Загружается, подождите...

Шипшини плоди (Rozae fructus)


основні фізико-хімічні властивості: не подрібнена сировина: цілісні, очищенівід чашолистиків і плодоніжок несправжні плоди різної форми: від кулястої,яйцеподібної або овальної до сильно витягнутої веретеноподібної; довжина плодів0,7-3 см, діаметр 0,6- 1,7 см. Колір плодів оранжево-червоний, червоний,бордовий, темно-бордовий, бурувато-червоний. Запах відсутній. Смаккислувато-солодкий, злегка в’яжучий;подрібнена сировина: суміш неоднорідних шматочків оболонки плодів,окремих а також збитих в клубочки волосків, цілих горішків або їх шматочків.Колір шматочків плодів зовні оранжево-червоний, червоний, бордовий,темно-бордовий, бурувато-червоний, внутрішня поверхня – жовта, оранжева,оранжево-червона, червона, бордова, темно-бордова, бурувато-червона; волоски –світло-жовті, жовті, світло-оранжеві, оранжеві; горішки світло-жовті, інодібуруваті. Запах слабкий, специфічний. Смак кислувато-солодкий, злегка в’яжучий;

склад: шипшини плоди – 100 %.

Форма випуску. Плоди.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що діють на метаболізм та системутравлення. АТС А16Х10.

Фармакологічні властивості. Плоди шипшини містять кислоту аскорбінову (не менше0,2 %), каротин (0,7-8 мг %), вітаміни В1, В2, РР, К,кислоту пантотенову, флавоноїди (гіперозид, астрагалін, кверцитрин, кемпферолта ін.), фенолокислоти, речовини пектинові (1,8-3,7 %), цукри (0,9- 8,1 %),кислоти органічні (0,9- 3,7 %), солі заліза, марганцю, фосфору, магнію,кальцію. Мають протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізуютьферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси в організмі, позитивновпливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин,підвищують опірність організму до несприятливих факторів навколишньогосередовища, підвищують секрецію жовчі, збільшують діурез, зменшують ламкість іпроникність капілярів.

Показання для застосування:профілактика і лікування гіпо- і авітамінозів С і Р;як загальнозміцнюючий засіб (при гострих та хронічних інфекціях,дистрофії, фізичних навантаженнях і т.д.);геморагічні діатези, різні кровотечі, передозування антикоагулянтів;гострі та хронічні захворювання печінки (хронічний гепатит, холецистит,холангіт);хвороби нирок і сечового міхура (нефрити, нефропатії у вагітних і т.д).

Спосібзастосування та дози. 10 г(1 столова ложка) плодів вміщують в емальова-ний посуд, заливають 200 мл (1склянка) кип’яченої води кімнатної температури, закри-вають кришкою і настоюютьна киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45-60 хв,проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Настій доводятькип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 2рази на день, після їди. Діти залежно від віку - по 1/4-1/3 склянки 2 рази надень, після їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.3 фільтр-пакетивміщують в скляний або емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) окропу,закривають і настоюють 20-30 хв. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2склянки 2 рази на день, після їди. Діти залежно від віку - по 1/4-1/3 склянки 2рази на день, після їди.

Побічна дія. Не виявлена.

Протипоказання. Тромбофлебіт і схильність до нього. Індивідуальна непереносимістьречовин, що містяться в лікарському засобі.

Передозування. Не спостерігалося.

Особливості застосування. Приймають у теплому вигляді після їди.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалася.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла танедоступному для дітей місці. Приготований настій – у прохолодному місці небільше 2 діб. Термін придатності – 2 роки.
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш ю я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z