Загружается, подождите...

Дуба кора (Cortex quercus)

міжнародна назва: Quercusrobur/petrae;

основні фізико-хімічні властивості: суха подрібнена кора світло-бурого,світло-сірого, сріблястого або жовтувато-бурого кольору, зі слабким своєрідним,сильно в’яжучим смаком;

склад: 1 пачка містить кори дуба 50 г.

Форма випуску. Кора.

Фармакотерапевтична група. Засоби для місцевого застосування в стоматології. Код АТС А01А D11.

Фармакологічні властивості. Препарат має в’яжучі, протизапальні та протигнильвластивості, обумовлені дією біологічно активних речовин, що містяться в корідуба: дубильні речовини (8-15 %), галова та елагова кислоти (1,6 %), пентозани(13-14 %), пектини, кверцетин, левулін, крохмаль, слиз, флобафен.

Показання для застосування. Призначають як в’яжучий засіб для полосканняпри стоматитах, гінгівітах та інших запальних процесах порожнини рота, а такожпри фарингітах і ларингітах.

Спосіб застосування та дози. Для приготування відвару 20 г (2 столовіложки) кори кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл гарячої перевареноїводи, закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані)протягом 30 хвилин, охолоджують протягом 15 хвилин при кімнатній температурі тапроціджують. Сировину, що залишилася, віджимають. Об’єм одержаного відварудоводять перевареною водою до початкового об’єму 200 мл. Полоскання здійснюють6-8 разів на день.

Побічна дія. Препарат, як правило, переноситься добре, проте удеяких пацієнтів при індивідуальній підвищеній чутливості можливий розвитокмісцевих алергічних реакцій (почервоніння шкіри, висипи, свербіж тощо).

Протипоказання. Препарат протипоказаний при індивідуальнійнепереносимості будь-якого з компонентів, що входять до його складу.

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату ненадходило.

Особливості застосування. Перед використанням відвар рекомендуєтьсязбовтувати.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія кори дуба з іншими лікарськимизасобами невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому місціпри кімнатній (15-25°С) температурі. Термін придатності – 5 років.Приготовлений відвар слід зберігати у прохолодному (8-15°С) місці, небільше 2-х діб.
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш ю я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z