Бобові продукти: список найпопулярніших культур, корисні властивості рослин і загальна характеристика


Бобові продукти: користь і шкода

Бобові продукти: список найпопулярніших культур, корисні властивості рослин і загальна характеристика

Що ми знаємо про збалансоване і корисному раціоні харчування? Потрібно знати міру в споживанні червоного м’яса, повністю відмовитися від будь-якого роду консервантів, підсилювачів смаку, трансжирів. При цьому повністю відмовлятися від жиру теж на шкоду – адже натуральні рослинні масла містять масу користі.

 Безсумнівна користь свіжих овочів і фруктів, сезонної листової зелені. Організму потрібні і молочні продукти, і цільні злаки, якщо ні до тих, ні до інших не розвинена непереносимість. Набагато меншою увагою ми обходимо насіння, горішки та бобові продукти .

Так, горішки можуть бути присутніми в раціоні в якості корисного снека, ароматними насінням можна приправити салат або закуску, але як часто ми ласуємо бобовими продуктами ? У чому полягає їх користь? Коли з ними потрібно бути обережними? Як правильно приготувати боби?

Користь бобових продуктів

До бобовим продуктам відносять олійні культури, цінність яких в раціоні харчування обумовлена, перш за все, змістом рослинного білка і клітковини. Якщо вдатися до складу бобів більш грунтовно, можна повідомити, що це, крім вище зазначеного, джерело мікроелементів і ферментних систем:

  • вітаміну С,
  • вітаміну РР,
  • провітаміну А,
  • мінеральних солей калію, кальцію, фосфору, магнію, сірки і заліза.

Яке дію бобових продуктів на організм людини?

  • стимуляція травних процесів відбувається за рахунок надходження добротної порції клітковини;
  • що міститься в бобах рослинний білок хоч і не можна повністю асоціювати з твариною, але він також бере участь в побудові клітин, хоч і в меншій мірі;
  • порція бобових продуктів здатна поліпшити стан кишкової мікрофлори;
  • вміст рослинних волокон впливає на зниження рівня холестерину в крові;
  • зміст такого речовини як молібден обумовлює стабілізацію рівня цукру в крові, також молібден входить до складу ферменту, що нейтралізує шкідливі консерванти (від них адже дуже складно повністю себе захистити);
  • ефект детоксикації обумовлюється також надходженням в організм клітковини і пектинів, з організму швидше виведуться солі важких металів, радіоактивних ізотопів;
  • страви з бобових нормалізують гормональний фон,
  • зміст магнію і калію зміцнює серце, судини,
  • боби показані при діабеті, оскільки всмоктування вуглеводів з них відбувається без участі інсуліну;
  • бобові продукти покращують пам’ять і працездатність;
  • зміст в бобових антиоксидантів позитивно позначається на імунних властивостях людського організму;
  • зміст в бобах лізину робить їх своєрідними антидепресантами, з бобами в раціоні простіше подолати стрес і знайти спокій;
  • оскільки в бобових, особливо у сої, відзначається високий вміст фітоестрогенів, вони сприяють полегшенню симптомів менопаузи і мають омолоджуючий впливом на жіночий організм.

Бобові продукти справедливо віднести до числа тих, в споживанні яких потрібно знати особливу міру. І абсолютно правильно вживати їх нечасто, але регулярно і неодмінно невеликими порціями. Це відмінна добавка до основної страви, складова салатів або супів. Краще не зловживати бобами як гарнір, основного блюда і тим більше не є їх щодня.

Шкода бобових продуктів

У чому ж може полягати небезпека бобових продуктів ?

  • перш за все, справа в їх нешвидко засвоюваності (через вміст рослинного білка) – це чимале навантаження на травну систему, а значить, не найкраще рішення як для сніданку, так і для вечері, і вже тим більше не рекомендується поєднувати в одному прийомі їжі боби, скажімо, з грибами або м’ясом;
  • перед споживанням в їжу бобові продукти важливо гарненько проварити, оскільки таке насіння нерідко містять токсичні речовини, що руйнуються, втім, при термічній обробці;
  • боби протипоказані особам з подагрою, виразковими захворюваннями шлунка і кишечника, дисбактеріозом; обережність у споживанні продукту потрібно дотримуватися будь-кому, кому діагностовано захворювання травного тракту;
  • притому що боби позитивно позначаються на мікрофлорі кишечника, вони повинні вживатися для профілактики дисбактеріозу, а не його лікування, оскільки для ослабленого кишечника навантаження все ж непомірна;
  • зловживання бобовими продуктами небезпечно розвитком метеоризму і газоутворення, а також утворенням каменів і в нирках, і в жовчному міхурі.

Застосування бобових продуктів

Людству відомо близько 18 000 бобових культур, в їжу вони вживаються з найдавніших часів. Однак найбільшу популярність завоювали горох і квасоля, сочевиця і соя, а також східні нут і маш, але вже в меншому ступені, що не всесвітньо.

Бобові продукти являють кулінарний інтерес через свою поживну цінність. Вони добре зберігаються в засушеному вигляді. З бобів можна приготувати і борошно – її додають в хлібні вироби.

Самі ж боби є основою або другорядним компонентом для супів, вінегретів і зимових салатів.

Щоб приготувати висушені боби їх потрібно як мінімум відварити, а потім можна вживати за призначенням, або пюрировать і поєднувати з іншими компонентами страви. Проявивши фантазію, з бобових можна приготувати каші, соуси і навіть котлети.

Кулінарну цінність сої і зовсім складно переоцінити. Сьогодні це самостійна частина індустрії здорового харчування – з соєвих бобів виготовляють молоко, а вже на основі молока готують соєвий сир, сир тофу і окару, з них в свою чергу можна приготувати котлети і фрикадельки.

Тофу додають в салати і супи, смажать, варять, запікають, гасять, фарширують і навіть створюють на його основі незвичайні. З перебродивших соєвих бобів роблять салатну заправку місо, яка використовується і для супів. Також популярними соєвими продуктами стали своєрідні замінники м’яса – ковбаси, гуляш, шніцелі, бефстроганов, котлети, сосиски.

Нікого вже не здивуєш і соєвим соусом, олією, сухими вершками, майонезом і навіть йогуртом.

