Загружается, подождите...

Збірлікувально-профілактичний № 1 (Species officinalis etprophylacticae № 1)


основні фізико-хімічні властивості: суміш частинок різної формисірувато-зеленого кольору, з буровато-червоними, жовтими, білими включеннями, зароматним запахом, злегка гіркуватого смаку;

склад: ромашки квітки – 10%, м’яти перцевої листя – 10%,подорожника великого листя – 10%, кропиви листя – 10%, шипшини плоди – 10%,цикорію коріння – 30%, валеріани кореневища з корінням – 10%, вівса насіння –10%.

Форма випуску. Збір.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на систему травлення іметаболізм. Код АТС А16А Х10**.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Збір лікувально-профілактичний № 1має виражені антиоксидантні, гепатопротекторні властивості, нормалізує функціюгладеньких м’язів жовчовивідних шляхів, виявляє помірну седативну дію. Комплекс речовин, які входять до складу квітків ромашки (хамазулен,гіркий глікозид, флавонові сполуки), виявляє протизапальну, спазмолітичну тажовчогінну дії.Складові листів м’яти перцевої виявляють спазмолітичну, знеболюючу тажовчогінну дії.Листя подорожника великого містять глікозид аукубін, ферменти, гіркі,білкові речовини, фітонциди. Мають протизапальну, знеболюючу, секреторну таантисептичну дію.Листя кропиви містять аскорбінову кислоту, каротиноїди, вітамін К,флавоноїди, фітонциди, органічні кислоти, стерини. Мають секреторну, в’яжучу,сечогінну дію. Кропива належить до інсуліноподібних чинників. Під її впливомзначно зменшується кількість цукру в сечі.Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту, каротиноїди, флавоноїди,пектинові речовини, жирні олії, органічні кислоти. Мають вітамінну, сечогіннудію. Посилюють секрецію жовчі, сприяють синтезу та виділенню солей жовчнихкислот.Коріння цикорію містять інулін, гіркий глікозид інтибін, пектин, цукриі смолу. Мають жовчогінну, заспокійливу, протизапальну дію.Кореневища з корінням валеріани містять олію ефірну, тритерпеновіглікозиди, органічні кислоти. Мають заспокійливу, спазмолітичну дію.Насіння вівса містять крохмаль, жирну олію, білкові речовини, ферменти,вітаміни. Мають загальнозміцнювальну дію на організм.

Показання для застосування. Захворювання печінки та жовчовивідних шляхів(гепатит, холецистит, холангіт), захворювання підшлункової залози;інсулінозалежний цукровий діабет ІІ типу; обмінні поліартрити. Якзагальнозміцнюючий засіб на фоні розвитку інфекцій, а також для осіб з вадамиздоров’я, спричинених екологічно небезпечними чинниками (променева патологія,хронічні інтоксикації).

Спосіб застосування та дози. 10 г (1 столову ложку) суміші вміщують вемальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води кімнатноїтемператури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв.Охолоджують повністю при кімнатній температурі і настоюють протягом 4 годин,проціджують, залишок віджимають. Настій доводять перевареною водою до 200 мл.Дорослі приймають настій у теплому вигляді по 1/2–1/3 склянки 3 рази на день за30 хвилин до їди. Діти віком 2–4 років приймають по 1 чайній ложці, а 4–8 років– по 2 чайні ложки, 8–12 – по 1 десертній ложці, 12–16 років – по 1 столовійложці 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Перед вживанням настій рекомендуєтьсязбовтувати. Курс лікування від 4 до 6 тижнів. При необхідності курс можна повторитипісля місячної перерви.

Побічна дія. Алергічні реакції (висипання) при підвищенійіндивідуальній чутливості.

Протипоказання. Індивідуальна чутливість до речовин, які входять доскладу лікарського засобу, дитячий вік до 2 років.

Передозування. Не описано.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалась.

Особливості застосування. Приймають у теплому вигляді за 30 хвилин до їди. Зобережністю застосовувати під час керування автотранспортом.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла танедоступному для дітей місці при температурі не вище 25 0С .Приготований настій – у холодильнику (2–8˚С) не більше 2 діб.Термін придатності – 2 роки.
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш ю я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z