Як правильно готувати сочевицю: особливості та способи приготування, рецепти страв

Moneyveo [CPS] UA

Як правильно і скільки потрібно варити сочевицю

Як правильно готувати сочевицю: особливості та способи приготування, рецепти страв

Сочевиця – крупа смачна і корисна. Вона цінується не тільки за вітаміни і мікроелементи. У ній безліч білків, вміст яких доходить до 26% в залежності від сорта.Сортов вона має масу. Вони відрізняються за кольором від чорного до білого, і кожен з них має свої смакові якості, аромат і консистенцію.

Скільки варити сочевицю

Від сорту залежать не тільки зовнішні характеристики крупи, але і тривалість її приготування. Наприклад, коричневий сорт стійкий до варіння , тому його часто використовують як гарнір до страв зі свинини.

Горіховий присмак цієї крупи відмінно поєднується з каррі і овочами. Зовсім інше питання : скільки варити червону сочевицю. Вона швидко розварюється, тому її використовують в супах. Чорна має середню ступінь разваривания.

Її використовують без спецій, оскільки вона ароматна і має яскравий насичений смак. Жовта перетворюється в пюре буквально за 15 хвилин .

Французька ж таки не розварюється зовсім, але стає м’якою всередині. При її використанні в страви не додають перець, так як вона сама має подібний аромат.

Важливо! Для приготування зеленої сочевиці без замочування необхідно близько півгодини. Червону і жовту без замочування досить варити близько 15 хвилин, чорну – 20 хвилин, коричневу – 25 хвилин.

У каструлі на газовій плиті

Давайте розберемося, як готувати сочевицю найпростішим способом – в каструлі на газовій або електричній плиті. Спочатку крупа перебирається, миється в холодній воді, висипається в каструлю і заливається водою з розрахунку 2 ст. води на склянку крупи.

Посуд поставити на вогонь і довести воду до кипіння. Потім додається столова ложка масла рослинного, щоб крупа швидше розм’якшилася, і вариться в середньому близько півгодини (в залежності від сорту). За п’ять хвилин до готовності треба додати дрібку солі.

Після готовності подають із зеленню.

Важливо! Солити крупу треба саме перед закінченням готування. Якщо зробити це раніше, час приготування значно збільшиться.

В мультиварці

Іноді виникає питання : як варити сочевицю на гарнір в мультиварці. Для цього знадобиться півтори склянки сочевиці червоного сорту, 2,5 ст. гарячої води, середня цибулина, морква, два зубчики часнику, 4 ст. л аджики (можна замінити на томатний сік) і перець, сіль на свій смак.

Для приготування необхідно соломкою нарізати моркву, кубиками цибулю і часник. Перших два інгредієнта висипаються в ємність і відправляються в мультиварку на режим випічки на 10 хвилин. Після цього додається часник і знову випікається 10 хвилин.

В цьому випадку кришку треба закрити. Перебрана і кілька разів промита сочевиця додається в каструлю з овочами, заливається водою і приправляється перцем, сіллю, аджикою.

Готувати близько 50 хвилин в режимі «Гречка», «Плов», «Рис» або «Каша».

У мікрохвильовці

Найкраще таким способом готувати червоний сорт . На півсклянки крупи приготувати води стільки, щоб вона повністю покрила зерна. Сіль додається за смаком.

У мікрохвильовці також можна приготувати шоколадні кекси і зварити яйца.Пріготовленіе дуже просте : висипавши в спеціальну ємність крупу, заливши її водою і посолити, ставимо посуд в мікрохвильовку, не накриваючи кришкою.

СВЧ виставляється на режим «Овочі» або найпотужніший. Час приготування – 7-10 хвилин .

Тим, хто любить ніжну кашу, води треба доливати трохи більше, закривати ємність кришкою і готувати на 3-5 хвилин довше.

Популярні рецепти з сочевицею

Існує величезна кількість рецептів приготування страв з цієї крупою. Давайте розберемося, як і скільки варити сочевицю в супі.

Для цього знадобляться 150 г зерна, середня цибулина, петрушка, дві морквини, кріп, сіль, зелена цибуля і перець, а також 20 мл вершків.

Готувати суп необхідно в каструлі на 4 л, яку на три чверті заливаємо водою. У неї відразу додаємо перець і сіль. Чистимо моркву і цибулю, додаємо в воду. Причому морква розрізаємо на чотири частини вздовж, а цибуля – на дольки . У воді треба проварити овочі, а після їх приготування додати крупу.

Якщо хочете використовувати ще якісь приправи, додавати їх треба разом з зернами. Тепер можна поставити на вогонь і варити 25 хвилин. Після приготування дати страві охолонути і змішати в блендері. Знову поставити на вогонь, влити вершки і довести до кипіння.

Є цікавий рецепт, як варити сочевицю коричневу з куркою. Для приготування знадобляться дві склянки крупи, півкіло курячого філе, три середні цибулини, два зубчики часнику, морква, 3 ст.

л рослинного масла і приправи за смаком (лавровий лист, крани і чорний перець, сіль).

Перебрану і добре вимиту сочевицю заливають водою і варять близько півгодини . Коли зверху з’явиться пінка, додають лавровий лист і сіль.

Після приготування крупу зливають і дають їй охолонути. Поки вона остигає, на розігріту сковороду виливають рослинне масло, дрібно нарізані зубчики часнику, а коли він обжарится – нарізане кубиками середнього розміру м’ясо курки.

Після приготування і появи золотистої скоринки додають терту моркву і дрібно нарізану цибулю. Суміш прожарюють близько 10 хвилин , зменшують вогонь і додають відварену крупу.

Все ретельно перемішують протягом хвилини, прибирають сковороду з вогню. Страву подавати гарячою. Ще один рецепт, як варити сочевицю зелену зі свининою або яловичиною. Для цього знадобляться дві склянки крупи, близько 400 г м’яса, морква, дві головки цибулі, 3 ст. л рослинного масла, пів чайної ложки томатної пасти, зубок часнику, перець, сіль, лавровий лист.

Щоб приготувати страву, необхідно добре перебрані і вимиті зерна крупи висипати в каструлю, залити водою і варити близько півгодини до готовності.

Потім злити і поставити охолоджуватися. За цей час розігріваємо на сковороді олію, висипаємо в нього нарізане кубиками м’ясо, солимо, перчимо і обсмажуємо на невеликому вогні. Необхідно додати нарізану кубиками цибулю, дрібно порубаний часник, натерту на крупній тертці моркву, а також розведену водою томатну пасту (0,5 води на пів чайної ложки).

Суміш тушкуємо близько двох хвилин до готовності м’яса, після чого додаємо остигнула кашу, лавровий лист і тушкуємо ще близько 15 хвилин . Подають гарячим з овочами.

Багата на поживні речовини сочевиця допомагає збалансувати раціон. Величезна кількість її видів урізноманітнює раціон. При цьому вона відмінно готується будь-якими доступними способами.

Як смачно і правильно приготувати сочевицю на гарнір, пюре? Як смачно з сочевиці зварити кашу в мультиварці: рецепт

Стаття розповість вам про те, як варити сочевицю і які страви можна з неї приготувати.

Чи треба замочувати сочевицю перед варінням?

Сочевиця – бобова культура, що відрізняється приємним горіховим смаком і неймовірною користю для людини. Існує кілька основних видів сочевиці і кожен з них по-своєму унікальний.

Слід враховувати те, що готується сочевиця по-різному і все залежить від сорту. Замочувати сочевицю перед варінням зовсім не обов’язково.

Це потрібно тільки для тих сортів, що мають більш тугу оболонку (чорна, коричнева, білуга).

Сорти сочевиці і їх варіння

Коли солити сочевицю при варінні?

Сочевиця – культура бобова, а значить, в приготуванні для неї важливо дотримуватися одного важливого правила: солити блюдо слід в кінці варіння. Якщо варити сочевицю вже в солоній воді, то це продовжить час приготування культури і ви не зможете точно визначити готове блюдо чи ні.

Ви можете не солити блюдо зовсім, щоб не додати занадто багато і не зіпсувати сочевицю. Ви завжди можете приправити вже готову страву, так воно буде корисніше, а сіль не втратить своїх корисних мінералів під час температурної обробки. А ось лавровий листочок додати в воду або зубок часнику на початковому етапі готування дуже навіть можна – сочевиця вийде ароматною і пікантною.

Скільки грам сочевиці в столовій ложці?

Приготування страви з сочевицею вимагає дотримання всіх пропорцій в точності. Так ви зможете знати напевно, що суп не буде густим, а пюре не рідким. Сочевиця різниться, залежно від виду розмірами, але вага її приблизно однаковий.

Мірна таблиця:

сочевицяграм
Чайна ложка4-5
Столова ложка9-10
Стакан (гранований) до облямівки165-170
Стакан (гранований) до верху205-210

Густий сочевичний суп

Яке співвідношення сочевиці і води при варінні?

Співвідношення сочевиці під час варки має бути строго 2: 1. Тобто, якщо ви варите 1 стакан чечевиці (будь-який), то вам потрібно буде залити її 2-ма склянками води. Якщо додати меншу кількість води, ви ризикуєте не доварити сочевицю, а якщо занадто багато, то вона перетворитися в рідку масу пюре.

Як і скільки за часом варити сочевицю зелену, червону, коричневу, жовту, помаранчеву для гарніру без замочування?

Як варити сочевицю:

  • Червона, жовта чечевиця – її не слід замочувати, так як вона достатня м’яка, легко і швидко вариться. Її слід просто промити проточною водою, видаливши зайвий сміття і зіпсовані зерна. Промиту сочевицю залийте чистою водою і поставте на вогонь. Після закипання варити сочевицю слід не довше 10-15 хвилин. Після цього злийте зайву воду, заправте сочевицю маслом і сіллю, накрийте кришкою і дайте постояти ще 5-10 перед вживанням. Довга варіння і замочування сочевиці перетворить зерна в рідке сіре пюре.
  • Зелена сочевиця – за смаковими якостями і приготування схожа на червону сочевицю. Ця трохи недозрілі культура, чому і зобов’язаний її колір. Варити зелену сочевицю слід трохи довше, від 20 до 25 хвилин. По закінченню часу потрібно злити зайву воду з каструльки, заправити кашу маслом і сіллю, дати запариться перед вживанням 5-7 хвилин.
  • Жовта і чорна сочевиця, коричнева – ця культура має більш щільну оболонку і саме тому її слід попередньо замочувати у воді. Найкраще залишити сочевицю у воді на ніч (мінімум 6 годин). Після замочування залийте сочевицю чистою водою і поставте на вогонь. Варити таку культуру слід приблизно 20-30 хвилин. Пробуйте сочевицю, якщо вона стала м’якою, злийте воду, додайте спеції, сіль і масло.

Як правильно варити сочевицю для гарніру?

Як правильно і смачно приготувати з сочевиці гарнір?

Простий гарнір з сочевиці:

  • Сочевиця червона або зелена – 1 стакан (205-210 г).
  • Цибулина – 1 шт. (середнього мул маленького розміру).
  • Морква – 1 шт. (середнього або маленького розміру).
  • Будь-яке рослинне масло
  • лавровий листок
  • Суміш перців за смаком і сіль

приготування:

  • Промийте сочевицю, залийте її чистою водою в строгих пропорціях, додайте в каструльку лавровий листочок.
  • Варіть сочевицю 15-20 хвилин (в залежності від сорту), обов’язково злийте зайву воду і накрийте каструльку кришкою, залишивши сочевицю набухати.
  • Поки сочевиця в каструльці, підсмажте в олії дрібно нашатковану цибулю і терту моркву, доведіть до золотого кольору.
  • Змішайте піджарку з вареної сочевиці, додайте спеції за смаком.
  • Так само до смаку ви можете додати вершкове масло або дубок часнику для аромату.

Смачний гарнір з сочевиці

Смачне пюре з сочевиці: рецепт

Приготувати смачну пюре з сочевиці дуже просто при наявності кухонного блендера. Так ви будете мати можливість отримати однорідну масу без грудочок і перетравлення сочевиці. Використовуйте для приготування пюре червону сочевицю (переважно).

Вам буде потрібно:

  • Сочевиця – 1 стакан (205-210 р)
  • Лавровий листок – 1 шт.
  • Сіль і спеції за смаком
  • Рослинна або вершкове масло – 1-2 ст.л.

готування:

  • Відваріть склянку сочевиці в воді, в строгому співвідношенні 1: 2.
  • Злийте воду, накрийте кришкою каструльку і дайте зернам трохи набрякнути.
  • Додайте сіль і спеції, невелика кількість масла.
  • Блендером подрібніть кашу в пюре і дайте пюре трохи охолонути, остигле пюре більш щільне.

Пюре з сочевиці

Каша з сочевиці: рецепти просто і смачно

Вам буде потрібно:

  • Сочевиця (будь-яка) – 1 стакан
  • Вода або бульйон – 2-2,5 склянки
  • Сіль і суміш перців (за смаком)
  • Лавровий листок або зубок часнику
  • Свіжа зелень для прикраси блюда

готування:

  • Відваріть сочевицю трохи довше допущеного часу (на 10 хвилин).
  • Весь час заважайте сочевицю, щоб маса не пригорає, а зерна стали м’якими.
  • Додайте на початковому етапі варіння в каструлю 1 лавровий листок і 1 зубок часнику.
  • Якщо води дуже багато зайву злийте після виключення вогню.
  • Дайте каші настоятися під кришкою 10-15 хвилин, перед подачею посипте зеленню і додайте олію.

Смачна каша з сочевиці

Каша з сочевиці: рецепт в мультиварці

Вам буде потрібно:

  • Сочевиця – 1 стакан (будь-яка)
  • Вода або бульйон – 2 склянки
  • Лавровий листок або мускатний горіх – на смак
  • Сіль і спеції за смаком
  • Вершкове або рослинне масло

готування:

  • Зсипте промиту сочевицю в чашу блендері
  • Надішліть до зерен спеції і сіль
  • Залийте сочевицю водою або бульйоном
  • Увімкніть режим «каша» або «варіння» на 20 хвилин
  • Ретельно заважайте кашу двічі під час варіння, заправте маслом перед кінцем варіння.

Як правильно приготувати сочевицю

Головна »Як правильно приготувати» Як правильно приготувати сочевицю

Сочевиця відноситься до м’яких бобам, які продаються в сушеному вигляді. Її можна вживати у вигляді каш, супів, гарнірів, похлебок, котлет. Але щоб домогтися незабутнього смаку страви з цих бобів, необхідно знати, як готувати сочевицю. Сучасні рецепти дозволять досягти чудового кулінарного шедевра при використанні мультиварки або традиційним способом на плиті.

Скільки варити сочевицю до готовності

Перед тим як готувати сочевицю, її необхідно перебрати, відокремивши сміття, шматочки землі, лушпиння. Для зручності викладіть боби на біле паперовий рушник або тарілку.

Підготовлену сочевицю помістіть в сито і промийте під холодною проточною водою протягом хвилини.

Вирішивши вперше зварити кашу з цих бобів, у багатьох господинь виникає питання, чи потрібно замочувати сочевицю перед приготуванням? Для того щоб зерна зберегли форму і не стали сильно м’якими під час варіння, їх замочувати попередньо не потрібно.

Залежно від страви, яке ви збираєтеся готувати, час приготування сочевиці може становити від 10 до 45 хвилин.

Якщо ви придбали колоті боби, то через 10-20 хвилин у вас вийде кашоподібна маса. Така сочевиця швидко розварюється, тому вона ідеально підходить для супів-пюре.

Варіння цілісних бобів можете збільшити до 45 хвилин, залишивши нудитися сочевицю під кришкою до повного розм’якшення.

Існує близько 11 сортів сочевиці, які відрізняються за своїм кольором, формою зерен, смаку, і навіть способу приготування. Популярність цього продукту зростає з кожним роком, тому важливо знати, чим корисна сочевиця і як її готувати.

Корисність полягає в великому вмісті білків, заліза, вітамінів групи В, фолієвої кислоти, калію, вуглеводів, в результаті цього сочевиця стала невід’ємною частиною раціону всіх людей.

Регулярне вживання страв з цих бобів сприятливо при:

  • захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • нормалізації роботи сечовивідної системи.

Спочатку потрібно визначитися для якої страви ви купуєте ці боби і що збираєтеся готувати. Якщо плануєте приготувати кашу, то необхідно придбати французьку зелену або коричневу, чорну сочевицю.

Боби цієї забарвлення мають властивість зберігати форму зерен, не перетворюючись на пюреобразную масу.

Для супів і рагу слід використовувати червону, жовту, помаранчеву сочевицю, так як в процесі приготування вона швидко і сильно розм’якшується, перетворюючись в кашу.

Як приготувати сочевицю в мультиварці

Щоб приготування вечері не забирало багато особистого часу, рекомендуємо скористатися мультиваркою. Цей унікальний мультифункціональний прилад дозволить отримати готову страву без додаткових труднощів. Вам необхідно підготувати потрібні інгредієнти і помістити їх в чашу мультиварки. Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • промиті зелені сочевичним боби – 1 мультістакан;
  • вода – 1 мультістакан;
  • зернова гірчиця – 1 ст. л .;
  • солодкий перець – 1 шт .;
  • мелений перець чилі – 1 ст. л .;
  • мелкопорубленной один корінь селери;
  • консервована кукурудза – 200 г;
  • томатний соус – 4 ст. л.

Процес приготування включає кілька етапів:

  1. Зазначені інгредієнти акуратно помістіть в чашу мультиварки і перемішайте пластикової лопаткою.
  2. Сучасні мультиварки оснащені безліччю функцій, серед яких є режим «Мультіповар». Виберіть цю функцію, закрийте верхню кришку пристрою і у вас є один годину вільного часу, поки техніка буде готувати вам шикарне чечевичное блюдо.

Які страви готують з сочевиці

Варіантів приготування чечевиці страв існує велика кількість. Ці боби можете використовувати окремо у вигляді ситних каш або готувати складні кулінарні витвори.

Щоб урізноманітнити сніданки або здивувати сім’ю на вечерю, приготуйте страви, в основі яких використовується сочевиця.

Ви можете зварити суп з сочевиці, котлети, гарнір до м’яса, а також існують рецепти, де докладно розповідається, як скомбінувати сочевицю з іншими видами круп, овочами.

Рекомендація: для посилення смаку приготованого чечевичного страви, додайте пару лаврового листя або щіпку сушеного шавлії. Також можете використовувати корінь або листя селери, петрушки або розмарин. Сочевичним страви рекомендовано солити і перчити в самому кінці приготування.

Суп-пюре – це густий по консистенції суп, який потрібно готувати з великої кількості овочів або круп. Щоб отримати максимально корисне, смачне і ситне блюдо, рекомендуємо приготувати сочевичний суп-пюре. Правильність приготування залежить від точності дотримання всіх пропорцій необхідних інгредієнтів. Для цього супу вам знадобляться:

  • червоні сочевичним боби – 200 гр;
  • курячий бульйон – 2 склянки;
  • дрібно порізана червона цибулина (середня) – 1 шт .;
  • ложка томатної пасти;
  • терта морква – 1 шт .;
  • щіпка кмину і перцю;
  • сіль – 0,5 ч. л .;
  • зубок часнику;
  • часточка лимона і листя м’яти;
  • погружной блендер;
  • каструля.

Суп-пюре готується за такою технологією:

  1. У великій каструлі змішайте сочевицю, бульйон, цибуля, морква, часник, томатну пасту, кмин, перець і доведіть до кипіння на сильному вогні.
  2. Зменшіть вогонь і варіть до тих пір, поки овочі і боби повністю не розваряться. Це займе приблизно 25 хвилин.
  3. Зніміть каструлю з вогню і швидко розм’якшіть інгредієнти супу занурювальним блендером. У вас повинна вийде пюреподібна маса. При змішуванні будьте обережні, щоб блендер чи розпилювати гарячий суп, використовуйте низьку швидкість.
  4. Потім необхідно додати сіль і видавити часточку лимона. При бажанні можете прикрасити зверху листочками м’яти.

Сочевиця з м’ясом курки

Для сімейної вечері на двох вам знадобиться:

  • 300 грам курячої грудки;
  • стакан коричневої сочевиці;
  • три склянки води;
  • столова ложка томатної пасти;
  • сіль, перець, кмин, каррі;
  • велика цибулина.

Розповімо поетапно, як швидко і правильно готувати сочевицю з м’ясом курки.

  1. Підготуйте курячу грудку, попередньо одягнув філейне м’ясо від кісток і шкіри.
  2. Поріжте м’ясо на великі шматки і обсмажте з порізаною цибулею і томатною пастою. Готувати курячу грудку потрібно близько 10 хвилин.
  3. Потім відваріть сочевицю протягом 15 хвилин.
  4. З’єднайте всі інгредієнти в термостійкою посуді і поставте в духовку запікатися ще на 10 хвилин.
  5. Щоб блюдо придбало красивий колір і насичений смак, додайте чайну ложку каррі.

Як смачно приготувати сочевицю з овочами

Сочевиця чудово поєднується з усіма овочами. Її можете готувати з картоплею, помідорами, морквою, гарбузом, цибулею. Але щоб отримати смачне і ситне овочеве рагу, потрібно для цього підготувати наступні компоненти:

  • два великих картоплі;
  • корінь імбиру;
  • зубок часнику;
  • одна морква;
  • каррі – 1 ст.л .;
  • один стакан червоної сочевиці;
  • три склянки води;
  • бульйон – 1 склянка;
  • рослинна олія;
  • глибока сковорода.
  1. Спочатку потрібно відварити сочевицю протягом 10-15 хвилин до напівготовності.
  2. Потім на розігріту сковороду покласти подрібнені часник, імбир і карі.
  3. Через пару хвилин додайте моркву з картоплею, які попередньо нарізали кубиками. Готувати потрібно близько 5 хвилин.
  4. Потім на сковороду викладіть сочевицю і залийте все бульйоном.
  5. Через п’ять хвилин можете подавати до столу, прикрасивши зверху скибочкою лайма.

Як правильно зробити кашу з сочевиці

Сочевичним каші відрізняються наявністю великої кількості вітамінів. Щоб правильно готувати таку кашу, вам потрібно строго дотримуватися пропорцій. Варити треба в співвідношенні 1: 3, тобто на склянку бобів налити в каструлю три склянки холодної води.

Також не використовуйте для каш колоті боби, тому що вони швидко перетворюються в пюре. Заливши водою сочевицю, варіть в середньому 15 хвилин.

Час варіння може збільшитися, якщо для каші ви використовуєте чорну або коричневу сочевицю, яку необхідно готувати не менше 25 хвилин.

Страви з сочевиці для схуднення

Особливість цих бобів полягає в тому, що вони в своєму складі не містять жирів. Калорійність приготовленої сочевиці досягає всього 111 ккал.

Тому можете використовувати сочевичну дієту для нормалізації ваги. Щоденне вживання каш сприятиме швидкому зниженню ваги.

Рецепт приготування простий, тому ви його легко і швидко зможете приготувати на сніданок. Вам знадобиться:

  • червона сочевиця – 100 г;
  • вода – 3 склянки;
  • порізана половина цибулини;
  • морква, натерта на терку – 1 шт .;
  • рослинне масло – 2 ст. л .;

Ретельно промиті боби залийте холодною водою і поставте готувати на 15 хвилин. З овочів зробіть на сковороді заправку до каші, обсмажити моркву і цибулю до золотистого кольору. Всі готові інгредієнти з’єднайте між собою і перемішайте. Для дієтичної каші не використовуйте приправи і сіль. За допомогою такого сніданку ви будете ситі цілий день і дієта не викличе труднощів у її дотриманні.

Котлети з сочевиці: кращий рецепт з фото

Традиційні м’ясні котлети можете замінити сочевичну. Рецепт приготування простий, тому щоб його повторити вам буде потрібно все готувати не більше 30 хвилин. Спочатку необхідно визначитися з інгредієнтами і кухонними приладами, які потрібно заздалегідь підготувати. Щоб все пройшло швидко і точно, дотримуйтеся наступного переліку:

  • червона або зелена сочевиця – півчашки.
  • сіль грубого помелу – щіпка.
  • два великих яйця.
  • одна чашка панірувальних сухарів.
  • зелень петрушки – 2 гілочки.
  • оливкова олія – ​​2 сл.л.
  • червона цибуля – 1 головка.
  • одна велика морква.
  • кмин – ½ ч.л.
  • коріандр – ½ ч.л.
  • часник – 3 зубки.
  • велика сковорідка.
  • лопатка для перевертання котлет.
  • миска.
  • блендер.

Приготування чечевиці котлет складається з наступних етапів:

  1. Залийте сочевичним боби трьома склянками води і доведіть до кипіння. Весь процес варіння займе близько 20 хвилин. Потім злийте воду і дайте повністю охолонути в окремій мисці.
  1. Помістіть в чашу блендера решту бобів 1/2 чайної ложки солі, нарізаний кубиками червоний лук, яйця, панірувальні сухарі, коріандр, кмин, натерту на крупній тертці моркву і петрушку. Все перемішайте до отримання однорідної маси.
  1. Потім нагрійте велику сковороду, попередньо налив на неї масло. Сформуйте сочевичним котлети круглої невеликої форми, обваляти злегка в панірувальних сухарях. Акуратно покладіть на сковороду і обсмажте з одного боку до хрусткої скоринки і коричневого кольору. Приблизно готувати потрібно 4 хвилини. Потім необхідно котлети перевернути на зворотну сторону і повторити процес обсмажування.
  1. Готові сочевичним котлети зніміть зі сковороди в окрему ємність. Коли вони охолонуть, викладіть на велике блюдо, попередньо прикрашене листям салату. Зверху котлети можете полити сметаною або майонезом, посипати нарізаним червоним цибулею і петрушкою.

Відео рецепт: Найсмачніший гарнір з сочевиці

Сочевичним боби ідеально підходять для приготування різних страв, а також як гарніри до м’яса, риби. Для цього вам знадобиться двадцять хвилин вільного часу і інгредієнти, які легко знайти у себе на кухні.

Якщо ви не знаєте, що готувати сім’ї на вечерю, то рекомендуємо переглянути відео, де кулінар докладно розповідає дивовижний рецепт приготування гарніру.

Також надані точні пропорції необхідних інгредієнтів для цього блюда, щоб ви змогли його повторити у себе вдома.

Як варити сочевицю: секрети і рецепти приготування

Доброго часу доби, дорогі друзі і читачі блогу про правильне харчування. Ви, напевно, не раз помічали на прилавках супермаркету дивного вигляду різнокольорові зерна.

Ці, схожі на карамельки зернятка, насправді називаються сочевицею, і вона доводиться найближчою родичкою гороху.

Якщо чесно, я сама раніше частенько зупиняла на ній погляд, але не знаючи, що з неї можна приготувати ніяк не наважувалася купити.

Але так як я люблю експериментувати на кухні і пробувати щось нове, нещодавно я все-таки зважилася придбати сочевицю і почала вивчати інформацію, як її готувати.

І знаєте, що? Виявилося, це не тільки надзвичайно корисний і поживний продукт, але ще і дієтичний, а страви з нього виходять дуже смачні і ароматні.

Тому, сьогодні ділюся з вами, милі дівчини, як варити сочевицю і які страви з неї можна приготувати.

Особливості варіння сочевиці

На відміну від інших бобових сочевиця вариться набагато швидше. Але при її приготуванні є кілька нюансів, які варто враховувати. Скільки часу варити сочевицю, залежить від її кольору. Нижче я докладно розповім, як правильно приготувати червону, зелену і коричневу.

  1. Часу для приготування червоною або помаранчевої сочевиці потрібно зовсім мало, від двадцяти до двадцяти п’яти хвилин. Так як вона добре розварюється, з неї готують зазвичай кашу або крем-суп.
  2. Боби коричневого кольору варяться трохи довше, але зберігають цілісність і підходять для приготування гарніру.
  3. Щоб зварити зелену сочевицю, доведеться витратити від сорока до сорока п’яти хвилин. Її застосовують як компонент для різних салатів.

Як правильно готувати сочевичним боби

Готувати цей екзотичний продукт нескладно і, слідуючи моїм покроковим рецептами, ви самі в цьому переконаєтеся. Я вам розповім про два способи варіння – холодний і гарячий.

холодний спосіб

Що знадобиться:

  • один стакан сочевиці (колір вибираєте самі);
  • дві склянки чистої холодної води;
  • чайна ложка крупної солі.

Процес приготування:

  1. Сочевичним боби перебираємо від сміття і зіпсованих зерен. Промиваємо кілька разів холодною водою. Найбільш зручно це робити за допомогою друшляка.
  2. Висипаємо її в каструльку, вливаємо чисту холодну воду і доводимо до закипання на середньому вогні. Як тільки вода закипить, зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і варимо до готовності. Час приготування залежить від вибраного сорту.
  3. Коли боби будуть практично готові, всипаємо до них ложку солі. Якщо зробити це на самому початку, зерна будуть твердими і погано разварятся.
  4. Якщо ви готували сочевицю для гарніру або салату, зайву рідину злийте, якщо для каші або пюре, то залиште воду в каструлі.

Як варити сочевицю правильно?

Сочевиця – неймовірно корисний продукт, який людство використовує в якості їжі вже не одне тисячоліття. Рецепт приготування цих бобів зустрічається навіть в древніх манускриптах. А вже про їхню популярність серед вегетаріанців не варто і говорити! Для них це один з основних продуктів раціону, який з успіхом замінює тваринні білки.

І так як існує велика кількість різних сортів цього бобового рослини, які відрізняються формою, кольором, розміром, то кожен день можна готувати практично нове блюдо! Але, на жаль, не всі господині знають, як варити сочевицю, щоб максимально зберегти її корисні властивості і повністю розкрити смакові якості.

Харчова цінність і користь сочевиці

Ця бобова культура є воістину джерелом корисних вітамінів, мінералів і мікроелементів!

Як було вже згадано, сочевиця містить одне з найбільших кількостей рослинного білка серед всіх рослин. Цей білок дуже легко засвоюється організмом, що дозволяє з успіхом використовувати боби замість м’яса. Крім того, в них зовсім мало жирів, але багато заліза, кальцію, калію, фосфору.

Також в цьому продукті міститься молібден, бор, йод, кобальт, цинк, марганець, мідь, корисні кислоти Омега-3 і Омега-6, вітаміни групи В. А за кількістю фолієвої кислоти ці боби є лідером серед всієї рослинної їжі. В одній порції сочевиці її міститься більше 90% від денної норми.

Також сочевиця – корисне джерело клітковини. Який би сорт ви не вибрали – червону, чорну, зелену, вона поліпшить ваше травлення, знизить ризик захворювання на рак прямої кишки, стимулює травлення, зробить благотворний вплив на імунітет і на роботу сечостатевої системи.

Варто відзначити, що це бобова рослина є відмінним джерелом такої амінокислоти як триптофан, яка в організмі трансформується в серотонін або «гормон радості». Ця речовина значно покращує психоемоційний стан людини, знижує ризик нервових розладів і депресивних станів.

У нас прийнято заповнювати недолік серотоніну за допомогою шоколаду і солодощів, але сочевиця – набагато безпечніше і корисніше для фігури. Адже в 100 грамах цих бобів міститься всього близько 100 ккал!

Серед інших корисних властивостей сочевиці – її здатність знижувати ризики захворювання на рак грудей. Цьому сприяють біологічно активні компоненти – ізофлавони, які пригнічують ріст і розвиток ракових клітин.

Сочевиця також повинна стати обов’язковим складовим елементом раціону харчування у людей, які страждають на цукровий діабет, виразку шлунка, сечокам’яну хворобу, хворобами серцево-судинної системи і проблемами з кроветворением, порушенням обміну речовин.

Протипоказання для вживання сочевиці

Крім всіх перерахованих чудодійних властивостей цього бобового продукту, існує також ряд протипоказань для його вживання.

Сочевицю варто виключити з раціону, якщо:

  1. Ви страждаєте на подагру, захворюваннями суглобів і кісток.
  2. У вас є хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту: хронічний панкреатит або холецистит.
  3. Ви маєте серйозні проблеми з нирками.
  4. Її не вживають при хронічному геморої і проблеми з сечовипусканням.
  5. У людини спостерігається сухість шкіри або інші захворювання шкірного покриву.

При наявності будь-якого з цих симптомів перед тим, як ввести ці боби в свій раціон, проконсультуйтеся з лікарем.

Як правильно готувати сочевицю: популярні рецепти

При тому, що сочевиця неймовірно корисна, вона до цих пір не користується особливою популярністю серед господинь. Причина, швидше за все, в тому, що багато хто не вміють її правильно готувати. А адже це дуже просто!

Існує величезна кількість способів її приготування. Але якою б рецепт ви не вибрали, завжди звертайте увагу на те, скільки варити сочевицю того чи іншого сорту. Адже в залежності від виду (кольору) час готовності бобів відрізняється в рази!

Найпростіший рецепт приготування – звичайні відварні боби. Готуються вони так: промийте сочевицю, видаліть з неї всі непотрібні складові. Чисті боби покладіть в каструлю з холодною водою в пропорції 1: 2 і доведіть їх до кипіння.

Після того, як вода закипить, додайте в каструлю столову ложку оливкової олії, це допоможе зробити боби м’якше. І пам’ятайте, що будь-який рецепт приготування сочевиці заснований на головному правилі: зелену сочевицю необхідно варити 40 хвилин, коричневу – 25 хвилин, а червону – 20-30 хвилин.

Нижче наведемо деякі найпопулярніші рецепти, з яких ви дізнаєтеся, як готувати сочевицю смачно.

Суп з сочевиці і томатів

Рецепт цієї страви складається з наступних інгредієнтів:

  1. сочевиця (краще підійде червоний або жовтий сорт) – 250 грам;
  2. цибуля – 1 шт;
  3. буряк – 3 шт;
  4. часник – 2 зубчики;
  5. помідори або томатна паста – 300 грам;
  6. овочевий бульйон – 1,5 літра;
  7. зелень (петрушка, кріп, розмарин);
  8. спеції за смаком.

Поріжте цибулю кубиками і обсмажте до напівготовності. Додайте до нього порізану кубиками буряк, часник, зелень і викладіть все в каструлю. Налийте туди бульйон, додайте сочевицю і варіть до готовності (правильно розрахуйте час варіння згідно з тим сорту бобів, який ви використовуєте).

В кінці додайте томати, приправи, подрібнену зелень і проваріть суп ще 2-3 хвилини. Ретельно розмішайте і дайте вмісту настоятися протягом 10 хвилин перед подачею на стіл.

Сочевична каша

Ще один дуже популярний і смачний вегетаріанський рецепт приготування сочевиці. Для цього вам знадобляться такі продукти:

  1. боби зелені – 1 стакан;
  2. морква – 2 шт;
  3. цибуля – 1 шт;
  4. помідори – 2 шт;
  5. коріандр – 1 ч.л .;
  6. спеції за смаком, зелень і рослинне масло.

Правильно відваріть боби (якщо ви використовуєте зелені, вони повинні готуватися протягом 40 хвилин). Поріжте цибулю, помідори і кріп, морква потріть на тертці. Обсмажте цибулю і моркву протягом 5 хвилин на середньому вогні, додайте кріп, коріандр і спеції. В отриману суміш викладіть готову сочевицю і тушкуйте її ще 5 хвилин, повільно помішуючи.

Варто також відзначити, що сочевиця популярна не тільки в якості основного блюда. З цього бобової рослини готують неймовірну кількість смачних десертів і випічки – від пудингів до пирогів, цукерок і вегетаріанських пиріжків!

І в кінці маленький секрет приготування сочевиці: для того, щоб вона була максимально смачною і ароматною, ніколи не соліть боби під час готування.

У процесі можна додавати тільки пряні трави, рослинне або вершкове масло. Сіль додається після того, як страва повністю готове, і каструля знята з вогню.

Після закінчення варіння дайте бобам постояти хвилин 10 в закритому посуді, щоб вони добре наситилися смаками трав і спецій.

Сочевиця: Як приготувати?

Сочевиця: Як приготувати № 5 Київ 5 оцінок

Як часто при поході за продуктами вам потрапляли на очі дрібні зернятка зеленого, червоного або коричневого кольору? Ви зупинялися ненадовго, задумливо розглядали їх, а потім впевнено переводили погляд на щось більш звичне. Сочевиця, незважаючи на свою доступну ціну, не користується великою популярністю у нашого населення і аж ніяк не конкурує з такими затребуваними продуктами, як, наприклад, рис або гречка. А все тому, що ми дуже мало про неї знаємо.

Ці різнокольорові зерна людина приймає в їжу з незапам’ятних часів. Страви з них були в раціоні вельмож і простолюдинів, жителів Вавилона і Стародавній Греції, єгипетських фараонів.

На Русі в середні століття сочевиця була одним з найбільш вживаних продуктів. Протягом багатьох століть вона широко застосовувалася в індійських і китайських традиційних рецептах, в Австралії, Північній Африці, Німеччині.

У цих країнах сочевиця в пошані і зараз.

Сочевиця корисні властивості.

Зерна сочевиці можуть дати нашому організму практично все, що необхідно. Вони багаті залізом, кальцієм і іншими мікроелементами, містять вітаміни групи B, незамінні амінокислоти. У плодах сочевиці багато білка. Він настільки ж поживний, як і білок м’яса, але при цьому набагато легше засвоюється. Сочевиця – лідер в рослинному світі за сукупністю поживних і цілющих властивостей.

Є і ще одна цінна якість. Ці зерна не здатні до накопичення шкідливих, токсичних речовин: нітратів, радіонуклідів. Тому де б не зросла сочевиця, вона може з повним правом називатися екологічно чистим продуктом.

Сочевичним зерна використовували в своїх рецептах лікарі глибокої давнини. Цей продукт був основою «Аравійського зміцнюючого», який вважався свого часу панацеєю. Регулярне вживання салатів, каш і супів з сочевиці допомагає в нормалізації рівня цукру в крові, підвищує імунітет. Пюре буде дуже до речі при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, проблеми з серцем.

Як приготувати сочевицю.

Сочевичним зерна входять до складу безлічі смачних, ситних, а головне, корисних страв. Це може бути суп з сочевиці або салат, рагу або пюре, котлети, зрази, паштет, пироги, млинці і т.д.

Сочевиця коричневого або зеленого кольору має тонкий горіховий смак. Багато хто знаходить його схожим на м’ясо. Під час термічної обробки зерна зберігають форму.

Ці сорти добре поєднуються з каррі, беконом, солоної свининою, грибами; ідеальні для овочевих і рибних страв. Рекомендуємо спробувати приготувати хека запеченого з сочевицею.

Червона сочевиця більше підходить для пюре або супів, так як швидко розварюється. Пряні нотки її аромату можна сміливо доповнювати всілякими спеціями.

Зручно, що ці зерна, на відміну від інших бобових, які не потребують попереднього замочування. Досить їх тільки перебрати (можуть потрапляти дрібні камінчики) і обполоснути. Майте на увазі: продукт швидко вбирає воду, тому бажано частіше перевіряти стан готовності.

Схуднення за допомогою кефіру яблучної дієти: користь і шкода, види дієти на кефірі та яблуках, відгуки та результати

Дуже корисна сочевиця пророщена, що нагадує за смаком свіжий зелений горошок. Для пророщування найкраще підійдуть насіння в шкірці (вони зеленого або сірого кольору).

Сочевиця будь-якого сорту і відтінку є живильним білковим продуктом з мінімальним вмістом жирів. А тому відмінно підійде тим, хто не тільки любить смачну їжу, але і береже фігуру.

Спробуйте страви з сочевиці. Цей незаслужено забутий «джерело здоров’я і бадьорості» варта вашої уваги.

Як зварити сочевицю смачно

Скільки існує людська цивілізація, стільки люди вирощують і вживають в їжу сочевицю. Ця бобова культура теплолюбна, тому у слов’янських народів її не зустрінеш в народних кухнях. Зате в країнах Середземномор’я вона використовується повсюдно і в честі як недорогий, корисний і зручний в приготуванні продукт.

І головне, дуже смачний! Адже саме за сочевичну юшку, а не за медові пряники, продав Ісав Якову своє первородство (Буття: 25). У нас цю дрібну квасолю, схожу на горох, можна купити практично в усіх супермаркетах.

У цій статті ми розповімо про те, як приготувати смачну сочевицю, які секрети необхідно знати, щоб її не переварити, і який сорт потрібно вибрати для різних страв.

Користь і калорійність продукту

У сочевиці зовсім мало жирів – всього 2 г на 100 г продукту, зате багато білка і вуглеводів – 21 г і 49 г відповідно. Разом з тим це досить поживний продукт. Його енергетична цінність – 298 калорій. До складу сочевиці входить легко засвоюється в організмі білок.

Також цей вид бобових містить бор, йод, калій, кальцій, кобальт, марганець і мідь, залізо і цинк, кобальт і молібден. Багата сочевиця і на ізофлавони – речовини, які корисні для профілактики раку молочної залози.

Інформація, що міститься в ній фолієва кислота зміцнює імунітет, благотворно впливає на обмін речовин, нормалізує роботу сечостатевої системи. Сочевицю призначають в лікувальних дієтах. В основному її застосовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, і особливо при виразці.

Корисний продукт і високим складом вітамінів, особливо РР, А і групи В. Але потрібно знати, як приготувати сочевицю, щоб ці корисні властивості не розчинилися в окропі і не випарувалися з парою.

Який сорт вибрати

З давніх-давен були відомі два сорти дрібної сочевиці – червона і коричнева. Вони виростали в Єгипті, Ізраїлі, Сирії – країнах з дуже жарким кліматом.

Французи, що славляться великими гурманами, постаралися створити сорт сочевиці, яка була б пристосована до більш прохолодним зим, і їм це вдалося. Правда, сочевиця вийшла зеленого кольору.

Вона, як і інші види бобових, потребує більш тривалої підготовки.

Зате на смак просто чудова – ніжна, яка чимось нагадує свіжий горошок. Виходячи з того, який сорт ви придбали, зелену французьку або червону і коричневу єгипетську, варто подумати про те, як приготувати сочевицю.

Перший сорт не розварюється, прекрасно тримає форму і підходить для гарнірів. Коричнева сочевиця при необережному поводженні може перетворитися в кашу, тому потрібно стежити, щоб вона не переварити.

З червоною виходить відмінне пюре.

Як приготувати сочевицю на гарнір

М’який смак єгипетської сочевиці добре гармонує з м’ясом, птицею і грибами. Щоб урізноманітнити і збагатити нейтральний смак гарніру, додайте при варінні прянощі і трави. Перед приготуванням її потрібно ретельно перебрати і промити в холодній воді, видаливши сміття. Деякі рецепти радять навіть замочувати зелену сочевицю перед варінням.

Далі її заливають холодною водою в пропорції 1: 2 і ставлять на маленький вогонь. Коли рідина закипить, додають трохи оливкового масла (близько половини столової ложки) і різноманітні приправи: розмарин, лавровий лист, шавлія, селера. Зелену сочевицю варять під прочиненими кришкою близько 40 хвилин, регулярно помішуючи, щоб не пригоріла.

Коричневу і червону кидають в окріп і варять під закритою кришкою 25 і 20 хвилин відповідно. Солити гарнір потрібно лише за 5 хвилин до закінчення процесу приготування.

Сочевиця в мультиварці

Сучасні кухонні девайси покликані полегшити працю кухаря. Якщо у вас в будинку є мультиварка, вам не потрібно чаклувати біля плити, постійно помішуючи сочевицю. Ваш гарнір не розвариться і не пригорить.

Досить просто відміряти потрібну кількість води, а пристрій сам буде підтримувати заданий температурний режим.

В мультиварці можна приготувати і суп із червоної сочевиці, а коричневий сорт краще протушкувати разом з м’ясом.

Ось базовий рецепт того, як приготувати сочевицю в мультиварці. Наріжте цибулину півкільцями, а середньої величини морквину – соломкою. Викладіть їх в чашу машини. Залийте овочі столовою ложкою рослинного масла і Ввімкніть агрегат на режим «Жарка». Задайте час 15 хвилин. Сочевицю (один мультістакан) промийте і додайте до смажених овочів.

Залийте холодною водою. Якщо сочевиця була попередньо замочена, знадобиться два мультістакана рідини, а якщо немає – чотири. Задаємо режим «Гречка». Одночасно з гарніром можна приготувати і м’ясо. Викладаємо його шматочки на решітку, ставимо зверху. У цьому випадку вибираємо режим «Приготування на пару», а таймер встановлюємо на 40 хвилин.

Спекотне дихання Індії

Тепер розглянемо окремі рецепти. Отже, що можна приготувати з сочевиці? Звернемося за натхненням до кухні тих країн, де цей вид бобових використовувався споконвіку. Приготуємо популярне індійське блюдо – дхансак. Його можна приготувати з креветками, куркою, бараниною, але основу становить червона сочевиця.

Промиваємо 350 госновного продукту, засипаємо в сотейник, солимо, перчимо (чорним і гострим червоним), заливаємо водою. Доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні до м’якості. Якщо води занадто багато, її потрібно злити, якщо мало – надати окріп.

Одночасно в сковороді розпалює ложку-дві олії і обсмажуємо близько двох хвилин наступні прянощі: 6 коробочок товченого кардамону, по 2 чайні ложечки насіння гірчиці, куркуми, кориці і порошку чилі. Додаємо до них дві дрібно шинкувати цибулини, нарізану 10-сантиметровий корінь імбиру, 4 зубчики часнику. Смажимо все це п’ять хвилин. Кладемо на сковороду креветки або м’ясо.

Смажимо, помішуючи, до готовності. Додаємо шматочки ананаса, 8 невеликих нарізаних помідорів і варену сочевицю. Наливаємо трохи гарячої води і тушкуємо під кришкою близько п’яти хвилин. Перед подачею посипаємо зеленню кінзи.

Як приготувати суп з сочевиці

У велику каструлю наливаємо 3 л води, солимо і перчимо, ставимо на вогонь. Опускаємо туди дві розрізані на великі частини морквини і нашатковану велику цибулину.

Коли овочі повністю зваряться, засипаємо 150 г коричневої або червоної сочевиці і різні приправи (петрушку, кріп, часник, прованські трави). Варимо 20-25 хвилин до м’якості чечевички. Трошки охолоджуємо суп і подрібнюємо вміст блендером.

Вливаємо склянку вершків, доводимо до кипіння і подаємо на стіл з грінками.

вегетаріанські биточки

А ось рецепт того, як приготувати сочевицю як самостійну страву. Для цього використовуйте її червоний сорт в кількості 350 г. Залийте сочевицю холодною водою і залиште на ніч в прохолодному місці. Вранці змініть рідину і поставте варитися до готовності.

Подрібнити до пюреобразного стану в блендері або кухонному комбайні. Потрібно постаратися, щоб кашка вийшла дуже густий. Для цього викладаємо пюре на шматок міцної тканини і віджимають зайву рідину.

Додаємо в сочевицю по чайній ложечці червоного перцю, солі, кмину, рубаною кінзи, дрібку чорного перцю. Гарненько вимішуємо пюре. Формуємо долонями биточки, паніруємо в сухарях і смажимо на топленому маслі до золотистої скоринки.

В окремій чашці змішуємо 225 г натурального йогурту з соком одного лимона. Заливаємо цим соусом гарячі биточки.

салат

Як приготувати сочевицю на закуску? Спочатку готуємо салатну заправку. Змішуємо гострий перець, три листа базиліка і зубчик часнику, розтираємо товкачем і заливаємо двома ложками оливкової олії.

У салатницю кришимо 10 помідорів чері, 2-3 пера зеленої цибулі, трьом 50 г твердого сиру. Окремо варимо 100 г зеленої сочевиці. Коли вона охолоне, додаємо в салат.

Перемішуємо і заливаємо ароматизованим маслом.

Додати коментар

Як зварити сочевицю смачно покроковий відео рецепт

Також ми приготували для Вас відео для повного розуміння покрокового процесу приготування.

Як зварити сочевицю смачно фото

Сподіваємося вам сподобалася наша стаття як зварити сочевиці смачно і тепер маючи всі необхідні інгредієнти ви з легкістю його приготуєте в домашніх умовах.

Ще більше смачних рецептів:

  • Як правильно зварити гороховий суп.
  • Як спекти пісочне печиво.
  • Як правильно посмажити печінку яловичу.
Watsons UA

Leave a Comment