Вкрай важливо дотримати всі тонкощі відварювання бобових продуктів . Надалі їх можна обробляти, як фантазія дозволить, але відварити їх доведеться в будь-якому випадку. Робиться це в такий спосіб:

  • попередньо замочить в холодній воді – мінімум на 4-5 годин, а краще на ніч – це дозволить істотно прискорити варіння, а також зберегти форму бобу;
  • температура води при замочуванні не повинна перевищувати 16 ° С або ж бобові ризикують закиснути і будуть погано розварюються;
  • боби готові до варіння, коли їх розмір збільшився вдвічі;
  • для варіння 1 кг бобів знадобиться 3 літри води, відповідно для варіння 300 грам бобових досить літрового обсягу;
  • процес варіння повинен відбуватися на повільному вогні, але безперервно протягом 1-2 годин;
  • готовність бобового продукту можна перевірити, легко роздавав його пальцем;
  • важливо не додавати ні сіль, ні всякі підкислювачі (типу томатного пюре), це уповільнює їх розварювання; надавати бобовим продуктам смак потрібно, коли вони вже відварені;
  • в процесі варіння НЕ рекомендується додавати соду – кажуть, це прискорює процес варіння, але примітно, що вбиває вітаміни групи В, та й смак у кінцевому рахунку буде далекий від звичного;
  • в процесі варіння НЕ рекомендується підливати холодну воду – це відіб’ється на швидкості разваривания;
  • для поліпшення смакових якостей бобових продуктів в відвар з ними можна додати пучок пов’язаної зелені, коріння.

Джерело: http://www.eurolab.ua/health-cooking/1476/1486/49357/

Бобові рослини. Користь і шкода для організму

Корисні властивості бобових рослин

Всі рослини сімейства бобових (горох, боби, квасоля, сочевиця, соя, нут, арахіс, кормові культури – вика, люпин конюшина та інші) на відміну від інших рослин володіють унікальними властивостями, що дозволяє збагатити раціон людини (і тварин) цінними білковими продуктами , а для городників – ще й наситити грунт необхідним азотом.

Список бобових культур

  • квасоля;
  • Соя;
  • горох;
  • Кормової горох;
  • Нут;
  • Люпин;
  • Кормові боби;
  • Арахіс звичайний;
  • еспарцет;
  • Віка;
  • сочевиця;

Бобові рослини – це древні овочеві культури родом з країн Середземноморського району Західної Азії. Боби широко використовувалися в їжу, навіть найбідніші люди могли собі дозволити купувати боби.

На Русі бобові культури стали вирощувати дуже давно. На Русі повсюдно був поширений горох – з нього готували каші, супи і юшки (супи варилися на м’ясному бульйоні, а юшки – це легкі супи), начинки для пирогів. З сухого гороху робили борошно.

У кожному городі обов’язково вирощували боби і горох. Вони і зараз часто красуються на грядках у багатьох садівників і городників.

Чим корисні бобові рослини

Почну здалеку, а саме з елемента азоту, який є одним з головних елементів для всього живого. Азот входить до складу білків (комплексу амінокислот), нуклеїнових кислот (ДНК і РНК), хлорофілу у рослин, вітамінів та інших важливих сполук.

Рослинам азот необхідний для розвитку, плодоношення і збільшення врожайності.

Азоту в повітрі дуже багато – більше 78% за обсягом, але рослини (за винятком бобових) не можуть безпосередньо засвоювати атмосферний азот для свого харчування і розвитку.

Перше корисна властивість бобових

Так перше унікальну властивість бобових, дане природою – це те, що рослини сімейства бобових можуть використовувати атмосферний азот , але не безпосередньо, а за допомогою ґрунтових мікроорганізмів – бульбочкових бактерій.

Така співдружність веде до того, що на коренях бобових рослин поселяються бульбочкові мікроорганізми, які наділені властивістю запасати в грунті азот з повітря. Ці мікроорганізми проникають в корені бобових рослин через кореневі волоски і на коренях рослини формуються бульби, в яких живуть ці мікроорганізми.

Рослини поставляють для їх життєдіяльності вуглеводи, а бактерії збагачують грунт і рослини азотом. Бульбочкові мікроорганізми поглинають з повітря азот, перетворюють його в аміак, потім – в мінеральні солі: нітрати. Тільки в такому вигляді рослини можуть засвоювати азот, тобто у вигляді мінеральних солей нітратів натрію, калію, амонію, кальцію, їх ще називають селітрами.

Вченими – аграріями встановлено, що в середньому 2/3 азоту бобові отримують з повітря і лише 1/3 – з грунту.

Городники спостерігають, як на коренях рослин, наприклад, гороху формуються бульби, де мешкають ці цікаві бактерії. Тому при збиранні бобових восени треба не виривати рослини гороху, бобів і квасолі з коренем, а зрізати їх біля основи – тоді азот залишиться в грунті для наступного врожаю.

Друге корисна властивість бобових

Друге унікальну властивість (користь) бобових – то, що азот накопичується не тільки в кореневих бульбах, але і в самій рослині і їх плодах, що дає високобілкову рослинну їжу. Бобові культури наділені інтенсивної системою синтезу білків, в результаті чого в їх зернах в 2-3 рази більше білків, ніж у злакових рослин.

Так, якщо вміст рослинного білка у зернових культур (пшениці) не перевищує в середньому 15%, то горох в стручках має близько 25% білка, соєві боби – 45 – 50%.

Білки бобових рослин представлені такими незамінними амінокислотами, як лізин, лейцин, треонін і іншими (незамінні – значить не синтезуються нашим організмом, вони повинні надходити до нас з їжею).

По складу рослинні білки бобових схожі з тваринами білками (пісної яловичини).

Поряд з білками бобові багаті вітамінами – жиророзчинними (вітамін Е токоферол) і водорозчинними (вітаміни групи В). Наприклад, 100 г сирого зеленого гороху містить 5-7 г білка, вітаміни А, С і групи В (вітаміну В1 – тіамін, вітамін В2 -рібофлавін), вітамін РР (нікотинова кислота). Бобові також містять фолієву кислоту, цінні мікроелементи і клітковину.

Третє корисна властивість бобових

Третя користь бобових – їх зерна практично не містять нітратів або містять їх мінімально (на відміну від зелені і овочів). У рослин сімейства бобових в зернах інтенсивно йде перетворення нітратного азоту в білки.

Четверте корисна властивість бобових

Нарешті, четверта користь бобових рослин для аграріїв, садівників і городників – це поліпшення родючості грунтів, що важливо для отримання високих урожаїв.

Після дозрівання бобів сама рослина служить прекрасним дешевим добривом, що містить азот (азот знаходиться в коренях, листках і стовбурі).

Після зрізу рослин (коріння з бульбами залишаються в грунті) їх заорюють в землю або кладуть в компост, що дозволяє наситити утворюється перегній необхідним азотом.

Таким чином, принадність зерен бобових в тому, що вони містять велику кількість білка і інших корисних сполук, практично не містять нітратів та рослини можна взагалі не підживлювати азотними добривами (вони самі продукують і акумулюють азот за допомогою бульбочкових бактерій) або вносити азотні добрива мінімально при посіві, адже азотні добрива є найбільш шкідливими з усіх видів мінеральних добрив (калійних, фосфорних і інших), тому що при їх надлишку рослини накопичують нітрати в своїх тканинах і плодах .

Дослідження вчених – медиків показали, що вживання бобових зерен нормалізує тиск крові, зменшує рівень холестерину і знижує рівень цукру в крові, а також захищає від виникнення раку. Бобові є антиоксидантами і борються з небезпечними вільними радикалами.

Шкода бобових для організму

Разом з тим, бобові мають всім відоме неприємну властивість – це процес газоутворення в кишечнику. Він викликаний тим, що проходячи по травному тракту, неперетравлена ​​клітковина починається посилено розкладатися корисними мікроорганізмами (клітковина потрібна їм як харчування), в результаті чого йде активне виділення газів.

Протипоказання бобових 

Плоди бобових мають і протипоказання. Рекомендовано обмежити споживання зерен бобових людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози і відмовитися від бобових при гострому нефриті і подагрі через утворення пуринів, при коліті і панкреатиті. Також знизити норму споживання бобових літнім людям.

Як правильно вживати і готувати бобові

При приготуванні бобових зерен треба пам’ятати, що для більш легкого і кращого перетравлення їх необхідно кілька годин замочувати у воді (мова не йде про сиром горосі).

Молочні зерна гороху і бобів, а також недостиглі стручки цукрового гороху (лопатки) вживають в сирому вигляді, плоди квасолі і сої – після термічної обробки (їх необхідно варити близько 1,5 – 2 годин). Стручки зеленої квасолі, коли бобам немає і тижні, їдять після їх бланшування протягом 5-6 хвилин, при цьому обрізають жорсткі кінчики стручків і волокнисту частину, що розділяє стулки плода.

Свіжі бобові зерна заморожують і сушать, потім використовують в супах і овочевих стравах.

Для полегшення травлення бобових їх слід вживати з овочами, а не з м’ясом

Лікарі – дієтологи рекомендують вживати бобові 3 рази в тиждень. Інститутом харчування Академії медичних наук визначена норма споживання бобових для підтримки здоров’я: не менше 15 кг на рік на людину, тобто 1 кг з невеликим на місяць або не менше 100 г бобових по 3 рази на тиждень (100 г сухого гороху – це близько ¾ склянки).

Такі рекомендовані норми споживання пояснюються високою поживністю плодів бобових культур, що містять рослинний білок, клітковину і вітаміни. Білок йде на побудову ДНК клітин, утворення ферментів і гормонів, м’язових тканин і кісток, органів і клітин крові.

Таким чином, бобові – це здоровий натуральний продукт для нашого харчування і необхідний продукт для харчування клітин нашого організму

Розуміючи значимість бобових культур в харчуванні людей, Генеральна Асамблея ООН оголосила 2016 Міжнародним роком зернобобових і закликала підвищувати посівні площі під ці культури, освоювати нові види бобових, а шеф-кухарів усього світу залучати багатий світ бобових культур в раціон харчування, створюючи нові рецепти.

Можливо, сьогодні ви дізналися трохи більше про бобових культурах і їх користь. Так будьте здорові, вживаючи плоди бобових культур.

Все про користь і шкоду різних бобів

Головна Правильне харчування Властивості продуктів Овочі Боби

За часом одомашнення і за рівнем важливості для людини бобові можна порівняти тільки зі злаками. Горох, арахіс, сочевиця, квасоля, нут – ці бобові культури вживалися в їжу нашими предками ще в кам’яному столітті.

Бобові зараз, незважаючи на свою складність для людської системи травлення, стають все більш популярними, особливо в системах здорового харчування і в раціоні вегетаріанців, які активно використовують боби як альтернативу м’ясних, рибних і молочних страв.

Велика частина бобових доступна майже всім верствам населення, це дешевий продукт. Іноді його називають «м’ясом для бідних».

Що відноситься до бобових продуктів – цікаві факти

  1. Бобові – це третє за величиною сімейство серед рослин, друга його назва – Метеликові .
  2. Деякі рослини, які зазвичай вважають просто травою, відносяться до представників сімейства бобових: червона конюшина, гліцинія і люцерна.Соя, софора японська та акація – це теж бобові культури. А спаржа, всупереч поширеній думці, немає. Ботанічно вона значно ближче до цибулі і часнику, а з бобовими її плутають, ототожнюючи її з спаржевої квасолею , названої так через невелику зовнішню схожість зі спаржею.
  3. Археологи виявили, що боби вживали в їжу більше 7000 років тому .
  4. Бобові будуть краще засвоюватися, якщо при готуванні додати деякі спеції. Підійдуть, наприклад, імбир, куркума або чорний перець.

Спаржева квасоля або, простіше кажучи, стручкова – це звичайнісінька квасоля, хіба що ще не до кінця дозріла. Її плоди …

Володіючи неймовірно великими перевагами для здоров’я, пажитник, або фенугрек, затребуваний у багатьох сферах. Його використовують в лікарських цілях, оскільки в ньому …

Східна перлина і золоте зерно – так пишномовно величають нут на його азіатській батьківщині. Здавалося б, рослина з такою назвою …

Ця рослина вважається фундаментальною основою здоров’я в Китаї, а сучасні вчені-біохіміки переконані, що «його склад – це цілий Всесвіт». Саме …

Соєвий соус є продукт бродіння бобів сої, користь і шкода яких детально описані в окремому випуску. Процес бродіння відбувається …

Соєве молоко являє собою продукт рослинного походження, який проводиться на основі бобів сої, користь і шкода яких детально висвітлені в …

Потрапивши на заміський луг в літній погожий день важко не помітити цю красиву траву. Акуратні суцвіття у вигляді шишок рожевого або …

Ця рослина відомо людині з глибокої давнини. Археологи стверджують, що обробляти горох почали десять тисяч років тому в Азії. Звідси …

Про користь і шкоду такого неоднозначного продукту харчування, як соя, говорять давно. Китайський олійний горох або по-іншому – соя міцно …

За свідченнями археологів бобова рослина, кілька схоже з сучасної квасолею, обробляють на території Південної Америки приблизно 6 тисяч років тому ….

Бобові культури використовуються для профілактики і дієтичного лікування таких захворювань:

  • деякі розлади шлунково-кишкового тракту;
  • патології серцево-судинної системи;
  • дисфункції печінки і нирок;
  • емоційні порушення;
  • розлади мочевиведенія і набряклість;
  • певні види бобових використовують в діабетичних дієтах (квасоля і солодку).

Бобові культури входять в обов’язковий раціон при вагітності . Вважається, що регулярне вживання їх в їжу допомагає зміцнити імунітет і підвищити функціональність головного мозку. Таким потужним цілющим ефектом бобові володіють завдяки особливостям складу:

Білок, що входить до складу будь-яких бобових культур, досить важкий для засвоєння . Тому замість користі бобові можуть принести і шкоду, якщо:

  • у вас є хронічні або гострі запалення шлунка або кишечника;
  • трапилося загострення хвороб жовчовивідних шляхів;
  • ви схильні до газоутворення;
  • є ваш організм погано засвоює кальцій;
  • в наявності алергія або індивідуальна непереносимість.

Не забувайте, що надмірне вживання бобових може нашкодити навіть здоровій людині!

Пам’ятайте, що неправильно приготовані боби можуть бути небезпечні!

Бобові в здоровому харчуванні і для схуднення

В дієтології вважається, що бобові повинні становити як мінімум 7-9% від загального раціону. Завдяки високій поживності і, одночасно, низьку калорійність, бобові відмінно насичують і довго не дають розвиватися почуттю голоду. Щоб схуднути за їх допомогою, можна робити наступне:

  • використовувати бобові в якості заміни гарнірів з круп, картоплі і злаків;
  • вживати замінники багатьох продуктів, виготовлені на бобової основі (наприклад, соєва олія, соєве молоко, соєвий соус);
  • в поєднанні з овочами бобові – відмінна основа для ситних дієтичних супів і салатів;
  • існують харчові добавки (наприклад, з люцерною), які також допомагають схудненню.

У кулінарії і медицині використовується величезна кількість бобових, діапазон їх застосування великий. Існує безліч корисних і смачних рецептів, які можуть стати відмінною основою здорового раціону.

Які продукти відносяться до бобових

Які продукти відносяться до бобових

Бобові ростуть практично по всій сухопутної території земної кулі, так як легко можуть адаптуватися до різних природних умов.

Відносяться до сімейства дводольних, плодоносять насінням у вигляді бобів. Більшість бобових культур багаті вітамінами і мінералами, містять багато білка. До бобовим належить близько 18 тисяч видів рослин.

Далі, розглянемо основні різновиди культур.

акація

Як не дивно, але акація відноситься до сімейства бобових. Її плоди мають довгасту форму з насінням темного кольору.

Застосування акації широко поширене в народній медицині як відварів і настоянок. У квітках рослини містяться ефірні масла.

Мед акації має антисептичну дію і не викликає алергії. Містить велику кількість фруктози, підходить для дієтичного харчування. Однак, не варто вживати більше двох ложок меду на добу.

до змісту ^

арахіс

Арахіс або земляний горіх багатий на вітаміни групи B і C, а також містить магній, калій, кальцій, залізо, натрій і фосфор. Арахіс є профілактичним засобом серцево-судинних захворювань та онкології. Плід дуже поживний – містить 60% жиру і 30% білка. Його переробляють в масло і використовують в кулінарії.

Однак, бобові продукти приносять не тільки користь, але і шкоду. У великих кількостях арахіс може викликати алергію. Тому протипоказаний дітям до 3 років і вагітним жінкам і людям з варикозним розширенням вен, так як він згущує кров. Земляний горіх дуже калорійний, і зловживання ним може призвести до ожиріння.

до змісту ^

боби

Боби вважаються дієтичної і низькокалорійною їжею. У 100 грамах продукту міститься не більше 66 ккал, тому боби відносяться до продуктів для схуднення. Вони збагачені клітковиною, білками, жирами, вуглеводами, містять калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни А, В, С та інші корисні речовини.

Це продукт показаний людям, що страждають хворобами шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, печінки і нирок. Він знижує холестерин в крові. Боби містять велику кількість білка, тому є незамінним продуктом для вегетаріанців.

до змісту ^

Віка

Продукт нагадує горошок. Використовується в якості кормової культури і для удобрення грунту. Він добре збагачує повітря азотом. Віка невибаглива рослина, частіше зустрічається, як бур’ян. Є медоносним рослиною.

до змісту ^

горох

Одна з найдавніших бобових культур. Горох багатий вітамінами і мінералами, клітковиною і мікроелементами, завдяки чому часто використовується в кулінарії. Продукт легко засвоюється організмом, не дивлячись на свою калорійність.

Велика кількість білка в горосі здатне замінити м’ясні страви. А наявність заліза стане хорошою профілактикою анемії. Горох рекомендований при діабеті. Але надмірне його вживання може погано позначитися на роботі кишечника.

до змісту ^

буркун

Ця рослина відомо своїм ароматом. Його ефірні масла використовують в косметичної й парфумерної промисловості. Буркун є лікарським засобом і використовується для профілактики імунних захворювань. Як правило, для виготовлення відварів, настоянок, мазей використовуються стебла і квітки рослини.

до змісту ^

Клевер

Ця рослина має тонізуючі властивості. Його сушать і використовують як профілактичний і лікарський засіб при застуді та анемії. Клевер містить ефірні масла і активно використовується в косметології. Часто конюшина використовують і в кулінарії: їм приправляють м’ясні та овочеві страви, роблять соуси і додають в чай.

Люпин

Люпин містить багато білка. Його почали вирощувати як кормову культуру, а сьогодні цю рослину використовують в косметології. Корисними властивостями володіє люпиновий масло. Воно загоює опіки, лікує виразки і рани, допомагає позбутися від прищів, є антиоксидантом. Люпин іноді вживають в їжу як приправа.

 

Люцерна

Це бобова рослина містить вітаміни групи B і C, мінерали та амінокислоти. З давніх часів люцерну використовували як проносне і сечогінний засіб, а її масло застосовували в кулінарії. Сьогодні люцерну використовують як протизапальний і антисептичний засіб при діабеті, анемії, геморої, циститі.

Крем з ефірною олією люцерни запобігає старінню шкіри, розгладжує дрібні зморшки. Листочки рослини додають в овочеві салати і супи. Пророщені насіння користуються популярністю у вегетаріанців, сироїдів і бажаючих знизити вагу.

Нут

Рослина також називають турецьким і баранячим горохом. Нут використовується в кулінарії, косметології та фармакології, і володіє великою кількістю цілющих властивостей. Поживний і низькокалорійний нут вважається найкращим продуктом для схуднення.

Крім того, він показаний людям з низьким гемоглобіном, аритмією серця, цукровим діабетом. Містить велику кількість білка і клітковини, прискорює метаболізм.

Нут можна пророщувати – в його молодих паростках містяться амінокислоти, що підвищують імунітет. Нут є відмінним антиоксидантом, виводить токсини з організму. Однак, надмірне вживання бобів нуту призводить до здуття живота, газоутворення, кишковим колік, може викликати алергію.

до змісту ^

пажитник

Це лікарська рослина ще називають Шамбалою, Хельба і Грецьким сіном. Пажитник використовують як відхаркувальний, протизапальну і гормональний засіб. Він рекомендований жінкам в період менопаузи і чоловікам для посилення потенції.

Пажитник використовують як приправу, у вигляді чаю, наполягають, додають в м’ясні та овочеві страви. Великий вміст рослинного білка робить блюдо на основі пажитника дуже поживними.

до змісту ^

софора японська

Це дерево з білими квітами відомо цілющими властивостями і має широкий спектр застосування в медицині. Ефірна олія софори використовують в косметології. Вживання меду японської софори тонізує і відновлює сили, але при передозуванні може завдати колосальної шкоди організму.

до змісту ^

Соя

Культурна рослина відрізняється високим вмістом рослинного білка, вітамінів групи B, E, фолієвої кислоти, біотину. Соя вважається вегетаріанською їжею і продуктом для схуднення. З неї виготовляють сир Тофу, соєвий соус, соєве молоко та інші продукти. Але часте безконтрольне вживання продукту може нашкодити здоров’ю.

до змісту ^

Спаржева квасоля

Продукт дуже поживний і простий у приготуванні. Може вживатися як в сирому, так і вареному і замороженому вигляді як самостійне блюдо, так і в поєднанні з іншими продуктами.

Спаржева квасоля містить вітаміни A, B, C, і P, і має лікувальні властивості. При регулярному вживанні відчувається прилив сил і бадьорості.

до змісту ^

квасоля звичайна

Продукт багатий білками, залізом, вітамінами групи B, С, містить фосфор, цинк, кальцій, кремній. Вельми живильний, швидко засвоюється організмом, підходить для дієтичного харчування. У 100 грамах квасолі міститься всього 23 ккал.

Квасоля можна вживати в сирому вигляді, але в кулінарії існує величезна кількість страв на її основі. Як лікарські засоби вживаються плоди, листя і стручки рослини. Протипоказань для вживання квасолі звичайної немає.

до змісту ^

сочевиця

Плоскі за формою боби містять велику кількість рослинного білка і заліза. Насіння сочевиці – низькокалорійний продукт, його часте вживання не шкодить фігурі. З сочевиці готують супи, соуси і основні страви, а також вживають в сирому вигляді. Цей продукт має цілющі властивості і рекомендований при цукровому діабеті.

до змісту ^

еспарцет

Це багаторічна рослина використовується як кормова культура. Еспарцет містить велику кількість вітаміну С і відноситься до лікарських засобів. Настоянки і відвари рослини застосовують для підвищення імунітету і як протизастудний засіб.

Цілющим вважається і мед еспарцету. Його вживання сприятливо позначається на загальному самопочутті.

Якщо Вам сподобалася наша стаття і Вам є що додати, поділіться своїми думками. Нам дуже важливо знати Вашу думку!

Користь і застосування бобів: список бобових продуктів і рослин з описом і фото

Користь і застосування бобів: список бобових продуктів і рослин з описом і фото

Будь-яка господиня хоче не тільки нагодувати свою сім’ю смачною їжею, а й зробити кожен прийом їжі корисним для здоров’я. Одним з продуктів, які прикрасять кожен стіл, є боби. У нашій країні боби досить популярні, причому люблять їх у всіх видах: консервованому, смаженому, вареному.

У цій статті ми з’ясуємо, що таке бобові культури та які продукти до них відносяться, чим вони корисні, а для кращого сприйняття наведемо фото та короткий опис різних видів.

Чи знаєте ви? Цікаво, що боби в дикій природі не живуть. Цю культуру вивели і активно вживали в їжу ще в стародавній Греції і Єгипті.

Бобові можна розділити на три великі групи: плодові , декоративні і кормові .

плодові

Багато хто хоче знати, які продукти – це бобові, а які ні, і чи корисні вони. Інші бояться купувати і їсти їх, так як чули про те, що така їжа здатна викликати газоутворення, тяжкості в шлунку і дискомфорт.

Справді, під визначення «боби» підходять різні рослини з неоднаковими властивостями. Давайте ж розберемося зі списком бобових продуктів і з’ясуємо, приносять вони нашому організму користь чи шкода.

горох

Перед вами найдавніший продукт, який з’явився за багато років до нашої ери. Звідси можна брати точку відліку розвитку і поширення бобової культури. Так з низів і статусу повсякденному їжі горох дійшов до тарілки французького короля і сьогодні став улюбленою стравою по всьому світу.

Вирощувати горох можна і у себе на дачі, причому в спеціалізованих магазинах ви знайдете широкий вибір різних сортів гороху. З найбільш популярних можна виділити цукрові сорти: «Медовик», «Дитячий», «Кальведон», «Беагле». Цей продукт містить в собі велику кількість білка і майже всю таблицю Менделєєва. З вітамінів тут є група В, РР, Е, А, Н і К.

Крім того, важливу роль для нашого організму грають і клітковина, і крохмаль, і харчові волокна, які також присутні в кожній горошині.

Важливо! Бобові досить довго перетравлюються в нашому шлунку: зазвичай процес займає 4 години.

Ця властивість робить продукт важким і недієтичних, особливо для тих, хто страждає захворюваннями серцево-судинної системи і проблемами з шлунково-кишкового тракту.

Страв з гороху досить багато, а в Мережі завжди можна знайти рецепт за смаком. Найпопулярніший – це суп, або крем-суп. Приготувати його можна швидко і легко, а урізноманітнити ще легше.

квасоля

Ще один представник бобових, який відмінно приживається на городніх ділянках, але, як і горох, любить теплі сонячні майданчики. Квасоля представлена ​​100 видами різних розмірів, форм і фарб.

Користь цього продукту так само велика, адже тут є набір всіх необхідних мікроелементів, серед яких можна виділити велику кількість міді, калію і цинку з фосфором.

У той же час квасоля не поступається гороху за вмістом білка, вуглеводу і необхідних амінокислот.

Приготування страви з квасолі – процес досить тривалий. Її необхідно добре проварити, так як до складу крім корисних речовин входить і токсичну, яке, потрапляючи в організм людини, починає руйнувати еритроцити.

Нейтралізувати отруйну складову можна за допомогою високих температур. Тому не шкодуйте часу на приготування і споживайте тільки корисний, добре проварені і розм’якшений продукт.

Важливо! Всі бобові культури перед приготуванням необхідно ретельно перебрати, відсіявши некрасиві на вигляд, безформні горошини. Після цього – обов’язково замочити у воді, так ви дозволите продукту готуватися рівномірно.

Визначити готовність можна по тому, що боби стали м’якими.

сочевиця

Різнобарвна і всіма улюблена сочевиця не тільки присутній в меню багатьох ресторанів, але і входить в список національних страв таких країн, як Німеччина, Індія та Китай.

Цей продукт корисний завдяки вмісту в собі великої кількості добре засвоюється білка і заліза, проте за кількістю інших речовин в своєму складі сочевиця поступається багатьом бобовим.

Важливо відзначити наявність:

  • кислот омега 3 і 6;
  • вітамінів С, РР, групи В;
  • мікроелементів, таких як йод, мідь, цинк, фосфор, бор, молібден, марганець, кобальт.

Є ще важливий елемент – Ісофлавони. Це хімічна речовина, яка знаходиться тільки в рослинній їжі, а за своєю структурою схоже з людським гормоном естрогеном, неймовірно корисно для жіночого здоров’я. Завдяки йому можна боротися з цілою низкою проблем, таких як сильне потовиділення, проблеми з серцем і судинами, рак грудей і остеопороз.

Страви з цього виду бобових застосовують для поліпшення травлення і роботи шлунково-кишкового тракту. Цікаво, що сочевицю можна попередньо не замочуйте.

Важливо! Консервовані боби краще промити під проточною водою перед вживанням. Таким чином ви змиєте зайву сіль, яка була додана під час консервації.

Соя

Ще один представник корисної їжі – це соя . Її легко і дешево вирощувати, отримуючи при цьому дуже великий урожай. У ній міститься величезна кількість білка, необхідні вітаміни і мікроелементи, корисні кислоти. В сукупності вони роблять сою унікальним продуктом, ісходником для виробництва ще більшої кількості інших продуктів, таких як:

  • сир тофу;
  • паста;
  • борошно;
  • м’ясо;
  • молоко;
  • масло і ін.

Чи знаєте ви? Дивовижна здатність сої полягає в тому, що вона сама по собі є абсолютно позбавленою смаку, але вміє при цьому вбирати аромати і смак інших продуктів.

Щоб приготувати соєві боби, їх попередньо замочують у воді протягом 8 годин на пропорції один до двох. Варити сою потрібно 5 хвилин після її закипання на сильному вогні, а після – ще 5 хвилин на середньому. Тепер її потрібно доводити до повної готовності вже за участю інших продуктів.

арахіс

Ми звикли бачити арахіс в рядах горіхів, але насправді цей продукт вважається бобової травою. Зростає він у більш теплих південних піщаних регіонах, де немає вітру. Для вирощування підійдуть чотири сорти: «Раннер», «Вірджинія», «валенсия» і іспанська арахіс.

У плодах цієї рослини міститься багато вітаміну Е і групи В, а також необхідних мікроелементів, таких як магній, кальцій, калій, залізо і фосфор. Жменя арахісу в день допоможе впоратися з великим навантаженням на розумові здібності, нервовими переживаннями і стресом.

У арахісі також багато корисних масел з гліцеринової кислоти в поєднанні з наступними кислотами:

  • лінолевої;
  • стеаринової;
  • лауриновой;
  • пальмітинової;
  • бегеновой;
  • олеїнової.

У раціон можна включати підсушений арахіс, в глазурі або без неї, а також арахісове масло. Додавання арахісу в випічку або домашні цукерки додасть страві відмінний смак.

кормові

Представники бобової культури кормової групи дуже корисні для годування тварин, але при цьому їх властивості поширюються і на здоров’я людини.

Люцерна

Люцерна – степова трава. Її вирощують по всіх усюдах. Вона ідеально підходить під корм для худоби як в свіжому, так і в засушеному вигляді. Люди знайшли застосування понад 100 сортів цього виду і для себе. Вона відмінно грає роль лікарського засобу. За допомогою люцерни можна лікувати ряд захворювань, таких як:

  • проблеми шлунково-кишкового тракту;
  • захворювання щитовидної залози;
  • цукровий діабет.

Знижений гемоглобін в крові, поганий метаболізм, виразки – з усім цим може боротися люцерна. У рослині є хлорофіл, який допомагає виводити токсини з організму, очищаючи його. Тут присутня велика кількість заліза і вітаміну С і К, які беруть участь в процесах згортання крові. Болі в суглобах, які викликані скупченням солей, теж можна побороти лікувальними властивостями люцерни.

Зовсім недавно люди почали додавати паростки люцерни в свіжі салати, котлети і супи. У лікувальних цілях з люцерни роблять відвари, які змішують з різними соками, наприклад морквяним. Крім того, знайшла себе люцерна і в косметичній сфері. Відвар можна змішати з медом і нанести на шкіру на 15 хвилин. Для стимулювання росту волосся сік люцерни заважають з соком латуку.

Клевер

Зручний для вирощування з метою отримання корму для тварин і в той же час як декоративна прикраса двору, конюшина застосовують ще й у медицині.

Його відмітна властивість – в здатності запобігати утворенню ракових клітин, а також їх розповсюдження, як і будь-який інший інфекції. Це потужний санітар, який очищає наш організм від всього токсичного і непотрібного. Його відваром борються з мокрим кашлем і туберкульозом.

Клевер відмінно лікує грибкові напасті, є антибактеріальним, цілющим і протизапальним засобом.

Відвар роблять з суцвіть в розмірі 3 чайних ложок, які відварюють у склянці окропу. Напій повинен настоятися протягом 6 хвилин. Приймати такий засіб можна до п’яти разів на добу за 20 хвилин до їди по чверті склянки.

Свої властивості конюшина знайшов завдяки високому вмісту корисних речовин, таких як:

  1. таніни – будівельний матеріал для слизових, активатор очисних процесів;
  2. ситостеролів – беруть участь в синтезі клітин, прискорюючи всі обмінні процеси на цьому рівні;
  3. ізофлавони – для боротьби з гормональними порушеннями, роботою серця;
  4. ізофлавоноїд маакіанін – проти грибка;
  5. клітковина – для роботи шлунково-кишкового тракту,
  6. а також – саліцилова кислота, жири, білки, вітаміни, вуглеводи.

Віка

Унікальний вид бобових, рослина вика – відмінний корм для худоби. Особливість його в тому, що вика впливає на якість молока, покращуючи його.

Єдиний недолік цієї рослини полягає в тому, що воно може спровокувати викидні і інші проблеми у вагітних тварин, а також принести шкоду годуючим і новонародженим.

Тому вику можна давати як в свіжому, так і в засушеному вигляді тільки дорослої особини.

Бажано такий корм поєднувати з іншими видами трав, або давати невеликими порціями, так як вика важко і довго засвоюється кишечником і може викликати дискомфорт у тварини. Наприклад, свиням дають сіно вики, попередньо розм’якшуючи її окропом.

Важливо! Відомо, що бобові під час перетравлення в шлунку людини можуть спровокувати рясне газоутворення і дискомфорт. Позбутися від такого постеффекти можна. Для цього при замочуванні частіше зливайте воду і набирайте нову, і варіть на повільному вогні в свіжої рідини.

бобові дерева

Як уже зазначалося, бобові культури можуть бути корисні не тільки у вигляді їжі. Давайте розглянемо список декоративних рослин.

акація

З акацією плутають жовту мімозу. Насправді це два різних рослини. Акація має оливковими гілками і яскраво-жовтими суцвіттями. Найбільш поширений вид – акація срібляста. Квіти можна спостерігати з кінця січня до кінця квітня, а іноді і в осінній період. Корисність рослини полягає в утриманні великої кількості дубильних речовин.

У медицині застосовують акацію білу. З її квіток, кори та листя роблять відвари. Вона допомагає при гастриті; спиртова настоянка знижує кислотність шлунка, бореться з виразками, лікує хвороби нирок і печінки.

Мімоза

І знову невелика плутанина між жовтим квіткою мімози , яку чоловіки звикли дарувати жінкам на весняні свята і яка належить до іншого сімейства рослин, і нашим екземпляром бобового сімейства. Останній дає більші квітки в меншій кількості.

Розміром від 30 сантиметрів до півтора метра, квітки мімози радують око. Найпоширеніший вид – мімоза сором’язлива.

Особливість цієї рослини в тому, що при найменшому зовнішньому раздражителе, будь то рука людини, холодний вітер або похмура погода, мімоза згортає свої листочки і схиляє їх вниз.

Тримати вдома таку рослину можна, але з огляду на його токсичності воно становить небезпеку для дітей і домашніх вихованців.

Люпин

Це дивовижної краси трав’яниста рослина з не менш чудовими квітами є джерелом корисного білка і масел. Дивно, але за кількістю масла люпин стоїть нарівні з оливковою деревом.

Рослина являє собою відмінний корм для тварин. Крім того, нерідко його висаджують для добрива і очищення грунту, що дозволяє не вносити добрива, але при цьому отримувати великий і корисний урожай.

Але частіше люпин все ж грає роль красивого прикраси для двору.

І причина цього зрозуміла, адже якщо вчасно зрізати відцвітають пагони і давати можливість новим отримувати всі поживні речовини з кореневої системи, цвітіння люпину триватиме з кінця травня до пізньої осені.

Є безліч різних рецептів відварів, які здатні боротися з хворобами шлунка, виразками, запаленнями, пухлинами. Наприклад, для шлунка підійде відвар в оцті з квіток люпину, змішаний з медом і перцем.

Ріжкове дерево або цератонія

Це вічнозелене дерево, яке просто дивує спектром свого застосування. Його використовують в медичних цілях для виготовлення різних препаратів і засобів для лікування шлунково-кишкового тракту, підвищення імунітету, при ГРЗ і кашлі.

З стручків, в яких знаходяться насіння, роблять порошок під назвою кероб. Він є замінником какао-порошку для людей, які не вживають кофеїн. У Туреччині, Іспанії, Португалії та Сицилії плоди використовують для приготування різних освіжаючих напоїв і компотів.

Для єгиптян цератонія є ласощами. На Кіпрі насінням годують рогата худоба.

Чи знаєте ви? У Стародавньому Римі насіння ріжкового дерева використовували як міру ваги (вага одного насіння складає близько 0,2 грамів). Цей захід і понині існує в ювелірній справі під широко відомою назвою «карат». Воно походить від слова «цератонія» на латині – Ceratonia.

Тепер ви знаєте, які рослини відносяться до бобових культур і продуктів, що з них можна приготувати, і якими корисними властивостями вони наділені. Включивши в раціон бобові, можна зберегти своє здоров’я і здоров’я своїх близьких, побороти різні хвороби та недуги.

Бобові культури: корисні властивості, застосування

Бобові культури: корисні властивості, застосування

Коли людина чує слово «бобові», чомусь відразу ж згадує горох і квасоля, а ось про сою, арахісі, бобах-какао, багато хто забуває.

В меню людини бобові мають основне значення, практично таке ж, що і злакові культури.

Крім кормових культур – сої, сочевиці, люцерни, багато хто навіть і не підозрюють, що до бобовим відноситься люпин, мімоза, а також конюшина, акація. Чи потрібно вживати бобові? Як правильно їх використовувати?

опис

Бобові культури є досить унікальними, смачними, корисними, поживними. У них міститься велика кількість клітковини, заліза, флавоноїдів, фолієвої кислоти, вуглеводів. Також бобові багаті на крохмаль, жир, білок.

Що стосується вмісту білка, в бобових його стільки ж, як і в м’ясних продуктах, тому так часто цей вид їжі люблять вживати вегетаріанці. Бобовий білок сильно нагадує тваринний, але його організм людини краще засвоює.

Дієтологи впевнені: в раціоні повинно бути не менше 10% бобових. Їх рекомендують поєднувати з оливковою, кукурудзяною маслами, зі сметаною, різними видами зелені – шпинатом, кропом, петрушкою. Не радять їх вживати з хлібом, картоплею, волоським горіхом.

На замітку! Бобові є важким видом їжі, особливо для людей похилого віку, які страждають різними серцевими недугами, мають проблеми з жовчним міхуром, шлунком. У зелених бобових міститься невелика кількість вуглеводів, тому вони не є надто небезпечними.

Про бобових людина знає з давніх часів. У Стародавньому Світі воїни вживали ячмінь, сочевицю. У гробниці фараонів знайшли сочевицю, квасолю. На сьогоднішній день бобові популярні в різних країнах. Навіть в холодний клімат людині вдавалося збирати досить багато плодів.

сочевиця

Бобове було доступно практично для кожного в Росії, в країнах Азії – і для бідного, і для багатого. Зараз найбільше вирощують цей вид бобових в Індії.

У чому її цілюща сила? У сочевиці багато легко засвоюється білка, вуглеводів, жиру. Якщо вжити порцію сочевиці, можна збагатити свій організм достатньою кількістю заліза. Це відмінна профілактика анемії.

Також цей важливий компонент включений в дієтичне харчування. У сочевиці міститься вітамін В, а також досить міді, марганцю, цинку.

Звертаємо вашу увагу, в чечевиці не накопичуються нітрати, токсичні елементи, тому вона відноситься до екологічно чистого продукту.

Крім того, сочевиця має тонку шкірку, тому не доведеться витрачати багато часу на її приготування. Особливо добре варити червону сочевицю, вона ідеально підходить для супу, пюре.

А ось для гарніру, салату краще віддати перевагу зелений сорт. Найсмачніший – це коричневий сорт.

Сочевицю можна додавати в юшку, суп, також вона підходить для приготування гарнірів, печива, крекеру, навіть шоколадних цукерок.

квасоля

Бобове багато на пектин, клітковину, ці речовини допомагають вивести з організму токсини, важкі метали. Звертаємо вашу увагу, насіння квасолі багаті на калій, їх рекомендують вживати, якщо порушений серцевий ритм, а також людина страждає на атеросклероз.

Багато сортів квасолі містять речовини, які зміцнюють імунну систему, допомагають уникнути ускладнень кишкової інфекції, грипу. За рахунок водного екстракту, який знаходиться в стручках квасолі, можна нормалізувати рівень глюкози в крові.

Турбують серцеві і ниркові набряки? Рекомендують пити настій з насіння, а також відвар з квасолевий стручками. Ці ж напої підходять для лікування:

  • Ревматизму.
  • Гіпертонії.
  • Захворювань нирок.
  • Гастриту з низькою кислотністю.

Головне правильно приготувати квасоля. Не полінуйтеся залити її водою, нехай так трохи постоїть. Якщо вже сильно поспішаєте, потрібно прокип’ятити її, потім трохи почекати, злити стару воду і готувати продукт на новій.

Чи обов’язково замочувати? Так, це потрібно робити. По-перше, так можна швидше приготувати продукт. По-друге, під час замочування з квасолі починають виходити олігосахариди. Запам’ятайте, що ні в якому разі не можна готувати бобове в тій воді, в якій замочували. Також враховуйте, якщо ви не замочіть квасолю, вона не буде вважатися дієтичної.

Чи потрібно вживати сою?

У Китаї, Індії з давніх часів готують соєвий сир, молоко. У Росії бобова початок культивуватися тільки в ХХ столітті.

Соя цінна тим, що містить достатню кількість білка, який нагадує тваринний. Його в бобовому більше, ніж в курячому м’ясі, яловичині, яйцях.

Сою можна використовувати в профілактичних цілях, вона допомагає при цукровому діабеті, атеросклерозі, раку, ожирінні, ішемії серця.

У сої дуже багато солей калію, тому її обов’язково потрібно включити в меню. Не менш корисним вважається соєве масло, воно дає можливість знизити рівень холестерину в крові, швидко виводить його з організму. Соя багата на пектин, цукор, вітаміни А, В1, Е, К, В2.

цінність гороху

Це поживна і досить смачна бобова культура. У насінні міститься багато жиру, білка, крохмалю, каротину, холіну, метіоніну. Найкраще їсти зелений горошок – це джерело вітамінів. Бобове додають в борщ, супи, його використовують як начинку для пирогів. Народні цілителі використовують горох у вигляді сечогінний засіб, насіння допомагають при захворюваннях нирок.

Отже, все бобові однаково корисні. Обов’язково вкажіть їх в своє меню. Тільки не перестарайтеся! Враховуйте, що вони можуть стати причиною підвищеного газоутворення, здуття живота. Якщо є протипоказання, не варто ризикувати своїм здоров’ям!

Previous Гімнастика тибетських ченців «око відродження»: техніка виконання вправ
Next Батончик Турбослім для схуднення: переваги і недоліки, відгуки

No Comment

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *