Загружается, подождите...

М’ятиперцевої листя (Menthaepiperitae folia)


міжнародна назва: Mentha piperita;

основні фізико-хімічні властивості: подрібнена сировина:шматочки листя різної форми з домішками квіток, бутонів та шматочків стебел відсвітло-зеленого до темно-зеленого кольору, що проходять крізь сито з отворамидіаметром 7 мм. Запах сильний, ароматний. Смак злегка пекучий, холодящий;порошок крупний: шматочки листя різної форми здомішками шматочків квіток, бутонів та стебел від світло-зеленого дотемно-зеленого кольору, що проходять крізь сито з отворами діаметром 2 мм.Запах сильний, ароматний. Смак злегка пекучий, холодящий;

склад: м’яти перцевої листя.

Форма випуску. Листя.

Фармакотерапевтична група. Протиблювотні засоби іпрепарати, що усувають нудоту.Код АТС А04А D20.

Фармакологічні властивості. Листя м’яти перцевоїмістять олію ефірну, до складу якої входить ментол, пінени, лимонен, феландрен,цинеол та інші терпеноїди, крім цього містять флавоноїди, кислоту урсолову іолеанолову, бетаїн, каротин, гесперидин, речовини дубильні, кислоти органічні,мікроелементи. Цей комплекс біологічно активних речовин має жовчогінну, седативнуі слабку гіпотензивну дію. Препарати із листя м’яти перцевої підвищуютьсекрецію травних залоз, збуджують апетит, пригнічують процеси гниття і бродінняв травному каналі, знижують тонус гладеньких м’язів кишечнику, жовчо- тасечовивідних шляхів, посилюють виділення жовчі.

Показання для застосування. Захворюванняшлунково-кишкового тракту (нудота різного походження, блювання у вагітних,метеоризм, спазми шлунково-кишкового тракту); захворювання печінки (холецистит,гепатит, холангіт, жовчнокам’яна хвороба); легкий заспокійливий засіб.

Спосіб застосування та дози. 5 г (1 столова ложка)листя вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячоїкип’яченої води, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв.Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують, залишок віджимають допроцідженого настою. Об’єм настою доводять кип’яченою водою до 200 мл. Доросліприймають у теплому вигляді по 1/2-1/3 склянки 2-3 рази на день за 15 хв до їди.Діти, старше 3-х років, залежно від віку – від 1 столової ложки до 1/4 склянки2-3 рази на день за 15 хв до їди. Перед вживанням настій рекомендуєтьсязбовтувати.2 фільтр-пакети вміщують в скляний або емальованийпосуд, заливають 200 мл (1 склянка) окропу, закривають і настоюють 15 хв.Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 3-4 рази на день за 15 хв доїди. Діти, старше 3-х років, залежно від віку – від 1 столової ложки до 1/3склянки 2-3 рази на день за 15 хв до їди. Тривалість курсулікування визначається лікарем індивідуально з урахуванням характеру, ступенятяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутоготерапевтичного ефекту і переносимості препарату.

Побічна дія. Нераціональне вживанняпрепаратів м’яти може призвести до болю в ділянці серця. При індивідуальнійпідвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій(гіперемія, висипання, свербіж та набрякання шкіри). При появі побічних реакційприпинити прийом препарату.

Протипоказання. Діти до 3-х років.Індивідуальна чутливість до біологічно активних речовин, що містяться влікарському засобі.

Передозування. Повідомлень щодопередозування препарату не надходило.

Особливості застосування. Вагітним і жінкам, які годуютьгруддю, застосування препарату лише у випадку, коли, на думку лікаря, користьвід застосування переважає потенційний ризик для плода/дитини.

Взаємодія з іншими лікарськимизасобами. Невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеномувід світла та недоступному для дітей місці. Приготований настій – упрохолодному (8-15 оС ) місці, не більше 2 діб. Термін придатності - 2 роки.
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш ю я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z