Дієта при пієлонефриті у вагітних: важливі правила, заборонені та дозволені продукти, зразкове меню на тиждень


Диета при пиелонефрите у беременных

Дієта при пієлонефриті у дорослих і дітей дозволяє швидше здолати загострення захворювання.

Правильне харчування допомагає запобігти розвитку хронічного патологічного процесу в канальцевої системі нирок і сприяє лікуванню затяжного запалення.

Найбільш ефективна дієта в комплексі з грамотно проведеної антибактеріальною терапією і рекомендованим фахівцями питним режимом.

Лікувальна дієта при пієлонефриті

Призначаючи пацієнтам з хронічним і гострим пієлонефритом дієту, лікар-нефролог переслідує відразу кілька цілей:

  • підтримати роботу нирок, перевівши їх на щадний режим;
  • зміцнити імунну систему;
  • нормалізувати водно-сольовий обмін в нирках;
  • вивести з організму надлишки важких солей, шлаки і токсини;
  • зменшити надмірне накопичення рідини в органах і тканинах (набряки);
  • знизити артеріальний тиск.

Хворим з проблемами нирок рекомендується лікувальна дієта професора М.І.Певзнера, який розробив 15 систем харчування за групами захворювань. При пієлонефриті призначається «лікувальний стіл номер сім».

Показанням для даної системи харчування є:

  • хронічні захворювання нирок з відсутністю явищ хронічної ниркової недостатності (хронічної ниркової недостатності);
  • загострення ниркових захворювань;
  • період загасання гострого запального процесу в нирках.

Дієтичний стіл 7 включає в себе наступні загальні рекомендації (на 1 добу):

  • споживання солі – не більше 3-6 г;
  • кількість вільної споживаної рідини – не більше 1,1 л (в разі пієлонефриту обсяг збільшують до 2 л в день);
  • споживання вуглеводів – 400-450 г (включаючи 80-90 г білого цукру);
  • споживання жирів – 90-100 г (з яких 25% – рослинних);
  • споживання білків – 80 г (50-60% тварин);
  • загальний добовий каллоража – 2700-2900 ккал;
  • обробка їжі – будь-яка, з обмеженням смаження;
  • дробность прийому їжі – 4-5 разів на день;
  • температура споживаної їжі – до 60-700С.

Лікувальний стіл 7 забороняє споживання алкогольних напоїв, підходить дітям і вагітним жінкам.

Дієта при пієлонефриті у вагітних

допустимі продукти

При патологічному процесі в нирках рекомендується включати в порціон продукти, які покращують функцію органу, ощелачивающие сечу, що сприяють виведенню з організму шкідливих речовин, а також які мають сечогінну і антигістамінну дію.

Посилений питний режим допомагає швидше вивести патогенну мікрофлору з нирок і сечовивідних шляхів, очистити організм від токсинів.

Допустимі і рекомендовані продукти при запальному процесі в нирках:

  • пшеничні і житні хлібці;
  • черствий хліб;
  • оладки, млинці;
  • супи на овочевому бульйоні, молоці;
  • сметана;
  • сир;
  • нежирні сорти риби;
  • інжир, курага, родзинки;
  • біле м’ясо птиці (курка, індичка);
  • м’ясо кролика;
  • нежирна свинина (корейка, грудинка, окіст);
  • яловичина;
  • кабачки;
  • картопля;
  • гарбуз;
  • морква;
  • болгарський перець;
  • буряк;
  • нерафінована олія;
  • вершкове масло жирністю 82,5%;
  • макаронні вироби з твердих сортів пшениці;
  • яйця (не більше 1 на добу);
  • крупи (будь-які)
  • фрукти (цитрусові в обмеженій кількості).

Дозволені напої:

  • молоко;
  • кефір;
  • питний йогурт без добавок;
  • журавлинний морс;
  • зелений чай;
  • трав’яні відвари (після консультації з лікарем);
  • ягідні киселі, компоти;
  • негазовані мінеральні води з мінімальним вмістом солей натрію (за призначенням лікаря);
  • відвар шипшини;
  • овочеві і фруктові соки.

Спеції та натуральні харчові добавки (в обмеженій кількості):

  • кориця;
  • кріп, петрушка в сушеному або свіжому вигляді;
  • ванілін;
  • лимонна кислота.

Дієта при пієлонефриті у вагітних

Рибу і м’ясо рекомендується споживати в відварному вигляді. Можна готувати ці продукти на пару або запікати в духовці. Від смаження бажано відмовитися хоча б на період загострення захворювання.

неприпустима їжа

Режим харчування при хронічному і гострому пієлонефриті нирок не повинен включати дратівливих сечовивідні шляхи, що роблять негативний вплив на організм і стимулюючих центральну нервову систему продуктів.

Дієта при пієлонефриті у вагітних

Так як білки окислюють сечу, слід дозувати споживання м’яса, молока, риби і бобових. З обережністю споживають швидкі вуглеводи. При загостренні захворювання краще зовсім відмовитися від цукру.

Список заборонених при пієлонефриті продуктів:

  • алкогольні напої;
  • енергетичні напої;
  • кава;
  • чорний чай;
  • чіпси, снеки з глутамат натрію;
  • шоколад;
  • здоба;
  • кондитерські вироби (торти, тістечка, цукерки);
  • сало;
  • жирна риба (оселедець, сардина, кілька, тунець);
  • жирне м’ясо;
  • солоні борошняні вироби;
  • м’ясні бульйони і супи;
  • гриби і грибні бульйони;
  • наваристі рибні бульйони і супи;
  • сочевиця, квасоля, соя;
  • свіжий білий хліб;
  • будь-які консервовані, мариновані продукти;
  • варення;
  • цибуля і часник;
  • щавель;
  • чорна, біла редька, редиска;
  • чорний, червоний перець;
  • ковбаси, копчені вироби;
  • хрін;
  • гірчиця.

З меню слід виключити всі джерела сечовини і пуринів: пивні дріжджі, пиво, телятину, свинячу і баранячу печінку.

Дієта при пієлонефриті у вагітних

Дієта при пієлонефриті у вагітних та дітей коригується лікарем в залежності від стану здоров’я та наявності супутніх захворювань.

Дитяче меню і харчування при вагітності

Дієта при пієлонефриті у дітей і вагітних жінок чи не суперечить лікувального столу №7, але повинна бути досить вітамінізувати і багата корисними речовинами.

Цього досягають за рахунок збільшеного споживання дозволених овочів і фруктів. Хороший терапевтичний ефект на нирки надають баштанні культури з сімейства гарбузових: кавуни, дині, гарбуз.

Однак слід ретельно стежити за вмістом в цих продуктах нітратів.

Лікувальне харчування дитини із запаленням нирок має зміцнювати імунну систему і допомагати зростаючому організму боротися з інфекцією.

При вагітності пієлонефрит у жінок часто ускладнюється залізодефіцитною анемією, тому в раціон варто обов’язково включити багаті на залізо і кобальт продукти: яблука, гранати, яловичину. Багато стикаються з набряками. В цьому випадку слід вживати продукти, що володіють сечогінною дією: відвар шипшини, журавлинний морс, фіточаї.

Ігнорування дієти при пієлонефриті загрожує розвитком серйозних ускладнень.

Запалення може поширитися на сусідні органи і тканини, спровокувати сечокам’яну хворобу і привести до ниркової недостатності. Саме тому при перших же симптомах захворювання слід звертатися за медичною допомогою, при необхідності не відмовлятися від госпіталізації і строго дотримуватися рекомендацій лікаря під час лікування.

Дієта при пієлонефриті нирок: у жінок (у вагітних), у дорослих і дітей, при хронічному і гострому перебігу

Пієлонефрит – це захворювання з бактеріальної етіологією і запальним характером, зустрічається в переважній більшості випадків у жінок. При такої хвороби потрібно дотримуватися лікувальний стіл №7.

Дієта при пієлонефриті нирок у жінок знижує навантаження на печінку, нормалізує речовинний обмін, служить профілактикою загострень. Правильне харчування сприяє виведенню з організму солей і токсинів, скорочення набряклості, зниження кров’яного тиску.

Симптоми і причини

Хронічний пієлонефрит часто протікає безсимптомно або відчуваються легке нездужання, підвищена стомлюваність, ниючі болі в попереку.

Захворювання проявляється яскравіше в гострій стадії:

  1. Сильний біль. Часто вона локалізується поруч з вогнищем запалення, може віддавати в бік або спину. Біль може не мати чіткої локалізації (розлита форма) і віддавати в низ живота або підребер’ї.
  2. Нудота блювота.
  3. Підвищена температура до 38-40 ° C.
  4. Хворобливе сечовипускання.
  5. Потемніння сечі, поява неприємного запаху. Може виділятися кров або гній.
  6. Сильна слабкість.
  7. Набряк обличчя, пальців на руках.

Пієлонефрит має бактеріальне походження. Основна причина хвороби – кишкова паличка.

Збудником буває й інша бактерія:

  • стафілокок;
  • ентерокок;
  • клебсієлла;
  • синьогнійна паличка;
  • протей;
  • грибкова інфекція;
  • сальмонела;
  • хламідія.

Зазвичай інфекція потрапляє в нирки уриногенним шляхом, тобто з сечового міхура.

Причиною може бути захворювання сечостатевої системи:

  • цистит;
  • кольпіт;
  • уретрит;
  • мочекам’яна хвороба;
  • коліт.

Рідше інфекція поширюється гематогенним способом (через кров). Причиною може бути будь-який запальне захворювання.

Дієта при пієлонефриті у вагітних

Дієта для дорослих

При пієлонефриті необхідно дотримуватися дієти.

Вона має на увазі кілька основних правил:

  1. Обмежитися приготуванням на пару і варінням. Допускається запікати їжу і зрідка обсмажувати. Використовувати тільки рослинне масло.
  2. Добова калорійність до 2500 ккал.
  3. Збалансоване харчування. У день необхідно 80 г білків, до 450 г вуглеводів, 90 г жирів.
  4. Їсти 5-6 разів на день, порції невеликі.
  5. Оптимальна температура їжі.
  6. Виключити сіль.
  7. Дотримуватися питний режим. В день 2 л рідини.
  8. Відмова від алкоголю.

Харчуватися при пієлонефриті треба за списком дозволених продуктів. Вживання деяких з них має бути обмежена.

Вид продукції

Борошняні вироби, хліб

дозволені продукти

Дріжджові оладки (сіль не додавати), млинці, солі хліб

Продукти, які потрібно обмежити

здоба

Крупи, макаронні виробиБудь-яка крупа, дрібні макарони –
М’ясо, птицяВибирати нежирну телятину або яловичину, баранину. Можна свинину, але обрізну або м’ясну, мова (тільки варити). Корисна кролятина, курятина, індичкаЖирне м’ясо
рибанежирні видихолодець
супиОвочеві та фруктовімолочні
Молочні та кисломолочніПеревага віддати молоку, вершкам (10%), нежирної сметані, сиру, будь кисломолочної продукції –
яйцяОмлет на пару, за умови меншого споживання в цей день м’яса, риби, сируНекруто не більше 2 штук
ОвочіВсе, крім заборонених (за списком) –
Фрукти і ягодибудь-які
солодощіЗамінити кондитерські вироби мусами, желе, киселем, варенням з ягід або фруктів, медомФруктове морозиво, цукерки
напоїНеміцний чай або каву, натуральні соки з овочів або фруктів, відвар шипшини
жириТоплене, рослинне (тільки рафінований продукт) вершкове масло без соліСвиняче сало
Соуси, прянощіСоуси на основі молока, сметани, томатів. Солодкі підливи на фруктової або овочевий основікориця

Від вживання напівфабрикатів слід відмовитися. Для їх виготовлення використовується заборонені дієтою перець, сіль і інші приправи. М’ясні напівфабрикати часто містять субпродукти, більшу частину яких при пієлонефриті можна.

Дієта №7 є кілька різновидів. Кожна з них використовується при захворюваннях нирок, але має деякі відмінності:

  1. Малобелковая дієта 7а. Її призначають при важкому нефриті. Раціон засновують на рослинній їжі, виключають сіль, строго контролюють обсяг споживаної рідини (до 0,4 л). Не можна в один день вживати і молочну, і м’ясну продукцію.
  2. Стіл №7б. Його призначають після дієти 7а або при легкому нефриті. Принципи харчування такі ж, але в добу можна вживати до 1 л рідини, а білки не потрібно так сильно обмежувати.
  3. Дієта 7в. Вона необхідна для відновлення білкового обміну. Основа раціону повинна бути рослинною, але з упором на білки. Рідина обмежують до 0,8 л на добу, цукор до 50 г. Сіль заборонена.
  4. Стіл №7г. Таку дієту призначають після гемодіалізу. Обмежують вживання молочної продукції, що не поєднують її в один день з рибою або м’ясом. За дозволом лікаря можна вживати до 3 грам солі на добу. 70% споживаних жирів повинні бути тваринного походження.

Рекомендоване меню:

  1. На сніданок каша і овочевий салат. Її можна замінити паровим омлетом, сиром або сирною запіканкою, оладками.
  2. На обід обов’язково їсти суп. На друге їсти відварене м’ясо, рибу, птицю або вироби з них на пару (котлети, биточки, тефтелі). Їх добре доповнювати гарніром з овочів, макаронів, круп.
  3. Вечеря повинна бути необ’ємний. Можна з’їсти кашу, сирну або крупяную запіканку, овочеві зрази.

Для вагітних

Особливість лікування пієлонефриту у вагітних полягає в тому, що велика частина медикаментозних засобів під забороною. Тому особливо важливо дотримуватися дієти. Вона допоможе нормалізувати роботу нирок, зупинити запалення.

Вагітна жінка повинна дотримуватися загальних принципів дієти, але враховувати такі особливості:

  1. Моторика кишечника. Важливо стимулювати перистальтику кишечника і полегшити його спорожнення. Для цього в раціон треба включити буряк, кабачки, чорнослив, курагу.
  2. Формування кісткових структур плода. Цей процес дуже важливий для майбутнього малюка, тому мама повинна вживати більше сиру, кефіру, риби.
  3. М’ясну продукцію слід обмежити курятиною. Вживати в відварному вигляді без шкіри. Рибу варити або запікати, шкіру перед вживанням видаляти.

Для дітей

Дитина при пієлонефриті повинна харчуватися за тими ж правилами, що і дорослі люди.

Раціон краще базувати на:

  • рідких кашах;
  • овочевих пюре;
  • супах;
  • молочної та кисломолочної продукції.

Кондитерські вироби потрібно замінити натуральним мармеладом, медом, джемами, варенням. Як напоїв корисні ягідні морси, компоти з фруктів, свіжовичавлені соки (розбавляти водою).

У дитини, що росте, тому йому необхідна білкова їжа. Білки повинні легко засвоюватися, для цього краще їх отримувати з сиру, нежирної сметани, яєць.

Якщо дитина грудного віку, то при загостренні хвороби необхідна водно-чайна розвантаження. Її дотримуються протягом 7 годин, потім годують звичайним способом (грудне молоко, суміш).

При гострому пієлонефриті

При такій формі захворювання загострюються симптоми і тому, гострий пієлонефрит означає строгі обмеження в харчуванні.

Принципи дієти:

  1. Перші два дні можна вживати тільки рідина.
  2. Якщо лікар дозволив, то можна їсти фрукти і овочі.
  3. Продукти краще вибирати з сечогінним ефектом (кавуни, дині, кабачки, огірки).
  4. Решту продуктів вирішуються у міру стихання симптомів.
  5. Їсти треба маленькими порціями, поступово доводячи їх до норми.
  6. Основу раціону має становити молочна і рослинна їжа.

Дієту необхідно дотримуватися з загальними обмеженнями, навіть коли немає загострення. На цьому етапі допускається вживання солі, але не більше 2 г на добу. Не можна солити їжу під час приготування – її потрібно підсолювати в готовому вигляді.

Зразкове меню на тиждень:

1сніданок

Вінегрет зі сметаною заправкою, скибочку солі хліб, чай (не міцний, можна додати молока)

обід

Борщ. На друге відварна яловичина зі звареним або запеченою картоплею, компот

вечеря

Пшоняний крупеник з овочевою начинкою, молоко з несолодкої булочкою

2Манна каша, салат з овочів, цикорійГарбузовий суп, овочеве рагу з парової рибою, кисільЯчна каша, відвар шипшини
3Сир, скибочку солі хліб (можна з маслом), чайСуп на овочах з крупою, рис, відварна курка, кисільОвочеві зрази, сухофрукти, сік
4Гречана каша, овочевий салат, чайОвочевий суп, пшенична каша з відвареної телятиною, відвар шипшиниПаровий омлет, тушковані овочі
5Сирна запіканка, компотСуп на овочах, молочна каша, компотМ’ясне суфле, кисіль
6Перлова каша з парової цвітною капустою або брокколі, чайБорщ на овочах, рис, відварна риба, компотСир з фруктами, сік
7Гречана каша, скибочку солі хліб з маслом, чайОвочевий суп, відварну картоплю, м’ясні тефтелі на пару, відвар шипшиниВівсяна каша з фруктами, кисіль

В якості перекусу можна використовувати печене яблуко, фрукти, кисломолочну продукцію.

заборонені продукти

Дотримання дієти при пієлонефриті має на увазі абсолютний відмова від деяких продуктів.

У раціон можна включати:

  • борошняними виробами з сіллю;
  • жирним м’ясом;
  • м’ясних, рибних, грибним бульйоном;
  • субпродуктами;
  • ковбасами та сосисками;
  • м’ясної і рибної консервацією;
  • копченостями;
  • жирною рибою;
  • солоної і копченої рибою;
  • рибною ікрою;
  • морепродуктами;
  • жирної сметаною;
  • сиром;
  • капустою;
  • редискою;
  • ревенем;
  • редькою;
  • бобовими;
  • селерою;
  • шпинатом;
  • щавлем;
  • часником;
  • цибулею;
  • овочевими культурами в солоному, квашеному, маринованому вигляді;
  • грибами;
  • тістечками і тортами;
  • кондитерськими кремами;
  • шоколадом;
  • какао (напій);
  • міцною кавою;
  • мінеральною водою з сіллю;
  • алкоголем;
  • гірчицею;
  • хріном;
  • гострими приправами;
  • соусами на бульйоні з м’яса, риби, грибів;
  • маринадом.

Дієта при пієлонефриті у вагітних

ускладнення

Важливо! Дієта при пієлонефриті – спосіб життя, а не тимчасовий захід. Дотримуватися її потрібно навіть в період ремісії, щоб знизити ризик загострень.

Недотримання дієти загрожує різними ускладненнями:

  • прогресування запального процесу;
  • поширення запалення на тканини навколо нирки (паранефрит);
  • мочекам’яна хвороба;
  • розвиток абсцесу, карбункула (зазвичай при частих загостреннях хвороби);
  • ниркова недостатність;
  • накопичення токсинів і бактеріотоксіческій шок.

При пієлонефриті в будь-якій формі необхідно дотримуватися дієти. Вона допоможе полегшити перебіг захворювання і знизити ризик рецидивів. Рекомендоване харчування повинно бути Вашим способом життя.

Пієлонефрит при вагітності: спеціальна дієта для майбутніх мам

Правильне харчування дуже важливо для майбутньої мами – особливо коли мова йде про вагітність на тлі будь-яких хронічних захворювань. Які ж дієти доктор може призначити вам в якості лікування?

Пієлонефрит – захворювання, викликане проникненням хвороботворних бактерій в нирки. У план лікування пієлонефриту у вагітних обов’язково включаються дієті логічні рекомендації.

Вагітність і пієлонефрит

Якщо виникнення пієлонефриту відбулося в період вагітності , пологів та ранній післяпологовий період, говорять про гестаційному пієлонефриті.

Гострий пієлонефрит вагітних проявляє себе як важке інфекційне захворювання з підвищенням температури тіла до високих цифр і іншими проявами загальної інтоксикації організму: озноб, сильний головний біль, ломота у всьому тілі, нудота, можлива блювота, почастішання дихання і пульсу, потовиділення і подальше зниження температури аж до нормальних цифр.

Між ознобами з супроводжуючими їх температурними «піками» відзначається млявість і адинамія. Трохи пізніше приєднуються ниючі, тягнуть і часом інтенсивні болі в ділянці нирок на стороні ураженої нирки, які можуть віддавати в верхню частину живота, пахову область або стегно (по його внутрішній поверхні). Ночами болю, як правило, посилюються, особливо в положенні лежачи на спині або на боці, протилежному хворий нирці. Нерідко болі з’являються або посилюються при глибокому вдиху, кашлі.

Найчастіше в акушерській практиці спостерігається хронічний пієлонефрит з періодами загострення і стихання болючого процесу.

Для загострення характерні тупий біль в поперековій ділянці, що посилюються при русі і навантаженнях, головний біль, швидка стомлюваність, загальна слабкість, температура тіла може підвищуватися незначно або зовсім залишатися нормальною.

Нерідко жінка в загально не відчуває будь-якого нездужання, Під можна взагалі відсутність скарг, коли на тлі видимого загального благополуччя виявляються характерні зміни в аналізах сечі.

Прояви хронічного пієлонефриту в різні періоди вагітності мають свої особливості.

Якщо в першому триместрі можуть спостерігатися виражені болі в ділянці нирок, що віддають в нижні відділи живота, то в другому і третьому триместрах болю зазвичай менш інтенсивні, проте такі явища, як набряки, підвищення артеріального тиску, поява білка в сечі, приєднуються частіше.

Хворобливі прояви пієлонефриту при вагітності стосуються не тільки матері – навіть на тлі ремісії цього хронічного захворювання, не кажучи вже з його гострих фазах, встановлені порушення стану плаценти, що не може не позначитися на формуванні та розвитку плода.

Для встановлення діагнозу, крім клінічних і об’єктивних даних, необхідно проведення лабораторних досліджень (крові, сечі, виділень з статевих органів) і ультразвукових досліджень.

На перебіг вагітності вперше виникнувши гострий гестаційний пієлонефрит чинить менший негативний вплив, ніж тривало поточний хронічний процес, навіть поза загостренням. Лікування гестаційного пієлонефриту у вагітних жінок проводять тільки в умовах стаціонару, так як можливий розвиток важких ускладнень, що загрожують життю матері і дитини.

Таким хворим рекомендується постільний режим на час гострих проявів (4-6 днів), а в подальшому для поліпшення пасажу сечі необхідно 2-3 рази в день приймати колінно-ліктьове положення тривалістю до 5 хвилин, також рекомендується положення в ліжку на протилежному хворий нирці боці . В комплекс терапевтичних заходів при гострому пієлонефриті та загостренні хронічного включаються антибіотики.

Всупереч усталеному і, на жаль, неправильного думку, при гострому пієлонефриті або загостренні хронічного без проявів пізнього гестозу (підвищення артеріального тиску, появи білка в сечі, набряків) вживання рідини обмежувати не варто, так як при пієлонефриті не відбувається затримки солі і рідини в організмі.

При гострій стадії захворювання кількість рідини може бути збільшено до 2 л на добу.

Корисно пити журавлинний морс, так як журавлина має легкий сечогінний ефект, має бактерицидну і протизапальну дію, за рахунок підкислення сечі створюються несприятливі умови для розмноження хвороботворних бактерій в сечових шляхах. Кількість кухонної солі спеціально не обмежують. Обмеження рідини показано лише при появі набряків.

Необхідно стежити за функцією кишечника, так як запори підтримують запалення в нирках. При запорах рекомендується вводити в раціон харчування продукти, що викликають послаблення кишечника (чорнослив, буряк, компот із сухофруктів). Корисні вітамінізовані відвари шипшини, журавлини, чорної смородини. М’ясо і рибу відварюють, температура поданих страв звичайна.

Пієлонефрит: ч тобто при вагітності

Хліб і борошняні вироби : пшеничний хліб з борошна I і II сорту, вчорашньої випічки або злегка підсушений, дієтичний солі хліб, нездобне печиво і бісквіт, млинчики і оладки без солі.

Супи (250-400 г на прийом): молочні (обмежено) і вегетаріанські з додаванням розварених круп (геркулес, манна, рис, гречка, дрібна вермішель); супи на овочевому відварі з свіжих овочів з додаванням вермішелі, борщ. Борошно для супів тільки підсушують без жиру. Супи заправляють вершками, нежирної сметаною, вершковим маслом, можна додавати рубану зелень.

М’ясо та м’ясні продукти, риба: близько 100-150 г в день. З нежирних сортів яловичини і телятини, м’ясної і обрізний свинини, баранини, м’яса кролика і птиці (курятина, індичка – без шкіри) готують парові котлети, кнелі, рулети, фрикадельки, зрази, парові пудинги.

Дозволяється мову, який після відварювання можна запікати або обсмажувати, робити заливні страви. Можна вживати нежирні види риби (тріска, хек, крижана, судак, навага та ін.) У відварному вигляді або у вигляді парового суфле (попередньо необхідно звільнити рибу від шкіри).

З риби можна приготувати парові котлети, кнелі, фрикадельки, рибне пюре, рулети, холодець.

Молоко і молочні продукти: незбиране молоко (якщо немає проблем з алергіями і його переносимість); некислий сир, розтертий з молоком і цукром; сирні страви (парові або запечені сирники, сирні парові пудинги, суфле, запіканки без скоринки); кефір або кисле молоко одноденні, сметана, некислі і нежирні йогурти. Молоко можна додавати в чай, кашу, готувати молочні супи, киселі, желе.

Яйця : 1-2 в тиждень – некруто, «в мішечок», у вигляді парових омлетів або страв зі збитих білків (сніжки, меренги).

Жири : вершкове несолоне масло, в тому числі топлене, рафіновані рослинні масла дозволяються тільки як додавання в блюда. Крупи і макаронні вироби: будь-які крупи, вермішель і дрібно рубані відварні макарони.

Дієта при пієлонефриті у вагітних

Овочі та фрукти : овочі – у відварному, запеченому або сирому вигляді (картопля, морква, цвітна капуста, буряк, кабачки, гарбуз, огірки); кольрабі і земляна груша, натерті на тертці, дрібно шінкованной листовий салат; в обмеженій кількості – білокачанна капуста; зелена цибуля, кріп, петрушка – як приправа до страв.

Овочі можна готувати у вигляді пюре, парових суфле, пудингів, котлет та ін. Дуже корисні (так як крім необхідних солей і мікроелементів володіють власним невеликим сечогінним ефектом) баклажани, кабачки, патисони, свіжі помідори і огірки, крес-салат і салат листовий, морква, яблука, агрус, при переносимості – виноград.

Рекомендуються пюре зі слив, спілих і солодких ягід, солодкі сорти груш, ягоди, абрикоси та ін.

Закуски : салати з відварних і свіжих овочів і фруктів, м’яса, риби. Ковбаси рекомендуються тільки відварні типу докторської, молочної або дієтичної, несолона шинка без жиру.

Соуси: молочно-фруктові, а також бешамель бе: панірування борошна з додаванням невеликої кількості вершкового масла, сметани або вершків.

Спеції: в невеликій кількості – подрібненою зелень петрушки або кропу, лавровий лист кориця, гвоздика.

Солодощі : у разі надмірно швидкого набору ве-1 са їх доведеться обмежити.

Напої : неміцний чай з молоком, соки з фруктів, ягід і овочів, розбавлені кип’яченою водою, відвар шипшини, відвар із пшеничних висівок з медом.

Чого не можна при вагітності

При пієлонефриті не рекомендується вживати: свіжий хліб, вироби із здобного і листкового тіста, крем, тістечка з кремом; м’ясні, рибні, грибні і бобові бульйони; жирні сорти м’яса і риби, ковбаси, рибні та м’ясні консерви, копченості, сосиски, ікру, сири; бобові, цибуля, часник, редьку, редис, щавель, шпинат, солоні, мариновані та квашені овочі, гриби; шоколад, міцну каву, какао; мінеральні води (багаті натрієм); перець червоний і чорний, гірчицю, хрін, оцет, майонез, кетчуп, алкогольні напої.

Так само при пієлонефриті під час вагітності в поєднанні з проявами пізнього гестозу сіль і рідина обмежують так само, як при лікуванні пізнього гестоза. Необхідно зменшити споживання рідини до 800 мл на добу.

Під обмеження потрапляє і кухонна сіль; щоб не плутатися в добових грамах, просто не досолюйте страви для себе. При ускладненому пієлонефриті слід виключити картопля макарони, шліфований рис. вироби з борошна тонкого помелу.

Ворог вам і один набряків – цукор, все солодке, кондитерське, а також ті продукти, які, швидко переварюючись, перетворюються в цей самий цукор.

За рахунок цукру починає швидко збільшуватися вага, а на тлі розвитку пізнього гестозу інтенсивність цього процесу зростає, набряки легше виникають в надлишково розвиненою підшкірній жировій клітковині.

Захоплення рафінованими продуктами збільшує ризик порушення обміну цукру в організмі, з подальшим можливим розвитком цукрового діабету. Набряки, пієлонефрит і ожиріння разом узяті не просто збільшують а множать ризик підвищення артеріального тиску. Про вплив артеріальної гіпертензії та цукрового діабету на перебіг вагітності ми вже говорили на сторінках нашої рубрики, а про ожиріння розповімо в наступному номері.

Своєчасне і правильно проведене лікування пієлонефриту допоможе подолати всі труднощі цього захворювання, воно сприяє нормальному перебігу вагітності та народження здорової дитини.

Харчування при пієлонефриті у вагітних

У лікуванні пієлонефриту крім лікарських препаратів, велике значення має правильно скориговане харчування.

Дієта при запальному процесі в нирках (пієлонефрит) є обов’язковою складовою лікування, полегшує стан хворого і веде до швидкому одужанню.

Слід зауважити, що різні форми пієлонефриту вимагають різного харчування. Дієта при хронічному запальному процесі в нирках буде відрізнятися від дієти при гострій формі захворювання. Так само будуть відрізнятися дієти дорослих і дітей, які страждають від пієлонефриту.

Що таке пієлонефрит

Пієлонефрит – це найпоширеніше ниркове захворювання, для якого характерно присутність запального процесу в нирках, чашечках або паренхімі.

Причиною пієлонефриту є інфекційне ураження тканин нирок кишковою паличкою, стафілококами або інший бактеріальною мікрофлорою.

Найчастіше запальний процес носить вторинний характер – інфекція проникає в нирки через кровотік з інших органів. Рідше інфекція проникає з сечовивідних шляхів і є наслідком циститу і уретриту.

Пієлонефрит буває гострим або хронічним . При гострій формі запалення супроводжується температурою, головним болем, блювотою і іншими симптомами інтоксикації організму. Гострий пієлонефрит може супроводжуватися нагноєнням і зміною форми нирки: хвороба вимагає обов’язкового лікування в стаціонарі.

Іноді для лікування пієлонефриту потрібне оперативне втручання.

Хронічний пієлонефрит може турбувати людину лише періодичними ниючими болями і підвищеним тиском, проте час від часу і уповільнений пієлонефрит входить в гостру стадію.

Перед призначенням дієти і лікування слід звернути особливу увагу на ознаки захворювань нирок. щоб правильно встановити діагноз.

Пол-пала є дуже ефективним засобом у боротьбі з нирковими захворюваннями.

Загальні завдання дієти при пієлонефриті нирок

Харчування при будь-яких формах пієлонефриту покликане виконати наступні терапевтичні завдання :

  • Посилити відтік сечі;
  • Збільшити кількість ощелачивающих продуктів в раціоні;
  • Скоротити кількість споживаних жирів і білків;
  • Зменшити кількість споживаної солі;
  • Збільшити кількість рідини, споживаної щодоби.

Голодування за будь-яких хворобах нирок не є доцільним методом терапії. Харчуватися при пієлонефриті слід регулярно – щонайменше, чотири рази в день.

Дієта при гострому пієлонефриті

Гострий пієлонефрит передбачає досить жорсткі правила харчування, метою яких є зниження больового синдрому. Досягти терапевтичного ефекту допомагає корекція pH сечі.

При гострому пієлонефриті призначається дієта, що викликає ощелачіваніе сечі. Велике значення має обсяг споживаної рідини – щоб уникнути інтоксикації він повинен бути збільшений.

На початковому етапі захворювання, коли у пацієнта підвищена температура і присутній больовий синдром, рекомендується випивати в день більше двох літрів рідини. Це можуть бути компоти, натуральні соки і відвари трав.

Рідина забезпечує постійне промивання сечових шляхів і поступової нормалізації кислотно-лужного рівня сечі. Однак при порушеннях відтоку сечі кількість рідини повинна бути обмежена, про що пацієнта повинен попередити лікуючий лікар.

Коли гострі симптоми почнуть відступати, рекомендується перейти на рослинно-молочну дієту. При цьому вміст солі в раціоні слід строго обмежувати: її щодобове кількість не повинна перевищувати 6 м

  • Якщо ж крім пієлонефриту у пацієнта спостерігається стійка гіпертензія (підвищення тиску), то кількість солі слід зменшити до 2 г на добу.
  • При особливо складних формах пієлонефриту лікарі радять повністю виключити сіль з меню.
  • У щоденний раціон потрібно обов’язково включати фрукти і овочі, які мають сечогінний ефект – кавуни, дині, огірки, кабачки.
  • Однак якщо на тлі пієлонефриту розвинулася уремія (мочекровіе), продукти рослинного походження слід обмежити, збільшивши при цьому споживання продуктів, що містять глюкозу.

Повністю виключити з меню необхідно наступні продукти:

  • Бульйони м’ясні і рибні;
  • Боби, квасоля;
  • копченості;
  • гриби;
  • Маринади і соління;
  • Консерви;
  • Прянощі і спеції;
  • Газовані напої;
  • Алкоголь.

Крім фруктів і овочів, дозволяється вживати молоко та кисломолочну продукцію, яйця. На стадії одужання в меню можна поступово додавати нежирне м’ясо – яловичину, телятину, рибу.

Перші страви при гострому пієлонефриті слід вживати тільки вегетаріанські. Дозволені також борошняні вироби (дієтичний хліб без вмісту солі) і каші з круп в помірній кількості. Вершкове масло дозволено вживати помірно (30 г в день).

Дієта при пієлонефриті у вагітних

Не так уже й мало майбутніх мам стикається з такою проблемою як пієлонефрит, а все тому, що до цього призводить вже саме їхнє становище. Під час вагітності збільшилася матка тисне на нирки, сечоводи і сечовий міхур, в результаті порушується циркуляція крові і виведення сечі. Все це і створює сприятливі умови для виникнення інфекційно-запального процесу.

Але не будемо сильно вдаватися в причини, симптоми, діагностику і навіть лікування. Давайте краще розглянемо, якою має бути дієта при пієлонефриті, адже лікування не обмежується тільки прописаними доктором антибіотиками, хоч це і є основним методом.

Дієта при пієлонефриті у вагітних вкрай важлива. Якщо обмежити лікування тільки прийомом таблеток, навряд чи вдасться повністю позбавитися від турбують проблеми. А ось правильний режим харчування або дієта під час вагітності в комплексі з антибіотикотерапією (строго за призначенням лікаря) дасть відмінний результат.

Дієта при пієлонефриті в першу чергу має на увазі відмову від жирної, смаженої, гострої та солоної їжі. Що стосується останньої, то споживання солі бажано взагалі зменшити до 8 г за добу.

Тому якщо ви і балували себе іноді чимось подібним, то зараз ризикувати явно не варто.

Замість цього краще зробіть своє меню свіжими овочами, фруктами і ягодами, які забезпечать організм необхідною кількістю вітамінів і поживних речовин.

Зверніть увагу, що порушення стільця (запори) підтримують запалення в нирці. Тому при найменших проблемах, включайте в своє меню салат з буряка і чорнослив. Вони допоможуть налагодити травлення.

І останній пункт дієти при пієлонефриті у вагітних – це багато пити, яке буде «промивати» нирки. Ось чому при проблемах з нирками лікарі рекомендують пити до 2,5 л рідини на добу.

Що пити теж має значення. Особливо корисні при пієлонефриті будуть: відвар мучниці, нирковий чай і журавлинний морс. Кожен з цих напоїв має гарні протизапальними властивостями і відмінно виводить токсини з організму.

загальні рекомендації

Будь-якому пацієнту, що має хронічне захворювання, практично завжди необхідно дотримуватися певного способу харчування. Хворі з гострим або хронічний пієлонефрит не виняток.

Якщо пієлонефрит, в принципі, компенсований, тобто не супроводжується набряками, підвищенням артеріального тиску, значним виділенням з сечею білка, то харчування хворого практично нічим не відрізняється від харчування здорової людини.

Перевага в дієті при пієлонефриті у дорослих слід віддавати молочно-рослинній їжі, дозволено м’ясо і відварна риба.

У щоденний раціон можна включати овочеві страви (морква, картопля, капусту, буряк), фрукти, багаті калієм і вітамінами С, Р, В (яблука, родзинки, інжир, абрикоси), молоко і молочні продукти (сир, сметана, молоко, кефір , вершки, кисле молоко). Дозволені яйця. Добова енергетична цінність раціону складає 2000-2500 ккал.

Обмеження накладається на період загострень. Категорично заборонені гострі, приправлені страви, копченості, тобто ті продукти, які містять екстрактивні речовини.

Таких речовин багато в деяких м’ясних і рибних стравах, приготованих певним чином (смаження, гриль), грибах, наваристих бульйонах, шпинаті, цибулі та часнику, хроні, натуральному кави.

Отже, всі ці продукти можна використовувати вкрай обмежено. Особливо це стосується дієти при пієлонефриті у вагітних та дітей.

При відсутності ускладнень і ознак ХНН (хронічної ниркової недостатності), при дотриманні дієти при пієлонефриті, дорослим дозволено вживати щодня 2-3 л рідини. Особливо корисний журавлинний морс і компот, тому що журавлина має виражену антисептичну дію і сприяє згасання запалення в нирках і сечовивідних шляхах.

Заборонено вживання великої кількості рідини тоді, коли причиною загострення стало порушення прохідності сечовивідних шляхів і утруднення відтоку сечі, або при супутній артеріальній гіпертензії.

При загостренні захворювання у дорослих, дієту при пієлонефриті необхідно дотримуватися більш строго. Значно обмежується вживання кухонної солі: до 5-6 г / добу. При утрудненні відтоку сечі кількість ще більше зменшується: до 4 м

Поза загостренням допускається при дотриманні дієти при пієлонефриті до 12-15 г солі на добу.

Доцільно пацієнтам з на хронічний пієлонефрит кілька разів на місяць спеціально вживати 2-3 дня продукти, Подкисляющие рН сечі (борошняні вироби, хліб, м’ясо, яйця), а потім 2-3 дні подщелачівающіе (фрукти, овочеві страви, молоко). Різка зміна рН сечі створює несприятливі умови для життєдіяльності патогенних мікроорганізмів.

Раціон дієти при пієлонефриті:

  • Сніданок: молочна манна каша, шматочок сиру, чай з цукром і печиво.
  • Обід: суп овочевий, відварну картоплю з шматочком відвареного м’яса, компот із сухофруктів, абрикос.
  • Полудень: йогурт, печиво (можна здобне), яблуко (груша).
  • Вечеря: сирна запіканка, чай (можна з цукром), сухарик.

Рідина обмежувати не варто. Виняток становлять такі напої, як фанта, пепсі, інші газовані напої.

Допускаються всі види м’яса (в залежності від віку дитини). Бажано, щоб всі м’ясні страви були вареними, в крайньому випадку, можна запекти (без рум’яної скоринки). Те ж стосується і рибних страв.

Дозволені як гарнір все крупи, картопля. Заохочуються овочеві і фруктові страви, макарони, здоба і т.д.

Єдина умова – обмеження копченостей, маринадів, тобто тих продуктів, які можуть дратувати пошкоджений епітелій канальців нирок.

Дуже важливо те, що дієта при пієлонефриті у дітей не має на увазі відмову від солодощів: можна карамель, зефір, пастилу, варення, мед. Виняток становить шоколад. Однак якщо мама постарається при приготуванні солодких страв, дитина не відчує цього обмеження.

Вітаються молочні та кисломолочні продукти. По-перше, це джерело необхідних для нормального росту дитини кальцію і фосфору. По-друге, молоко володіє певним сечогінну дію. По-третє, молочні продукти досить добре засвоюються і перетравлюються травною системою дитини.

Практично незамінні для дитини, як і для будь-якого пацієнта на дієті при пієлонефриті, кисломолочні продукти. Вони містять корисні лактобактерії, що відновлюють нормальну мікрофлору кишечника. Це особливо необхідно після курсів антибіотикотерапії, проведення яких практично необхідно при пієлонефритах.

Добре давати дитині щодня хоча б щось кисломолочне: ацидофілін, кефір, ряжанку.

Також обов’язково включати в раціон яйця. Навіть в період загострення вони необхідні для нормального росту дитини. Яка кількість слід включити в меню дієти при пієлонефриті, залежить виключно від віку маленького пацієнта.

Пієлонефрит при вагітності і в післяпологовому періоді – це не рідкість. Особливості гормональної перебудови організму, що росте плід і т.д. несприятливо впливають на анатомію нирок і сечовивідних шляхів, що призводить до порушення нормального відтоку сечі і збільшення ймовірності виникнення запалення.

При дотриманні дієти при пієлонефриті у вагітних слід пам’ятати, що харчування вагітної жінки має бути повноцінне і правильне.

У більшості вагітних навіть без пієлонефриту є схильність до виникнення набряків, а у деяких спостерігається і підвищення артеріального тиску, як прояви гестозу. Таким жінкам особливо важливо деяке обмеження рідини і кухонної солі. При вираженому гестозі деяким вагітним рекомендують солі дієту або проведення 1 раз в тиждень розвантажувального дня.

Кількість рідини скорочують до 800 мл в день, а іноді і ще менше.

Також слід пам’ятати, що під час вагітності порушується робота шлунково-кишкового тракту. З’являється схильність до закрепів, можливо на цьому тлі розвиток геморою і тріщин прямої кишки. Тому дієта при пієлонефриті у вагітних обов’язково повинна бути насичена продуктами, що містять харчові волокна: овочі, фрукти. Бажано щоденне вживання кисломолочних продуктів.

Правильно скласти раціон для вагітної з пієлонефритом повинен лікар. Не слід самостійно обмежувати себе в їжі і їжі.

Не так уже й мало майбутніх мам стикається з такою проблемою як пієлонефрит, а все тому, що до цього призводить вже саме їхнє становище. Під час вагітності збільшилася матка тисне на нирки, сечоводи і сечовий міхур, в результаті порушується циркуляція крові і виведення сечі. Все це і створює сприятливі умови для виникнення інфекційно-запального процесу.

Але не будемо сильно вдаватися в причини, симптоми, діагностику і навіть лікування. Давайте краще розглянемо, якою має бути дієта при пієлонефриті, адже лікування не обмежується тільки прописаними доктором антибіотиками, хоч це і є основним методом.

Дієта при пієлонефриті у вагітних вкрай важлива. Якщо обмежити лікування тільки прийомом таблеток, навряд чи вдасться повністю позбавитися від турбують проблеми. А ось правильний режим харчування або дієта під час вагітності в комплексі з антибіотикотерапією (строго за призначенням лікаря) дасть відмінний результат.

Дієта при пієлонефриті в першу чергу має на увазі відмову від жирної, смаженої, гострої та солоної їжі. Що стосується останньої, то споживання солі бажано взагалі зменшити до 8 г за добу.

Тому якщо ви і балували себе іноді чимось подібним, то зараз ризикувати явно не варто.

Замість цього краще зробіть своє меню свіжими овочами, фруктами і ягодами, які забезпечать організм необхідною кількістю вітамінів і поживних речовин.

Зверніть увагу, що порушення стільця (запори) підтримують запалення в нирці. Тому при найменших проблемах, включайте в своє меню салат з буряка і чорнослив. Вони допоможуть налагодити травлення.

І останній пункт дієти при пієлонефриті у вагітних – це багато пити, яке буде «промивати» нирки. Ось чому при проблемах з нирками лікарі рекомендують пити до 2,5 л рідини на добу.

Що пити теж має значення. Особливо корисні при пієлонефриті будуть: відвар мучниці, нирковий чай і журавлинний морс. Кожен з цих напоїв має гарні протизапальними властивостями і відмінно виводить токсини з організму.

Previous До скількох годувати дитину грудним молоком: оптимальний вік на думку доктора Комаровського
Next Дієта для вагітних у 2 триместрі: принципи харчування і рецепти приготування страв

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *