Червоний рис рубін (приготування): скільки варити і як готувати різні страви


Як смачно приготувати червоний рис, рецепт з овочами



Час приготування: Не вказано Не знаєте, як смачно приготувати червоний рис? Пропонуємо рецепт з овочами. Це найвдаліший варіант готування крупи. Червоний рис від звичного нам білого рису відрізняється не тільки кольором.

По-перше, він набагато корисніше, тому що крупа повністю не очищається від оболонки і при варінні в ній зберігаються вітаміни та інші корисності (до речі, всередині рис білий, червоний колір тільки у оболонки). Рослинні пігменти, що входять до складу оболонки червоного рису, мають властивості антиоксидантів, а клітковина допомагає очищенню організму.

По-друге, червоний рис неможливо зіпсувати, завдяки оболонці він залишається розсипчастим при будь-якому способі приготування. Оскільки рисинки заховані під щільною оболонкою, час варіння червоного рису приблизно вдвічі довше, ніж шліфованої крупи білого або жовтуватого кольору.

Готовий червоний рис стає м’яким, ніжним, розсипчастим, але червоний колір не зберігає через те, що оболонка розм’якшується.

Так само ви можете подивитися приготування білого рису з грибами.

Інгредієнти:

– червоний рис – 1 склянка;
– морква – 1 велика;
– цибуля – 2 середні цибулини;
– баклажани – 1 середній або 3 маленьких;
– часник – 3 великих дольки;
– перець стручковий – 2-3 шт;
– перець гострий (чилі) – 1 стручок;
– імбир (свіжий) – корінець 3 см;
– масло рослинне – 3 ст. л;
– пряна суміш гарам-масала (або спеції на ваш смак) – 1-1,5 ч. Л;
– вода або овочевий бульйон – 2,5-3 склянки;
– сіль за смаком.

приготування

Отже, тушкований червоний рис з овочами готуємо наступним чином. Крупу моєму під прохолодною водою поки вона не стане чистою. Червоний рис потрібно мити особливо ретельно, оскільки в крупі є домішки у вигляді лусочок та іншого рослинного сміття. Коли все домішки будуть видалені, заливаємо рис половиною склянки чистої води і залишаємо трохи набрякнути (так крупа швидше розм’якшиться і звариться).

Готуємо овочі для рису. Чистимо цибулю і ріжемо його дрібними кубиками. Замість ріпчастої можна взяти цибулю-порей (невеликий стебло) і нарізати його кільцями.

Велику моркву розрізаємо вздовж на пластини. Нарізаємо пластини невеликими кубиками.

Якщо баклажан великий, з щільною шкіркою, її потрібно зрізати. Молоденькі баклажани або баклажани-міні (бебі) ніжні, з дуже тонкою шкіркою, їх чистити не потрібно. Ріжемо баклажани кружечками або розрізаємо вздовж і ріжемо часточками товщиною близько 1 см.

Імбир, часник і гіркий перець чистимо (у перцю видалимо насіння з перегородками). Ріжемо дрібно.

Помідори краще брати соковиті, але з щільною м’якоттю. Видаляємо плодоніжки і ріжемо томати часточками або шматками, але не дуже дрібно.

Обов’язково переконайтеся в тому, що перець не гострий, щоб потім не було неприємних сюрпризів. Якщо серед перців трапиться хоча б один з пекучим смаком, тобто готову страву зможуть тільки любителі гострої їжі. Вичищаємо у перців серединку з насінням, м’якоть ріжемо соломкою короткою або кубиками.

В добре прогрітому маслі пасеруємо цибулю до м’якості. Він повинен віддати свій аромат маслу, цибуля не потрібно підсмажувати і підсушувати як для овочевий підливи. Висипаємо до цибулі імбир, часник і гострий перець. Через хвилину, коли аромат часнику і імбиру стане сильніше, додамо всі спеції і при помішуванні прогріємо все ще з хвилину.

Висипаємо кубики моркви, змішуємо зі спеціями і цибулею. Хвилини через три морква злегка розм’якшити і можна буде додати баклажани. Всі овочі змішуємо, тушкуємо на невеликому вогні поки баклажани не вбереться масло.

Помідори і шматочки перцю додаємо одночасно, накриваємо сковорідку кришкою і тушкуємо 2-3 хвилини до розм’якшення томатів.

Всипаємо червоний рис. Збільшуємо інтенсивність вогню, випаровуємо рідина і злегка рис підсмажуємо. Якщо масла мало, додамо трохи, щоб рис при обсмажуванні не пригоріла.

Вливаємо в рис з овочами воду (овочевий бульйон), на сильному вогні даємо закипіти, солимо за смаком, розмішуємо і чекаємо поки рис майже повністю вбере воду.

Накриваємо важкою кришкою, полум’я зменшуємо майже до мінімального. Тушкуємо червоний рис з овочами 30-40 хвилин до повної готовності.

Хвилин через 20-25 перевіряємо, якщо рис щільний, а рідина вже вся вбралася, то підливати ще півсклянки води.

Перед тим, як розкладати рис по тарілках, даємо готовому страві настоятися під кришкою. Подаємо на великому блюді або порційно, на тарілках або в глибокому посуді.

Якщо рис вийшов гострий, то до нього бажано нарізати свіжі помідори, зелень або доповнити натуральним йогуртом.

Звичайна вода або мінералка не допоможе нейтралізувати гостроту, тому її пропонують до негострим страв. Смачного!

Як варити корисний і смачний червоний рис

Своєю користю червоний нешліфований рис зобов’язаний оболонці, багатою мінеральними речовинами, клітковиною і вітамінами. Окрашивающие поверхню зерен натуральні пігменти антоціани є потужними антиоксидантами. Завдяки щільній оболонці приготований рис виходить розсипчастим.

Як варити червоний рис правильно, щоб максимально зберегти його корисні властивості? Про це ми розповімо вам в нашій статті.

особливості сортів

Батьківщиною рису вважається Іран, однак зараз злакову культуру вирощують у багатьох країнах з вологим субтропічним кліматом. Такі сорти особливо популярні в Азії. У Стародавньому Китаї і Японії такий рис шанувався як священний.

За старих часів його подавали тільки в знатних будинках і храмах. Основний продукт харчування жителів високогірного Тибету – Бутанський червоний рис. Його зерна відрізняються середнім розміром і порівняно м’якою оболонкою.

Після варіння вони стають блідо-рожевими і злегка липкими.

Індійці вважають за краще сорт рубін – рис з темно-бурим забарвленням і щільною структурою. У Таїланді культивують довгозерний злаки з ніжною оболонкою, м’яким смаком і складним ароматом, що складається з хлібних і молочних нот. В Європі червоний рис вирощують в Південній Франції – в провінції Камарг.

Серед гурманів особливо цінується сорт каліфорнійський рубін, що росте в американських штатах Джорджія і Південна Кароліна. Цей рис має темний, швидше за бордовий відтінок.

Такий рис, приготовлений правильно в мультиварці, зберігає всі цінні речовини, ніж та залучає людей, які ведуть здоровий спосіб життя.

Підготовка до варіння

Нешліфований червоний рис перед приготуванням обов’язково перебирають. Щоб сміття і погані зерна було легше виявити, на рівну поверхню крупу насипають малими порціями. Далі її розподіляють в один шар.

Видаливши з жмені все зайве (камінчики, лушпиння, потемнілі або подрібнені зерна), процедуру повторюють з наступною порцією. Очищену від домішок крупу кілька разів промивають холодною водою.

Роблять це до тих пір, поки рідина не перестане бути каламутною.

Скільки часу йде на приготування рису?

У каструлі зерна червоних сортів в середньому варять 30-40 хвилин. В мультиварці процес готування триває трохи довше – 40-60 хвилин. Скоротити час варіння дозволяє попереднє замочування. У холодній воді рис тримають 2-3 години, в гарячій (не вище 60 градусів) – годину.

Скільки беруть рідини на склянку крупи?

Ідеальне співвідношення – два до одного, але у випадку з круглозёрним червоним рисом можна взяти і 3 склянки, так як він сильніше поглинає вологу. Після замочування зайву воду зливають. Крупу перекладають або в каструлю з товстим дном, або в чашу мультиварки.

Спосіб приготування: покрокова інструкція

Для приготування гарніру на три персони беруть 600 мл води, 200 г (або стакан) червоного рису, 0,5 чайної ложки солі і столову ложку рослинної олії. В даному випадку суворе дотримання пропорцій рідини і крупи – гарантія, що блюдо в результаті вийде розсипчастим і смачним.

Як правильно готувати рисовий гарнір традиційним способом?

  • У каструлю з крупою налити холодної води. Рис посолити і поставити на великий вогонь.
  • З’явилася, під час закипання піну зняти шумівкою. Далі зменшити вогонь і накрити посуд кришкою.
  • Через 30-40 хвилин перевірити на м’якість. Якщо крупа ще не готова, доварювати її 10 хвилин.
  • Вимкнути вогонь. Дати рису настоятися під кришкою протягом 5 хвилин.
  • Додати масло, все перемішати.

Іноді в процесі приготування вода, в якій вариться рис, стає брудно-червоною. За бажанням її можна змінити на чисту через 5 хвилин після закипання. В цьому випадку гарнір солять в кінці, а не на початку.

Приготування в мультиварці

  • Підготовлену крупу в чаші для мультиварки залити гарячою водою, додати сіль.
  • Задати програму «рис». Якщо в мультиварці немає такого режиму, вибрати інший – «каша» або «гречка».
  • Дочекатися звукового сигналу. Діставши чашу з мультиварки, спробувати блюдо на сіль.
  • Додати рослинне масло. Все перемішати, закрити кришкою і дати настоятися 5 хвилин.

Поєднання з іншими продуктами

Приготований в каструлі або мультиварці червоний рис, сбризнутий перед подачею лимонним соком, – самостійне, досить живильна і смачна страва. У той же час його можна додавати в салати або подавати як гарнір.

Він прекрасно поєднується з різними овочами: морквою, цукіні, болгарським перцем, цвітною капустою, шпинатом. На основі червоного рису і грибів можна приготувати смачний вегетаріанський плов.

Відмінною ідеєю для ситного сніданку є каша зі злаків, сухофруктів, горішків, меду.

Веганам і православним віруючим в дні строгого посту варто приготувати «Кірібаті» – рисовий пудинг по-ланкійських. Його особливість полягає в тому, що червоний рис варять не на воді, а на кокосовому молоці. Крупи беруть 1 кг, рідини – 1,75 л. Додають сіль (0,5 чай. Л.

) І рослинне масло (2 стол. Л.). Далі готову кашу викладають у форму з бортиком. Висота рисового шару повинна складати 2-2,5 см. Після того як пудинг спечеться й охолоне, його нарізають ромбами.

Традиційно «Кірібаті» подають з гострою закускою «підлогу самбол», але можна і з солодкими соусами – фруктовим або ванільним.

Рис рубін як приготувати

Рис – унікальний злаковий продукт, який є основним для більшості сімей в світі. Люблять його і слов’янські народи. До недавнього часу ми знали тільки про білому Круглозерний і довгозерний сортах, а сьогодні в магазинах виставлені інші різновиди.

Останнім часом особливо популярним став червоний рис. Сорт «Рубін» вважається корисним продуктів в усіх відношеннях. Його часто використовують люди, які дотримуються здорового харчування. Однак не кожен зможе відразу приготувати його так, щоб він вийшов смачним і соковитим.

