обід варена яловичина з картопляним пюре, гарбузовий суп і чай;
  • на полуденок кисіль з галетами;
  • на вечерю рибне суфле з морквяним пюре і кисіль;
  • булочка з молоком на ніч.
  • вранці з’їдайте яйце всмятку з рисовою кашею, печиво та чай;
  • на другий сніданок – кисіль;
  • на обід суп молочний, битки з курки з морквяним пюре і сік фруктів;
  • на вечерю макарони з вареною рибою і кисіль;
  • кефір перед сном.
  • на перший сніданок – омлет з вівсянкою, чай;
  • на другий – пиріжок з варенням і кисіль;
  • на обід – суп з фруктів, макарони з вареної яловичиною і чай;
  • на вечерю м’ясний рулет з рисом і молоко;
  • на ніч кефір.

Час дотримання дієти

Перераховане вище меню на тиждень – зразкову, більш предметно його потрібно складати на основі рекомендацій лікаря. Також лікар зорієнтує вас, скільки днів або тижнів при гастриті і панкреатиті потрібно дотримуватися дієти. Як правило, тривалість правильного раціону залежить від того, як швидко припиняться всі симптоми і ознаки захворювань.

Якщо у вас є постійні проблеми з порушеннями шлунково-кишкового тракту, то краще на постійній основі дотримуватися правил правильного харчування. Інакше ви можете придбати панкреатит в гострій формі.

Приймати їжу бажано згідно з графіком, не пропускати прийоми. Денна доза повинна бути в таких межах:

Якщо ви хочете бути здоровими і не мати проблем зі шлунково-кишкового тракту, вибирайте правильні продукти і готуйте їх щадним чином, запікайте або варіть. Відмовтеся від алкоголю навіть у невеликих дозах. Тоді гастрити і панкреатит будуть вам не страшні.

Дієта при панкреатиті і гастриті – список дозволених і заборонених продуктів

Дієта при панкреатиті і гастриті - список дозволених і заборонених продуктів

Гастрит і панкреатит розвиваються у пацієнта разом досить часто. Ці захворювання провокують запальні процеси слизової шлунка і підшлункової залози. Дієта при панкреатиті і гастриті стає важливою складовою цілого комплексу консервативного лікування.

Правильне дієтичне харчування захищає хворого від нападів загострення. Наявність у людини небезпечних для здоров’я хвороб загрожує розвитком всіляких ускладнень, а також незворотних змін в органах шлунково-кишкового тракту.

Принципи правильного харчування

Спільними рекомендаціями з питання організації максимально правильного харчування є наступні:

  • голодування при загостренні. Не завжди хворому вдається утримати стан ремісії і хронічного перебігу недуги. Коли настає загострення хвороби, відбувається посилення неприємних симптомів, наприклад, нудоти, хворобливих відчуттів в області живота і збільшення температури тіла. Можливо також розлад шлунку. Щоб ці прояви хвороби якомога швидше стихли, необхідний повна відмова їжі перші 2-4 дні. Тривалість голодування залежить від ступеня тяжкості і інтенсивності прояви недуги. У цей період дозволяється пити воду і неконцентрований відвар шипшини;
  • невеликий обсяг порції. При захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту рекомендується приймати їжу 5-6 разів на день. Розмір порції не повинен перевищувати 250 г. Такий режим живлення не перевантажує уражені недугою органи і дає їм можливість нормально функціонувати;
  • ретельне пережовування. Споживана їжа при панкреатиті і гастриті повинна бути подрібненою. Перший час готуються овочі, приготовані на пару і в кінцевому підсумку пюрірованние. Після переходу на харчування кусковий їжею, пацієнт повинен ретельно пережовувати їжу, щоб мінімізувати механічний вплив на слизові оболонки. Крім того, пережовування їжі сприяє якісному просочуванню ферментами, які забезпечують якісне переварювання і перетворення їжі в джерело енергії людини;
  • виключити нездорові перекуси. Більш часте харчування не означає, що людина повинна харчуватися на ходу і поспіхом. Кожен прийом їжі повинен проходить в спокійній обстановці. Їжа повинна бути здоровою і відповідати призначеної дієті. Вона повинна містити достатню кількість власної вологи, щоб людині не довелося запивати надмірно суху їжу водою. Пиття під час їжі погіршує взаємодія ферментів з їжею, що в свою чергу ускладнює процес травлення;
  • відмова від звички пізно вечеряти. Після останнього прийому їжі повинно пройти не менше 2-х годин перед сном. Це необхідно, щоб у нічний час шлунок відпочив, а не займався переварюванням їжі. Прийом їжі в пізній час негативно позначається на стані здоров’я людини. Процеси травлення і виділення ферментів сповільнюються, всмоктування корисних і поживних компонентів погіршується. Через це організм не отримує необхідного для нього якісного харчування;
  • нормальна температура їжі. Споживана пацієнтом їжа не повинна бути занадто гарячою чи холодною. Їжа повинна бути теплою і приємною температури, щоб не дратувати слизові органів шлунково-кишкового тракту.

Загальні рекомендації по приготуванню їжі

Правильно харчування при гастриті і панкреатиті можна організувати в домашніх умовах. Для цього їжа хворому готується окремо від загального столу. Перший час після загострення їжу рекомендується готувати на пару або відварювати.

Надалі її дозволяється гасити, однак про такий спосіб, як жарка, людині з гастритом і панкреатитом доведеться забути.

Під час смаження на сухій сковороді або з додаванням соняшникової олії в їжі утворюються речовини, дратівливі шлунково-кишкового тракту і надають на нього додаткове навантаження.

М’ясний бульйон вживають другий, тобто перший бульйон з варіння м’яса використовують для приготування страви для здорових членів сім’ї. Проварений шматок м’яса знову кладуть в чисту воду і повторюють процес варіння. Такий бульйон виходить дієтичним і нежирним. Для його приготування використовуються нежирні сорти м’яса, наприклад, яловичину.

Ознаки та рекомендації при гастриті

Овочі на пару перед вживанням попередньо подрібнюють блендером або перебивають до пюреобразного стану. Те ж саме можна робити і з звареними крупами, щоб перетворити їх в пасту.

Коли мине період загострення, готову їжу дозволяється приправити невеликою кількістю вершкового масла. Приправляти їжу сіллю, перцем і дратівливими підшлункову прянощами не можна.

Варто також відмовитися від приправ, які можуть містити барвники і штучні добавки для поліпшення смаку їжі.

Ефективність лікування захворювань органів шлунково-кишкового тракту багато в чому залежить від правильно складеного переліку продуктів, дозволених і заборонених до вживання. Консервативне лікування гастриту і панкреатиту ніколи не дасть бажаних результатів і тривалої ремісії, якщо хворий не буде стежити за своїм раціоном, вживаючи звичні для нього улюблені страви.

При відсутності ознак і симптомів гострого стану раціон пацієнта значно розширюється. У таблиці наведено продукти харчування, які можна вживати без шкоди для здоров’я, і ​​ті, які виключаються повністю з їжі через їх негативного впливу на органи шлунково-кишкового тракту.

Найменуваннядозволенозаборонено
Хлібобулочні виробиЧи не завдасть шкоди здоров’ю пацієнта невелику кількість пшеничного хліба з борошна 1 або 2 сорту. Хліб повинен бути підсушеним в тостері або духовці.Неприпустимо присутність в раціоні хворого здобних виробів, житнього хліба. Також не рекомендується вживати свіжі хлібобулочні вироби сьогоднішньої випічки.
Перші стравиСупи готуються на другому бульйоні після варіння курячого філе. Добре також впливає на організм вживання супів на основі овочевого бульйону. У нього дозволяється додати крупу і невелика кількість вермішеліЗаборонено готувати перші страви на жирних, наваристих м’ясних бульйонах. Для перетравлення такої страви підшлункова буде змушена працювати під додатковим навантаженням, що вкрай небажано.
М’ясо, риба, птицяСтрави готуються на пару або відварюються. Перевага віддається нежирним сортам м’яса, риби або птиці. Замість кусковий подачі, м’ясо готується у вигляді котлет, суфле або фрикадельки.М’ясо та птицю в кусковому вигляді рекомендується вживати якомога рідше. Жирні сорти м’яса і риби вживати заборонено.
яйцяРекомендовані білкові омлети з двох яєць, приготовані на пару.Протипоказані смажені яйця і зварені круто.
ОвочіПісля нападу загострення захворювань сприятливо на роботу органів шлунково-кишкового тракту впливають овочі на пару. Корисними для пацієнта вважаються перетерті гарбуз, картопля, морква і кабачки.Слід уникати вживання сирих овочів, білокачанної капусти, редису і щавлю та інших овочів з високим показником кислоти.
Фрукти і ягодиВибирати слід тільки зрілі і солодкі сорти. З будь-яких фруктів перед вживанням попередньо зчищають шкірку.Кислі або нестиглі фрукти з жорсткою шкіркою.
напоїЗ перших днів нападу панкреатиту дозволяється пити слабкий відвар шипшини, неміцний чай, домашні киселі і несолодкі компоти.Алкогольні напої з будь-яким, навіть мінімальним, вмістом спирту заборонені. Не слід купувати також газовані напої і магазинні соки.

Відмовитися від великої кількості улюблених страв і їжі часом дуже складно. Особливо нелегко пацієнтам дотримуватися дієти, коли інші члени сім’ї не обмежені у виборі своєї їжі.

Рідні і близькі можуть допомогти людині звикнути до нового режиму харчування, якщо деякий час будуть харчуватися відповідно до призначеної хворому дієтою.

Якщо це неможливо, то на час слід забути про домашньої випічки, смажених стравах, покупці копчених ковбас та інших делікатесів, які були звичні в сім’ї. Чим менше в будинку буде спокус для пацієнта, тим швидше він звикне до правильним харчуванням і не буде страждати від обмежень.

Після загострення хвороб дієта необхідна для того, щоб знизити кількість виробленого шлункового і панкреатичного соків. Правильне харчування допомагає зменшити інтенсивність симптомів і полегшити дискомфорт пацієнта. Після кількох днів голодування, що вводяться в раціон страви повинні бути максимально збалансованими, містити білки, жири і вуглеводи.

Приблизне меню на тиждень виглядає наступним чином:

1-й і 4-й день

сніданок:

  • пюре з відвареної картоплі;
  • пшеничні сухарики;
  • мінеральна вода без газу. Випивається за 15-20 хвилин до сніданку.

Другий сніданок:

  • білковий омлет з 2-х яєць;
  • куряча котлета на пару;
  • підсушений скибочку хліба з пшеничного борошна.

обід:

  • суп, зварений на другому бульйоні з курячого філе;
  • шматок риби на пару;
  • відварені овочі.

Полудень:

Як полудня підійде домашній кисіль або желе з дозволених фруктів.

вечеря:

  • вівсяна каша на воді з додаванням невеликої кількості морквяного пюре;
  • стакан молока з підсушеним шматочком хліба.

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту варто дотримуватися суворого раціон харчування

2-й і 5-й день

сніданок:

  • гречана каша – порція 100 г;
  • відвареної і подрібнений шматок яловичини;
  • стакан води без газу, випитий за 15 хвилин до сніданку.

Другий сніданок:

  • суфле фруктове, приготовлене в домашніх умовах.

обід:

  • порція овочевого супу з макаронами;
  • кабачкової пюре;
  • риба, приготована на пару.
  • відвар шипшини.

Полудень:

Запечене яблуко 1-2 шт.

вечеря:

  • рисова каша;
  • парові котлети з курки;
  • чай.

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту варто дотримуватися лікувальної дієти

3-й і 6-й день

сніданок:

  • білковий омлет з двох яєць;
  • стакан нежирного молока;
  • скибочку підсушеного пшеничного хліба.

Другий сніданок:

обід:

  • пюре з цвітної капусти;
  • фрикадельки з яловичини;
  • неміцний чай.

Полудень:

  • сирний пудинг з запеченими фруктами.

вечеря:

  • овочі, запечені в духовці;
  • риба, запечена в духовці з овочами.
  • скибочку пшеничного хліба, підсушеного в тостері.

За умови гарного самопочуття і зниження інтенсивності симптомів з сьомого дня дієти раціон дозволяється доповнити невеликою кількістю вершкового масла, яке додається в каші. Поступово калорійність страв збільшується, але повинна залишатися в межах 2500 ккал на добу.

Щоб знати, яка дієта при панкреатиті і гастриті максимально швидко і ефективно поставить на ноги людини, усуне неприємні симптоми і допоможе запобігти розвитку ускладнень, слід звернутися до фахівця для детальної консультації та складання меню.

Дієта при панкреатиті – харчування, лікування, меню на тиждень

Дієта при панкреатиті - харчування, лікування, меню на тиждень

Панкреатит – це недуга підшлункової залози, головна функція якої полягає у виробленні речовини, яке дозволяє перетравлювати їжу і засвоювати з неї всі необхідні мікроелементи і сполуки.

Лікування даної дієти полягає, в більшій мірі, у веденні здорового способу життя, а також потрібно дотримуватися дієтичного раціону харчування. Лікувальна дієта при панкреатиті повинна узгоджуватися з лікарем, який зможе врахувати стадію недуги і можливі патології.

Після того, як лікар складе дозволене меню на тиждень, потрібно дотримуватися всі його рекомендації і категорично відмовитися від забороненого.

Як правило, харчування на кожен день розробляється таким чином, щоб стіл хворого був різноманітним і поживним, щоб не спровокувати зрив і загострення недуги.

Залежно від дисфункції підшлункової залози, може підбиратися різний харчування і, відповідно, дозволені різні дієти, про які ми поговоримо більш докладно далі в статті. Також ми наведемо, як може виглядати приблизна дієта при панкреатиті і надамо найбільш популярні рецепти страв, щоб ваш стіл весь час був різноманітним і смачним.

Загальні рекомендації до дієти при панкреатиті

Корисні продукти при панкреатиті

Дієта при панкреатиті у дорослих полягає у відмові від заборонених продуктів, які надають агресивну дію на систему травлення. Дієта після нападу панкреатиту стає ще більш обмеженою і суворої до того моменту, поки недуга не почне здавати свої позиції.

Так як дана хвороба підшлункової залози засмучує її роботу, відбуваються збої в усьому процесі травлення. Щоб мінімізувати ймовірність рецидиву, необхідно дуже ретельно розробляти харчування, враховувати калорійність столу, а також використовувати допустимі методи термічної обробки (варити, тушкувати, парити).

Харчування природним шляхом при гастродуоденіті і панкреатиті, як правило, на першому етапі виключається. При цьому хворому призначають лікарську терапію, щоб зняти гостре запалення.

Після цього етапу подібна голодна дієта стає більш різноманітною, в неї додають кисломолочну низькокалорійну продукцію, наприклад, кефір і сиру.

Після того, як загострення недуги вщухне, можна буде урізноманітнити стіл ще більше – додати зелені свіжі яблука (попередньо очистивши їх від шкури) або використовувати їх в запеченому вигляді.

Дієта при панкреатиті підшлункової залози що не можна вживати обумовлює однозначно, тому з щоденного раціону необхідно категорично виключити:

  • Жирне.
  • Копчене.
  • Смажене.
  • Кисле.
  • Гірке.

Тому, на дієті доведеться відмовитися від м’яса і риби жирних сортів, жирів тваринного походження, грибів і приправ, соусів, консерви і консервантів, а також солодощів, свіжої випічки, міцних напоїв, газованої води.

Також не варто вживати пшеничну кашу і бобові культури, так як вони надають надмірна дія на шлунок, пригальмовують систему травлення і є причиною підвищеного газоутворення.

Варто зробити особливий акцент на тому, що щадить дієта при панкреатиті повинна виключати вживання спиртних напоїв, а також хворим варто відмовитися від тютюнопаління.

Дієта №1 при панкреатиті

Харчування при панкреатиті

Стіл номер 1 – це дієта для хворих, у яких діагностовано панкреатит хронічної форми в поєднанні з іншими недугами шлунково-кишкового тракту.

При такій дієті дозволені наступні продукти і страви:

  • Білковий омлет на пару.
  • Супи на крупах і молоці.
  • Пісне м’ясо і риба.
  • Каші на молоці.
  • Овочі (особливо морква, буряк, картопля).
  • Ягоди у свіжому вигляді.
  • З напоїв – кисіль, компот або відвар з плодів шипшини.

Дієта №5 і її різновиди

На сьогоднішній день розроблена величезна різноманітність лікувальних систем харчування, яку дієту вибрати – залежить від особливостей захворювання і супутніх ускладнень. Дієта для хворих панкреатитом включає в себе такі принципи:

  • Заборонено вживати надмірно холодні і гарячі страви.
  • Всі вживані продукти потрібно попередньо перетирати через сито.
  • Дієта повинна включати в себе відвари з шипшини.

На дієті №5 при панкреатиті що можна їсти:

  • Філе курки в вареному вигляді.
  • Супи з додаванням овочів.
  • «Вчорашній» хліб.
  • Супи та каші на молоці.
  • Крупи, крім пшениці.

Нижче наведені найбільш популярні рецепти при панкреатиті, які дозволені на дієті номер 5.

  1. Котлети на пару. Для приготування страви знадобиться 200г пісної яловичини, 30 г хліба, 3ч.л. оливковою оліі, 3ст.л. молока, сіль. У процесі приготування всі інгредієнти змішуються до однорідного фаршу, з якого потім формуються кульки. Котлетки потрібно викласти в пароварку і готувати на невеликому вогні до повної готовності.
  1. Суп на молоці з локшиною. Для приготування супу знадобиться 150г борошна, 2 яйця, 350 мл молока, по 10г масла вершкового і цукру. З яєць, борошна і води замішують тісто, яке тонко розкочують і нарізають соломкою, як локшину. Потім потрібно налити в каструлю молоко, кинути туди локшину і відварювати близько 10-12мін.

Також не меншою популярністю користується дієта 5п. При панкреатиті дієта такого плану покликана стимулювати травну систему, тим самим обмежує хворого в вживанні вуглеводів і жирів. Калорійність такого раціону складає не більше 2800ккал. Така сувора дієта стала порятунком при жировий гепатоз для багатьох пацієнтів.

Дозволені і заборонені продукти при панкреатиті

Заборонені продукти при панкреатиті

Така дієта при панкреатиті підшлункової залози зразкове меню дозволяє складати з наступних продуктів:

  • Вчорашнього хліба з пшеничного борошна.
  • Дієтичного галетного печива.
  • Перших страв на відварі з овочів.
  • Фруктових компотів.
  • Страв з м’яса і риби пісних сортів.
  • З овочів краща гарбуз і кабачок.
  • Фруктів та ягід некислих сортів в перетертої вигляді.
  • Сиру з невисоким відсотком жирності.
  • Сметанних соусів власного приготування.
  • У процесі приготування страв додавати можна оливкову олію, трохи вершкового масла.

Під категоричною забороною здобна випічка, гриби, копчені продукти, зокрема м’ясо та ковбасні вироби, бобові культури. Також хворим можуть призначати дієту номер 5а.

Таке харчування використовується в тому випадку, якщо у пацієнта вражені жовчні шляхи або при наявності жовчнокам’яної хвороби. В такому дієтичному раціоні обмежені жири і холестерини, хоча калорійність від цього не страждає.

Їсти при подібних захворюваннях дозволено:

  • Пісне м’ясо і рибу, краще варене або приготоване на пару.
  • Омлет з яєчних білків.
  • Молоко з невисокою жирністю.
  • Масло рослинне, трохи вершкового.
  • Каші з круп, особливо з гречки, манки або рисової крупи.
  • Парові або варені овочі, краще у вигляді пюре або супу-пюре.
  • Фрукти і ягоди в запеченому вигляді або без термічної обробки.
  • З солодощів можна себе іноді балувати зефіром.

Як гармонійно скласти дієтичне меню при панкреатиті?

Лікувальний раціон при панкреатиті

Як правило, при панкреатиті лікарі рекомендують планувати меню на 7 днів.

Це дозволить не тільки грамотно і повноцінно його розпланувати, але і закупити все дозволене і необхідне, щоб при відсутності потрібних продуктів не зірватися і не спровокувати загострення недуги.

Дієта при гастродуоденіті, холециститі, панкреатиті, ЖКБ, дискінезії, проблемах з біліарної системою та інші недуги, пов’язаних зі шлунком і іншими внутрішніми органами сьогодні може бути не тільки корисною, а й вельми смачної.

Сучасні провідні гастроентерологи і дієтологи подбали про хворих, яких вразила жовчнокам’яна хвороба і захворювання шлунка, і створили різні системи харчування, які дозволять відновлювати організм і насичувати його необхідними мікроелементами, не завдаючи дискомфорту.

Нижче в таблиці ми привели приблизне дозволене меню на тиждень при панкреатиті по днях, що дозволить запобігти прогресуванню хвороби і її ускладнення.

День тижня: Сніданок: Ланч: Обід: Полудень: Вечеря:

понеділок:Галетное печиво, кілька скибочок нежирного сиру.Паровий омлет, скибочку вчорашнього хліба, чай.Каша з гречаної крупи, варені овочі, сир.Яблуко (можна запечене).Вівсяна каша, салат з буряка, яблуко.
вівторок:Сир з ягодами.Морквяний салат.Відварна яловичина, скибочку хліба.Пюре із зеленого яблука.Овочевий суп, пюре з відвареної моркви, йогурт.
Середовище:Йогурт з скибочками яблука.Запечная яблуко з родзинками.Гречана каша, парове філе пісної риби, хліб.Овочевий суп, шматочок хліба, чай.
четвер:Сир або сирний крем.Варене філе, пюре з відварених овочів, кефір.Омлет на пару, хліб, компот.Пудинг з рису і сиру, ряжанка.
п’ятниця:Кілька сухариків, вода (мінеральна) без газу.Парові котлетки, салат з відвареного буряка.Тушковане рагу з яловичиною, слабо заварений чай.Рисова каша, запечене яблуко, відвар з ягід шипшини.
субота:Омлет на пару.Відварене нежирне м’ясо, компот.Паровий рис, відвар із плодів шипшини.Картопляне пюре, салат з буряка, чай.
неділя:Сирок.Суп з овочами.Парова куряча грудка, яблучне пюре.Пудинг з рису, трав’яний настій.

Як бачите, без соблюденной лікувальної дієти впоратися з панкреатитом вам не вдасться. Особливо потрібна дієта при хр формі захворювання, адже тільки за допомогою збалансованого щадного раціону можна уникнути рецидиву.

Особливості харчування при панкреатиті і супутніх заболеванях

Що можна їсти при панкреатиті

Якщо у хворого діагностовано реактивний панкреатит дієта повинна складатися з огляду на всі фактори, які вплинули на розвиток недуги (отруєння, прийом специфічних медикаментів, неправильне харчування, спадковість і ін.).

Дієта при реактивному панкреатиті повинна надати підшлунковій залозі фізіологічний спокій. При такому захворювання хворий повинен харчуватися часто (не менше раз в день) і потроху.

  Перевагу варто віддати білкової їжі, максимально замінивши нею углеводсодержащие продукти.

Дієта при панкреатиті і діабеті розроблена для того, щоб мінімізувати використання лікарських препаратів.

Як правило, при загостренні недуги лікарі рекомендують повністю відмовитися від їжі на 2-4 дня, після чого знову можна починати харчуватися маленькими порціями, постійно розширюючи асортимент.

Дієта при панкреатиті і цукровому діабеті, як ви вже здогадалися, забороняє вживання будь-яких солодощів: цукру, конфітюрів, цукерок, солодких ягід і фруктів, меду, а також виноградного концентрованого соку.

Дієта при панкреатиті і виразці вимагає від хворого харчуватися дрібно і відмовитися від продуктів, які підвищують вироблення шлункового секрету. Дієта при віддаленому жовчному міхурі і панкреатиті не дозволяє включати в щоденний раціон: міцні напої (кава, чай та ін.

), Шоколад, гриби, спиртне, наваристі м’ясні і рибні бульйони, консерви і соління. Як термічної обробки варто обмежитися варінням, приготуванням на пару або в духовці.

Дуже гарний вплив на пошкоджені стінки шлунка надають слизові каші і перші страви.

Дієта при гастродуоденіті – необхідний захід, який дозволить мінімізувати ймовірність рецидиву. При такому захворюванні можна вживати тільки вчорашній хліб в підсушеному вигляді, овочеві та круп’яні супи на молоці, нежирне м’ясо, паштети, суфле і парові котлети, а також дієтичні сорти риби, овочі після термічної обробки і тільки в перетертої вигляді.

Зверніть увагу, що при рецидиві гастродуоденита і панкреатиту не варто вживати яйця. У крайніх випадках можна приготувати білковий паровий омлет, а ось від жовтків категорично відмовитися.

На завершення хочеться підсумувати, що дієта при панкреатиті, а також дієта після панкреатиту в стадії ремісії – незамінна терапія, яку замінити лікарськими препаратами не вдасться.

Меню при панкреатиті на тиждень: основи дієти, рецепти

Меню при панкреатиті на тиждень: основи дієти, рецепти

Панкреатит – це серйозне запалення підшлункової залози. Дуже важливо вчасно розпізнати недугу, і почати лікування. В першу чергу потрібно скорегувати раціон харчування і слідувати правилам лікувальної дієти. У нашій статті ми розглянемо, які правила включає в себе лікувальна дієта і зразкове меню на сім днів.

Правила лікувальної дієти

Розглянемо основні нюанси дієти:

  • основним нюансом при дотриманні дієти є розмір порції. Одноразовий прийом їжі не повинен перевищувати місткості склянки, тобто під час панкреатиту дозволено вживати 250 – 300 грамів готового блюда в один прийом;
  • після їжі не повинно виникати почуття переїдання, в такому випадку слід скоротити порцію;
  • щоб не дратувати стінки шлунка, при панкреатиті рекомендується вживати страви в пюреподібних стані або максимально подрібненому;
  • якщо при дотриманні дієти болю не припиняється, слід скасувати прийом їжі на добу. Під час лікувального голодування дозволено випивати два літри чистої кип’яченої води. На наступну добу починати трапезу поступово: сухарі з житнього хліба, неміцний чай;
  • їстівні страви повинні відповідати кімнатній температурі;
  • меню при панкреатиті складається на основі тушкованих страв.

Допустимі продукти при панкреатиті

Щоб панкреатит НЕ перейшов в хронічну форму, при перших ознаках починайте дотримуватися дієти, яка заснована на нижчеперелічених продуктах:

  1. Овочі. Безліч овочів дозволено вживати під час запалення підшлункової залози крім бобових культур капусти та інших продуктів. які можуть викликати метеоризм у животі. На основі дозволених продуктів потрібно готувати овочеві супи або гарнір. Під час ремісії панкреатиту, можна вводити в меню томати та огірки в невеликій кількості. Якщо після їх вживання спостерігаються болі або дискомфорт, від даних овочів доведеться відмовитися.
  2. Сир при панкреатиті повинен бути вжитий під час сніданку або перекусу, також на його основі можна готувати запіканку або нежирні сирники.
  3. Що стосується ягід і фруктів при панкреатиті, найкраще вживати їх після теплової обробки. На їх основі дозволено варити компоти, киселі і запікати фрукти в духовці.
  4. Кисломолочні продукти під час дієти повинні мати знижену жирність. Сметану або вершки використовують в якості заправки салатів або супів, не частіше двох разів на тиждень.
  5. Сухарі з житнього хліба, макаронні вироби не частіше ніж один раз на тиждень.
  6. З круп варто віддати перевагу тій, яка не буде навантажувати хвору підшлункову залозу: гречана, манна, рисова і вівсяна.
  7. М’ясо при панкреатиті обов’язково має входити в меню хворого (куряче філе без шкірки).
  8. Яйця курячі дозволені в вареному вигляді без жовтка. На білкової основі готують омлет на пару.

Що не можна їсти при запаленні підшлункової залози

При панкреатиті необхідно повністю відмовитися від їжі, що провокує додаткову вироблення шлункового соку.

  • Супи. Під час дієти хворому слід відмовитися від супів на жирному бульйоні (свинина, яловичина), а також від холодних рідких страв, таких як окрошка або молочний суп.
  • Крупи. Дієта при панкреатиті виключає крупи, які довго перетравлюються в шлунку, до них відносяться: кукурудзяна, пшоняна, перлова.
  • Молоко. При панкреатиті підшлункової заборонено вживати тільки незбиране молоко в чистому вигляді. Додавання молока під час приготування страв не обмежена.
  • Хліб. Виключити борошняні вироби, в тому числі свіжий хліб.
  • Напівфабрикати. Відмова від ковбасних виробів, магазинних котлет і пельменів.
  • Прянощі. Соуси і приправи, в тому числі кетчупи і майонези виключаємо з раціону харчування.
  • Напої. Дієта виключає будь-які алкогольні напої, газовану воду, кислі морси.

Крім основних груп, під час дієти заборонена вся жирна, копчена, і надмірно солодка їжа. Наприклад, шоколад при панкреатиті їсти не можна, а шматочок зефіру або пару ложечок желе – можна.

Зразкове меню на тиждень при панкреатиті

Дуже важливо, щоб складене меню при панкреатиті містило всі необхідні речовини. Виходячи з перерахованих вище нюансів дієти, кожен зможе скласти меню за смаковими уподобаннями. Наведемо зразкове меню на тиждень, як повинен харчуватися хворий панкреатитом.

День перший. У першу добу дієти рекомендується не вживати продукти в їжу. Але якщо болю не спостерігаються, можна харчуватися за нижчеподаному наприклад. Зверніть увагу, що вказане меню є зразковим, продукти можна замінювати іншими дозволеними при дієті:

  • Ранковий прийом їжі. Стакан зеленого чаю, два варених яєчних білка.
  • Перекус. Стакан киселю.
  • Обідній час. Курячий бульйон з сухарями з житнього хліба.
  • Полудень. Стакан кефіру.
  • Вечеря. Шматочок відвареної курячої грудки, компот яблучний.

День другий:

  • Перший прийом їжі. Вівсянка, шматочок сиру.
  • Перекус. Зелений чай, омлет на пару.
  • Обідній час. Відварений рис, шматочок риби приготовленої на пару.
  • Перекус. Стакан киселю.
  • Вечеря. Вінегрет дієтичний, шматочок цільнозернового хліба.

День третій:

  • Перший сніданок. Салат з вареної буряків і яблук, заправлений не жирна сметаною. Стакан зеленого чаю.
  • Перекус. Гречана каша з шматочком вершкового масла.
  • Обід. Суп вермішелевий на курячої основі, два шматочки сиру.
  • Полудень. Склянка ряжанки.
  • Час вечеряти. Картопляне пюре дієтичне (без молока), котлета куряча на пару.

День четвертий:

  • Сніданок. Каша вівсяна з шматочком вершкового масла, компот з малини.
  • Перекус. Сир з нежирною сметаною.
  • Обідній час. Макарони з твердих сортів пшениці, шматочок відварного м’яса птиці, чай з медом.
  • Перекус. Запечене яблуко.
  • Час вечеряти. Овочеве рагу, стакан компоту з сухофруктів.

День п’ятий:

  • Ранковий прийом їжі. Каша рисова, варене яйце без жовтка.
  • Перекус. Чай з скибочкою сиру.
  • Обідній час. Суп з домашньою локшиною, пюре з моркви.
  • Полудень. Сир нежирний зі сметаною.
  • Час вечеряти. Овочевий салат, заправлений оливковою олією, чай з цукром, запечене яблуко.

День шостий:

  • Перший сніданок. Омлет з овочами, приготованим на пару.
  • Перекус. Желе абрикосове.
  • Обід. Каша гречана, грудка куряча, зелений чай.
  • Полудень. Напій з шипшини.
  • Вечеря. Запечена риба, відварені овочі, кисіль фруктовий.

День сьомий:

  • Сніданок. Сирна запіканка, запечене яблуко з медом.
  • Повторний сніданок. Стакан фруктового киселю.
  • Обід. Тушковані кабачки, котлети на пару, зелений чай.
  • Перекус. Пару нежирних сирників.
  • Час вечеряти. Компот із сухофруктів, шматочок відвареної яловичини, відварений рис.

Рецепти страв при панкреатиті

Лікувальна дієта при запаленні підшлункової залози може стати не тільки корисною, а й дуже смачною. Крім страв наданих в зразковому меню на тиждень, ви можете вибрати відповідні для себе рецепти з нижче перерахованих.

Рибні «їжачки»

Беремо будь-яку нежирну рибу, відокремлюємо від кісток і подрібнюємо. Три шматочка батона розмочуємо в прохолодній воді і змішуємо з філе риби. В отриману масу додаємо трохи знежиреного молока і два яєчні білки. Ретельно перемішуємо масу, ліпимо невеликі овали. У киплячу підсолену води поміщаємо котлети, віримо в протягом 25 хвилин.

Овочеве рагу

Очищаємо овочі від шкірки (картопля, морква, гарбуз, цибуля, кабачки). Нарізаємо овочі на невеликі частини і поміщаємо в чавунець. Далі заливаємо овочі водою і трохи солимо.

Тушкуємо овочі до м’якого стану і до повного випаровування води. Додаємо чайну ложку рослинної олії.

За бажанням можна довести рагу до пюреобразного стану, саме так лікарі радять готувати їжу при дотриманні дієти. Прикрашаємо блюдо за допомогою петрушки або кропу.

відвар шипшини

Даний рецепт при панкреатиті є не тільки смачним, але і дуже корисним. Для приготування необхідно взяти жменю плодів шипшини і помістити в термос. Заливаємо крутим окропом і даємо настоятися протягом трьох годин. Перед вживанням рекомендується довести напій до кімнатної температури, за бажанням можна додати чайну ложку цукру.

Овочевий суп з рисом

Очищаємо овочі від шкірки (картопля, морква, цибуля). Картоплю нарізаємо на невеликі кубики, а цибулю і моркву подрібнюємо за допомогою терки. Рис круглозерний промиваємо кілька разів під струменем холодної води.

У киплячу, трохи підсолену води відвідуємо всі овочі одночасно разом з рисом. Як тільки картопля стане легко протикати за допомогою ножа, вимикаємо вогонь і закриває суп кришкою.

Перед подачею на стіл можна додати трохи зелені і заправити суп нежирною сметаною.

сирний десерт

Під час дієти при панкреатиті необхідно вживати якомога більше білків. Тому сиркові десерти користуються популярністю у людей із запаленням підшлункової.

Дане блюдо можливо включати в меню при тривалій ремісії, не рекомендується до вживання в стадії загострення.

Найлегше приготувати страву за допомогою блендера, для цього помістіть сир з шматочками банана і малини в чашу, доведіть до однорідної маси.

яблучний компот

У киплячу воду поміщають невеликі скибочки очищених яблук. Як тільки яблука стануть м’якими, ємність прибирають з плити і дають компоту настоятися. Також можна додати трохи цукру. Перед вживанням компот проціджують від яблук. За бажанням можна яблука розтовкти в пюре і додати в компот.

Щоб загострення панкреатиту наступало якомога рідше, а підшлункова залоза не турбувала якомога довше, необхідно дотримуватися дієти. Дієта при панкреатиті здійснюється курсами, при тривалій ремісії дозволяється вживати більш широкий список продуктів.

Меню при панкреатиті на тиждень: рецепти і рекомендації

Харчування при панкреатиті

Меню при панкреатиті має бути збалансованим. Харчування направлено на зниження навантаження на підшлункову залозу: раціон підбирають з таким розрахунком, щоб засвоєння їжі відбувалось з мінімальними витратами енергії для організму.

При дієті страви подаються теплими, заборонені холодні і гарячі закуски. Необхідно відмовитися від смаженої, жирної і солодкої їжі. Рекомендується готувати на пару або відварювати продукти. Їжу слід приймати маленькими порціями (6-7 разів на день). Важливо стежити і за питним режимом – вживати не менше 1,5-2 л води на добу.

При панкреатиті необхідно утриматися від вживання багатьох продуктів, але при цьому раціон все одно залишається досить збалансованим.

дозволені:

  • м’ясо (курка, кролятина, індичка, телятина, яловичина);
  • крупи (рис, манка, гречка, вівсянка);
  • черствий хліб;
  • риба (судак, тріска, минтай);
  • кисломолочні продукти (кефір, сир, ряжанка, йогурт);
  • овочі (картопля, кабачок, буряк, морква, гарбуз, цвітна капуста);
  • фрукти (у вигляді пюре, наприклад з відварених або печених яблук);
  • яйця (білковий омлет);
  • сир і сметана малої жирності;
  • напої (мінеральна вода без газу, відвар шипшини, кисіль і компот, неміцний чай).

заборонені:

  • алкоголь (в будь-якому вигляді);
  • приправи (гірчиця, перець, хрін та інші гострі спеції);
  • гриби (в будь-якому вигляді);
  • рибні та м’ясні бульйони;
  • копченості та смажені страви;
  • соління;
  • маринади;
  • жирні м’ясо, риба, птиця;
  • солодощі (шоколад, згущене молоко);
  • кава;
  • газовані напої (в тому числі і квас);
  • гострі овочі (цибуля, часник, редька);
  • щавель;
  • кислі фрукти (лимони);
  • здоба.

У перші 2 дні рекомендується лікувальне голодування. Потім зразкове меню на тиждень при гострій формі недуги і загостренні хронічного можна скласти в такий спосіб:

День тижняраціон
понеділок
  • Сніданок: каша з манної крупи;
  • другий сніданок: мінеральна вода Боржомі;
  • обід: суп з вівсянки, відварна морква, компот;
  • полудень: настій шипшини;
  • вечеря: відварений рис, чай;
  • на ніч: компот
вівторок
  • Сніданок: вівсяна каша без масла, чай;
  • другий сніданок: настій шипшини;
  • обід: рисовий суп, картопляне пюре, чай;
  • полудень: морквяне пюре, склянку мінеральної води;
  • вечеря: білковий омлет, чай;
  • на ніч: яблучний кисіль
середа
  • Сніданок: рисова каша, чай;
  • другий сніданок: сир;
  • обід: овочевий суп, відварна гарбуз, чай;
  • полудень: яблучне пюре, склянку мінеральної води;
  • вечеря: вівсяна каша, кисіль;
  • на ніч: відвар шипшини
четвер
  • Сніданок: гречана каша, чай;
  • другий сніданок: білковий омлет, мінеральна вода;
  • обід: суп з вівсяної крупи, картопляне пюре, яловича котлета, компот;
  • полудень: сир, настій шипшини;
  • вечеря: рисова каша, фруктово-ягідний кисіль;
  • на ніч: вівсяний кисіль
п’ятниця
  • Сніданок: каша з вівсяної крупи, чай;
  • другий сніданок: білковий омлет, мінеральна вода;
  • обід: картопляний суп, пюре з моркви, кисіль;
  • полудень: сир, кисіль;
  • вечеря: гречана каша, компот;
  • на ніч: кисіль
субота
  • Сніданок: манна каша, чай;
  • другий сніданок: сир, стакан мінеральної води;
  • обід: овочевий суп, гречана каша, яловича котлета, чай;
  • полудень: морквяне пюре, настій шипшини;
  • вечеря: рисова каша, куряча котлета, чай;
  • на ніч: настій шипшини
неділя
  • Сніданок: гречана каша, яловича котлета;
  • другий сніданок: білковий омлет, стакан мінеральної води;
  • обід: перловий суп, картопляне пюре, запечена риба, чай;
  • полудень: сир, кисіль;
  • вечеря: рисова каша, компот;
  • на ніч: стакан кефіру

При хронічному панкреатиті допускається вживання цільнозернових каш, м’яса і овочів у вигляді шматочків. Їду потрібно ретельно пережовувати. Страви відварюють, тушкують, готують на пару. Сіль і цукор допускаються в незначних кількостях (додавати можна під час приготування або після).

Зразкове меню:

День тижняраціон
понеділок
  • Сніданок: вівсяна молочна каша, хліб, чай;
  • другий сніданок: йогурт;
  • обід: картопляний суп, макарони, буряковий салат з рослинним маслом, відварна яловичина, відвар шипшини;
  • полудень: омлет, фруктовий кисіль;
  • вечеря: запечена риба, овочі;
  • на ніч: стакан кефіру
вівторок
  • Сніданок: манна каша, хліб, чай;
  • другий сніданок: омлет, компот;
  • обід: капустяний суп з курячим м’ясом, картопляне пюре, відварна яловичина, хліб, чай;
  • полудень: запіканка з сиру, мінеральна вода (Боржомі);
  • вечеря: гречана розсипчаста каша, яловича котлета, чай;
  • на ніч: ряжанка
середа
  • Сніданок: макарони, докторська ковбаса, хліб, чай;
  • другий сніданок: пудинг з манної крупи, фруктовий кисіль;
  • обід: рисовий суп, відварна курка, тушкована кабачок, хліб, чай;
  • полудень: ряжанка;
  • вечеря: картопляне пюре, запечена риба, хліб, компот;
  • на ніч: стакан кефіру
четвер
  • Сніданок: відварний рис, відвар шипшини;
  • другий сніданок: банан;
  • обід: борщ, картопляне пюре, відварна курка, кисіль;
  • полудень: йогурт;
  • вечеря: капуста на пару, салат з овочів;
  • на ніч: ряжанка
п’ятниця
  • Сніданок: паровий омлет, сир, відвар шипшини;
  • другий сніданок: сир з бананом і полуницею;
  • обід: вівсяний суп, макарони, яловича котлета, буряковий салат, хліб, кисіль;
  • полудень: галетное печиво, компот;
  • вечеря: картопляне пюре, запечена риба, хліб, кисіль;
  • на ніч: стакан кефіру
субота
  • Сніданок: каша (рисова або гречана), запечена риба, чай;
  • другий сніданок: пюре з запечених яблук, ягідний кисіль;
  • обід: суп з овочів, рисова каша, яловича котлета, хліб, компот;
  • полудень: сир, хліб, чай;
  • вечеря: відварна курка, хліб, компот;
  • на ніч: кисіль
неділя
  • Сніданок: відварний рис, сир;
  • другий сніданок: банан;
  • обід: перловий суп, відварна яловичина з овочами, хліб, відвар шипшини;
  • полудень: сирний пудинг, компот;
  • вечеря: макарони, куряча котлета, хліб, компот;
  • на ніч: кисіль

У рецептах раціону дієти 5 практично немає яєць. Але можна приготувати паровий омлет:

  1. 1. Відокремити жовтки від 2 яєць.
  2. 2. Додати півсклянки молока в білки (можна трохи посолити).
  3. 3. Збивати 2 хвилини (віночком або вилкою).
  4. 4. Готувати на пару до готовності.

Печена риба з овочами:

  1. 1. Почистити середній кабачок, картоплю і моркву.
  2. 2. Порубить філе, нарізати овочі кубиками.
  3. 3. Покласти всі інгредієнти в фольгу.
  4. 4. Додати масло (1 ст. Л., Краще рослинне) і дрібку солі.
  5. 5. Готувати в духовці при 180 градусах 30-40 хвилин.

Дієтичний пудинг:

  1. 1. Змішати 200 г сиру, 70 г кураги, 1 ст. л. масла, дрібку цукру.
  2. 2. Залити в форму.
  3. 3. Випікати в духовці півгодини.

Настій шипшини :

  1. 1. Залити 0,5 кг сушених плодів 4 л води.
  2. 2. Настояти 3 дні (варити не обов’язково, так як втрачаються вітаміни).
  3. 3. Вживати замість чаю.

Пюре з гарбуза і моркви:

  1. 1. Промити і очистити овочі.
  2. 2. Порізати гарбуз і моркву кубиками.
  3. 3. Відварити.
  4. 4. Злити воду.
  5. 5. Подрібнити (можна блендером).

Суп-пюре з овочів:

  1. 1. Взяти брокколі, солодкий перець, невеликий кабачок.
  2. 2. Очистити від шкірки.
  3. 3. Порізати кубиками.
  4. 4. Залити 1 л води.
  5. 5. Варити до готовності.
  6. 4. Злити воду.
  7. 7. Подрібнити або потовкти.

Якщо ви коли-небудь намагалися вилікувати панкреатит, якщо так, то напевно зіткнулися з наступними труднощами:

  • медикаментозне лікування, що призначається лікарями, просто не працює;
  • препарати замісної терапії, що потрапляють в організм ззовні допомагають тільки на час прийому;
  • Побічна дія ПРИ ПРИЙОМІ ТАБЛЕТОК;

А тепер дайте відповідь на питання: Вас це влаштовує? Правильно – пора з цим кінчати! Чи згодні? Чи не зливайте гроші на марне лікування і не витрачайте час? Имено тому ми вирішили опублікувати ЦЮ ЗАСЛАННЯ на блог однієї нашої читачки, де вона детально описує як вона вилікувала панкреатит без таблеток, тому що науково доведено, що таблетками його не вилікувати. 

Previous Комплекс вправ на кожен день для схуднення дома: ефективні вправи для схуднення, корисні поради
Next Квашена капуста: калорійність на 100 грам, скільки калорій в капусті з рослинним маслом

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *