Дієта вагітним: зразкове меню на кожен день по триместрах, харчування при зайвій вазі

Moneyveo [CPS] UA

Правильне харчування під час вагітності: 3 триместр

Дієта вагітним: зразкове меню на кожен день по триместрах, харчування при зайвій вазі

У третьому триместрі вагітності дитина вже сформована і життєздатна, йому залишається тільки набирати вагу, а організм жінки вже починає готуватися до пологів і годування малюка грудьми. Харчування третього триместру має не перевантажувати організм, бути легким і одночасно збалансованим.

Як правильно вибрати продукти в останні три місяці вагітності

Добовий набір продуктів, калорійність і потреба в основних речовинах приблизно така ж, як і другому триместрі.

м’ясо

Слід віддавати перевагу нежирним сортам м’яса, а за кілька тижнів до пологів від нього взагалі можна відмовитися.

Слід вибирати нежирні сорти м’яса, такі як яловичина, м’ясо курки, качки, кролика, індички. М’ясо добре проварювати або тушкувати, запікати, попередньо вирізаючи з нього жир. М’ясо і рибу можна їсти не кожен день, а рази 4 на тиждень. Бульйони м’ясні в їжу не використовувати, вони погіршують роботу печінки.

За два тижні до пологів порцію м’яса можна зменшити в два-три рази або відмовитися зовсім: дитина вже сформований, зрілий, і шкоди йому це не принесе, а організм жінки розслабиться, м’язи промежини підготуються до пологів, без м’яса вони будуть більш еластичними і дитині буде легше пройти по родових шляхах.

Овочі та фрукти

Картопля є краще молодий і з шкіркою, морква і буряк в свіжому і вареному вигляді, капусту можна будь-яку, але корисніше брокколі, зелень вживати обов’язково і щодня. Помідорами захоплюватися не варто, т. К. Вони можуть викликати алергію, а ось огірки можна їсти, вони мають до того ж м’який сечогінний ефект.

При виборі фруктів і овочів краще брати вітчизняні, все для того ж: щоб не піддавати ризику алергії майбутньої дитини.

Є їх слід відповідно до сезону: влітку і восени є в свіжому вигляді, а взимку і навесні в свіжому тільки те, що добре зберігається (морква, буряк, картопля), решта або з морозильної камери дістати (гарбуз, зелений горошок, ягоди), або в сушеному вигляді. Ягоди можна на зиму заморозити, засушити, протерти з цукром або зварити варення-п’ятихвилинку.

Природою все передбачено, і в зимовий період організму важче справлятися з алергенами зі свіжих овочів і фруктів. Не варто взимку купувати в магазинах баклажани, огірки і помідори, адже в них нітратів та інших хімічних сполук більше, ніж корисних речовин.

Цікаво знати! Серед обстежених вагітних жінок на території Росії дефіцит вітамінів групи В виявлено у 20-90% жінок, дефіцит вітаміну С – у 45%.

Молочні продукти

Молока випивати в день близько гуртки, кисломолочних продуктів – до 1/2 літра.

Йогурти краще робити домашні або купувати простий нежирний йогурт без добавок, а вдома додати ягід, сухофруктів або заправити їм мюслі, так можна і сир зварити зі свіжого молока (додати пару ложок сметани або кефіру і довести до кипіння), сир, як і м’ясо, перед пологами можна обмежити або виключити, щоб кістки дитини надмірно не затверділи. Вибираючи молочні продукти, зупинитися краще на простих, без добавок, з коротким терміном зберігання. Сири є краще тверді, на м’які сири, сири з пліснявою бажано поставити обмеження.

Крупа

Краще купувати цілу зернову крупу: в пластівцях менше корисних властивостей. З круп небажана манна і білий рис, вони виводять з організму корисні речовини. Для приготування каш крупу заздалегідь слід замочити у воді, а потім добре розварити. У каші можна додавати рослинне масло і сухофрукти. Хліб краще брати грубого помелу, житній, а ще краще з висівками і насіннячками.

Борошно використовувати не вищого сорту.

яйця

Яйця варити круто, якщо є можливість, то краще вживати перепелині.

рідина

З приводу обмеження рідини в третьому триместрі є розбіжності: ті, хто дотримується старих радянських правил, рекомендують обмежити її до 1-1,2 літрів.

Представники сучасних європейських поглядів рекомендують пити скільки хочеться, без обмежень, щоб виводити шлаки з організму.

У підсумку, якщо в добу з сечею виходить 75% від рідини, що випивається, немає зайвої збільшення ваги – все в порядку і обмежувати себе не варто.
Важливо виключити вживання грибів.

Цікаво знати! Американські вчені вважають, що характер харчування і раціон вагітної жінки здатний вплинути на мозок майбутньої дитини. Відомо, що раціон харчування вагітної жінки, її спосіб життя впливає на здоров’я майбутньої дитини.

Американські вчені (Єльський школа) вважають, що при упорі на жирну їжу, особливо в третьому триместрі, у дитини відбуваються зміни в гіпоталамусі, це призводить до захворювань обміну речовин (ожиріння, цукровий діабет).

А вчені з Каролінського інституту (Стокгольм) в свою чергу вже довели, що у дітей, матері яких курили під час вагітності, на 65% збільшувався ризик захворювання на бронхіальну астму.

Меню вагітної в 3 триместрі

При складанні меню зверніть свою увагу:

  • У меню на день має бути не менше трьох порцій продуктів, які багаті кальцієм (молоко, сир, сир, свіжа зелень) і залізом (м’ясо, шпинат, ягоди, капуста, гречка).
  • Хоча б раз на день треба з’їдати продукт, багатий фолієвою кислотою (зелень, квасоля, сочевиця).
  • Щодня їсти продукти, що містять вітамін С.
  • У першій половині дня робити упор на білкову їжу, у другій половині дня їсти тільки легку їжу, яка добре і швидко засвоюється: кисломолочні продукти, салати, каші.
  • Чи не поєднувати щільну і рідку їжу – можна з’їсти суп, а через пару годин друге.

Орієнтовна схема меню

сніданок:

  • Каша з маслом – 100 г / сир – 100 г / омлет або яєчня,
  • Фрукт / тост з варенням,
  • Теплий напій.

Другий сніданок:

  • Йогурт – 100 г,
  • Ягоди або фрукт – 150 г.

обід:

  • Суп з шматочком хліба,
  • Стакан компоту або соку,
  • Сухофрукти – 70 м

Другий обід:

  • М’ясо або риба – 200-300 г,
  • Овочевий салат / гарнір з бобових,
  • Десерт.

Полудень:

  • Горіхи, насіння, сухофрукти – 100 г.

вечеря:

  • Овочеве рагу з шматочком хліба / суп-пюре,
  • Фрукт / фруктово-молочне смузі.
  • Перед сном кефір, яблуко, стакан молока.

Збільшення у вазі

Збільшення ваги за тиждень не повинна перевищувати 300-550 г. За другу половину вагітності в нормі жінка повинна набрати 60% від загальної збільшення у вазі, всього за всю вагітність не більше 16 кг. При багатоплідній вагітності значення будуть вище.

Труднощі зі стільцем

Продукти, багаті клітковиною, допоможуть запобігти у вагітної запори.

Для запобігання запорів доцільно вживати в їжу продукти, багаті на клітковину, а саме: хліб грубого помелу, пластівці з висівок, мюслі з додаванням клітковини, вівсяну кашу, бобові, сочевицю, протягом дня їсти сирі овочі і фрукти, чорнослив, свіжу чорницю, яблука , щодня вживати в їжу буряк (і сиру і варену), салати і каші заправляти рослинною олією. Пити мінеральну воду з великим вмістом магнію. Перед сном пити кисле молоко, одноденний кефір.
Відмовитися від рису, менше їсти мучного.

печія

Печія з’являється через те, що дитина великий і тиснути внутрішні органи догори. До пологів печія продовжує посилюватися. Для запобігання печії треба дотримуватися наступних радою:

  1. Не вживати їжу великими обсягами, особливо після 16.00-17.00;
  2. Виключити всю смажену їжу, копчену, жирну;
  3. Чи не є в вечірній час кислі продукти, такі як яблуко, лимон;
  4. Після їжі хвилин 30 можна походити, посидіти, але не лягати;
  5. Дуже багатьом при печії допомагає випитий стакан прохолодного молока, свіжовичавлений сік картоплі, чай з фенхелю або насіння кропу, горіхи, вівсяна або манна каша на молоці з вершковим маслом, гарбузове насіння;
  6. Відмовтеся в другій половині дня від продуктів, які саме у вас провокують печію;
  7. Якщо ніяк не вдається впоратися з печією перерахованими вище методами, то під час вагітності дозволено використовувати антацидний препарат Ренні.

профілактика гіпогалактії

Ще під час вагітності жінці варто підготуватися до годування грудьми і виключити появу гипогалактии (нестачі молока). Для цього потрібно харчуватися повноцінно, дотримуючись правил для третього триместру вагітності і робити масаж грудних залоз.

В останні два місяці вагітності масажу треба приділяти 2 хвилини в день. Полягає він в наступному: сосок взяти з двох сторін вказівним і великим пальцями і робити ритмічні стискають руху.

Протипоказання до цієї вправи: загроза передчасних пологів.

харчові отруєння

Щоб уникнути зараження небезпечними збудниками кишкових інфекцій, доцільно не вживати в їжу:

  • паштети;
  • Сирі яйця, яйця всмятку;
  • Некип’ячене козяче молоко;
  • М’які сири;
  • Солодощі з масляним кремом;
  • М’ясо диких тварин, страви з сирого м’яса, м’ясо, приготоване на багатті;

А також важливо:

  • Крупи перед приготуванням необхідно промивати в холодній воді;
  • Фрукти і овочі, куплені на ринку або в магазині, треба мити під проточною водою з милом;
  • Воду пити кип’ячену;
  • Молочні продукти є тільки свіжі, приділяти особливу увагу їх терміну придатності.

профілактика гестозу

Гестоз – це ускладнення третього триместру вагітності, ще його називають пізнім токсикозом. При важкій формі гестозу лікування в стаціонарі є обов’язковим.

Однак уникнути його можна: помічено, що при дотриманні протягом всієї вагітності режиму харчування, статку вітамінів, калію і йоду ризик розвитку гестозу зводиться до мінімуму.

Важливо присутність в раціоні білків як рослинного, так і тваринного походження, адже саме білок повертає зайву рідину з тканин назад в кров, і надалі вона виводиться через нирки з сечею.

Уникати солоних продуктів: саме сіль затримує воду в організмі. Важливо дотримуватися балансу в організмі вітаміну В6. При починається токсикоз добре попити заспокійливий збір, валеріану, пустирник, ефективна аромотерапія із заспокійливими ефірними маслами.

Розвантажувальний день

Розвантажувальний день – це можливість організму відпочити, позбутися від непотрібних речовин. У третьому триместрі розвантажувальні дні робити можна і потрібно, особливо тим, хто має зайву збільшення ваги.

Влаштовувати його треба 1 раз в тиждень (не частіше). Добре було б проводити в один і той же день. За енергозапаси він дорівнює приблизно 1000 ккал.

Включає в себе однотипну низькокалорійну їжу, розподілену на 5-6 порцій.

Приклади розвантажувального дня:

  1. 1 кг яблук, можна їсти в сирому вигляді, зробити салат з рослинним маслом з тертих яблук, можна запікати в духовці з ложечкою меду.
  2. 500 г свіжого сиру, сир теж можна підрум’янити в духовці.
  3. 500 г яблук плюс 250 г сиру.
  4. 800-1000 г запеченої картоплі.
  5. 400 г запеченого або відвареної картоплі плюс 250 г відвареного пісного м’яса.
  6. 1 кг будь-яких свіжих овочів.
  7. 400 г овочів плюс 250 г відвареного м’яса.

Набряки. Що робити

Набряки зазвичай є проявом гестозу і говорять про затримку рідини в організмі жінки.
Поради, які допоможуть зменшити набряки:

  • Виключаємо сіль зовсім, повне обмеження на ковбасу, сухарики і чіпси, смажене, копчене.
  • Обмеження рідини, що випивається до 1,5 л / добу, в цей обсяг входять супи, каші, овочі та фрукти (одну штуку вважати приблизно за 50 мл рідини).
  • Білкова їжа повинна бути присутнім в раціоні обов’язково, не менше 200 г м’яса і 200 г сиру з’їдати в день.
  • Замість води і чаю пити відвар з листя брусничника, листя суниці, напої з додаванням цикорію, настій з сухофруктів, замість солодощів є брусничне варення, включити в раціон більше продуктів, що мають сечогінний ефект (огірки, диня, кавун, петрушка, селера, морква і морквяний сік).
  • Виключити всю жирну їжу, мариновані продукти, майонез і кетчуп замінити на хрін або гірчицю.
  • Обов’язково 1 раз на тиждень влаштовуйте собі розвантажувальний день.
  • Після прогулянки можна полежати з піднятими догори ногами.
  • Самостійне призначення собі сечогінних лікарських засобів заборонено, це може призвести до зневоднення організму!

Правильне харчування в останні місяці вагітності – це хороша підготовка як до пологів, так і до дієти годуючої жінки.

Меню і рекомендації під час дієти для зниження ваги при вагітності

Меню і рекомендації під час дієти для зниження ваги при вагітності

Згідно з медичними нормами за час вагітності вага жінки повинен збільшитися на 8-15 кг. Більше збільшення може призвести до проблем зі здоров’ям і у майбутньої мами, і у малюка. Особливо небезпечно це для тих жінок, у яких вже є надмірна вага.

Щоб уникнути такого варіанту розвитку подій, необхідно з перших днів після зачаття ретельно стежити за своїм раціоном і вести безпечну, нестрогую дієту під час вагітності для схуднення.

Чи шкідливо вагітним?

Вагітність і строгі низькокалорійні дієти – речі несумісні . Недолік поживних речовин дуже шкідливий для майбутньої матері і дитини. Під заборону потрапляють і всі популярні дієти, що обмежують вживання вуглеводів. Надлишок білка підвищує навантаження на нирки, яка вже збільшена через вагітність.

Але це не означає, що потрібно їсти за двох. Більшість лікарів вважає, що для нормального розвитку вагітності звичайну калорійність раціону жінки досить збільшити на 10-15%. Порушення цього правила може призвести до надмірного набору ваги.

Жінкам, які вже мають зайві кілограми, допоможе позбутися від них правильне харчування і посильна фізична активність. Для того щоб уникнути переїдання, їсти треба часто, але потроху. Невеликі порції дозволять вчасно відчути насичення і зупинитися.

Основні принципи харчування

Повноцінний збалансований раціон майбутньої мами – це одне з найважливіших умов щасливого кінця вагітності. Особливо важливо вміст у ньому достатньої кількості білка, без якого неможливий нормальний розвиток плода.

У день рекомендується вживати 100-120 гр білка . Причому більша частина його повинна мати тваринне походження, так як рослинний білок важко перетравлюється організмом і не містить необхідних дитині амінокислот.

Ні в якому разі не можна повністю виключати жири , адже без них не засвоюються багато вітамінів. Особливо корисні нерафіновані олії, що не піддавалися термічній обробці.

Майбутнім мамам слід віддавати перевагу складним вуглеводам .

На відміну від простих, вони поступово засвоюються організмом, надовго забезпечуючи його енергією і підтримуючи постійний рівень цукру крові.

Норма вживання вуглеводів в перші два триместру вагітності складає близько 400гр на добу. У третьому триместрі її знижують до 300 гр за рахунок зменшення споживання цукру і борошняних виробів.

Протягом вагітності бажано уникати вживання в їжу транс-жирів і хімічних харчових добавок, багато з яких негативно впливають на розвиток малюка.

Основою раціону майбутньої мами повинні стати натуральні продукти, багаті вітамінами і мікроелементами . При їх нестачі можуть розвиватися різні ускладнення, негативно впливають на здоров’я і матері, і дитини. Так, дефіцит заліза здатний стати причиною анемії, а нестача кальцію призведе до руйнування зубів і випадання волосся.

Щоб уникнути цього в дієту для вагітних із зайвою вагою обов’язково включають такі продукти :

  • кисломолочні продукти;
  • нежирні сорти м’яса;
  • субпродукти (печінка, серце, мова);
  • всі види риби, особливо багаті незамінними амінокислотами жирні сорти (скумбрія, палтус, сьомга);
  • морепродукти;
  • крупи;
  • різні овочі і фрукти;
  • сухофрукти;
  • вершкове і рослинне масло;
  • яйця;
  • підсушений хліб або сухарики.

У разі відсутності зайвої ваги іноді можна балувати себе невеликою кількістю солодощів. Одна цукерка або ложка меду не нанесе особливої ​​шкоди, а настрій підніме надовго.

З перших днів вагітності категорично заборонено вживання спиртних напоїв . Навіть невелика доза етанолу може стати причиною різних патологій розвитку плоду.

Під час виношування дитини органи травлення відчувають тиск збільшилася матки. Це часто проявляється нудотою і печією. Знизити інтенсивність цих симптомів допоможе зменшення вживання важкої і жирної їжі . Для цього при вагітності з дієти для здорового схуднення обов’язково виключають:

  • смажені страви;
  • гриби;
  • тваринні жири (свиняче сало, жирні види м’яса і птиці);
  • ковбасні вироби і копченості;
  • різні соління та консерви, особливо промислового приготування;
  • гострі приправи і спеції;
  • свіжий хліб і здоба.

Виключення з раціону цих продуктів призведе не тільки до поліпшення самопочуття вагітної жінки, але і не дасть набрати зайву вагу.

З обережністю слід ставитися і до напоїв з великим вмістом кофеїну . Міцний чай і кава подразнюють слизові шлунка і часто стають причиною печії. Крім цього, кофеїн сприяє затримці рідини в організмі і зменшує засвоюваність кальцію.

Приблизний раціон на тиждень

Незважаючи на всі обмеження, харчуватися під час вагітності потрібно смачно і різноманітно. Протягом доби повинно бути не менше п’яти-шести прийомів їжі . Масло краще додавати в готові страви, а не використовувати для смаження, так під впливом високих температур містяться в ньому корисні речовини розпадаються.

Складаючи щоденний раціон потрібно орієнтуватися на свої харчові пристрасті, так як вживання нелюбимих продуктів не принесе ніяких позитивних емоцій, необхідних майбутньої мами.

Як зразок дієти при вагітності для зниження ваги можна використовувати наступний варіант тижневого меню.

понеділок:

  • сніданок – каша з вівсяних пластівців на молоці, фруктовий сік;
  • ланч – нежирний сир, підсушений цільнозерновий хліб;
  • обід – борщ зі сметаною, відварна яловичина;
  • полуденок – фруктовий салат;
  • вечеря – плов з куркою, салат зі свіжих овочів;
  • пізню вечерю – кефір.

вівторок:

  • сніданок – запіканка з сиру і сухофруктів, кисіль зі свіжих фруктів;
  • ланч – омлет;
  • обід – юшка з лосося, відварна риба, салат з капусти і моркви;
  • полуденок – печені яблука;
  • вечеря – рагу з індички і овочів;
  • пізню вечерю – молочний коктейль.

Середовище:

  • сніданок – пшоняна каша з додаванням гарбуза, молоко;
  • ланч – сир з чорносливом;
  • обід – суп-пюре з цвітної капусти, запечена куряча грудка;
  • полуденок – свіжі сезонні фрукти;
  • вечеря – суфле з яловичої печінки, підсушений хліб, салат з огірків і помідорів;
  • пізню вечерю – ряжанка.

четвер:

  • сніданок – мюслі з фруктовим йогуртом;
  • ланч – ліниві вареники зі сметаною;
  • обід – селянський суп, відварний язик, салат з моркви і яблука;
  • полуденок – грецький салат;
  • вечеря – риба, тушкована в сметанному соусі, відварна брокколі;
  • пізню вечерю – пряжене молоко.

п’ятниця:

  • сніданок – ячна молочна каша, компот із сухофруктів;
  • ланч – сир, вершкове масло, цільнозерновий хліб;
  • обід – суп з фрикадельками, салат з буряка і чорносливу;
  • полуденок – холодець із яловичини;
  • вечеря – куряча печінка, тушкована в сметані, відварений рис;
  • пізню вечерю – сезонні фрукти.

Субота:

  • сніданок – рисова молочна каша, вершкове масло;
  • ланч – суфле з сиру і моркви;
  • обід – борщ зі свіжої капусти, відварна індичка, сметана;
  • полуденок – овочевий омлет;
  • вечеря – запечена з овочами скумбрія;
  • пізню вечерю – фруктовий йогурт.


неділя:

  • сніданок – кукурудзяна каша на молоці;
  • ланч – відварний язик, підсушений хліб, свіжий огірок;
  • обід – печеня з кролика, приготоване в горщику, вінегрет.
  • полуденок – салат з морської капусти і відвареного яйця;
  • вечеря – котлети з індички, відварна гречка;
  • пізню вечерю – компот зі свіжих ягід.

Меню дієти для вагітних при наборі зайвої ваги можна змінювати відповідно до своїх смакових переваг, головне – дотримуватися основних принципів раціону харчування для схуднення.

Рекомендації лікарів і дієтологів

Під час вагітності ретельно стежать за зміною ваги, зважуючи не рідше одного разу в тиждень . Значна прибавка часто свідчить про набряки. Причому зайва рідина може перебувати у внутрішніх органах і не визначатися при простому візуальному огляді.

У разі підозри на появу цієї проблеми, вживання кухонної солі обмежують до 5-6 гр в день.

При великому надмірній вазі багато гінекологів призначають своїм пацієнткам розвантажувальні дні. Їх проводять не частіше ніж один раз на 7-10 днів. Найчастіше для розвантаження використовують такі продукти, як:

  • кефір або сир;
  • відварна куряча грудка;
  • запечені і свіжі яблука.

У цьому відео розповідається про дієту при вагітності:

Під час розвантажувального дня обов’язково дотримання питного режиму. Протягом доби потрібно вживати не менше півтора літра води . Достатня кількість рідини допоможе позбутися від набряків і вивести з організму накопичені шкідливі речовини.

Лікарі не радять знижувати калорійність раціону за рахунок заміни цукру штучними підсолоджувачами , так як багато хто з них небезпечні для майбутньої дитини. Крім того, в невеликих кількостях глюкоза необхідна і матері, і малюкові.

Перш ніж зважитися на будь-які обмеження в дієті і зміні меню для зниження ваги вагітна жінка повинна обов’язково проконсультуватися у лікаря . Тільки фахівець може визначити чи є зайва вага у майбутньої мами, і який спосіб боротьби з ним слід вибрати.

Дієта для вагітних

Дієта для вагітних

Насправді, як такої дієти для вагітних жінок не існує – худнути під час вагітності зовсім недоречно. Однак збалансований раціон харчування, необхідний, кожної вагітної, вимагає природних коректив. І саме тому, що харчуватися потрібно правильно, дієтологи пропонують майбутнім мамам збалансоване харчування для повноцінного розвитку малюка.

Сьогодні ми розповімо, як збалансувати і врегулювати свій раціон, щоб подбати про себе і здоров’я свого малюка. Як уникнути зайвих кілограмів після вагітності, і які солодощі варто віддати перевагу в період вагітності!

9 простих порад на всі 9 місяців

☀ Враховуйте кожен шматочок! Необхідно запам’ятати, що найбільш важливим є якість, а не кількість спожитої їжі. Вагітність є чудовим приводом, щоб назавжди ввести в своє життя збалансовану дієту.

☀ Головне – корисність! Замініть здобну булку цільнозерновим хлібом, а чіпси – печеною картоплею в мундирі. І таких прикладів можна навести багато. Іноді слід пожертвувати смаком на користь натуральності продукту.

☀ Голодающая жінка змушує голодувати свою дитину! Звичайні дієти для схуднення в період вагітності неприйнятні. Вашій дитині необхідно регулярне й правильне харчування.

☀ Різноманітність! Ваше щоденне меню повинне бути складено таким чином, щоб там були присутні і білки, і жири, і вуглеводи, а також необхідні вітаміни і інші мікроелементи. Це кращий спосіб отримання всіх необхідних поживних речовин.

☀ Вуглеводи сприяють набору ваги, але вони необхідні! Вирішити це завдання досить легко. Включайте в ваш раціон більше складних вуглеводів і поменше – простих. Останні – самі підступні вороги гарної фігури. У нашому випадку, кращі джерела складних вуглеводів – це клітковина і крохмаль. Прості ж вуглеводи можна отримувати з фруктів.

☀ Сахару-бій! Це порожні калорії, які в даний період вам абсолютно не потрібні. Хочете солодкого? У вашому розпорядженні всі ті ж ягоди і фрукти – свіжі та сушені.

☀ Чим простіше, тим краще! Старовинна японська приказка говорить: «Хороша їжа пам’ятає, звідки вона взялася» Іншими словами, чим коротше і простіше шлях продукту від «сировини» до готового блюда, тим вище його поживна цінність. Як цим користуватися? Наприклад, замість консервованого зеленого горошку завжди вибирайте свіжий або заморожений.

☀ Разом веселіше! Сидіти на дієті поодинці – заняття тоскне. Тому, щоб дієта не була для вас тягарем – інші члени сім’ї повинні вас підтримати. По-перше, так буде набагато легше в психологічному плані. А по-друге, це позбавить вас від необхідності готувати два обіду щодня. До того ж, здорове харчування піде їм тільки на користь J.

☀ Шкідливі звички можуть «вбити» кращу дієту! Забудьте про алкоголь, сигарети і інших стимуляторах!

Меню дієти для вагітних

Меню дієти повинно включати в себе наступні продукти:

Овочі та фрукти , багаті клітковиною, яка в значній кількості міститься в капусті, листовому салаті, гарбузі, солодкої кукурудзи, стручкової квасолі, а також в авокадо. Клітковина відіграє важливу роль в травленні і очищенні кишечника, тому в період вагітності варто обов’язково включити її в свій раціон, особливо в третій триместр.

Свіжі різнокольорові овочі, фрукти і ягоди. Вони не тільки стануть джерелом важливих мікроелементів і вітамінів, але і піднімуть вам настрій соковитою забарвленням.

Жирна риба , типу скумбрії, оселедця, тунця містить незамінні жирні кислоти омега-3 і омега-6. Вони відповідають за імунітет майбутнього малюка, його психомоторне стан і емоційну стійкість, а також попереджають алергічні реакції у дитини, затяжні пологи, кровотечі і післяпологову депресію у матусі.

Елементи омега-3 і 6, нарівні з рибою, містить риб’ячий жир і рослинні масла (соєве, кукурудзяне, кедрова). Масла повинні бути нерафінованими (з запахом).

Продукти, що містять вітамін Е (горіхи, зелені частини овочів і ряду дикорослих рослин, нерафіновані олії), так як саме він допомагає засвоюватися жирним кислотам, тому овочеві масла в вашому меню будуть дуже до речі. Такі масла можна піддавати тепловій обробці, тому що вітамін Е при нагріванні руйнується.

Морепродукти (якщо немає непереносимості) є цінним джерелом таких важливих мікроелементів, як цинк, кальцій, фосфор, натрій, залізо. Включіть їх у свій раціон, і більше полвіни корисних речовин ви будете отримувати природним шляхом

Меню для дієти вагітна мама може скласти самостійно, так як спектр дозволених продуктів дуже широкий.

Від чого необхідно відмовитися вагітним

Ряд продуктів, які необхідно виключити з дієти вагітної:

  • свіжий хліб, кондитерські вироби (тістечка, торти), цукерки;
  • морозиво, молочні коктейлі;
  • жирні сорти м’яса, риби та птиці;
  • гостру, смажену, копчену їжу;
  • фаст-фуд;
  • консерванти, барвники, підсилювачі смаку (солодкі газовані напої, напівфабрикати);
  • грибні страви;
  • алкоголь;
  • міцний чай і каву (замінити зеленим чаєм або трав’яними відварами);
  • кисломолочні продукти з підвищеною жирністю (сир, сметана, вершки, сири).

Правила харчування вагітної

Харчування вагітної жінки має відрізнятися від харчування жінки в звичайному стані. Майбутня мама харчується частіше, але маленькими порціями, тому що збільшується в розмірах матка тисне на органи і вони стають менше.

У день має бути 4-5 прийомів їжі, а з кінця другого триместру – 5-7.

На сніданок і на обід краще їсти м’ясо, рибу, крупи, а в другій половині дня молоко, сир, сметана, сир і продукти рослинного походження.

Останній раз їжте за 2-3 години до сну.

При складанні дієти для вагітних по днях, необхідно пам’ятати також, що під час вагітності не можна гостру, солону, жирну, смажену копчену, консервовану, мариновану і кислу їжу. Такі продукти шкідливі для жовчного міхура і печінки.

Складаючи дієту під час вагітності по днях потрібно враховувати важливий принцип: простота і корисність. Важливо готувати і є з хорошим настроєм в спокійній обстановці, харчуватися в один і той же час. Зауважу, що готувати краще на один раз, щоб страва не треба було розігрівати.

Харчування вагітної по місяцях

࿋ Харчування вагітної на 1 місяці

Отже, в перший місяць майбутні мами найчастіше не знають про своє становище. І вагітність діагностують не раніше третього тижня. У цей період важливо стати на облік до лікаря і отримати індивідуальні рекомендації. І починати приймати фолієву кислоту.

Нею насичені зелень і салат, а також зернові культури. Якщо перші місяці Вашої вагітності потрапляють на осінь, зиму або весну, то приймайте фолієву кислоту в капсулах. Також рекомендується зробити акцент на продукти, що містять кальцій.

Це тверді сири, молоко, кефір, сир, сметана, кунжут.

࿋ Харчування вагітної на 2 місяці

У другому місяці вагітності у ембріона вже активно закладатися всі основні системи і органи.

На даному етапі в Вашому раціоні, крім кисломолочних продуктів, обов’язково повинні бути присутніми овочі та фрукти зеленого кольору: яблука, брокколі, шпинат, стручкова квасоля, зелень, болгарський перець і так далі.

Насиченими усіма необхідними вітамінами для цього періоду вважаються індичка, нежирна свинина, телятина, вівсянка, банани, родзинки і яйця.

࿋ Харчування вагітної на 3 місяці

На третьому місяці, а у кого – то і раніше, можуть виникнути проблеми зі стільцем і початися токсикоз. У цей період пийте багато рідини. Їжте супи. Пийте нежирний кефір. Замість м’ясних продуктів вживайте горіхи. Заварюйте чорнослив і курагу. Дієта в цьому місяці – овочева і фруктова.

࿋ Харчування вагітної на 4 місяці

З-за збільшеної потреби в клітковині Вам слід вживати більше каш і зернових культур. Найбільш багатими клітковиною вважаються висівки, цілісно – зерновий хліб, мигдаль, пшениця. Також в ці тижні дитина починає набирати вагу. Тому Вам слід вживати більшу кількість білків: тверді сири, яловичина і нежирна свинина, риба, горіхи, бобові, сир.

࿋ Харчування вагітної на 5-му місяці

П’ятий місяць … і половина шляху вже пройдена. Ваша дитина продовжує рости, і на цьому етапі Ви повинні споживати 2000 – 2500 ккал в день. Слід розділити споживання їжі на 5-6 раз в день. Харчуватися маленькими порціями. Адже животик росте, і внутрішні органи під тиском матки сжи-маються. Щоб уникнути печії і неприємних відчуттів, слід скоротити обсяг спожитої їжі.

࿋ Харчування вагітної на 6 місяці

У цей період у Вашого малюка закладається зір. Тому в харчуванні слід зробити акцент на вітамін А і бета – каротин. Вітамін А краще засвоюється при наявності в їжі жирів і білків, тому не забувайте комбінувати. Природними джерелами вітаміну А є морква, броколі, петрушка, абрикоси, червоний і жовтий перець, гарбуз, хурма, калина. Вживайте їх в свіжому вигляді.

࿋ Харчування вагітної на 7 місяці

Ваш малюк продовжує зростати. Раціон повинен бути різноманітним. Споживані Вами продукти повинні бути багаті як жирами, білками, так і кальцієм, магнієм, залізом, фосфором, калієм. Не забувайте, що харчування має бути дробовим. Зробіть акцент на залізо – містять продуктах – яловичині, яловичої печінки та серце, жирній рибі, горіхах, насінні соняшнику.

࿋ Харчування вагітної на 8 місяці

На восьмому місяці Ваша дитина вже досить великий. У нього розвивається скелет і закладаються зубки. У цьому місяці рекомендується вживати велику кількість кальцію.

Зробіть упор на кисло – молочні продукти малої або середньої жирності. На 8 – му місяці вагітності важливо не кількість, а якість їжі, а саме її насиченість вітамінами, кислотами, мінералами.

Зверніть на це увагу.

࿋ Харчування вагітної на останньому, 9 місяці

Дев’ятий місяць – заключний етап Вашої вагітності. Майже всі мами на останніх тижнях хочуть одного – швидше народити. Це найважчий місяць. Тому будьте уважні до свого організму, намагайтеся більше відпочивати і не зловживайте їжею. Замість солодкого з’їжте банан або додайте 1 чайну ложку натурального меду в чай.

Наберіться терпіння і пам’ятайте – зовсім скоро Ваш малюк буде безтурботно дрімати, але вже не в Вашому животі, а у себе в ліжечку. Тому насолодитеся цим незабутнім дивом природи – Вашої вагітністю!

Важливі поради вагітним по фізичних навантажень

  1. При постійному режимному занятті спортом не варто відмовлятися повністю від фізичного навантаження. Спростіть вправи і продовжуйте свій звичний спосіб життя. У міру збільшення терміну замінюйте силові вправи розслабляють.
  2. Якщо у Вашому повсякденному житті спорт був відсутній, то достатніми будуть регулярна ранкова зарядка і деякі прості вправи на підтримку тонусу, зміцнення м’язів і їх розслаблення.
  3. Стрибки варто замінити більш спокійними елементами.
  4. Вітаються заняття в басейні, йога або танці для вагітних.
  5. Ухвалення гарячої ванни варто відкласти до народження малюка. А ось тепла ванна, душ, і навіть лазня дозволяються. Щодо лазні питання досить складне, на це потрібно лікарське дозвіл і помірні температури.
  6. Обов’язково вкажіть в свій розклад піші прогулянки по вулиці, парку або лісі.

Чим небезпечні зайві кілограми для вагітної

У вагітної жінки із зайвою масою тіла спочатку і (або) надлишкової надбавкою у вазі збільшується ризик:

  • розвитку пізнього токсикозу (в першу чергу – підвищення артеріального тиску, можливі набряки, поява білка в сечі, при цьому порушується робота багатьох органів і систем майбутньої мами), передчасного старіння плаценти;
  • виникнення гіпоксії (кисневої недостатності) плода;
  • народження великого плоду;
  • виникнення слабкості пологової діяльності, частіше спостерігаються Переношені вагітності.

Білкова дієта для вагітних – меню на кожен день, на тиждень, відгуки

Білкова дієта для вагітних - меню на кожен день, на тиждень, відгуки

Правильне харчування жінки під час виношування плоду має велике значення, тому що з їжею майбутня дитина отримує вітаміни і корисні речовини, які йому необхідні для нормального розвитку і активного росту. Правильне і збалансоване харчування мами протягом усіх 9 місяців – це гарант міцного здоров’я малюка.

Лікарі нашій країни вважають, що багато жінок не вживають достатньої кількості білка. У жінок, які незабаром стануть мамами, дефіцит протеїну може привести до уповільнення обміну речовин, неправильного розвитку у майбутнього малюка м’язової маси, накопичення ваги.

Жінка в період вагітності значно додає у вазі. Необхідно строго стежити за тим, щоб не перевищувати особисту норму. Білкова дієта була розроблена спеціально для того, щоб контролювати індивідуальний вага і мати можливість знизити його надлишок. Це дуже важливо, тому що після пологів розлучитися із зайвими кілограмами завжди дуже важко.

Норма збільшення у вазі

Норма в додатку ваги – це строго індивідуальний показник, який залежить від ваги жінки до настання вагітності:

  • Якщо вага до вагітності був нормальним, то за весь період майбутня мама може набрати до 15 кг.
  • Якщо мав місце надлишкова вага, то поправитися годі й більш як на 11 кг.
  • При ожирінні у жінки до вагітності лікарі не рекомендують збільшувати вагу понад 7 кг.

Що таке

Білкова дієта має на увазі наявність в раціоні харчування продуктів, що містять протеїн. Жири і вуглеводи при цьому в їжу мають обмежений вміст.

Дієта, де переважають продукти багаті білком, універсальна і найчастіше організовується для швидкого зниження ваги. У класичному варіанті вона застосовується не менше 3-х місяців. Саме за цей час відбувається ефективне спалювання жирів, а не короткочасне зменшення ваги через втрату води, м’язової маси і вмісту кишечника.

Під час використання білкової дієти продукти найчастіше готуються на пару або відварюються. Білок в такому вигляді краще засвоюється і є найбільш цінним для організму. Дотримання білкової дієти під час вагітності – це оптимальний і збалансований режим харчування.

Правила харчування

Білкова дієта при вагітності – це не жорсткі обмеження в їжі, а контроль добового споживання білка, який доводиться до 120 грам.

Щоб наситити білком організм вагітної жінки, потрібно купувати певний набір продуктів. До таких продуктів відносяться: кисломолочні товари, сир, яйця, сир, молоко.

Але прийом молока потрібно обмежити до 0,250 – 0,500 мл в день.

Дуже корисні для організму риба і морепродукти, вони містять білки, які легко засвоюються в організмі.

Якщо жінка не має алергії на рибу, то її можна зробити основним продуктом під час вагітності. Зберегти всі поживні речовини в рибі можна, якщо готувати з неї страви на пару.

У раціон також повинні входити натуральні крупи, яйця, овочі, фрукти і цільнозерновий хліб.

При дотриманні цієї дієти за один прийом їжі можна з’їсти:

  • 200 г нежирного сиру;
  • 150 г морської риби або морепродуктів;
  • 150 г м’яса птиці;
  • 120 г нежирного м’яса телятини, яловичини, баранини, свинини;
  • 250 г молока або кефіру.

Інша частина це рослинний білок, до якого відносяться бобові, соя і горіхи. Злаки можна сміливо включати в раціон харчування вагітної жінки, так як вони гіпоалергенні і не принесуть шкоди мамі і майбутній дитині.

Дуже важливо дотримуватися оптимального питного режиму. Випивати необхідно більше 1 літра в день, але багато пити може спровокувати набряки, тому з питтям не потрібно перестаратися.

З усіх рекомендованих продуктів можна скласти різноманітне меню, яке буде корисним, нормалізує вагу і забезпечить організм малюка корисними речовинами.

калорійність

Добова потреба жінки в період вагітності стає більше приблизно на 600 – 800 кілокалорій. Вибирати продукти в цей час потрібно ретельно, враховуючи їх енергетичну цінність.

Вживання м’яса свійської курки або жирної свинини краще уникати, перевагу потрібно віддати м’яса індички, кролика, молодої телятини або нежирної баранини.

Раціон харчування для вагітних жінок не потрібно обмежувати лише білками. Для розвитку дитини необхідні також жири і вуглеводи.

У першій половині вагітності добове споживання вуглеводів має бути на рівні 400 г. У другій половині прийом вуглеводів скорочують до 300 г в день, виключаючи борошняні вироби з раціону.

Щоб не зменшити калорійність їжі від прибраних вуглеводів, можна додати ще трохи білків.

Нестрогая білково-рослинна дієта для вагітних має на увазі 4 – 5 разове харчування в день невеликими порціями через рівний проміжок часу. Це дозволить білків і інших корисних речовин краще засвоюватися організмом.

заборонені продукти

Білкова дієта під час вагітності відіграє роль правильного харчування. Існує ряд продуктів, які заборонені або не рекомендовані для вживання в цей період.
До продуктів, якими не варто захоплюватися під час вагітності можна віднести:

  • свіжий хліб ;
  • шоколад ;
  • кондитерські вироби ;
  • згущене молоко ;
  • замість кави або чаю з цукром краще пити свіжі соки і їсти фрукти;
  • прийняття алкоголю під час виношування плоду абсолютно не припустимо;
  • йогурти з консервантами і барвниками, плавлений сир і сирна маса можуть завдати більше шкоди, ніж користі. У цих продуктах частка натурального молока дуже низька, тому їх краще не вживати;
  • фаст-фуд  і інші  продукти громадського харчування .
  • виноград і банани (сприяють підвищенню цукру в крові, а це призводить до порушення апетиту).

Дієтологи стверджують, що при виконанні всіх рекомендацій, така дієта може принести:

  • поліпшити обмін речовин;
  • дієта не призводить до зменшення м’язової маси;
  • жирові запаси спалюються недоліком вуглеводів і жирів;
  • білки здатні зміцнити плаценту і матку, сприяють відновленню функцій молочних залоз;
  • вживати в їжу можна різноманітні продукти, тому людина виходить з-за столу ситим, і немає необхідності чимось закусити.

У жінки в цей час підвищується метаболізм, а енергія витрачається не тільки на майбутню маму, але і на дитину. У цей період білкова дієта часто рекомендується лікарями, так як білки – це речовини, з яких складаються клітинні мембрани, вони беруть участь в утворенні ферментів, антитіл, гормонів, виконують функції гемоглобіну.

Меню білкової дієти для вагітних на кожен день

Зразкове меню вагітної жінки під час дотримання білкової дієти може бути таким:

  • 1-ий прийом їжі.
    Під час сніданку можна їсти їжу, в якій переважають вуглеводи.
  • 2-ий прийом їжі.
    Другий сніданок повинен бути приблизно через три години і повинен включати низькокалорійні молочні продукти та овочі.
  • 3-ий прийом їжі.
    На обід можна їсти супи, м’ясні і рибні страви.
  • 4-ий прийом їжі.
    Полудень повинен складатися з склянки соку або кефіру, можна випити зелений чай. Солодощі під час дотримання дієти виключені.
  • 5-ий прийом їжі.
    Вечеря. Під час їжі дієтичне м’ясо або риба поєднується з овочами.

Порції під час прийняття їжі повинні бути невеликими. Але якщо після вечері залишилося відчуття голоду, то за дві години до сну краще випити склянку кефіру або з’їсти трохи сиру.

На тиждень

У таблиці вказано зразкове меню на тиждень вагітної жінки, яка дотримується білкову дієту:
Протягом всієї дієти рекомендується дотримуватися меню. Але можна застосовувати продукти і в іншому поєднанні, з огляду на їх калорійність.

 Сніданок обід вечеря

1-й день150 г нежирного м’яса, квашена капуста,

зелений чай

150 г нежирного м’яса, овочевий салат,

чорний хліб

150 г риби, відварну картоплю,

салату з буряка

2-й день150 г нежирного м’яса, натерта свіжа морква,

зелений чай

200 г м’яса або риби, банан або яблуко,

фруктовий сік

150 г риби, житній хліб,

овочевий салат

3-й день150 г нежирного м’яса, банан або яблуко,

зелений чай

200 г тушкованої квасолі або сочевиці,
салат з овочів
150 г нежирного м’яса,
салат з капусти з горошком
4-й день100 г низькокалорійного сиру,
зелений чай
150г тушкованого м’яса,
салат з овочів
200 г м’яса або риби,
салату зі свіжих помідорів з рослинним маслом
5-й денькефір або йогурт,
дієтичне печиво
200 г м’яса або риби,
салат зі свіжих помідорів
200 г м’яса або риби, банан,

фруктовий сік

6-й день100 г низькокалорійного сиру,
зелений чай
200 г тушкованої квасолі або сочевиці,
салат з моркви
150 г відвареної риби,
салат «Вінегрет»
7-й деньмолоко,
дієтичне печиво
150г тушкованого м’яса,
салат з овочів
суп на овочевому бульйоні, м’ясо птиці,
житній хліб

по триместрах

 I тріместрII тріместрIII триместр

сніданокмолочна вівсяна каша або пластівці з висівок + житній хліб + чай з тостамимюслі з йогуртом + яблуко + ромашковий чаймолочна каша + кисле молоко
Другий сніданокчай або молоко з печивомчорнослив + ряжанкацільнозерновий хліб + сир
обідсуп на овочевому або курячому бульйоні + риба або відварене м’ясо з овочами + фруктовий сік або йогуртсуп з бобовими або з сочевицею + риба або відварене м’ясо з салатом з морської капусти + фруктовий сік або морссуп на овочевому бульйоні + відварне м’ясо птиці з салатом з тунця + відвар шипшини
Полуденьчай з печивомбанан + мигдальяблуко + йогурт
вечерям’ясо або риба з рисом + овочевий салат + молочний пудинг або чайриба і овочі гриль + йогуртвідварна риба і рис + ряжанка
Перед сноммолоко або кефірнизькокалорійний кефірнизькокалорійний кефір

Рослинно-білкова дієта

При дотриманні рослинно-білкової дієти необхідно суворо дотримуватися всіх рекомендацій, щоб ефективно контролювати вагу і не набирати зайві кілограми:

  • Потрібно відмовитися від улюблених солодощів, смаженого і гострого, щоб досягти результату і закріпити його надовго.
  • Основним харчуванням при цій дієті стають продукти рослинного і тваринного походження, багаті білком. При цій дієті жінка не голодує, тому лікарі її вибирають саме в період вагітності.
  • Вітамінно-білкова дієта обмежує споживання тваринних жирів. Краще замінити ці продукти овочами, зеленню. З раціону варто виключити також картопля і макарони.

Таку дієту можна дотримуватися необмежений час навіть при вагітності, так як вона не ставить жорстких умов.

Обмеження і протипоказання

  • Починати дотримуватися білкову дієту необхідно під наглядом лікаря . Він повинен призначити медичне обстеження, щоб виключити захворювання нирок і печінки, при яких протипоказана білкова дієта.
  • Надлишок білка при дефіциті вуглеводів дає велике навантаження на печінку і нирки . Чи не правильно складене меню може привести до білкового отруєння, при цьому можуть постраждати внутрішні органи і сечостатева система.
  • Такий вид дієти також не рекомендується при хворобах шлунково-кишкового тракту, а також при подагрі .
  • Білок в надлишку погано впливає на судини і серце , тому весь організм може випробувати при цьому стрес.

    При появі перших ознак нездужання, рекомендується припинити дотримання дієти.

Але в цілому, дієта включає в раціон харчування кисломолочні продукти, каші, м’ясо, овочі та фрукти, які не можуть нашкодити здоров’ю матусі і дитини.

Watsons UA

Leave a Comment