Користь червоного рису

Серед всіх сортів цього злаку червоний вважають найкориснішим, бо його не шліфують. Завдяки цьому в ньому є безліч клітковини, мінералів, вітамінів і амінокислот. Висівковий оболонка зберігає форму зерна в ході теплової обробки і дає йому ніжний горіховий аромат.

У цьому зерні міститься багато вітамінів «В», тому він допомагає зберігати здоров’я шкіри, нігтів і волосся. Крім цього, рис збагачений калієм, йодом, міддю, фосфором, залізом і кальцієм.

Присутність магнію надає допомогу в боротьбі з астмою і мігренню, тонізує м’язи і знижує ризики серцевих нападів. Спільно з кальцієм магнію запобігає артрити і остеопороз.

Калій, що міститься в оболонці злаку, сприяє виведенню солі з суглобів, а тому страви з червоного рису корисні людям із захворюваннями суглобів.

Користь злаку також полягає в тому, що він вважається одним з найсильніших антиоксидантів. При регулярному його споживанні зменшується концентрація вільних радикалів і ймовірність появи онкології.

Параціоніди, що додають колір, відмінно позначаються на стані шкіри. Наявність харчових волокон покращує кишкову перистальтику, стабілізує травлення і допомагає виводити накопичені шлаки з організму.

Зерна червоного рису – дуже поживний продукт, який легко засвоюється, не завантажуючи організм. Оскільки в них є деякі амінокислоти, присутні тільки в м’ясі, вони можуть стати відповідною заміною м’ясної продукції.

Чи шкідливий червоний рис?

Конкретних відомостей про те, що цей злак шкодить організму не існує. Його відносять до безпечних продуктів, а тому дозволяється включати в раціон не тільки дорослих, а й дітей, включаючи хворих на алергію і діабетом.

Єдине, що необхідно відстежувати – калорійність (в 100 г міститься 360-400 калорій). Це небагато, але всім, хто стежить за фігурою вживати культуру великими порціями не можна.

Як варити рис?

На сьогоднішній момент цей сорт злаку вирощується в більшості країн. Наприклад, на півдні Франції вирощують короткозерністий вид, який стає липким після готування. Аналогічне властивість відзначено у сорти, культивується в Гімалаях.

Крім цього, після термообробки він трохи втрачає колір і стає рожевим. Такий сорт вважається найбільш пікантним і м’яким.

Червоний рис з Таїланду відрізняється квітковим ароматом, а в Індії вирощують «Рубін», що використовується також для багатьох церемоній релігійного характеру.

Відмінною характеристикою кожного з видів вважається м’яка оболонка і солодкуватий присмак. Їх застосовують, щоб готувати різні оригінальні смачні страви. Крім того, злак виступає як гарнір до риби і м’яса.

Приготований з овочами, він стає самостійною стравою. Багато хто задається питанням: скільки варити такий рис? Готується він трохи довше білого рису, причому він практично ніколи не перетравлюється через необробленої оболонки.

Щоб готувати стакан червоного рису потрібно 2,5 склянки окропу.

З урахуванням того, що даний злак НЕ шліфують, в ньому може бути багато сторонніх домішок, тому попередньо крупу перебирають. Зерно висипають гіркою на стіл, видаляють сміття. Перебрану крупу добре промивають під проточною водою і поміщають в каструлю (краще з товстим дном).

Після того як ви заллєте рис окропом, вода повинна бути вище крупи приблизно на два пальці. Крупу солять і кладуть на вогонь, а після того, як вона закипить, знімають пінку і варять під кришкою близько 40 хвилин. В результаті рідина повинна випаруватися, а зерно розм’якшити.

Готовий рис настоюється п’ять хвилин і поливається оливковою олією.

Рецепти з червоного рису

  • 1 стакан червоного рису;
  • 2 склянки води;
  • 4 ст. л. томату;
  • 1 цибулина;
  • 7 зубців часнику;
  • пучок зеленої цибулі;
  • перець, сіль.

Крупа промивається під водою, а потім її потрібно трохи варити, заливши водою в пропорції 2: 1.

Він солиться, перчить і готується близько 20 хвилин для розм’якшення. Так, він буде підготовлений до змішування з іншими інгредієнтами. Поки будемо готувати крупу, дрібно шаткуємо цибулю, часник і зелена цибуля. Далі, в вариться рис відправляємо підготовлені овочі і томатну пасту.

Після цього все гаситься ще хвилин сорок, а залишок рідини зливається. Крупа вбере в себе томат, і блюдо буде дуже соковитим.

Червоний рис з цукіні і кукурудзою

  • 1,5 склянки червоного рису;
  • 1 цукіні і 1 качан кукурудзи;
  • 2 зубчики часнику;
  • пучок кропу;
  • оливкова олія;
  • кедрові горіхи;
  • сік ½ лимона.

Спочатку слід варити рис.

Цукіні ріжуться кільцями, перчать і солятся, а потім на оливковій олії з обох сторін обсмажуються до рум’яної скоринки. На сухій сковорідці обсмажуються горішки протягом двох хвилин. Потім робите суміш з соку лимона, перцю, подрібненого часнику, рубленого кропу і солі.

З кукурудзи зрізаються зерна і відправляються в каструлю разом з цукіні і заправкою. Таке блюдо стане справжньою прикрасою будь-якого столу.

Червоний рис з креветками і стручкової квасолею

  • 1,5 склянки червоного рису;
  • 100 г замороженої стручкової квасолі;
  • 300 г креветок;
  • 3 зубчики часнику;
  • пучок зеленої цибулі;
  • 15 г імбирного кореня;
  • 3 ложки кунжутного масла;
  • 70 г устричного соусу;
  • чилі перець.

Крупу слід готувати окремо, а в цей час в сковорідці розігрівається кунжутне масло. Потім в ньому обсмажується суміш з подрібнених часнику і імбиру. Після цього туди відправляють квасоля, а через три хвилини крупу, креветки, перець, соус, зелена цибуля і сіль.

Збільшивши вогонь, необхідно готувати страву ще хвилину.

Червоний рис з грибами

  • 1,5 склянки червоного рису;
  • по 1 цибулині і моркви;
  • 300 г печериць;
  • червоний мелений перець;
  • пучок базиліка;
  • вершкового масла.

Відваріть крупу. Гриби подрібнюють на пластинки.

Овочі нарізають кубиками і обсмажують на топленому маслі. Далі, туди відправляють гриби і, постійно помішуючи, смажать до формування рум’яної скоринки. До кінця приготування гриби солять і перчать.

Суміш відправляється до готової крупі разом з різаним базиліком і ретельно перемішується.

Смачні факти про червону крупі

  1. Готова крупа буде особливо смачною, якщо її скропити соком, отриманим з лимона або лайма безпосередньо перед подачею на стіл.
  2. Під час приготування страви крупа залишиться розсипчастою.
  3. М’яка оболонка надає страві аромат житнього хліба.
  4. Волокна червоною крупи виводять холестерин з організму і допомагають знижувати вагу.
  5. Попередньо замочивши крупу перед варінням, скоротиться час готування і вона посвітлішає.

dietolog.guru

Скільки і як зварити червоний рис в чистому вигляді і з овочами?

Злаковий продукт сорту «Рубін» проходить тільки процедуру лущення, не наражаючись шліфовці, тому містить максимальну кількість корисних компонентів і благотворно позначається на здоров’ї. Але тільки якщо знати, як варити червоний рис, він збереже вітаміни, мінерали та клітковину в потрібному обсязі.

Переварити компонент практично неможливо, але це не означає, що його можна тримати в окропі протягом тривалого часу. Незважаючи на щільність готового продукту, його верхня оболонка досить м’яка, тому без проблем перетравлюється травним трактом. Приготувати з такого рису смачний і корисний гарнір досить просто, але кілька правил все ж доведеться вивчити.

Особливості червоного рису, про які потрібно пам’ятати

Перед тим, як включати рис «Рубін» в свій раціон, необхідно ознайомитися з рядом важливих моментів, які можуть допомогти в отриманні від продукту максимальної користі:

  • Користь продукту в основному обумовлена ​​особливостями хімічного складу його оболонки. Тому незалежно від того, скільки вариться компонент, його не рекомендується занадто активно і часто заважати. Це може привести до відшарування клітковини і інших важливих хімічних елементів. Взагалі, такий рис можна взагалі не заважати. Якщо правильно підібрати пропорцію води, крупинки не будуть злипатися.
  • Не обов’язково готувати з злаку традиційний гарнір. Якщо з’єднати продукт з молоком і сухофруктами, можна отримати смачне і оригінальне десертне блюдо.
  • Готовий продукт перед подачею на стіл рекомендується збризнути соком лайма чи лимона.

Порада: Щоб скоротити час приготування компонента, його можна попередньо замочити в невеликій кількості холодної води. Варто врахувати, що при такому підході готові крупинки стануть трохи світліше звичайного.

  • Готовий гарнір, за умови відсутності додаткових компонентів, можна до 3 днів зберігати в холодильнику, накривши кришкою.

Якщо готувати рис сорту «Рубін» за всіма правилами, то досить скоро його вживання позитивно позначиться на стані травного тракту, знизить рівень цукру в крові, прискорить виведення з організму шкідливого холестерину і навіть посприяє зниженню ваги.

Як правильно відварити червоний рис?

Щоб зварити продукт традиційним способом, на стакан червоного рису потрібно взяти 2,5 склянки води, столову ложку вершкового або рослинного масла, трохи солі за смаком. Сама маніпуляція буде виглядати наступним чином:

  • Спочатку «Рубін» потрібно ретельно перебрати, прибравши лушпиння і можливі камінці. Після цього кілька разів промиваємо компонент в холодній воді, поки рідина не буде залишатися абсолютно прозорою.
  • Відкидаємо масу на друшляк, а після того, як надлишки рідини стекут, перекладаємо її в каструлю з товстим дном.
  • Заливаємо продукт гарячої (!) Водою. Використовуємо співвідношення 1 до 2,5 – рідина повинна приблизно на 2 см перекривати злак. Відразу ж додаємо трохи солі за смаком.
  • Ємність ставимо на сильний вогонь, чекаємо, поки склад закипить. Після цього жар зменшуємо до мінімуму, каструлю накриваємо кришкою і відварюємо компонент протягом 40 хвилин. Час від часу перевіряємо вміст на наявність піни і знімаємо її.
  • Якщо через зазначений час виріб ще не дійшла до потрібної кондиції, Продлять обробку ще на 10 хвилин. В ідеалі вся рідина вбереться в зернятка. Максимальна тривалість варіння – 1 година 20 хвилин.

Незалежно від того, скільки варився продукт зливаємо з нього залишки рідини, якщо вони залишилися, приправляємо маслом, перемішуємо дерев’яною ложкою і подаємо.

Як приготувати смачний гарнір з червоного рису з овочами?

Існує чимало варіантів того, як варити червоний рис з овочами. Ось один з найбільш вдалих:

  • На 1 склянку червоного рису беремо 2,5 склянки води, 0,5 склянки сушеної квасолі, половинку болгарського перцю, 0,5 склянки консервованої кукурудзи, одну цибулину, трохи паприки, меленого чорного або червоного перцю.
  • Спочатку відварюємо до готовності квасолю. Якщо немає бажання чекати кілька годин, можна використовувати консервований продукт. Найкраще вибирати варіант у власному соку, а й його обов’язково ретельно промиваємо холодною кип’яченою водою. Після цього боби потрібно розкласти, щоб вони трохи просохли.
  • Також окремо відварюємо до готовності червоний рис, в готовий продукт можна додати трохи вершкового або рослинного масла.
  • Цибулю чистимо і подрібнюємо. Обсмажуємо його на розігрітій олії, після чого вводимо використовувані спеції і знову обсмажуємо. У зажарку додаємо квасоля, все ретельно перемішуємо, прогріваємо і знімаємо з вогню.
  • Кукурудзу відкидаємо на друшляк і злегка просушують, змішуємо з нарізаною дрібними кубиками солодким перцем. Овочеву суміш додаємо на сковороду до квасолі, яку ставимо на слабкий вогонь, перемішуємо і тушкуємо до готовності всіх компонентів. Занадто часто розмішувати склад не варто, він втратить структуру.
  • В останню чергу вводимо відварений рис. Присолюємо всю суміш, розмішуємо і тримаємо на вогні під кришкою не більше пари хвилин. Готову страву можна посипати свіжою подрібненою зеленню, ще трохи присолити.

Крім цього, червоний рис прекрасно поєднується з морепродуктами, грибами, м’ясом і деякими субпродуктами. Єдине, про що потрібно пам’ятати, варити такий злак краще окремо, поєднуючи з іншими компонентами або вже готовим блюдом в самому кінці. Якщо порушити це правило, то в результаті можна отримати суміш, схожу на кашу, без чіткого смаку, текстури і аромату.

Червоний рис – користь і шкода. Як варити червоний рис

Рис – один з основних продуктів харчування для багатьох сімей по всьому світу. Полюбився цей злак і слов’янським народам.

Однак, якщо зовсім недавно нам був відомий лише білий довгозернистий або круглозерністий рис, то зараз на прилавках магазинів можна побачити чимало інших його видів.

Особливою популярністю останнім часом став користуватися червоних рис. Користь і шкода, а також способи приготування продукту будуть нами розглянуті далі.

Чим корисний червоний рис

З усіх видів рису червоний вважається найбільш корисним. Частково це обумовлено тим, що продукт не піддається шліфовці, тому в ньому присутня велика кількість клітковини, а також зберігається максимум мінералів, амінокислот і вітамінів. Крім цього, залишилася висівковий оболонка зберігає форму зерен при тепловій обробці і надає їм приємний горіховий аромат.

У червоному рисі є чимало вітамінів групи В. Завдяки цьому він найкращим чином позначається на стані нігтів, волосся і шкірних покривів. Також злак багатий цінними мінералами – йодом, фосфором, калієм, магнієм, міддю, кальцієм і залізом.

Магній, що міститься в ньому, допомагає в боротьбі з мігренню і астмою, утримує м’язи в тонусі і зміцнює нервову систему, зменшує ймовірність серцевих нападів і знижує тиск. Спільно з кальцієм речовина сприяє зміцненню кісткових тканин, запобігає розвитку остеопорозу і артриту.

Калій, присутній в оболонці червоного рису, допомагає виводити з суглобів сіль і знижує в них запалення, тому страви з нього будуть дуже корисні людям, що страждають від ревматизму та інших хвороб суглобів.

Крім цього зерна рису послужать для організму додатковим джерелом заліза, що допоможе запобігти розвитку анемії, від якої, до речі, страждає безліч людей.

Користь червоного рису полягає ще і в тому, що дана крупа є потужним антиоксидантом.

Якщо його регулярно споживати, в організмі знизиться концентрація вільних радикалів і зменшиться ймовірність розвитку онкологічних захворювань, особливо раку товстої кишки і молочної залози.

Параціоніди, які надають даному виду рису характерний червоний колір, прекрасно позначаються на стані шкірних покривів – підвищують їх еластичність, зменшують пігментацію і знижують глибину зморшок.

Харчові волокна, в достатку містяться в червоному рисі, покращують перистальтику, нормалізують травлення, розбухаючи в кишечнику, дозволяють довгий час не відчувати голод. Також вони сприяють виведенню шлаків та іншого сміття з організму, перешкоджають всмоктуванню в кров цукру і холестерину.

Зерна червоного рису дуже поживні, при цьому вони легко засвоюється і не навантажує організм. В даній культурі присутні деякі з амінокислот, які містяться лише в м’ясі, завдяки цьому вона частково може замінити в раціоні м’ясні продукти.

До інших достоїнств червоного рису можна віднести те, що на відміну від інших злаків, в ньому відсутній глютен – не корисне для організму речовина.

А також те, що він володіє низьким глікемічним індексом, що дуже важливо для діабетиків і людей, які стежать за рівнем в крові цукру.

Чим може нашкодити червоний рис

Яких-небудь даних про те, що може завдати червоний рис шкоди організму не існує. Даний продукт вважається цілком безпечним, тому його можна включати в меню, як дітей, так і дорослих, причому навіть тих, хто страждає на діабет або алергією.

Єдине, що слід враховувати при вживанні червоного рису – його калорійність, в 100 грамах даного продукту міститься близько 360-400 калорій.

Звичайно це не так вже й багато, але людям, які звикли стежити за своєю фігурою, є його величезними порціями не варто.

Як варити червоний рис

Сьогодні червоний рис вирощують у багатьох країнах. Так на півдні Франції культивується червоний короткозерністий рис, який при варінні ставати трохи липким. Подібним властивістю володіє і його гімалайський «побратим», проте після термічної обробки він ставати бледоно-рожевим. Даний сорт рису дуже м’який, з пікантним складним ароматом.

Тайський червоний рис нагадує жасминовий – має прекрасний смак і солодкий квітковий аромат. В Індії культивується рис Рубін, який не тільки вживають в їжу, але і використовують для проведення релігійних церемоній.

Американці вирощують більш темний, швидше за бордовий, ніж червоний рис, іменований «каліфорнійський рубін», він дуже популярний серед гурманів.

Проте, відмінною рисою будь-якого сорту червоного рису є досить м’яка оболонка і злегка солодкуватий смак. Його використовують для приготування безлічі незвичайних і смачних страв.

Він може виступати як гарнір до риби або м’яса, ну а якщо ви приготуєте його з овочами, стане і повноцінним окремим блюдом. Також червоний рис добре поєднується з грибами, птицею, молоком і навіть сухофруктами. Готується він трохи довше, ніж звичний білий.

При цьому завдяки наявності на рисі необробленої оболонки, переварити його практично неможливо.

Червоний рис – приготування

Щоб приготувати склянку рису, потрібно 2-2,5 склянки окропу. Оскільки червоний рис не шліфується, а тільки лущиться, в ньому може міститися чимало сторонніх домішок. У зв’язку з цим, перш, ніж готувати крупу її варто перебрати.

Для цього висипте зерна гіркою на чистий стіл, відокремте трохи і розподіліть їх по поверхні в один шар. Видаліть сміття і відсуньте рис в сторону, потім відокремте і розподілити по столу іншу порцію зерен і т.д. Далі кілька разів промийте крупу і помістіть її в відповідну каструлю (краще брати посуд з товстим дном).

Залийте рис окропом, якщо ви правильно розрахували кількість води, її рівень буде вище рівня крупи не менше, ніж на два пальця. Посоліть його і помістіть на вогонь. Коли крупа закипить, зменшіть вогонь і зніміть з води пінку. Варіть її під прикритою кришкою 30-40 хвилин (час буде залежати від сорту).

В результаті рідина повинна повністю зникнути, а зерна стати м’якими. Готового рису дайте настоятися близько п’яти хвилин, після чого полийте його оливковою олією.

Червоний рис – рецепти

Червоний рис з стручкової квасолею і креветками

Вам буде потрібно:

  • червоний рис – 1,5 ст .;
  • креветки – 300 гр .;
  • заморожена або свіжа стручкова квасоля – 100 гр .;
  • зелена цибуля – пучок;
  • часник – 3 часточки;
  • корінь імбиру – 15 гр .;
  • кунжутне масло – близько 3 ложок;
  • устричний соус – 70 гр .;
  • перець чилі

Зваріть рис, розігрійте в сковороді або воке кунжутне масло і злегка обсмажте в ньому подрібнений імбир і часник. Потім додайте до них квасолю, хвилини через три розморожені креветки, перець, рис, зелена цибуля, соус і сіль. Збільште вогонь і, помішуючи, готуйте страву близько хвилини.

Червоний рис з кукурудзою і цукіні

Вам буде потрібно:

  • невеликий цукіні;
  • червоний рис – 1,5 ст .;
  • качан кукурудзи;
  • часник – 2 зубчики;
  • кріп – невеликий пучок;
  • кедрові горішки;
  • олія оливкова;
  • сік половини лимона.

Зваріть рис. Наріжте цукіні кільцями, поперчіть, посоліть, а потім з двох сторін обсмажте в оливковій олії так, щоб на них утворилася рум’яна кірочка.

На суху сковороду помістіть горішки і обсмажте їх близько двох хвилин. Змішайте лимонний сік з перцем, подрібненим часником, порубаним кропом і невеликою кількістю солі, з кукурудзи зріжте зерна.

Додайте до рису цукіні, кукурудзу і заправку, а потім перемішайте.

Рис з грибами

вам буде потрібно

  • червоний рис – 1,5 склянки;
  • цибулина;
  • морква середнього розміру;
  • печериці (можна брати і інші гриби) – 300 гр .;
  • базилік – невеликий пучок;
  • червоний мелений перець;
  • вершкове масло.

Зваріть рис. Якщо гриби невеликі розріжте їх на чотири частини, якщо великі розріжте їх спочатку навпіл, а потім кожну годину пластинками. Поріжте овочі невеликими кубиками і обсмажте їх на розтопленому маслі.

Додайте до них гриби і смажте, не забуваючи помішувати, поки на них не утворюється рум’яна кірочка. В кінці приготування гриби з овочами поперчіть і посоліть.

Додайте суміш до готового червоному рису, ту да ж помістіть попередньо нарізаний базилік, а потім перемішайте.

Як правильно готувати червоний рис рубін

ВАЖЛИВО! Для того, що б зберегти статтю в закладки, натисніть: CTRL + D

Як зварити червоний рис

Ритм життя і широкий асортимент на прилавках супермаркетів все частіше змушують замислюватися про користь тих чи інших продуктів.

Наша стаття про користь для організму червоного рису і про те як його приготувати стане для багатьох господинь справжнім кулінарним відкриттям.

Множинні показання до вживання, можливість використання продукту для дієт і простота приготування – все це про цю дивовижну злаку.

Користь червоного рису для організму

Перед тим як перейти до процесу приготування треба особливо відзначити ті корисні властивості рисового злаку, заради яких варто витратитися і приготувати його.

  • Вживаючи натщесерце сирі, попередньо замочені рисові зерна (приблизно жменю), ми допоможемо організму боротися з паразитами без хімії. Таку дієту варто дотримуватися приблизно 2 місяці.
  • Цей вид рису не піддається шліфовці, що робить його найціннішим продуктом для тих, хто дотримується дієти: в 100 грамах близько 350 ккал.
  • Особливий колір червоний зерна забезпечує злаку сильне протизапальну дію.
  • Оболонка червоних рисових зерен м’яка, завдяки чому приготовлений червоний рис легко засвоюється організмом.
  • Дієтологи рекомендують вживання цього злаку хворим в період відновлення, особливо корисний дітям.

Грунтуючись на корисні властивості червоного рису, з 1939 року стала застосовуватися рисова дієта для очищення організму і схуднення, розроблена Уолтером Кемпером. Використовується вона в основному для лікувальних цілей: призначається при гіпертонії, ожирінні, цукровому діабеті, різних захворюваннях серця.

Як варити червоний рис залежно від підвиду

Існує кілька видів червоного рису і один з них знаменитий ферганський сорт рису дев-зіра, який в середині нічим не відрізняється від звичайного рисового зерна – колір у нього такий же білий. Тому не лякайтеся, виявивши це, він володіє якимись ж корисними властивостями, як і інші сорти.

Саме червоне сарацинське зерно має безліч підвидів: основні різновиди та особливості приготування пропонуємо вам переглянути в таблиці нижче.

Приготування червоного рису: класичний спосіб

інгредієнти

  • Червоний рис – 1 стакан + –
  • Вода – 2,5 склянки + –
  • Сіль – 1/3 ч.л. + –
  • Оливкова або рослинне масло – 1 ч.л. + –

приготування

  1. Для впевненості в чистоті зерна перебираємо його від можливих камінчиків і лушпиння.
  2. Промиваємо сараціновое зерно під проточною водою до зникнення каламутної води, після чого висипаємо його в товстостінну каструлю або казанок.
  3. Заливаємо червоний рис водою: вона обов’язково повинна покривати зерно на два пальця.
  4. Солимо.
  5. До закипання газ повинен бути включений на максимальній позначці.
  6. Знімаємо піну і встановлюємо газ на мінімальну позначку.На цій потужності варимо зерно 40 хвилин.
  7. Готовий червоний рис залишаємо під кришкою ще на 10-15 хвилин до повного набухання.

Багатьох господинь бентежить брудно-червоний колір води, який з’являється після закипання. Її можна змінити після 5 хвилин кипіння.

Для зміни води в каструлі заздалегідь готуємо окріп.

При замочуванні рису бруднуватий колір піде без варіння, та й час приготування також скоротиться.

З чим подати гарнір

  • Після приготування до рису можна додати оливкове або вершкове масло.
  • Червоний рис придбає особливий смак, якщо його перед подачею скропити свіжовичавленим соком лайма чи лимона.
  • Так як готовий гарнір буде сам по собі калорійним (350 ккал на 100 грам), то до нього на столі буде доречний салат зі свіжих овочів, відварені овочі або гриби.

На сніданок до такого гарніру подаємо фрукти, а зберігати варену червоний рис варто в пластиковій ємності з кришкою в холодильнику не більше 3 днів.

Як приготувати в мультиварці

Для приготування дев-зіра в мультиварці процес і пропорції нічим не відрізняються від класичного способу: стакан зерна, 2,5 води, промивка зерна і замочування на 1 годину.

  • Засипаємо рис в чашу мультиварки і заливаємо водою.
  • Закриваємо гаджет і виставляємо режим «плов».
  • Перед закінченням приготування, хвилин за 10, виставляємо функцію «підігрів» і даємо рису дійти.

Як варити в пароварці

В пароварці червоний рис зажадає наступних пропорцій: 1 стакан зерна / 2 склянки води.

Скільки і як варити червоний рис?

Червоний нешліфований рис є одним з найбільш корисних сортів рису і користується високою популярністю у тих, хто стежить за своїм харчуванням, тому в даній статті розглянемо, скільки часу і як правильно варити червоний рис (наприклад, популярний сорт «Рубін»), щоб він вийшов смачним і розсипчастим.

Скільки варити червоний рис?

Час варіння червоного рису залежить від його сорту (одні сорти варяться трохи швидше, інші довше), а також на швидкість варіння впливає попереднє замочування рису у воді. Розглянемо докладніше, скільки потрібно варити червоний рис:

  • Скільки варити червоний рис без замочування? Час варіння червоного рису в середньому складає 40 хвилин після закипання води (сорт червоного рису «Рубін» необхідно варити 30 хвилин після закипання води в каструлі).
  • Скільки варити червоний рис з замочуванням? Якщо попередньо замочувати червоний рис в холодній воді на 30-60 хвилин, то в середньому час його варіння скорочується в 2 рази.

Дізнавшись, скільки по часу варити червоний рис, розглянемо далі сам процес його приготування, а також дізнаємося послідовність, як правильно варити червоний рис (наприклад, сорту «Рубін»).

Як варити червоний рис?

Послідовність варіння червоного рису в каструлі практично не відрізняється від варіння звичайного рису, відрізняється тільки час приготування і підготовка рису до варіння. Розглянемо поетапно, як зварити червоний рис в каструлі:

  • Спочатку куплений червоний рис необхідно ретельно перебрати (вибрати дрібне сміття, яке може в не потрапляти).
  • Після того, як рис перебрали, його промивають, використовуючи друшляк, холодною водою (поки вода не стане прозорою). На даному етапі приготування червоний рис можна замочити в холодній чистій воді, щоб він варився швидше і при варінні краще зберіг форму (замочувати червоний рис необхідно протягом 30-60 хвилин).
  • Промитий рис перекладаємо в каструлю і додаємо кип’ячену гарячу воду в пропорції: 2,5 склянки води на 1 склянку рису і на великому вогні доводимо воду в каструлі до кипіння, після чого зменшуємо вогонь на мінімум (вода повинна слабо кипіти), і варимо рис, накривши каструлю кришкою. Також на цьому етапі додаємо сіль за смаком.
  • В середньому червоний рис потрібно варити 40 хвилин після закипання води в каструлі (червоний рис «Рубін» на протязі 30 хвилин). Якщо рис попередньо замочували, то час варіння зменшується в 2 рази. Під час варіння необхідний знімати пінку на поверхні води, якщо вона утворюється.
  • По закінченню часу варіння перевіряємо рис на готовність (повинен бути м’яким), а також повинна википіти вся вода. Якщо рис недоваріть, додаємо при необхідності трохи окропу і варимо ще 5-10 хвилин під кришкою.
  • От і все! Смачний відвареної червоний рис зварений і його можна подавати до столу.

На закінчення до статті можна відзначити, що знаючи, скільки і як варити червоний рис в каструлі, Ви зможете приготувати смачний і корисний гарнір для себе і своїх близьких, при цьому рис вийде розсипчастим і ніжним. Свої відгуки і корисні поради, як правильно варити червоний рис (Рубін та інші сорти) розсипчастим, залишаємо в коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була корисною для Вас.

Як готувати рис рубін?

Час варіння червоного рису залежить від його сорту (одні сорти варяться трохи швидше, інші довше), а також на швидкість варіння впливає попереднє замочування рису у воді.

Розглянемо докладніше, скільки потрібно варити червоний рис: Як варити червоний рис? Послідовність варіння червоного рису в каструлі практично не відрізняється від варіння звичайного рису, відрізняється тільки час приготування і підготовка рису до варіння. Розглянемо поетапно, як зварити червоний рис в каструлі:

Червоний рис рубін – корисний в усіх відношеннях продукт. На відміну від простого очищеного білого рису, рис рубін активно використовується для приготування страв людьми, практикуючими здорове і правильне харчування.

Далеко не кожен зуміє з першого разу приготувати цей чудо-продукт так, щоб він вийшов соковитим і смачним. Особисто я не дуже люблю його в простому відварному вигляді, а ось в тушкованому він виходить дуже навіть нічого.

Так що я не буду скупитися, а поділюся своїм улюбленим способом приготування червоного рису.

На полицях великих магазинів можна знайти не тільки білий, але і чорний, і коричневий, і навіть червоний рис. Сьогодні говоримо про останній. Як варити червоний рис, чим він відрізняється від інших, і які страви з нього можна приготувати.

Такий різний рісКаждий вид рису має свої особливості. Звичний білий рис – найпоширеніший. Відшліфований і напівпрозорий, він готується буквально за двадцять хвилин. Але вміст вітамінів в ньому менше, ніж в інших сортах.

Особливості сортовПодготовка до варкеСколько часу йде на приготування рису? Скільки беруть рідини на склянку крупи? Спосіб приготування: покрокова інструкціяПріготовленіе в мультіваркеСочетаніе з іншими продуктами Своєю користю червоний нешліфований рис зобов’язаний оболонці, багатою мінеральними речовинами, клітковиною і вітамінами. Окрашивающие поверхню зерен натуральні пігменти антоціани є потужними антиоксидантами. Завдяки щільній оболонці приготований рис виходить розсипчастим.

Переварити компонент практично неможливо, але це не означає, що його можна тримати в окропі протягом тривалого часу.

Незважаючи на щільність готового продукту, його верхня оболонка досить м’яка, тому без проблем перетравлюється травним трактом.

Приготувати з такого рису смачний і корисний гарнір досить просто, але кілька правил все ж доведеться вивчити.

Чим корисний червоний рісЧем може нашкодити червоний рісКак варити червоний рісРіс – один з основних продуктів харчування для багатьох сімей по всьому світу. Полюбився цей злак і слов’янським народам.

Однак, якщо зовсім недавно нам був відомий лише білий довгозернистий або круглозерністий рис, то зараз на прилавках магазинів можна побачити чимало інших його видів. Особливою популярністю останнім часом став користуватися червоних рис.

Користь і шкода, а також способи приготування продукту будуть нами розглянуті далі.

Зміст статті Сховати / Показати Що таке червоний рис Сорти червоного рису і їх властивості Користь червоного рису Вплив рису на окремі системи і органи Чи може червоний рис бути шкідливий для здоров’я Як можна готувати червоний рис Що таке червоний рис Практично у всіх країнах світу сьогодні використовують в їжу рис. Цей продукт входить в меню багатьох національних кухонь. Але крім білого рису існує також і червоний рис, що знижує рівень холестерину, про який відомо набагато менше.

Рис – унікальний злаковий продукт, який є основним для більшості сімей в світі. Люблять його і слов’янські народи. До недавнього часу ми знали тільки про білому Круглозерний і довгозерний сортах, а сьогодні в магазинах виставлені інші різновиди. Користь червоного рису

Серед всіх сортів цього злаку червоний вважають найкориснішим, бо його не шліфують. Завдяки цьому в ньому є безліч клітковини, мінералів, вітамінів і амінокислот. Висівковий оболонка зберігає форму зерна в ході теплової обробки і дає йому ніжний горіховий аромат.

Ритм життя і широкий асортимент на прилавках супермаркетів все частіше змушують замислюватися про користь тих чи інших продуктів.

Наша стаття про користь для організму червоного рису і про те як його приготувати стане для багатьох господинь справжнім кулінарним відкриттям.

Множинні показання до вживання, можливість використання продукту для дієт і простота приготування – все це про цю дивовижну злаку.

Популярність страви складається з якості продуктів, з яких воно приготоване, в нашому випадку це червоний рис: Завдяки збереженню висівковій оболонки і з’єднанню природних антиоксидантів – антоціанів, що визначають червоний відтінок зерен, цей рис високо цінується серед прихильників здорового способу життя і прихильників спортивного харчування;

У стародавні часи червоний рис приймали в їжу тільки імператорські родини, більш того – рис застосовувався в лікувальних цілях. Так як даний злак є потужним антиоксидантом, він здатний знижувати в організмі рівень вільних радикалів, а також зменшувати шанси на появу і розвиток онкологічних захворювань.

Previous Магній: в яких продуктах він міститься, норма рівня елемента для організму і симптоми його нестачі
Next Калорійність гречаної каші на воді: скільки калорій в гречці, в каші з маслом і без нього

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *